.
Merkez Av Komisyonunda
Şok Üstüne Şok Yaşandı...!
(http://www.yabantv.com/images/yazar/byk/29.jpg)
Merkez Av Komisyonu (MAK) Ankara’da toplandı. Toplantıya yasa gereği 21 üye katıldı.
Ben de yirmi yıldır olduğu gibi bu yıl da MAK toplantısına gözlemci olarak katıldım. Toplantı her yıl olduğu gibi önce bakanlığın uzmanları tarafından avcılık ve yaban hayatıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgiler sunuldu.
Daha sonra MAK kararlarının (önceden üyelere ve kamuoyuna sunduğu) taslağı madde madde okundu. Madde 2’ye gelindiğinde, Bakanlık temsilcileri büyük bir şok yaşadı (MAK kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra da bu şoku tüm avcılar yaşadı). Taslakta “Yaban hayvanlarının biyolojik gelişimindeki iklimsel olarak oluşan bölgesel farklılıklar dikkate alınarak avlanma bölgelerine ve av hayvanları gruplarına göre avlanma sürelerini, avlanmanın başlangıç ve bitiş tarihlerini bölgelere göre ayrı ayrı belirlenmesine rağmen Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu asbaşkanı Atilla İ. TANKUT, tarihlerin aynı tarihte başlamasını teklif etti.” Komisyon başkanı oylama yaptı ve oy çoğunluğuyla doğru dürüst tartışılmadan kabul edildi.
Bu karara, kuşların biyolojik özelliklerini, yaşam alanlarını, üremelerini ve göç zamanlarını bilen tüm ülke avcıları karşı çıkmakta, özellikle bu maddenin avcılar tarafından teklif edilmesine anlam veremeyen avcılar dergimizi arayarak tepkilerini dile getirmişlerdir.
İç Anadolu bölgesinde bazı illerde çil avı açılmadı, Çil avının; Erzurum, Erzincan, Yozgat, Adıyaman, Kars, Kırşehir, Sivas, Çorum, Tunceli, Bingöl, Ağrı, Van, Iğdır, Ardahan, Elazığ, Muş ve Bitlis’te açılması kararlaştırıldı.
Avlanma süreleriyle ilgili maddeye gelindiğinde toplantıda ikinci şok yaşandı. Konu tartışılmadan, gerekçeler sunulmadan Türkiye Atıcılık ve Avcılık temsilcisi, avcı temsilcilerin tamamının isteği olarak haftanın yedi gününün serbest olması teklifini yaptı. Bakanlık yetkilileri illerden gelen teklifin yüzde 79’unun avın üç gün ile sınırlaması yönünde olduğunu ayrıca, Bursa’daki av ve doğa fuarında federasyon tarafından organize edilen FACE üyelerinin sunum yaptığı sempozyuma katılan Bakanlık temsilcilerinin yazdığı rapora göre, Avrupa ülkelerinde söylendiği gibi avın yedi gün açık olmadığının altını çizdi. Federasyon temsilcisi bu konuda yeterli açıklamayı yapamadı. Göçmen kuşlarda avın Avrupa ülkelerinde avının yedi gün açık olduğunu anlatamadı. Oysa Avrupa da hem av 7 gün, hem de göçmen kuş avında limit yok. Sadece Fransa’da çulluk için var 4 adet, ama her gün serbest. Marmara temsilcisi ve Ege temsilcisi dilinin döndüğü kadar anlatmaya çalıştı ama bakanlık temsilcileri bu açıklamalarla tatmin olmadı.
Avcılığı ve yaban hayatını çok iyi bilen Üniversite temsilcisi Doç. Dr. Şağdan BAŞKAYA tüm maddelerde avcıların lehinde konuşmalar yaptı. Avcılık lehinde fikirlerini sundu. Fakat oy vermeye gelince savunduğu fikirlere tamamen çelişkiye düşerek Bakanlık yönünde oy kullandı ve bir şokta Şağdan hoca yaşattı.
Avcıların bu madde de birlik sağlayamadığı görüldü ve Kahramanmaraş’tan gelen Doğu Akdeniz temsilcisi Ali Haydar DOĞAN’ın karşı oyuyla 4 gün olan göçmen kuşların avı 3 güne indirilmiş oldu. Bu kez de Avcılar arasında birlik ve beraberliğin oluştuğunu sanan avcı temsilcileri şok yaşadı.
Toplantıda kendisini avcıların sözcüsü olduğunu söyleyen, Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu temsilcisi,FACE’yi, Federasyonun faaliyetlerini anlatmaya başlayınca toplantıda kontrol tamamen kaybedildi. Doğu Karadeniz temsilcisi, Amasya’yı; Afyon’dan gelen İç Anadolu temsilcisi Afyon’u, Şuhut’u; Marmara temsilcisi İpsala’yı, ördekleri anlatmaya başladı. Toplantıda farklı konuların konuşulduğuna şahit olan komisyon başkanı olan Müsteşar Yardımcısı defalarca “sizi anlamakta güçlük çekiyorum” dedi.
Daha sonra limitlerde oylandı. Bıldırcın 12’ye, keklik 4’e çıktı. Diğer konular yüzeysel görüşüldü, bu maddeler arasında “madde 10’un “a” bendinde ses ve hareket kabiliyetine sahip mekanik veya elektronik mühreler yasaklandı. Yani ördek avında pille çalışan mühreler yasaklanmış oldu.
Bölgelerinden gelen MAK üyelerinin tamamı, sonuçlardan tatmin olmadan toplantıdan boynu bükük ayrıldılar. Son yıllarda Bakanlığın önemli projesi olan, tescil edilmiş genel ve devlet avlaklarında, avlağın belirlenen kotalar dahilinde avlanma esasları konuşulamadı, Bakanlık bu konuda bölgelerden gelen avcı temsilcilerinin görüşlerini öğrenemedi. Toplantıda, Bakanlık yetkilileri genel avlakların tescil edildiği tarihten başlamak üzere değişik av hayvanı türlerine göre belirlenen kotaların bitmesine kadar haftanın yedi günü avın serbest olacağını vurguladı.
Bana göre Bakanlığın daha demokratik, daha katılımcı anlayışla başta avcı dernekleri ve federasyonlar olmak üzere, tüm tarafları MAK öncesi toplayarak bir danışma toplantısı yapması gerekmektedir. Bu toplantıdan çıkan sonuçlar doğrultusunda MAK taslağının hazırlaması ve bunun ışığında MAK toplantısının yapılarak karara bağlanmasıdır.
Bölge temsilcilerine de bir mesajım var. Büyük fedakarlıklarla işinizden gücünüzden zaman ayırarak bu toplantılara geliyorsunuz. İlinizi değil bölgenizi temsilen MAK toplantısına gönderiliyorsunuz, sizin alacağınız kararlar tüm ülke avcılığını ilgilendiriyor. Sizden beklenen özgür iradenizle kimsenin etkisi altında kalmadan bölgenizdeki avcıların ve yaban hayatının sorunlarını ortaya koymanızdır.
Merkez Av Komisyonu Toplantısı öncesi duyarlı avcılar YABAN'ın çağrısı'na destek verdi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen talepler, Halil GÜLÇUR'un kendine has yorumu ve sunumuyla ekrana taşındı. Ayrıca bu mesajlar toplantı öncesi Ankara’ya Bakanlığa iletildi. Merkez av komisyonu keşke bu talepler doğrultusunda kararlar alabilseydi.
Şok üstüne şok yaşanan Merkez Av Komisyonu ülke avcısının isteklerine cevap vermedi.
Bakanlık bir yandan yeniden yapılanma sürecinde bir yandan da avcılıkta yeni bir sistem kurmanın çabası içinde. Avcıların da içinde olmadığı hiçbir projenin hayata geçirilse bile başarılı olamayacağını söylemek gerekir.
Sevgi ve saygılarımla
Kamil ÜÇBAŞ
Av Doğa Dergisi Editörü
Avcı Sayfamız Yazarı
,
KAMİL ÜÇBAŞ'TAN ALINTIDIR