HUKUK KÖŞESİ > İSLAM HUKUKU VE AVCILIK

Kafamda deli sorular

(1/5) > >>

Alp BALABAN:
Herkese  merhaba 6 yıldır faal avcılık yapıyorum. Bu sene avda bir kaza yaşadım sol elimin yüzük parmağında tendon koptu geçen  hafta biraz geçte olsa ameliyat oldum elim sargılı ve alçıda eskisi gibi olurmu parmak önümüzdeki günlerde belli olacak eskisi gibi olmazda yine biraz düzelir diye düşünüyorum herneyse şimdi beni gören herkes av yüzünden olduğunu sürekli öldürdüğüm için başıma kaza geldiğini söylüyorlar tabi ben bu konuşmaları bekliyordum herkezden. Biraz önce bir avcı abimle denk geldik avi bıraktım dedi neden dedim vicdanım rahat değil dedi benim kazamı örnek gösterdi başka hikayeler anlattı yani bende birçok avcının başına gelen kötü şeylere şahit oldum son nefesini zor veren avcılar tanıdım avdaki bir kaza yüzünden yıllar sonra ölen tanıdığım var hepimizin böyle bildiği birçok şey vardır. Ben av yüzünden olduğunu düşünmüyorum sonuçta kaza bu araba kullanırken bir kaza oluyor insanlar ölüyor veya halı sahada maç yaparken ayağı kırılıyor gibi gibi cok örnek var kaza bu geliyorum demez bende ava çok gittiğim için avda kaza yaşamam normal aslında dikkatli olmak lazım. Ama sonuçta sürekli can alıyoruz celgin kuşlar viyakliyan tavşanlar gözünün içine bakan yaralı hayvanlar çok görüyoruz. Yıllardır uveyik çulluk keklik ördek tavşan yüzlerce can aldım. Hele bu sene ördek boldu sürekli vurduk. Sonucta zevk için vuruyoruz ihtiyaç için değil Sözün özü bunun bir vebali varmıdır bu işin sonu nereye varır?  Ben Allah izin verirse 10 yıl yapmaya karar verdim 6 si gitti 4 yıl daha avlanirim sonra bırakıcam yani şuan öyle düşünüyorum sizin de bu konu hakkındaki görüşlerinizi çok merak ediyorum. Sonuçta avcılık bir yaşam tarzı bizim için bırakmakta zor yani bilemiyorum

Celal KIZILÇAY:
ustam valla bana da çok böyle söylemler oluyor fakat ben kafaya takmıyorum çünkü ben bunu doğal et yemek için ve bir nebzede olsa doğada yaşamak için yapıyorum ve Allah'ın helal dediğine biz kötü bir imaj yükleyemeyiz bu sebepten dolayı gönlün rahat olsun rabbim yanlızca insanlara haddi aşanlardan olmayın buyuruyor kanun sana neyi nezaman avlayacağını belirlemiş rahat ol yani

Bilal AYDIN:
Alp abi öncelikle geçmiş olsun yahu öyle bir konu açmışsın ki vicdan yaptıracaksın şimdi   :)yazdığın şeyler bazen benimde aklıma gelmiyor değil.ben hayatımda bir kere yemeyeceğim hayvana atmıştım kuş türlerinden çok pişman olmuştum o günden sonra yemiyeceğim şeye atmıyorum domuz hariç.bizim buralardada güvercine çok gitmeyin derler mesela.Benim şahsi düşüncem kimseyi kastetmiyorum yenmicek kuşların hedef yapılmaması lazım Rabbim herkese helalinden rızıklar nasip etsin

Tuncay KAHRAMAN:
Alp bey kardeşim,
Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletirim,Allah şifanızı versin.
Ne ayette ne de sahih sünnette avı kötüleyen ve avlanılması için ''Muhtaçlık'' şartını ileri süren tek bir Nas yoktur.Efendimiz (a.s) çevresinde avcılık yapan insanlar fakir de değillerdi.
İndirilmiş dinin hükümlerini uydurulmuş dine uyarlamaya çalışınca böyle pekçok absürd konu karşımıza çıkıyor maalesef.
Av şartsız olarak İHRAMLI iken Ve HAREM Bölgesinde (Mikat sınırları ile belirlenmiş bölge; Doğal SİT ALANI olduğundan dolayı) yasaktır.
Sonraki yasaklar Fıkhın konusu içinde olup ; Üreme zamanı,popülasyonun tehlikede olduğu durumlar, İnsana bulaşabilecek ciddi hastalıklar vb. gibi bilimsel sebeplere dayalı olarak konulabilir.
En temel fıkıh kitapları olan ilmihallerde bile AV BAHSİ'ne ayrılan sayfalar toplamı  , ZEKAT BAHSİNDEN bile daha çok yer tutar,Efendimizin (s.a.v) av ile ilgili sahih hadisleri her mümin avcı için Manifesto niteliğindedir.
Av ve avcılık Rabbimizin genetiğimize koyduğu olgudur, aksini düşünmek yaratılışa aykırıdır.Varlık hiyerarşisine riayet etmemek demektir.
Herkesin vejeteryan hatta sıkı birer vegan olduğunu düşünmek bile istemiyorum..:) Bu foruma bir vejeteryan çok bile..:)..:)

Emrah AKDENİZ:
İnsanın kaderi hem mutlak hem de muallak olarak 2 çeşittir. Biri asla değişmez, diğeri ise bir takım sebeplere (dua, sadaka vs) bağlıdır. İşin dini boyutu çok uzun ve derin. Yani şu olsaydı şöyle olmazdı vs gibi şeyleri düşünüp boş yere takıntı yapmamak lazım. Dünyada her şey belli bir sebebe bağlıdır. Ama eğer bir olay mutlak kaderde (levhi mahfuzda) yazılı ise, onu zaten değiştiremezsin...

Avcılıkta vicdan yapma konusuna gelince, ehli sünnete göre, müslüman bir insan, dinin kurallarına uyar günah işlemez, kanunlara uyar suç işlemez, olay bukadar basit. Av, dinen haram değil, ama ölçüler var bunlara riayet etmek şart. Devlet kanun belirlemiş, buna uygun hareket etmek de şart. Hakkını vererek yapıldığı müddetçe inşallah sorun olmaz. Diğer taraftan mesela, kahvehane alışkanlığı yok, içki kumar uyuşturucu vs kötü alışkanlık yok. En çok severek yaptığım ve kendime vakit ayırdığım bir hobi avcılık. Cevat Akşit hoca diyor ya, kötü işler yapmaktansa git avlan diye, o hesap :)
Ben de vicdani açıdan bazen rahatsız oluyorum. hayvanlara karşı merhamet hepimizde var. Ben vurduğum avların gözüne bakmıyorum mesela, bunu da bilerek yapıyorum, eğer yaralıysa hemen besmeleyle boğazlar ve çantaya atarım. Gözüne bakınca acıma hissi oluyor.
Ava giderken hatta silahı elime alırken bile besmelesiz almam, evden duasız çıkmam, ava giderken önceliğim av vurmak değildir yani kendimi o şekilde şartlandırmam. Rabbim, rızkım varsa güzel ve hayırlı avlar nasip eyle diye dua ederim.

Av etine ihtiyacımız var mı dersen yok. Ama halife olan osmanlı padişahlarının av etine ihtiyacı var mıydı ? Olaya sadece etçil açıdan bakmamak gerek. Markette her türlü tavuk eti var. Benim köyde tavuklarım var, ozaman köyde tavuk yetiştirme ihtiyacım yok ki ? boşuna o hayvanların canına kıymış oluyorum öyle mi ?
İnsan eşrefi mahlukattır. Diğer bütün canlılar insanın hizmetine verilmiştir. Ama hırs yapıp aşırıya kaçıp kendinden nefret eder hale gelmeyeceksin. Olayın özü, haddi aşmamak gerek. Gerisini çok da kafaya takmaya lüzum yok..

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git