TURKIYE AVCILARI VE ATICILARI FORUMU
GRUPLARA DAHiL OLMAYAN BÖLÜMLER => AVCILAR KIRAATHANESİ => Konuyu başlatan: İbrahim YILDIRIM - 17 Mart 2017, 18:18:43
-
Arkadaşlar evde sazın akordu ile uğraşıyom tam Bam teline dokundum
Aklıma avcı camiasının en takınaklı konusu olan TÜFEK YAKIYOR ,YAKMIYOR meselesi geldi
Sitemizde görüyorumki birebir silah kullanan değil silah üreticilerimiz var biz bu işi nekadar düşünsekte Üretim başkadır. Vay efendim çelik böyle çelik şöyle , vay efendim rüzgar kesti , vay efendim kan çıktı , sarı su fışkırdı gibi ,gibi vs vs...
Ben bu konuya kendi silahımla gireyim
Elimde iki tane makina var biri çifte diğeri otomatik
Çiftem kromsuzdur ava kırık saçma atarsam mutlaka fitilliyor ama keçe tapa olacak ( Nedenini bilmiyorum )
Otomatiktede aynı durum kısmen mevcut saçma yumşak ve ezik olursa hatta başka bir konudada arzettim, saçmaları fişekten boşalttım levye ile yamulttum , şekil falan kalmadı eğri büğrü oldular düşmeyen kargaya düşmeyen sakçaya attım, bütünle tüyler içerde. (Nedenini bilmiyorum)
Arasırada tavşana normal saçma ile fitil taktığı oluyor BP 34 gr 4 no Bu fişekte güzel sonuç çıkıyor
Çİfte yakın mesafede kısmen avda koku bırakıyor (nedenini bilmiyorum)
Bu gibi durumlar haricinde herşey normal av vuruldumu vuruldu.
Eminim bu konudaki tek kafa karışıklı bende değildir
Değerli avcı ağbeyler ,arkadaşlar ve bizlere silah üreten ustalarımız.
Havandanmı, sudanmı,topraktanmı bu işin aslı nedir , nedeğildir
BU SİLAHLARDAKİ YAKIYOR ,YAKMIYOR MESELESİ NEDİR ?
Fişekmi hızlı, fişekmi yavaş , hava açıkkenmi , kapalıykenmi yapar yapmaz
Rüzgarmı itiyor ,nemdenmi tüye yapışıyor , saçmamı yumşak yoksa çelik saçmamı fitil takıyor
Ava atılan mesafemi iyi olacak yoksa atışın açısımı doğruyu bulacak
Sezonun kapanması ile tartışalım istedim.
herkese saygılar , selamlar
-
bence bu konu tamamen avın ölüm yerine gelip gelmediği ile alakalı başka açıklaması yok
-
bence bu konu tamamen avın ölüm yerine gelip gelmediği ile alakalı başka açıklaması yok
Kesinlikle katılıyorum.
-
Öldürmeyen ALLAH öldürmüyor :) Bu gerçekten çok kafa karıştıran bi konu. Ben de kendimden bi örnek verim. Karatavuk avına başladım. Fişek yaf marka 28 gr 9 no bior tapa. Mesafe 15-20 metre. Tüfek epey met edilen yerli marka 12 çap 66 namlu bi yarıoto. Vurulan karatavuklar kan revan hepsi can çekişiyor. Hepsini kesmek zorunda kaldım. Aynı gün öğleden sonra aynı mera. Bu sefer elimde en az 30 yıllık üzümlü yapımı 28 cap tek kırma. Namlu kromsuz. Fişek yaf 16 gr 9 no. Tek saçma alan dahi havada uyuyor. O günden beri çok düşünür oldum bunu. Benim şahsi görüşüm ; namlu içine yapılan krom kaplama, iç çap ve daralma açıları en büyük etken. Yerli imalatcılar en azından iç çap değerlerini yazma nezaretinde bulunsa. Bu bile fişek seçimi hakkında bi fikir sahibi olmamıza yardımcı olur. Tüfeğin yakmayanı yok bence. Tüfeğin namlu özelliklerine göre uygun muhimmatı bulmak önemli. Bence yakmayanı degilde çok fişek seçeni var bu meretin.
-
tüfekler arasında fişekler arasında fark yok diyorsanız nirvanaya ulaşmışsınız tartışmaya gerek bile yok .bireysel düşünmeyin genel için yazdım bunu
-
Magic için hepsi geçerli 😀Son ördek videosunu izleyin sarsılmazların tam bir komedi 😀😀
-
özgür ataş arkadaşım link atsana buraya aynı video mu acaba izlediğim
-
özgür ataş arkadaşım link atsana buraya aynı video mu acaba izlediğim
ben tv de izledim son bölümü sitesinde videoları varmı bilmiyorum
-
O avda kullandığım tufek sarsılmaz değildi. Çap ve fişek mutlaka fark eder. Bu ilk aklıma gelendi. Aynı durumu mke namlu bi poze ve aynı yarıoto ilede yaşadım. İkisi de aynı marka ve gr fiseklerle aynı gümede aynı mesafedeki ördeklere atış yaptı. Sonuç yine karatavuklar gibiydi.
-
O gün vurduğum kuşları ayrı ayrı otopsi yaptım. Fark çok bariz şekilde belli oluyordu. Kırma tüfekle vurulan kuşlarda isabet yarıoto tüfeğe göre az. Fakat kırma tüfeğin saçmasının girdiği yer kansız, simsiyah ve kokuyor. Yarıoto tüfekle vurduğum kuşlarda saçma girişleri pembe renkte ve kan içinde. Burda aklıma gelen saçmanın namludan çıkış hızı. Özellikle yaf ın o yamuk yamuk fiseklerinde. Hızlı saçma yumuşak ve yamuksa havayla sürtünmesi artarak ısınıyor. Hedefe çarptığında sıcak girip şekli bozulduğundan hayvanı şoka girdirip hemen öldürüyor. Öldürücü yerler konusu istisna bence. Acayip yerlerinden vurulup havada uyuyan kuşa çok denk geldim.
-
Benelli crio namluları -300 derecede donduruyor beretta browning çeliğe krom molibden karıştırıyor perazzi kromsuz namlu yapıp rayba ile namluları fişek yatağından başlayarak işleyip şok yapıyor çeliğin 4140 ından başlayında 6100 küsürüne kadar çeşidi ithal edilip işleniyor. namlu içi işlemesi sıfır hataya yakın bir şekilde kromlanıyor. ve bir sürü AR-GE grupman penetrasyon namlu hızı çıkış hızı mekanizma çalışma sistemi vs vs bunlar hep boşuna nasıl olsa hepsi aynı ne gerek var.. alın bir tane siyah boru kullanın zaten yakma yıkma pişirme gibi şeyler yok veya hurafe... unutmadan fişeklerde öyle yakanı yıkanı yok nasılsa alın kullanın bu konu daha öncede işlendi ama sonuç alınamadı... EN İYİ YOL BİLDİĞİN YOLDUR RASTGELE .....
-
Emin bey. Belli ki bu konuda benden tecrübelisiniz. Ben forumda daha yeniyim.Oyle perazzi beneli falanda kısmet olmadı daha. Rica etsem eğer mahsuru yoksa konu hakkinda küçük bi açıklama yapabilir misiniz? Eski konudan bi likte atarsanız sevinirim.
-
Emin bey. Belli ki bu konuda benden tecrübelisiniz. Ben forumda daha yeniyim.Oyle perazzi beneli falanda kısmet olmadı daha. Rica etsem eğer mahsuru yoksa konu hakkinda küçük bi açıklama yapabilir misiniz? Eski konudan bi likte atarsanız sevinirim.
Hakan bey öncelikle şunu belirteyim ne tecrübe nede avcılık konusunda hiç bir iddiam yok öyle benellide perazzide kullanmış değilim kullanmamış olmamda teknoloji cahili olduğum anlamına gelmez.
bu konu ile ilgili hararetli tartışmalar oldu nice arkadaşlar birbiri ile küstü darıldı kimisi dalga geçer gibi alaylı ve imalı yorumlarda bulundu sonunda konu yönetim tarafından kilitlendimi silindimi bilmiyorum.
size şunu söyleyeyim imzamda bulunan robust 958 falcor diye anılan pozem 40 yıllık bir maziye sahip ve namlu altında çok ince zarif ibare var << 1200 bar >> yazıyor tam 40 yıl önce ürettiği namluya basınç testi yapmış ve yazmış
ve bu tüfeğin avı farklı demek istediğim kaliteli namlu kaliteli işçilik mühendislik iyi muhimmat ile birleşince yakarda yıkarda morartırda öyle hepsi aynı değil farkı var ve olmalı bugün 20 yıldır vursan 92A kullanıyorum üzümlü mke namlu kullanıyorum nedeni ise namluları. vursanın namlusu 4140 Alman mannesman firmasından ithal edilen çelikten imal edilmiştir. şu ana kadar ülkede binlerce avcı bu tüfekten memnundur. ben dahil. mke namluda öyle robust ta öyle benim için tüfek demek namlu demektir. ve kaliteli namluyu yakaladınızmı farkı anlarsınız kanada gelse kemiğe gelse kırar tüye denk gelse içeri sokar ete denk gelse iç organlara kadar sirayet eder tabii dandik bir mühimmat olmamak koşulu ile. bu tüfek ile ilgili yakan yıkan kısmı gelelim fişek meselesine fişeğinde rolü çok önemli saçması tapası barutu dünyaca kabul görmüş kendini ispatlamış markaların avına göre uygun kullanılan fişekler dediğim namlu ile birleşince zehir saçar.
şöyle bir örnek vereyim ülkenin en avcı köpeğinin yavrusunu bir acemiye verin eğitemez bakamaz köpeği bozar vazo gibi bakar sonra ava çıkarır sonra zırt bir telefon abii bu köpek av yapmıyor abi bu tüfekten korkuyor. abi bu avı yiyiyor... gelde burdan yak demem odur ki bu konudan bir sonuç çıkmaz klavye başında başka dağda başka oluyor vaziyet selamlar.
not: sözüm kimseye değildir kimsede cevap vermek zorunda değildir. dediğim gibi en doğru yol bildiğin yoldur. rasgeleyin.
Bu Resim de benden olsun.
(https://resmim.net/f/BzQQc2.jpg)
-
Bundan 6 yıl gibi önce komşu orjinal winchester fişek verdi fişek 34 gr 4 no kırmızı ağzı mühürlü kapsül sarı Avdan boş dönerken merada yerde bi Saksağan les didikliyor mesafe 30 mt var yok o winchesteri attım dinamit gibi patladı ortalık toz karga dikine 3 metre uçup aynı yere kondu yanına gittim karga ayakta sağından solundan delik posetten su akar gibi kan damliyor sallanip duruyor sarhoş adam gibi içim acidi bi daha atıp açısına son verdim dahada o fişek almadım çok hızlı bi fişek galiba namludanmidir kromdanmidir bilemiyorum ama bazı tüfeği bi saçmasi ördeğe kalcadan alsın indiriyor
Ordekteyim geçen sene komşunun oğlu geldi genç hevesli kiramadim abi avdan dönüşte fişek getirdim atiyim dedi Mirage 34 gr 4 no getirmiş fisekler çok eski pas yapmış hafiften ördek çıkmadı dönerken hedefe atalım dedik 4 lu bi grup yeşil geçit yapıyor hedefe atmadim Ördekler geçerken ondekine onlemeli attım arkadaki ördek inişe geçti 300 mt gidip çakıldı otopsi yapmayı severim üç saçma karın altından girmiş tüyler içerde çıkış yok çok ilginç degilmi
-
Şahsi kanaatim şudur ki benim için tüfekte en önemli etken KUNDAK tır..Eğer kundak avcıya uygun değilse dünyanın en iyi tüfeği de olsa boş ve avcıyı avdan soğutur..Ya alt atar ya üst atar ya koluna takılır vs vs...
Diğer önemli etken ise FİŞEK ve ŞOK kombinasyonudur..Buda biraz zahmetlidir ve çokça fişek yakmanız gerekir(deneme atışları yaparak)..Tüfeğinize uygun sıkıyı bulduğunuzda artık gerisi size kalmış ben uygun sıkıyı bulunca hemen koliyle alıyorum ama artık bu gidişle oda zor..
35 mt ye kadar öldürmeyen yivsiz tüfek kanaatimce yoktur..Ben bu mesafeden sonrasına fişek atmıyorum genelde..
İbocan senin çakaralmaz otomatikte şok derdinde yok full sabit şok ;D ;D ;D
Selamlar..
-
Emin bey yorumunuz için teşekkürler. Ben gerçekten mesajı samimi olarak yazmıştım. Dediginiz gibi konu bazen hararetli olabiliyor. Çeliklerdek bahsetmişsiniz. Bende bi on yıl kadardır çelik sektöründe çalışıyorum. O çeligin üretildiği 1300 derece indüksiyon ocakların bakımını falan yapıyoruz. Çeliğin tuzunu biberini atan ustalarla baya muhabbetim oluyor.Çelik işinde edindiğim bilgiye dayanarak söylüyorum. Mesela molibden, nikel gibi madenler çeliğe sertlik vermek için kullanılıyor. Farlı ısıl işlemler yapılıyor. Amaç sertliği artırmak. Farkı madenler karıştırılyor. Madenin ısınma ve soğuma değerlerini degistirmek için. Çeligin kalitesi,sertligi, basınca mukavemeti, uzun ömürlü ve güvenli olması için önemli konular. Fakat namlu içindeki acıların en az bunlar kadar önemli olduğu kanaatindeyim. Yerli üretim bi çok tüfekte bu tip madenler kullanılıyor. Şu an kullandığım sarsılmazın namlusuda crom molibden bi çelikten yapılmış. 50 gram magnum dolulararı bile seri şekilde zorlanmadan atıyor. Buz gibi bi namlu ama ne grupman ne tesir var. Benim kırmada hamur gibiydi. Taşa değdigi yer yamulur. Yani çok önemli olsada kalite de tek başına bi yere kadar. Bi yerden sonra ustalık giriyor işin içine. Açıların önemi büyük. Muhimmat seçimide bu açılara, iç çapa,ava ve sıcaklığa göre belirleniyor. İdeal bir hıza ulaşan saçma eğer yumuşak bi kurşunsa ısısıda şeklide değişir. Avdaki tahribatıda farklı olur. İlle ithal çelikler kullanılmasına gerek yok. O ithal kaliteli çelikler gibi atım ömrü olmayabilir ama zamanında üzümlünün, huğlunun ustaları elindeki yerli çeliklede bu yıkımı yakalamış. Pas içinde yatan tek kırmam şahit :) Herkezin görüşüne saygı duyuyorum. Yanlış bi sözüm olduysa affola.
-
Öldürmeyen ALLAH öldürmüyor :) Bu gerçekten çok kafa karıştıran bi konu. Ben de kendimden bi örnek verim. Karatavuk avına başladım. Fişek yaf marka 28 gr 9 no bior tapa. Mesafe 15-20 metre. Tüfek epey met edilen yerli marka 12 çap 66 namlu bi yarıoto. Vurulan karatavuklar kan revan hepsi can çekişiyor. Hepsini kesmek zorunda kaldım. Aynı gün öğleden sonra aynı mera. Bu sefer elimde en az 30 yıllık üzümlü yapımı 28 cap tek kırma. Namlu kromsuz. Fişek yaf 16 gr 9 no. Tek saçma alan dahi havada uyuyor. O günden beri çok düşünür oldum bunu. Benim şahsi görüşüm ; namlu içine yapılan krom kaplama, iç çap ve daralma açıları en büyük etken. Yerli imalatcılar en azından iç çap değerlerini yazma nezaretinde bulunsa. Bu bile fişek seçimi hakkında bi fikir sahibi olmamıza yardımcı olur. Tüfeğin yakmayanı yok bence. Tüfeğin namlu özelliklerine göre uygun muhimmatı bulmak önemli. Bence yakmayanı degilde çok fişek seçeni var bu meretin.
O gün vurduğum kuşları ayrı ayrı otopsi yaptım. Fark çok bariz şekilde belli oluyordu. Kırma tüfekle vurulan kuşlarda isabet yarıoto tüfeğe göre az. Fakat kırma tüfeğin saçmasının girdiği yer kansız, simsiyah ve kokuyor. Yarıoto tüfekle vurduğum kuşlarda saçma girişleri pembe renkte ve kan içinde. Burda aklıma gelen saçmanın namludan çıkış hızı. Özellikle yaf ın o yamuk yamuk fiseklerinde. Hızlı saçma yumuşak ve yamuksa havayla sürtünmesi artarak ısınıyor. Hedefe çarptığında sıcak girip şekli bozulduğundan hayvanı şoka girdirip hemen öldürüyor. Öldürücü yerler konusu istisna bence. Acayip yerlerinden vurulup havada uyuyan kuşa çok denk geldim.
Hakan bey Kromlu kromsuz silah olduğu için sözlediklerinize katılıyorum
Eğer saçma yumşak ve bozuksa etki artıyor ben bunun apaçık farkına vardım.
Ezik büyük saçmalar daha öldürücü iken acaba üretimler bu yönde neden olmuyor
Bu çeşit saçmalar tüfeklerde bir takım ters sonuçmu doğurur. 4140 yerine 4340 hava çeliği kullanılsa krom atılmasa acaba hafiflik ve daha etkili namlular çıkarmı. Daha ağır dolular yerine tapalar daha derin yapılıp
gram düşürülüp hız artırılsa bu sorunlar tamamiyle ortadan kalkarmı .
-
Şahsi kanaatim şudur ki benim için tüfekte en önemli etken KUNDAK tır..Eğer kundak avcıya uygun değilse dünyanın en iyi tüfeği de olsa boş ve avcıyı avdan soğutur..Ya alt atar ya üst atar ya koluna takılır vs vs...
Diğer önemli etken ise FİŞEK ve ŞOK kombinasyonudur..Buda biraz zahmetlidir ve çokça fişek yakmanız gerekir(deneme atışları yaparak)..Tüfeğinize uygun sıkıyı bulduğunuzda artık gerisi size kalmış ben uygun sıkıyı bulunca hemen koliyle alıyorum ama artık bu gidişle oda zor..
35 mt ye kadar öldürmeyen yivsiz tüfek kanaatimce yoktur..Ben bu mesafeden sonrasına fişek atmıyorum genelde..
İbocan senin çakaralmaz otomatikte şok derdinde yok full sabit şok ;D ;D ;D
Selamlar..
Ersin abi söylediklerine katılıyorum Kombinasyon çok önemli
her ne olursa olsun , Tüfek avcıya, fişekte tüfeğe uyacak gerisi zamanla geliyor zaten.
Yalnız yandı yanmadı olayları biraz ortalık karıştırıyo birgün sana 2,10 barut 38 gr ezik saçmalı bir fişek verecem Kirik önünden geçerken çayı yudumladıktan sonra ateş edecen :D :D sonra 35 metre tarihe karışacak :D
çalaralmaz çok şükür şoksuz ince ayrıntıya girmeden fişeklerle ayar vermeye çalışıyom tek sorun bıldırcın oluyor 24 /28 gr idare ediyoz
-
Sene 96 97 ata otmatik yeni cıkmıştı öve öve bitiremiyorlardı.Gittim bir tane 2525 seri numaralı aldım.Ava gittik iki arkadaş o zaman gb meşhurdu 34 g 3 numara yaklaşık 30 40 metre arası aşahıdan yukarı doğru kaçan tavşana o zaman takoz işide yok 5 tane attım.Hayvar her seferinde saçmanın icinde kalıyor.Allahtan biraz kar vardı tavşanı yakşaık bir km kovadıktan sonra yakaladık.Tavşanın bir tarafı simsiyah deride yaklaşık bir avuc saçma var.Bu olay ikinci kez tekrarladı .Sonuç tüfeği abimin başına bela ettim yani hediye.Bir daha da ata tüfeğe tövbe ettim.
-
İbrahim bey. Yamuk saçmalı fiseklerin grupman sorunları olacağından uretilmedigini düşünüyorum. Fermalı yakın avlar için üretilen kare şeklinde saçmalar görmüştüm. Ama uzak atışlarda ne olacağını denemeden kestirmek zor. Hava çeliginden namluda biraz sıkıntılı olur. Bu çelik elinizden yere düştüğünde dahi kırılan bi çelik. Tufekler için uygun olacağını düşünmüyorum. Bahsi geçen hava çeligini giyotin makaslarında kullanıyoruz. Bazen civatalari gevşeyip üst üste biniyor. Kopan parçaların 30 metre yukardaki çatıyı delip gittiğine şahit olmuştum. O çelikten içinde 600 bar basınç olan bi tüfeği taşımak istemem doğrusu.
-
İbrahim bey. Yamuk saçmalı fiseklerin grupman sorunları olacağından uretilmedigini düşünüyorum. Fermalı yakın avlar için üretilen kare şeklinde saçmalar görmüştüm. Ama uzak atışlarda ne olacağını denemeden kestirmek zor. Hava çeliginden namluda biraz sıkıntılı olur. Bu çelik elinizden yere düştüğünde dahi kırılan bi çelik. Tufekler için uygun olacağını düşünmüyorum. Bahsi geçen hava çeligini giyotin makaslarında kullanıyoruz. Bazen civatalari gevşeyip üst üste biniyor. Kopan parçaların 30 metre yukardaki çatıyı delip gittiğine şahit olmuştum. O çelikten içinde 600 bar basınç olan bi tüfeği taşımak istemem doğrusu.
Anladım Üstat sanırım sende demir çelik işiyle uğraşıyorsun
Yalnız bu yamuk saçmalara tapa ile biraz çözüm bulunabilir gibi çarptığı avı anında çeviriyor
Bende Dededen kalma babadan geçme bir çitfe mevcut Alman Krup marka kromsuz dedeme Alamanyada 4340 hava çeliğidir deyip satmışlar. Küçükken düşürecek olmuştum azarı yemiştik. Yumşaktır bunlar hava çeliği derlerdi vs.vs ayrıca şuan canavar gibi saçmasını alan hiç bir hayvanın gittiğine rastlamadım. Babam 20/30 yıl kullanmıştır ben doğduğumda tepemdeydi :)
Biz biraz hevese kalıp 34/36/40 gr gibi zorladım yüksek gramda birşey bulamadım sonra 32 gr olarak hertürlü avda karar kıldım, Babam hep der şu tüfekle 32 yada 34 at diye . 32 gr ile seneler önce Bir kaz düşürmüştük hala gözümün önünden gitmez. Nasıl oluyorsa birşekilde o saçmayı tüyle dolayıp sokuyo.
Bu çiftenin namlu altında yanılmıyorsam Krup aya sauer 1050 / 1300 brs gibi bişeler yazıyordu tam emin değilim. 3/4 Yıldır dokunmuyorum köyde duruyor aklımdan gitmiş .
Bu silah acaba söylentide 4340 ama gerçekte değilse aslında nedirki .Acaba Almanlar bunu neyden yapmış olabilir.
-
Gölde ördek avındayız, önümden arka arkaya 2 adet sakar meke geçiyor alçak uçuş, aramızda tahmini 30-35 metre var.
Tüfekte bps 34 gr 5 numara fişekler... Evvela öndekine attım, kıç sarkıttı biraz sallandı ama sonra hiçbir şey olmamış gibi devam etti..
Sonra arkadakine attım, sakarmeke gibi sağlam bir kuştan toz çıkar mı ? Sanki çaput misali suya düşmeden havada can verdi mum gibi söndü..
Halen daha kafama takılır, bazen gece rüyalarıma bile giriyor, tüfek neden ilkini yakmadı da ikincisini yaktı ???
-
Gölde ördek avındayız, önümden arka arkaya 2 adet sakar meke geçiyor alçak uçuş, aramızda tahmini 30-35 metre var.
Tüfekte bps 34 gr 5 numara fişekler... Evvela öndekine attım, kıç sarkıttı biraz sallandı ama sonra hiçbir şey olmamış gibi devam etti..
Sonra arkadakine attım, sakarmeke gibi sağlam bir kuştan toz çıkar mı ? Sanki çaput misali suya düşmeden havada can verdi mum gibi söndü..
Halen daha kafama takılır, bazen gece rüyalarıma bile giriyor, tüfek neden ilkini yakmadı da ikincisini yaktı ???
Çok basit,ilk atışta namlu soğuktu,ikincisinde ısındı ondan. >:D >:D
-
Çok basit,ilk atışta namlu soğuktu,ikincisinde ısındı ondan. >:D >:D
Hava soğuk değildi ama, aslında çok mantıklı bak buyüzden olabilir ;D Bps fişekler namluyı acayip ısıtıyor >:D
-
Hava soğuk değildi ama, aslında çok mantıklı bak buyüzden olabilir ;D Bps fişekler namluyı acayip ısıtıyor >:D
:D :D
-
Gölde ördek avındayız, önümden arka arkaya 2 adet sakar meke geçiyor alçak uçuş, aramızda tahmini 30-35 metre var.
Tüfekte bps 34 gr 5 numara fişekler... Evvela öndekine attım, kıç sarkıttı biraz sallandı ama sonra hiçbir şey olmamış gibi devam etti..
Sonra arkadakine attım, sakarmeke gibi sağlam bir kuştan toz çıkar mı ? Sanki çaput misali suya düşmeden havada can verdi mum gibi söndü..
Halen daha kafama takılır, bazen gece rüyalarıma bile giriyor, tüfek neden ilkini yakmadı da ikincisini yaktı ???
:) kafaya takmayacak mesele değilki 2. atışta sanki ışınlanma olmuş bu işlerin arkasında yakma kavramı ortaya çıkıyor
ayrıca şu Bp nin 34 gramında birşey var 30/32 hiç böyle performans vermiyor. Bir arkadaştan denemek için 34 gr 4 o aldım
tavşana gittim ilk mermi mke 32/5 no 30/35 metre var ilk atışta tavşan tüy attı ama bp patlayınca tavşan komple kilitlendi hale gözümün önünde . Aldım eve geldim heryeri fitil olmuş özel ameliyat yaptım saçma ile tüy beraber çıktı.
Ucuz yollu genelde hep mirage 32 gr atarım otomatiğim bu olayı arasıra mirage hingt speed 32 gr 5 no fişekte yapıyor.
Ama Bp nin 34 gr fişeğinde bir alamet var fişeklikte kesin bulundurrum.
-
Çok basit,ilk atışta namlu soğuktu,ikincisinde ısındı ondan. >:D >:D
Erol abi haklı olabilirsin ısınmak mühim mesele
yalnız bu ısınma bu kadar önemli iken namluya niye krom atıyoz ,sağlamlıkta önemli fakat ısınmayınca bazı şeyler yolunda gitmiyor gibi
-
Erol abi haklı olabilirsin ısınmak mühim mesele
yalnız bu ısınma bu kadar önemli iken namluya niye krom atıyoz ,sağlamlıkta önemli fakat ısınmayınca bazı şeyler yolunda gitmiyor gibi
Bak o konular @Emrah AKDENİZ in uzmanlık alanına giriyor :D
-
Isınma olayı çok önemli tabi. Karda av yapıyoruz, hava buz gibi soğuk, namlu soğuk, 32 attım yok 34, 36 derken 40 grama kadar çıktım zar zor 2 tahtalı vurdum onlar da yaralı düşmüşler kesmek zorunda kaldım :(
Karatavuğa bile 34 gr attım. Hep 3 numara saçma, ince saçmalar soğukta yakmadı.
Halbuki ateş yakmıştık ama kafasızlık işte namluyu ısıtmak sonradan aklıma geldi :-\
(https://s24.postimg.cc/4mdssjvv9/image.jpg) (https://postimg.cc/image/s0ls4hdsh/)
(https://s24.postimg.cc/3ldk3fevp/image.jpg) (https://postimg.cc/image/hf1wsh7gx/)
-
Isınma olayı çok önemli tabi. Karda av yapıyoruz, hava buz gibi soğuk, namlu soğuk, 32 attım yok 34, 36 derken 40 grama kadar çıktım zar zor 2 tahtalı vurdum onlar da yaralı düşmüşler kesmek zorunda kaldım :(
Karatavuğa bile 34 gr attım. Hep 3 numara saçma, ince saçmalar soğukta yakmadı.
Halbuki ateş yakmıştık ama kafasızlık işte namluyu ısıtmak sonradan aklıma geldi :-\
(https://s24.postimg.cc/4mdssjvv9/image.jpg) (https://postimg.cc/image/s0ls4hdsh/)
(https://s24.postimg.cc/3ldk3fevp/image.jpg) (https://postimg.cc/image/hf1wsh7gx/)
Eğer biraz daha gerilseymişsin 66 gr fişeğe kadar yolu varımış :D
tahtalı sert hayvanda karatavuğun fıtratı değişmiştir.
Bizim burda tahtalıyı görmek çok zor oluyor kışın bütün derdim ördek bide kurak bozkırdayız -29 da ördek avında çekilen çile tarifsiz :)
-
Ülke Tüfek yakıyor Yakmıyor yüzünden Av tüfeği sektöründe ilerleme sağlayamıyor gelişemiyor üretim yapamıyor adamlar Yıllardır resmen.. Avcılar Yıllardır Yakan Yıkan tüfek arıyor bu yüzden hep avrupaya yöneliyor yerlide en kralınıda yapsalar yakmıyorsa o tüfek avcının gözünde bitmiştir..Ama gidipte bir Dipçik kundak ölçüsüne baktırmaz aklı halen yakmaya yıkmaya endekslenmiş..
Ben benzin döküyorum namludan içeri fişek koyduktan sonra ancak öyle yakıyor buji filanda eklemeyi düşünüyorum seneye elektronik ateşleme tek nokta enjeksiyon filan....
-
Hangi tüfegi kullanırsanız kullanın tüfeginiz ile kundak ölcüleriniz uyum saglamalı.yoksa bu celişkiler bitmiyor.
-
Ülke Tüfek yakıyor Yakmıyor yüzünden Av tüfeği sektöründe ilerleme sağlayamıyor gelişemiyor üretim yapamıyor adamlar Yıllardır resmen.. Avcılar Yıllardır Yakan Yıkan tüfek arıyor bu yüzden hep avrupaya yöneliyor yerlide en kralınıda yapsalar yakmıyorsa o tüfek avcının gözünde bitmiştir..Ama gidipte bir Dipçik kundak ölçüsüne baktırmaz aklı halen yakmaya yıkmaya endekslenmiş..
Ben benzin döküyorum namludan içeri fişek koyduktan sonra ancak öyle yakıyor buji filanda eklemeyi düşünüyorum seneye elektronik ateşleme tek nokta enjeksiyon filan....
:D Samet başkan sıralı sistemde döşetsek bu yakma sorunu büyük bir sorun yakacak abi başka yolu yok :D
-
Nedense bu konu yıllardır hortlatılıyor.Acaba amerikada böyle bir tartışma yapılıyor mu?Amerikalı tüfek fişek alırken yakmasına mı bakıyor yoksa grupman hız gibi faktöre mi? Tüfeğim öldürmüyor diyene çok basit bir test önereyim.önce 35 metreye hedef kağıt koyup destekli atışla atın bakalım alt üst,sağ sol vurma varmı. Tam ortaya vuruyorsa aynı mesafeye bir tavuk bağlayın ve uygun saçma ile mesela 6 numara ile destekli atış yapın.Öldürüp öldürmediğine bakın sonra tekrar konuşun. Bir de yapabilirseniz plastik su borusunu saçma koyup fişek hızına çıkacak bir şekilde özel bir pompayla saçmaları gönderin bakalım öldürüyor mu?
-
Saçma ısınmaz, namluyu ısıtan atış esnasındaki basınçtan kaynaklanan esnemedir. Namlu içi kromu namluyu daha kaygan hale getirip sürtünmeden kaynaklı kayıpları en aza indirmektir. Avı iyi öldüren yegane unsur, öncelikle grupman, sonra deliciliktir. Ama saçma veya saçmalar, öldürücü olmayan noktaya geldiyse en iyi grupman bile olsa ölmez.grupmanın iyi olması öldürücü noktaya isabet şansı nı arttırır. Düzgün grupman istikrarlı atış demektir. Enerjisi yüksek saçma öldürücüdür. Yumuşak saçma basınçtan, namludan şoktandolayı daha çok deforme olur ve dağılımı bozulup menzili ve deliciliği azalabilir. Ama deforme saçma isabet edince de hayvanda oluşturduğu iç hasar ve şok fazla olabilir. Sert saçma basınçtan ve şoktan daha az etkilenir , daha az deforme olup, menzili daha uzun ve dağılımı daha düzgün olur. Deliciliği de daha iyi olur.benim bildiklerim bunlar.
-
Bir de ne kadar yaktığı olayı var, az mı, orta mı, çok mu yakıyor? Ve hangi namlu, hangi fişek, hangi saçma kombinasyonlarıyla? 3 bilinmeyenli denklem. Tabii bir de hangi hava şartlarında? Yanlış hatırlamıyorsam önceki yıllarda alev makinasına, hatta İtalyan ve Alman kızlarına kadar gitmişti tartışma. :D
-
Bu konuya yazılacak çok şey yok aslında.
Ne yazarsak yazalım hep tekrardan hortlayacak ve güncelliğini sürekli koruyabilecek bir konu.
Tüfeğin size uygun olduğu gerçeğini kabul ettiğimizi varsayarsak;Arpacıkta nişan alınan yeri vuruyorsa tamamdır.
Yazın kullanamadığımız fişekleri kışın bazı avlarda değerlendirmek gibi bir tercihimiz oluyor malesef.
Bazı avlarda kullanılabilsekte bu tercih çoğu zaman bizi hayal kırıklığına uğratıyor malesef.
Yaz avları için yaz kış avları için uygun kış fişekleri kullanmak gerekiyor.
İyi bir fişek tercihi yaptığımızı varsayalım.Bu seferde ya uygun mesafeyi hesaplayamıyoruz yada nişan hattında oluşan hatalardan kuşlar bir türlü çaput gibi düşmüyor.
İyi bir grupman yapan tüfek ve fişek kombinasyonu bile yapsak sabit bir hedefe atışlarda bile o kadar çok hatalı atabiliyoruz.
Ben denediğim bir çok testte destekli atışlarda bile hatalı atışlar yaptığımı gördüm.
Kaldıki hareketli hedeflere de anlık refleks atışları yaptığımızı düşünürsek aslında sonuçlara çok şaşırmamak gerekir.
Gözlemlediğim kadarıyla M IM ve F gibi şoklarla 40mt lerde %50 ve % 70 arasında grupman yapan her tüfekle av sorunsuz vurulabilir.
Bu seferde vurulan avın isabet yerleri önemli.
İskelet yada kas sistemi ,hayati organlar kesinlikle isabet almalı yoksa bütün bu denklemlerden sonra bile başarılı olamayabiliyoruz.
Kısacası vurulan ama düşmeyen yada ölmeyen avlar gerçekleştiği sürece bu konudaki seneryolar sürekli olacaktır.
En net olan gerçekse ava azami en yakın mesafede ateş edebilmektir.
Bence sorunun yarısının cevabını burada gizlidir.
-
Bu konuya yazılacak çok şey yok aslında.
Ne yazarsak yazalım hep tekrardan hortlayacak ve güncelliğini sürekli koruyabilecek bir konu.
Tüfeğin size uygun olduğu gerçeğini kabul ettiğimizi varsayarsak;Arpacıkta nişan alınan yeri vuruyorsa tamamdır.
Yazın kullanamadığımız fişekleri kışın bazı avlarda değerlendirmek gibi bir tercihimiz oluyor malesef.
Bazı avlarda kullanılabilsekte bu tercih çoğu zaman bizi hayal kırıklığına uğratıyor malesef.
Yaz avları için yaz kış avları için uygun kış fişekleri kullanmak gerekiyor.
İyi bir fişek tercihi yaptığımızı varsayalım.Bu seferde ya uygun mesafeyi hesaplayamıyoruz yada nişan hattında oluşan hatalardan kuşlar bir türlü çaput gibi düşmüyor.
İyi bir grupman yapan tüfek ve fişek kombinasyonu bile yapsak sabit bir hedefe atışlarda bile o kadar çok hatalı atabiliyoruz.
Ben denediğim bir çok testte destekli atışlarda bile hatalı atışlar yaptığımı gördüm.
Kaldıki hareketli hedeflere de anlık refleks atışları yaptığımızı düşünürsek aslında sonuçlara çok şaşırmamak gerekir.
Gözlemlediğim kadarıyla M IM ve F gibi şoklarla 40mt lerde %50 ve % 70 arasında grupman yapan her tüfekle av sorunsuz vurulabilir.
Bu seferde vurulan avın isabet yerleri önemli.
İskelet yada kas sistemi ,hayati organlar kesinlikle isabet almalı yoksa bütün bu denklemlerden sonra bile başarılı olamayabiliyoruz.
Kısacası vurulan ama düşmeyen yada ölmeyen avlar gerçekleştiği sürece bu konudaki seneryolar sürekli olacaktır.
En net olan gerçekse ava azami en yakın mesafede ateş edebilmektir.
Bence sorunun yarısının cevabını burada gizlidir.
Suat abi varsayalım tüfeğin dipçiğide namlusuda tam vuruyor , saçma atıyosun mükemmel grupman saçıyor herşey normal 35/ 40 metreden ava atıyosun yerde hayvan kıvranıyor
Ördeğe alttan sıkıyoruz göğsünden mermi girmiş sırtından çıkmış ama yine kıvranıyor
mesala tavşan alıyor mermiyi gidiyor iz sürünce kan damlaları ortaya çıkıyor
Acaba bunca olaylar mevcut iken bu iş kundağamı düşüyor.
Herşey normal iken 1.mermide hayvan titriyor 2 .de sallanıyor 3. mermide havade kitleme yapıyor
ilk iki mermi neden birşey yapmıyor
Bazen bakıyosun buna atılmaz çok uzak diyoruz ama mermiyi gönderince çaput gibi iniyor
Yabancı markada olsa yerli markada olsa bence isabet konusu çok ayrı bir konu tüfek doğru vursada
bu öldürücü olay tamamen farklı gibi geliyor.
Hayvanın almaz yerine geldi diyoruz ama iş bu denlide yoldan çıkıyor. Yabancı fişekler iyi diyoruz acaba adamlar içine birşeymi katıyor yada tüfeklerindeki kromdamı bir iş var. Yerli tüfeklerimizdede aynısı var
Kendi tüfeğimden örnek vereyim olur olmaz zamanda beni hayrete düşürüyor uçarada kaçarada fitil taktığı oluyor.
Bu yakma işi acep mükemmel elementler konusunamı giriyor hava,su,toprak,ateş
-
Bir de ne kadar yaktığı olayı var, az mı, orta mı, çok mu yakıyor? Ve hangi namlu, hangi fişek, hangi saçma kombinasyonlarıyla? 3 bilinmeyenli denklem. Tabii bir de hangi hava şartlarında? Yanlış hatırlamıyorsam önceki yıllarda alev makinasına, hatta İtalyan ve Alman kızlarına kadar gitmişti tartışma. :D
:D bize şimdi bir kimyacı birde fizikçi lazım DENEY ŞART
-
Saçma ısınmaz, namluyu ısıtan atış esnasındaki basınçtan kaynaklanan esnemedir. Namlu içi kromu namluyu daha kaygan hale getirip sürtünmeden kaynaklı kayıpları en aza indirmektir. Avı iyi öldüren yegane unsur, öncelikle grupman, sonra deliciliktir. Ama saçma veya saçmalar, öldürücü olmayan noktaya geldiyse en iyi grupman bile olsa ölmez.grupmanın iyi olması öldürücü noktaya isabet şansı nı arttırır. Düzgün grupman istikrarlı atış demektir. Enerjisi yüksek saçma öldürücüdür. Yumuşak saçma basınçtan, namludan şoktandolayı daha çok deforme olur ve dağılımı bozulup menzili ve deliciliği azalabilir. Ama deforme saçma isabet edince de hayvanda oluşturduğu iç hasar ve şok fazla olabilir. Sert saçma basınçtan ve şoktan daha az etkilenir , daha az deforme olup, menzili daha uzun ve dağılımı daha düzgün olur. Deliciliği de daha iyi olur.benim bildiklerim bunlar.
"Enerjisi yüksek saçma öldürücüdür. "
Bu enerji nerden geliyor acaba hava,su,toprak ,ateş faktörümü
Herkes iyi öldürüyor diye yabancı tüfeğe yöneliyor bu yabancılar bu tüfeğe bu fişeğe ne yapıyor.
Yerli kullanıcısı olarak bu yabancı faktörünü pek problem görmüyorum
Konumuz bu silahlardaki yanma olayı
-
"Enerjisi yüksek saçma öldürücüdür. "
Bu enerji nerden geliyor acaba hava,su,toprak ,ateş faktörümü
Herkes iyi öldürüyor diye yabancı tüfeğe yöneliyor bu yabancılar bu tüfeğe bu fişeğe ne yapıyor.
Yerli kullanıcısı olarak bu yabancı faktörünü pek problem görmüyorum
Konumuz bu silahlardaki yanma olayı
enerji barutun yanmasıyla oluşan enerjidir.barutun enerjisi tüfek tarafından saçmalara aktarılır.toplam enerji saçmalara bölünür.fakat her saçma aynı enerjiyi taşımaz.çünkü namlu ağzından çıkana kadar sürütnme,deformasyon gibi etkenler sonucu enerjisi azalır.bir grup saçma da diğerlerinden daha yüksek enerji ile gider.bunlar daha çok orta ve önde giden saçmalardır.işte bu saçmalar daha yüksek enerji taşır.karmaşık bir konudur.ama böyledir.iyi tüfek ise saçmanın en iyi yoğunlukla ve yüksek enerji ile gitmesini sağlayandır.aslında yabancıların yaptığı özel bir şey yok.kullandıkları malzemeler ve işçilik kaliteli.mühendislik ve ar ge ye milyonlarca dolar harcıyorlar.onlar geliştiriyorlar,biz ise taklit ediyoruz. bu ayrı bir tartışma konusudur.
-
enerji barutun yanmasıyla oluşan enerjidir.barutun enerjisi tüfek tarafından saçmalara aktarılır.toplam enerji saçmalara bölünür.fakat her saçma aynı enerjiyi taşımaz.çünkü namlu ağzından çıkana kadar sürütnme,deformasyon gibi etkenler sonucu enerjisi azalır.bir grup saçma da diğerlerinden daha yüksek enerji ile gider.bunlar daha çok orta ve önde giden saçmalardır.işte bu saçmalar daha yüksek enerji taşır.karmaşık bir konudur.ama böyledir.iyi tüfek ise saçmanın en iyi yoğunlukla ve yüksek enerji ile gitmesini sağlayandır.aslında yabancıların yaptığı özel bir şey yok.kullandıkları malzemeler ve işçilik kaliteli.mühendislik ve ar ge ye milyonlarca dolar harcıyorlar.onlar geliştiriyorlar,biz ise taklit ediyoruz. bu ayrı bir tartışma konusudur.
Ozaman şöyle desek bu silahlardaki sistem aynı motorlardaki gibi değişmez sadece geliştirilebilir.
Emme,sıkıştır ,patlat metodu yani.
Avrupadaki işçilik , emeğe verilen değerin bir göstergesi olarak elbette yüksektir.
İşçilikleri fevkalede gösterdikleri ortada , aslında şuda bir gerçekki makinalar ile bu teknoloji yakalanmış
Ülkemizde bu teknik yokmu var, senelerin Ustaları olduğu gibi nice fabrikalarımız mevcut . Eminimki sadece silah değil cnc ile adamın iskelet resmini çizecek ustalarımız var. Herkes biliyorki Ülkemizde Konya ilimizde
nice ustalarımız var bu işin üstesinden gelinemiyorsa neden gelinmiyor.
Yalnız ben gelindiğine inanıyorum çok güzel silahlar yapıyoruz.
Hep merak etmişimdir Silahlar ve sistemleri değişmez bir bütün olarak görüldüğünde
Taklit etmek bu işi bilmekmidir ,bilmemekmidir. Yasal gerekliliği bilmiyorum ama şöyle birşey daha söyleyim
Henüz motoru değiştiren çıkmadı bütün araç markaları birbirini taklit ediyor ozaman.
Silah fabrikalarımız browning ,benelli,beratta vs. nice markalar aynı çeliği ,aynı sistemi kullanıp şekil değiştirip yapsınlar. Bu iş biraz patent sıkıntısı yaratsada görsel değişikliği hallederlerse birtakım birşeyler olabilir.
Şahsen bir browningin tek kurşun atımı esnasında şokunun fırlayıp yatağını sıyırdığını biliyorum
Yine bir browningin fişek yatağını şişirdiğini biliyorum hemde 38+50 gr basit bir fişekle
Belki sizlerde daha fenalarına denk gelmişsinizdir.
Ülkemizdeki birçok fabrikalarımız ihracat , ithalat yapıyor kendini geliştirmesi güzel
Ben taklidede razıyım en iyisini en gelişmişini yapalım yapacaklarınada inanıyorum
En azından milli olur araba ile takas etmeden silahlarımız olur .
-
Piyasada satılan ve kullanılan fişeklerin çoğunluğu power tapa, yani tüplü. Bu tapa içerisindeki saçma namluya sürtmüyor. Bu yüzden deformasyon, ısınma, elektriklenme iddiaları power tapalar için havada kalıyor.
-
Piyasada satılan ve kullanılan fişeklerin çoğunluğu power tapa, yani tüplü. Bu tapa içerisindeki saçma namluya sürtmüyor. Bu yüzden deformasyon, ısınma, elektriklenme iddiaları power tapalar için havada kalıyor.
Dediğiniz doğru power tapa ile namluya sürtünme tarih oldu.
Ozaman şekli bozuk saçma yapıp kullansak tahribat dahada artacak
Yalnız saçma namludan çıkınca hava ile birleşince neler oluyor . Power tapalı fişekte fitil takıyor
İşte burda bize bir Fizikçi birde kimyacı lazım . Yalnız bu fitil yani yakma olayı fişekteki saçmanın yumşaklığı ve havada geçirdiği süre ile ilgili gibi gözüküyor . Şaçma ve hız ve dahası yolda yaşadığı sürtünme
Fişektemi bulcaz yoksa saçmadamı yada havanın azizliğimi biryerden çıkaracaz :)
-
Yoklugun gözü kor olsun, memleketteyken yakıyor yıkıyor farketmezdı ne bulduysak onu koyardık tüfeğe ölmeyen de olurdu ölende olurdu olucu yerine geldımı oldurur bence tüfekte mekanık sağlamlık namlu kalıtesı buda uzun omurluluk beş lıralık tüfekte oldurur kısaca beş lıralık tüfeği ıkı sene kalıtelyı omur boyu kullanırsın fark bu selamlar saygılar
-
Yakmıyorsa nasil yaktırılcak asıl mesele burda..bunu çözdüğünüz zaman en dandik tüfekle bile yaktırabilirsiniz hemen gidip yakan silah adı altinda firma kurulabilir yakan tüfek yaktıran fişek diye ürünler üretebilirsiniz ciksa bunlar ülkemizde muazzam satısi olur dusuncesindeyim aslinda ama.o aldiginiz fisek ve tufekte yakmazsa bundan sonraki süreç nasil işler :)) konu anlattikca başa sariyor cok ilginc degilmi
-
Ozaman şöyle desek bu silahlardaki sistem aynı motorlardaki gibi değişmez sadece geliştirilebilir.
Emme,sıkıştır ,patlat metodu yani.
Avrupadaki işçilik , emeğe verilen değerin bir göstergesi olarak elbette yüksektir.
İşçilikleri fevkalede gösterdikleri ortada , aslında şuda bir gerçekki makinalar ile bu teknoloji yakalanmış
Ülkemizde bu teknik yokmu var, senelerin Ustaları olduğu gibi nice fabrikalarımız mevcut . Eminimki sadece silah değil cnc ile adamın iskelet resmini çizecek ustalarımız var. Herkes biliyorki Ülkemizde Konya ilimizde
nice ustalarımız var bu işin üstesinden gelinemiyorsa neden gelinmiyor.
Yalnız ben gelindiğine inanıyorum çok güzel silahlar yapıyoruz.
Hep merak etmişimdir Silahlar ve sistemleri değişmez bir bütün olarak görüldüğünde
Taklit etmek bu işi bilmekmidir ,bilmemekmidir. Yasal gerekliliği bilmiyorum ama şöyle birşey daha söyleyim
Henüz motoru değiştiren çıkmadı bütün araç markaları birbirini taklit ediyor ozaman.
Silah fabrikalarımız browning ,benelli,beratta vs. nice markalar aynı çeliği ,aynı sistemi kullanıp şekil değiştirip yapsınlar. Bu iş biraz patent sıkıntısı yaratsada görsel değişikliği hallederlerse birtakım birşeyler olabilir.
Şahsen bir browningin tek kurşun atımı esnasında şokunun fırlayıp yatağını sıyırdığını biliyorum
Yine bir browningin fişek yatağını şişirdiğini biliyorum hemde 38+50 gr basit bir fişekle
Belki sizlerde daha fenalarına denk gelmişsinizdir.
Ülkemizdeki birçok fabrikalarımız ihracat , ithalat yapıyor kendini geliştirmesi güzel
Ben taklidede razıyım en iyisini en gelişmişini yapalım yapacaklarınada inanıyorum
En azından milli olur araba ile takas etmeden silahlarımız olur .
ülkemizdeki silah sanayii güzel ve kaliteli ürünler yapmaktadır.birçok markaya parça ,hatta tüfek üretmektedirler.bizdeki kalite sorunları vizyon eksikliğinden bir de mühendislik ve ar ge eksiklğinden kaynaklanmaktadır. vizyon olarak dar bakış açılı anlayış,misal vinchester a fason üretim yaparken yüksek standartları ve şartnameleri sağlayıp,iç piyasaya kaliteyi düşürerek vermektir.ama günümüzde artık bu aşılmakta.çünkü rekabet artmakta,teknoloji ilerlemekte,müşterinin seçenekleri artmaktadır.mühendislik ve ar ge eksikliğinin telafisi ise yoktur.çünkü bunlar para ve sermaye birikimi ile olacak şeylerdir.misal benelli nin crio teknolojisini taklit etmek imkansızdır.ama taklit de kötü değildir.bu şekilde firmalar zenginleşecek,vizyon sahibi olacak,ürün geliştirmeye başlayacaktır.
-
Önce saçma dizilimi bilmeliyiz sonra da uçar atışlarda ne kadar önleme mesafesi uygulayacağımız konusunda antrenman yapmalıyız.
En gerçek olay duran hedefe fişekdeki saçmaların hepsi ulaşır. Ama hareketli hedefe bütün saçmalar varmaz. Çünkü kuş sürekli ilerler. Saçma geride kalır.
Bence sorunun cevabı bu video da Lütfen sonuna kadar izleyiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=PUlxoILIWuA
-
ülkemizdeki silah sanayii güzel ve kaliteli ürünler yapmaktadır.birçok markaya parça ,hatta tüfek üretmektedirler.bizdeki kalite sorunları vizyon eksikliğinden bir de mühendislik ve ar ge eksiklğinden kaynaklanmaktadır. vizyon olarak dar bakış açılı anlayış,misal vinchester a fason üretim yaparken yüksek standartları ve şartnameleri sağlayıp,iç piyasaya kaliteyi düşürerek vermektir.ama günümüzde artık bu aşılmakta.çünkü rekabet artmakta,teknoloji ilerlemekte,müşterinin seçenekleri artmaktadır.mühendislik ve ar ge eksikliğinin telafisi ise yoktur.çünkü bunlar para ve sermaye birikimi ile olacak şeylerdir.misal benelli nin crio teknolojisini taklit etmek imkansızdır.ama taklit de kötü değildir.bu şekilde firmalar zenginleşecek,vizyon sahibi olacak,ürün geliştirmeye başlayacaktır.
Şu Benellinin sistemi ilgimi çekti
Yalnız imkansız görmüyorum bize apartı gelebilir fakat silah fabrikalarımız bu işi yapacaktır
Daha kaygan yüzeyden bahsedilmiş şuan bu kromla sağlanıyor ama benelli saçmaların daha toplu gitmesi konusunda power tapalı fişekleri neye göre kıyasladı acaba
40 mtre üstü normal keçe tapanın işi bitiyor ama power tapalı fişekler birde hız verildi ise 2 katına çıkıyor
Şimdi kusursuz bir namlu olduğunu düşünürsek gram düşürülmüş hız verilmiş fişekler artarsa ve isabet oranı yakalanırsa güzel sonuçlar çıkacağa benziyor ama şu saçma işine bir çözüm şart, yumşaklık iyi ayarlanması gerekiyor düşüncesindeyim.
Benelli Crio® System
Benelli silah sanayinin av tüfeği namluları için geliştirdiği bir sistemin adıdır.
Bu sistemin esası; tüfek namlusu olacak çeliklerin cryogenicist.(soğuk bilimi) denilen bir bilimsel yöntemle işleme tabi tutulmasıdır. Namlu çelikleri sıvı nitrojen ve sıvı helyum gazları vasıtası ile -300 F -185 c gibi aşırı derecede soğuğa tabi tutularak. Çelikte sıcak dövülme esnasında hâsıl olan gerginliklerin ve moleküler yapısındaki düzensizliklerin giderilmesi ve çelik yüzeyinin daha kaygan ve pürüzsüz bir hal almasını sağlamaktadır.
(http://image.ibb.co/gWJVka/ads_z.png) (http://imgbb.com/)
Bu işlem ile namlularda sağlanan pürüzsüz ve düzgün yüzey de, tapa ve saçmaların hareketleri ve yoğunlukları artırılmış, sürtünmeden kaynaklanan hız kaybı azaltılmış ve ateşleme sonucu namlunun daha az kirlendiği görülmüştür.
Bu sistemi tamamlayan ikinci etken olan değiştirilebilir uzun şoklar da aynı ısıl soğutma işlemine tabi tutularak üretilmiş ve şoklar; deformasyonu en aza indirmek ve saçma gurubundaki ahengi bozmayacak düzende ve başlangıç noktalarından uca doğru aşamalı olarak daralacak şekilde tasarlanmıştır.
Benelli araştırma ve geliştirme bölümünün yaptığı çalışmalar ve yüksek hızlı kameralarla yapılan çekimler sonucunda, hedefe ulaşan öldürücü ve düzgün saçma adedinde % 13,2 oranında artma sağlandığı görülmüştür.
-
Ruslar Çelikleri baykal gölünün soğuğunda bekletiyor sonra işliyor deniliyordu bir ara aklıma geldi söylemeden edemiyeceğim.. ;D
https://www.youtube.com/watch?v=PD6hgX5QgxM (https://www.youtube.com/watch?v=PD6hgX5QgxM)
-
Samet araştırma yapmadım ama bu baykal gölü Tuzlumu :D hani tuzlu su çeliğe sertlik verir
Bu arada videoda tom knapp amca iyi atıyor . Birde çok beğendiğim patrick flanigan var tom amca eskimiş :D
Adamların tüfeklerindemi yoksa fişeklerindemi bir nane var belli değil bunlar atış yaparken gidip 1 tane isticen :D eve gelip açık ameliyat yapıcan
-
Söyleyecek cok sözüm varda kisaca anlatacagim.Kulladigim tufek YILDIZ SPZ ME Steel tufekden yazin attigim 28 gram fiseklerden %100 e yakın verim aliyorum.Tek bir marka kullnamiyorum bu arada kisin 32 34 36 40 a kadar ciktigimda verim %20 %25e dusuyor dusenlerin %80i de yarali dusuyor sadece denemek amacli attigim fisek markasi 10 ve ustu 28 gram veya 24 gramda aldigim verim ise %80 %90 cansiz dusuruyor.Demek istedigim tufeginizin sevdigi bir gram oldugunu ve bunun tufekten tufege fark ettiginden kesinlikle eminim robust ciftede 32 34 gram fiseklerdeki verim %80 %90 cogunuzun dedigi ic capa gelince tufegi bayisinden aldigim icin sormustum tam hatirlamiyorum ama stantdar olculerden daha dar oldugunu biliyorum.O yuzden dusuk gram seviyor.Kundak konusuna gelecek olursak kundak olculerimi aldirip ozel yaptirdim yazdigim %lerde kusun vuruldugundaki olup olmemesi ile alakalidir
-
Söyleyecek cok sözüm varda kisaca anlatacagim.Kulladigim tufek YILDIZ SPZ ME Steel tufekden yazin attigim 28 gram fiseklerden %100 e yakın verim aliyorum.Tek bir marka kullnamiyorum bu arada kisin 32 34 36 40 a kadar ciktigimda verim %20 %25e dusuyor dusenlerin %80i de yarali dusuyor sadece denemek amacli attigim fisek markasi 10 ve ustu 28 gram veya 24 gramda aldigim verim ise %80 %90 cansiz dusuruyor.Demek istedigim tufeginizin sevdigi bir gram oldugunu ve bunun tufekten tufege fark ettiginden kesinlikle eminim robust ciftede 32 34 gram fiseklerdeki verim %80 %90 cogunuzun dedigi ic capa gelince tufegi bayisinden aldigim icin sormustum tam hatirlamiyorum ama stantdar olculerden daha dar oldugunu biliyorum.O yuzden dusuk gram seviyor.Kundak konusuna gelecek olursak kundak olculerimi aldirip ozel yaptirdim yazdigim %lerde kusun vuruldugundaki olup olmemesi ile alakalidir
Gökhan kardeşim elbette tüfeğin fişeği sevme konusuda var. Düşük gramlar bazen çok güzel sonuçlar çıkarabiliyor ama herdaim olmuyor ben otomatikle JET 28 gr fişekle Yeşil başı 40/50 metre arası vurdum nasıl vurdum bilmiyorum . Dışarı -23 derece 3 tane 32 gr fişek bastım birşey yok fişeklikten elime fişek çektim 28 gr jet çıktı koydum bastım yeşil çakıldı 6 tane saçma çarpmış daha çözmüşlüğüm yok.
Tavşan dahi vurdum 2 saçma ensesine girmiş bir anda kilitlendi ve dahası diğer avlardada kullandım.
Acaba bu yakma olayı
Tüfektemi, fişektemi(barut-tapa-saçma) ,havadamı , kundaktamı
Konu herdaim seksede biryerde sonbulurmu acaba
-
Acaba bu yakma olayı
Tüfektemi, fişektemi(barut-tapa-saçma) ,havadamı , kundaktamı
Konu herdaim seksede biryerde sonbulurmu acaba
Bence ikisindede cunku her tufegin sevdigi bir gramaj var ve bu gramajdaki guzel sonuc veren sıkı vardir
-
bizim arkadaşta 24 veya 28 gram 7.5 numara ile keklik avlıyor ama biz avlayamıyoruz yafın fişekleri tüfeğide beretta
-
bizim arkadaşta 24 veya 28 gram 7.5 numara ile keklik avlıyor ama biz avlayamıyoruz yafın fişekleri tüfeğide beretta
Yukardada bahsettim 28gr 8 no fişekle ördek, tavşan vs.her avdan vurmuşluğum var bazen tüfekler harika performans gösteriyor ama sonuç olarak tüfeklerimizde yakıcılık mevzusu nasıl aydınlatılır. Bir hayvanı vurmak bu işin başlangıcı fakat hayvanlar saçma ile uçup gidiyor yada heryerinden kan atıyor ölmüyor
Düşündüğümüzde fişek ile hava sirkülasyonunun bir sonucu gibi gözüküyor ama mevzu çok derin ve karmaşık :)
-
bir videoda seyrettim. saçma hüzmesinin uzun olması,yani sabit hedefe çarpan ilk saçma ile son saçma arasındaki zaman farkı ne kadar uzun olursa o kadar iyi olduğu sanılırken,federal firmasının yaptığı araştırmalar sonucu tam tersi olması gerektiği bulunmuştur.yani ilk saçma ile son saçma arasındaki mesafe mümkün olduğunca kısa olmalı.yani öldürücülük için aynı anda birden çok saçmanın isabeti önemli.
-
Herkese merhabalar
Öncelikle nacizane tecrübemi anlatayım. Ava ilk basladıgım zaman gerçekten vuramazdım
Sürekli fişek değiştirirdim, baska tüfekler tecrübe ederdim. Sonra gel zaman git zaman;
Gerçekten vurmaya basladım ucuz ama yumusak sacmalı fişek kullanıyorum ve browning
Gelenek oldugu icin bizde, browning'i bırakamıyoruz tabi. Birde cok açık şokla atıp vuramama var
Full şok'a alışın abiler kardeşler. Ölüm cemberine düşen hayvanın kaçma sansı yok. Yakıyor muymuş?
Yıkıyor muymuş? daha net görmek icin. Cok esli avcı bir abimin dediği laftır. Herkes atar sen full şokla vurursun herkes seni konusur derdi. Herkese saygılar.
-
Benim ilk tüfeğim 16 kalibre fias s.poze
15 yıl av yaptım bu tüfekle. Sağdan sola uçan avları hiç yakmazdı :) ama soldan sağa uçan avları hep yakardı :D önümde düz uçan avları yarım yakardı ;D
Sonra avlakforum.com la tanışdım meğer benim tüfeğin dipçiği bana gore degilmiş. Meğer önleme diye birsey varmış
Meğer benim tüfek avın sağına atıyomuş.
Şimdi kendime göre dipçiği olan bir tüfek yaptırdım (yerli) önlemeyide öğrendim.
Yalnız şöyle bi durum var. Her tüfeğin bir grupman ve çıkış hızı karakteri var. Bunu etkileyen faktörler saçmanın miktarı tapanın çap namlu iç çapı barut cinsi be miktarı ve hava koşulları. Namlu boyu ve şokta sizin bu etkenlere mudahale ederek degistirebileceginiz diger faktorler.
Bu yuzden tufek size gore bile olsa sizin tufegin onleme ve grupman karakterine alışmanız 2 yılı buluyo.
İki yıl sonra siz artık ne kadar önleme yapmanız gerekdigini hangi fisegin size ve tufeginize uyum sagladigini. Sizin avlanma bolgenizde hangi tip fisegin randimanli oldugunu kafaniza oturuyosunuz. Ondan sonrası yakışa bağlı artık ;D
Ama şu bir gerçek avrupa tüfeklerin dipcik standartları daha iyi ve cogu insan bu yuzden az sorun yaşıyo
-
Benim ilk tüfeğim 16 kalibre fias s.poze
15 yıl av yaptım bu tüfekle. Sağdan sola uçan avları hiç yakmazdı :) ama soldan sağa uçan avları hep yakardı :D önümde düz uçan avları yarım yakardı ;D
Sonra avlakforum.com la tanışdım meğer benim tüfeğin dipçiği bana gore degilmiş. Meğer önleme diye birsey varmış
Meğer benim tüfek avın sağına atıyomuş.
Şimdi kendime göre dipçiği olan bir tüfek yaptırdım (yerli) önlemeyide öğrendim.
Yalnız şöyle bi durum var. Her tüfeğin bir grupman ve çıkış hızı karakteri var. Bunu etkileyen faktörler saçmanın miktarı tapanın çap namlu iç çapı barut cinsi be miktarı ve hava koşulları. Namlu boyu ve şokta sizin bu etkenlere mudahale ederek degistirebileceginiz diger faktorler.
Bu yuzden tufek size gore bile olsa sizin tufegin onleme ve grupman karakterine alışmanız 2 yılı buluyo.
İki yıl sonra siz artık ne kadar önleme yapmanız gerekdigini hangi fisegin size ve tufeginize uyum sagladigini. Sizin avlanma bolgenizde hangi tip fisegin randimanli oldugunu kafaniza oturuyosunuz. Ondan sonrası yakışa bağlı artık ;D
Ama şu bir gerçek avrupa tüfeklerin dipcik standartları daha iyi ve cogu insan bu yuzden az sorun yaşıyo
:) :)
-
Benim ilk tüfeğim 16 kalibre fias s.poze
15 yıl av yaptım bu tüfekle. Sağdan sola uçan avları hiç yakmazdı :) ama soldan sağa uçan avları hep yakardı :D önümde düz uçan avları yarım yakardı ;D
Sonra avlakforum.com la tanışdım meğer benim tüfeğin dipçiği bana gore degilmiş. Meğer önleme diye birsey varmış
Meğer benim tüfek avın sağına atıyomuş.
Şimdi kendime göre dipçiği olan bir tüfek yaptırdım (yerli) önlemeyide öğrendim.
Yalnız şöyle bi durum var. Her tüfeğin bir grupman ve çıkış hızı karakteri var. Bunu etkileyen faktörler saçmanın miktarı tapanın çap namlu iç çapı barut cinsi be miktarı ve hava koşulları. Namlu boyu ve şokta sizin bu etkenlere mudahale ederek degistirebileceginiz diger faktorler.
Bu yuzden tufek size gore bile olsa sizin tufegin onleme ve grupman karakterine alışmanız 2 yılı buluyo.
İki yıl sonra siz artık ne kadar önleme yapmanız gerekdigini hangi fisegin size ve tufeginize uyum sagladigini. Sizin avlanma bolgenizde hangi tip fisegin randimanli oldugunu kafaniza oturuyosunuz. Ondan sonrası yakışa bağlı artık ;D
Ama şu bir gerçek avrupa tüfeklerin dipcik standartları daha iyi ve cogu insan bu yuzden az sorun yaşıyo
Şükrü bey derin mevzuları yüzeysel geçmişsiniz sizin tüfekte balansı bozuk teker misali etmediğini bırakmamış :D
Özellikle çiftete sizin gibi sağ sol olaylarını biliyorumda poze ve otomatik nasıl sağa sola atıyor biraz karışık durum. Namlu içimi çaplı yada gez ile arpacıkmı birbirini tutmuyor yada en mühimi hedef çubuğumu eğrilik gösteriyor.
bu avrupa tüfeklerinde acaba neler dikkate alınıyor
her insanın boyu posu farklıdır 1.50 cm adamla 1.80 adam bir olmaz kolları hiç denk değil. Kiminin kafa yapısı küçük kiminin yuvarlak gibi vs. Bu avrupa acaba neyi baz alıyor dipçik eğiminimi, yoksa uzunluğunumu yada yanak mesafesinimi yada her koşulu eleyip tetik çekme mesafesini ayarlayıp birde dipçiğin en üst noktası ile arpacığımı birbirine sıfırlıyor.
-
Şükrü bey derin mevzuları yüzeysel geçmişsiniz sizin tüfekte balansı bozuk teker misali etmediğini bırakmamış :D
Özellikle çiftete sizin gibi sağ sol olaylarını biliyorumda poze ve otomatik nasıl sağa sola atıyor biraz karışık durum. Namlu içimi çaplı yada gez ile arpacıkmı birbirini tutmuyor yada en mühimi hedef çubuğumu eğrilik gösteriyor.
bu avrupa tüfeklerinde acaba neler dikkate alınıyor
her insanın boyu posu farklıdır 1.50 cm adamla 1.80 adam bir olmaz kolları hiç denk değil. Kiminin kafa yapısı küçük kiminin yuvarlak gibi vs. Bu avrupa acaba neyi baz alıyor dipçik eğiminimi, yoksa uzunluğunumu yada yanak mesafesinimi yada her koşulu eleyip tetik çekme mesafesini ayarlayıp birde dipçiğin en üst noktası ile arpacığımı birbirine sıfırlıyor.
Şöyle anlatayım benim boy 1.88 ;D
Tetik çekme mesafem 38.5
Sağ avansım 2 derece
Fias tetik çekme mesafesi 36
Sağ avansı 6 derece
Ben refleks olarak avda tufegi omuzladıgımda arpacık sağda kaliyo
Yani benim tufek hedefin sağina atıyo
Ama sizi şu yanıltmasın. Arkadaşlarla toplandınız piknik sohbet muhabbet. Diktiniz şişeleri hedefe atıyosunuz. Burda yapilan atışlar refleks atışlar olmadığı için tufege gore siz pozisyan alip atiyosunuz. Bu tur atislarda sorun yok. Ancak avda bu boyle olmuyo.
Fiasla gorusdum onada bi dipcik yaptırıcam inşallah ozaman daha iyi yakıcak :D
-
Şöyle anlatayım benim boy 1.88 ;D
Tetik çekme mesafem 38.5
Sağ avansım 2 derece
Fias tetik çekme mesafesi 36
Sağ avansı 6 derece
Ben refleks olarak avda tufegi omuzladıgımda arpacık sağda kaliyo
Yani benim tufek hedefin sağina atıyo
Ama sizi şu yanıltmasın. Arkadaşlarla toplandınız piknik sohbet muhabbet. Diktiniz şişeleri hedefe atıyosunuz. Burda yapilan atışlar refleks atışlar olmadığı için tufege gore siz pozisyan alip atiyosunuz. Bu tur atislarda sorun yok. Ancak avda bu boyle olmuyo.
Fiasla gorusdum onada bi dipcik yaptırıcam inşallah ozaman daha iyi yakıcak :D
Hiç durmayın yaptırın daha güzel sonuç çıkacağı ortada
Ayrıca duran hedefler konusundaki sözlerinizde haklısınız
Ozaman şöyle yuvarlayalım
Tüfek avcıya uyacak, fişekte tüfeğe uyacak, saçmada avı bulacak gerisi gelir diyoruz
Öldürücülük olayına gelirsek elbette nekadar fazla saçma değerse o kadar çabuk ölür buda atılan mesafelerde değişeceği gibi tapasına görede farklılıklar gösterecektir.
Fitil takma olayınada gelirsek havasına göre saçma, avına göre saçma olması gerekiyor en önemli etken kanatimce avı delebilecek hızlı saçmalar birde yumşak saçmalar olması gerekiyor , hızın oluşturduğu ısınma ile yumşak olan saçmalar tüye dolanıp hayvana giriyor olabilir