TURKIYE AVCILARI VE ATICILARI FORUMU
SİLAHLAR, MÜHİMMAT, EKİPMAN HAKKINDA HER ŞEY => FİŞEKLER HAKKINDA HER ŞEY => Konuyu başlatan: Mutlu YAĞMUR - 04 Ağustos 2015, 09:18:44
-
Mrb forum uyeleri fisekte gr ve sacma numarasi kadar tapa secimide onemli bence ve siz tecrubeli avcilardan bilgilerinizi paylasmanizi istiyorum kac metreye kadar bior tapa kac metreden sonra power tapa kullanmaliyiz
-
36 mt 71 poze 5 şok a4 kağıt hedef 3 çeşit tapalı fişek testlerinden
31 gr 7 no rc titano bior tapa
(http://s17.postimg.cc/p723hcm1b/titano.jpg) (http://postimage.org/)
30 gr 7 no imperıal keçe tapa
(http://s1.postimg.cc/i0sym4wlb/imper_al.jpg) (http://postimage.org/)
32 gr 7 no wınchester power tapa
(http://s13.postimg.cc/khsfeimav/w_nchester.jpg) (http://postimage.org/)
-
Mrb forum uyeleri fisekte gr ve sacma numarasi kadar tapa secimide onemli bence ve siz tecrubeli avcilardan bilgilerinizi paylasmanizi istiyorum kac metreye kadar bior tapa kac metreden sonra power tapa kullanmaliyiz
mutlu bey merhabalar,
tüfek sistemine göre değişim göstereceğinden gazlı / kinetik , poze veya kırma / çifte namlu uzunlukları ve çapları bu işte faktörel etken olduğundan yapacağıız ava ve rakıma bağlı olduğundan standardı yoktur.
fakat genelleme yapalım derseniz, yakın kalkan bıldırcın veya çullukta kısa namlu 66 ve altı 5 veya 4 şokla bior tapalı fişek, saçma aralığı 7-10 no saçma , 24/30 gr aralığı saçma ağırlığı kullanıyorum.
( dip not dispanserte ve keçe tapaya ihtiyaç duymadım, geçmiş zamanda mke keçesini merak üzerine bıldırcında kullandım tövde dedirtti , namluda siyah naylon poşet yakmıştım sanki, ki attığım yarım kutu fişek tüfek 222 robust 28 gr. no 8 idi, fakat kullanan ve memnuniyet alan var)
keklik,tavşan, tahtalı ve üveyk avlarımda 7 ve 5 no saçma 32 gr pover genelde istikrar için rc spıe veya rc s4 tercih ediyorum.
yani 35 metreye kadar acan tapa 35 metreden sonrası 45 metreye kadar kadeh piston vs. gerisi kics şok , hindi şok vs.
benim tecrübem 65 namlu gazlı otomatikte 12 çaplı bir tüfekte bundan ibaret,..
umarım işinize yarar, özgür beyin verdiği örneklemede görselde çok aydınlatıcı bende foto derdi var çekip atma maalesef yok benden çıkan bilgi deneyim bu kadar.
eski bir avcı öğüdü var bu konu ile alakalı ''elindeki boruyu iyi tanı'' bol fişek yakmak lazım elinizdeki tüfek kaç metrede neler yapıyor onu irdelemeli çünkü tapa ava göre değişiyor o basit fakat elinizdeki tüfek kaç metrede neler yapıyor hangi mühimatla konusu varya işte işin özü tamda orada yatıyor.
mersinden saygılarımla.
-
dispersante fişekten farklı lambro direct 20 mt 4 şok bence gereksiz fişek
(http://s9.postimg.cc/x0qe0p0cf/20141122_083827.jpg) (http://postimage.org/)
-
Bu etkili atış mesafesi tüfekten tüfeğe değişiklik gösterir. Kullandığın şoklarlada değişiklik gösterir. Arazi şartları ve havanın nasıl olduğuna göre değisiklik gösterir. Genel bir ortalama yaparsak dispersante tapanın etkili menzili 20 m keçe ve bior tapanın ise 20 - 25 m ve 25 m den sonra ise power tapa gereklidir bence... ;)
-
Sadece tapanın cinsi değil çapı da önemli. Her tapanın çapı aynı değil. Patlamanın şiddetini etkiliyor.
-
Bior tapa kimi zaman power ile çok yakın dağılım veriyor, kiminde vermiyor. Teorik olarak power tapalar daha uzak menzil içindir. Fakat işin bence doğrusu şöyle; fişek bir sistemdir. Sadece tapasına göre beklentiye girmek çok doğru olmaz. Kullancağımız mesafede kağıda atış yaparak, gerekirse şok değiştirerek gözlememiz gerek. Birer atış da yeterli değil, bence her şok ve fişekle asgari 3 deneme yapılmalı. Genede ekseri beğenilen, önerilen fişekleri denemeye başlamak zaman kazandıracaktır. Tabi kısa mesafelerde önemli farklar da beklemeyin.