Bu güne kadar aldığım 12 Ga tüfeklerim genellikle slug namlulu gazlı veya pompalı tüfeklerdi. Hiç kinetik tüfeğim yoktu, uçar avları için kullanabileceğim şoklu tüfeğim de. Avlak forumu okurken tanıştığım, Benelli Click sorununu çözdüğü söylenen RETAY masai Mara'yı bayide inceledikten sonra almaya karar verdim.
Daha önce Randy Wakeman tarafından incelemeleri yapılan bu tüfeği ben de incelemeye ve sizlerle paylaşmaya karar verdim.
Önce genel bilgileri paylaşıp daha sonraki aşamalarda güvenilirlik testlerini, isabet, saçma ve slug grupmanlarını, hissedilen geri tepmeyi sizlere vakit buldukça inceleyip aktarmaya çalışacağım.
İlk bakışta 66 cm namlulu, şerit bant, fiberoptik arpacıklı tüfeğimin genel görüntüsünü aktararak başlayayım:

Forumda ve RETAY'ın sitesinde gördüğümüz gibi bu tüfeğin polimer veya ceviz kundaklı modelleri var. Gövde (kubuz) rengi olarak siyah, saten, gümüş, bronz seçenekleri. Namlu boyu 51-61-66-72 cm seçenekleri mevcut. RETAY şu sıralar fiberoptik arpacık ve gez içeren slug namlu seçeneğini de piyasaya sunmak üzere.
Ben ceviz kundak takımı olan, saten gövde ve şerit bant, fiberoptik arpacık, 66 cm namlu boyu seçeneklerini kullandım.
Masai Mara, bazı firmaların pizza kutusu gibi karton kutuları yerine İtalyan imalatı sağlam ve şık bir polimer çanta ile satılıyor:

Kutu içeriği oldukça zengin, aşağıdaki resimde üzerilerine yazdığım aksesuvarlar bir kutuda kaliteli biz silah yağı, kullanım kılavuzları ile geliyor:

Kinetik tüfek olduğu için parça sayısı az, aşağıdaki resimde sahra sökümü sonrası durumu görebilirsiniz. Kubuz üst kısmı açık, uzatılmış namlu kepi kubuz üst kısmını tamamlıyor:

Gövde (kubuz) sanırım sert alüminyum döküm. Üzerinde hiç CNC veya torna izi yok. Oldukça kaliteli bir görünümde. Tırnakla çizmeye çalıştım boyada hiç bir çizilme olmadı:

Patenti alınmış Tetik gurubu hiç bir alet kullanmadan üzerindeki bir butona basılarak kolayca çıkıyor. Bunun güvenlik amaçlı (tetik kilidi kullanmadan) tetik gurubunu ayrı tutmak isteyenler için yapıldığını Avlak forumda okumuştum. Tetik gurubu çelik ve benim izlenimim işçilik oldukça kaliteli:

Mekanizma (sürgü) çok kaliteli çelik. Henüz detaylı sökümünü yapmadım. RETAY firmasının patentin aldığı "inertia plus" sürgü de kullandıkları torsiyon yayı ile Benelli Click olayını ortadan kaldırmış. Aşağıdaki resimde bu torsiyon yayını okla işaretledim. Benelli firması Benelli Click olayını aşmak için bir yay-bilye sistemi kullanmaya başladı. Ancak kişisel olarak ben Retay'ın sistemini daha başarılı bulduğumu söyleyebilirim.

Üç değişik tüfekte bayide test yaptım. İlk tüfek Akdaş, mekanizma yavaş bırakılınca döner başlık kilitlenmiyor, tetik ateşlemiyor ve zorlamayla da yerine oturmuyor. İkinci tüfek İmpala Plus, döner başlık yerine tam oturmuyor, tetik çekilebiliyor, başlık dönerek yerine oturuyor. Bu arada fişeği ateşler mi, sorun olur mu test etmedim. Son tüfek Masai Mara. Sürgü yavaşca bırakıldığında döner başlık torsiyon yayı yardımıyla tam oturuyor ve kilitleniyor. Bunu aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz:
Namlu şerit bant, ucunda ufak fiberoptik arkacık var. Kubuzdaki çukur bant, şerit bant ile devam ediyor, tüfeği omuzladığınız zaman arpacığı net görebiliyorsunuz:

Dipçik ve kundak takımı benim aldığım modelde ceviz. Kundak takımları Beretta firmasına yaptırılıyor. Oldukça kaliteli Türk cevizi ve işçiliği bana göre çok iyi. Dipçik pedi kaliteli, geri tepmeye ne kadar etkisi oluyor atış testlerinde göreceğim.

Bu gün aldığım tüfeğimin tetik çekme mesafesi 36 cm, dipçik taban düşüklüğü 5.5 cm. Henüz atış yapmadığım için bana uygunluğunu şu anda bilemeyeceğim. Ama çok rahat omuzlayabildiğimi, tetik erişimimin rahat olduğunu söyleyebilirim.
RETAY firması Sürgü, namlu ve tetik gurupları için 15 yıl, diğer kısımlar için 5 yıl garanti veriyor.
Sizlere ön incelemesini sunduğum yeni tüfeğimin, diğer incelemelerini ve atış testlerini aktarmak üzere.
Not: Sayın
@Ali KELTEN nasılsa bu yazıyı okuyacaktır.
[email protected] adresine gönderdiğim hiç bir mesaja cevap alamadım. Sorduğum sorulara da sağlıklı geri bildirim alamadım. Bu firma repütasyonu açısından hiç iyi bir durum değil. Buradan bir kez daha soruyorum: "Masai Mara 12 Ga uyumlu başka firmalara ait şok ve bu tüfeğe uygun yivli şok var mıdır?"
Saygılarımla