Gönderen Konu: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma  (Okunma sayısı 16772 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsmail ÇELİKEL

  • *
  • İleti: 8
  • Thanked: 2 times
    • DVBSAT.ORG
Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« : 24 Temmuz 2010, 03:51:26 »
ÇATAL BURUN

Temel Özellikleri
    Munis, sevecen ve itaatkar köpekler. Sahiplerinin sözünden çıkmıyor, efendilikleri ile biliniyorlar. Ama ortak bir dertleri var: Sanki tam ortadan ikiye bölünmüş gibi duran, çirkin mi çirkin burunları. Bu yüzden de onlara "çatalburun" deniyor.
    Bu kusurları aynı zamanda en büyük avantajları. Bu sayede sanki iki burunları varmış gibi daha iyi koku alıyorlar, çirkinlikleri onları diğer bütün köpeklerden üstün kılıyor.
Neler Yapar?
    Uzun süre sakin kalabilmeleri çatalburunları mükemmel av arkadaşları yapıyor. Ancak hem yerde, hem de havada koku sürebilme yetenekleri, gözlerinden okunan zekalarıyla birleşince çatalburunlar sadece av köpeği değil aynı zamanda ideal narkotik, arama-kurtarma ve polis köpeği (K9) adayları. Durumun farkına varan Emniyet Genel Müdürlüğü, Tarsus'a ekip yollayarak Ankara Gölbaşı'ndaki köpek eğitim tesislerine hemen bu köpeklerden aldı.
    Ferma av köpeklerinin geçerliliğinde en önemli faktörlerden biridir. Avın yerini bulup belirleyerek avı ürkütmeden ama avcıyı da haberdar edecek şekilde köpeğin yaptığı harekete denir. Ferma Tarsus çatalburun köpeklerince iki şekilde yapılmaktadır. Erkeklerin %89,18'i donarak ferma yapmakta, %86,48'i ayak kaldırarak ferma yapmaktadır. Hem ayak kaldırarak hemde donarak ferma yapan erkek sayısı %75,67'dir. Dişilerde ferma hareketi ise %88'inde donarak, %80'inde ayak kaldırarak yapılmaktadır. Dişilerin her iki ferma şeklini gösterme oranı ise %68'dir. Hem dişi hem erkek bireylerin tamamı her iki ferma şeklinden birini mutlaka yapmaktadır.
    İncelenen çatalburunların genelinde ev halkının dışındaki insanlarla da ve özellikle çocuklarla hemen samimi tavırlar geliştirdikleri gözlemlenmiştir. çocuklarla oynamayı sevmeleri bu ırkın hasta çocuklarla ilgili rehabilitasyon kapsamında kullanılabileceğini göstermektedir. Dişi ve erkeklerin geneline bakıldığında %90'ının üzerinde çocuklarla iyi ilişkiler kurdukları belirlenmiştir.
Kökeni
    Çatalburun av köpekleri Tarsus ve civar köylerde uzun yıllardır av köpeği olarak besleniyor. Sayılarının bugün itibarıyla 200 kadar olduğu tahmin ediliyor. 20 tanesi Tarsus Belediyesi'nin hayvan barınağında koruma altında. Mersin'de "çatalburun" denilen köpekler yurtdışında ise Turkish Pointer olarak tanınıyor.
    Halkımız tarafından yapılan bilinçsiz çiftleştirmeler sonucunda orijinalliğini kaybetmiş olan “Tarsus çatalburun” köpeğinin ırk ıslahı ile ilgili olarak, literatür ve bilimsel kaynak araştırmaları ve gen etütleri yapılmış, İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Tarsus Belediyesi ile koordineli çalışmalar neticesinde Türkiye'deki orijinale en yakın örnekleri tespit edilip toplanarak bir damızlık kolonisi oluşturulmuştur.
    Bu çalışma ile bilinçli ve bilimsel çiftleştirmeler sonucunda orijinal çatalburun ırkı köpek elde etmek hedeflenmiştir. Bir Türk köpeği olan çatalburun ırkı köpeğin dünya bilim çevrelerine tanıtılması, ayrıca Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı çalışmalarıyla dünya köpek ırkları literatürüne “Türk ırkı Tarsuslu çatalburun” köpeği şeklinde bilimsel adıyla kabul ettirilmesi planlanmaktadır.
    Ancak çatalburunların resmi anlamda ırk ıslahı yapılmadığı için resmi listelerde adı geçmiyor. çünkü Tarım Bakanlığı köpekleri  tip olarak tescil etmedi. Türkiye'ye özgü bu özel hayvanların araştırılması ve tanınması için Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün listesine alınmaları gerekiyor.
    Çatalburun köpekleri Tarsus ve yakın çevresindeki avcılarımız tarafından kullanılmakta ve yerel bir av köpeği olarak bilinmektedir. Bu köpek ırkı üzerinde herhangi bir bilimsel araştırma yapılmamıştır. Türkiye'de yapılan tek ciddi çalışma, Tarsus Mustafa Kemal Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı iki projedir.
    Tarsuslu üç lise öğrencisinin hazırladığı çatalburun Projesi, TUBİTAK Liselerarası Proje Yarışması'nda (2002) birinci oldu. Biyoloji öğretmenleri ümit Remzi Dinçer'in danışmanlığında hazırlanan iki aşamalı projede yarısı dişi 80 köpekle çalışıldı. Köpeklerin boy, kilo, kuyruk, kulak gibi ölçümleri yapıldı, çatalburun ortalamaları çıkarıldı. Tarsus Mustafa Kemal Anadolu Lisesi Biyoloji öğretmeni Dinçer köpeklerin tescil edilmesi için Tarım İl Müdürlüğü'ne sürekli dilekçeler verdiğini ama henüz bir sonuç alamadığını söylüyor.
    Tarım Bakanlığı'nın ataletine rağmen çatalburun köpekleriyle ilgili çalışmalar yok değil. Bunlardan bir diğeri de TRT'ye ait. Kurumun internet sitesinin TRT market bölümünde çatalburunlar üzerine bir belgesel CD'si
satılıyor.
    Belgeselde yıllardır bu köpeklerle yaşamış Tarsuslu avcılar çatalburunları anlatıyor. Köpeklerle ilgili bir başka çalışma da Tarsus'ta faaliyet gösteren Berdan Tarih ve Kültür Vakfı. Vakıf bu özel hayvanlarla ilgili bir kitap hazırlığında.

Servet Karaçam
Düzce Damla gazetesinden alıntıdır.
İsmail ÇELİKEL 1975 Konya / Ereğli

 
The following users thanked this post: Tarkan ÖZHENDEKCİ, Ahmet İNKAYA

Çevrimdışı Osman TURALI

  • *
  • İleti: 31
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2012, 11:19:16 »
tesekkurler paylasımınız  ıcın samsunda  bulabılsek de bızde  beslesek yabancı menseelı kopeklerden  sıkıldım artık,,?????
Ali osman TURALI
1974 SAMSUN
 

Çevrimdışı İlhan GÖKCEN

  • *
  • İleti: 149
  • Thanked: 1 times
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #2 : 08 Şubat 2012, 21:03:28 »
merhaba ismail abi.  catal burnu diye bişey yok o tamamen sizlerin kendinizden çıkarmanız  kac senedir var  bu kopekler elinizde 90 100 200  senedirmi   bide pointermiş madem kendi üreddiniz av kopese ismini nie pointer koydunuz  yok kokuyu fazla alırmısda ne alakası var yok avda söyle dururmusda  çirkinmi çirkin beş para etmez  bana deki sukadar yıldır uğraslıyor bu kopeğin cinsini  bulmak için sunula genleri var diye  şuşu köpekle çiftleştirdik de bunu meydana getirdik de ozaman tamam derim
türkiyenin çoban kopeklerinden baska yok. avrupada adamlar pointer klubu  ta1918 lerde başlamışlar sadece danimarka için söylüyom sperm bankası yapmışlar  mersinde nezaman başlamıs ?
« Son Düzenleme: 08 Şubat 2012, 21:09:31 Gönderen: İlhan GÖKCEN »


Uploaded with ImageShack.us
 

Çevrimdışı Mehmet PİLGİR

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 230
  • Thanked: 159 times
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #3 : 27 Şubat 2012, 11:10:19 »
çatal burun yani tavşan dudaklılık veya damak yarıklığı bunların hepsi ayni şeydir ve genetik olarak yavruya sirayet eden bir HASTALIK veya GENETİK BOZUKLUKTUR.insanlardada görülür.bakın ayrık burun hastalığı veya bozukluğu her ırk köpekte görülebilir.dünyada bu bozuklukla doğan köpeler hemen yok edildiği için görme şansınız olmaz.bu gün ingiliz setter dende sizin tabirinizle ÇATAL BURUN elde edebilirsiniz.çooook kolay.çekin safkan ingiliz setteri  (erkek dişi fark etmez) bir çatal buruna birinci en fazla ikinci kuşak yavrularda bu genetik bozukluğu  görürsünüz.

bırakın bilmem nerde çıkan yerel araştırma veya haberleri.yazın internete köpeklerde ve kedilerde ''tavşan dudak veya ayrık damak sendromu''diye , gerçek akademik bir araştırma ile bilgi sahibi olun.

artık yeni nesilide ''anadolu ırkı av köpeği'' diye bir takım uydurma bozuk gen formatları ile kandırmayın.değil anadoluda, orta doğuda ve hatta asyada yöreye özgü herhangi bir FERMALI AV KÖPEĞİ ırkı yoktur.
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2012, 11:11:48 Gönderen: Mehmet PİLGİR »
  • 12 kalibre 2 patlar superpose
  • 12 kalibre 2 patlar klasik çifte
  • 20 kalibre 2 patlar superpose
  • 12 kalibre çok patlar
  • setter ve pointer
Mehmet PİLGİR
1966-İstanbul  ( ASLEN İZMİR KARŞIYAKA)
 

Çevrimdışı Mustafa GEBİZLİ

  • *
  • İleti: 5
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #4 : 14 Nisan 2012, 00:03:07 »
slm arkadaşlar..bende bir tane ingiliz puanter birtanede çatalburun var..bu köpeklerin vucut yapısı birbirinden çok farklı..dolayısıyla avlanma şeklide farklı..çatalburun lar daha kısa ve basık vucutlu köpekler..tamam burunları genetik bozukluk diyelim ya vucut yapıları..benim gözlemime göre çatalburunlar bıldırcın ve su avında cok iyiler  ama çulluk ve keklik avı için bunu söyleyemem..açılmadan av yapıyorlar.. en azından benim köpeğim öyle....kopoyları yunanlılar sahiplendi..bu köpekleride sahiplenecek birileri çıkar..hayırlısı..
Mustafa GEBİZLİ
1973-Antalya
 

Çevrimdışı Mehmet GÜNEL

  • *
  • İleti: 144
  • Thanked: 2 times
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #5 : 14 Mayıs 2012, 09:30:59 »
gördüğüm kadarıyla bazı yorum yapan arkadaşlar endişe içine düşmüşler.yöre halkı çatalburun köpeğin 100 yıllarndır var olduğunu söylediği halde bazı arkadaşlar duymak istemiyor.AMA HAKLILAR CANIM AVRUPA KÖPEKLERİ VARKEN ANADOLUYA AİT OLAN BU KÖPEĞİ NE YAPACAKSIN.SONRA KİM NEMALANA BİLİR ÇATALBURUNDAN.Çatalburun bir avrupa köpeği olsaydı edine bilmek için sıraya girerdik.Ha şöyle söylersek inanırım "ya çatalburun av özellikleri yavaş ve avcı bir köpek deyil" derseniz tamamm.ama çatalburun diye bir köpek  yok derseniz gülerim.YABANCILARDAN OLAN HERŞEYİ KOŞULSUZ ŞARTSIZ KABUL EDİYORUZ YAZIK BİZE.Ayrıca bir abimiz demişki "çatalburunu başka köpeğede çeksen çatalburun elde edersin" her halde yani.ee kangalı pointerede çeksen birkaç eşleşme sonunda tuaf tuaf kangallar görürsün.Bazen insanımıza söyleyecek birşey bulamıyorum.

Mehmet GÜNEL
1984 Balıkesir GÖNEN
Havran
Dursunbey
 
The following users thanked this post: Fazlı MORAL, Yasin AKTAŞ

Çevrimdışı Devrim ÖZSOY

  • *
  • İleti: 14
  • Thanked: 1 times
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #6 : 26 Aralık 2012, 19:03:51 »
Herkese Merhaba,
Öncelikle iyi akşamlar dilerim.Ben Tarsus'da yaşıyorum ve yıllardır da çatalburun besliyorum.Şu an yavrularımı saymazsam 3 tane Çatalburunum var.Ve çatalburun ırktı veya değildi tartışmasına girmek istemiyorum.Çünkü bunla ilgili birçok farklı düşünce olmasına rağmen açığa kavuşmuş bilimsel kanıt yok.EN azından şu an için yok.Ben çatalburunlardan biraz bahsetmek istiyorum.Bu köpekler arkadaşlar ve abiler harika köpeklerdir.Tam bir insan dostudurlar.Bizim buralarda iyi bir çatalburunu olmak avcılar arasında ayrıcalıktır.Çok hızlı, gayretli köpeklerdir.Ben burunlarının çatal olmasından dolayı çirkin olduklarına hiç mi hiç katılmıyorum.Bence gayet şirinler.Ve bu köpekler iyi bir avcının elinde ise süper av yaparlar.Korkunç derecede cesaretli ve güçlü bir köpektir.Evimde ki erkek çatalburunum dobermanımdan aşağı kalmaz cesaret konusunda.Ama bir bebeği dobermana emanet edemesenizde gözünüz kapalı çatalburuna emanet edebilirsiniz.Direk avcı görüşü almak isteyen arkadaşlara da çok samimi şekilde telefonda verebilirim.Bu köpekler ırktır veya genetik bozukluktur herkesin düşüncesine saygım var fakat ben diyorum ki çatalburun beslemeden dışardan yorum yapmaktansa bu köpeği tanımaya çalışın yine düşünceniz değişmez ise o zaman bu köpeği kötüleyin.Ama ben hala şunu iddia ederim en kral av köpeğiyle başa baş yarışır.Herkese iyi akşamlar dilerim.Diğer av köpeklerinden soğumak istemiyorsanız sakın çatalburun beslemeyin::::)))))
Devrim ÖZSOY
1975 MERSİN
 
The following users thanked this post: Yasin AKTAŞ

Çevrimdışı Devrim ÖZSOY

  • *
  • İleti: 14
  • Thanked: 1 times
benim köpeklerim
« Yanıtla #7 : 04 Ocak 2013, 21:35:53 »
İşte bunlarda benim yavrular::::))))))


photo uploader

image hosting
Devrim ÖZSOY
1975 MERSİN
 

Çevrimdışı Uğur İPEK

  • *
  • İleti: 136
  • Thanked: 23 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #8 : 04 Ocak 2013, 22:37:23 »
Bu tip ve cinste Dunyanın herhangı bır yerınde bir kopek ırkı olmadıgına gore buyuk ıhtımalle bu ırk Ufolarla uzaydan direk Mersın Tarsusa indirilmiş :D  ;D

Dİğer fermalı köpekler gibi keşke bu ırkta  Avrupadaki herhangi bir ülkeye ait olsaydı.Eminim şimdi meralar çatallı dolar taşardı...Niye: cunku ıthal ırk...

Sana burnu çirkin gelir, bana avı guzel gelir...Zevkler ve renkler...Biri puanterin çekiç kafasını, başkası setterin tüyünu, abürü kurzhaarın huyunu sevmeyebilir...Ama bu ırklar ithal olduğu için her zaman daha çok rağbet görecektir.Zati  Tarsuslu ithal olsaydı burnunun ayrık olması ırkının asaletınden olurdu, ırk standartları arasında ılk sırada olurdu dimi... ;D


Gerçi bu kopekler Türkiyede yetişmiş, sendromlu, ozurlu bi kopek...Avcı için köpeğin seceresi, kif kaydı ve tipi önemli olduğundan Çatalburun av mav yapmaz...Ne ferma verir, ne aport.Zaten Çatallı avdan anlamadığından  Emniyet Genel Müdürlüğünce arama kurtarma ve narkotık şubelerınce kullanıyor. :D Hani besleyıpte hayrını mı goren var...Hepsi ekmek düşmanı nolcak işte...  >:(

Bana göre bir Sivas Kangalı, bir  Akbaş, bir Aksaray Malaklısı, bir Anadolu Kopayı neyse Tarsus Çatalburunda o dur...Gerçi bugün Turkıyedekı Deliorman Kopaylarını Bulgaristan sahiplenip dünya litaraturlerınede Bulgar Kopoyu diye sokmuş olsalarda, eskiden bunların  Bulgaristandan, Yunanistandan, kayıkla İzmir ve Aydına gelip kopay alıp götürduklerini bu ülkenin yaşlıları bir tv programına kendi ağızlarıyla söylemiştir ki biraz araştırmayla Osmanlı Çİni işlemelerinde resmini ve Osmanlı Tarihinde bu köpeklerin ismini görürüz.(alıntı:...Nitekim Osmanli Ordusunun ana birimi olan yeniceri ocagi teskilatinda, Zagar kopeklerinin yetistirildigi altmis dorduncu orta, “Zagarci” olarak biliniyordu.Kumandani da ocak agasi rutbesindeki Zagarci basiydi.Yeniceri ocaginin onemli subaylarindan sayilan Zagarci basinin emrinde 530 yeniceri zabiti ve neferi bulunuyordu.Sayilari 1000’i astigi tahmin edilen bu Zagarlar Padisahin av partileri ile savas ve seferlerde izci gorevi yaptiklari bilinmektedir...)
Birgün baklava, lokum, kopay gibi Çatalburunu da sahiplenmeye çalışırlarsa hiç şaşırmamak lazım.


Teşbihte hata olmazsa birde neden yerli otomobil uretmiyorlar diye sorup dururuz..Nedenini biliyo adam işte, niye uretsin...Nasılsa ithali her zaman daha iyi olacak...


Bir Haber:  Burun yapısı nedeniyle adına `Çatalburun` denilen köpekler güvenlik güçlerinin yeni gözdesi oldu. Çatalburunların koku alma duyusu diğer köpeklere oranla 10 kat daha fazla. Özellikleri fark edildikten sonra Tarsus`tan Ankara`daki Emniyet Genel Müdürlüğü`ne ait Köpek Eğitim Merkezi`ne getirilen Çatalburunların ünü Avrupa`ya da ulaştı. Sırbistan`da 2 ay önce K-9 köpekleri arasında yapılan yarışmada Çatalburun cinsi köpek suç unsuru tespiti ve emre itaatlerde birinci oldu. Tarsus bölgesinden getirilerek Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı bünyesinde Köpek Eğitim Merkezi`nde (KEM) yetiştirilen Çatalburun cinsi köpekler eğitimlerinin ardından başta sınır illerimizdeki Emniyet müdürlükleri olmak üzere 23 il Emniyet Müdürlüğü`ne gönderildi. Polisin yeni gözdesi Çatalburun köpekler, Polis Teşkilatı`nın kuruluş yıldönümü nedeniyle Ankara`da bir gösteri yaptı. Çatalburunlar kutular içerisine saklanmış uyuşturucuları, 15 saniyede bularak izleyenleri şaşırttı.

Kaynak: Akşam Gazetesi
« Son Düzenleme: 05 Ocak 2013, 00:02:37 Gönderen: Uğur İPEK »
1985-Yalova
Kalp atacak, Kopay kovacak aGa...Kovulmadan vurulan tavşana av eti demem!
Bülbülden bile güzeldir Kopay sesi...Oynak  sesi....Yatak sesi...Kalkma Sesi...Kovma Sesi...
İYİ KÖPEĞİN SECERESİ KAĞITTA DEĞİL, DAĞDA BELLİ OLUR! KÖTÜ KÖPEĞİN DE BAHANESİ BOL OLUR!
 
The following users thanked this post: Fazlı MORAL, M.Ali AKDAĞCIK, Yasin AKTAŞ

Çevrimdışı Aşır TATAR

  • *
  • İleti: 1
  • Thanked: 1 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #9 : 07 Mayıs 2013, 17:38:52 »
slm arakdaşlar siteye yeni katıldım güzel ve muhabbeti hoş bi ortam.. ben de son bir senedir çatal burun la avlanıyorum öncesinde pointer setter ve kurzhaar gibi köpeklerlede bolca av yapma fırsatım oldu ama samimi olarak şunu söylemek istiyorum çatal burunla av yapmak çok farklı ve çok zevkli daha önce kokusu bu kadar kuvvetli ve sahibiyle o kadar iletişim içinde olan köpeğe rastlamadım bu köpekle av  yapmadan dışardan duyumlarla yorum yapan arkadaşlara ısrarla tavsiyem sadece birkez çatal burunla avlanın yeterli olacaktırrr...her keze hayırlı günler dilerim
DOĞUM TARİHİNİZİ YAZINIZ
Yoazgat/Boğazlıyan
 
The following users thanked this post: Yasin AKTAŞ

Çevrimdışı Gülbey ERGÜNEŞ

  • *
  • İleti: 11
  • Thanked: 1 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #10 : 12 Mayıs 2013, 01:18:55 »
Catalburun genetik bozukluk veya bir irk hic farketmez dune kadar tam 12 yillik avcilik hayatimda mukemml tarifsiz duygular yasatan bir av kopegidir aile ile ietisimi tarifsiz bence herturlu ovguyu hakedio sahip olmadan anlamak mumkun deil gercekten ama lutfen haksizlik yapmayalim sonucta bütüm ırklar farkli ırklardan meydana getiriikerek ıslah edilmistir elimizdeki bu mukemmilige sahip cikalim hakettigi degeri bulsun
1991 HATAY
 
The following users thanked this post: Yasin AKTAŞ

Can Kaçmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #11 : 04 Ağustos 2013, 15:41:15 »
Şu Avrupa özentisinden kurtulupda memleketimin zenginliklerinin ne zaman farkına varacağız çok merak ediyorum. Eski kangal sahibi ve yeni çatal burun sahibi adayı olarak milli değerlerimize katkı ve fayda sağlayan herkesi canı gönülden tebrik ediyorum...
 

Çevrimdışı Deniz DEMİR

  • *
  • İleti: 8
  • Thanked: 3 times
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #12 : 24 Aralık 2013, 18:13:59 »
slm arkadaslar ve sevgili abilerim çatal burunun eski soymuş genetik bozukluktan kaynaklı hastalıkmış bunlar dogrudur ama şu bi gerçek ki çatalburun diye bi cins köpek var bunu istesekte istemesekte kabullenmek zorundayız . en azından bu benım kanatim ama şu bi gerçekki bu köpeklerle avyapmak zevkli bende var itikatkar sahibinin gözünün içine bakan sahibine av yaptırmak için çıldıran bi köpek  ben memnunum.
    bence yorum işini bu köpeklerle av yapan avcı arkadaslara bırakalım .
                                                                                                                    saygılarımla
Deniz DEMİR
1984-İstanbul
 
The following users thanked this post: Yasin AKTAŞ, Sami SEVİNÇ

Çevrimdışı Oktay ERİŞCAN

  • *
  • İleti: 17
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #13 : 17 Aralık 2014, 09:41:17 »
Araştırma için teşekürler güzel köpektir çatalburun :)
1996-Batman
 

Çevrimdışı Berşan UÇAR

  • *
  • İleti: 63
  • Thanked: 14 times
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #14 : 17 Aralık 2014, 10:39:43 »
        Arkadaşlar Ben 7-8 yıldan beridir birçok çatalburun beslemiş çatallarla hemhal olmuş biri olarak söyleyebilirim ki çatalburun vücud olarak hani yerli puanter diye bir köpek var ya onun çatalburunlusu diyebilirim.Birçok enik aldım emin olun ana çatal baba çatal yavruların bir kısmı düz bir kısmı çatal veriyor.İlginçtir düz burun eniklerin kokusu daha iyi diyebilirim.Hatta öyle bir çiftleşmede ana-baba çatal olduğu halde baya baya orijinal sadece bir tane tricolor setter erkek yavru verdi.Üşenmedim araştırdım ayrık çatalburun ananın dedesi settermiş.Bakın  ırklarının asıl olması kaydıyla asıl farklı iki  ırk eşlenirse yavru kırma da olabilir ama ana veya babasının ırkına birebir de uyabilir.Güvercin inek keçi ve köpekte ben bunu gördüm.
       Genel olarak çatalburunun avcılığıyla alakalı olarak yazmam gerekirse sahibinden başkasıyla av yapmayanı gördüm.Yavaş ve hızlı avlayanını gördüm.1,5 yaşına kadar salak gibi gezip sonrasında aynı anda vurulan iki avı birlikte getirip avda destan yazanınıda besledim Söz dinlemeyeninide. Son dişi köpeğimi teyzemoğluna hediye edip urfaya gönderdim(avını görünce böyle köpek verilir mi sen salakmısın dedi)iki yavrısunu arkadaşlarıma verdim.Şu anda Kurzharım var ve safkan onlarla ava gidince benim köpeğim gezmiyomuşcasına yanlarında yavaş kalıyor.Oysa ilk kurzhaaarım çalıya suya dalarcasına dalıyordu.Şimdiki ona göre fıss...
        Arkadaşlar köpek işi biraz kısmet biraz eğitim biraz da şans işi geçenlerde kuzhaarım 14 aylık olmasına rağmen av yapmazken bir keklik avında  birden profösyönel avcı olup çıktı.Ama kırma köpeğim vakti zamanında 6 aylıkkken bıldırcın 7 aylıkken kekliğe ferma veriyordu.Irkın önemi yok Irkı ne olursa olsun köpeğinizi iyi seçip eğitimini iyi verirseniz ama geç ama erken av yaparsınız.tabiiki av bulabilirseniz...
Mehmet Berşan UÇAR
1977-Osmaniye
İlahi Azrail, Sen adamı öldürürsün!!![img=http://s5.postimg.org/ot7rd4lab/Foto_raf_0045.jpg]
 
The following users thanked this post: Yasin AKTAŞ

Çevrimdışı Gürkan ÖZKAN

  • *
  • İleti: 234
  • Thanked: 76 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #15 : 17 Ocak 2015, 17:53:57 »
İlginç yorumlar okudum, şaşırdım
Google a çatalburun yazsan Mersin çıkar, yahoo ya yazsan Türkiye yazar.
Hadi genetik bozukluğu da geçtim, sakatlığı da. 300 sene önce kurulmuş Abd bize özgü diyerek birçok köpeği literatüre geçirmişken, bulldoglar dobermanlar dogo argentinolar hepsi yeni üretilen ırkken, çok uzun zamandır bölgede olan bizim köpeğimizi mi beğenmiyoruz? Bu köpeği yakında almanı, amerikalısı alıp bizim malımız derse şaşırmayalım.
1975 - istanbul - www.hobimaket.com
 
The following users thanked this post: Yasin AKTAŞ, Sami SEVİNÇ

Çevrimdışı Akın ÖZ

  • *
  • İleti: 7
  • Thanked: 4 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #16 : 28 Mart 2015, 00:00:48 »
İlginç yorumlar okudum, şaşırdım
Google a çatalburun yazsan Mersin çıkar, yahoo ya yazsan Türkiye yazar.
Hadi genetik bozukluğu da geçtim, sakatlığı da. 300 sene önce kurulmuş Abd bize özgü diyerek birçok köpeği literatüre geçirmişken, bulldoglar dobermanlar dogo argentinolar hepsi yeni üretilen ırkken, çok uzun zamandır bölgede olan bizim köpeğimizi mi beğenmiyoruz? Bu köpeği yakında almanı, amerikalısı alıp bizim malımız derse şaşırmayalım.


zaten çatalburun alman yada fransız yada amerikan olmadığı için bukadar eleştiriliyor hep bi yabancı merakı marka takıntısı gibi birşey bu. avcının önünden 50 metre açılan pointeri övmekle bitiremezler sonuçta ingiliz ama iş çatalburuna gelince bi ton laf.. narkotik şube sizin kadar anlamıyormuş demekki çatalburunları dedektör olarak kullanıyorlar...
  • Retay Masai Mara
1988 TARSUS
 
The following users thanked this post: Yasin AKTAŞ, Gürkan ÖZKAN

Çevrimdışı Yasin AKTAŞ

  • *
  • İleti: 31
  • Thanked: 7 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #17 : 28 Mart 2015, 09:35:43 »
Üstteki yorumları üzülerek okudum. :( Bu durum öğrenilmiş çaresizliğe örnek durumlardan biri bence.
Bu aşağılık kompleksinden Milletçe kurtulabilmemiz ümidi ile.....
Çanakkale'den Selamlar.
Yasin AKTAŞ
1988-Çanakkale
 

Çevrimdışı M.Ali AKDAĞCIK

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1805
  • Thanked: 1042 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Çatal burun hakkında güzel bir araştırma
« Yanıtla #18 : 28 Mart 2015, 21:57:47 »
 sevgili gönüldaşlar,

bu ırk hakkında olumlu veya olumsuz her türlü yoruma saygım var , polemik bu noktada en son istediğimdir çünkü,..

amma velaki bildiğim bir doğru varki av köpeği olarak av yapan bir cinstir her nereden geldi veya getirildi hatta bu bölgede çoğaltıldı soyu sürüyor vs. bakana besleyene buradan teşekkürler. avcının köpeğidir bu cins ben onu bilirimarkadaşımın köpeği ile defalarca beraber avlandım, bu cinsle av yapan biri olarak şunu söyleyebilirim banada arkadaşımada dayımada av yaptırdı buda bana yeter bıldırcın hava 38/40 derece ovada limit doldurttu , bilmediğim merada keklik avlattı , kayaların içinde fink atıp  tavşan çıkarttı ayakları kan revan ama ıh yok, makinalı gibi hırslı ve enerjik eeee,.. daha ne isteyeyimki bir av köpeğinden yemişim litaratürününün kayıtsızlığını , köpekten anlayana sivri sinek saz anlamayan avcıyada davul zurna az , bana bir avcı olarak av köpeğinin yaptırdığı av kalitesindeki icraatı lazım , küçük bir örnek dayımın başına geldi köyde kekliği bulur dağıtır birine tetik keser hayvan vadinin karşısını bulur arada dere ve 1 kilometre kadar yürüyüş mesafesi var dayım kekliğin düştüğünü görür ve onu izleyen çatal burunun kafasını okşar hadi alda gel kızım der 1 ssati geçkin süre sonra ağzındaki keklik salyadan ıslak bir şekilde gelir dayım köpeği öpücük delisi eyler kaybolduğunu zannettiği köpeğe üzülen dayım sevinçten tüfeği atıp köpeği kucaklar bu ne şimdi nasıl bir ekip hadi anlatın bana,..?...!

en derin sevgi saygı ve selamlarımla.
« Son Düzenleme: 28 Mart 2015, 22:00:07 Gönderen: M.Ali AKDAĞCIK »
  • TURKUAZ HK 11, OTOMATİK, 4+1, 12 CAL. 65 CM.
  • LAZER TEK KIRMA, 36 CAL. 65 CM.
İnsanlara hoşgörülü tavrım , bildiklerimin yanılgılarıma yetmeyişindendir,..
 
Murat Ali Akdağcık
1970 MERSİN