KÖPEKLER HAKKINDA HER ŞEY > KÖPEK EĞİTİMİ

**FİELD TRİAL NEDİR NASIL OLMALI NELER EĞİTİLMELİ?**

(1/8) > >>

Recep İLGİN:
          TÜRKİYEDE İLK FİELD TRİAL YARIŞMASINI DÜZENLEYEREK MEŞALE YAKAN VE ARDINDANDA BİR ÇOK YARIŞMA DÜZENLEYEN HATTA DÜNYADAKİ DÜZENLENEN BİR ÇOK MERA YARIŞMASINDA BULUNAN UĞUR BARUTÇU İLE MUSABAKALAR ÜZERİNE BİLGİ PAYLAŞIMI….

Field trial amaçları nedir neden düzenlenir?
     Mevcut safkan av köpeği ırklarının av performansların ve güdülerinin sürdürebilirliğini sağlamak ve arttırmak. Aynı zamanda safkan ırk köpeklerin populetesini arttırarak bunlardan alınacak döllerle ülkedeki av köpekçiliğinin kalitesinin yükselmesi.

Field trial köpeklerinden başarılı olmasını sağlayan nitelikler nelerdir?
      Köpeğin sahibi ve/veya köpeğin koşan kişi ile koordinasyonu, almış olduğu itaat eğitimi(temel ve mera çalışması), köpeğin dahil olduğu gurubun ırk standartlarını en iyi şekilde sergiliyebilmesi, kuvvetli bir burun, süratı (çok önemli), form, köpeğin musabakaya girmesine engel teşkil edilebilecek herhangi bir genetik kusuru olmaması(kalça çıkığı,testis eksikliği,diş yapısı vb.),ırkına has arama sitilinin olması

İyi bir field trial merasının sahip olması gereken nitelikler nelerdir?
     Kuşu saklayabilecek kadar yüksek , köpeğin çalışmasına müsaade edebilecek kadar kısa bitki örtüsüne sahip olmalıdır.Aynı zamanda saha mümkün mertebe düz ve köpeklerin rahat koşacak kadar taşsız yumuşak zeminli olmalı, etrafında köpeklerin dikkatini bozmayacak evcil hayvan koyun keçi trafik gibi şeyler olmamalı. Mümkün olduğu kadar insanların köpeklerin konsantrelerinin bozulmasını yapacak sesler çıkarmaması.

Field trial sahasında hangi av hayvanı ve nasıl saklanmalı?
     Keklik,bildırcın,çil keklik,sülün olmalı ve mümkünse kafeste değilde serbest olarak bırakılmalıdır.kuşlar ehli ellerden uygun bir şekilde sersemleştirek meraya yerleştirilmelidir.
Aynı zamanda kuşlar yetişkin veya yüksek uçma kabiliyeti olanlardan seçilmelidir.

Field trial musabakalarına giren köpeklere yakıştırılan şov köpeği adlandırılması için yorumunuz nedir?
     Dünyada şov musabakaları sadece o ırkın mensubu olan köpeğin form ve morfolojik ırk standartları üzerinden değerlendirme yapılarak gerçekleştirilir ve bu şov köpeğidir.oysa field trial musabakalarında aynı köpeğin meradaki çalışması sahibi ile meradaki koordinasyonu ve köpeğin meradaki çalışma standartları göze alınır dolayısı ile bu tarz musabakalara giren köpeklere şov köpeği adı yakıştırılması son derece yanlıştır.
   
Dünyada field trial musabakalarında başarılı olan populer  ırklar hangileridir?
     İngiliz seteri   eponyol breton      Deutsch-kurzhaar    İngiliz pointer
Genel olarak yurt dışında gözlemlediğim ırklardır .

Field trial musabaka köpeği ile av köpeğini ayrımıdır birbirinden ayıran özellikler nelerdir?
       Musabaka köpeği en fazla 15 dk. Gibi kısıtlı sure içerisinde kendi ırk standartları dahilindeki av kabiliyetlerini göstermek zorundadır.aynı köpeknormal bir av gününde 15 dk. Suratını gösterse o gunu tamamlaması mumkun olmaz oysa av köpeği tüm enerjisini o av günü içersine orantılı olarak yaymalıdır yani enerjisini tutumlu kullanmalıdır dolayısıyla musabaka köpeği 100 metre koşucusu gibidir yani splintırdır oysa avda kullanılan köpek maroton koşmak zorundadır.dolayısıyla dünya standartlarında çok iyi musabaka köpeğinden çok iyi av köpeğide olmayabilir ancak soyundan gelen yavrularda müthiş av kanına sahip av köpekleri çıkması garantidir.
Musabakalara gönül veren arkadaşlara tavsiyeleriniz nelerdir?
        Öncelikle iyi anne ve babadan yani av yapan mümkünse soyunda yada anne babada musabakalrda derece almış bir yavru edinmeleri .     
         Köpeklerinin itaat eğitimlerini kusursuz bir şekilde vermeleri ve o köpekle aralarında sağlam bir koordinasyon bağı oluşturmaları,
         Köpeklerini fazla kısmamaları köpeğin sahip olduğu ırk standartlarını göstermesine şans tanıyacak kadar serbest bırakmaları.
         Köpeklerini devamlı olarak yapılan eğitim çalıştırmalarında önlerine almaları ve bu atremanları muhakkak ruzgara karşı olöarak yapmaları.
         Aynı zamanda yapılan eğitim çalışmalarında kullanacak kuşların musabakalarda kullanılan kuşlarla aynı tipte olması büyük bir avantaj sağlayacaktır.
        Musabakada koşan köpek çiftliklerde yetişen kuşların zamanla aslında onlarında av kuşu olduklarını anımsaması gerekmektedir.
     

ARKADAŞLAR EĞER MERAK EDİLEN BİR HUSUS VAR İSE LÜTFEN YORUMLARDA BELİRTİNİZ VE BU KONULARLA İLGİLİ OLARAKTA UĞUR BEYDEN BİLGİ ALARAK PAYLAŞIMI YAPALIM SON GÜNLERDE POPULUTESİ ARTAN MERA MUSABAKALARI İLE İLGİLİ BİLİNMEYEN KALMASIN ……     

H.Deniz KAYA:
Hiç bir bilgim yoktu okudum gerçekten güzel bir paylaşım olmuş.teşekkürler.

Mehmet ÖZASLAN:
Teşekkürler Recep çok güzel bir paylaşım olmuş. Ellerine sağlık

Bülent PEKPAK:
ÇOK GÜZEL PAYLAŞIM RECEP ABİ BİZ AVCILARIN EN BÜYÜK SIKINTISI İYİ BİR EĞİTİM VEREMEMEK BENCE,EĞİTİMİN PÜF NOKTALARINIDA PAYLAŞIRSANIZ DAHA GÜZEL OLACAK.ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILAR DİLERİM.

Fevzi DURSUN:
teşekkür ederim recep kardeşim güzel bir bilgilendirme olmuş emeğine sağlık. ülkemizde yapılan bu tip köpek yarışmalarına elimden geldiğince katılmaya çalıştım. herkezinde katılmasını  tafsiye ediyorum.  bu etkinliklerde avcıların bir araya gelerek  birlik, beraberlik ve dayanışması bakımından,  hemde avcılarımızın av köpeklerine karşı bakış açısında önemli katkılarıda bulunuyor. örneklerini vermem gerekirse son beş yılda benim av köpeklerine bakış açımı değiştiren bu yarışmalar olmuştur.

mesela, eyhafın düzenlemiş oldukduğu 1.si ve 2. si bucada 3.sü ve 4. sü foçada ve son olarakta 5. si selçuktaydım. vede av kulüplerinin düzenlemiş oldukları yerel yarışmalarda, her geçen sene içersinde daha kaliteli ve bilinçli eğitim verilen köpeklerin mera alanlarında bulunduğunada şahit oluyorum. yapılan yarışmaların bir öncesine bakılıp, eksiklerin giderilerek ilerki safhalarda  daha profesyonelce yapılacağına inanıyorum.

köpek yarışmalarında hem izleyenlerin hemde yarışmaya girenlerde, köpek yetiştiriciliğinde  başarı getirdiğine inanıyorum.  ve son yıllarda türk avcılarının av köpeklerinde çok yol katettiğini düşünüyorum. bu gibi etkinliklerde emeği geçen, yarışmalarda derece alan ve almayan, bu etkinlikleri izlemek için dahi gelen tüm av ve doğa sever tutkunlarını  tebrik ederim.
tüm avcı dostlara izmirden selamlar.
 

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git