HUKUK KÖŞESİ > İSLAM HUKUKU VE AVCILIK

Arefe şerefe günü av yapmak

<< < (2/7) > >>

Şerafettin TURAN:

--- Alıntı yapılan: Suat ÇALIŞKAN - 07 Eylül 2016, 21:06:39 ---Sn SOYLU  Cenab ı Hak biz kullarına  belirli özel günler ihsan etmiştir.
Nasıl ki Cuma günü Mü min lerin Bayram günüyse  Arefe  ,Bayram ve Kandiller gibi özel günlerde daha başka anlamlar içeren günlerdir.
Her ne kadar  bir kaynakta yasak olduğu belirtilmese de  bence bu günlerde ava gitmek yerine  Cenab ı Hak kın rızasını kazanacak işlerle meşgul olunmalı.
 Tabi bu benim kişisel fikrim.Ben bu günlerde ve tekbirler çıkmadan kesinlikle ava gitmem.
İsterse gökten kuş yağsın.

Giden arkadaşlara da niçin gidiyorsunuz da demem. Bununla ilgili bir yasaklama da olduğunu da düşünmüyorum....

--- Alıntı sonu ---

Aynen Suat beye ben de katılıyorum  rabbimîzin bezlere verdiği sayısız nimetler için şükretmeliyiz

İsmail BİLGİ:
Merhaba Deniz bey bencede yasalarda herhangi  bir kısıtlama ve yasak  olmasada dini günlerde  mübarek aylarda av yapmayı doğru bulmuyorum Suat beyin dedigi gibi gökten kuş yagsada bende ava gitmeyenlerdenim mübarek günleri dua ederek yaşamak lazım bazı avcılar böyle günlerde özellikle ava giderler meralarda avcı yok daha fazla av vuracakları düşüncesiyle onların bilecegi iş tabii ben dogru bulmuyorum kendi düşüncemdir.

M.Ali TÜRER:
Suat bey güzel belirtmiş ,
Tükettiğinde rahat edecek olan gitsin .

Ahmet ÖZTÜRK:
Günümüzde hayatı idame için gerekli olmayan av eti ve avcılık yapmak,bayram günü kişinin tamamen kendi vicdanına kalmış..av etini yerken içi rahat ederse gider..arefe ve bayram günü ava gitmek bir kenara bu mübarek günlerde vurduklarını facede paylaşanlara ne demeli?hadi Ramazan bayramı olsa ki caiz değildir,adı üstünde kurban bayramı..bana göre arefe ve bayramlarda tekbirler çıkana kadar av caiz değildir..sabır..

Basri TÜRKER:
Bismillahirrahmanirrahim
Mâide 1 : Ey âmenû olanlar (Allah'a ulaşıp teslim olmayı dileyenler)! (Yaptığınız) akidleri yerine getirin. Ve ihramda iken av'ı (avlanmayı) helâl saymamakla beraber size okunacak olanların dışında kalan, dört ayaklı hayvanlar sizin için helâl kılınmıştır. Muhakkak ki Allah dilediği şeye hükmeder.

Mâide 2 : Ey âmenû olanlar (Allah'a ulaşıp teslim olmayı dileyenler)! Allah'ın (koyduğu) şeriat hükümlerine, Haram ay'a, (hediye olarak Kâbe'ye gönderilen) kurbanlıklara, gerdanlıklı (boyunları bağlı) kurbanlık develere, Rabb'lerinden bir fazl ve (O'nun) rızasını isteyerek, Beyt-el Haram'a gelenlerin güvenliğine saygısızlık etmeyin.Ve ihramdan çıktığınız zaman avlanabilirsiniz. Sizi Mescid-il Haram'dan alıkoymalarından (çevirmelerinden) dolayı bir kavme beslediğiniz kin, sakın sizi haddi aşmaya sevk etmesin. Birr ve takva üzerine yardımlaşın. Günah ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın. Allah'a karşı takvâ sahibi olun. Muhakkak ki Allah ikâbı (azâbı) şiddetli olandır.

Mâide 4 : Sana kendileri için nelerin helâl kılındığını soruyorlar. De ki; “Sizin için temiz ve iyi şeyler helâl kılındı. Allah'ın size öğrettiğini onlara öğreterek yetiştirdiğiniz avcı hayvanların sizin için tuttuklarını artık yiyin ve üzerine de Allah'ın adını anın. Ve Allah'a karşı takva sahibi olun. Muhakkak ki Allah hesabı çabuk görendir.
Maide 2. De yazan çok açık sadece ihramlı iken av haram kılınmıştır.
Diyanetin sitesinden soru cevap kısmını araştırısanız , ramazanda oruçlu iken bile avı helal sayıyorlar.
Mübarek zamanlarda vakit alacak uğraşlar yerine ibadet tabiki daha doğrudur,
Ama ayet yada hadis kaynağı belirtmeden yazılan şeylere dikkat etmek lazım.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git