TURKIYE AVCILARI VE ATICILARI FORUMU

KARA AVCILIĞI:---TÜRÜNE GÖRE AVLAR VE AVCILARI--- => BILDIRCIN AVI VE AVCILARI => Konuyu başlatan: Murat SUVAY - 23 Temmuz 2012, 01:50:29

Başlık: bıldırcın çıragı ustalaştıran bir güzel avdır :)
Gönderen: Murat SUVAY - 23 Temmuz 2012, 01:50:29
 BILDIRCIN

Bıldırcın, sülüngiller familyasının en küçüğüdür. Canlı ağırlık ortalamaları ergin erkeklerde 100-130 gram ergin dişilerde ise 120-160 gram arasındadır. Görünüş olarak erkeklerin göğüs tüyleri düz kahve renkli, dişilerin ise gıri renkli ve siyah beneklidir. Ayrıca erkeklerin ve dişilerin başlarında göğüs tüylerinin renginde şeritler yer alır.

Hızlı, alçak ve yakın mesafe uçar. Konarken kanat süzer ve ardından kanat çırparak iner. Yerli ve göçmen olarak yurdumuzda bulunurlar. İlkbaharda göçmen olarak gelirler. Yüksek yaylalara, tarlalara, otlaklara yerleşirler.Buralarda yuvalarını yaptıktan sonra,10-13 civarında yumurtaları olur. Yumurtadan çıkan yavrular 40-45 günde erişkin büyüklüğüne erişirler ve onlar da yuva yaparlar

Yani anlayacağınız ülkemizden göç ederken, 2-4 kuşak(havaların durumuna göre değişir) birlikte göç yapar. Bıldırcın avı kolay ve zevklidir.kendinize arkadaş olacak bir Çömez yetiştiriyorsanız, bol fişek atılan ve diğerleri kadar yorucu olmayan bu av en uygun olanıdır. Anız tarlaları,süpürgelik ve dikenlikler, bahçeler bıldırcını bulabileceğiniz yerlerdir.Gün içinde hava ısındıktan sonra kaldırmak zordur. Bütün gününüzü av yapmaya planladıysanız ve köpeğiniz de yoksa, 10.30 - 16.00 saatleri arasında bir ağaç gölgesinde oturup sabah avının yorgunluğunu muhabbetle ,dinlenerek geçirmenizi tavsiye ederim.

Eylül-Ekim arası Karadeniz ve Marmara Bölgesi'nde göç nedeniyle büyük sürülere rastlanılabilir. Bıldırcın kalktığında düz bir şekilde uçtuğundan avcıya sakin bir atış yapmak kalır. Fakat ne yazık ki üzücü av kazaları genelde bu avda meydana gelir.Bu yüzden, kalabalık ve düzensiz av yapılan avlaklara girilmemelidir. Kıyafetinizin açık renkli,arazi rengine uyumsuz bir şapkanız olmasında ,kim vurduya gitmememiz açısından büyük fayda vardır.

Türkiye'de yaygın olarak bulunan tüfek 12 kalibredir. Lakin bu çaptaki tüfekler bıldırcın için uygun değildir. Bu problem 55-61 cm namlu ,11 numara saçma ,28 gr fişek kullanılarak ve bıldırcın kalktığında mesafenin açılmasına müsade edilerek giderilebilir.
Başlık: Ynt: bıldırcın çıragı ustalaştıran bir güzel avdır :)
Gönderen: Uygar TANDOĞAN - 23 Temmuz 2012, 08:56:22
bir de kalabalık meralarda mutlaka av ve atış gözlüğü kullanılmalıdır derim.
Başlık: Ynt: bıldırcın çıragı ustalaştıran bir güzel avdır :)
Gönderen: TURGAY YILMAZ - 24 Temmuz 2012, 23:13:37
Geçen sezon geç kalmam hasebiyle bıldırcın avı yapma imkanım olmadı, Keklik, tavşan, çulluk ve ördek avları yaptım ancak bıldırcın ve üveyik yapamamıştım. Köpeğim de olmadığı için sanırım bıldırcın avı biraz zor olacak. Ankara bölgesinde köpeksiz nasıl av yapabiliriz? Bıldırcın konusunda uzmanlaşmış değerli avcı arkadaşlarımın bilgileri çok yardımcı olacaktır. Çoğu zaman Ankara-Polatlı arasındaki arazide avlanacağım düşünülürse sanırım anız çevresindeki otlukları yoklamam gerekecek. Teoride az da olsa bilgi sahibi olmamla birlikte pratik bilgiye ihtiyaç duymaktayım.  Şimdiden teşekkürler.
Başlık: Ynt: bıldırcın çıragı ustalaştıran bir güzel avdır :)
Gönderen: Murat SUVAY - 25 Temmuz 2012, 23:27:57
 ;) ;)
turgay ustam ben izmir karşıyakada yaşıyorum bu sene allah nasip ederse gelicez arkadaşla ankara tarafına polatlıya büyük bir ihtimal hem keklik avına hem bıldırcın avına nasipse orda görüşürüz ;)
Başlık: Ynt: bıldırcın çıragı ustalaştıran bir güzel avdır :)
Gönderen: TURGAY YILMAZ - 26 Temmuz 2012, 00:39:57
Gelirsen nasip olursa görüşürüz inşallah.
Başlık: Ynt: bıldırcın çıragı ustalaştıran bir güzel avdır :)
Gönderen: Uygar TANDOĞAN - 09 Ağustos 2012, 14:06:15
http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl17@d&tur=B (http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl17@d&tur=B)ıldırcın
Başlık: Ynt: bıldırcın çıragı ustalaştıran bir güzel avdır :)
Gönderen: Murat ÇAKAN - 06 Ekim 2012, 13:58:21
çok doğru hem avcı hem köpek iyi bir ustanın elinde iyice düsturlandırılan kıvamlı bir avcı olur.
Başlık: Ynt: bıldırcın çıragı ustalaştıran bir güzel avdır :)
Gönderen: Y.Bozkurt ÇINAR - 19 Eylül 2013, 17:29:02
12 çap 71 namlu tüfekle bıldırcın avı gerçekten zor oluyor.
Başlık: Ynt: bıldırcın çıragı ustalaştıran bir güzel avdır :)
Gönderen: Hikmet KIRMIZIOĞLU - 05 Nisan 2015, 00:19:55
elinize bi dal alacaksınız uç kısmı yapraklı tüfek sağ omzunuzda yere vura vura yürüyeceksiniz yavaş yavaş, bıldırcın kalkınca uçtugu istikamete doğru dalı yere atıp tüfeği omuzlayacaksınız bu şekilde hem vurduğunuz kuşun istikametini işaretlemiş oluyorsunuz hem 71 namlu tüfekle ateş etmek için yeterli mesafede bıldırcını salmış oluyorsunuz ve kuş parçalanmamış oluyor hem de köpeksiz bıldırcın avı yapmış oluyorsunuz :) tavsiye ederim yıllarca (çantacılık görevi yaparken sadece dalla yere vuruyordum babam da atıp vuruyordu sonra bide aport yapıyordum :))))) öyle avlandım