TURKIYE AVCILARI VE ATICILARI FORUMU

HUKUK KÖŞESİ => KANUNLAR, YÖNETMELİKLER, GENELGELER, MAK KARARLARI => Konuyu başlatan: Özgür KAYA - 15 Ocak 2011, 19:26:52

Başlık: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Özgür KAYA - 15 Ocak 2011, 19:26:52
ARKADAŞALAR MERAKTAN SORUYORUM YARI OTOMATİK TÜFEKLERİMİZE TAKOZU NİÇİN TAKARIZ? BU YASAL AYLANMAK İÇİN YETKİLİLER TARAFINDAN KOYULMUŞ BİR KURAL.PEKİ BU KURALDA TAKOZU KOYUNCA SİLAHIMIZIN FİŞEK HAZNESİ 1+1 Mİ YOKSA 1+2 Mİ OLACAK BU KONUDA BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLAR LÜTFEN AYDINLATIRSA SEVİNİRİM TÜM AVCI ARKADAŞLARA RASTGELE...
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: TAŞKIN BEYDÜZ - 15 Ocak 2011, 20:01:25
2+1olur rastgele.. ;D ;)
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Abbas ÖZBAYRAK - 15 Ocak 2011, 20:30:01
av teskeresinde yazar bi zahmet oku
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Ferhat DEMİRCİ - 15 Ocak 2011, 20:42:40
Kuşların Himayesine Dair Milletlerarası Sözleşme

Kuşların Himayesine Dair Milletlerarası Sözleşme

(Bu Sözleşme, 01.12.1966 tarih ve 797 sayılı Kanunla onaylanarak, 17.12.1966 tarih ve 12480 sayılı Resmî Gazete' de yayınlanmıştır.)

Bazı kuş nevilerini tehdit eden yok olma tehlikesini müdrik olan ve bazı kuş nevilerinin de, bilhassa muhacir kuşların adet itibariyle azalmasından endişe duyan,

İlim noktai nazarından, tabiat ve her milletin kendi ekonomisini himaye bakımlarından prensip olarak bütün kuşların korunması gerektiğini nazarı itibara alan,

İşbu Sözleşmenin mümzi hükümetleri 19.03.1902' de Paris' te imzalanan Ziraata Faydalı Kuşların Himayesine Dair Milletlerarası Sözleşmenin tâdili zaruretini kabul ederek aşağıdaki hükümler üzerinde mutabık kalmışlardır.

Madde 1.- İşbu Sözleşme yabani halde yaşayan kuşların himayesi hakkındadır.

Madde 2.- İşbu Sözleşmenin 6 ve 7nci maddelerinde derpiş olunan istisnalar hariç olmak üzere:

a) Bütün kuşların hiç olmazsa üreme devrelerinde, bundan maadâ muhacir kuşların yuvalarının bulunduğu mahallere, avdetleri sırasında bilhassa Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında,

b) İlmî bir fayda arz eden veya ortadan kalkma tehlikesine mâruz bulunan nevilerin bütün sene zarfında, korunmaları mecburidir.

Madde 3.- İşbu Sözleşmenin 6 ve 7nci maddelerine de derpiş olunan istisnalar hariç olmak üzere, nevin himayesi devresinde canlı veya ölü bütün kuşların veya işbu Sözleşme hilâfına yakalanan veya öldürülen bir kuşun herhangi bir kısmının ithali, ihracı, nakli, satışı, satışa arzı, satın alınması, verilmesi veya elde tutulması yasaktır.

Madde 4.- İşbu Sözleşmenin 6 ve 7nci maddelerinde yazılı istisnalar hariç olmak üzere, muayyen bir nevin himaye devresinde bilhassa,

Tekessür zamanı devamınca, içinde kuş bulunan veya inşa halinde olan yuvalarını tahrip etmek veya kaldırmak, almak veya zedelemek, nakletmek, ithal etmek, ihraç etmek, satmak, satışa arz etmek, satın almak veyahut serbest halde yaşayan kuşların kuluçka yavrularını, bunların yumurtalarını veya yumurta kabuklarını tahrip etmek yasaktır.

Bu memnuniyetler bir yandan gayri meşru surette elde edilmiş ve kuluçka veya ilmî maksatlara tahsis edildikleri veya kafeste tutulan kuşlara ait oldukları bir sertifika ile belirtilen yumurtalara, diğer taraftan, evvelce kabul edilmiş mahallî sebeplere müsteniden, sadece Hollanda'ya mahsus kızkuşu yumurtalarına tatbik edilmez.

Madde 5.- Yüksek Akit Taraflar; işbu Sözleşmenin 6 ve 7nci maddelerinde derpiş olunan istisnalar hariç, kuşların kitle halinde imhasını veya yakalanmasını intaç etmeye veya bunlara lüzumsuz eziyetler çektirmeye müsâit olan aşağıda sayılı usulleri menetmeyi taahhüt ederler.

Bununla beraber, Yüksek Akit Taraflar halen bu gibi usullerin tatbikine kanunen müsaade edilen memleketlerin mevzuatına tedrici olarak bu usullerin men' i veya tatbikatının daraltılması tedbirlerinin vazedilmesini taahhüt ederler.

a) Tasmalar, ökseler, kapanlar, olta iğneleri, ağlar, zehirli yemler, uyuşturucu maddeler, körleştirilmiş çığırtkanlar,

b) Ağlı ördek havuzları,

c) Aynalar, meşaleler ve diğer suni ışıklar,

d) Sularda yaşayan kuşları yakalamak için balıkçılık takımları ve ağları,

e) İki fişekten daha fazlasını ihtiva eden mükerrer ateşli ve otomatik av tüfekleri,

f) Umumiyetle omuzda taşınanlardan gayri bütün ateşli silâhlar,

g) İç sularda ve 1 Marttan - 1 Ekime kadar sahillerde ve karasularında motorlu deniz vasıtalarıyla kuşların kovalanması ve bunlara ateş edilmesi,

h) Kuşları vurmaya veya bir tarafa sıkıştırmaya yarayan motorlu vasıtalar veya havacılık âletlerinin kullanılması,

i) Kuşların tutulması veya imhası için mükâfatlar ihdası,

j) Ateş etmek suretiyle veya ağlarla bütün sene serbestçe avlanma imtiyazları nizama bağlanacak, üreme devresinde denizde, nehir boylarınca ve sahillerde talik olunacak,

k) Kuşların kitle halinde imhası veya yakalanmasına dair diğer bütün usuller.

Madde 6.-

Muayyen bir bölgede bir kuş nevi; tarlalara, bağlara, bahçelere, meyveliklere, ormanlara, av hayvanlarına ve balıklara ika edeceği zararlarla bazı zirai ve hayvani mahsullerin istikbalini tehlikeye düşürür veya muhafazası arzu olunan bir veya birçok nevileri imha veya sadece azaltmakla tehdit eylerse, salâhiyetli makamlar şahsi müsaadelerle bu nevilere mütedair 2-5inci maddelerde ifade olunan yasakları kaldırabilirler. Bununla beraber bu tarzda öldürülen kuşları satın almak veya satmak öldürdükleri mıntıka dışına çıkarmak yasaktır. Millî mevzuatta bazı kuş nevileri tarafından ika olunan zararları, bu nevilerin idamesini garanti eden şartlar içinde, tahdit etmeye elverişli başkaca hükümler mevcutsa bu hükümler Yüksek Akit Taraflarca muhafaza olunabilirler.

İsveç, Norveç, Finlandiya, Faroe adalarının iktisadi şartları hususi bir ehemmiyet taşıdığından bu memleketlerin salâhiyetli makamları bazı istisnalarla bu Sözleşme hükümleri hilâfına harekete müsaade edebilirler. İzlanda bu Sözleşmeyi kabul ettiği takdirde talebi üzerine bu kayıttan istifade edebilir.

Muayyen bir memlekette bu maddede bahis mevzuu yerli veya muhacir nevilerin tamamen imhasını intaç edecek hiç bir tedbire tevessül olunmaz.

Madde 7.- Hal ve keyfiyetlere göre suiistimalleri önleyecek lüzumlu tedbirlerin alınması suretiyle ilim, eğitim, yeniden kuşlandırma, av hayvanlarının tekrisi ve şahincilik nefine olmak üzere salâhiyetli makamlarca bu Sözleşme hükümlerinde istisnalar yapılabilir.

3 ve 4üncü maddelerde derpiş olunan nakil keyfiyetleri ile alâkalı hükümler Birleşik Krallığa tatbik olunmaz.

3üncü maddede sayılı yasaklar herhangi bir memlekette öldürülmesine cevaz verilen kuş nevilerinin tüylerine şamil değildir.

Madde 8.- Yüksek Akit Taraflar, bu Sözleşmede zikrolunan şartlar dairesinde ülkelerinde öldürülmesi veya yakalanması caiz olan kuşların bir listesini tanzim etmeyi taahhüt ederler.

Madde 9.- Her Akit Taraf, hususi surette muhafaza olunabilecek yerli ve muhacir kuş nevilerine ait listeleri tanzim etmek salâhiyetini haiz olacak ve müsaade edilecek yakalama metotları ile kuşların nakil edilebilme veya alıkonulma şartlarını tâyin eyleyecektir.

Her Akit Taraf bu Sözleşme ile himaye olunan kuşların ticaretini tanzim eyleyecek ve bunun gerçekleşmesini tahdit edecek lüzumlu bütün tedbirleri alacaktır.

Madde 10.- Yüksek Akit Taraflar, hidrokarbürler ve sair saiklarla suların telvisi, farlar, elektrik kabloları, haşere ilâçları, zehir ve diğer bütün sebeplerle kuşların telef olmasını önlemeye mütedair hususi tedbirleri tetkik ve vazetmeyi deruhte ederler.

Akit Taraflar, kuşların himaye ve muhafazalarının zaruri bulunduğu hususunda çocukları ve umumi efkârı irşat eylemeye gayret ederler.

Madde 11.- Yüksek Akit Taraflar, kuşların tekessür etmesine müsait yerlerin insanlar tarafından süratle yok edilmeleri neticelerinin hafifletilmesi maksadıyla onların yuva yapabilmesine ve yavrularını emniyet içinde büyütebilmesine, muhacir kuşların da istirahat edebilmesine ve rahatça gıdalarını bulabilmesine elverişli vaziyet ve vüsatte yerler meydana getirilmesini süratle teşvik etmek ve geliştirmek hususunda mümkün olan bütün tedbirleri ittihaz etmeyi kabul ederler.

İşbu Sözleşme tasdik olunacak ve tasdik vesikaları Fransa Cumhuriyeti Hariciye Nezaretine tevdi olunacaktır. Mezkûr Nezaret bu tevdi keyfiyetinden mümzi ve iltihak eden devletleri haberdar eyleyecektir.

Bu Sözleşmeyi imzalamamış olan Devletler buna iltihak edebileceklerdir. İltihaklar Fransa Cumhuriyeti Hariciye Nezaretine bildirilecek, o da mümzi ve iltihak eden Devletleri bundan haberdar eyleyecektir.

Bu Sözleşme altıncı tasdik veya iltihak vesikasının tevdiini takip eden 90ncı gün meriyete girecektir. Bu tarihten sonra Sözleşmeyi tasdik edecek veya buna iltihak edecek her devlet için Sözleşme bu devletçe tasdik veya iltihak vesikasını tevdi tarihini takip eden 90ncı günde mer' i olacaktır.

Bu Sözleşme gayrı mahdut bir müddet için akdolunmuştur.Fakat Akit Taraflar, işbu maddede tespit edildiği üzere, Sözleşme mer' iyete girdikten 5 sene sonra bunun her an feshini isteyebilirler. Ancak buna dair işar, Fransa Hariciye Nezaretine tebliği tarihinden bir sene sonra hüküm ifade edecektir.

Bu Sözleşme tasdik veya iltihak eden memleketler arasında 1902 Milletlerarası Sözleşmesinin yerine kaim olur.

Yukarıdaki hükümleri tasdik etmek üzere Hükümetlerince usulünce tevfikan salâhiyetli kılınan delegeler bu Sözleşmeyi imza ettiler.

18.10.1950'de Paris' te tanzim edilmiştir.
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Özgür KAYA - 16 Ocak 2011, 00:49:03
2+1olur rastgele.. ;D ;)

Yorum için teşekkür ederim taşkın bey bence biraz araştırın derim bence yanlış biliyosunuz
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Özgür KAYA - 16 Ocak 2011, 00:51:02
av teskeresinde yazar bi zahmet oku
Abbas bey ben yeterince biliorum siz okudunuzmu onu görmek istedim anladığım kadarıyla malesef okumamışsınızki böyle bir yanıt verdiniz genede teşekkürler
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Özgür KAYA - 16 Ocak 2011, 00:57:10
Ferhat kardeşim sana çok teşekkür ederim araştırmacı bir yapın varmış doğrusu anlaşma dahil tam metin ve 2+1 mi yoksa 1+1 mi onu açıklamamışsın , onuda ben söyleyeyim Türkiye dahil yapılan anlaşma gereği yarı otomatik silahlar dahil 1+1 dir arkadaşlar eğer tüfeğimizin takozu takılı ve haznesinde atım yatagındakinden başka 2 fişek varsa bu suçtur olayı tespit eden ister çevre ve yaban hayatı koruma ekipleri olsun ister kolluk güçleri hakkınızda usulsüz avlanmadan dolayı işlem yapabilir benden söylemesi saygılarımla
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Ahmet ARIKAN - 16 Ocak 2011, 01:34:38
özgür abi 1+1 olayında bi yanlışlık olmasın?
haznede 2 ve namluda 1 olmak üzere 2+1 diye biliyoruz biz. ayrıca takozsuzda kullanmam yarı otoyu ve takoz takılıyken 2+1 oluyor?
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Özgür KAYA - 16 Ocak 2011, 11:21:13
malesef Ahmet kardeşim 1+1 Ülkemizin yaban hayvanları koruma ve geliştirme konusunda yapmış olduğu uluslararası antlaşmalar geregi yarı otomatiklerde 1+1 dir fakat bunu uygulayıcı olan yani kontrolörler çevre ve yaban hayatı koruma ekipleri ve Jandarma ekiplerimiz kaç adet fişek konacağını çoğu bilmez sadece takoza bakarlar bu konuyu bilen bir denetleyiciye denk geldiğinizde işlem yapılır hakkınızda örnek ısparta il çevre koruma müdürlüğü ekipleri 1+2 diye işlem yapmış ve olay yargıyataşınmış yargıda uluslar arası antlaşmalar gereği çevre ve yaban hayatı koruma müdürlüğü ekipleriinin uygun işlem yaptıgına kanaat vermiş yani antlaşmalar gereği 1+1 ha önemli olan takoz takıp takmamak değil önemli olan vicdan
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Abbas ÖZBAYRAK - 16 Ocak 2011, 12:23:49
özgür bey teskereyi iyi okumamışsın hazne iki der o kadar koyabilirsin artıları kişi yorumudur rastgele
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Sayit ÜNSAL - 16 Ocak 2011, 13:56:06
malesef Ahmet kardeşim 1+1 Ülkemizin yaban hayvanları koruma ve geliştirme konusunda yapmış olduğu uluslararası antlaşmalar geregi yarı otomatiklerde 1+1 dir fakat bunu uygulayıcı olan yani kontrolörler çevre ve yaban hayatı koruma ekipleri ve Jandarma ekiplerimiz kaç adet fişek konacağını çoğu bilmez sadece takoza bakarlar bu konuyu bilen bir denetleyiciye denk geldiğinizde işlem yapılır hakkınızda örnek ısparta il çevre koruma müdürlüğü ekipleri 1+2 diye işlem yapmış ve olay yargıyataşınmış yargıda uluslar arası antlaşmalar gereği çevre ve yaban hayatı koruma müdürlüğü ekipleriinin uygun işlem yaptıgına kanaat vermiş yani antlaşmalar gereği 1+1 ha önemli olan takoz takıp takmamak değil önemli olan vicdan


Sevgili Özgür bey; ülkemizin yönetiminin yasama organlarınca düzenlenerek resmi gazetede yayınlandıktan yürürlüğe giren kanunlara göre yapıldığı hepimizin bildiği konudur...

Dolayısıyla da altına yetkililerce imza konulmuş olan Kuşların korunmasına Dair Sözleşme'de dediğiniz gibi yer almış olsa da, malumunuz olduğu üzere avcılığımızın düzenlenmesi amacıyla 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu düzenlenerek yürürlüğe konulmuş olup; ilgili kanınun 6.Maddesinde:
"Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz." ibaresi ile konu belirlenmiştir.

Avcılarımızın uymakla yükümlü olduğu M.A.K. Kararlarında da bu husus ilgili kanuna atıfta bulunularak Madde:10/a bendinde yer almıştır...

Hazneden anlaşılması gereken fişeklerin yerleştirildiği yer, yani başka bir deyişle "şarjör" olsa gerektir...
Ama siz buna namlu'ya fişeğin sürüldüğü "fişek yatağı"nı da eklerseniz o zaman konu teknik anlamının dışına çıkar.

İlgili kanunu incelediğinizde fişek yatağına fişek konulamaz diye bir ibarenin olmadığını görürsünüz.Öyle olunca da fişek yatağına üçüncü fişeğin konulması ya da konulmaması tamamen kişilerin tercihine kalmış bir konudur.

Kanunları uygulamakla yükümlü kontrol görevlileri mer'i* kanunlarımızı ve buna bağlı olarak düzenleme amaçlı çıkarılan ve resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe sokulan M.A.K. kararlarını hiçe sayarak altına imza koyduğumuz sözleşme hükümlerine göre işlem ihdas edemezler.Ettikleri takdirde tamamen hukuk dışı,keyfi bir işlem olur...

Sevgilerimle...


*Yürürlükte olan
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Özgür KAYA - 16 Ocak 2011, 18:19:17
teşekkür edrim Sayit bey güzel açıklamanız için umarım sizin anlattığınız gibidir saygılarımla
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Aykut ALGÜNEY - 16 Ocak 2011, 19:32:22
Uluslararası anlaşmaları devletler yapar, o anlaşmalar çerçevesinde iç hukuku düzenler, bahsi geçen anlaşma 1950 tarihli anlaşma, oradaki maddeler genel çerçevesi belirtilmiş, alınması gereken tedbirleri mahiyeti açıklanmış, ancak o hükümler çerçevesinde şu anda geçerli olan 4915 saylı kara avcılığını düzenleyen kanundur. Orada da haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik ve yarı otomatik tüfeklerden vs. bahseder. Yerel mahkemelerden bazen abuk sabuk kararlar çıkabiliyor, ama ben gene de belgeleri görmek isterim. Eğer dediğiniz gibi ise bir üst mahkemeden döner. Hazneye 2 adet koyacak şekilde sınırlanacak, namluya 3 fişeği koymak zorundasın zaten yoksa tüfek çalışmaz.
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Suat MERT - 16 Ocak 2011, 20:51:59
Arkadaşlar takoz konusu biraz karışık bir konu olmakla beraber  Avcılık konfedarasyonunun girişimleri  sonucu artık takoz takmama suçundan silahlar müsadere edilemeyecek !!!!Bu konuda örnek teşkil edilecek karar bir mahkeme tarafından alınmıştır bu karar diğer  mahkemelere emsal teşkil etmektedir.Bu konu hakkındaki bilgileri konfedarasyondan edinebilirsinız.

Diğer bir konu ise  silahınızın haznesi (magazin borusu tabir edilen yer) yani şarjörü iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmış olacak ve kesinlikle takozlu olacakmış?

Diyeceksiniz  niye ? Türkiyenin önde gelen silah firmalarından birine ördek avı için özel 2+1 magazin  borulu silah yaptırmak istedim  duruma görede 5+1 olabileceğini de belirttim.Özelliklede 5+1 silahta takozun sabit olmasını istedim yani magazin borusunun daraltılarak birdaha 2 fişeğin üstüne çıkmıyacak şekle gelmesini istedim. Firma yetkilisi daha önce bu tür silahlar yaptıklarını fakat müşterilerinin  sıkıntı çekmelerinden dolayı (Sayit abinin bahsettiği konu) yüzünden artık bu tür üretimler yapmadıklarını söğledi. yani anlayacağınız bu iş tam bir muamma.
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Devlet COŞKUN - 17 Ocak 2011, 09:36:31
en iyisi poze veya çifteli kullanmak polemiğe girmezsin olur biter...bende 2 tüfek var 2 side poze şimdi baretta s 55 veya s56 alcağım kısmetse oda poze 10 tane daha alsam hepsi poze olur poze ile avlanmak bence ayrıcalıktır...
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Mustafa ERTAN - 17 Ocak 2011, 09:56:26
özgür abi sen tak takozunu tüfeğin 2+1 olur jandarma olsun
ormancı olsun çıkart fişeğin birini bu sefer 1+1 olur normalde av kurallarına göre
1+1 olarak avlanmak zorundayız
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Zafer KARA - 17 Ocak 2011, 18:43:32
Bence bölgelerdeki ormancı,milli park görevlileri veya jandarmaya göre değişmekte,
Aydın söke'deki milli park görevlileri 2+1
Denizli'deki görevliler 1+1 bilmem nerdeki görevli tersi diye anlayacağımız yorum farklılıkları.2+1 veya 1+1 önemli olan takossuz yakalanmamak
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Özgür KAYA - 17 Ocak 2011, 20:07:58
arkadaşlar takozsuz avlanmak bildiğim kadarıyla silahımızı tek müsadere etmeye hak tanıyor onun harici kara avcılığının kabahatlerine giriyor ve sadece idari para cezası ile cezalandırılıyoruz.bu konuyo açmamın sebebi zamanında  avcılık sertifikasını almak için gitmiş olduğum kursta milli parklardan Mühendis arkadaş konuyu anlatırken uluslar arası antlaşmadan bahsetti ve yarı otomatik silahlar için yasal prosüdürün 1+1 olduğunu açıkladı sonrada ısparta da olmuş olayı anlatdı bu konuda tartıştık ve kendiside 1+1 in mantıksız oldugunu bahsetti fakat kurallar böyle yapacak bişey olmadıgını söyledi konuyu bilen bir memura denk gelindiğinde işleme maruz kalabileceğimizi belirtti.bu konuda bence kanun koyucu kişiler bazı antlaşmalara imza atmakla işleri bitmiyor silah üretici firmalara neden yarı otomatik silah yapımına izin veriyolar. eğer bu silahın üretimine izin veriyosanız takoz şartı neden konuyor.Bence takoz filan boş gerçi insanın içinde olacak bişeyler açık konuşmak gerekirse ben yarı otomatik yerli bir silah kullanıyorum 4+1 fakat aldığımda takoz yoktu halada takmadım fakat ava çıktıgımda 4+1 doldururum silahımı avda çıkan avımada 2 fişek atarım eğer vuramazsam yaşamaya hakkı oldugunu düşünüyorum 3 atışı yapsam belki hayvan yaralı olarak gidip arazide ölecek ziyan olacak dediğim gibi kanun koyucular eğer 1+1 diyosalar silah üreticilerine neden yarı otomatik sialh yapımına izin veriyolar asıl mesele bu suçlu kım biz avcılarmı yoksa kanun koyucular mı saygılarımla tüm avcı arkadaşlara kazasız belasız avlar dilerim
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Erdoğan YILDIRIM - 20 Ocak 2011, 11:59:59
    4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanununa Göre El Konularak Mülkiyeti Kamuya Geçirilen Sair Eşyalarla İlgili Yapılacak İş Ve İşlemler Hakkında Yönetmelik Madde 12 - (1) Kabahat fiillerinin konusunu oluşturan haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfeklerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine ilişkin idari yaptırım kararı kesinleşinceye kadar sahiplerine iadesi yapılmaz.
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Ender GİRGİÇ - 20 Ocak 2011, 12:27:41
takoz koymaktaki tek amaç ava kaçış şansı vermektir......toplamda tüfeğin içinde 3 fişek olacak ve neolursa olsun takoz tüfekte takılı olacak 1 tane de olsa fişek takozsuz yasak
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Kadir ALP - 20 Ocak 2011, 14:17:38
Avcılık mevzuatındaki en tartışmalı konulardan biridir bu 2 fişekmi 3 fişekmi olayı. Tartışmanın nedenide diğer kanunlarımızda olduğu gibi bundada nerden tutarsan oraya gider bir taraf vardır. İşin özü mevzuatta geçen HAZNE kelimesidir. Haznenin türkçe karşılığı -bişeyin toplandığı biriktirildiği yer- olarak karşımıza çıkar. Avcıya sorsan fişek yatağını hazne olarak değerlendirmez, başka birine sorsan burasıda fişeklerin toplandığı yerdir hazne sayılır diyebilir. Tartışmalı olan bu kelimenin devamında -iki fişekle sınırlandırılmış- olması net bir ifadedir.
Benim kişisel kanatim ve bu tartışmada kabul ettiğim görüş tüfekte 2 fişek olması gerektiğidir. Bu konuyu netleştirecek tek olayda bir mahkeme kararının ortaya çıkmasıdır.

Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Ramazan KİLLİ - 20 Ocak 2011, 14:32:12
"Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz."

Mak ta geçen tabir budur.

Burdan benim anladığım, yarıotomatik tüfeğin haznesi 2 fişek alacak şekilde sınırlandırılmazsa avda kullanamazsın.

Tüfeğin fişek yatağına, fişek sürülerek üç fişek bulundurmak yasaklanmamıştır.

Kanunda açıkça yasaklanmayan suç teşkil etmez hukukta....

2+1  DOĞRUDUR....

Uşak ta da artık 2+1 serbest :)
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Erdoğan YILDIRIM - 20 Ocak 2011, 14:58:08
değerli arkadaşlar her ne kadar kanun haznesi 2 adet alan diye bir sınırlandırma getirsede uygulamada bu iş 2+1 olarak çoğu yerde devam edip gidiyordu fakat bununlada doymayan ve bu işi istismar eden arkadaşlarımızda yok değil,nasılmı 2 adet hazneye 1 adet namluya ve 1 adet de kaşık üstü yapıp kullananlar var,ve görevliler tarafından yakalandıklarında benim tüfek 2 tane alıyor diyerek tüfekten çıkan 4 fişeği inkar ediyorlar yani kısaca kurnazlık yapıyorlar,fakat iş yargıya gidiyor .bence bu tür kurnazlık yapacağınıza vicdanlı olun 2 fişek koyalım bu bir savaş değildir karşımızdakide düşman değil3 vuracağımıza 1 vursak hem avlakta tadımız bozulmaz hem bizimle beraber avlananların keyfi kaçmaz zaten kısıtlı günlerde avlanabiliyoruz,niçin kendimizi üzelim.Dürüst ve belgeli avcılara rastgele
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Kadir ALP - 20 Ocak 2011, 15:03:18
Ramazan Bey. Zaten sorun tüfeğin haznesinin ne olduğunun tam olarak tanımlanmamış olmasından kaynaklanıyor.
Siz fişek yatağını hazne olarak değerlendirmezsiniz, ben değerlendiririm. 2+1 fişek yasaldır demeniz için önce tüfeğin haznesinin neresi olduğunu yasal tanımıyla ortaya koymanız lazım.
Kanunda tüfeğin şurası haznesidir burası haznesi değildir diye bir ayırım olsa tartışmaya gerek kalmazdı . Eğer haznesi şursıdır diye bir tanım yapılmış olsaydı bizim milletimiz zaten tüfeğin tanımda hazne geçmeyen bir yerine 10 fişek alacak yer yapardı.
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Sayit ÜNSAL - 20 Ocak 2011, 21:27:30
Ramazan Bey. Zaten sorun tüfeğin haznesinin ne olduğunun tam olarak tanımlanmamış olmasından kaynaklanıyor.
Siz fişek yatağını hazne olarak değerlendirmezsiniz, ben değerlendiririm. 2+1 fişek yasaldır demeniz için önce tüfeğin haznesinin neresi olduğunu yasal tanımıyla ortaya koymanız lazım.
Kanunda tüfeğin şurası haznesidir burası haznesi değildir diye bir ayırım olsa tartışmaya gerek kalmazdı . Eğer haznesi şursıdır diye bir tanım yapılmış olsaydı bizim milletimiz zaten tüfeğin tanımda hazne geçmeyen bir yerine 10 fişek alacak yer yapardı.

Kadir bey, aşağıdaki sorular güvenlik eğitimi veren bir şirketin internet sitesinde yer alan sınav sorularından alınmış olup, üzerine tık'lamanız halinde konuyu oradan bizzat inceleyebilirsiniz.

Ora da hazne konusunun sizin dediğiniz gibi tarif edilmemiş olmadığını ve fişek yatağına "hazne" yorumu getiremiyeceğinizi göreceksiniz.

Sevgilerimle...


(http://img262.imageshack.us/img262/4439/soru15.jpg)
(http://img412.imageshack.us/img412/1550/sorucevap.jpg) (http://www.deparegitim.com/sinav-sorulari/ozel-guvenlik-silah-sorulari.html)
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Kadir ALP - 21 Ocak 2011, 09:19:34
Sayit Bey. Yorumun için teşekkürler.
Ancak daha öncede yazdığım gibi 2 fişek veya 3 fişek konusu tartışmalı bir konudur. Silahı bilen herkes fişek yatağı neresi, hazne neresi bilir. Atış sırası bekleyen fişeklerin bulunduğu yer tüfeğin tabiki haznesidir.
Ama biriside namludaki fişekte atış sırası bekliyor burada haznedendir diyemezmi. Yine biriside fişeklerin tüfekte toplandığı yer haznesidir. Namluda fişeklerin toplandığı yerdendir burada haznedendir diyemezmi. Derse avcılar nasıl kendini savunur. Benim dikkat çekmek istediğim husus budur. 
Yani konu kanunu uygulayacak olanların konuya nasıl baktığı ile ilgilidir.
 Bu konuda tavsiyem bu sorulara cevabı olanların (yasal terimlerle) 3 fişek kullanmaları, benim gibi tam cevabı olmayanların 2 fişek bulundurarak işi garantiye almaları.

Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Ramazan KİLLİ - 21 Ocak 2011, 10:11:27
Kadir Bey bütün sorun tanımın eksikliğindedir.

Sizin de dediğiniz gibi silahı tanımayan kolluk kuvvetleri de var.

Poze tüfeğe takozu nerde diyen görevlilerde gördük :)

Ben otomatik kullanmam zaten.

Ama kullanan arkadaşların sorunlarına da kulak tıkamam.

MAK gelecek yıl ki kitapçığında açık ve net ortaya koymalı böyle yoruma açık konu bırakmamalıdır.

GÜME konusu da çok yoruma açıktır mesela.
Kitapçıkta yazılan tanımla güme yapan birisine keyfi ceza yazılabilir.

Yoruma açık bırakılan böyle konularda, keyfi uygulamalara neden olabiliyor.

Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Sayit ÜNSAL - 21 Ocak 2011, 13:46:14
Sayit Bey. Yorumun için teşekkürler.
Ancak daha öncede yazdığım gibi 2 fişek veya 3 fişek konusu tartışmalı bir konudur. Silahı bilen herkes fişek yatağı neresi, hazne neresi bilir. Atış sırası bekleyen fişeklerin bulunduğu yer tüfeğin tabiki haznesidir.
Ama biriside namludaki fişekte atış sırası bekliyor burada haznedendir diyemezmi. Yine biriside fişeklerin tüfekte toplandığı yer haznesidir. Namluda fişeklerin toplandığı yerdendir burada haznedendir diyemezmi. Derse avcılar nasıl kendini savunur. Benim dikkat çekmek istediğim husus budur. 
Yani konu kanunu uygulayacak olanların konuya nasıl baktığı ile ilgilidir.
 Bu konuda tavsiyem bu sorulara cevabı olanların (yasal terimlerle) 3 fişek kullanmaları, benim gibi tam cevabı olmayanların 2 fişek bulundurarak işi garantiye almaları.


Kadir Bey; burada bilgileri paylaşarak konu hakkında tüm arkadaşlarımızın bilgi sahibi olmalarını ve dolayısıyla da haksız bir muameleye maruz kaldıklarında haklarını arayabilmelerini sağlamak için paylaşımlara katılıyoruz.Kesinlikle kimseyi bilmemekle suçlama gibi bir niyetimiz yoktur.
O nedenle de yanlış bir anlamaya sebep olduysam özür dilerim...

"Ama biriside namludaki fişekte atış sırası bekliyor burada haznedendir diyemezmi. Yine biriside fişeklerin tüfekte toplandığı yer haznesidir. Namluda fişeklerin toplandığı yerdendir burada haznedendir diyemezmi." diye bir yorumunuz var.
Bu konudaki bilgilere ulaşan hiç kimse kendi kafasına göre yapacağı bir yorumu öne sürerek işlem tesis edemez; ederse ilgili merciden geri dönecektir...


Kadir Bey bütün sorun tanımın eksikliğindedir.

Sizin de dediğiniz gibi silahı tanımayan kolluk kuvvetleri de var.

Poze tüfeğe takozu nerde diyen görevlilerde gördük :)

Ben otomatik kullanmam zaten.

Ama kullanan arkadaşların sorunlarına da kulak tıkamam.

MAK gelecek yıl ki kitapçığında açık ve net ortaya koymalı böyle yoruma açık konu bırakmamalıdır.

GÜME konusu da çok yoruma açıktır mesela.
Kitapçıkta yazılan tanımla güme yapan birisine keyfi ceza yazılabilir.

Yoruma açık bırakılan böyle konularda, keyfi uygulamalara neden olabiliyor.

Yukarıda belirttiğiniz konuda haklısınız.Ne yazık ki denetleme yapması gereken insanları gerçek anlamda bir eğitimden geçirmeden,adet yerini bulsun dercesine göreve çıkartıyorlar...

Zaten bizim de bilgi paylaşımında bulunmamızın amacı bu tür olumsuzlukları önlemek değil mi?.. 
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Kadir ALP - 21 Ocak 2011, 15:18:15
Sayit Bey. Asla kırılmadım. Aksine seviyeli bir tartışmaya katkınızdan dolayı teşekür ediyorum.
Başlık: Ynt: TAKOZ TAKMADAKİ AMAÇ NEDİR
Gönderen: Ramazan ÇAYIROĞLU - 31 Ağustos 2012, 23:33:33
Kuşların Himayesine Dair Milletlerarası Sözleşme

Kuşların Himayesine Dair Milletlerarası Sözleşme

(Bu Sözleşme, 01.12.1966 tarih ve 797 sayılı Kanunla onaylanarak, 17.12.1966 tarih ve 12480 sayılı Resmî Gazete' de yayınlanmıştır.)

Bazı kuş nevilerini tehdit eden yok olma tehlikesini müdrik olan ve bazı kuş nevilerinin de, bilhassa muhacir kuşların adet itibariyle azalmasından endişe duyan,

İlim noktai nazarından, tabiat ve her milletin kendi ekonomisini himaye bakımlarından prensip olarak bütün kuşların korunması gerektiğini nazarı itibara alan,

İşbu Sözleşmenin mümzi hükümetleri 19.03.1902' de Paris' te imzalanan Ziraata Faydalı Kuşların Himayesine Dair Milletlerarası Sözleşmenin tâdili zaruretini kabul ederek aşağıdaki hükümler üzerinde mutabık kalmışlardır.

Madde 1.- İşbu Sözleşme yabani halde yaşayan kuşların himayesi hakkındadır.

Madde 2.- İşbu Sözleşmenin 6 ve 7nci maddelerinde derpiş olunan istisnalar hariç olmak üzere:

a) Bütün kuşların hiç olmazsa üreme devrelerinde, bundan maadâ muhacir kuşların yuvalarının bulunduğu mahallere, avdetleri sırasında bilhassa Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında,

b) İlmî bir fayda arz eden veya ortadan kalkma tehlikesine mâruz bulunan nevilerin bütün sene zarfında, korunmaları mecburidir.

Madde 3.- İşbu Sözleşmenin 6 ve 7nci maddelerine de derpiş olunan istisnalar hariç olmak üzere, nevin himayesi devresinde canlı veya ölü bütün kuşların veya işbu Sözleşme hilâfına yakalanan veya öldürülen bir kuşun herhangi bir kısmının ithali, ihracı, nakli, satışı, satışa arzı, satın alınması, verilmesi veya elde tutulması yasaktır.

Madde 4.- İşbu Sözleşmenin 6 ve 7nci maddelerinde yazılı istisnalar hariç olmak üzere, muayyen bir nevin himaye devresinde bilhassa,

Tekessür zamanı devamınca, içinde kuş bulunan veya inşa halinde olan yuvalarını tahrip etmek veya kaldırmak, almak veya zedelemek, nakletmek, ithal etmek, ihraç etmek, satmak, satışa arz etmek, satın almak veyahut serbest halde yaşayan kuşların kuluçka yavrularını, bunların yumurtalarını veya yumurta kabuklarını tahrip etmek yasaktır.

Bu memnuniyetler bir yandan gayri meşru surette elde edilmiş ve kuluçka veya ilmî maksatlara tahsis edildikleri veya kafeste tutulan kuşlara ait oldukları bir sertifika ile belirtilen yumurtalara, diğer taraftan, evvelce kabul edilmiş mahallî sebeplere müsteniden, sadece Hollanda'ya mahsus kızkuşu yumurtalarına tatbik edilmez.

Madde 5.- Yüksek Akit Taraflar; işbu Sözleşmenin 6 ve 7nci maddelerinde derpiş olunan istisnalar hariç, kuşların kitle halinde imhasını veya yakalanmasını intaç etmeye veya bunlara lüzumsuz eziyetler çektirmeye müsâit olan aşağıda sayılı usulleri menetmeyi taahhüt ederler.

Bununla beraber, Yüksek Akit Taraflar halen bu gibi usullerin tatbikine kanunen müsaade edilen memleketlerin mevzuatına tedrici olarak bu usullerin men' i veya tatbikatının daraltılması tedbirlerinin vazedilmesini taahhüt ederler.

a) Tasmalar, ökseler, kapanlar, olta iğneleri, ağlar, zehirli yemler, uyuşturucu maddeler, körleştirilmiş çığırtkanlar,

b) Ağlı ördek havuzları,

c) Aynalar, meşaleler ve diğer suni ışıklar,

d) Sularda yaşayan kuşları yakalamak için balıkçılık takımları ve ağları,

e) İki fişekten daha fazlasını ihtiva eden mükerrer ateşli ve otomatik av tüfekleri,

f) Umumiyetle omuzda taşınanlardan gayri bütün ateşli silâhlar,

g) İç sularda ve 1 Marttan - 1 Ekime kadar sahillerde ve karasularında motorlu deniz vasıtalarıyla kuşların kovalanması ve bunlara ateş edilmesi,

h) Kuşları vurmaya veya bir tarafa sıkıştırmaya yarayan motorlu vasıtalar veya havacılık âletlerinin kullanılması,

i) Kuşların tutulması veya imhası için mükâfatlar ihdası,

j) Ateş etmek suretiyle veya ağlarla bütün sene serbestçe avlanma imtiyazları nizama bağlanacak, üreme devresinde denizde, nehir boylarınca ve sahillerde talik olunacak,

k) Kuşların kitle halinde imhası veya yakalanmasına dair diğer bütün usuller.

Madde 6.-

Muayyen bir bölgede bir kuş nevi; tarlalara, bağlara, bahçelere, meyveliklere, ormanlara, av hayvanlarına ve balıklara ika edeceği zararlarla bazı zirai ve hayvani mahsullerin istikbalini tehlikeye düşürür veya muhafazası arzu olunan bir veya birçok nevileri imha veya sadece azaltmakla tehdit eylerse, salâhiyetli makamlar şahsi müsaadelerle bu nevilere mütedair 2-5inci maddelerde ifade olunan yasakları kaldırabilirler. Bununla beraber bu tarzda öldürülen kuşları satın almak veya satmak öldürdükleri mıntıka dışına çıkarmak yasaktır. Millî mevzuatta bazı kuş nevileri tarafından ika olunan zararları, bu nevilerin idamesini garanti eden şartlar içinde, tahdit etmeye elverişli başkaca hükümler mevcutsa bu hükümler Yüksek Akit Taraflarca muhafaza olunabilirler.

İsveç, Norveç, Finlandiya, Faroe adalarının iktisadi şartları hususi bir ehemmiyet taşıdığından bu memleketlerin salâhiyetli makamları bazı istisnalarla bu Sözleşme hükümleri hilâfına harekete müsaade edebilirler. İzlanda bu Sözleşmeyi kabul ettiği takdirde talebi üzerine bu kayıttan istifade edebilir.

Muayyen bir memlekette bu maddede bahis mevzuu yerli veya muhacir nevilerin tamamen imhasını intaç edecek hiç bir tedbire tevessül olunmaz.

Madde 7.- Hal ve keyfiyetlere göre suiistimalleri önleyecek lüzumlu tedbirlerin alınması suretiyle ilim, eğitim, yeniden kuşlandırma, av hayvanlarının tekrisi ve şahincilik nefine olmak üzere salâhiyetli makamlarca bu Sözleşme hükümlerinde istisnalar yapılabilir.

3 ve 4üncü maddelerde derpiş olunan nakil keyfiyetleri ile alâkalı hükümler Birleşik Krallığa tatbik olunmaz.

3üncü maddede sayılı yasaklar herhangi bir memlekette öldürülmesine cevaz verilen kuş nevilerinin tüylerine şamil değildir.

Madde 8.- Yüksek Akit Taraflar, bu Sözleşmede zikrolunan şartlar dairesinde ülkelerinde öldürülmesi veya yakalanması caiz olan kuşların bir listesini tanzim etmeyi taahhüt ederler.

Madde 9.- Her Akit Taraf, hususi surette muhafaza olunabilecek yerli ve muhacir kuş nevilerine ait listeleri tanzim etmek salâhiyetini haiz olacak ve müsaade edilecek yakalama metotları ile kuşların nakil edilebilme veya alıkonulma şartlarını tâyin eyleyecektir.

Her Akit Taraf bu Sözleşme ile himaye olunan kuşların ticaretini tanzim eyleyecek ve bunun gerçekleşmesini tahdit edecek lüzumlu bütün tedbirleri alacaktır.

Madde 10.- Yüksek Akit Taraflar, hidrokarbürler ve sair saiklarla suların telvisi, farlar, elektrik kabloları, haşere ilâçları, zehir ve diğer bütün sebeplerle kuşların telef olmasını önlemeye mütedair hususi tedbirleri tetkik ve vazetmeyi deruhte ederler.

Akit Taraflar, kuşların himaye ve muhafazalarının zaruri bulunduğu hususunda çocukları ve umumi efkârı irşat eylemeye gayret ederler.

Madde 11.- Yüksek Akit Taraflar, kuşların tekessür etmesine müsait yerlerin insanlar tarafından süratle yok edilmeleri neticelerinin hafifletilmesi maksadıyla onların yuva yapabilmesine ve yavrularını emniyet içinde büyütebilmesine, muhacir kuşların da istirahat edebilmesine ve rahatça gıdalarını bulabilmesine elverişli vaziyet ve vüsatte yerler meydana getirilmesini süratle teşvik etmek ve geliştirmek hususunda mümkün olan bütün tedbirleri ittihaz etmeyi kabul ederler.

İşbu Sözleşme tasdik olunacak ve tasdik vesikaları Fransa Cumhuriyeti Hariciye Nezaretine tevdi olunacaktır. Mezkûr Nezaret bu tevdi keyfiyetinden mümzi ve iltihak eden devletleri haberdar eyleyecektir.

Bu Sözleşmeyi imzalamamış olan Devletler buna iltihak edebileceklerdir. İltihaklar Fransa Cumhuriyeti Hariciye Nezaretine bildirilecek, o da mümzi ve iltihak eden Devletleri bundan haberdar eyleyecektir.

Bu Sözleşme altıncı tasdik veya iltihak vesikasının tevdiini takip eden 90ncı gün meriyete girecektir. Bu tarihten sonra Sözleşmeyi tasdik edecek veya buna iltihak edecek her devlet için Sözleşme bu devletçe tasdik veya iltihak vesikasını tevdi tarihini takip eden 90ncı günde mer' i olacaktır.

Bu Sözleşme gayrı mahdut bir müddet için akdolunmuştur.Fakat Akit Taraflar, işbu maddede tespit edildiği üzere, Sözleşme mer' iyete girdikten 5 sene sonra bunun her an feshini isteyebilirler. Ancak buna dair işar, Fransa Hariciye Nezaretine tebliği tarihinden bir sene sonra hüküm ifade edecektir.

Bu Sözleşme tasdik veya iltihak eden memleketler arasında 1902 Milletlerarası Sözleşmesinin yerine kaim olur.

Yukarıdaki hükümleri tasdik etmek üzere Hükümetlerince usulünce tevfikan salâhiyetli kılınan delegeler bu Sözleşmeyi imza ettiler.

18.10.1950'de Paris' te tanzim edilmiştir.
  Son 50-60 yılda dilimizde yaşanan gerilemeyi görebiliyor musunuz arkadaşlar belki de mevzuatımızdaki yoruma açık hükümler anlatmak istediği şeyi birkaç kelimeyle anlatmaya çalışmasındandır..