TURKIYE AVCILARI VE ATICILARI FORUMU
KÖPEKLER HAKKINDA HER ŞEY => KÖPEK SAĞLIĞI - VETERİNER HEKİME DANIŞALIM => Konuyu başlatan: Ersin TETİK - 25 Şubat 2012, 23:05:47
-
Merhaba ;
Köpeğimi karma aşısı yapılmış 2 aylık iken . Şimdi köpepğim 5 .5 aylık ve veterinerim karma aşının 2 aylık iken yapıldığını ve onun 15 gün sonra tekrarnın yapılması gerektiğini fakat bu tekrar yapılmadığı için hastalılara karşı daha düşük direnç göstereceğini ve bu yuzden bu karma aşıların tekrarlanması gerektiğini söyledi . Şimdi tekrar karma aşı yapıldı 3 hafta sonra bir karma aşı daha yapılıp direnc arttırılcak .Sormak istediğim bu doğru bir uygulamamıdır ? yuani köpeğe 4 ay içnde 3 karma aşı yapılmasının bir sakıncası varmıdır ? Daha önce de köpek besledim fakat hiç bu kadar aşı olmadı , sürekli aşı oluyor Bu durum hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim .
Çok teşekkürler
Bu arda aşşıları sırasyla yazıyorum : Ultra-corn , Biocan L , Biocan DHPPİ ,, Kuduz , Corona , Köpek distemper adonavirus tip 2 parainfluenza ( 3 hafta sonra ise bu son aşının tekrarı olucak sanırım .
-
Sağlıklı köpeklerde aşı programı normal şartlarda 45 günlük iken başlar.Ve rutin 2 veya 3 hafta arayla gereken tüm aşılar yapılıp aşı programı tamamlanır. ilk aşı uygulamasından 1 hafta önce parazit uygulaması yapılmalıdır.ilk aşı (2'li karma) puppy-dp ile başlar daha sonra karma-bronşit-corona ve kuduz aşıları yapılır.pupy-dp ve kuduz dışındaki diğer aşılar bağışıklık sağlaması için ilk defa yapılıyorsa 2 uygulama şeklinde yapılır.hatta karma aşının son yapılan araştırmalara göre özellikle büyük ırklarda 3 defa yapılmasının daha koruyucu olduğu ortaya konulmuştur.
aynı aşılar arasında en az 2 en fazla 3 hafta olması gerekir bu süre uzatıldığı takdirde ilk yapılan aşının titresi düştüğü için 2 uygulama yapılsa bile yeterli bağışıklık oluşturmaz.
-
Ersin bey guzel bir konu , benimde kopegım 45 gunluk ve yarın ılk asısını yaptıracagım.Ece hanımada bilgilendirmesınden oturu tesekkurler.
-
Sayın Dostlar,
Aşılamaya 6 haftalıkken başlanılmalı 42.gün..
Eğer Bölgede parvoviral enteritis çok yaygınsa önce Parvo aşılamaları yapılmalı aşı optimal aralıkları olarak 3 hafta tercih edilmeli..Ayrıca Maternal antikor interferens problemini aşmak için Modifiye Life Virüs aşıları kullanmak gerekebilir..
Parvo için gelişen İmmünite boşluğu 6.9.12. haftalarda yapılan aşılamalarla anlamlı derecede daralır..
Arkasından 21 gün arayla bir-iki doz karma aşı uygulanmalıdır..
Parvo için Hazır Globülin uygulamaları yoğun salgın bulunan yerlerde gerekliliktir..
Aşılamadan önce paraziter mücadele uygulamaları tamamlanmalıdır..
42.Gün Tek doz Parvo 63. ve 84. günlerde karma aşı uygulamaları sonucunda %95 in üzerinde bir oranda bağışıklık sağlanabilmektedir..
Selam ve saygılarımla
-
Sayın Veteriner Arkadaşlar ;
Yazmış olduğunuz cevaplar için çok teşekkürler . Her ne kadar tıp konusunda bizim seviyemize inerek anlatmaya çalışsanz da tıp dilinde oldukça cahiliz.Parvo için gelişen immunite boşluğu nun daralması iyi bişey sanırım :) Benim anladığım immune system yani bağışşıklık sistemin güçlendirilmesi .
Peki bu aşıların sıralarının dğeişmesi herhangi bir sıkıntı yaratır mı ?
Köpeğime yapılan karma aşının üzerinden yaklaşık 3 aylık bir süre geçtikten sonra ben 2. karmayı ve 3 hafta sonra ise 3. karmayı yaptırıyorum .Buda %95 oranında bir bağışıklık kazandırmak için yeterlimidir ? Yoksa aşılarda kritik periyotlar var mıdır ? Yani bu aşılar ile %95 lik bir bağışıkllık sadece 63 ve 84. gunlerde uygulandığı zaman mı geçerlidir ?
Birde parazit hapı ile ilgili olarak çok merak edilen bir sorum var . Parazit haplarının etken maddelerinin aynı olmasına karşın kalite olarak bir farkları yada üstün yada eksik olduğu noktalar var mıdır ? Ve bu parazit hapları insanlarda kıl sayesinde oluşabilecek kistlere karşı da eetkilimidir ?
Değerli Hekim Arkadaşlarımıza Çok Teşekkür Ediyorum . . .
Saygılarımla ;
Ersin TETİK
-
Sayın Tetik,
Anlatması oldukça zor..Farkındayız..:)
Yavru bağışıklık sisteminin ana elemanları olan antikorları öncelikle KOLOSTRUM yani ağız sütü ile annesinden alır..Alınan antikor miktarına bağlı olarak yavru bir müddet korunur..Ama öyle kritik bir eşiğe gelinirki Anneden alınan antikorlar artık yavruyu hastalıklara karşı koruyabilecek güçte DEĞİL ve fakat aşıyla verdiğimiz ANTİJEN leri YOKEDEBİLECEK güçtedir..Dolayısıyla aşının başlama zamanı SIKINTILI bir konudur..Anneden alınan antikorların gücünün bittiği aşılamaylada korumanın başlamadığı bu ara zamana İmmünite boşluğu yani bağışıklık sisteminin tam koruma yapmadığı zaman-dönem diyoruz..
Parvoviral enteritisin yaygın görüldüğü bölge-çiftlik-pansiyon vb yerlerde mutlaka tek doz parvo uygulamaları yapılmalı diğer globülin ve modifiye life virüs tipli aşılar hesaba katılmalıdır..
Aşı aralıkları 2-3 hafta olmalıdır..İdeali ŞAHSİ fikrime göre 3 haftadır..
Önemli olan arka arkaya aşılamayla yüksek-yeterli titrede antikor oluşumu sağlamak olduğundan aralıkların aylı rakamlarda olması aynı sonuçları vermez..
-
İnsanlarda Kist hidatik şekillendiren şey KIL değil onun üzerindeki TENYA yumurtalarıdır..
İlaçların etken maddesi aynı görünsede biyoeşdeğerlikleri,biyoyararlanımları,taşıt maddeleri vb..onlarca teknik konuda fark vardır..
Büyük firmaların ar-ge çalışmalarına güvenmek ve dünya pazarında tanınan ürünleri kullanmak bir köpek sahibi için önemli kıstastır..
-
Tuncay Bey bu sefer oldukça açık ve teknik bilgiden uzak bir şekilde bilgilendirmeniz için ayrıyetten teşekkr ederim :)
Peki sizce veterinerimin söylediği bu durum gereksiz bir aşılama mı oluyor ? Tam olarak bana söylenen şu : İlk karma aşısı yapıldıktan 3 hFta sonra tekrar edilmediği için ve uzernden 3 aY GECTIGI için şimdi bu karma aşıları 3 hFTA arayla tekrar yapıyor . Bu durum hakkında ki görüşünüz nedir ?
Bu arada sizin için zor olucaktır belki ama iç parazit hapları için net tavsiyede bulunurmusunuz ? Forumu takip eden bir çok arkdaş da faydalanacaktır.Ancak büyük firma dan kastınızı anladm .Bunu neden söylüyorum çünkü bazı veternerlerde iç parazit hapı 5 tl iken bazılarında 15 tl ye hap var.Sorduğunuz zaman 5tl ye satan bu ilaçların birbirinin muadili olduğunu ve etken maddesinin ayn ıolduğunu söylüyorlar.
Bilgiler için çok teşekkürler .
-
Bilakis gerekli uygulama aralığı bozarsanız yeterli antikor titresine ulaşamayabilirsiniz riske atmamak için çift aşı yapılması mantıklı..
Ben kendi ve çevremdeki köpeklerde ilk 6 ay Beşeri Parazit şuruplarını kullanmayı daha uygun buluyorum..Sitraks,Kontil,Helmicide,Helmipar gibi gerek piperazin gerek levamizol türevleri vb.. yuvarlak kurt-solucan enfestasyonlarında aç karnına uygun dozajda gayet başarılıdır..
Bu ilaçlarla Tenyalara genelde etki edemezsiniz..6 aylıktan itibaren Caniverm,Drontal Plus,Paratak Plus gerektiğinde Albendazol içeren haplarla birlikte veya ayrı da kullanırım..
En uygun olanı tecrübesine inandığınız Veteriner Hekiminin Tavsiyesine uymaktır..Çünkü gerek bölgenin gerekse sizin köpeğinizin bakteri-virüs parazit çeşitliliğini hangi ilaçların etkili hangilerine direnç gelişmiş olduğunu eniyi bilen odur..
-
Çok teşekkürler Tuncay Bey ,
Bende vetirenerim Tenizol kullanıyordu , neden bilmiyorum ama ben dandik olduğunu düşündüm sanırım fiyatı uygun diye , paratak plus aldım bende kendim vericem artık parazit haplarını :) . Farklı zamanlarda farklı parazit ilaçları kullanmanın faydasını da anlamış olduk . Sonuçta her hasta olduğumuz da aynı antibiyotik i verirlerse bir süre sonra hiç bir etki yapmıyor antibiyotik .Aynı şey dostlarımız için de geçerli .
Tekrar teşekkürler , Hayırlı işler :=)
-
Vet.Hekim Ece ATABEYOĞLU, Tuncay KAHRAMAN, Ersin TETİK, Dağhan ÇAKMAK soranlara da cevap verenlere de teşekkür ediyorum,sayenizde bizler de bilgi sahibi olduk.
-
Saygılar Sebahattin abi...
-
Çok teşekkürler Tuncay Bey ,
Bende vetirenerim Tenizol kullanıyordu , neden bilmiyorum ama ben dandik olduğunu düşündüm sanırım fiyatı uygun diye , paratak plus aldım bende kendim vericem artık parazit haplarını :) . Farklı zamanlarda farklı parazit ilaçları kullanmanın faydasını da anlamış olduk . Sonuçta her hasta olduğumuz da aynı antibiyotik i verirlerse bir süre sonra hiç bir etki yapmıyor antibiyotik .Aynı şey dostlarımız için de geçerli .
Tekrar teşekkürler , Hayırlı işler :=)
tenizolün içerdiği etken madde yeterli değil ne yazıkki paratak için de aynı şey geçerli caniverm ,wormtal gibi daha geniş spektrumlu ilaçları kullanmanızı tavsiye ederim
-
Bunu bende tahmin etmiştim az çok o yuzden paratal aldım fakat onun içinde aynı şeyi söylediniz. En azından bu sefer caniverm gibi bişey alayım paratk ı aralarda veririm 2 ayda bir paratak 2 ayda birde caniverm gibi .Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için Ece Hanım .
Fakat benim anlamadığım şey ne biliyormusunuz .Bunu veterinerime söylediğim zaman bana ne dedi biliyormusunuz . Hepsinin etken maddesi aynıdır herhangi bir fark yoktur. Sonuçta cahil insanlar değiliz bana daha güzel bir açıklama yapabilirdi . Eğer 200 milyon verip köpeğime mama alıyorsam parazit hapları için de 3 5 lira fazla diye iyisini almıcak halimiz yok . En azından doğru bilgilendirme yapabilirmiş diye düşünüyorum .
Çok teşekkürler Ece hanım , Peki siz iç parazit aşısını mı caniverm gibi bir ilacımı tavsiye ediyorsunuz ?
-
caniverm gayet iyi çalışan bir ilaçtır paratak vermenizle (iyi çalışmadığı için) parazit ilacı vermemeniz eşdeğer gibi birşey enjektabl ilaçlar da köpekler sürekli dışarıyla temas halinde olduğu için yeterli koruma sağlamıyor bu nedenle rutin 2 ya da 3 ayda bir caniverm vb. bir ilaç kullanmanız daha yararlı olur
-
Bence deç Hem de bir an evvel kullanmalı
-
Yanlız Ece hanım kusura bakmZsanız bişey sormak istiyorum , paratak yutturulacağına hiç verilmesin eşdeğer gribi bir şey dmeniz çok iddalı oldu .Bu kadar mı kötü ya ? paratak plus kötü ise o zaman tenizol berbat bir şey olmalı.Anlamadığım bu hpları veterinerler kullanıyor , onlar bilmiyormu bu hplarn kötülüğünü ? en azından bi sorar sahibine bakın bu vaar ucuz ama kötü bir hp diye . Peki bişey sorucam ben mesela hafta sonu paratak plus yutturdum .Bir hafta sonra caniverm alıp versem zararı olur mu ?
-
zararı olmaz
-
Bu aşılamaları seneyede devam ettirsek faydası olurmu? Yoksa gereksizmi?
-
aşılar her yıl parazit ilaçları 2 veya 3 ayda bir tekrarlanmalıdır