Gönderen Konu: zülfikar kerrar  (Okunma sayısı 11481 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 945
  • Thanked: 191 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
zülfikar kerrar
« : 15 Eylül 2013, 12:41:29 »
1996 da çeçenler avrasya feribotunu kaçırdıkları zaman tv de gördüğüm ,  1999 da bir bayide incelediğim, o dönem alamadığım (öğrenci adamda para ne gezer  ;D) 13 yıl sonra bulup da aldığım düzce yapımı tüfek.



en önemli özelliği şarjörlü olması (doldurma boşaltma kolaylığı), + kaşık sistemi olmaması.
(direk şarjörden aldığı içi kaşık sisteminden kaynaklanancak arızalara paydos ;D)

diğer tüfeklerdeki şarjör borusu bunda da var, ama o boruya fişek basılmıyor , diğer gazlı tüfeklerden farklı olarak piston  borunun  dışından değil içinden çalışıyor.  gaz kanalında sıkıntı olması durumunda , patlamada o basıncın elinize zarar verme riski  bunda da var, ama riski daha düşük.       borunun içini çok temiz tutmak lazım.)



o arada orjinal plastik el kundağını buldum.
 
(o plastik el kundağını sahibinden alabilmek için ahşap el kundağı ve dipçiğinin sıfırını  başkalarından buldum ve adamla  takas ettim  bunun için bir de kalkıp istanbula gittim ;D  el kundağı 150 tl ye geldi  ;D)

61 cm namnuda 24-36 gram fişeklerle sorunsuz çalıştığını ve  tek kurşunların da tam attığım yere gitttiğini gözlemledim. sonrasında şarjörden dolayı ön tarafın çok ağır olduğuna karar verdim ve konyada 51 cm bir adet dıştan şoklu namnu yaptırdım. 51 namnu ile tüfek dengesini buldu. ancak kısa namnu ile düşük gramaj atmıyor, (gaz deliklerinin genişletilmesi lazım ben elletmedim.





el kndağını aldığım adam uzatma şokunu da verdi. kırk yılın başı ördeğe tavşana gideirm diye aldım. uzatma şokla namnu 68 cm ye çıkıyor. 24 gram fişekleri atabiliyor. tüfek artık kıvama gelmeye başlamıştı.
taktik dipçikler çok aşağıda kaldığı için arpacığı yukarıdan görüyordum. gez de takmayı düşündüğüm için piyasadaki  sonrasında nişangahları inceledim.
armsanınki ve benzerleri picatinny rayın üzerinde gidip geliyor mobil. ileri geri yerini değiştirebiliyorsunuz. ferhan şensoyun deyimiyle söküleybıl, takıleybıl. o arada arpacık da kurcaladım bazıları çok yüksek bazıları daha normaldi. çatüsteki arpacığı makul buldum. ama üstten vurduğu için bu tüfekte düşük arpacığı tercih ettim.en son teleskopik dipçik denedim .



 bu tarz üretimi bitmiş tüfeklere ilgi duyanlar en az 2 tane almalı ki ikisi birbirine yedek parça olsun.
« Son Düzenleme: 14 Temmuz 2017, 15:13:56 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK
 

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 945
  • Thanked: 191 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: zülfikar kerrar
« Yanıtla #1 : 15 Eylül 2013, 13:02:21 »
peki bu kerar avda kullanılabilir mi?  bence kullanılabilir.

öncelikle şarjörün kısaltılması 2 fişek alabilcek hale getirilmesi gerekir. bu uygulama  tüfeğin hem takoz sorununu çözecek, hem hafifletecek, hem hareket kabiliyetinizi arttıracak, hem de dengeyi düzeltecektir. bu yeter mi? bence yetmez.

şarjör ön tarafı ağırlaştırdığı için  bu tüfeğin hakkı 51 namnudur. 51 namnu yapılması lazım. (şarjörü kısaltmazsanız daha uzun namnularda ön taraf çok ağır oluyor )

2 fişek alabilcek bir şarjör ve 51 namnu ile domuz avlarda  kullanılabilir.



bence gene de çifte yada süperpoze varken bu tüfeği avda hırpalamaya gerek yoktur.  koleksiyon ve modifiye amaçlı daha uygundur.
« Son Düzenleme: 14 Temmuz 2015, 16:33:00 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK
 

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: zülfikar kerrar
« Yanıtla #2 : 15 Eylül 2013, 22:15:51 »
Çok güzel bir konu olmuş. Hiç elime almadım bunları ama biraz tanıdım artık. Bence güzelleşmiş, şık bir şey olmuş. Paylaştığınız için de teşekkürler ve elinize sağlık.

Düşük basınçlı fişeklerle çalışması için aklıma dört seçenek geldi. Ben de onları yazayım, size uyarsa şansınıza..

1. İcra yayı daha yumuşak olan biriyle değiştirilebilir.
2. İcra yayı azar azar zayıf fişekle çalışana kadar kısaltılabilir.
3. Gaz deliği şarjör tüpünde görünen yarıksa eğer, aynı tüpten bulup veya yaptırıp deliği büyütülebilir.
4. Horoz yayını yumuşatmak da cidden fark yaratır ama deneyip patlayan kapsüllerin eziklerini kontrol etmek lazım.

Ben olsam orjinal yayı ve şarjör tüpünü ellemezdim. Yerleştirme parçalar bulup, onlar üzerinde çalışırdım. Tabi düşük basınçlı fişeklerle çalışmaya başlarsa, ağır fişeklerle tüfekteki vuruntu, sarsıntı artacaktır. Rahatsız etmezse ala ama değilse sert fişeklerle eski parçaları kullanmak gerekir. Fakat buna takoz nasıl olacak? Şarjör takozu oluyor mu?
« Son Düzenleme: 15 Eylül 2013, 22:17:27 Gönderen: Volkan KÖYDEMİR »
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 945
  • Thanked: 191 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: zülfikar kerrar
« Yanıtla #3 : 18 Eylül 2013, 18:20:34 »
bu tüfek avdan çok güvenlik amaçlı bulundurmaya daha uygun o yüzden fişek seçmemesi ve ne fişek koyarsanız koyun atması lazım. 47 namnu + alevgizleyen  istemiştim ama ustalar 47 namnu ile çalışmaz, gaz deliklerini genişletmek gerekir, o zaman da  etkisi çok azalır  merminin önüne düştüğünü bile görürsün dediler.  (çok abarttılar.) o zaman.  51 namnuya ikna olmuştum ......ama akkar, hatsan gibi firmaların 47 namnulu tüfekleri var gayet de çalışıyor. modifiye etmediğim diğer tüfeklerden birinde 47 namnuyu deniyeceğim. (sonuçta dağa çıkıp domuz kovalamıyoruz. çok da uzağa atması şart değil)

elimdeki 4 tüfekten 65 namnu olan  3 ünün yayı çok sert,  bazısı 24 gramlarla rahatça çalışıyor.   
  51 namnulu olanın ise icra yayı  çok yumuşak. 32 gr altında kovanı dışarı atmıyor. (uzatma şok takınca 24 gr atıyor) icra yayının yumuşatılmasının pek birşey değiştirteceğini zanetmiyorum.

65 namnuda tepme çok az, 51 namnuda ise çifte gibi  ;D ;D ;D
  pistonun ordaki gaz deliğinin genişletilmesi düşünülebilir. ama mekanizma kilit ve tetik grubuna normalden fazla basınç  binecek bunu tasarlayanlar o ihtimali hesaplamışlar mıdır bilemiyorum.(hiç sanmam)

bunlarda şarjör takozu yok.  şarjörün içine tahta yerleştirdim .bu tüfeklerle sadece teneke dikip atış yapıyorum av için uygun değil , uzun namnuluları ağır ve dengesiz..  yukarıda resmini paylaştığım 51 namnu 3 lü kısa şarjörle domuz kovalanabilir. ama normal haliyle zor.
« Son Düzenleme: 23 Eylül 2013, 09:56:28 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK
 

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: zülfikar kerrar
« Yanıtla #4 : 18 Eylül 2013, 21:57:24 »
Elbette. Kısa namlulunun saçma çıkarma hızı daha az. Mekanizmanın açılması da bir yönüyle onunla alakalı olduğundan sert yaylı biri bile 24 gramla çalışabilmiş. Yine de biri 32 g öbürü 24 g :( Bu ikisinin sürati de önemli ama bir şekilde dengelemiş demek.

Aslında aynı model bile olsa farklı tüfeklerden bahsediyoruz. Aralarında namlu uzunluğu ve yay sertliği dışında fark var mı yok mu, mesala ben bilmiyorum. Sanki ikisi de elmaymış kabul ediyoruz ama belki elmayla armutu kıyaslıyoruz.

Her neyse de, şundan eminim; o düşük şarj fişekle çalışmayan tüfek yukarıda yazdığım işlerin hepsi veya bir ikisi yapıldığında "belki çalışır" ama tersi yapılırsa "kesin daha kötüye gider". Bunu ötekilerle kıyaslamadan yazdım; tekil olarak; 24 g ile çalışmayana..
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 945
  • Thanked: 191 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: zülfikar kerrar
« Yanıtla #5 : 22 Eylül 2013, 04:23:47 »
. fişekten fişeğe de çok fark oluyor.(yapan usta abi 24 gram atar da öyle atar işte demişti.)

g-3 lerdeki koyu yeşil dipçik ve el kundağı rengini de denedik fena olmadı. s dipçikle daha rahat nişan alınmaktadır.(bu kişiden kişiye de değişir)





namnu üzeri soğutma sacı da aksesuar olarak güzel olmaktadır.





red dot takılabiliyor ama oldukça ağırlaştı tüfek.

« Son Düzenleme: 31 Temmuz 2015, 09:30:55 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK