Gönderen Konu: Domuz avcılığının incelikleri  (Okunma sayısı 23435 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Emrah GİRGİN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1009
  • Thanked: 3 times
  • Emrah GİRGİN
Domuz avcılığının incelikleri
« : 12 Nisan 2013, 09:28:20 »
Domuz avcılığının incelikleri (alıntıdır)

--------------------------------------------------------------------------------

Domuz , keskin duyulara sahip bir av hayvanı ve kuşkusuz avı en zor olan türlerden biridir. Diğer memeli av hayvanları gibi ürkek olmamasına rağmen çok dikkatli hareket ederler.
Ancak görüş keskinliği ile ilgili tek gerçek doğal ortamında bulunan 3 boyutlu değişiklikleri fark edebilmesi ve görüş alanındaki hareketi ve parlamaları çok net algılayabilmesidir. Renk farklarına tepki göstermezler.
Kısacası av sırasında tepeden tırnağa kamuflaj yada palyaço kıyafeti giymiş olmanız hareketlerinize dikkat ettiğiniz , ses çıkarmadığınız ve üzerinde ışık yansıtan bir materyal olmadığı sürece sorun olmayacaktır. Ancak tercihen hareket ederken fazla hışırdamayan kıyafetlerin tercih edilmesi yerinde olacaktır. Zira domuzun kulağı kumaşın birbirine sürtmesi ile oluşacak sesi çok uzaktan dahi duyabilecek kadar keskindir.

Örneğin ; sürek avında domuzu gördünüz ve üzerinize doğru geliyor ... Arkanız boşluksa bir tepe kenarında iseniz biraz geri çekilerek tepe hattında görüşünüzü ufaltırsanız sizi farketmeyecektir ancak tepe hattında durmanız halinde domuz bunu farkeder ve değişiklikten dolayı daha şüpheci davranmaya başlar. Aynı şekilde domuz size doğru ve ya paralel hareket halinde ise yer değiştirmeniz gerekiyor. ( Eğer sizi beke bırakırlarken belirtildi ise . Aksi taktirde beklenmeyen kazalar söz konusu olabilir. ) Domuz hareket ettiği sürece siz de mümkün olduğunca sessiz olmak kaydı ile hareket edebilirsiniz . Yürürken çıkardığı ses sizin sesinizi saklayacaktır.

Bunlar dışında özellikle dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de kokudur. Av giysilerinizin özellikle parfüm, ( bu , deterjan içindeki katkılar da olabilir) nikotin , alkol gibi kokuları taşımamasına özen göstermek gerekmektedir.

Amerikalılar ozellikle büyük avlar için
1)Kıyafetlerin doğal malzemelerle yıkanmasını
2)Diğer giysilerden ayrı olarak hava almayan bir çanta ve ya poşette av yaptığınız ortamdaki bitkilerle ( ağaç dalları ve yapraklar gibi ) saklanmasını
3) Av giysileri ile seyahat etmek yerine avlaklarda giyilmesini tavsiye etmektedirler.
Bu tavsiyeler kısmen de olsa sürek avları için geçerli olabilir. Ancak , gece beklerinde ise gerçekten geçerli tavsiyelerdir. Bu konuda ayrıca gece beki kısmında bilgiler vereceğiz.

Gece Beki

Gece Bekleri....Gece Beki gece yapılır gibi stand up vari bir giriş yapmak geçti içimden açıkçası... Ama ülkemizde yalnızca domuz avı için geçerli olan bu av şekli, domuz avının hiç kuşkusuz en meşakkatli , en sabır isteyen yöntemlerinden biridir. Sanırım bu yönü ile de biraz saygıyı hak ediyor .. Aslında bek avı domuzun hareket anında olduğu her an yapılabilir... Akşamları gün kavuşmasına yakın başlayıp güneş bir iki boy yükselene kadar devam edebilir....

Gece bekinde nelere dikkat edilmelidir ?

1) Doğru yerin belirlenmesi : domuz güneş battığı andan itibaren yatağından(!) kalkarak, bir gecede yaklaşık 20-30 km alanı dolaşarak bütün gece yayılıma çıkar... Genelde rahatsız edilmediği sürece aynı alanları yatak olarak kullanır ve hava koşullarına göre belirli zamanlarda yatak değiştirir. Genelde dinlenmek amacı ile rahatsız edilmeyeceği rüzgardan korunan ve sabah güneşini gören sıklıkları tercih eder. Bu alanlara giriş çıkışlar içinde kullandığı birden fazla patikası vardır. Gece bekleri için bu giriş çıkış patikalarını bulmak , ormandan çıkış noktaları ve tarla girişlerinde beklemek gece bekinde avı duyma ve görme şansınızı arttıracaktır. Vurma demiyorum daha doğrusu diyemiyorum çünkü gece bekinde domuzun beklediğimiz yere gelmesi illâ vurabileceğimiz anlamına gelmez. İz keserek kullandığı yolları bulmak tarla giriş çıkışlarını bulmak ancak şansımızı arttıracaktır. Gece bekinde garanti diye birşey yoktur. Hayvan burnunuzun dibine kadar gelebilir ve tüfek atamayabilirsiniz.

İz keserken dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta

1) Domuz izi , keçi izine çok benzer , çok kolay da karıştırılır. Azılı izleri hariç aradaki farkı ancak tecrübe ile ayırmak mümkündür. Bilen birilerinden bu konuda yardım istemek en doğrusudur. Tabi muzip biri olmaması kaydı ile .... Keçi izini ( izin etrafında bol miktarda göreceğinize emin olabilirsiniz ) keçi dışkıları ile de belirleyip ayrımlamak mümkündür. Azılı , yani erkek domuzlarının arka ayaklarında bulunan mahmuzları çok kolay belli olur ve diğerlerinden ayırt edilebilir.

2) İz keserken , özellikle güneş ışığının sert ve dik açılı olmadığı saatlerde yapmak , yaz sıcağında kurumuş beton gibi zeminde oluşmuş olan izleri gölgeler yardımı ile daha kolay ayırt etmenizi sağlayacaktır.

3) Renk farklılıkları özellikle , sabah yapılan iz kesimlerinde yangın yolu ve yol-tarla kenarlarında yerinden oynamış taşlar, kaymış bir miktar toprak , domuzun giriş çıkış noktalarını belirlemenize yardımcı olacaktır. Yeni oluşmuş izler , henüz güneş görmediğinden çevresinden daha koyu renkli olacağından daha kolay ayırt edilebilir....

4) Renk farkı , izin aynı zamanda eski ya da yeni olmasını da belirlemektedir. Eski izler nispeten çevre koşullarının da etkisi ile silikleşir , sınırları yuvarlaklaşır. Üzerlerinde daha fazla çer çöp, ot bulunur. Yeni izler daha nettir ve çok az da olsa renk farkları vardır. Eğer bulduğunuz izler eski ise orada beklemeniz size şans eseri bir domuzun aynı yolu kullanması halinde bir işe yarayacaktır. Bulduğunuz yeri arada bir kontrol edin. Domuzun aynı yolu tekrar kullanması olası bir durumdur.

Oturulacak yerin belirlenmesi....

Gece bekinde oturulacak yerin belirlenmesi iz kesmenin yani domuzun geliş tarafının belirlenmesinin yanı sıra çevre koşulları ve rüzgarın durumu ile de bağlantısı vardır.

Domuz kendi çevresinde etçillerden sonra kuşkusuz en korkulan hayvanlardan biridir. Öyle ki bir azılının homurtusu bütün dağ sakini hayvanların paniklemesine neden olabilir. Ancak domuzun bu baş edilmez korkulması gereken , efe nâmı davranışlarına hiç bir şekilde yansımaz , aksine zifiri gece karanlığında ormandan çıkıp açık alanda dolaşmayı , yanılmayı sevmez... Bunu yaparken çok temkinli davranır. Açıklığa girmeden önce havayı koklar , dinler ve yabancı koku veya potansiyel bir tehlike araştırır. Domuzun gözü aslında burnu ve kulaklarıdır. Gece karanlığında gündüz hareket ettiği kadar rahattır. Açık alana çıktığında özellikle gölgeleri kullanmak gibi bir eğilimi vardır.

1 ) Çevre koşulları.... Beklenen yerdeki bitki yapısına göre bölgeyi en rahat görebileceğiniz yeri seçmek gerekir. Örneğin ; sıralı dikilmiş ağaçlar , belirli bir paralelde tarlayı kesiyorsa , domuz bu ağaç dizisini takip edeceğinden ve ağaçların gölge kısımlarında , birinden diğerine çevik adımlarla geçerek yemleneceğine emin olabilirsiniz. Eğer bu dizilere dik oturursanız ; domuzu görme ihtimaliniz , ancak diziden diziye geçerken görme şansınız olabilir ki , o da önünde beklediğiniz diziden geçmesi halinde.... Burada yapılması gereken , ağaç dizilerine paralel oturmaktır. Tarlanın kenarına ya da içine oturmak , sizin bulduğunuz izlere ve domuzun tarlanın hangi kısmına yayılım gösterdiğine bağlı olacaktır.

2 ) Rüzgar .... domuzun burnu ve kulakları gözüdür demiştik... Rüzgar da görmesinde en büyük yardımcısıdır. Oturacağınız yeri seçerken rüzgarın özellikle karşınızdan gelmesine dikkat etmelisiniz.. En azından üzerinizden domuzun tarla girişleri yönüne doğru olmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Eğer böyle bir lüks yoksa rüzgardan korunan bir yer seçmeli ve kokunuzun taşınması minimuma indirilmelidir. Etraftan toplanarak önünüze yığacağınız çalılardan yapacağınız bir küme de kokunuzun direk ormana taşınmasını bir nebze engeller. Ancak deneyimler domuzun taze kırılmış veya kesilmiş dal kokusundan huzursuz olduğu ve daha temkinli hareket etmesine neden olduğunu göstermektedir.

3 ) Ses.... kırsal kesimde ( şehir gürültüsünden uzak yerlerde özellikle ) gece ses duyma kapasitesi yükselir. Başka bir deyişle gece ses büyür. Kulağımız , gündüz hiç farketmediğimiz sesleri algılamaya başlar. Bunun nedenlerinden biri de görüş gücümüzün azalması ve beynin duyma algısını yükseltmesidir. Aynı zamanda koku algılamamız da gelişir. Bunun doğal sonucu olarak en küçük çıtırtının dahi olduğundan fazla ses çıkarması yanılsamasını getirir. ( Küçük bir kirpiyi domuz sanabilirsiniz . ) Bu noktada ses nereden ne şiddette gelirse gelsin boş bulunmamak asıl dikkat edilmemesi gereken durumdur. İrkilmeyi minimum' a indirmek (ki tepki vermemek zordur. ) gerekmektedir. İrkilme ne kadar az olursa sizin çıkaracağınız ses de o kadar az olacaktır. Sesin arkanızdan geldiğini farzedelim. Eee , domuz bu , ne yapacağı belli olmaz . Komşu tarlaya iner , arkanızdan gelir beklediğiniz tarlaya.... Dönmeniz gerekli mi ? aslında değil , eğer domuz direkt üstünüze doğru yürümüyorsa rüzgarın durumu da müsait ve ya domuz 2 bekin arasından çıkmayacaksa... Sonuç olarak önünüzdeki tarlaya girecek ve yayılım yapacak ve görüş alanınıza girecektir. ( ÖNEMLİ NOT: EĞER BİR TARLADA BİRDEN FAZLA KİŞİ OTURUYORSA ÖZELLİKLE ATIŞ ALANLARININ ÖNCEDEN KARARLAŞTIRILMASI VE NE OLURSA OLSUN BU KARARLARA UYGUN DAVRANILMASI GEREKMEKTEDİR. AKSİ TAKTİRDE İSTENMEYEN KAZALAR OLMASI KAÇINILMAZDIR. KUŞ AVINDA YİYECEĞİNİZ 4 NUMARA SAÇMA SİZİ ÖLDÜRMEYEBİLİR AMA TEK BİR ŞEVROTİN TANESİ 9mm TABANCA KURSUNUNDAN DAHA ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR.)

Dönülmesi gerektiğinde yapılması gereken , domuzun hareket anında olduğu zamanı beklemektir. Domuzun kendi çıkardığı ses , sizin gürültünüzü bir nebze olsun perdeleyecektir.


SÜREK AVI

Hepimiz biliriz ki sürek avı , grup avıdır. Bu da koordinasyon ve uyum gerektirir.

1) Sürek avında beklerin dizilmesi sırasında mutlaka sessiz olunmalıdır. Dağıtım sırasında sigara içmek ya da gürültü yapmak avınızı bozmaktan başka bir işe yaramaz. Hem kendi hem başkalarının zahmetlerini boşa çıkarmış olursunuz.

2) Özellikle avcıları yerleştiren kaptan belirtilmediği sürece , sürek avında kafanıza göre yer değiştirilmez. Sağınızda solunuzda olanı bilmek , kimin nerede olduğunu bilmek , posta kurulurken sizden önce kalan avcıyı sonra kalan avcıyı görmek, nerede olduğunu bilmek bir zorunluluktur. Kaptan tarafından aksi belirtilmediği sürece bırakıldığınız yeri de terk etmemek gerekir. Sizi sol arkasında sanan bir başka arkadaşınız yürüyüp önüne geldiğinizi bilemez. Siz canınızdan olursunuz , o ise hata sizde olmasına rağmen ömür boyu vicdan azabı ile dünyada kalır.

3) Kaptanın talimatları , kesin uyulması gereken kanun olarak kabul edilmeli ve uyarıları göz ardı edilmemelidir. Çünkü avı kuran odur ve size özellikle belirttiği şeyin mutlaka bir nedeni vardır. Örneğin ; size şuradan öteye tüfek atma dedi ise bunu o hizada ileri bırakacağı bir avcı olduğu için ya da o tarafta görüşünüz içerisinde olmayan ama atacağınız kurşunun gidebileceği ev-ağıl türü bir şey olabileceği içindir.

4) Hiç bir şekilde hiç bir avda içki içilmemesi , ava içkili olarak katılmaması ve silah kullanılmaması gerekmektedir. İçki dikkat dağıttığı gibi umulmadık kazalara neden olabilir. ( Ayrıca kokusu da av şansınızı azaltacaktır . )

5) Domuz avında , ne giyilir ? Ne giyerseniz giyin , bu durum , hareket etmediğiniz sürece domuzun sizi görmesi gibi bir sorun teşkil etmez , ancak özellikle domuz avı gibi ormanlık sıklık arazilerdeki avlarda , mutlaka blaze (turuncu ) bir şapka ve ya yelek giymek yeri gelir hayatınızı kurtarır. Özellikle domuz avlarında yüksek menzilli yivli tüfeklerin kullanılabildiğini düşündüğümüzde tamamen kamuflaj giyinmiş bir avcının 150 metre mesafede bitki örtüsü içinde kaybolacağını ve görülmeyeceğini unutmamak gerekir. Oysa blaze bir şapka ile 300-400 metreden fark edilirsiniz.

6) Sürek başlamış , köpekler domuzu katmış önüne üstünüze doğru geliyor. Domuz üzerinize gelirken döndü , bir sonraki bekin üzerine gitmeye başladı. Artık o domuz sizin değil , onun avıdır. Başkasının üzerine doğru giden domuza , tüfek atılmaz. Eğer aranızdan geçiyorsa kime daha yakınsa o tüfek atmalıdır. Eğer bir alay söz konusu ise ormandan çıkmadan tüfek atılması alayın dağılmasını sağlar ve birden fazla avcıya şans tanır.

7) Sürek avlarında sabır , dikkat ve sessizlik en önemli öğelerden biridir. Köpekler bir domuzu kovalarken bir başka domuz sessiz sedasız dibinize kadar gelir ve hiç beklemediğiniz anda karşınıza dikilebilir hatta sürek bittikten sonra bile...

Domuz süreğinde başka , eğer önceden belirtilmedi ise başka ava tüfek atılmaz.... Kurt genelde bu durumun dışında tutulmaktadır. Ancak Yurdumuzdaki kurt popülasyonunu da düşünürsek bu doğa harikası hayvanı vurmak , sizin vicdanınıza kalmış bir şeydir.

9) Silah taşıma ve kullanma kuralları , uyulması gereken bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu taşımayan ya da farkında olmayan avcılarla ava gitmeyiniz.

10) Tüfeğinize , daima dolu olduğu fikri ile yaklaşınız. Kimsenin silahını iznini almadan ve boş olduğu söylense bile kontrol etmeden kurcalamayın. Av kazalarının çoğu kazara patlayan silahlarla olmaktadır.

11) Silahla şaka olmaz. Boş bile olsa asla hiç kimseye silah doğrultmayınız.



Domuz Sezonuna Başlarken.....Genellemeler

Aslında bu konu sürek avında dikkat edilmesi gerekenler kısmında da anlatılabilirdi. Ancak farklı olarak ele almak daha iyi olacak.

Domuz sezonu başlarken , öncelikle silah bakımından söz etmek istiyorum biraz. Eminim birçok dostumuz silahlarını temizleyip yağladı ve dolabına kaldırdı. Ya da benim gibi elinin altında tutup bütün yaz gidemediği avları düşünüp , hayal kurdu...

Şimdi ise bir silip , avlara katılmaya hazırlanıyor. Domuz avı özellikle bu sezonda tüfeğin aşırı toz yiyeceği avlardan biridir. Açık traktör römorkunda o toz bulutunun altında kalan dostlar ne demek istediğimi anlamıştır mutlaka.. Eğer tüfeğiniz yağlı kalırsa o toz bulutunun içerisinden geçerken yağa yapışan toz yüzünden tüfeğin yağlı kısımları çamur kaplanacaktır. Bu durum , ileride mekanizmanın atıştan sonra tutukluk yapmasından tutun , aşırı aşınmaya kadar birçok duruma sebebiyet verebileceği için tavsiyem ; silahın kuru bir bezle iyice silindikten sonra av yerine gidene kadar kılıfında tutulması ( Mak kararlarına göre kanuni taşıma yöntemi olarak belirlenmiştir.) olacaktır. Bu durumu sadece domuz avı olarak algılamamak gerekir. Erken sezonda 'TOZ' tüm avlar için geçerli bir durumdur.

Bunun yanı sıra sezona başlamadan kullanacağınız fişeklerin tek tek kontrol edilmesi de gerekmektedir. Özellikle fişeklerinizi fişeklikte ya da rutubetli iken kaldırdıysanız sorun yaşamaya davet çıkardınız demektir.

Rutubet almış bir fişek;

A) Kötü patlayabilir. Avınız kaçar

Çakabilir. Avınız yine kaçar

C) Fişek yatağında sıkışabilir. İlk atışta vuramadığınız bir hayvana ikinci atış şansınız olmaz ( domuz yaralarsanız ve üstünüze şarj ederse sonuçları tahmininizden çok daha kötü olabilir. )

D) Parçalanıp namluyu tıkayabilir ve zarar verebilir.

E) Bakır yüzük , fişek ağzını açacak basıncı sağlayacak kadar basınca dayanamayabilir ve fişek yatağında fişeğin tersten patlamasına neden olabilir ki bu da tüfeğinizin patlamasına bile neden olabilir.

F) Tabanı içe ve ya dışa doğru bel verebilir.

Tüm bunlardan kaçınmanın yolu iyi bir kontrol ve dikkatli davranmaktır. Özellikle ava çıkarken fişeklerinizi kontrol etmeyi ihmal etmemenizi ve bakır kısmı paslı , yeşermiş fişekleri özellikle kuru ve kalın bir bezle ( BRANDA GİBİ ) silmenizi ve korozyonun ne kadar derine işlediğini kontrol etmenizi tavsiye ederim. Bunlar dışında fişekleri düz bir satıha ( Camlı bir sehpa olabilir) koyarak özellikle dip kısmının içe ya da dışa doğru bel verip vermediğini kontrol etmelisiniz. İçe doğru bel vermiş fişekler , iğneden yeterli darbe almayıp patlamama ; dışa doğru dönük olanlar ise mekanizma üstüne kapanırken patlama riski taşırlar.

Rastgele....

jpg image hosting
Emrah Girgin
DENİZLİ-ÇİVRİL
...İnanmak yağmur duasına giderken şemsiyeyi yanına almaktır...
 

Çevrimdışı Mehmet GÖNEL

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 791
  • Thanked: 227 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #1 : 12 Nisan 2013, 17:51:07 »
Emrah Bey, paylaşım harika olmuş.Her şeyi mükemmel anlatmışsınız.Domuz avına merak eden özellikle tecrübesi az olan avcı arkadaşlarımız için çok önemli teknikler.Elinize gönlünüze sağlık.Çok dikkatli olunmadığı zaman , özellikle de gece beklerinde başarılı olmak çok zordur.Bu açıklamalar çok değerli.
Mehmet GÖNEL
1973 ÇANAKKALE/ LAPSEKİ
 

Çevrimdışı Ahmet ARI

  • *
  • İleti: 169
  • Thanked: 6 times
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #2 : 12 Nisan 2013, 18:57:37 »
Emrah Bey, paylaþým harika olmuþ.Her þeyi mükemmel anlatmýþsýnýz.Domuz avýna merak eden özellikle tecrübesi az olan avcý arkadaþlarýmýz için çok önemli teknikler.Elinize gönlünüze saðlýk.Çok dikkatli olunmadýðý zaman , özellikle de gece beklerinde baþarýlý olmak çok zordur.Bu açýklamalar çok deðerli.
Ahmet ARI
1983 antalya
 

Çevrimdışı Emrah GİRGİN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1009
  • Thanked: 3 times
  • Emrah GİRGİN
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #3 : 12 Nisan 2013, 20:25:06 »
Emrah Bey, paylaşım harika olmuş.Her şeyi mükemmel anlatmışsınız.Domuz avına merak eden özellikle tecrübesi az olan avcı arkadaşlarımız için çok önemli teknikler.Elinize gönlünüze sağlık.Çok dikkatli olunmadığı zaman , özellikle de gece beklerinde başarılı olmak çok zordur.Bu açıklamalar çok değerli.
rica ederim memet abi

jpg image hosting
Emrah Girgin
DENİZLİ-ÇİVRİL
...İnanmak yağmur duasına giderken şemsiyeyi yanına almaktır...
 

Çevrimdışı Nurettin AYDIN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 885
  • Thanked: 42 times
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #4 : 12 Nisan 2013, 23:18:33 »
evet dogru  domuz avina gidecek bir arkadas, ter kokusu,   yemek sigara  kokusu,  konulari dikkat  etmeli imkani varsa dus alipda  domuz avina gitmesi fayda sagliyacaktir,   zeytin  sabunu gibi kokusuz  sabunla dus almasi faydali olacaktir,


bek yapacaginiz arazide cok gezmek etrafi bakinmak  yanlistir etrafi cok fazla insan kokusu birakirsiniz, en dogru yóntem bekliyeceginiz  yeri  kestirip  girip oturmaktir,

basimdan  gecen olayi yazayim  domuz gelirken insan gibi baka baka gelir derdi avci bóyúklerim, górúnceyi kadar  inanmamistim,

bir gún domuz avi  vardi,  sabah  uyanamadim  biraz gec kaldim,    kosa kosa arkadan domuz avina giden gurubu yetismek icin gitdim domuz avi  yapilacak  miktikayi,
vardim domuz  gecebilecek gecitler tutulmus  gec kaldigimdan dolayi, yasli  avci  bóyúklerim surdan domuz burdan domuz gece bilir  derdi,
benden oldukca  yasli bir avci bóyúgúm vardi,  onu  górdúm  sordum vaziyet ne durumda diye, her yer tutuldu bag kuruldu dedi,
sen  gerideki eski domuz gecitine   git  gelebilir  orayi dedi, pek ben ónemsemedim  ordan domuz gecer diye. eski avcilar  hep sóglerdi, ordan gecer diye, ben raslamadigimdan  pek ónemsemedim,
eski avcilarin domuz gecer ordan dedikleri yeri geldim burdan domuz gecmez deyip bir kaya  var  kayanin arasina  gecip oturdum  domuzlar  bir kilometre yúksekligi bulunan  bir dag var ónúmde   domuzlar  bu dagin eteklerinden gececek tam karsisindayim dagin domuzlarin  gececeyi  alan yer karsimda,
hic olmassa  domuzlar karsimdan gecerken sehrederim  dedim oturdum kayanin ústúne  ve ortasina, torbamda  elmalar  vardi, sabah gúnes  yeni yeni doguyordu,  sabahin soguvunda  elma  cok gúzel  gidiyordu,
karsimdaki  dagin tam  tepesine ústúne  bir kópek  geldi  kova  kova  domuzu orda  beklediler dagin tepesinde,
on onbes  dakika  kópek domuza  havliyor  domuz  ormani girdi orda bekliyor, ben bu domuz nereyi  gidecek diye  bakiyorum  oldugum yeri  gelecek diye hic dúsúnmúyordum  sehretmekti niyetim onbes dakika  gibi  sonra  dagin zirvesinden  domuz  ónde kópek arkasindan dooooooooogru  dereyi dik hizli  bir sekilde tam karsimdan  indi   domuz  dagdan  yahu  bu  domuz  neryi  gidiyor  diye  ayagi  kaltdim kayadan asagi  baktigimda,  kópek altimdan  oturdugum  yerin sag tarafina dogru  gectigine górdúm kópeyi górmesem  gene  umursamiyacaktim  domuz  oldugum yeri gelmez diye,

iyiki  kópeyi górdúm, hemen oturdumgum yerin ústúnden  orman yolu  geciyordu yola ciktim  domuzun gececeyi tahmin etdigim yeri dogru kostum  kosarken ayagimdaki  cizmelerim ses cikardigina  fark etdim ayagimdaki  cizmeleri cikarip  firlatdim  yalin ayak sesiz  bir sekilde  60, metrenin  ústúnde  kostum 
iki  tane  yol vardi  biri eski orman yolu biri yeni orman yolu  eski yolla yeni yol catal yilan dili gibi iki  tane ayrilmis  duruyordu  yollar, ben eski orman yoluna  cikip bekledim,  yeni orman yolu altimda  kaldi,
bir  ufak cam agacin arkasina  kendime  gizledim  domuza dinlemeyi gectim domuzu, domuzun aldigi  nefes duyuluyordu domuzun yaptigi  uzun yol ve dagdan dereyi  hizli sekilde inmesi dereden dagi dogru cikmasi  domuza yormuski  domuz  ses  cikara cikara  geliyordu,  derin derin alip verdigi  nefesi  duyuyordum domuzun,
falisdayi falistayi domuz geliyordu  bana dogru, 

bem cam agacin arkasinda  yalin ayak domuza  bekliyordum kipirdaman, ve bóyúk bir heycanla, cam agacin arkasinda  sag tarafima sol tarafima ates yapabilecek sekilde  ugun bir  vaziyetde beklerken,
domuz  yeni orman yolun kenarina  geldi,    DOMUZUN YARISI  YOLUN ÍCÍNDE  YARSI YOLUN GERÍSÍNDE   DURDU DOMUZ  BEN  CAM AGACININ ARKASINDAYIM   BENí FARK ETMEDí GÓRMÚYOR  DOMUZ,

AMA  DOMUZ SANKÍ  BÍR ÍNSAN GÍBÍ DOMUZ  YOLUN BÍR SAGINA  BÍR  SOLUNA   KAFASINA  CEVÍRÍP AVCI BAKIYORDU  YA BENÍ GÓRDÚ  DAGDAN ASAGI  ÍNERKEN BU AVCI NERDE  DíYE  BAKIYORDU,  YADA BENÍM KOKUYU ALDI ONDAN BAKIYORDU  YADA AVCI VARMI DÍYE  BAKIYORDU   DOMUZ AMA BÍR ÍNSAN GÍBÍ  BAKIYORDU DOMUZ,  KAFASINA BÍR SAGA BíR SOLA CEVÍREREK  DOMUZ  BAKINIYORDU. 
RESMEN ÍNSAN AVCI BAKIYORDU DOMUZ  EMÍN OLDUGUNDA  YOLDAN GECÍP ORMANI  GÍDECEKTÍ,
CAM AGACIN DALLARI  ARASINDAN  NÍSAN ALIP DOMUZA ATES ETDÍM   BÍRAZ KOSTUKTAN SONRA YOLDAN  YUKARI GÍTMEK ÍSTERKEN DÚSTÚ,
OGÚN BÍR DOMUZ FURULDU ONUDA BEN FURMUSTUM,
OGÚNDÚR  BU GÚNDÚR  DOMUZLARÍN COK AKILLI BÍR  HAYVAN OLDUGUNA BÍLÍRÍM,  KEMDÍME  GÍZLER ÓGLE DOMUZ BEKLERÍM, SÚREK AVLARINDA HÍC BÍR  ZAMAN MEYDANI CIKMIS  BÍR GÚRÚSCÍ  GÍBÍ MEYDANDA DÍKÍLMEN, 
ESKÍ AVCILARI  COKMU COK TECRÚBELÍDÍR,  DOMUZ AVINDA,
« Son Düzenleme: 12 Nisan 2013, 23:41:57 Gönderen: Nurettin AYDIN »
Nurettin AYDIN
1966-Hollanda
 

Çevrimdışı Emrah GİRGİN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1009
  • Thanked: 3 times
  • Emrah GİRGİN
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #5 : 13 Nisan 2013, 09:11:39 »
paylaşımın için tşk nurettin abi.

jpg image hosting
Emrah Girgin
DENİZLİ-ÇİVRİL
...İnanmak yağmur duasına giderken şemsiyeyi yanına almaktır...
 

Çevrimdışı Ahmet VURAL

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1490
  • Thanked: 127 times
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #6 : 13 Nisan 2013, 11:10:38 »
Paylaşım için teşekkürler.
Ahmet VURAL
1954 Ankara
 

Çevrimdışı Tarkan ÖZHENDEKCİ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 969
  • Thanked: 31 times
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #7 : 14 Nisan 2013, 02:26:21 »
Elinize sağlık, gayet güzel olmuş. Ben de birşeyler eklemek istiyorum. Kendi gözlemlerimle tecrübe ettiğim şeyler..

Domuzun yaşadığı sıklık alanın yakınlarında tarlalar varsa (genelde köy yerleri böyle olur), o zaman birkaç hususa dikkat etmekte fayda var.

* Domuz akşam ezanı vakitlerinde ormanın kenarlarına kadar gelir, fakat açıklığa çıkmaz. Bir süre bekleyip ortalık loş olunca (gözle zor seçilebilecek kadar) ormandan hafif çıkıp ortalığı dinler. Etraf sakinse, insan ve ses yoksa oralarda otlamaya başlar. Bir süre ormanın kenarlarındaki açıklıkta otladıktan sonra iyice karanlığın çökmesiyle tarlalara doğru yola koyulur.
* Genelde sabah ormana nereden girmişse akşam da oradan çıkar (Ürkütülmediği sürece). Eğer ürkmüşse veya yatmak için ormanın derinliklerine kadar girmişse farklı noktalardan çıkabilir.
*Sabah yatmak için girdiği ormanın hemen kenarlarında konuşlanmış olabilir. Dikkat edilmelidir. "Buralar açıklığa çok yakın, domuz derinlerdedir, burada domuz olmaz" dememek lazım.
* Sabah ormana girerken hava aydınlanmadan girer. Eğer hasat zamanı ise veya mahsüller olgunlaşmaya yüz tutmuşsa daha geç de gelebilir. Tarlalarda oyalanmasından dolayı güneş doğduktan ve ortalık iyice aydınlandıktan sonra geldiğini çok gördüm.
* Yazın genelde geç gelir (Tan yerinde geçebilir). Fakat kışın hava aydınlanmadan girer sıklığa.
* Yazın gündüzleri ormanın karanlık, sık ve serin yerlerinde yatar. Kışın ise gündüz aktif olabilir.
* Hava aydınlanırken ormana girmeden önce su kaynağına uğrayıp suyunu içer ve öyle girer. Bu sebeple su kenarları beklemek için doğru yerlerdir. Fakat etik olur mu, tartışılır.
* Aynı şekilde akşam ormandan çıktıktan sonra yakınlarda su varsa, ilk önce suya uğraması muhtemeldir.
* Zikzak çekerek kaçamazsınız, bu yanlış bir bilgidir. Domuz isterse, arka ayakları üzerinde hafifçe yükselip bir anda 180 derece geri dönebilir.
* Gözleri ışıkta diğer hayvanlar gibi parlamaz. Işığı görünce resmen arkasını dönüp bekler, beklemese bile hareket etmeden donar kalır ve geçmesini bekler (Projektörle gece avı gelmesin aklınıza, genel davranışından bahsediyorum. Mesela domuzun araba farını görmesi gibi).
* Eğer bir alanda gündüz atış yapmışsanız, akşam bekinde orada boşuna beklemeyin. Şimdiye kadar hiç görmedim atış yapılan yerden akşam domuz çıktığını. Oldu ki çook uzaklardan gelen ve sesleri duymamış bir domuz ise o bölgeden çıkabilir belki.
* Havalar kuru giderken eğer yağmur yağarsa, tarlaların ormana yakın kenarlarında bekleyin. Bir süre sonra, yumuşayan toprakta solucan aramak için domuzların çıkma ihtimali vardır. Ama hangi tarladan ve nereden çıkacağı belli olmaz. Bu durumda gündüz iz takibi yapmak faydalı olur. Hayvanın geçtiği yollar bellidir, otlar ezilmiştir veya hiç ot yoktur. Bu izlerin ormana girdiği yerlere yakın konuşlanın.
* Eğer tek ve büyük bir tırnak izi görmüşseniz, o domuz erkektir ve azılıdır. Çünkü normalde sürünün hakimi dişi domuzdur (anaç). Genç erkekler(karapürçek) de bulunur sürüde. Fakat yaşlı azılı bulunmaz. Onlar sürüden ayrı, tek gezerler.
* Bir domuzu herhangi bir şekilde yerinden kaldırırsanız ve hayvan kaçmaya başlarsa boşuna peşinden gitmeyin. Çulluk gibi ilk gördüğü açıklığa konmaz :) . Yani yakınlardaki başka bir sıklığa girmez. Giden gitmiştir..


Kokudan, sesten, vs. bahsetmeye gerek yok, yukarıda yazılmış. Bunlar da benden; beğenirsiniz inşallah..

« Son Düzenleme: 14 Nisan 2013, 02:36:16 Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ »
  • Yıldız Elegant A3T
  • Akdaş AG 212S
  • Hatsan Escort
  • Öncü Tek Kırma
  • Kızılcık Dalından Sapan
1977 - BOLU - İstanbul
 
The following users thanked this post: Ömer ÖZSOY

Çevrimdışı Nurettin AYDIN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 885
  • Thanked: 42 times
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #8 : 15 Nisan 2013, 10:12:34 »
EMRAH  KARDES TEKEKÚRLER, TARKAN KARDES TESEKÚLER,

domuz  avi  aslinda  cok zor av túrlerine  giren av túrlerindendir,  hele  gece domuz  avliyabilen avci sayisi  yok denilecek kadar azdir, lamba  far DISINDA, ciplak gózle, gecenin karanliginda,

cok eski avcilarin kullandigi  gece domuz avindaki en etkili  usúl,  cukur kazip icine  oturmaktir,  bu sekilde  tarlanin ortasina   gizlenmis olursunuz, yoksa tarlanin kenarindaki bir ormanin calinin  duvarin toprak yiginin ardina  gizlenmeniz gerekir, domuzun her konuda fark etmemisi icin,
buda  domuz tarlayi girdiginde domuza uzak kalacaginizdan domuzu górúp  ates etmeniz  cok zor olacaktir,  cukur kazip icine kendinize gizlerseniz, domuz hem kokunuza almiyacaktir,  hem size góremeyecektir, cok yakininiza gelir. gece domuzu górúp ates etme sansiniz yúksek olur,
domuz her meyvayi mahsuli  yerken agzini sapildada sapildada yer.domuz yerken agzi sular,diyer hayvanlar farkli yer, buda tarlayi gelen domuzmu  bir evcil  hayvanmi anlarsiniz busekilde,
dolun  ay varken gelmez  tarlayi gelir ama. tarlanin korunmadigina  cok cok emin olursa gelir dolun ay varken,yoksa gelmez ay karanlik denildigi bir dónemde gelir tarlayi yemeyi, dolun av varken górúlecegine cok iyi bilir,  dolun ay varken gelirse tarlayi,  ayin gólgeli  oldugu agac gólgesi, ve ayin karanlik kaldigi noktalardan girer tarlayi birda agaclik noktalardan veya tarlanin tam kenarindan girip ordan yemeyi uyrasir,  dogrudan tarlanin ortasina dogru gelmez dolun ay varken, úrkek  korkak  tetirkin sekilde  girip cikar  dolun ayda tarlayi domuz, cok dikkat eder,

tarlanin kenarina gelir, on daki ústú gibi bekler gezinir, tarlayi hizli sekilde  girip bir iki isirip cikar,  tarladan, bunu neden yapar domuz,
avciya  kurdugu tuzagi dúsúrmek icin, yapar domuz,  bu sekilde domuz gezinmesi tarla kenarinda  ses cikarip, veya tarlayi girip bir iki  isirip cikmasi sonucu avci domuz geldi nerde diye bakinmayi baslar avci, avciya domuz son derece dikatli sekilde avci varmi diye  takip etdigi bir andir. avci domuz geldi deyip yerinden cikar domuz avciya tuzagi dúsúrmústúr avciya górúr  domur fark eder ve gider domuz avcida domuz geldi  tam atacaktim bakiyordum kacti  domuz der,
halbuki  domuz avciya tuzagi dúsúrmústúr,

domuz gelsin gezinsin yesin ciksin tarladan sen hic kipirdamadan  bekle domuz yarim bir sagat gibi bu oyununa yapsin domuz sen sabirla  bekle,
domuz  avcinin kimsenin olmadigina  emin oldugundan, domuz tarlayi bir girer, sagina soluna bakmadan yemeyi baslar gúrúltúlú  bir sekilde  artik domuz tarlada kimsenin olmadigina emin bir vaziyeti  gelmistir,birazda  sabirla bekledikten sonra domuz artik karnina doyurmayi gecmistir avci aramiyordur,  ondan sonra yaniniza kadar gelir, domuz,

úc ay boyunca  duraksamadan gece domuz furacagim diye gece domuz avina gitdigime bilirim,

cok cesitleri vardir domuz avlamanin,
ormani yakin tarlayi domuz sagat 10,11, gibi gelir, ormani uzak tarlayi, sagat,1,2, gibi gelir,zaman zaman  olur. daha  erkende birazdaha gecte gelebilir, bu sagatler disinda domuz tarlayi, bu farkli bir olaydir,

kimi kuyruklu yildiz der, kimi  akrep yildizi der,  biz úlker  yildizi deriz, dogudan dogan bir yildizdir,górúnúsú  bir akrebi benzer, yildizlerin bir arayi gelmesinden olusan bir yildizdir,  yónúnúze  gúneyi dogru cevirin,  kafaniza  yukari gúkyúzúne dogru kaldirin, sanki gókyúzúnún  ortasina bakar gibi,  kuyruklu yildiz  sagat  10,11, yónúnde  tam sagatin sekli rakamlari gibi,  veya  gókyúzúnde  temsili bir sagat canlandirin gózúnúzde,
bu canlandirdiginiz sagatin, 10,11, rakami nerde durur diye  tesbipleyin  gózúnúzle gózúnúzde  gókyúzúndeki  temsili cizdiginiz sagatin 10,11, rakaminin oldugu yeri dogru kuyruklu yildiz geldiyse dogduysa,  domuz gelmis tarlanin kenarinda bakiniyordur   diyebilirsiniz,ORMANI  YAKIN BÍR ARAZIDE AVLANIYORSANIZ,

EYER, gók yúzúne cizdiginiz  temsili sagatin 1,2, rakaminin  durdugu  noktayi dogru  kuyruklu  yildiz geldiyse, domuz ormani uzak tarlanin kenarinda domuz avci varmi tarla korunuyormu  diye bakiniyordur,veya domuz tarlayi gelir,

insanin uyku bastigi sagatlerde domuz tarlayi gelir,   bu uykunun geldigi  sagatlerde, sagat 10,la, sagat 2, iki arasidir,

birde  domuz sabah sagatinde gelir, ormani geri dónerken,insanin yúzde yúz uyudugu bir sagatdir, bunu domuz bilir, sabahi kadar domuz beklemis  bir insan sabahi karsi ister istemez uyur yorgun dúser,sabah ezani okunmadan yarim sagat gibi ónceyi denk gelir, bu zaman súresi, domuzun tarlayi gelmesi,  hizli sekilde tarlayi girerler  veya girer  hizli sekilde yer ve gider acele ile yenen  yemek gibi   tarlayi  girer hizli sekilde yer gider,sagina soluna bakmaz.  bu domuzlar cok cok tecrúbeli ve yasli domuzlardir, nadir  górúlúr, vede  nadir olan bir olaydir domuzlarin sabah sagatinde  tarlayi girmesi gelmesi devamli  yasanmaz olmaz bu olay nadir olur yasanir,, domuzun ac kalmasi her hangi birsey yiyemesi  gece boyunca nedenidir genelde,domuzun gec sagatde sabah tarlayi gelmesi,,,
« Son Düzenleme: 15 Nisan 2013, 11:36:07 Gönderen: Nurettin AYDIN »
Nurettin AYDIN
1966-Hollanda
 

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 721
  • Thanked: 330 times
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #9 : 16 Nisan 2013, 14:43:41 »
bi defa tarlada ayçiçeği beklerken, eylül ayında yağmurlu bir sabah saat 8:00 gibi tarlaya uğradığını gördüm.
bir defa da haziran basında çilek zamanı aksam saat 19:00 gibi güneş daha tepede iken orman çıkışında gördük. birkaç aksam hep aynı saatte hep aynı patikadan indi. sonra bi abi bek yapamaya gidecekti ama. sonra ne oldu bilmiyorum.

Yanlız babam domuzun bizim ormanlarda yaşayan en akıllı en hızlı hayvan olduğunu söyler. 'tuzağa düşürmek zordur' der.
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • Best Arms 24" Slug Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
 

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 721
  • Thanked: 330 times
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #10 : 16 Nisan 2013, 14:56:07 »
bizim orada gece bek avı mısır tarlasında, ayçiçek tarlasında, fındık tarlasında yapılır. on da da köpekler bekler. sende köpekleri beklersin. domuz gelince köpek uyandırır. sende kalkar iki fişek atar teneke çalarsın. uykun açılmadan yatarsın.
ama domuz vuracağim dersen;
meradaki, orman kenarındaki, tarla kenarındaki erik, elma, ceviz ağacını gözlersin. o ağacın üzerine çıkmaktan ziyade, yakın ağacın üzerine çıkar beklersin. sessizlik sigara, alkol içmemek, birşeyler yememek önemlidir. aslında bu şekilde bek avında beke gitmeden 3-5gün önce aynı yere heraksam gider ağacı silkeler yere biraz elma, erik dökersin. 3-5 aksam onu yiyen domuz alışır oraya koşa koşa gelir. hele birde ağaç ormana yakınsa daha aksam ezanı okumadan damlar. senin görmen av yapman daha kolay olur.
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2013, 14:57:33 Gönderen: Abdullah ORUÇ »
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • Best Arms 24" Slug Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
 

Çevrimdışı Tarkan ÖZHENDEKCİ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 969
  • Thanked: 31 times
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #11 : 16 Nisan 2013, 15:08:58 »
Doğru, çok zeki mahlukat. Koşarken durup dinliyor, hangi yönde ve hangi mesafede olduğunu anlamaya çalışıyor, sonra devam ediyor. Hatta müzik sesini çözmüş keratalar, tarla beklerken arabada müzik açıyorlar. Eğer arabada insan yoksa müzik felan dinlemeyip giriyor domuz tarlaya.
Bir de, eğer hayvanın gideceği bir besin kaynağı (Sizdeki çilek, ayçekirdeği gibi) varsa, erken çıkıp geç gelir. O yüzden gündüz vakti görmüşsünüzdür. Hele oralarda insan da dolaşmamışsa, hayvan rahatsız olmamışsa, rahat rahat gezer. 
  • Yıldız Elegant A3T
  • Akdaş AG 212S
  • Hatsan Escort
  • Öncü Tek Kırma
  • Kızılcık Dalından Sapan
1977 - BOLU - İstanbul
 

Çevrimdışı Tolga GÜVENDİK

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 515
  • Thanked: 64 times
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #12 : 16 Nisan 2013, 16:12:06 »
Hatta müzik sesini çözmüş keratalar, tarla beklerken arabada müzik açıyorlar. Eğer arabada insan yoksa müzik felan dinlemeyip giriyor domuz tarlaya.
,
Aynen abi,, herkes bi yolunu bulmaya çalışıyor kimisi tüplü bomba yapıyor kimisi rüzgarlı teneke koyuyor ama nafile..biz de kavun tarlasına radio koymuştuk,,sürekli konuşma yapan bir kanala ayarladık verdik son sesi ama bir gün işe yaradı :) ertesi gün gelmiş radyonun etrafındaki kavunları yemiş,,küfreder gibi :D

Biz genelde yağmur sonrası iz keserek av yaparız..iz bir ormana giriyor ve çıkmıyorsa salarız köpekleri arkasından,,tetik çekmek daha nasip olmadı ama çok heyecanlı zevkli bir av...
Tolga GÜVENDİK
1990 / MANİSA
ImgLand.net image
 

Çevrimdışı Tarkan ÖZHENDEKCİ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 969
  • Thanked: 31 times
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #13 : 16 Nisan 2013, 21:18:35 »
Aynen dediğin gibi Tolga kardeşim. O tüplü düzeneğe bizde Patpat derler. Ona bile alışıyor bir süre sonra. Ama radyo olayı tam facia olmuş :D
Zevkli ve heyecanlı bir av. Adrenalini yüksek. O yüzden bağımlılık yapıyor zaten. Macerayı sevene on numara..
  • Yıldız Elegant A3T
  • Akdaş AG 212S
  • Hatsan Escort
  • Öncü Tek Kırma
  • Kızılcık Dalından Sapan
1977 - BOLU - İstanbul
 

Çevrimdışı Nurettin AYDIN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 885
  • Thanked: 42 times
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #14 : 17 Nisan 2013, 18:11:33 »
avci arkadasrin dedigi gibi domuz akilli bir hayvandir,  neyin ne olduguna kisa súrede anlar fark eder, eskiler  birsey olsa domuz gibi derler deyilmi,

domuz gireceyi yiyecegi  tarlanin,  tarla  sayibinin  avcimi avci deyilmi onu bile fark edecek kadar iyi durumda bir hayvandir,

malúm eskiden araba yoktu, lamba ISIK yoktu  cok unsur yoktu hayvanlarda zamanla ógreniyor,  avrupada sapanla gúvercin furabilecek kadar yakin dururlar insanlardan kacmazlar, yaban kaza, órdegi, tavsani,  karacsi,   elli metre yúzmetre  evleri yakin gelirler tavsanlar civtlik evlerin etrafinda kosusurlar,
insanlari son derece alismislar,  ada tavsanlari vardir  toprak altinda yuva yapan tavsan túrú,parklarda kosusurlar,

hayvanlar, tehlike  yasacagi durumu cok iyi fark ediyorlar,

avrupadaki insanlardan kacmiyan órdekler,  kazlar, gúvercinler, KISIN sicak úlkeleri gidiyor, ve gitdigi úlkelerde  avcilarla avliyor ates ediyor, halbuki  bu gócmen kuslar avrupayi geri dóndúgúnde insanlardan kacmasi gerek deyilmi, kacmiyorlar, neden kacmiyorlar cúnkú avrupadaki yasadiklari  mekanlarda kuslari rahatsiz eden olmadigindan  kuslar bu durumlari cok cok iyi biliyor, nerde ne yasacayacaklarina,

kurt  bile kópeyi iyi, bakimli, koyunlarin sayibi  ve iyi cobanin koyunlarina   kolay kolay saldirmaz. nerde uygunsuz  iyi olmuyan disiplinsiz  cobanin koyunlarina kecilerine saldirir, 

eskiden túfeklerin avcinin az oldugu dónemlerde  tarlanin kenarina ve dórt tarafina  ates yakarlarmis domuz gelmisin diye, gelir atesin yanindan yer gidermis, sabahi kadar  tarlasinda bagiran cagiran tarlayi bekliyen  insanlarin bagirmasina cagirmasina hicmi hic umursamaz, tarlayi girip yemenin bir yoluna bulur,

amaaaaaaaaaaaaaaaaa  usta eli túfekli bir avci geldimi,  daha o tarlanin yanindan gecmez gecse bile  cok cok dikkatli  gelir gider,


biz cok yasadik, bir bakariz  her aksam tarlayi gelmis mahsúlleri  yemis,  tarlayi gelir beklemeyi baslariz avlamak icin ordan bir daha domuzun gecmedigine cok sahit olduk,

tarlayi gelip gitdigi tarlayi girdigi yerler bellidir, ras gele yerlerden tarlayi girmez cok cok emniyetli  yerlerden tarlayi girip mahsúlú yer,

ne zaman tarlanin her noktasina gezer, girdigi tarlada  bir tehlike  górmedigi zaman tarlanin her noktasina ondan sonra gezer, yoksa  ras gele bir noktadan tarlayi  girmez,  yillar sonra bile diyer domuzlar bile  ayni noktadan tarlayi girer  cikar, sanki ógretmisler gibi, tarlayi surdan burdan girin yiyin diye, ayni yolu izlerler ógretilmis gibi,

en gúzel domuz,  avi gece, domuz tarlayi gelmismi birak yesin bir iki gún tarlayi, bekliyen,   tarlanin korunmadigina anlasin domuz, ondan sonra temiz kiyafetleri  giy kokusuz sabunla dusunu al,  bekliyecegin tarlada  fazla etrafi insan kokusu birakmadan rúzgari dikkati alarak cukur bir noktayi otur uzan  kipirdamadan  yerinden ikibir cikmadan otur, tarlayi gelsin  girsin ciksin  birak tarlayi tekrar girer yaptigi unsurlar avciya tuzagi dúsúrmektir, avci domuz geldi deyip yerinden ciksin diye yapar, oyundur, iyice karnina doyurmayi gecsin etrafta  birileri olmadigina sandigi anda  yavas yavas ses cikarmadan górebiliyorsan avlamayi gec, 

domuzu nasil yaklasmalisin,  domuz  yedigi mahsúlú   koparmayi yemeyi gecer catir  cutur, bir durur bir yer bir durur bir yer,  sakin bu  durumdayken  domuz yerinden cikma  dinleme yaparak domuz yiyiyordur,  domuz avci varmi diye  yapar bu haraketi, avci bu durumlarda cobuk tuzagi dúser, yerinden cikar domuz avcinin ya kokusuna alir yada sesine duyar,

ne zaman domuzu furmayi gecmelisin,  domuz herseyden  emin olsun kimsenin olmadigina ve avcinin tarlanin korunmadigina anladiginda,
bir girer yemeyi ortalagi  bir birine katar, paldir kóldúr, etrafina bakmadan, bu durumdan sonra fazla dikkat etmez karnina doyurma telasina gecmistir domuz,  domuz bu durumu geceni kadar  sakin bir sekilde yerinde sabirla bekle, domuz tam yemeyi gectigine fak etdiginde domuzun ses cikardigi zamani iyi takip ederek  yavas yavas domuza avlamayi gec bu bógle avlanirsan sansina artirirsin yoksa yasli usta domuzun tuzagina dúsersin ve kacirirsin domuza,

bútún domuzlari gecerlimidir bu taktik kesinlikle,  bazi domuzlar karnina doyurana kadar, cok dikkatli sekilde doyurur,  tekbiri elden birakmaz, bazi domuzlar yapmaz,  biraz bakar dinler, yemeyi gecebilir,  AVCI  AVLIYACAGI DOMUZU TANIMALI, NASIL BÍR KAREKTERÍ VAR AVLIYACAGIMIN DOMUZUN DÍYE,

yazmayla  bitmeyecek kadar unsur vardir, domuz avlamanin usulleri,

tavsan avlamanin bile,  zagarlarla,   4,5,avlanma  unsuru vardir  ve  tavsani avlama sekilleri ve avlanma unsurlari vardir,

1, tavsan  arayan zagarlari COK yakindan takip ederek  tavsani  yatagindan  kaltdigi  an avlanma  sekli,

2, tavsan karkar  kaltmaz yukari gider,veya dagi ormani dogru kosar, tavsan arayan zagarlarin  elli metre  yúz metre  kadar   ústúnden  ayrilmadan devamli yukardan zagarlari takip edip zagarlarin ústúnde durmak, kalkan tavsan dogru sana gelir,

3, bildigin bir sagasa  veya tavsanin geceyi yerleri iyi kestirebiliyorsan arazide,  tavsan  kovan zagarlari birakip zagarlarin  tavsani bulmasina kovarak bekledigin yeri tavsani getirmesine beklersin zagarlarin,  tavsanin gecebileceyi yerde beklemek  tavsan bekledigin yerden gecene kadar,tavsani bekleyip avlanmak,


4, zagarlari birakirsin,  ras gele bir yerde  dikkatli sekilde  beklersin tavsani buluncayi kadar zagarlarin, zagarlar tavsani buldu kaldirdi kovmayi basladimi    ondan sonra is avciya dúser,  tavsan hangi noktayi hangi araziye gitdigine  zagarlasin sesinden dikkatli sekilde takip edip,
bu tavsan simdi surayi gelir surdan gecer gibi durumlari cok dikkatli sekilde takip edip tavsanin nereden gececegine  cobuk kestirip bilip DAHA TAVSAN ORAYI GELMEDEN hizli bir sekílde yerine almak tavsani beklemek olmadimi,  tavsanin nereyi gitdigine tesbit edip tavsanin nereyi gideceyine tekrar tahmin edip hemen  o bólgeyi gecmek beklemek,  bu cok haraketli  bir av seklidir, ordan orayi kosabilirsin,  ama yaparken tavsani fark etdirmeden yapmalisin bu haraketleri,   tavsan nerde cok iyi kestirip ona góre hareket etmelisin,

bu cok hizli yer denistirmeyi yaparken,  tavsanin geceyi bólgeyi yeri  tavsandan ónce gecip beklemelisin,
zamansiz gec kalinmadan yapilmasi gereken bir avlanma taktigidir,  bu  avlanma taktigine cok iyi yapabilen bir avci dúzgún sekilde uygularsa  bir avci cok tavsan avlar,  EN ÍYÍ TAVSAN AVLAMA SEKLÍDÍR,

« Son Düzenleme: 17 Nisan 2013, 18:28:46 Gönderen: Nurettin AYDIN »
Nurettin AYDIN
1966-Hollanda
 

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

  • DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 6258
  • Thanked: 194 times
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #15 : 17 Nisan 2013, 19:05:15 »
Paylaşım için teşekkürler Emrah bey...
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN


 

Çevrimdışı Nurettin AYDIN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 885
  • Thanked: 42 times
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #16 : 17 Nisan 2013, 19:32:57 »
cok nadir  górúlen elli yillik avcilarin bile  yilda en az otuz defa domuz avina giden  yilda on yirmi domuz furabilen domuz avcilarin bile góremedigi, ADI GÓN DOMUZU OLARAK  ANILIR,  KOLAY KOLAY KURSUNUN ÍSLEMEDÍGÍ BÍR DOMUZ OLARAK BÍNÍR  DOMUZ, mavzer kursunu  etkili  oldugu bilinir domuza,
bu  domuzu  avliyan rast  gelen avcilar, domuzdan bir súrú kursun cikardiklarina sóglerler,   domuzdan cikardiklari kursunlari   avda kullandiklarida olmustur,

eski avcilar sógle anlatir bu domuza,  adi gón donuzu olarak anilan domuza,
domuz, ilk dogurdugunda yavru yaptiginda, 12, yavru yapar, daha sonra 12, yil boyunda domuz dogurur,  her yil bir yavru eksiterek dogurdugudur domuzu,  sógle  anlatirsaz  geri sayma gibi, ilk yil, 12, tane yavru yapan domuz,daha sonraki  yillar  dogurma sekli her yila góre oniki yil boyunca sógle dogurdugu anlatilir, 12, 11,10,9,8,7,6,5,4,3,2,1,  yavru yaptigidir, oniki senenin sonunda  TEK YAVRU DOGURMASI  domuzun   bu en son dogurdugu tek domuz yavrusunun adi gón domuz olarak gecer avcilarin arasinda,
bu yavru tek oldugundan domuzun son yavrusu oldugundan  yavru annesinin  bútún súdúne tek yavru emdiginden,  cokmu cok gúclú sert  bir domuz oldugudur, kolay kolay bu domuzun son yavrusuna kolay kolay kursunun islemedigidir,
cok disi domuz bu son ve tek yavruyu oniki sene sonunda yavruladigindan cok disi domuz oniki seneyi doldurmadan avlandigi kurtlar tarafindan yenildiginden, cok disi domuz bu son tek yavruyu doguramadigindan cok nadir górúlen bir domuz oldugur,

kolay kolay avlamasi zor bir domuz tipi oldugudur, kursun islemesi,  mavzer  kursunun etkili olmasi domuzda,

eski avci bógle diyor,  ama  benim fikrim  bu olay  karsisinda   bir kac fikrim var,
birinci fikrim, eski túfeklerin kursunlari fazla etkili olmamasi nedeni  olduguna dúsúnúyorum,
ikinci neden,  kara cam vardir bu kara camin  recinesi  vardir AKMA  olarak  bilinir,  yapiskan eline bulastiginda  sabunla suyla cikmaz bezin tinar gibi matdelerle  cikar, bu AKMA,  oldukca  yapiskan bir matdedir, karacam akmasi olarak gecer,
domuzlarin sirti kasindiginda   bu kara cami gelir súrtúnúrler, zedelenmis cam agacindan domuzlarin sirtina  sivanan yapisan cam akmasi sonucu  domuz  birde suya camura yatar, bu sekilde sirtindaki sudan etkilenmiyen yapismis  cam akmasinin ústúne  birde camur yapisir,

camur akma camur akma derken, domuzun sirtinda celik yelek gibi bir katman olusmasi  sonucu, atilan kursunlar  bu  akmali camur katmanindan gecmemesi, ve ancak  mavzer kursunun gibi etkili túfeklerin kursunu bu celik yelek górevi góren  bu katmandan  gecmesi  sonucu  domuza avliyabilmeleri  diye dúsúnúyorum,

bu benim tegori,  ama benim yazdigim dogru ise cok domuz cam agacina súrtúnúr,   bu akma sirtina  bulasir  daha sonra domuz camura yatar yapiskan akma ile domuzda bir celik yelek olusur,  deyilmi,
benim tegori dogru olduguna  var sayalim,   cok domuzun sirtinda  bu katman górúlmesi  lazim deyilmi,

mantik bunu sóglúyor,   BU ADI  GÓN DOMUZU OLAN  bu domuzdan cok avci ras gelmesi gerekir benim tegori dogru  cikarsa,
cok cok nadir górúlen  elli yilda  yúz yilda górúlen ras gelinen  bir domuz túrú   buda  kafalari karistiriyor,   
bógle dúsúndúgúmúz zaman eskilerin mantigi óne cikiyor, eski avcilarin anlatdigi dogru o zaman,  cok cok az  nadir górúldúgúnden,

benim cocuklugumda  domuz avina gitdiler,otuz kirk kisi gibi, domuza en az s....en  yetmis kursun atildigina  sóylediler, ve domuz hic birsey olmadigina górdúk dediler,
daha sonra domuzdan korkmuyan  tam bir domuz avcisi olan avci ile karsi  karsiya  geldigi domuzun avci ile,  kópekler kovarken domuza,
avci av bicagina cekerek domuzla bogustuguna  ve domuz avciya yaraladigina  avci elindeki av bicagi ile domuzuda avladigina  anlatdilar,
ava giden domuz avcilarin cogu domuz avcisi  bir gurupdu, yilda sayisiz  domuz furabilen domuz avcilariydi,

burasida  kafalari karistiriyor,  túfekler nekadar etkisiz olsada, avcilar nekadar iskalasada s....ek yetmisd atisa varan bir durum karsinda  furamamak ve túfeklerin kursunu etkisiz kalmasi sóz konusu olamaz diye dúsúnúyorum,

COK ZOR BÍR DURUM ACIKLAMASI,,,,,
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2013, 19:41:37 Gönderen: Nurettin AYDIN »
Nurettin AYDIN
1966-Hollanda
 

Çevrimdışı Emrah GİRGİN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1009
  • Thanked: 3 times
  • Emrah GİRGİN
Ynt: Domuz avcılığının incelikleri
« Yanıtla #17 : 17 Nisan 2013, 20:04:54 »
Paylaşım için teşekkürler Emrah bey...
rica ederim ş.burak bey...

jpg image hosting
Emrah Girgin
DENİZLİ-ÇİVRİL
...İnanmak yağmur duasına giderken şemsiyeyi yanına almaktır...