TURKIYE AVCILARI VE ATICILARI FORUMU
SİLAHLAR, MÜHİMMAT, EKİPMAN HAKKINDA HER ŞEY => YİVSİZ TÜFEKLER GENEL VE TEKNİK PAYLAŞIMLAR => Konuyu başlatan: Hakan HEKİM - 26 Nisan 2018, 20:57:57
-
12 çap tüfeklerin gücüne diyecek bir şeyimiz yok ama uzak mesafelere hedef atışı yapmak için bir ateşli silah alacak olursak hangi çapı tercih etmeliyiz?
-
Mevzu kurşun atmaksa, 36 kalibrenin epey uzak sürdüğünü söylemişlerdi.. Hoş gerçi 12 lik kurşunlar da hedefte 300 metreleri bulabiliyor atıcısına göre.
Tahribat olayında ise tartışmasız 12 daha iyidir...
Saçma konusunda da 12 kalibre bana göre en iyisidir.. Daha alt kalibreler de çok güzel av yapar ama,
12 ye kıyasla 16 ve/veya 20 daha dar olduğu için daha toplu atar daha uzak sürer diyenler, sadece kendini kandırmış olur :)
-
Yivli harici kimse şu çap diyemez ;D
-
12 cap ornegin 50 metreden vuruyorsa su cap 100 metreden vurur diye birsey yok hakan bey. 12- 16- 20- 36 captaki tufekleri kullandim, bunlarin arasindan benim onerim sizi daha az yoracak olani secmeniz birkac kutudan sonra insani yipratiyor buyuk caplarda kursun atmak. Sırf atis icinse En keyiflisi 36 cap diyebilirim, ama av icin kesinlikle kullanilmayacak bir cap, alayimda avda yaparim dusuncesiyle sakin almayin bunuda not olarak ekleyim :)
-
Yivli harici kimse şu çap diyemez ;D
Çok tehlikeli adamsın ;D
-
Çok fazla kurşun atmıyorum ama arkadaşlarımla bir bağ evimiz var. Burada aynı noktadan üç farklı kalibrede tüfek ile aynı hedefe atıldıgını gördüm. Hedef bir hayli uzakta ve eğimli bir tepede duruyor. 12 kalibre ile atılan kurşun hedefin iki metre kadar altına düştü. 20 kalibre ile atılan neredeyse hedef izasında giderken 28 kalibre ile atılan kurşunda o mesafede hiç bir düşme yoktu diyebilirim. Bu bir gözlem olarak uzun süredir muhabbet esnasında anlattığım bir şeydir. Aynı olayın saçma atarken çok farklı olacağını düşünüyorum. Ve bu üç farklı kurşun atışında ki fişeğin kalitesi, avrupa veya yerli olduğu, tüfeklerin şu veya bu kalitede olduğu yönünde hiç bir iddiam yok bunu söylemek isterim. Bu sadece bir gözlemdi. paylaşmak istedim. Bu üç farklı kalibredeki atışın tahribat gücünün veya hızının ne olacağına dair de herhangi bir fikirim yok. Sadece gördüklerimi anlatmak istedim.
-
Saçma konusunda da 12 kalibre bana göre en iyisidir.. Daha alt kalibreler de çok güzel av yapar ama,
12 ye kıyasla 16 ve/veya 20 daha dar olduğu için daha toplu atar daha uzak sürer diyenler, sadece kendini kandırmış olur :)
16 ve 20 12 kalibreye göre daha toplu bir grupman göstermez mi yoksa şehir efsanesi mi? ??? :D
-
16 ve 20 12 kalibreye göre daha toplu bir grupman göstermez mi yoksa şehir efsanesi mi? ??? :D
Kim ne derse desin, 12 daha iyi yakar >:D
-
Kim ne derse desin, 12 daha iyi yakar >:D
16 döver yalnız ;D ;D
-
tüfek ister 12 olsun ister 36 çaplı olsun şoku neyse o kadar grupman yapması gerekir full şokta %70 grupman dersek 36 çaplı olanda çok daha az saçma hedefe isabet etmiş olacak gramaj düşüklüğünden dolayı
-
Çok tehlikeli adamsın ;D
Noldu beyaa yalan mı ;D yivsiz hepsi sapıyor bir şekilde >:D
-
40 metre civarında 2,5 mm saça 20 kalibre sağlam göçük yaptı,
ama 12 kalibre 1 TL boyutlarında deldi geçti.