HUKUK KÖŞESİ > İSLAM HUKUKU VE AVCILIK

ZEVK ICIN AVLANIYORSUNUZ DIYENLERE EN IYI CEVAP

<< < (4/4)

A.İhsan MUDANYALI:
cuk oturmuşşşşş  :afro: :afro: :afro:

Cüneyt ESMER:
    Canım ÜLKEMDE herkesin görüşü farklı. Kimine göre günah, kimine göre mekruh, kimine göre de helal. CENAB-I ALLAH kullarına mahkemelerin en adaletlisi olan VİCDAN' ı vermiştir. Kendimize temiz bir kalple çıkar gözetmeksizin "doğrumu yanlış mı?" diye sorunca O doğru olana bize söylüyor zaten. "Aman canım" diyerek çıkarımızı düşünürsek o zaman işler değişiyor. Unutmayın CANI VEREN DE ALAN DA ALLAH...!
    Benim sadece anlamadığım bir konu var, o da avcılığa SPOR deniliyor. Kimsenin görüşüne ve inancına birşey diyemem. Ne o sıfatta birisiyim ne de öyle bir haddim var. Herkes ALLAH Kulu... Sadece spor yapacaklar Trekking yapsa daha uygun olmaz mı? veya Trap - skeet... Hem daha da zevkli. Av bitiyor "oh sporumuzu da yaptık" deniliyor. Abi avcılık yapıyorsun nasip olmuyor işte. "Oh bee manayla mis gibi hava aldık, gezdik, dolaştık, içimiz açıldı, yine buluştuk, çayımızı içtik, sohbet te güzel...." demek çok mu zor? İNSANLARIN GÖZÜNDE SPOR İÇİN HAYVAN ÖLDÜREN İNSANLAR OLDUK...
   Avcılık ile spor birbirine karıştırılmamalıdır. Bunları birbirine karıştıran büyük bir yanılgıya düşer arkadaşlar. Dünya kadar paran olsun, yemek için avlanabilirsin ama spor için avlanırsan o günahtır(benim vicdanıma göre). Keyif için can alınmaz... Bir yerde yazmıyor diye kendimize çıkar sağlamamız akıl işi değildir... Her birimiz ALLAH katında yaptığımız ve yapacaklarımızdan sorumluyuz ve bunlar için hesap vereceğiz... Bugün örnek aldıklarımız yarın ahirette "bana uymasaydın" diyecekler. Bunlarla ilgili Hadis-i şerifler var...

Taner MEMET:
Aslında herkez bilir ama kimse konusurken düşünmez fetva vermeye gelince ki öyle fetva vermek kolay iş değildir yanlış yönlerdiğiniz her insanın vebali boynunuzadır onun günahınında orta olursunuz..
AVLANMAK GÜNAH HARAM DİYENLERE TEK ŞEY SÖYLEYEBİLİRİM ALLAHIN KULUNA HELAL KILDIĞINI KULUN HARAM DEMESİ KİMİN HADDİNE, İNKARA GİRER DİNDEN ÇIKMAYA GİDER KONUŞURKEN KELİMELERİ İYİ SEÇMEK GEREKLİ...

Bunun açıklaması gayet basittir ne sultana ne pasa bakmak gerekli rabbim helal kıldığı hayvanları gayet net şekilde belirtmiştir bunu yanında zor zamanda (kıtlık savaş gb) yenebilecek hayvanlarıda yenmesinin her kosulda günah olanlarıda gayet acık ve net şekilde

BİRDE ZEVK İÇİN AVLANIYOSUNUZ DİYENLERE GELELİM;
Zevk için öldürmek dersen kuzu eti yeme zorunluluğun yok öldürtme hayvanları sadece dana ye veya sadece tavuk ye ayda beşkere yeme 1 kere ye kuzunun beytisini külbastısını yaptırırken zevk değilmi dananın bonfilesini alırken zevk değilmi cazur cuzur mangalda pişirirken oda mı zevk değil RABBİM KULLARINA ÇEŞİTLİ RIZIKLAR SUNMUŞTUR VE BUNLARI KULLARINA HELAL KILMIŞTIR NEREYE KADAR MUNDAR ETMEMEK HEBA ETMEMEK KAYDI İLE  sen bunu ha tüfekle vurmuşsun ha bıçakla kesmişsin hayvanı kesmenin avlamanın usulleri bellidir ben bu usullere uyuyosam kimin haddine rabbimim bana helal kıldığını kulun haram etmesi günah demesi...

İsmail DAL 01:
Vakit geçirmek ve eğlenmek maksadıyla avlanmak mekruhtur. Çünkü bu abes bir iştir. Zira Peygamber (as) şöyle buyurmuştur: “Can taşıyan hiçbir şeyi nişangah edinmeyiniz.” (1) Bir başka hadis şöyledir:
“Kim boş yere bir kuş öldürecek olursa, Kıyamet günü Yüce Allah'ın huzuruna gelerek şöyle der: “Rabbim! Filan kişi beni gereksiz yere öldürdü, her hangi bir fayda için öldürmedi. (2) Şayet avlanan kimsenin ekinlere, mallara bir zarar vermesi söz konusu olursa o vakit avlanmak haramdır. Çünkü vesileler maksatların hükmünü alır. (3) Avlanacağım diye insanların bağına bahçesine zarar vermek doğru olmaz.
Malikiler avlanmaya dair hükümleri beş kısma ayırmışlardır: Geçim için mübah, çoluk çocuğun yiyeceğini bol olarak tedarik için mendup, zaruret halinde hayatta kalmak için vacip, oyalanmak için mekruh, her hangi bir niyet olmaksızın vakit geçirmek ve eğlenmek için olursa haramdır. Çünkü faydasız yere hayvana eziyet vermek yasaklanmıştır.
1- Müslim, Nesei ve İbni Mace İbni Abbas’tan rivayet etmiştir.
2- Şafii, Ahmed, Nesei ve İbni Habban
3- Keşfül Kına
Kaynak: İslam Fıkhı Ansiklopedisi.

LG-K350 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git