Gönderen Konu: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......  (Okunma sayısı 10272 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

musa karakuşçu

  • Ziyaretçi
BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« : 23 Ekim 2012, 14:51:39 »
Beğeneceğinizi vede gerekli oldğunu düşünerek  :)

Bıldırcının yaşam öyküsü ve karşılaştığı tehlikeler     
 
 
   
Tavuksular familyasının en küçük türü olan göçmen kuş bıldırcınlar, hızlı kanat çırpışları ile alçaktan genelde düz bir hat boyunca uçar. Uzak mesafeye gitmez, konacağına yakın kanat süzer ve kanat çırparak konar.


Bıldırcın (Coturnix coturnix L.) Tavuklar (Galliformes) takımının, Tavuksular (Phasianidae) familyasının en küçük türüdür. Göçmen kuş olup, ülkemize ilk baharda gelenler yaz göçmeni, ağustos sonu ve sonbaharda gelenler ise geçit kuşu olarak adlandırılır.
 

Yaz göçmenleri yurt içi göçler yapar. Bunlara yerli bıldırcın da denilir. Boyu 16--18 kanat uzunluğu 11 cm’dir. Ergin erkekte kahverengindeki sırt tarafı siyah, pas rengi ve krem sarısı lekelidir. Gözlerin üzerinde beyaz birer çizgi vardır. Gerdanın ortası siyah veya kırmızı-kahverengi, yanları beyazımsıdır. Gerdanın rengi çok çeşitli olabilir. Bazen başın yanları ile birlikte tüm gerdan kırmızı-kahverengidir. Pas rengi olan kursak bölgesinde gayet ince boyuna beyaz çizgiler vardır. Karın tarafının diğer kısımları beyazımsıdır. Vücut yanlarında kırmızı-kahverengi lekeler mevcuttur. Gagası gri, bacakları pembedir.
Dişinin rengi erkeğinkine benzemekte ise de daha mat renktedir. Erkeklerin gençleri ile dişilerin göğsünde siyah benekler vardır. Bu nedenle ayırt etmek zordur. Gençlik tüyleri ergin dişinin tüyleri gibidir. Hızlı kanat çırpınışları ile alçaktan genelde düz bir hat boyunca uçar. Uzak mesafeye gitmez, konacağına yakın kanat süzer ve kanat çırparak konar.

Pik-vi-vik
Ana ötüşü: üç heceli, berrak ve uzaktan duyulabilen bir ’pik-vi-vik’. Dişinin ’brüt-brüt’ sesi sadece yakından duyulur. Doğal olarak yerden havalandığı zaman ’kruii-kruii’ veya ’kruuk-kruuk’ diye, ürkütüldüğü zaman ise ’prinn’ diye ses çıkarır.


Burada belirtmekte yarar görülen, avlanması yasak ve Su yelveleri (Rallidae) familyasına mensup ayrı bir tür olan Bıldırcın kılavuzunun (Crex crex), 27-30 cm boyu, kahverengi tüyleri, uçuşta sallanan ayakları ve kızıl kanat örtüleriyle çok daha kısa bacaklı olan bıldırcınlardan kolaylıkla ayırt edilir.

Göç sırasında bıldırcınlara katıldığından ismini buradan almıştır. Ötüşü gürdür, bir yere hızla sürülen tarağa benzer ’kreks-kreks’ şeklindedir.
Avrupa’da sayıları hızla azalan bir türdür. Bu nedenle avının yapıldığı bıldırcınla birlikte avlamamaya özellikle dikkat edilmesi gerekir. Bu kuşun tazminat bedeli 2004-2005 yılı MAK kararıyla 500 Milyon TL olarak belirlenmiştir.



Yaşama alanı ve biyolojisi

Ülkemizde rastlanan bıldırcınların bir kısmı yaz göçmeni, bir bölümü de ağustos sonu ve eylül-ekim aylarında ana göç yolunu takip eden geçit kuşudur.
İlkbaharda ülkemize gelen bıldırcınlar Marmara ve Ege’nin yüksek yerlerindeki çayırlıklar ve tarlalarda, Orta ve Doğu Anadolu’da tarım alanları, otlaklar ve çayırlıklarda yuvalanırlar.
Çiftleşme zamanı olarak günün erken saatleri ve akşam üstlerini tercih ederler. Yuvasını toprağı hafifçe eşerek açtığı ve birkaç kuru otla döşediği yerde yapar. Bunun üzerine esmer ve siyah benekli 8-14 yumurta yumurtlar.
 

Dişi yumurtlayıp kuluçkaya yattıktan sonra erkek bıldırcın ayrılır. Kuluçka süresi 18-20 gündür. Yavrular iki haftada uçar. Altı hafta sonra ağustos sonu ve eylül başında güneye göç eder hale gelirler. Erken ilkbaharda gelen kuşlar bazen ikinci jenerasyonu da gerçekleştirirler. Bıldırcının yaşam süresi 4-7 yıl arasındadır.
Romanya, Ukrayna ve Kırım ovalarında ilkbaharda kuluçkaya yatan kuşlar sonbaharda geçit kuşu olarak ülkemize gelirler. Bir kısmı Akdeniz ve Güney Ege’deki ovalarda kışı geçirirler. Büyük bir kısmı da dördüncü ana göç yolunu takip ederek Afrika’ya ulaşırlar.
Bıldırcınlar tarım alanları, çayırlar, bozkır ve yarı çöllerde bulunur. Toplu halde yaşamayı sevmezler. Besilerini taneli tahıllar, ot tohumları, bitkilerin körpe kısımları,küçük böcekler , kurt, tırtıl, karınca yumurtası ve küçük salyangozlardan karşılarlar. Yavrular ilk dört hafta hayvansal besinler ile beslenirler. Böylelikle çabuk gelişirler.



Göç yolları
Avrupa ve Asya kıtaları üzerinde dört önemli göç yolu bulunmaktadır.

Bunlardan birincisi; Baltık kıyılarından itibaren Avrupa’nın batı kıyısını takip eden ve Cebelitarık boğazından Afrika’ya uzanan batı sahil yoludur.

İkincisi; Kuzey doğu Avrupa’dan başlayarak, İtalya’nın kuzeyi, Fransa’nın güneyi ve İspanya’nın doğu kıyılarını takip ederek, Cebelitarık boğazından Afrika’ya uzanan İtalya-İspanya göç yoludur.
Üçüncüsü; Kuzey doğu Avrupa’dan başlayarak, Balkan ülkelerinin kuzeyinden Adriyatik kıyılarını takiben, güney İtalya ve Sicilya üzerinden Tunus’a, oradan da Afrika’ya ulaşan Adriyatik-Tunus göç yoludur.
Dördüncüsü olan ve ülkemizi ilgilendiren göç yolu; Kuzey doğu Avrupa, Balkan ülkelerinden, İstanbul boğazından geçerek Anadolu’dan iç bükey bir kavisle Hatay Belen geçidine ulaşan hat ile Kırım yarımadasından Kara denizi kat ederek Orta Anadolu’ya uzanan hat ve Kafkaslar üzerinden, Doğu Anadolu’ya uzanan hat, Hatay Belen geçidinde birleşerek Suriye, Ürdün, İsrail’in Akdeniz kıyılarını takip ederek, Süveyş kanalından Nil nehri boyunca Afrika’ya ulaşan Karadeniz- Marmara boğazları- Süveyş kanalı göç yoludur.

Bıldırcınların göç davranışı

Ülkemizi ilgilendiren bu son göç yolunda güneye doğru göç eden kuş türlerinin, çok daha uygun yollar olmasına karşın, çok tehlikeli ve zor güzergahları hala göç yolu olarak kullanmaları, eski alışkanlıklarının sürdürülmesinden başka bir şey değildir.


(göç esnasındaki kuşları yere indirerek avlamayı sağlayan yasal olmayan bıldırıcn teyp9
Bunun en tipik örneklerinden biri olarak, bıldırcınların, Karadeniz’in kıyı kesimlerini izleyerek kuzeye yada güneye göç etmeleri daha güvenceli olacakken, bu kuşlar, hava koşulları nedeniyle büyük kayıplar vererek Karadeniz’i doğrudan doğruya geçmeyi sürdürmektedirler.
Çünkü, geçmişte, bu hayvanların göç davranışı, biyolojik yaşamlarının bir evresi olarak yerleşirken, büyük bir olasılıkla, Karadeniz’in bulunduğu yerde bir kara parçası bulunuyordu.
Daha sonra bu bölgede büyük bir deniz oluşmuş olsa dahi, güneş ve ay ışınlarına göre yön bulmaya uyum sağlamış ve biyolojik saatini ona göre ayarlamış bu kuşlar, yeni konumlanmaya uygun uyarlamayı zamanında gerçekleştirememişlerdir.

Unutmayan bellekleri
Avrupa ve Asya’da bulunan bu kuşların Anadolu topraklarını kullanarak güneye, Afrika ve Arabistan’dakilerinin kuzeye, yada kuzeyden ve güneyden sadece Anadolu’ya göç etmeleri, kuşların yaygın olduğu ve göç davranışlarının başladığı dönemlerde (yani Pangea’nın parçalanıp ikiye ayrılması ve özellikle kuzeydeki yükseltilerin oluşmaya başlamasıyla, iklim değişikliklerinin ortaya çıktığı dönemlerde), büyük bir olasılıkla kuzeyi, güneye bağlayan en kısa güzergahlar, bu gün Anadolu’nun, İtalya-Sicilya’nın ve İberik yarım adasının bulunduğu bölgelerdeydi. Bundan dolayı bu dönemde sabitleştirilmiş göç yolu iç güdüsü, koşullar değişmiş olsa da sürdürülmektedir. Bir başka deyişle, kuşlar bir zamanlar geçtikleri yolları, bu yollar uygun koşullarını yitirse dahi, bu gün izlemeye devam ederler.
Bilim adamları, kuşların yönlerini nasıl böylesine doğru saptayarak göç ettiklerini araştırmaktadır. Kuşların yön bulmak için güneşi, ayı ve yıldızları kullandıkları bilinmekte, ayrıca dünyanın manyetik alanına karşı da duyarlı oldukları sanılmaktadır.

Bıldırcınların karşılaştığı tehlikeler

Toplu göç zamanlarında Karadeniz’i geçerken meydana gelen ani iklim değişiklikleri, ters esen sert rüzgarlar ve fırtınalar, aşırı yağışlar sonucunda bıldırcınların denize düşerek telef olmalarına neden olmaktadır.
Göç sırasında bilinçsiz avlanma ve yoğun av baskısı tehlikelerin başında gelmektedir. Özellikle bıldırcın sesi çıkaran cihazlarla kuşları toplayıp katletmek, bıldırcın nesline büyük ölçüde zarar vermektedir. Özellikle Karadeniz kıyıların gece ağlar gerilerek kuşları ışığa çekerek ağla yakalamak, büyük katliamlara neden olmaktadır.

(göç esnasında şehre düşen bıldrıcınlar)
Bıldırcın etinin lezzetli olması nedeniyle yoğun bir şekilde avlanması ile ticaretinin yapılması çok sayıda kuşun katliamına yol açmaktadır. Ayrıca bıldırcın yumurtasının bazı hastalıklara iyi geldiği, afrodiziyak etkiye sahip olduğu savıyla toplanması, jenerasyonu tehdit etmektedir.
göç esnaındaki tehliklerden biride alt taki fotoğrafta görünüyor

Anız yangınları



Anız yangınları sonucu bir alandaki yüzlerce kuş yanarak telef olmaktadır. Ayrıca bu yangınlar sonucu kuşların beslenme ve barınma materyali de yok olmaktadır. Orman yangınları sonucunda orman içi ve bitişiğindeki açıklık ve tarım alanlarının da yanması bıldırcınlara büyük zarar vermektedir.
Süne ilacı da kuşları büyük ölçüde etkileyerek toplu ölümlerine neden olmaktadır. Özellikle Trakya’daki suların fabrika atıklarıyla kirlenmesi sonucu kuşların zehirlenmelerine neden olmaktadır. Tarım alanlarında kullanılan aşırı ve bilinçsiz böcek öldürücü kimyasallar kuşların soyunu tüketen en temel nedenlerden birisidir.
Bıldırcın meralarında yapılaşma, yoğun ve bölgesel sanayileşme, habitat daralmasına yol açarak, kuşların barınma ve beslenme alanları yok edilmektedir. Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse, bir zamanların en ünlü bıldırcın merası olan ve kitaplara geçen İstanbul’daki Angurya çiftliği çevresinde artık koskoca bir mahalle bulunmaktadır.
Son yıllarda Trakya’da süre gelen gelişi güzel yapılaşma, bıldırcın meralarında habitat parçalanmasına neden olmakta ve bunun sonucu bıldırcınların göç davranışında değişiklikler oluşmaktadır.
Bıldırcın meraları civarında bulunan köylerdeki başıboş köpeklerin her gün kendi kendilerine avlanmaları, bıldırcınlara zarar vermektedir. Kuşların daha savunmasız oldukları kuluçka ve yavru zamanlarında ise bu tehlike daha yüksek boyutlara ulaşmaktadır.



internetten alıntı yapılarak tarafımdan düzenlenmiştir...
 tüm avcı arkadaşlara kazasız belasız güzel avlar dilerim...


((((Bıldırcının yaşam öyküsü ve karşılaştığı tehlikeler)))))

Erkan Kayaöz/Orman Yüksek Mühendisi    05.08.2006  hirriyet .com..adresinden alıntıdır...

« Son Düzenleme: 25 Ekim 2012, 09:36:03 Gönderen: Musa KARAKUŞÇU »
 

Çevrimdışı N.Yıldız SÜKAN

  • Bayan Üye
  • **
  • İleti: 1955
  • Thanked: 14 times
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #1 : 23 Ekim 2012, 15:34:06 »
Mükemmel bir paylaşım musa kardeş. Her avcının bunları okuması gerekli. Eline yüreğine sağlık. Teşekkürler!
Evli-1968-Çankırı (ikamet çanakkale)
 

musa karakuşçu

  • Ziyaretçi
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #2 : 23 Ekim 2012, 16:19:11 »
ben teşekkür ederim abla...faydalı olmaya çalıştık..
 

Çevrimdışı Gökhan KAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1044
  • Thanked: 214 times
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #3 : 23 Ekim 2012, 16:57:54 »
insan oğlunun ne kadar kalleş ve gaddar oldugunu bir kere daha görmüş olduk...
bundan 5 yıl kadar önce haftada 3 gun muhakka karasu sahile giderdim bu 2-3 yıl böle devam etti.. enson gittiğim de millet kum tepelerin de denize bakarak küşun gelmesini bekliyordu BENDE DAHİL sonra birkuş denizden geldi yanım dan gecerken  gördüm ve ateş ettim  kuş canlı düştü elime aldığımda İSE KALBİ ÖLE HIZLI ATIYORDU Kİ BİR DE SOLUK SOLUĞA KALMIŞ DAHA KARAYA AYAK BİLE BASMADAN  vurul kim bilir kaç gundur yada kac saat dir kanat atarak ne tehlikelri gecerek geldi ve sonu ben oldum. ŞİMDIK BU KALLEŞ LİK DEYİLMİ VİJDANSIZLIK DEYİL Mİ. O AN BUNLARI DÜŞÜN DÜM ve bu KALLEŞ LİGİ  bir daha yapmıyacagıma kendi kendime söz verdim ve ustunden 4 yıl falan gecti. bu yıl kuş az olun ca ve bir gun öncesinden sahılde kul olun ca gıttım. İNSAN OGLU İŞTE ÇABUK  UNUTUYOR. GENE MİLLET denızın dıbın de mevzilenmiş kuşu bekliyor bende oturdum onlarda cok geride soluklanıyordum derken bır kuş gördüm refleks olarak tüfeyi kaldırdım ateş ettim ve sonuç ne mi tıpkı 4 yıl önceki durum oldu ve ben kendimi gene kötü hissettim. av sagsını hemen terk ettim eve döndüm.
ELBET BUNUN HESABI SORULACAK BİZLERE.
TEYİP ÇİLER AG GERENLER ÖBÜR TARAFTA VAY HALİNİZE...
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2012, 17:05:48 Gönderen: Gökhan KAN »
  • REMİNGTON 1187 SPECİAL PURPOSE.(71CM) 51CM FULLY RİFLED.
  • VURSAN 92-A (71-61CM)
  • AVSAN.S.POZE.(76-61) TRAP VE SKEET.
  • İNG.SETTER.
Gökhan KAN
1978-Sakarya-AKYAZI
DEL FABIOMASSIMO.
--------CİNA-----------
 

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #4 : 24 Ekim 2012, 21:35:54 »
Gökhan Bey bu yazdığınız gibi ve daha nicelerini hemen her sene yaşıyoruz. Birileri veya biz.. Bu gibi vicdan muhasebelerini sizin örnekteki gibi yapanların(yapabilenlerin) avcılığı ve öldürmeyi daha iyi anladığını düşünüyorum. Bunları yazmak hep aklımdaydı ama bahane bulamıyordum. Vesile oldunuz. Bence avcılar can alsa bile onun değerini çoğu insandan iyi bilir. Daha doğrusu bilmelidir. Yeni avcıdan pek beklenmese bile ileride beklenmeli. Ben avcı dediğim insanın ne olursa olsun AV dediği hayvanı bir şekilde öldürüp ele geçiren kişi olarak görmek ve düşünmek istemiyorum.

Daha çok yazacak var da o kadar yazasım yok. Özün özünü yazmaya çalıştım.

Musa Bey elinize sağlık. Gördükleimin en iyilerinden biri bu. Altında yazan kişinin ismini görmek istedim ama yoktu. Herhalde siz de bilmiyorsunuz. Bence bir avcı yazmamış, bana öyle geldi :)
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 

musa karakuşçu

  • Ziyaretçi
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #5 : 25 Ekim 2012, 09:37:21 »
evet gökhan bey bazen kendimize mukayet olamiyoruz...sağolun voklan bey.... bende güzel bulduğum için paylaştım..konu fotosuzdu aralara foro serpiştiridim.. ben konuyu yazanıda tarihide koymuştum ama düzenlerken unutmuşum konunun altına ekledim ..evet dediğinzi gibi orman yüksek mühendisinin yazısı..
 

Çevrimdışı Kemal BOZKURT

  • *
  • İleti: 1014
  • Thanked: 9 times
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #6 : 25 Ekim 2012, 09:43:44 »
Faydalı bilgiler teşekkür ederim musa bey
Kemal BOZKURT
     ^^RİZE^^
1987 İSTANBUL / Kartal

jpg upload
 

Çevrimdışı Gökhan KAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1044
  • Thanked: 214 times
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #7 : 25 Ekim 2012, 20:03:42 »
Musa kardeşim guzelbir paylaşım teşekkürle
  • REMİNGTON 1187 SPECİAL PURPOSE.(71CM) 51CM FULLY RİFLED.
  • VURSAN 92-A (71-61CM)
  • AVSAN.S.POZE.(76-61) TRAP VE SKEET.
  • İNG.SETTER.
Gökhan KAN
1978-Sakarya-AKYAZI
DEL FABIOMASSIMO.
--------CİNA-----------
 

musa karakuşçu

  • Ziyaretçi
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #8 : 25 Ekim 2012, 20:19:34 »
sağolun gökhan bey..kekliğin açılışında 4 tane bıldrıcın gördüm ekimin 20 sinde bıldrıcın.? ilgimi çekti önceki günde hava kapalıydı bi araştırayım dedim sanırım bıldrıcının son göçlerinden birin eşahit olmuştuk güzelde kuş kalkıyordu lakin bıldrıcın saçmamız yoktu.tavşanda avladığımzı için 5.6. no saçma kullandık tapada usygun değildi.. 4 kuşun 4 ünüde manke atınca şimdi it tekrar fişek al geridön baya zahnetli olcak merkesede uzağız vakitde gec oldu diye uğraşmadık...kuşlarda bayağı bi büyüktü...o nednele hem ben hende merak edenlerde öğrensin istedim..
 

Çevrimdışı Uğur ŞENLİK

  • *
  • İleti: 353
  • Thanked: 128 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #9 : 25 Ekim 2012, 21:04:14 »
bu güzel paylaşım için teşekkürler musa bey
  • Akkar 512 çifte
  • Akkar Altay
  • Armsan 620
Uğur ŞENLİK
1969 zonguldak
 

musa karakuşçu

  • Ziyaretçi
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #10 : 25 Ekim 2012, 21:25:25 »
sağol uğur abi ben teşekkür ederim.
 

Çevrimdışı Fikret KILIÇ

  • *
  • İleti: 108
  • Thanked: 20 times
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #11 : 25 Ekim 2012, 22:49:30 »
Güzel bilgiler,paylaşım için teşekkürkler...
1968-İSTANBUL
 

Çevrimdışı Nuri ÖNEL

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 893
  • Thanked: 13 times
    • www.ekomakkazan.com.tr
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #12 : 26 Ekim 2012, 00:41:02 »
Güzel bir paylaşım zevkle okudum.elinize emeğinize sağlık.
RASGELE
Nuri ÖNEL
1957 NAZİLLİ
 

Çevrimdışı Süleyman KUKUDAŞ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 418
  • Thanked: 17 times
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #13 : 26 Ekim 2012, 12:09:59 »
örnek bir paylaşım teşekkürler bilmeme rağmen tekrar okuyup bigi tazeledim insanların bir gün bilinçlenip doğaya zarar vermemesi dileğiyle
resim yüke
Süleyman KUKUDAS
1969 BANDIRMA 0 532 38 77 061
 

musa karakuşçu

  • Ziyaretçi
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #14 : 26 Ekim 2012, 20:18:52 »
ben teşekkür ederim....faydalı olabildiysem ne mutlu.. :)
 

Çevrimdışı Ahmet ATA

  • *
  • İleti: 44
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #15 : 26 Ekim 2012, 21:20:33 »
Çok faydalı bilgiler, emeğinize sağlık...
Ahmet ATA
1992 Antalya
 

Çevrimdışı Berk AKYÜZ

  • *
  • İleti: 54
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #16 : 13 Mayıs 2013, 01:55:22 »
çok güzel bir paylaşım elinize emeğinize sağlık.
 

Çevrimdışı Mustafa BAŞHAN

  • *
  • İleti: 25
  • Thanked: 5 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #17 : 13 Mayıs 2013, 11:02:10 »
çok güzel bir paylaşım elinize sağlık ,teşekkürler.
1977-Lapseki-Çanakkale
 

Çevrimdışı Erdinç ŞEN

  • *
  • İleti: 454
  • Thanked: 1 times
  • VATAN MİLLET SAKARYA
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #18 : 13 Mayıs 2013, 11:33:14 »
çok güzel bir paylaşım elinize sağlık ,teşekkürler.
erdinç - 1977
0 545 340 00 08
 

Çevrimdışı Cenk SEKİZ

  • *
  • İleti: 3
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #19 : 13 Mayıs 2013, 21:21:02 »
harika bir paylaşım olmuş
1974-İstanbul
 

Çevrimdışı Halil ARIK

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1250
  • Thanked: 52 times
Ynt: BILDRICIN YAŞAM ÖYKÜSÜ.......
« Yanıtla #20 : 14 Mayıs 2013, 22:19:34 »
Elinize saglik
halil arık
1984 afyonkarahisar
5464458072
Türk`ü,Türklüğü,Vatanı sevmek faşistlikse, Hitler yanımızda komünist kalır..