TURKIYE AVCILARI VE ATICILARI FORUMU
AVCILIK, AVLANMA METODLARI, DOĞADA YAŞAM BİLGİLERİ VE AV KÜLTÜRÜ => AV YEMEKLERİ => Konuyu başlatan: Murat ŞINLAKGÖZ - 02 Ekim 2008, 20:40:20
-
Selamünaleyküm, avcı kardeşlerim.
Güzel bir sezon başlangıcından beri "bıldırcın curnataları" göç bıldırcınları görüyoruz.(Ege'nin keklikleri de sayfamızı şenlendiriyor)
Mübarek Ramazan ayında oruca saygı nedeniyle paylaşamadığımız yemek tariflerini artık sizlere sunmanın zamanı geldi diyorum.
Mübarek Ramazanın bereketine bu sezon " BILDIRCIN BEREKETİ" de eklendi, şükürler olsun.
Bu avların lezzetlerinin de değerlendirilmesi gerekir, diyorum ve geçiyorum yemeklerin tarifine:
BAKIR TAVADA SOTELİ BILDIRCIN KAVURMA ve BILDIRCIN GÜVECİ
BİRİNCİ GRUP MALZEMELER….:
1- Attığını vuran atmadığını FOTOLAYAN bir avcı- (ööööhhhööö öhhööö)
2- Canlı bıldırcını FERMALAYAN vurulanı APORT layan bir veya birkaç av dostu-(Kurzhaar olabilir-bende başka yok ta o yüzden)
3- Bir adet ateş kusan boru-( S 56 Beretta olabilir)
4- Limitler dahilinde (33 Adet) fişek-9 veya 10 no, 30, 32 gr. RİO, ARMUSA olabilir.
5- Bıldırcına uygun avlak: Yeni sulanmış pancar tarlası(160 dönüm), kurumaya bırakılmış soğan tarlası(100 dönüm).
6- Birkaç av arkadaşı- Attığım palavralara katlanan- kuş temizlemeyi seven- Soğuncaya kadar sabreden- Eh sofrada da benden çok yiyebilen.!
İKİNCİ GRUP MALZEMELER….:
1- Yalnızca fermada vurulmuş tam yağlı, göç bıldırcını-33.adet. (ÜÇ KİŞİLİK)
2- Bıldırcınla aynı tarlada avlanmış(göz hakkı!) 6 adet orta boy soğan.
3- Yarım kg iri domates(kabuğu soyulmuş), yarım kg.(küçük) bıldırcın Domatesi-kabuklu.
4- 250 gr.Acı sivri biber(yarısı doğranmış)
5- Bir baş sarımsak -soyulmuş,bütün.-Güvece konacak-
6- Zeytinyağ-4 çay bardağı-
7- Kırmızı toz biber(baharat)tatlı
8- Nane (baharat)
9- Kekik (baharat)
10- Köri (baharat)
11- Kimyon (baharat)
12- Kişniş (baharat)
13- Defne yaprağı-8 adet-
14- Bakır tava, Toprak güveç, kapak yerine folyo.
15- Yemeğin üstüne de yeni toplanmış kara üzüm ve İNCİR,
16- Tabii ki doyduktan sonra av muhabbetine sıcacık lezzet katacak semaver çayı.
Sezon açılınca, Ağustos sonu, Eylül başında yaklaşık 1000.km mesafedeki gurbet avlaklarına gidilir. Birkaç av arkadaşı ile buluşulur.
Yeni sulanmış 160 dönümlük bir pancar tarlası ve yanındaki 100 dönümlük kurumaya bırakılmış soğan tarlası seçilir.Sahipleri de oradadır.
Sezon kapalıyken yağlanmış tüfekler kılıfından çıkarılır. Fişekler bele dolanır, Bazan tulum, bazan kısa şort, bazan da mayo giyildikten sonra;
Vira bilmillah Kurzhaarlar Römorktan tarlaya salınır.
Asıl heyecanı yaşayan onların peşine takılıp, bazan tetik bazan da fotoğraflar çekilir.
Veeee yemek tariflerine asıl lezzeti verecek şu şartların tamamı eksiksiz yerine getirilir.
Av sahasında ısınma hareketlerinden sonra "Uzaklarda fermalar başlar"
(http://img81.imageshack.us/img81/6021/dscf2159fe2.jpg)
Fermadakilerin hangisine atılacağına karar verilir
(http://img297.imageshack.us/img297/2872/dscf2024bz9.jpg)
Sağ tarafa uçan bıldırcına 10 No, 32.gr.RİO- fişek "BİR KEZ" atılır ;)
(http://img297.imageshack.us/img297/127/dscf2025qy8.jpg)
Sol tarafa uçan kuşa 9.No, 32 gr. ARMUSA fişek "BİR KEZ" atılır
Sola giden kuşa atarken. Dikkat av kıyafeti " MAYO" olacak.
(http://img297.imageshack.us/img297/8773/dscf2092gf7.jpg)
Canlı bıldırcın aportu anında Kuşun SON FOTOSU çekilir. (Ne foto ama.! ;))
(http://img523.imageshack.us/img523/6042/dsc05349ow8.jpg)
Kuşlar "KESİNLİKLE ASKIDA TAŞINIR" (Torbaya, naylona konulmaz)
(http://img100.imageshack.us/img100/5993/dscf2058in9.jpg)
Bıldırcınlar Gölgede, rüzgarda ve yine askıda dinlendirilir.(Hemen buzluğa konulmaz.
(http://img523.imageshack.us/img523/1686/dscf2054dj3.jpg)
Bıldrcınların "EN SEMİZ OLANLARI" seçilir. :P
(http://img206.imageshack.us/img206/5647/dscf2124xc0.jpg)
Bıldırcınların tüyleri tütsülenmeden, itinayla temizlenir, Suyu süzülür. (YAĞ lardan fire verilmez)
(http://img255.imageshack.us/img255/9540/dsc05605hx1.jpg)
Küçükçe parçalanır ve Bakır kapta "Kızdırılmış zeytinyağına" salınır :P
(http://img225.imageshack.us/img225/2316/dsc05597bu9.jpg)
Etin saldığı su buharlaşıncaya -CIZIRDAYINCAYA- kadar kızartılır
(http://img255.imageshack.us/img255/600/dsc05598nq6.jpg)
Kızaran kuşların ortası açılır ve soğan, biber ilave edilir.
(http://img293.imageshack.us/img293/2104/dsc05599ij7.jpg)
Soğan ve biber de kızarınca, karıştırılır -LEZZET DİFÜZYONU-
(http://img255.imageshack.us/img255/7149/dsc05600nn0.jpg)
Yine ortası açılır ve kabuksuz,küçük doğranmış domates ilave edilir.
(http://img225.imageshack.us/img225/3513/dsc05601rk1.jpg)
Domates pişerken, önce pişen karışım kenarlardan üstüne doğru kapatılır.
Domates hapsedilir- Kızarınca sertleşen bıldırcınlar buharıyla YUMUŞAR-
(http://img293.imageshack.us/img293/4113/dsc05602ot9.jpg)
Domates te pişince hepsi karıştırılır, birkaç dakika daha pişirilir.
En sonunda "TUZ" ve "KARIŞIK BAHARAT" ilave edilip "HEMEN" ateş söndürülür.
Hiç soğutmadan hemen sofraya konur ve "DOSTLARLA AFİYETLE YENİR"
(http://img299.imageshack.us/img299/5897/dsc05603bl5.jpg)
Bakır tava ekmekle sıyrıldıktan sonra :P,
Midedeki bu karışıma biraz da " İNCİR ve ÜZÜM" ilave edilir. (Samsun Mahsulleri)
(http://img225.imageshack.us/img225/6420/dsc05606sr5.jpg)
Geri kalan çiğ bıldırcınlar Toprak güvece doldurulur,
İçindeki diğer malzemeler de aynı (Sarmısaklı) -Soğan ve biberler bütün olacak-
Bir de..: " ODUN ATEŞİ OLMAZSA OLMAZ "
(http://img225.imageshack.us/img225/2189/dsc05611xj6.jpg)
Güveçin folyosu açılınca görüntü işte böyle olmalı:
(http://img255.imageshack.us/img255/3688/dsc05566py3.jpg)
Bıldırcınların eti kemiğinden ayrılmış görünmeli.
Önemli Not...:
Yavaş yanan odun ateşinde 1,5 saatte pişer, Ama üstü hemen açılmaz,
Ateşten alındıktan yarım saat sonra üzerindeki folyo açılır.
Bu arada güvecin başında mutlaka
"GÜVENİLİR, TOK BİR NÖBETÇİ" NÖBET TUTAR.
(http://img293.imageshack.us/img293/6607/dsc05567sq5.jpg)
A F İ Y E T L E R O L S U N
Lütfen kusura bakmayın, ÇAY fotosunu koymayı unutmuşum.
(http://img377.imageshack.us/img377/7389/dsc06758fz7.jpg)
Eh şimdi Tam afiyetler olur.
Sağlıklarla, Ağız tadında avlar. Rastgele...
-
Murat bey eline sağlık sayende gerçekten doydum. :P :P :P
-
Vay be muhteşem bir av muhteşem bir anlatım ve muhteşem lezzetler sağolasın ağbim ellerin dert görmesin.
-
murat bey cok guzel bir gun olmus darisi bizim de basimiza
-
Yenmez onlar be ama suyuna bana bilirsin afiyet olsun rastgele
-
Çok güzel resimler çok güzel bir anlatım. Teşekkürler
-
büyüksün babaaaaaaaa,ne varsa eskilerde var valla.....avımızıda yaptırdın güvecimizide yedirdin,çayımızıda içirdin ömrünüz uzun avınız daim olsun tşk.....
-
ya murat kardeş, ne yaptın sen öyle ya, ne ağızda su kaldı, nede kafada akıl.
ayrıca bakır tavanızda çok tehlikeli, onu kalaylatın, güzel kardeşim,
saygılar, sevgiler. paylaşımınız çok güzel.
-
MURAT ABİ
ELİNE AĞZINA SAĞLIK,MUHTEŞEM...
-
abiiii sen ne yaptın yaaa :))
-
abi afiyet olsun....süpper anlatım teşkkürler..
-
cok guzle bır av gunu. bıldırcın tarıfı ıse mukemmel. avınız daım olsun
-
abi manyak anlatmışsın ya Allah razı olsun şimdi olsada yesek :)
-
ağzımızda su kalmadı,evcek çok kıskandık.elinize ve gönlünüze sağlık.afiyet olsun.
-
Mükemmel
-
murat baba oldu mu şimdi... sen yazdın ben gördüm aylardan aralık ocak olacak neredeyse... canım çekmedi, resmen canım çekildi :) anlatırken tattırdın şu lezzeti klawye basan ellerin dert görmesin ;) rastgele
-
GEL SEZON GELLLLL.......!
-
Muhteşem görüntüler nasılmiletin ağzı sulanmasın(http://)
-
(http://)(http://)
-
Ya abi bu zamana kadar böyle yapan olmadı bana da bundan yapın Allahınızı severseniz
-
Vay be muhteşem bir av muhteşem bir anlatım ve muhteşem lezzetler sağolasın ağbim ellerin dert görmesin.
-
Mükemmel av mükemmel fotolar. tebrikler özellikle canlı bıldırcın aportu olan resim harika
-
Murat bey eline sağlık sayende gerçekten doydum.
-
hocam naptın sen yaaa,valla yaban daki aşçı halt yemiş bu prink leri görünce..brawwoo
-
Murat Bey Alacağınız olsun perişan ettiniz walla..karnıma ağrılar girdi çaresizlikten ....bu kadar da yapılırmı ? hiçmi vicdan yok sizde?
ELLERİNİZE SAĞLIK AFİYET OLSUN ...SÜPERRRRRRR
-
Murat abi,
Allah razı olsun yemiş kadar oldum ama o bakır eski tencere çok hoş ayrı bir hava katmış operasyona.
Darısı başıma daha siftah yapamadık.
Sevgilerimle.
-
Murat bey eline sağlık sayende gerçekten doydum. :P :P :P
-
yandıki yandı bıldırcınlar bu güzel tariflerden sonra...
-
Paylaşım için teşekkürler...
-
abi süper olmuş,canımız çekti niyetli niyetli,ellerine sağlık,rastgele
-
usta muhteşemsin..ikisinide yaptım...teşekkürler tarifin için..
-
Sn.Şınlakgöz
Harika bir av yapıp.lezzeti sote ve güveçler yapmışsınız tebrikler.Ama anlam veremediğim bir şey var !
Köpekle avlanıyorsunuz 30-32 gr.fişek kullanmaya gerek varmı ? hani 24 gr skeet veya 28 gr keçe tapa yetmezmi sizce ?
Rastgele
-
ya arkadaş aklımızı aldın yemede yanında yat derler ya o misal ah ulan ah şimdi olacakta ekmek bandırsak yeter
-
SUYANA EKMEK BANA BİLİRMİYİM BİDAHA AÇ GELMEM NETE
-
Gönül ne kahve ister ne kahvehane,
Gönül bir dost ister kahve bahane.
Canım ne sote ister ne de güveç,
Canım o av dostluğunu tekrar "YAŞAMAK İSTER" yemek bahane. ;D ;)
Gerçekten nefis anılar...
RASTGELE
-
Sezonun açılmasına az kaldı. Ş u tarifleri bir daha okuyayım da,
Kadro yine aynı, hatta yenileri de eklendi.
inşallah bıldırcınlar da bizi iyi ağırlar, toplanmıştır yağlar.:)
Güveç, saç, ızgara, oooff oooofff.... günler geçmek bilmiyor.
Şimdiden afiyetler olsun, Rastgeleeee.....
-
Abi yandıya içim cayır cayır....:) O0
öfff.....emeğine sağlık ....
-
Arkadaşlar ben dedi koduyu sevmem,ya cami avlusunda ya da köy kahvesinde konuşurum ;) bundan 1.5 ay önce meles deltasında maharetli ellerden yine böyle güzel güveçlerler yapılmış,kokusu taaa Şemikler avcılar derneğine geldi aykut kardeşim ve ben bulamadık akşam saati kokunun geldiği yeri daha sonra pınarbaşından kargalardan aldık haberleri :) Allah büyük ne diyelim başka :)Saygılarımla
-
Üstadım,nazik davetiniz içim sonsuz teşekkürler.İnşallah diyelim.Saygılarımla
-
BURAYA KADAR OLAN "YEMEK TARİFİ AYNI"
DEĞİŞEN YENİ SEZON ***2010***
YİNE AVLAK " SAMSUN " YİNE AV : BILDIRCIN. ! TABİİ YİNE KADRO AYNI:
(http://i35.tinypic.com/120tngx.jpg)
YENİ LEZZETLER, TAZE TAZE , YİNE YAĞLI SEÇMECE BUNLAAARRR
(http://i37.tinypic.com/33ymet5.jpg)
(http://i35.tinypic.com/2dif15k.jpg)
(http://i37.tinypic.com/md32py.jpg)
(http://i37.tinypic.com/4v1vft.jpg)
BU GÖVEÇİN FOLYOSU, SAÇ KAVURMANIN KAPAĞI ÇOK YAKINDA AÇILACAAAAK
-
murat abi yine döktürmüşsün maşallah
-
maşallah murat abi. şu folyoyla kapağı açsan iftara kadar hiç değilse gözümüz doysa:))
-
BU SEZONDAKİ YEMEK TARİFİNE GİREN BILDIRCINLARDA
YENİ YILDIZım " ALİCE " İN DE FERMALARIYLA KATKISI VAR...
(http://i56.tinypic.com/2v1nnmo.jpg)
HEPİNİZE RASTGELE...
-
Yemekler kadar karelerde güzel eline sağlık abi
-
murat abi yemek güzel av güzel kpekler güzel
maşallah
-
harbiden çok güzel kareler
avınız daim olsun
-
Çok çok teşekkürler, arkadaşlar.
Bu sezonun bıldırcınları gerçekten bir başka (daha lezzetli) ;D
Güvecin folyosunu açtım ama üzgünüm foto çekmemişim.Tüh. ???
Saç kavurmanın kapağını açtım, artık pişmiş ve lezzeti de mükemmel olmuş. :o
Kapağı çok sıcak bir bez tutacak alıp geliyorum. İnşallah bu akşam açıcam.
-Keklik sezonu açılmadan kapak açılacak- Biraz daha sabır, sabır...
Tarife göre yediğiniz bıldırcınlar "AFİYET OLSUN"
RASTGELE...
-
KAPAĞI AÇMADAN ÖNCE TARİFİN ÖNEMLİ NOKTALARINI BİRKAÇ FOTO İLE HATIRLATMAK İSTERİM:
DOMATES İLAVE EDİLDİKTEN SONRAKİ HALİ.;
DİKKAT; TUZ ve BAHARATLAR BUNDAN SONRA İLAVE EDİLECEK.!
(http://img31.imageshack.us/img31/2649/dsc06030s.jpg)
DİKKAT ; YEMEĞİN ALTINDAKİ ATEŞ KISIK OLMALI (DİP TUTMASIN.!)
VE BAHARAT İLE TUZUNU İLAVE EDİYORUZ :
(http://img801.imageshack.us/img801/5909/dsc06036j.jpg)
TAZE NANELERİ DE EN SON İLAVE EDİYORUZ (SAĞLIK, KOKU ve NEFASET)
(http://img840.imageshack.us/img840/1619/dsc06037r.jpg)
TAZE NANELERİ DE KARIŞTIRIP -YÜKSEK ATEŞTE 1 DAKİKA PİŞİRİYORUZ.
VE HEMEN ATEŞİ KAPATIYORUZ.
KAPAĞINIDA KAPATIP SERVİS EDİNCEYE KADAR "HİÇ AÇMIYORUZ.!
(http://img291.imageshack.us/img291/9740/dsc06039i.jpg)
BU SEZON VERİMLİ, BOL, İYİ BAKILMIŞ-TAM YAĞLI BILDIRCINLARLA- AYNI LEZZETLERİ
TADABİLMEK NASİP OLDU, ALLAH' A ŞÜKÜRLER OLSUN.
SİZLERE DE NASİP OLUR İNŞALLAH, DİYORUM. R A S T G E L E
BU SAÇTA BILDIRCIN SOTE TARİFİNİ KEKLİK İLE YAPMAK İSTERSENİZ;
KEKLİKLERİ ÖNCEDEN HAŞLAYIP SUYUNU İYİCE SÜZEREK
VE ETLERİ SOĞUMADAN KIZGIN YAĞA SALMANIZI TAVSİYE EDERİM.
HEPİNİZE AFİYETLER OLSUN. R A S T G E L E
-
Hikaye Tadinda Anlatim... Mayo Da Hakkaten Giyilmis:)) Agziniza Elinize Saglik ....
-
görüntüler güzel anlatım süper muhabbet gırla emeği geçen herkese teşekkürler.keyifli paylaşım.rasgele
-
yorum yapamıyorum, daha resimlere bakarken benim yağlarım erimeye başladı ! ;)
muhabbetiniz bol olsun.
-
TAM ANLAMIYLA 10 NUMARA...
-
avlakforum.com 'a ne zaman girsem, bu açmış olduğum; yemek tarifine bakmadan "çıkamıyorum"
2011-2012 Av sezonunu da kazasız belasız, verimli avlarla kapattık, Şükürler olsun.
Bu yemek tariflerinde "Lökeşelerin eksik kaldığını" gördüm,
Lökeşeler deep freez de " DİNLENİYORLAR " :)
Kısmetse, pek yakında onlar da bu tariflere katılmak üzere temizlendiler...
Selamlar, saygılar.
(http://s18.postimage.org/ff8zza6w9/VEDA_28.jpg)
(http://s10.postimage.org/y3vd34rvt/VEDA_29.jpg)
-
valla daha önce hiç bu kadar lezzetli bir yemek tarifi YEMEMİŞTİM. Abi sen ne yaptın böyle, yemek tarifini okutturmadın resmen yedirdin bize. Epey de açmışım bak. karnım b ile doydu :)))
-
Afiyet olsun, Caner kardeş :)
Her avlakforum.com a girişimde bakmadan edemediğim bu bölüme 9000 ' inci izleme bana nasip oldu.:)
Avladığınız bıldırcınlara bu tariflere bakarak "lezzet" katabilirsiniz.
Afiyetler olsun, Rastgele...
-
İtiraftır .... tarif ve fotolar sonrası bir yerim şişmesin diye avcumu yaladım ;D (bizim orda öyle derler)
Elinize emeğinize sağlık
-
İtiraftır .... tarif ve fotolar sonrası bir yerim şişmesin diye avcumu yaladım ;D (bizim orda öyle derler)
Elinize emeğinize sağlık
Ahhh, Ahhh, acı itiraflar. :)
Haksız da değilsin hani, bizim burda da aynen öyle derler.
Ava giden avlanır, gitmeyen avucunu yalar. :)
Ama ava giden Çulluk etinden Göveç' e dalar.:)
Karadeniz, Trakya, Çanakkale, Balıkesir şimdi Çulluk doludur.
Az kaldı biraz soğuk biraz KAR :) Bekliyoruz, sırada İZMİR de VAR. :)
Az biraz mankeleyin de bizlere de kalsın. :)
R A S T G E L E ...
-
(http://s23.postimg.cc/dxlmczqwb/DSCN0687.jpg) (http://postimage.org/)
image hosting imageshack (http://postimage.org/)
Geçtiğimiz sezon İzmir de kar, soğuk yok tu, :'(
Tabii ki Lökeşeler de bize pek gelmediler, biz de onları "Balıkesir-ÇAN da" yakaladık.
Sağolsun Ziya Çobanoğulları kardeşim ile gittiğimiz, Çan ın değerli avcı dostları bizi çok iyi şekilde ağırladılar.
Soğuk yok, kar yok, Kuş AZ dediler, birbirinden güzel avlaklarını bize gösterdiler.
Ufak tefek aksilikler de olsa, biribirinden değerli ÇAN ın avcı dostlarıyla çok güzel bir avı dolu dolu yaşadık.
Avdan çok avcı dostluğu ve misafirperverliğinden nasibimizi aldık.
Çandarlı'dan Ziya kardeşim, Çan dan; Bşk.Serdar, Samet,Oğuz,Mustafa... ve diğer ismini sayamadığım
birbirinden değerli avcı dostlarıma ne kadar teşekkür etsem azdır. Sağolsunlar...
Bu lökeşeler göveçte, avcı dostlarımın tatlı bir hatırası da bu foto ile kalplerimizde,hafızamızda yerlerini almış oldular.
Allah'a şükürler olsun, Sağlıklarla inşallah yenilerini herkese nasip etsin...
Çandarlı'ya ve Çan'a can dostlara da selam olsun...
Rastgele...
-
bu özel tarifi hatırlamanın tam zamanı.
-
bu özel tarifi hatırlamanın tam zamanı.
Evet Kadir kardeşim, Şimdi Tam Zamanı.
2014-2015 Yeni Av sezonu "Bıldırcın" yönünden geçen yıldan iyi olacak gibi görünüyor.
Güveçlerinizi tozlu dolaplardan çıkarın, YAĞLAYIN. :)
Haydi hepinize RASTGELE...