KÖPEKLER HAKKINDA HER ŞEY > KÖPEK SAĞLIĞI - VETERİNER HEKİME DANIŞALIM

Her Avcının Yanında Mutlaka Olsun...

(1/15) > >>

Mehmet HEZER:
Selam avcı arkadaşlarım. Olmazsa olmazımız, çocuğumuz gibi sevdiğimiz köpeklerimizin hayatlarını kurtarmak adına bu konuyu açtım. 10 senelik meslek hayatımda gördüğüm vakalardan ve avcılık kurslarında gelen sorulara istinaden, malesef bir çok arkadaşımız zehirlenmeler yüzünden çok sevdiği köpeklerini kaybediyor. Bu olayların önüne geçebilmek adına bahsedeceğim ilaçları mutlaka araziye çıkarken yanınızda bulundurun. Çünkü zehirlenme durumlarında dakikaların önemi vardır. Avda en çok başımıza gelen zehirlenme türü; tarım ilaçlarından ve zehirli böcek yada yılan sokmasından meydana gelir. Bunun dışında bir de bit, pire ve kene mücadelesi yapmak için hayvanlara uyguladığımız ilaçlar zehirlenmeye sebep olur.
     Önce ilaç zehirlenmelerinden bahsedeyim. Belli dönemlerde bazı mahsüllere tarım ilacı atıldığını hepimiz biliriz. Farkında olmadan köpeğimiz böyle ilaçlı bir tarlaya girebilir. Yada zehirlenerek ölmüş bir fare bulabilir. Bazen de kendini bilmez çobanların hayvanlarına zarar veriyor diye başı boş köpekler, kurt ve tilki için attığı zehirli et, kemik gibi şeyleri yemesiyle köpeklerimizde zehirlenme şekillenir. Aynı şekilde ilaç zehirlenmeleri sınıfına giren bizim uyguladığımız paraziter ilaçlar da; dozunu fazla kaçırdığımızda, hayvanda açık bir yara olduğunda, gözüne kaçtığında, yada bazı köpeklerin bünyeleri hassas olduğunda zehirlenme yapabilir. Bu şekilde bir ilaç zehirlenmesinin belirtileri, zehir alındıktan kısa bir süre sonra görülmeye başlar. Bu belirtiler; hayvanın hareketleri yavaşlar, sallantılı bir yürüyüş başlar, zehir kana karıştıkça sinir sistemi üzerinde etkili olduğundan hayvan kendini atar ve kasılmalar ile titremeler başlar, ağzı köpürür, inleme sesleri çıkarır. Allah göstermesin ama böyle bir durumla karşılaşıldığında ilk yapılması gereken ATROPİN'dir. Bu ilaç zehiri bağlayarak kana karışmasını engeller yada yavaşlatır. Ve size hayvanı alıp meradan veterinere ulaşıncaya kadar zaman kazandırır. Unutmayın ki ATROPİN ne kadar çabuk yapılırsa köpeğin kurtulma şansı o kadar artar. Yanınızda bu ilaç olmazsa ve gittiğiniz mera da birkaç saat uzaklıktaysa köpeğin pek şansı olmaz. Köpeğinizde ilaçtan kaynaklanan bir zehirlenme belirtisi gördüğünüzde, arka bacağından kas içi yada kaburgaların üstünden deri altı olarak 5-10 cc. ATROPİN Enjekte Edin. Ve hemen veterinerinize başvurun. Yapılacak serumlarla ve diğer zehir bağlayıcı ilaçlarla köpeğiniz kurtulacaktır. Şunu da belirteyim; ağız yoluyla alınan zehirlenme vakalarında hayvana yedirilen sarımsaklı yoğurdun da zehiri bağlamada bir miktar etkisi vardır.
     Gelelim zehirli böcek, arı yada yılan sokmalarına. Böyle vakalarda da muhtemelen hayvanın ilk tepkisi bir ciyaklama olacaktır. Ardından acıyla kıvranır ve ağlar. Muhtemelen sokan hayvanı da görürsünüz zaten. Yılan ise de diş izinden anlarsınız. Bu tür zehirlenmelerde de köpeğinizde görülen belirtiler; dilde, gözlerde ve sokma bölgesinde şişlik, ardından ödeme bağlı solunum güçlüğü ve bazen de hassas bünyelilerde anaflaktik şok şekillenir. Bu türden bir zehirlenme ile karşılaştığınızda da ilk uygulayacağınız ilaç HİSTAVET'tir. Yada bulabileceğiniz başka bir anti-histaminik ilaç. ( insanların kullandığı avil ampul yada tablet de olabilir.) Bu tür anti-histaminik ilaçları yanınızda bulundurmanız sadece köpek için değil aynı zamanda sizin için de hayat kurtarıcı olabilir. Çünkü bazılarımızın bünyesi de bu tür sokmalara karşı hassastır ve aniden bayılmalar, şok belirtileri görülebilir. HİSTAVETİ de aynı şekilde 5-10 cc. kas içi yada deri altı yapabilrsiniz. Hatta böyle vakalarda HİSTAVET ve ATROPİNi beraber kullanmak, solunumu rahatlatması açısından daha iyi sonuç verir. Ve tabi mutlaka ardından en yakın veterinere başvurmalısınız.
     Konuyu toparlarsak her ava çıkarken yanımızda mutlaka bulundurmamız gereken ilaçlar; ATROPİN 5-10cc. kas içi yada deri altı. HİSTAVET 5-10cc. kas içi yada deri altı. Küçük iğneli steril bir enjektör. Lütfen bu konuya duyarlı olalım ki göz bebeğimiz köpeklerimiz ölmesin. Umarım sizlere bir nebze faydalı olabilmişimdir. Kalın sağlıcakla. Rastgele...

Volkan YAMAN:
paylaşım için teşekürler

H.Deniz KAYA:
çok önemli bir konu paylaşım için teşekkürler.

mavikorku45:
paylasım için tesekkürler...

Kenan PAZARLI:
bu önemli bilgiler için teşekkürler...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git