Gönderen Konu: Yıldız poze  (Okunma sayısı 16209 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hakan AKMAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 2897
  • Thanked: 246 times
Ynt: Yıldız poze
« Yanıtla #25 : 19 Kasım 2011, 18:28:15 »
Malesef ülkemizde mobil şok olayı oturmadı namlu ile şokları uyumlu silah bulabilmek piyangodan büyük ikramiye kazanmak kadar zor ,, namlu iç çapı ve şokların buna uyumu çok çok önemli ,, hem grupman hemde penetrasyon için ,, ama üreticilerin buna dikkat ettiğini hiç sanmıyorum.......
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg
 

Çevrimdışı Mücahit ÖZEL

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 217
  • Thanked: 26 times
Ynt: Yıldız poze
« Yanıtla #26 : 19 Kasım 2011, 21:01:26 »
Mücahit Bey sizce neden full şok randıman vermiyordur?

  Volkan bey güzel bi soru: aslında bu sorunun cevabı çok karışık ve karmaşık...
--Benim kanaatim günümüz av fişeklerinin çok kaliteli ve hızlı  yanıcı barutlarla doldurulmaları buna istinaden namlu çıkış hızlarının çok artması...
--Av tipi saçmaların iddia edilenin aksine gayet yumuşak olması ve bu yumuşak saçmaların dar iç çaplı 18/3,18/4 gibi tüfeklerde önce atım yatağı önünde maruz kaldıkları aşırı basınç ve bu basıncın ikinci defa daha kuvvetlisinin dar şoklarda  maruz kalmalarının neticesinde saçmaların şok ağzında şıkışması,formunun bozulması ve bunun sonunda hem hız ve enerji kaybına uğraması aynı zamanda  hedefe giden ölümcül saçmaların sayısının önemli miktarda azalması....not:((ful şokta DURAN HEDEFTE  saçma sayısı bazen fazla gözükebilir ama HAREKETLİ HEDEFTE geriden gelen serpinti  saçmaların avı yakalaması  yakalasa bile  bu şaçmaların ne kadar ölümcül ve tesirli olacağı ayrı bi tartışma konusu... av şartları herzaman farklıdır))
   Eskiden tüfekler 18/2 18/3 iç çaplı ve */*** şoklu üretiliyomuş..o zaman öyle gerektiriyomuş çünki o zamanın borutları ve kapsülleri günümüz barutları kadar yanıcı ve kuvvetli değilmiş ve kağıt kovan,keçe tapa v.s kullanılırmış fişeklerin basıncını artıran yıldız kıvırma yaygın değilmiş.... bir önemli konuda iklimler daha soğuk ve kışlar daha çetinmiş...not:((full şok çok soğuk iklimlerde,düşük basınçlı ince saçmalı fişeklerde,ve en önemlisi extra hard short yani extra sertleştirilmiş trap fişeklerinde avantaj olabilir))

artıkdeğişen fişek teknolojisine uygun ve şoklardan daha iyi şonuç alma uğruna tribore,back bored namlularla ve bu namlulara uyumlu uzatılmış şoklarla şaçma deseni istikrarı artırılmaya çalışılıyo...
« Son Düzenleme: 19 Kasım 2011, 21:33:48 Gönderen: Mücahit ÖZEL »
Mücahit ÖZEL
1979 izmir

 

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: Yıldız poze
« Yanıtla #27 : 20 Kasım 2011, 20:31:27 »
Mücahit Bey teşekkür ederim. Mantıklı. Hakan Bey'e de katılıyorum.

Bizde mobil şok işi pek hakkıyla yapılamıyor. Aslında sabit şoktan daha kullanışlı ama herhalde düzgün yapmak çok zor. Silindir şok çıkışının girişinden geniş olanına bile rastladım :) Yani silindir şok istemeden Browning tarzı olmuş. Yine de sırf bizimkilere yüklenmeyeyim. Yurt dışında sırf mobil şok işine eğilmiş onca firma iş yapıyordur herhalde.

Backbore gibi namlu genişliği veya darlığı konusu bile yapana göre değişiyormuş. Ehil ustaların elinden çıkan fabrikasyon harici imalatların daha doyurucu neticeler verdiğine inanmaya başladım. Çok sayıda üretimin belli kalite standardı için gittikçe pahalanan gelişmiş makinelere ihtiyacı artarken hala yeterli düzeye erişemediğini hatta belki iş bilir bir(birkaç) ustanın yeteneğine erişemeyeceğini düşünüyorum. Belki o yüzden eski silahlar eski teknoloji ve malzemeye rağmen günümüz ürünleriyle boy ölçüşüyor. Tıpkı ehil bir terziden çıkan elbisenin veya ehil bir ayakkabıcının el imalatının en modern makine ürünleriyle bile kıyas edilemeyeceği gibi.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.