TURKIYE AVCILARI VE ATICILARI FORUMU
KARA AVCILIĞI:---TÜRÜNE GÖRE AVLAR VE AVCILARI--- => DOMUZ AVI VE AVCILARI => Konuyu başlatan: Kadir TANYILDIZI - 07 Mayıs 2014, 14:14:29
-
Değerli avcı büyüklerim kısa süre önce Hatsan Escort Xtreme 66 cm bir tüfek aldım ve tüfekten çok memnunum.Domuz avını sevdiğim için bir adet slug namlu alma fikrim var.Şimdi merak ettiğim konu 66 namlu silindir şokla domuz avında randuman alır mıyım? Yoksa slug namlu mu alayım? İkisinin farkı ne kadar olur?
Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkürler..
-
Yerli fişekler için 61cm namlu öneriyorlar.Çabuk yanan barutu olan kaliteli yabancılar için 51cm yeterli.Ekonomik durumunuzu bilmiyorum lakin ben olsam 5cm için yeni namlu almazdım
-
Mert bey slug namlu almak istememin diğer nedenide kurşunun namluya zarar verebileceğinden korkmam
-
66 namlu silindir şokla rahat bir şekilde kullanabilirsiniz kanımca.maddiyat sorun değil ise özel 61 cm slug namlu satın alabilirsiniz ama slug namludaki gez ve arpacık şekli farklıdır bunuda gözönünde bulundurun
-
Bencede 66 namluda silindir şokla rahatlıkla kulşanılabilir fakat slug namludaki ayarlı gez ve yüksek arpacık çok daha kendinizden emin atış yapmanızı sağlıyo. Saçmalar belli bir alana dağılırken tek kurşun tek bir noktaya gider oyüzden nekadar keskin nişan okadar başarılı vuruş. Gece tarla bekindede karanlıkta v gez ve arpacık ışık çakışdığında çok net onünüzdeyken bantlı nişan hattı karanlılta kalıp nişanı zorlaştırıyo. Zaten hatsanın fiyatları uygun. Slug namlu almaya değer.
-
merhabalar ustalar gerçekten çok tek kursun atıyorsak sulug namlu yaptırmalımıyız seritli ve mobil şoklu namlularda uzun vadede tek kursun atmanın namluya zararı olurmu
-
Tek kurşun atacaksan al bir slug namlu tüfegine düşünme bozulacak mı diye. Kesin konuşup bisi olur yada olmaz diyemem normal namluya. Hem slug ile diger avları da deneme zevkinide yaşarsın.
-
Ben sırf estetiğinden dolayı şerit namlu aldım tüfeğimi.Ve domuz tüfeği olarak özellikle aldım.Namlunun zarar görmesindeki tek etken kullanacağınız fişeğin kalitesi.Ne kadar saf kurşunsa o kadar az çizilir namlu.Slug yada şerit olması zarardan kurtulmanıza teknik olarak bir katkı sağlamaz.Eğer bir farkı olsaydı üretici firmalar özellikle namlu ömürlerini belirtirlen şerit namluda atıyorum 15.000 saçma fişek ömrü gibi bir ibare yazmaları lazım gelirdi.Şerit namluda tek kurşun atışında dikkat edilmesi gereken tek husus 4 yada 5 numara şok kullanmak daha düşüğünü mecbur kalınmadıkça kullanmamak.Slug namlularda şok olmadığından bu dezavantajı ortadan kaldırmış oluyor.
Şöyle birşey var.Şerit namluyla tek kurşun atışı gayet kolay yapılıyor (en kötü bir red dot yada az yakınlaştırmalı bir dürbün alınabilir.) ama slug namluyla domuzdan başka ava atış biraz fantezi olur.Tabi mobil şoklu slug olursa bilemem.O zamanda slug almanın bir anlamı kalmıyor.
-
Cevap yazan tüm abilerime teşekkürler,ben gez ve arpacıkla atışın hem domuz için hemde hedef için daha zevkli olacağını zannediyorum sizin görüşleriniz nelerdir?
-
O konuda hemfikirim gez olduğu zaman tüfek biraz yivli gibi bir hissiyat veriyor o konuda zevkler tartışılmaz tabiiki.Mesela bende zevkim doğrultusunda dürbün alacağım tüfeğime bu aralar.Pek kullanışlı olmasada zevk sonuçta insan engelleyemiyor:)
-
Mert kardeşim ben havalı tüfekle çok atış yaptım o yüzden gezli tüfeğe çabuk alışırım diye düşünüyorum.En önemlisi ise zevki zaten yoksa senede kaç tane domuz vuruyorumki :D
-
Ben 61 cm slug namlu kullaniyorum,tek kursun atislari oldukca kolay,hizli,isabetli ve guvenli oluyor.
Namlu et kalinligi aticiya guven veriyor ,ozkursanin kama denilen celik fisegini dahi guvenle attim.
Ayrica cullukta dispersante,bildircinda bior tapa fisekler ile slug namlu ile mankesiz avlar yapiyorum buda
Ayri bir keyif veriyor.
Alacaksaniz siki pazarlik yapmanizi oneririm piyasasi biraz tutturabildigine...
-
Mert abi ben havalı tüfekle çok atış yaptım o yüzden gezli tüfeğe çabuk alışırım diye düşünüyorum.En önemlisi ise zevki zaten yoksa senede kaç tane domuz vuruyorumki :D
Zaten direk aynısı olacak sadece bu biraz daha fazla tepiyor olacak ikisininde nişan mantığı aynı :D
-
aynen,yazın alıp alıştırma yaparım sezondada Allah ne verdiyse :D
-
Sezon açılsada kafamız rahat gidip atış yapsak dört gözle bekliyorum
-
Ben 61 cm slug namlu kullaniyorum,tek kursun atislari oldukca kolay,hizli,isabetli ve guvenli oluyor.
Namlu et kalinligi aticiya guven veriyor ,ozkursanin kama denilen celik fisegini dahi guvenle attim.
Ayrica cullukta dispersante,bildircinda bior tapa fisekler ile slug namlu ile mankesiz avlar yapiyorum buda
Ayri bir keyif veriyor.
Alacaksaniz siki pazarlik yapmanizi oneririm piyasasi biraz tutturabildigine...
Namlunuzun et kalınlığı kaç milim öğrenebilirmiyim acaba ? Ayrıca kama için slug yada slug olmayan değilde şok farkı çok önemli dar şokla kama kullanılırsa namlu mefta oluyor.Çelik kurşun olduğundan şokta ezilmeyince patlatıyor namluyu.Onun dışında silindir şokta namluyu çizmesi dışında kama şerit namludada bir zarar vermeyecektir av bayimin dediği böyle.Ama kendisi katiyen kama kullanma namlu ömrünü kısaltırsın boşu boşuna , delip geçen mühimmatlar domuz avında iyi değildir diye özellikle uyardı beni.
-
Namlunuzun et kalınlığı kaç milim öğrenebilirmiyim acaba
2mm namlu cikis deligi kalinligi
Fisek yatagi tarafini olcmedim ama daga kalin
Edit:daha kalin
-
2mm namlu cikis deligi kalinligi
Fisek yatagi tarafini olcmedim ama daga kalin
Edit:daha kalin
5 numara şokta benim mobil şoklu tüfeğimin uç et kalınlığıda 2 milim oluyor hatta şokun bittiği kısımda namlu birazcık daha kalınlaşıyor gibi içeride yani.Tabiki fişek yatağı neredeyse 5 milim var fişek ilk patlamasını orda gerçekleştirdiği için daha güçlü oluyor.Diğer yerli tüfekleri bilemem ama ben alırken sağolsunlar bana namlularını özel olarak anlattılar böhler çeliğiydi 1400 bar fişekle testleriydi vesaire.Ölçüsünü istememin sebebi slug namluyla karşılaştırmak istememdir ölçüleride aynıymış öğrenmiş oldum teşekkür ederim
-
sahi yav neden incecik yaparlar bu şeritli namluları tüfek hafif olsun diyemi fişek yatağı kısmı daha etli tabi
-
Aramızda görüş farklılıgı gibi olan durum aslında üreticilerin seçimi, dünyanın önde gelen firmalarını baz alarak bakarsak slug namlunun et kalınlıgı bariz sekilde kalındır. Magnum ise hele..
-
slug namlu ile üveyik avı degişik bir fantastik avdır, maceradır. Bıldırcın avıda yapılabilir. Bu avlardan sonra ördek bek veya güme avı avcılıkta bir kademe atlattırır ve ap ayrı bir av tadı yaşatır diyorum.
-
Bazen düşünüyorum slug namluya şerit takıpmı verdiler bana diye.Ölçüleri slugla aynı çünkü :D
-
(http://i.hizliresim.com/7mqQml.jpg) (http://hizliresim.com/7mqQml)
Bu resimde iki slug namlu arasında ki fark nasıl göze çarpıyor
(http://i.hizliresim.com/nPRyG5.jpg) (http://hizliresim.com/nPRyG5)
-
Onun standart bir tüfek olduğuna eminmisiniz acaba ? Çünkü fişek yatağında genişleme yok top namlusu gibi maşallah.
-
Standart değilde namlu ile birlikte bütün olarak işlenen fişek yatağı türüne benim bildiğim slayt namlu diyorlar. Markalar kendi modelleri içinde bile farklı et kalınlıkları kullanıyorlar. O yüzden standart bence yok.
-
Ben slug s.poze tüfeğimin namlu et kalınlığını 1.0mm den 2.0mm ye, slug namlulu otomatiğiminde 1.2mm olan namlu et kalınlığını 1.5mm ye çıkarttırdım namluları değiştirerek. Tüfeğin namlu kalınlığı atış anındaki tüfeğin sarsıntısını ve tepmeyi önemli ölçüde azaltıyo. Basınç dayanımı haricinde namlu kalınlığı en çokta o işe yarıyo. Resimdeki tek kırmanında namlu kalınlığının asıl amacı tüfeğe ağırlık kazandırmak diye düşündürüyorum. Resimdeki tekkırma sıradan bir s.poze kadar ağırdır.
Buna benim 56cm slug poze. Tek kurşunda 28gr saçma fişeğinden daha fazla tepmiyo ;)
(http://i.hizliresim.com/MY0RQ2.jpg) (http://hizliresim.com/MY0RQ2)
-
1mm et kalınlığı aşırı ince değil mi ?
(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1.0-9/10277585_309040299259141_5588526785019983109_n.jpg)
(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-9/1510419_309043055925532_1519677678172837907_n.jpg)
Bu benim tüfeğimin namlu ucu.Namlu içinde şokun bittiği yerde yaklaşık 0.1 mm gibi bir kalınlık daha oluyor.2mm şokun et kalınlığı.
-
1mm et kalınlığı slug namluya göre çok ince benim tüfek bide kısa namlu olduğundan ağırlık dengesi çok kaçıktı. Ve aşırı derecede tepiyodu. Zaten namluları değiştirtme sebebimde buydu. 2mm et kalınlığına geçince tamam olay budur dedim.
Bazı firmalar namlu ucunda mobil şok giriş kısmını 7 cm kadar şişkin yapıyolar namlu kalınlığı 1mm kullanıyolar bazı firmalarda sizin tüfeğiniz gibi namlu ucunu şok için şişirmiyolar çünkü namlu etli olduğu için mobil şok havşası açıcak pay kalıyo. Mesela huğlu firması namlu ucunu 7cm şişirir mobil şoklar için bence tüfeğin tipinide çok bozuyo tuhaf bişey oluyo. Zaten üretici firmalarda şaşırmış durumda malesef bizim avcılar atıcılar fizik kuralları dışında hem hafif hem tepmiyen hemde sağlam tüfek istiyolar ??? Farzımisal stoeger tüfeklerini ağır tüfek diye eleştirenler var başka bir firmada tüfeği hafifletmek için tetik gurubunu plastik yapar onada düz dünya laf ederler malzemeden çalmışlar ucuza kaçmışlar v.s. v.s.
-
en az 2mm ve üstü olması atıcıya tek kursunda güven verir diye düşünüyorum bihassa kendi tüfeğimde şoku çıkarınca sigara jelatini gibi incecik görünüyo namlu eti
-
Peki abilerim ben yedek namluma 2 mm kalınlığında olacak desem yaparlar mı?
-
en az 2mm ve üstü olması atıcıya tek kursunda güven verir diye düşünüyorum bihassa kendi tüfeğimde şoku çıkarınca sigara jelatini gibi incecik görünüyo namlu eti
İnce etli namlularda malesef darbelerde kolayca göçme meydana gelebiliyo. Sonradan içeriden aparatla şişirip dişarıdan çekiçle biyere kadar düzeltiyolar. Hatta müşteri görmüyo nasıl olsa diye ateşi basıp ısıtıp çekiçliyende vardır buda çeliğin suyunu kaçırır. sonuçta hertürli orjinallik gidiyo.
Peki abilerim ben yedek namluma 2 mm kalınlığında olacak desem yaparlar mı?
Ben 2 tüfeğimede Ramazan Aknarçay ustaya namlu yaptırdım. 2mm istedim cnc tornada özel çektirdi yanlız özel istek olduğundan makinanın seri üretiminin boşalmasını bekledik oda 2 ay sürdü. Daha kısa sürede çıksın isterseniz ellerinde hazır olarak slug namlu için 1,5mm 1,6mm gibi gayet yeterli et kalınlığında namlular var. Tüfek firmaları kendi standart üretimleri haricinde namlu yapmazlar takmazlar fakat Ramzan Usta gibi serbest çalışanlar isterse 3mm bile takar ;D
-
Vallahi sizin namlunuzu beğendim.Bende slug superpoze alacaktım sonra otomatiğe döndüm bayide:) Şahsen 1mm etli bir namluda bırakın tek kurşunu en ince saçmayı bile atmaya korkarım.Kağıt gibi...
-
Bende pozede çift tetik takıntısı olduğundan hazır slug s.poze almak yerine huğlu 104a kasasını kullandık.
http://avlakforum.com/forum/tufek-muhimmat-kiyafet-tamirat-gravur-ve-aksesuar-hizmeti-verenler/ramazan-aknarcay-ustadan-kursun-tufegi/ (http://avlakforum.com/forum/tufek-muhimmat-kiyafet-tamirat-gravur-ve-aksesuar-hizmeti-verenler/ramazan-aknarcay-ustadan-kursun-tufegi/)
Eski tüfeklerede bakarsak ispanyol çiftelerin geneli hafiftir ince namluludur. Bizim burdaki eski avcılar kuş tüfeği diye tabirederler onları :) Yani hafif dolu ince saçma atmak için. Ama hafif tüfek talebi çok olduğundan şimdiki tüfek piyasamız kuş tüfeği doldu ;D
-
Bende pozede çift tetik takıntısı olduğundan hazır slug s.poze almak yerine huğlu 104a kasasını kullandık.
http://avlakforum.com/forum/tufek-muhimmat-kiyafet-tamirat-gravur-ve-aksesuar-hizmeti-verenler/ramazan-aknarcay-ustadan-kursun-tufegi/ (http://avlakforum.com/forum/tufek-muhimmat-kiyafet-tamirat-gravur-ve-aksesuar-hizmeti-verenler/ramazan-aknarcay-ustadan-kursun-tufegi/)
Eski tüfeklerede bakarsak ispanyol çiftelerin geneli hafiftir ince namluludur. Bizim burdaki eski avcılar kuş tüfeği diye tabirederler onları :) Yani hafif dolu ince saçma atmak için. Ama hafif tüfek talebi çok olduğundan şimdiki tüfek piyasamız kuş tüfeği doldu ;D
O zamanın balistik bilimiyle şimdiki bir değil tabi.Bir robustla remington high velocity atmak gibi birşey şuanki fişeklerle eskileri karşılaştırmak :D
-
O zamanın balistik bilimiyle şimdiki bir değil tabi.Bir robustla remington high velocity atmak gibi birşey şuanki fişeklerle eskileri karşılaştırmak :D
Sen onu robust değilde browning auto 5 yap :D yine bizim tüfeklerin dağıldığı yerde 40 senelik browning ilk günki sağlamlığıyla devameder ;) şimdi fişek yatağını uzatıp tüfeğin kasasına magnum yazıyolar ama ben hiçbir yerli tügeğe magnum fişek sokmam. Kasa aynı malzeme namlu aynı çelik bitek markalar modeller farklı türkiyede. Eski avrupa tüfeklerin balistik bilimiyle bile şuanki türkiyedeki kıyaslanamaz zaten bilim diye bişey yok biri aynı malzemeyi alıyo şu şekilde üretiyo biri alıyo bu şekilde üretiyo.
-
Sen onu robust değilde browning auto 5 yap :D yine bizim tüfeklerin dağıldığı yerde 40 senelik browning ilk günki sağlamlığıyla devameder ;) şimdi fişek yatağını uzatıp tüfeğin kasasına magnum yazıyolar ama ben hiçbir yerli tügeğe magnum fişek sokmam. Kasa aynı malzeme namlu aynı çelik bitek markalar modeller farklı türkiyede. Eski avrupa tüfeklerin balistik bilimiyle bile şuanki türkiyedeki kıyaslanamaz zaten bilim diye bişey yok biri aynı malzemeyi alıyo şu şekilde üretiyo biri alıyo bu şekilde üretiyo.
Tüfeğime 52gram magnumu gönül rahatlığıyla koyar gözüm kapalı atarım o konuda güvenim tam.Da kaç kişi hayatında kaç kere magnum atarki zaten:) Birde süper magnum tüfek alıyor insanlar
-
Ben tek kırmaylada magnum atarım o önemlideğilde nekadar sürede tüfek dağılıcak o önemli. Ördek tavşan domuz daha benim karşıma magnum fişek gerektiricek av çıkmadı. Uzak mesafe kaz avı yapanlara belki gerekliolur. Onun dışındakiler av vuramıyodur magnum fişekten medet umuyodur.
-
Ben tek kırmaylada magnum atarım o önemlideğilde nekadar sürede tüfek dağılıcak o önemli. Ördek tavşan domuz daha benim karşıma magnum fişek gerektiricek av çıkmadı. Uzak mesafe kaz avı yapanlara belki gerekliolur. Onun dışındakiler av vuramıyodur magnum fişekten medet umuyodur.
15.000 magnum fişek ömrü var benim tüfeğimin.Normal fişekle 30.000 leri geçeceğini söylediler hatta.500 liralık tüfekten magnuma dayanıklı olmasını beklememek lazım zaten.
-
Türkiyede 4140 tan başka namlu çeliği yok kasa olarakta hepsi sert aliminyum kullanıyolar. Aynı malzemeden farklı dayanıklılık beklemeye gerekyok bence.
-
Türkiyede 4140 tan başka namlu çeliği yok kasa olarakta hepsi sert aliminyum kullanıyolar. Aynı malzemeden farklı dayanıklılık beklemeye gerekyok bence.
İşçilik ve malzeme işçiliği çok fark ediyor aslında.Ahmet abi üretimi bir 4140 crmo çelikle bir suhl bir böhler çeliği bir olmasa gerek.
-
(http://i.hizliresim.com/7mqQml.jpg) (http://hizliresim.com/7mqQml)
Bu resimde iki slug namlu arasında ki fark nasıl göze çarpıyor
(http://i.hizliresim.com/nPRyG5.jpg) (http://hizliresim.com/nPRyG5)
maşaallah boru gibi namlu alt sağdaki gibi bende yaptırsam iyi olur ramazan usta kaça yapar acaba
çok hoşuma gitti aslında tüm tüfeklerin namlusu böyle olması lazım
-
maşaallah boru gibi namlu alt sağdaki gibi bende yaptırsam iyi olur ramazan usta kaça yapar acaba
çok hoşuma gitti aslında tüm tüfeklerin namlusu böyle olması lazım
Normal bir namludan en az 2 kat daha ağır olacaktır ben hiç kullanışlı olmayacağını düşünüyorum.
-
Normal bir namludan en az 2 kat daha ağır olacaktır ben hiç kullanışlı olmayacağını düşünüyorum.
evet çok ağır olur ama benimki korkudan ,benim şuan ki tüfeğin namlusu iyi denebilir ne kalın ne ince ama bazı tüfeklerin namlusunu görünce pes diyorum
burada insan hayatı önemli. istanbul istoç ta bir süperpoze gördüm inanın namlu sac gibiydi incecik bırakın tek kurşunu insan saçma atmaya korkar ben şahsen korkuyorum
-
İşçilik ve malzeme işçiliği çok fark ediyor aslında.Ahmet abi üretimi bir 4140 crmo çelikle bir suhl bir böhler çeliği bir olmasa gerek.
Senin tüfeğin namlu çeliğinin 500tl ye satılan yerli tüfekten daha kaliteli olduğunu kim söyledi? 15.000 magnum fişek atabiliceğini söyleyen firmamı? Tüfek firmalarının her söylediği tutsa tüfek tamircilerinin eli dağılmış yerli otomatiklerle dolu olmazdı. Çoğu yeni avcı hevesle elindeki tüfeği yere göğe sığdıramamayı sever ama biraz tecrübe birikmesi lazım diyorum. Enazından git biyerde remington, beretta, browning falan incele sonra kendi tüfeğinin mekanizma sesine bak ozaman bile belli bir yol katetmiş olursun.
Normal bir namludan en az 2 kat daha ağır olacaktır ben hiç kullanışlı olmayacağını düşünüyorum.
O tüfeğin amacı normal namludan iki kat daha ağır olması zaten. Kullanım amacı farklı çünkü buda kullanım amacına göre kullanışlı olucağını gösterir. Av ve atış tüfeğinde tek amaç elime alayım omzuma asayım 3-5 saat yürüyeyim beni yormasın olayı değildir.
-
Senin tüfeğin namlu çeliğinin 500tl ye satılan yerli tüfekten daha kaliteli olduğunu kim söyledi? 15.000 magnum fişek atabiliceğini söyleyen firmamı? Tüfek firmalarının her söylediği tutsa tüfek tamircilerinin eli dağılmış yerli otomatiklerle dolu olmazdı. Çoğu yeni avcı hevesle elindeki tüfeği yere göğe sığdıramamayı sever ama biraz tecrübe birikmesi lazım diyorum. Enazından git biyerde remington, beretta, browning falan incele sonra kendi tüfeğinin mekanizma sesine bak ozaman bile belli bir yol katetmiş olursun.
O tüfeğin amacı normal namludan iki kat daha ağır olması zaten. Kullanım amacı farklı çünkü buda kullanım amacına göre kullanışlı olucağını gösterir. Av ve atış tüfeğinde tek amaç elime alayım omzuma asayım 3-5 saat yürüyeyim beni yormasın olayı değildir.
Benim tüfeğimin sırf yedek namlusunun fiyatı 600-700 lira civarı alman böhler çeliğinden imal.Kullandığım markayı tanımak isterseniz sizi istanbula yolunuz düşerse avcılara götürüp yöneticileriyle tanıştırmak isterim.
Teknolojinin geldiği nokta o kadar kalın namluya ihtiyaç duymadan aynı dayanıklılığı sağlıyor bize zaten.Bu 3b içinde geçerli namlu açısından en hafif metalle en iyi dayanıklılık üretmek peşindeler.Ben tüfeğim bir remingtondan daha iyidir diye bir iddiada asla bulunmadım ki yabancı tüfek alacak olsam avrupalılara bakmam bile winchester ve remingtondan başka yabancıda gözüm yok onların yeri apayrı.
Sizde kabul edersinizki şuanki namlu teknolojisinde o top namlusu gibi namluya 100gram fişek koysanız atarsınız ne gerek var bu kadar ekstra güce anlamadımki.
Ayrıcada yaklaşımınıza üzüldüm avcılıkta daha çok yeni olduğum doğru ama benim tüfeğim diye asla kötü yanlarını söylememezlik yapmam.Benim aldığım modelin çok hoş bir boyası var ama çabuk çiziliyor mesela.Bunu dün fişek almaya gittiğimde anlattım bana yeni modellerinden birini gösterip çok cüzi bir rakama böyle boyayabiliriz memnun değilseniz diye çözüm ürettiler.Ha şöylede birşey var 500 600 liralık tüfeklerden şöylede bir farkı var benim tüfeğim 5 yıl resmi garantili.Sakın tüfeğimi övdüğüm sanılmasın sadece kendimi savunma ihtiyacı hissettim şuan.Saygısızlık ediyorsam özür dilerim.
-
Benim tüfeğimin sırf yedek namlusunun fiyatı 600-700 lira civarı alman böhler çeliğinden imal.Kullandığım markayı tanımak isterseniz sizi istanbula yolunuz düşerse avcılara götürüp yöneticileriyle tanıştırmak isterim.
Teknolojinin geldiği nokta o kadar kalın namluya ihtiyaç duymadan aynı dayanıklılığı sağlıyor bize zaten.Bu 3b içinde geçerli namlu açısından en hafif metalle en iyi dayanıklılık üretmek peşindeler.Ben tüfeğim bir remingtondan daha iyidir diye bir iddiada asla bulunmadım ki yabancı tüfek alacak olsam avrupalılara bakmam bile winchester ve remingtondan başka yabancıda gözüm yok onların yeri apayrı.
Sizde kabul edersinizki şuanki namlu teknolojisinde o top namlusu gibi namluya 100gram fişek koysanız atarsınız ne gerek var bu kadar ekstra güce anlamadımki.
Ayrıcada yaklaşımınıza üzüldüm avcılıkta daha çok yeni olduğum doğru ama benim tüfeğim diye asla kötü yanlarını söylememezlik yapmam.Benim aldığım modelin çok hoş bir boyası var ama çabuk çiziliyor mesela.Bunu dün fişek almaya gittiğimde anlattım bana yeni modellerinden birini gösterip çok cüzi bir rakama böyle boyayabiliriz memnun değilseniz diye çözüm ürettiler.Ha şöylede birşey var 500 600 liralık tüfeklerden şöylede bir farkı var benim tüfeğim 5 yıl resmi garantili.Sakın tüfeğimi övdüğüm sanılmasın sadece kendimi savunma ihtiyacı hissettim şuan.Saygısızlık ediyorsam özür dilerim.
Estağfurullah kardeşim, benim senin kadar yerli tüfek piyasasına itimadım kalmadı oyüzden aynı noktada buluşamıyoruz birtürlü oyüzden sana şahsi değilde sitemim tüfek üreticilerine, kırıcı bişey söylediysem ben özürdilerim. Zaten ben lafetmesem o lafetmese yakında parçaları çinde üretip getirip burda montajedip marka vurucak hale gelicekler. Hep yalan dolan üzerine abartı üzerine reklam üzerine bir piyasa kurmuşlar. Ülkeye girişteki saçma sapan vergiler yüzünden insanların çoğu avrupa tüfeğe yaklaşamıyo bunlarda meydanı boş bulmuş ne dayarsak gidiyo diye. Ortalıkta 150 tane tüfek firması var birinin namlu çeliği farklı değil. Biri seçenek olarak çelik kasa otomatik üretmiyo. Sorsan çelik kasaya gerekyok aliminyumda başımıza sorun gelmedi diyolar cevap hazır. Aliminyumu işlemek çok daha az maliyetli ve kolay demiyolar.
Boya kalitesi desen aynen senin dediğin gibi suyu çıkmış durumda. Bende huğlunun ilk çıkarttığı pozelerden var, 20-25 senelik üzümlü poze var üzerlerindeki boya fabrikalarından ilk çıktığı günki gibi duruyo yeni boyattığım yada aldığım tüfeği kılıfına 15-20 kere sokup çıkartsam namlu ucu yanları açılma yapıyo. El kundağını 10 kere söküp taktığımda el kundağının namlulara sürten kısmında boya kalmıyo.
Kalınlık konusuna gelirsek dediğim gibi kalınlığın aslıl amacı namlu yarılmasından çok atış anındaki sarsıntıyı önlemek ki ben kendi tecrübemden söylüyeyim benim 2mm namlu kalınlıklı pozem 4kg a yakın ağırlıkta ben havalıtüfekte saçma atar gibi kurşun atıyorum.
-
Serkan bey yerli sanayi hakkındaki görüşlerinize aynen katılıyorum.Armsan,Ata,Hatsan slug namluyu 400 liradan ucuza yapmıyor dandik x firmasıda neredeyse yarı fiyatına tüfek satıyor.Sorsan Avrupa tüfeği aratmaz diyor ama biliyoruzki SU BORUSU :)
-
Yok abi estafurullah kırılacak birşey yok haklısın sende.Sektörde yetkili bir abimin bana dediğine göre yurtdışına 80 dolara (!) tüfek satan firmalar varmış.Ve ayrıca fason ürettikleri burada fiyatı 3000 lira değerindeki tüfeğinde avrupada 12000 lira gibi rakamlara yükseldiğini söyledi.
Hem mühimmat hemde silah sanayii olarak bir standart tutturamadık henüz.Bunda kalite değilde ucuzluk aramamız büyük etken olsa gerek.Kimse tüfek almasa adamlar daha kalitelisini daha ucuza üretmek zorunda kalacaklar zaten.Ama bizde bu bilinç yok malesef.Hala 300 liraya satılan tüfekleri satın alan insanlar var...
-
İşin kötü yanı kalitede düşüş var. Ucuz tüfek arıyan çok insanlar kaliteye değil fiyata bakıyolar heraldeki firmalarda kaliteyi azaltıp üretimi hızlandırmaya bakıyolar. 20-25 sene önce üretilmiş yerli tüfeklerim var 40-45 sene önce üretilmiş ispanyol çiftem var her atıştan sonra tel fırfır harbiyle içindeki kurşun atıklarını temizliyorum babam yaşında tüfeğin namlusu çizilmiyo yeni üretilmiş tüfeğimi bugün atıştan sonra harbiledim ayna gibi yaptım sonra baktım namlu içinde 5 yerden çizik. 20 senelik tüfeği her atıştan sonra harbiliyorum çizik yok aynı harbiyle yeni tüfeği harbiledim çizik bu nebiçim namlu içi sert krom kaplama? Tanıdığım çoğu avcı tüfeğini temizlemiyo bile çoğu kullan at gözüyle bakıyolar tüfeklerine. Daha bugün 60 yaşında tüfek tamircisiyle oturduk konuştuk adam gençken browning auto 5 almmış çıkartı gösterdi halen onunla ava gidiyomuş. Türkiyede şuana kadar üretilen bütün tüfekler zaten avrupa tüfeklerin kalitesiz kopyaları.
-
İşin kötü yanı kalitede düşüş var. Ucuz tüfek arıyan çok insanlar kaliteye değil fiyata bakıyolar heraldeki firmalarda kaliteyi azaltıp üretimi hızlandırmaya bakıyolar. 20-25 sene önce üretilmiş yerli tüfeklerim var 40-45 sene önce üretilmiş ispanyol çiftem var her atıştan sonra tel fırfır harbiyle içindeki kurşun atıklarını temizliyorum babam yaşında tüfeğin namlusu çizilmiyo yeni üretilmiş tüfeğimi bugün atıştan sonra harbiledim ayna gibi yaptım sonra baktım namlu içinde 5 yerden çizik. 20 senelik tüfeği her atıştan sonra harbiliyorum çizik yok aynı harbiyle yeni tüfeği harbiledim çizik bu nebiçim namlu içi sert krom kaplama? Tanıdığım çoğu avcı tüfeğini temizlemiyo bile çoğu kullan at gözüyle bakıyolar tüfeklerine. Daha bugün 60 yaşında tüfek tamircisiyle oturduk konuştuk adam gençken browning auto 5 almmış çıkartı gösterdi halen onunla ava gidiyomuş. Türkiyede şuana kadar üretilen bütün tüfekler zaten avrupa tüfeklerin kalitesiz kopyaları.
Önemli olan seri üretimi hızlandırmak değil seri bir şekilde belirli bir standartta tüfek üretebilmek.Bizim ülkemizde büyük denen markaların tesisleri bile bir remington tesisinin yanında gülünç kalır tabi kalitede o doğrultuda.Yoksa neden bir browning kalitesinde üretim yapamayalım.Ne onlardan eksik teknolojimiz var nede hammaddemiz...
-
Önemli olan seri üretimi hızlandırmak değil seri bir şekilde belirli bir standartta tüfek üretebilmek.Bizim ülkemizde büyük denen markaların tesisleri bile bir remington tesisinin yanında gülünç kalır tabi kalitede o doğrultuda.Yoksa neden bir browning kalitesinde üretim yapamayalım.Ne onlardan eksik teknolojimiz var nede hammaddemiz...
Mert Pastırmacı; Hammadde de var kalite de...
AKUS, senin bahsettiğin kalitede poze ve çifte üretiyor. Ve Türkiyede Tam çakmaklı tüfek üreten tek firma.
Özel sipariş üzerine 50.000 $ a yaptığı bir tüfeği görmüştüm.
Neden almıyorsun öyle bir tüfek?
Forumda daha önce bu konular çooook tartışıldı. Ve adamlar yaptıkları o kaliteli tüfeği satacak MÜŞTERİ bulamamaktak şikayetçi...
-
Bence slug namlu etli namlu olmalı ancak dayanıklılık için değil. Denge için. E tabi dez avantajı ağır oluyor.
Slug namlu aslında gezli tertibatlı namlu demektir ancak ülkemizde slug namlu diyince tek kurşun namlusu anlaşılıyor.
Bantsız - gezsiz- şoksuz kaval namluyada slug deniyor
Mobil şoklu - gezsiz- rampa arpacık namluyada slug namlu deniyor
Gezli mobil şoklu yada şoksuz namluyada slug namlu deniyor.
Kısaca üstünde bant yoksa oluyor sana slug namlu. Aslında hepsi ile tek kurşun atılır.
Mobil şok ağızlı olanlarında ise alev gizleyen yada 5-4 şokunu takarak kullanmak daha mantıklıdır.
Gelelim et kalınlığına et kalınlığı seçilen 4140 kalitesine veya başka bir çeliğe göre değişir. İnce namlu kötüdür kalın namlu iyidir diye kimse söyleyemez.
Birde şu var ki bazı slug kaval namluların ucu dış taraftan bakarsanız dış çapı geniş olduğu için kalın gibi görünür. Oda şu nedenledir sanıyorum ki firma tezgahı ona göre ayarlayıp namluyu tek tip çıkarıyor. Daha sonrasında o etli kısım ister mobil şok ağızlı ister alev gizleyen ağızlı ister bantlı ister kaval namlu olarak ortak bir şekilde kullanılıyor.
Forumun 1. sayfasında Mahmut Çetin arkadaşımız iki slug namlu resmi göstermiş. Kendisinden kalın olanın namlu DIŞ çapını namlunun ucunda ve namlu ucundan 10 cm geride ölçmesini istesem. Birde diğer tüfek için olsun.
Bence ince tüfekte iki noktada aynı olurken kalın tüfekte namlu dış çapı 10 cm geride daha ince namlu ucunda daha kalın olacak. Oda firma isterse bu namluyu mobil şoklu yada bantlı yapsın diye yoksam tek kurşunu hiçbir firma düşünmüyor zaten kullanılan çelik ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor. Tüfeğin 61 namlu slug ise bence ince namlu daha güzel ancak 47-51 ise kalın namlu daha dengeli oluyor.
-
Mert Pastırmacı; Hammadde de var kalite de...
AKUS, senin bahsettiğin kalitede poze ve çifte üretiyor. Ve Türkiyede Tam çakmaklı tüfek üreten tek firma.
Özel sipariş üzerine 50.000 $ a yaptığı bir tüfeği görmüştüm.
Neden almıyorsun öyle bir tüfek?
Forumda daha önce bu konular çooook tartışıldı. Ve adamlar yaptıkları o kaliteli tüfeği satacak MÜŞTERİ bulamamaktak şikayetçi...
Birincisi ben poze kullanıcısı değilim.
İkincisi sipahiler müşterisiyim zaten üç beş liralık tüfek kullanmıyorum.
Önemli olan yüksek kalitede uygun fiyatlı tüfek üretmek , türkü kazıklamak değil.
Kaliteli malın her zaman müşterisi olur bunu unutmayın.
-
birde şunu söyliyim slug namlu üreten firmalar
1. iç çapını daha çok basınç yapsın diye dar yapabiliyorlar buda dış çapı aynı olan namlularda uçtan bakınca namlu ucu daha kalın gibi görünüyor. dış çapları aynı et kalınlığı artmış iç çap küçülmüş oluyor.
2. yada biraz daha geniş yapıyorlar at fişek yatağından tek kurşunu al namlu ucundan tarzında. Buda kurşunun namlu içinde deforme olmaması için ve sürtünmesi minimum olsun diye.
bence bir konuda 2 doğru olabilir. biri doğru ise diğeri yanlıştır denemez.
Bence yeni arkadaşlar avcılık için gezsiz tüfeğe alışırlarsa daha iyi. Zaten zamanla amaç 2 göz birden açık ateş etmek olacağı için. gez o noktada istenmeyen bir aksesuar olacak. Belli bir atıştan sonra ise zaten bantlı tüfeğinle gezli kadar hassas atış yaparken bulacaksın kendini.
Ayrıca domuz avına çıktın. tependen tahtalılar geçiyor. gezli tüfekle :) ne yapabilirsin ki?
Kendinizi bant üzerinden görerek 2 göz açık ateş etmeye alıştırın. Her avda her atış sporunda faydasını görürsünüz.
Gez domuz avında sadece bek avlarında faydalı bir aksesuardır.
Ben şahsen sürek avında gezsiz bantsız kaval namluyu tercih ederim. yüzledimmi ne yana koşarsa koşsun önlemeyide alırım, swingimide atarım. Gezli tüfekte bu zor.
-
Tunç abi ben nedense ilk tüfek attığımdan beri tek gözümü kapatırım iki göz açık atmanın avantajları şüphesiz var bazen tüfeği omuzlar iki göz açık banda ve hedefe bakarım ama ikiside hem silik hemde anlık gözükür bende vazgeçerim.İki göz açık atış yapmak için neler önerebilirsin? Saygılar.
-
Her işin bir şerefi var derler ya içmenin , sarhoş olmanın , veya tam tersi ibadetin her işin , yani şu slug namlu al abıcım , birinden bırak çekirdeği üstten bıraktığın gibi alttan çıkar , birinde ortada kalır harbi ile hafif vurarak anca düşürebilirsin. Bu işi tekniği ile yapmak önemli olan, yoksa Ata dede bir tüfekle ayı da vurmuş , keçi de , dağ tavuğu da. Naçizane önerim bu.
-
isim vermeyeceğim ama bazı firmalarda kalite düşüşü var marka olduk nasılsa biz bu tüfeği satarız anlayışı hakim. birde tüfek firmalarına öneride bulunmayacağım artık kendileri herşeyi daha iyi biliyor gezin dolaşın hoşunuza giden tüfeği alın bazı firmaların bir tüfeği diğerini tutmuyor bile, aynı model ama bazı firmalar slug namluları baya etli yaparken şeritli namluyu incecik yapıyor .bu arada fuarda bir tüfek gördüm 20 kalibre slug namlu çok kalındı sordum 2.7 mm dedi ben 3.0mm sandım helal olsun birde demezmi bizim en önceliğimiz bende taktir ettim
-
birde şunu söyliyim slug namlu üreten firmalar
1. iç çapını daha çok basınç yapsın diye dar yapabiliyorlar buda dış çapı aynı olan namlularda uçtan bakınca namlu ucu daha kalın gibi görünüyor. dış çapları aynı et kalınlığı artmış iç çap küçülmüş oluyor.
2. yada biraz daha geniş yapıyorlar at fişek yatağından tek kurşunu al namlu ucundan tarzında. Buda kurşunun namlu içinde deforme olmaması için ve sürtünmesi minimum olsun diye.
bence bir konuda 2 doğru olabilir. biri doğru ise diğeri yanlıştır denemez.
Bence yeni arkadaşlar avcılık için gezsiz tüfeğe alışırlarsa daha iyi. Zaten zamanla amaç 2 göz birden açık ateş etmek olacağı için. gez o noktada istenmeyen bir aksesuar olacak. Belli bir atıştan sonra ise zaten bantlı tüfeğinle gezli kadar hassas atış yaparken bulacaksın kendini.
Ayrıca domuz avına çıktın. tependen tahtalılar geçiyor. gezli tüfekle :) ne yapabilirsin ki?
Kendinizi bant üzerinden görerek 2 göz açık ateş etmeye alıştırın. Her avda her atış sporunda faydasını görürsünüz.
Gez domuz avında sadece bek avlarında faydalı bir aksesuardır.
Ben şahsen sürek avında gezsiz bantsız kaval namluyu tercih ederim. yüzledimmi ne yana koşarsa koşsun önlemeyide alırım, swingimide atarım. Gezli tüfekte bu zor.
Şerit namluyla kesinlikle hareketli hedeflere bende daha iyi atış yapıyorum sizinle hemfikirim.Gezsiz tüfek demek tüfekle birleşmek bir uzvunuz gibi görmek demek.Domuzu gördüğünüz an arpacıkta oluyor şerit namluyla.Slugla üç nokta birleştir falan bana göre zaman kaybı.
-
Tunç abi ben nedense ilk tüfek attığımdan beri tek gözümü kapatırım iki göz açık atmanın avantajları şüphesiz var bazen tüfeği omuzlar iki göz açık banda ve hedefe bakarım ama ikiside hem silik hemde anlık gözükür bende vazgeçerim.İki göz açık atış yapmak için neler önerebilirsin? Saygılar.
İki göz açık atarken tüfeğe değil hedefe odaklanılır zaten, tüfeği flu görürsün, hedefe odaklanırsın tetiğe bastığın an zaten baktığın yere atarsın otomatik olarak. Tüfeği net görmene gerek yok yani. (Evde denemek istersen iki gözün açık şekilde duvardaki bir noktaya-prize vs. odaklan, odaklanmanı hiç bozmadan kolunu tüfek gibi düşünüp o noktaya doğrult, bir gözünü kapattığın an parmağının tam hedefte olduğunu göreceksin.)
Burada dikkat edilmesi gereken nokta tüfeğin sana uyumlu olması, omuzladığın an tam olarak hedefe gelmesi, yani iki gözün açıkken tüfeği net görmediğin için arpacığı silme mi görüyorsun, üstten bakıp bandı mı görüyorsun anlayamazsın onun için kundağın sana uyumlu olması, gözün kapalı iken omuzlayınca tam hedefe gelmesi gerek, öyle değilse avdayken tüfeği ilk omuzlayınca tek göz açık şekilde arpacık-göz açısını ayarlar daha sonra diğer gözü de açıp hedefe odaklanıp ateş edersin.
Alışınca iki göz açık ateş etmek, tek göze göre çok daha kolay ve etkili oluyor. Trap atarak veya daha iyisi (buradaki gibi aşırı karga popülasyonu varsa) kargalar üzerinde çalışarak atışını geliştirebilirsin. Bu arada bütün bu yazdıklarım hareketli hedef için geçerli, sabit hedefe tek gözle atılır...
-
ben de bir tüfeğim şeritliyken gez taktım ama o yokuş aşşa zevkine tek kurşun atmak içindi. domuz avı için gezi pek önermem çünkü ne kadar iyi olursa olsun kısa mesafede önünüze ani çıkan hedefi açık net görmenizi zorlaştırıyor. şeritli ve gezsiz namnunun ferahlığı yok.
slug namnular tek kurşun için yapılmış, et kalınlıkları da fazla. odaha sağlam. onunla atarsanız daha iyi olur.
şeritli namnularda et kalınlığı daha ince gibi ve yüksek gramajın namnuyu ısıtması sonucu o şeridin lehim yerleri sıcaktan atabiliyor. 66 cm tüfeğe 5 numara şok takıp tek kurşun atarsınız bişey olmaz. ama yüzlerce binlerce atıyorsanız slug yaptırmanız daha iyi olur yüzlerce binlerce atmıyorsanız gerek yok.
-
2 göz atış yapmaya daha bende tam alıştım diyemem bazen atıyorum bazen kapıyorum.
bazen 2 göz bakıyorum tam tetiği çekecekken tekini kapatıyorum.
Eski alışkanlıkları yok etmek zaman alıyor. şimdi tek kurşun için kapatabilirsin sonuçta daha keskin atış yapmaya çalışıyorsun anlık durumlar için 2 göz açık atış yapmak faydalı ama tek göz kapatmış gibi keskin atılmaz tabi. ama uçar avında kendine uyumlu bir tüfek ile 2 göz açık atış yapmak çok avantaj oluyor. mert çok güzel açıklamış.
Çok pratik gerektiriyor. Paran varsa trap plakası yoksa patates soğan arkadaşın değişik açılardan havaya fırlatsın sen vur. böyle böyle baya alışıyorsun. trap makinasının attığı plak çok hızlı gidiyor ilk alışma evresinde tavsiye etmem elle atılması daha iyi. sonra daha güzeline geçersin.
patates soğanlada pek ala güzel oluyor. daha uygun fiyatlı vurduğunu anlayabileceğin ağırlıkçada atmaya uygun hedeflerde düşünebilirsin.
konserve kapaklarının kalıp gibi kullanıp içinde çamur dondurabilirsin. kapağı alıyorsun ama donduktan sonra büzülüyor biraz içinden çıkarabiliyorsun. buda en ekonomik yöntemlerinden biri.
malum trap plakası ucuz bir şey değil. ben 1 kere 1 kutu aldım. 50 lira verdim yarım saatte bitti ve içim cız etti. şu anda atışa giderken soğan alıyorum (hem havada 1 saçma bile gelse kabuk atıyor vurduğunu anlıyorsun) artık mevsimine göre :) mandalina denemedim ama oda güzel küçük hedef tufandalardan kullanmayın pahalı oluyor. :)
havada vurduğunuzu anlayacağınız parçalanacak hedefler işte.
-
iki göz açık atmanın farkını en güzel suçulluğu avında anlarsın. arazi açıktır bir ot yoktur ama biraz uzak kalkar ilk 3-4 saniye tek gözünü kapatınca hayvanı bulduramazsın hizalayamazsın bile. şimdi su çulluğunun hakkı 1 olduğu için avına çıkmıyoruz.
ama tek göz kapalı atarken 1 kutu (25 adet) fişekte 2-3 tane vururdum. şimdi bazen birde 1 bazen 2-3 te bir oluyor.
-
üveyik geçit avınıda tavsiye ederim (geçit avı olacak ama tarla ortası ağaç avı olmayacak). 2 göz açık atmaya çalış her sefinde. zamanla oluyor ama yavaş yavaş.
-
Teşekkürler çok faydalı bilgiler vermişsiniz.
Ben bir koli trap fişeği aldım ve yarısını havada hareketli hedefe attım.kola kapağından tutunda taşa kadar hemen herşeye attım.Plağa para vermek şimdilik benim için gereksiz bir masraf olur onun yerine fişeğe para vermek daha işime geliyor :)
İlk defa koliyle aldım ve bittikçe alırım artık hem hesaplı hemde tüfeği yormayan malzeme ayrıca doya doya atış yapıyorum.
Bundan sonra havada ikişer atışa başlamayı düşünüyorum zira tek hedefte vurmaya alıştım.
Farklı olarak 4-5 sabit hedefe seri atış çalışmalarıda yaptım ve yapacağım.İnşallah iki göz açık atışada alışırsam vay kekliklerin tavşanların haline :)
-
orman bahçe bağ içi karatavuk avı ilede kendini alıştırabilirsin. sen yürürken sağdan soldan çıkar. (bek avı yapmayacan ama). oda fena değildir yine çalı ağaç arasında kısa sürede kaybolur. su çulluğu ve karatavuk avında kulak avantajın vardır. sesli kalkarlar.
üveyik avında bu yoktur mesela üveyiği görmen lazım onunda seni görmemesi lazım
kısacası hepsi zamanla. sen bu işe gönül verdin mi hepsi olur yavaş yavaş.
-
ne güzel yaw keklikten tavşandan bahsetmek. kekliğin bursada kendisini bırak sesini bile zor duyar olduk.
-
Tunç abi bu sene ilk defa üveyik avı yapacağım kısmet,olursa bizim bölgede pek yapılmaz.Üveyikte 66 namluda trap fişeği iş görür mü yoksa 71 namlu huğlu pozede var poze 1-3 şoklu,diğeri mobil şoklu hatsan,tüfeğe göre şok ve fişek önerin nasıl olur?
Ayrıca bu bölgede keklikte tavşanda az abi yoksa üveyiğe meyletmem :)
-
hatsan 3 şok 30 gramdan az kullanma. trap fişeği kullanacaksanda rc veya bp gibi trap fişeği kullan. sabırlı avcı isen 2. fişek trap 1. fişek 30 gr keçe tapa olabilir.30 grama 8 numara uygundur. he sabırsız avcı isen tam ters çevir yada ikisinide power tapa 30 gram kullan.
huğlu 1-3 pozede her marka olur yerlide olur. 2 hazneyede trap koyabilirsin. çok ta güzel olur. ama ben olsam 1 şoka 28-30 gr keçe tapa 8 numara 3 şoka yine 28 gr power tapa 8 numara koyardım. he sabah saatleri çok soğuk oluyorsa 30 grama çıkabilirsin ama yaz soğuğu olduğu için 32 gr tavsiye etmem.
bu kişiden kişiye değişir bunlar benim fikrim. ben 3 şok kullanıyorum. geçen sene 1. fişeğim 28 gram yaf 8 numara 2. fişeğim 28 gram bp 8 numara ile güzel sonuçlar aldım. ilk fişek 2. yi aratmadı pek.
-
he şimdi şu var herkes tüfeğini tanır. en verimli şokunu en fazla 5 seferde cuk oturtturursun :) ama fişeği tüfek belirlediği için handi fişeği seveceğini bulana kadar seni baya ağlatır.
kimisi yerlide zuber sever kimisi yaf sever kimisi meca kimisi özkursan kimi hiç birini sevmez, baba bana gavur gelin al der. kimisine gavur gelin getirirsin kimisi yurdum toprağı olsun bu bu gavuru ben ne yapayım der. Fişeği sen bulacan. Yazı farklıdır kışı farklıdır. Kutu kutuya uymaz.
-
mesleğimiz gereği işimizin parçası hep silahlar.... avcılık zevk işi.. ekonomik durumun müsait ise bir slug namlu al... yoksa net atış için çiftli orta gez taktır.. olsun bitsin
rasgele
selamlar
-
Ben gezli yüksek arpacıklı silindir kısa namlu yani slug namluyla ördekte vurdum tavşanda vurdum duran hedeflerde değildiler, şeritli 71cm namlu tüfeklede çok domuz vurdum :) Yani olmuyacak diye bişey yok ama verimlilik yönünden fark olur tabi. Slug namlu gezinin en büyük avantajlarından biride sağ sol üst alt ayarı yapabilirsiniz kendinize göre sıfırlarsınız nişan hattını. Size keskin bir nişan hattı sağladığından daha kendinizden emin atış yaparsınız sonuçta tekkurşun atıyosunuz saçma gibi geniş alanı vurmuyosunuz sıfırlama önemli. Alıştıktan sonra hareketli hedeftede bir dezavantajı yok. Askerdeyken hepiniz önleme atışını görmüşünüzdür ama şeritli namlu tüfek görmemişinizdir :) Şeritle nasıl hayvanı takipedip önleme atışı yapıyosanız gez arpacıklada aynı şekilde gayet yapılabiliyo. Ben tek dezavantajını gördüm gece bekinde tüfeğin altındaki feneri yakınca gez ve arpacığın arkasındaki hedef şeritli namluya göre daha silik görünüyo buda zaten iyi bir kamufle rengine sahipolan domuz için avantaj oluyo.
-
Herkese teşekkürler,
Muhtemelen haftaya Ramazan Aknarçay ustaya gönderdiğim tüfek için slug namlum gelecek.
Mesele tek kurşun olunca bence gez şart. Kendim hem havalı tüfek hemde havalı tabanca çok kullandım bu yüzden gez ve arpacık sanırım sorun olmaz.
Slug namlu almamdaki en büyük etmen atış zevki zira 1-3 şoklu poze ile bile domuzda verim alınır.
Sağlıcakla kalın.
-
Herkese teşekkürler,
Muhtemelen haftaya Ramazan Aknarçay ustaya gönderdiğim tüfek için slug namlum gelecek.
Mesele tek kurşun olunca bence gez şart. Kendim hem havalı tüfek hemde havalı tabanca çok kullandım bu yüzden gez ve arpacık sanırım sorun olmaz.
Slug namlu almamdaki en büyük etmen atış zevki zira 1-3 şoklu poze ile bile domuzda verim alınır.
Sağlıcakla kalın.
Aynen kardeşim, benimde çocukluğum havalı tüfekle geçti halen kenarda bitane hatsan mod 125 tüfeğim var. Gezi sağlam bir ayarladıkmı 25-30 metreden demir parayı göbeğinden vururdu :) ama havalı tüfekte gez yerine şerit olsa öyle bilşey çok zor olurdu en basit örnek.
Benim tanıdığım 1-3 şoklu pozeyle domuz avı yapan çok insan var alta tek kurşun üst namluya şavrottin koyuyolar tamam. Şavrottin yasaklanmadan önce bende çok yaptım hatta. Ama önemliolan işi kitabına uygun yapmak. 3 tane slug tüfeğim var 4.yüde almayı düşünüyorum zevk meselesi ;)
-
ben yıllardır 5 no şokla atarım birşey olmaz.
-
slug (gezli ) namluya alışmak çok zordur
8 aydır kullanıyorum bir türlü alışamadım
-
slug (gezli ) namluya alışmak çok zordur
8 aydır kullanıyorum bir türlü alışamadım
Dediğiniz doğru, alışması zor ama alıştınızmıda çok iyi atışlar yapabilirsiniz. Ben yanlamasına hızla kaçan tavşan bile vurdum 55cm slug namuyla.
-
askerdeki gibi yere yatıp destekli atarak çalışmak lazım ilk zamanlar.
-
Sadece domuz avına giden biri olarak nacizane tavsiyem,55 namlu, şeritli ,slug namlu yaptırmanız . V gezli slug namlu, hareketli avlar da hızlı nişan almayı zorlaştırır . Şeritli ve kısa bir slug namlu , domuz avında arazi şartlarının sık çalılık veya ormanlık alanlardan oluştuğu için , hızlı ve bir okadar sorunsuz nişan almanızı sağlayacaktır. Şeritli slug namlu yaptırma imkanınız yok ise , gezi olmayan kaval namlu da iş görecektir. Domuz avında red dot kullanımı da fazlasıyla işinize yarayacaktır. 2,5 moa değerin de iyi bir red dot , iki gözünüz açık ateşetme imkanı tanırken ,hızlı nişan alma kolaylığı da sağlar.
-
Sadece domuz avına giden biri olarak nacizane tavsiyem,55 namlu, şeritli ,slug namlu yaptırmanız . V gezli slug namlu, hareketli avlar da hızlı nişan almayı zorlaştırır . Şeritli ve kısa bir slug namlu , domuz avında arazi şartlarının sık çalılık veya ormanlık alanlardan oluştuğu için , hızlı ve bir okadar sorunsuz nişan almanızı sağlayacaktır. Şeritli slug namlu yaptırma imkanınız yok ise , gezi olmayan kaval namlu da iş görecektir. Domuz avında red dot kullanımı da fazlasıyla işinize yarayacaktır. 2,5 moa değerin de iyi bir red dot , iki gözünüz açık ateşetme imkanı tanırken ,hızlı nişan alma kolaylığı da sağlar.
ahanda doğru söz bu. ekleyecek bişey yok.
benim resimdeki ortadaki tüfek yada en alttaki tüfek gibi işte.
-
Kim ne derse desin hareketli hedefte ve yakın mesafede şerit namludan alınan verimi alamıyorsunuz hiçbir gezli tüfekle.Kısacası benim sahip olduğum cins bir tüfek.Bu işi bilen biryerden aldığım için bu tüfeğin sahibiyim bugün.Ve özellikle hareketli haldeyken atış yapmaktan çok büyük keyif alıyorum tüfeğimle.
(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t31.0-8/1658181_292732964223208_649982958_o.jpg)
-
gez bende de var, durarak, düşünerek, ayarlaya ayarlaya keyfi atışlarda işe yarıyor ama ani kaldırıp çakmak için gezsiz , şertli namnu daha iyi.
(http://sv102.piclect.com/785393549/o/14/09/22/p5100052.jpg)