Gönderen Konu: Balık Avcılığında Bilinmesi Gerekenler.  (Okunma sayısı 2354 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Can EMiR

  • *
  • İleti: 112
  • Thanked: 2 times
  • Kırmızı ve Beyaz
Balık Avcılığında Bilinmesi Gerekenler.
« : 05 Ağustos 2013, 07:41:00 »
Merhaba değerli dostlarım. Tatlı su´larda balık avi ile ilgili araştırdıklarımı ve bildiklerimi sizlerle paylaşacağım. Balık avcılığını 3 ana başlıkta topluyorum

BİLGİ, MALZEME ve NASİB.


1 : BİLGİ

Bilgiden amacımız iyi bir balık avcısı olmak istiyorsanız şunları çok iyi bilmemiz gerekmektedir

A: Her zaman kullandığım bir sözüm vardır, en iyi avcı, avını en iyi tanıyandır. En başta avlayacağınız balığı çok iyi tanımalısınız, nerede yaşar, ne ile beslenir, hangi yem

ile yakalanır, hangi dönemlerde lezzetlidir gibi balığın tanınması çok büyük önem arzeder.


B: Düğüm çeşitlerini çok iyi bilmeniz gerekmektedir, düğüm demek sadece misinayı iğneye bağlamak değildir. Hangi iğneye hangi tür düğüm atacağınızı, fırdöndü çeşitlerine, sahtelerinize veya döner kaşıklarınıza en kaliteli düğümleri nasıl bağlayacağınızı bilmeniz çok önemlidir. Buna ek olarak misinalar arası düğümü bilmekte çok önemlidir. Bu balık avcılığında zevkle yaptığım ve her zaman heyecan duyduğum bir konudur.

C: Kullanacağınız ekipmanlar (Kamış, Makine, Misina, İğne vb.) hakkında az da olsa bilgi sahibi olmanız sizin yararınıza olacaktır.

D: Hangi balığa hangi kamışı, makineyi, misinayı ve iğneyi kullanmalyım.

E: Avlandığınız yerleri iyi bilmeniz lazım, göllerde veya göletlerde hangi türlerin yaşadığını iyi bilmelisiniz.


2: MALZEME

A: Hangi balığa hangi kamışı, makineyi, misinayı ve iğneyi kullanmalıyım. Burada bilinen bir yanlış vardır, bir olta alırım istediğim balığı yakalarım yanlışıdır, genel olarak kabul gören bir düşünce değildir, örnek vermek gerekirse, At-Çek (Spin) avında kullanılan ekipmanlar farklıdır, At-Çek (Spin) yaparken hangi balığa At-Çek (spin) yapacağınız ekipman farklıdır. Bu konuya Bilgi başlığında Malzemenin bilinmesi olarak çok kısa değinmiştim, şimdi değineceğim başlıkta da belirttiğim gibi hangi balığa hangi takım olacak.

Ben Alabalık avcılığını diğer avlardan ayrı tutarım, bu avcılığı ise en çok sevdiğim teknik olan At-Çek (Spin) tekniği ile yapmayı tercih ediyorum. At-Çek avlarında göller ve akarsular da kullandığımız ekipmanlar bir değildir. Göllerde kullandığım kamış, parçalı ve 2.10 Cm uzunluğa sahiptir, makine olarak 1000 Lik çift kollu ve arkadan kalomalı makine tercih ediyorum. Av´a başlarken genelde gün doğumu ile başlıyorum ve hava kararana kadar at-Çek avım devam ediyor. Burada anlatmak istediğim kullandığınız malzemenin hafifliği ve kalitesi çok önemlidir, balık avcılığı yaparken zevk almalısınız, kullandığınız malzemeler ağır olup sizi avdan bıktırmamalı. Bu av´ı 3.60 cm, 5000´lik bir makine ile ne kadar uzun süre yapabilirisiniz? bir çok kara avcısının anlayacağı dilden anlatmak gerekirse, Keklik avları zordur ve sürekli yürüme gerektirir, kullandığımız silahın hafif ve kaliteli olması ne kadar önemli ise At-Çek avlarında kullandığımız malzeme de o kadar önemlidir.

Başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum, bir göle alabalık avına gitmiştik, kardeşimin o av için kullandığı malzeme şu şekilde idi. Kamış 2.40 Carbon, Makine 2500´lük Okuma 5 bilyeli, Misina 0.20 mono. Özel hazırladığımız yem ile  şamandıralı avlanıyordu, aniden açık olan kaloma kendini bırakmaya başladı, 4 arkadaş birden kardeşime bakmaya başladık, biraz sonra misina sağımı durmuştu, 30 saniye bekledikten sonra sarmaya başladı, aşırı derecede zorlanıyordu, kendi aralarında rekoru kırdı diye söylenirken bu balığın Alabalık olmadığını söyledim, yakalanan yer su altında kalan küçük ağaçların dibi ve aksiyon olarak suyun dibine çekmesi, bu genelde Sazan balığının yaptığı bir işlemdir. 8-10 Mt, giden misina toparlanmaya başladığında kendini su üstüne çıkaran yaklaşık 8 kg. bir Aynalı Sazan olduğunu gördük, biraz mücadeleden sonra misinayı kırdı ve gitti.

Burada değinmek istediğim, karışık türlerin yaşadığı yerlerde oltanıza hangi balığın vuracağını bilmediğiniz için malzeme seçimi yaparken mümkün mertebe büyük balıkları göz önüne alarak makine ve misina tercihini yapmalısınız. Örnek vermek gerekirse, o avda, o gölde benim kullandığım 3 parça, 2,70 Cm boyunda kamış, makine 3000´lik Okuma 9 bilyeli, misina Pelican Dozer 0,30 - 12,4kg çekerli.

Sazan, Yayın, Caner (Şabut), Turna gibi balıklarda malzeme çok değişiktir ve kaliteli olmak zorundadır. Alabalığa kullandığınız malzemeyi Sazan avında kullanamazsınız. Sadece kamış ve makineniz değil, kullandığınız iğne bile kaliteli olmadır ki, belki yakalayacağınız balık o gün için sizin tek avınız olacaktır, bu avınızıda yıllanmış bir misina, körelmiş bir iğne gibi malzemelerle kaçırmanız sizleri avdan soğutacaktır.


3: NASİB

Kimilerine göre şans, kısmet, bana göre ise Nasib. Ne kadar çok bilgiye sahip olursanız olun, ne kadar kaliteli malzeme kullanırsanız kullanın eğer Nasibiniz yoksa ne bildiğinizin ve ne kullandığınızın önemi yoktur. Ama o gün içerisinde Nasibiniz iyi ise, bildiğiniz her düğümün ve kullandığınız her malzemenin karşılığını alırsınız.

Balık avının detaylarını çok kısa anlatmaya çalıştım, bu konu aslında çok kapsamlı ve detaylıdır, özellikle MALZEME başlığı, sormak,öğrenmek ve merka ettiğiniz tüm konularda Forum sayfasından, e-posta adresimden, telefondan, facebook üzerinden rahatça sorabilirisiniz. Ne kadar eski balık avcılığı yapsamda zaman ile bilinen herşey zaman ile eskileşiyor ve BİLGİ her zaman güncelleniyor, bizim de bilmediğimiz bir çok konu bulunmakta beraber abi-kardeş cevaplarını buluruz. yazım hatalarından dolayı kusuruma bakmayınız, gerekli yerleri yorumlarınızda belirtirseniz sevinirim.

Not: Bu konuda geçen hiç bir yazı alıntı değildir.

Saygılarımla
 
Avcılık Merhamet ve Vicdan Gerektiren Bir Sorumluluktur. İkisini Bir Arada Taşımayana Avcı Değil, İNSAN Bile Denemez. EMİR

https://www.facebook.com/kirmizivebeyaz
0542 560 EMiR
 

Çevrimdışı Tuncay KANDEMiR

  • Tuncay Kandemir
  • Hocamız
  • *******
  • İleti: 4269
  • Thanked: 846 times
    • Avcı Sayfası avlak
Ynt: Balık Avcılığında Bilinmesi Gerekenler.
« Yanıtla #1 : 05 Ağustos 2013, 12:37:44 »
Bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederiz emeğinize sağlık rast gele
Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara
 

Çevrimdışı Can EMiR

  • *
  • İleti: 112
  • Thanked: 2 times
  • Kırmızı ve Beyaz
Ynt: Balık Avcılığında Bilinmesi Gerekenler.
« Yanıtla #2 : 05 Ağustos 2013, 18:01:31 »
Ben teşekkür ederim, umarım faydalı olur. avlakforum.com forum balık ile işi olmayanların yeri, formun ana yönü, silahlar ve kara avı. :)
Avcılık Merhamet ve Vicdan Gerektiren Bir Sorumluluktur. İkisini Bir Arada Taşımayana Avcı Değil, İNSAN Bile Denemez. EMİR

https://www.facebook.com/kirmizivebeyaz
0542 560 EMiR