SİLAHLAR, MÜHİMMAT, EKİPMAN HAKKINDA HER ŞEY > YİVSİZ TÜFEKLER GENEL VE TEKNİK PAYLAŞIMLAR

Yivsiz Namlu Ölçü ve Standartları - Tüm Geometri

(1/9) > >>

İbrahim AYSU:
Arkadaşlar,

Bu namlu çapı vs çokça konuşuluyor ancak, ne bizim sitemizde, ne de yabancı sitelerde tüm verilerin bir arada olduğu bir kaynak bulabildim. Hatta, bazı verilerin ve standartların, bırakın dağınık olarak farklı yerlerde olmasını, hiç bir yerde yok olduklarını farkettim.

Ben de, tüm verileri, sürekli başvuru kaynağı haline dönüştürüp bir konu altında toplamak istedim. Aslında uzun zamandır aklımda olan konulardan bir tanesiydi ama vakit bulamıyordum. Çizimler ve tablolar zaman alıcı işler. Bu  yaptığım çalışmanın içerisinde, internette bulunamayacak veriler de var.  Fırsatını bulabilirsem, benzer çalışmayı en çok kullanılan 5-6 yivli çapı için de yapmaya çalışacağım.

Çizimleri namlu geometrisinin tamamını oluşturan ölçüleri gösterecek şekilde hazırladım. Üç tane olarak çokladım; Eski ve aslında günümüzde de klasik tüfeklerde en çok görülen, 5.5 Derece Forcing Cone ve 5 Derece Forcing Cone ile üretilmiş namlu, günümüzde giderek popülerleşen 2.5 Derece Forcing Cone ile üretilmiş namlu olarak ayrı çizimler yaptım.

Bu çizimler üzerindeki harflerle belirttiğim ölçüleri, hem inch cinsinden, hem de milimetre cinsinden tablolarda belirttim. (Inch ve milimetre farklı tablolarda olacak şekilde, tablolar hep ikişer tane oldu)



5.5° Forcing Cone İle Namlu





5° Forcing Cone İle Namlu





2.5° Forcing Cone İle Namlu




Evet, ilk olarak, çapa göre, namlu iç çapı, fişek yatağı çapı ve ölçüleri ile Forcing Cone açısı, uzunlukları ve choke uzunlukları, çap ölçülerinin milimetre cinsinden, daha sonra aynı tablonun inch cinsinden versiyonu... Tüm tablolardaki tüm ölçüler, harflerle (A, B, C, D, E, F, G .... ) çizim üzerinde nerenin ölçüsü olduğu, uzunluk mu, derece mi, kalınlık mı olduğu belirtildi.



Bu tablolara, 5.5°, 5°, 2.5° Forcing Cone'ların yanı sıra, ekstrem bir örnek olmasından dolayı Browning'in Vectro Pro adını verdiği, 0.676° Forcing Cone ölçülerini de ekledim.



Milimetre Cinsinden, Bore, Chamber, Forcing Cone, Choke, Derece, Uzunluk ve Kalınlık Ölçüleri



Inch Cinsinden, Bore, Chamber, Forcing Cone, Choke, Derece, Uzunluk ve Kalınlık Ölçüleri









Milimetre Cinsinden, Namlu Ucundaki Choke Kısmının Ölçüleri



Inch Cinsinden, Namlu Ucundaki Choke Kısmının Ölçüleri









Milimetre Cinsinden, Namluların Minimum Et Kalınlıkları, Namlu İncelme Oranları



Inch Cinsinden, Namluların Minimum Et Kalınlıkları, Namlu İncelme Oranları








İbrahim AYSU:
Namlu İç Çaplarının Alabileceği Minimum ve Maksimum Değerler, Dünya Standartları (4 Ana Standart, Milimetre Cinsinden)




Namlu İç Çaplarının Alabileceği Minimum ve Maksimum Değerler, Dünya Standartları (4 Ana Standart, Inch Cinsinden)


İbrahim AYSU:
Burada ülkelerin choke gösterim standartlarının aslında farklı olduğunu görüyorsunuz. Amerikan ve Alman notasyonu tam ters mesela... Alman notasyonunda **** 4 yıldız ya da çentik Full anlamına gelirken, Amerikan notasyonunda * 1 yıldız ya da çentik Full anlamına geliyor.

Alman notasyonunu günümüzde Blaser gibi firmalar kullanırken, örneğin bir başka Alman firması Merkel, İngiliz notasyonunu kullanmaktadır. (1/2, 3/4 şeklinde kesirli ifadelerle belirtmektedir yani...)

Bir diğer ilginç nokta, İtalyan notasyonu olan 10 kademeli choke gösterimini günümüzde Perazzi kullanırken, 5 kademeli Amerikan standardı, neredeyse tüm İtalyan şirketlerinde standart olarak kullanılmaktadır.


Ülkelere Göre Choke Değeri Gösterim - Notasyon Standartları ve Daralma Miktarları , Milimetre Cinsinden



Ülkelere Göre Choke Değeri Gösterim - Notasyon Standartları ve Daralma Miktarları , Inch Cinsinden



İbrahim AYSU:
Yivsiz çaplarının tamamını içeren tabloları da ekliyorum. Bu arada, avcılarımız ve üreticilerimiz arasında 36 Çap ya da 36 Kalibre olarak anılan küçük fişeğin gerçek çapının 67 Gauge olduğuna dikkatinizi çekmek isterim. Gerçekte 36 Gauge , aşağıdaki tablolardan da görebileceğiniz üzere, .506" çapındaki namluya ait olan çok farklı bir çap... Bu sebeple, 67 Gauge ya da diğer adıyla .410 Calibre olan çapa, 36 Çap denilmesi yanlış. .

Milimetre Cinsinden, Çaplar ve Karşılık Gelen Namlu Değerleri.



Inch Cinsinden, Çaplar ve Karşılık Gelen Namlu Değerleri.

Samet BİRİCİK:
Abi uğraşmışsın bu kadar emek vermişsin eline koluna sağlık..

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git