SİLAHLAR, MÜHİMMAT, EKİPMAN HAKKINDA HER ŞEY > FİŞEKLER HAKKINDA HER ŞEY

Saçma numaralandırması (Ülkelere göre) - Saçma sayıları

(1/2) > >>

Volkan KÖYDEMİR:
Fişek kutularında saçma numaraları yazmasına rağmen, umduğumuzdan farklı irilikte bulabiliriz. Bunun bir sebebi bazı ülkelerin aynı irilikte saçmayı farklı sayı ile ifade etmesidir. Esas olan saçma çapını okumaktır. Yine de bilgi olsun diye bu tabloyu ekliyelim.

Tabloda "Dia in milimeters" ve "Dia in inches" yazıldığı görülüyor. Bu iki yazını arasında ise 2 satır sayılar var. "Dia in milimeters" yazan taraftaki satır bizi ilgilendiren kısım. Yani üst satır.

Örneğin, 3,0 mm saçma için, Amerikalılar 5, İngilizler 4, İtalyanlar 5,4 diye gösteriyorlarmış. Yine de başka bazı tablolarda saçma çapları yüzdelik olarak farklı gösterildiğini biliyorum. Demek ki, Allah'ın emri değilmiş.




Alıntı: http://www.sellier-bellot.cz/shotgun-table-shots.php

Volkan KÖYDEMİR:
Bu da saçma iriliğine ve gramaja göre saçma adetleri;

Yusuf SAĞLAM:
güzel bir paylaşım olmuş . . . .  bulunması gereken bir konu . .
. . . . tabloda 32 gram gr 6 no  fişek için ortalama verilen  saçma sayısı 262 adet . .  ya bu tablo yanlış  ??? yada 32 gr 6 no saçma ile pattern atışı yapıp yayınlayanlar yanlış . .  :-\  keza 290 adet saçma sayılıyordu hedef kağıtlarında . .  2 adette ben saydıydım bp fişeğin saçmasını . ikiside 260 adete ulaşamamıştı zannedersem . . ha bu işte bi yanlışlık vardır ama anlayamadım  ??? ???
. . . . en önemli ayrıntı ise gözüme takılan 9 no saçma ile 12 no arasındaki sayı farkı . 9 nodan sonra saçma sayıları katlanarak artıyor sanki . . iki katı fazla saçma var 9 ile 12 arasında . . . .
böyle bir tabloyu aramıştım pek çok kez . . .
 paylaşım için teşekkürler  . . . . .







Hüseyin ÜSTÜN:
 :)

Volkan KÖYDEMİR:
Başka da tablolara rastladım. Bazısında çok küçük farklar vardı, bunlar en sık gördüklerim, özellikle sonuncusu. Bu sonuncu tablo ülkemize sık gelen Avrupa fişekler için en geçerli olanı. Mamafih ülkemiz standartlarını bilmiyorum. Galiba aynı tablo geçerli, tahminen. Peki fişeklerde çıkanlar hep bu tabloları tutar mı? Bence zor. Kurşuna katılan ilaveler bu sayılara etki eder. Zaten fişekçiler de gramı gramına üstünde yazanı koyamaz her zaman. Saçma numarası değiştikçe aynı gramın kapladığı hacim farklılaşıyor. Uygun yükseklikte tapasını, barut, saçma hacmini denk getirmek ve her numarada kitap gibi fişek çıkarmak için elde çok seçenek olmalı. Neticede kovana giren komponentler düzgün kapama uğruna biraz farklılaşabilir. Örnek, evveli gün bizim yerli fişeklerden birinin yıldız kapamaları füze gibi bombeydi. Bir başka ithal fişekte içe göçüktü. Oysa bu tarz kapamalar fişeğin davranışını epey değiştirebilir. Neyse uzun oldu. Aklımdakini anlatabilmişimdir. Kısacası yukarıdaki sayılara fişeklerde her vakit karşılaşamayız bence. Yine de olması gerekeni biraz biliyoruz.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git