TURKIYE AVCILARI VE ATICILARI FORUMU
SİLAHLAR, MÜHİMMAT, EKİPMAN HAKKINDA HER ŞEY => YİVLİ TÜFEKLER GENEL VE TEKNİK PAYLAŞIMLAR => Konuyu başlatan: Can ATALAY - 18 Kasım 2019, 23:59:38
-
Herkese iyi forumlar değerli üstadlar merak ettiğim bir kaç husus var...
Yivli bir tüfekle hareketli bir hedefe atış yaparken örneğin bir domuz nelere dikkat edilmelidir? Ne kadar üst tutulur takribi 100 metrede ne kadar önlenir? Tabi bu soruları bu zamana kadar sadece yivsiz tufekle kurşun atmış biri olarak soruyorum. Diğer merak ettiğim husus ise burris eliminator gibi mesafe olcerli balistik hesabı yapabilen bir teknolojik bir dürbünün hareketli hedeflerde bize ne katacağı ne kaybettirecegidir yada bu tip hızlı hareket eden hedeflerde red dot harici nasıl bir optik kullanılmalıdır? Son sorum ise yarı otomatik yivli av tüfekleri hâlâ yasak mıdır? Şimdiden teşekkürler
-
Merhaba @Can ATALAY kardeşim,dilimin döndüğünce anlatmaya çalışayım.
İlk önce tüfeğini kaç metreye sıfırladığından bahsedelim.
-Farzedelim ki 100 metreye sıfırladık ve çıktık Domuz avına.
Domuz 150-200 mt den koşarak yatay şekilde geliyor,senin o adrenalin anı ile dürbünün kule ayarını yapma gibi bir şansın pek olmaz,zaman kaybı olur ve elin ayağına dolaşır.
Domuza yan profilden nişan aldığında dürbünün artikılını azıcık üst alıp “bu anlattığım atış yaptıkça pratik kazanılacak bir alışkanlıktır”mildot’u görerek atış yapmak gerekir.Çünkü 100 metreye sıfırlı bir tüfekle 150-200 metre atışı yapacağın için mermi alt gidecektir.
-Domuz 150-200 metre gibi bir mesafede çok hızlı koşuyorsa göz kararı bir karış önüne atılır.Yivli kurşunu çok hızlıdır,aşağı yukarı 150-200 metrede bir karış önüne atarsan ve tüfeği oynatmamayı başarırsan hemen hemen hayvanı birşekilde vurmuş olursun.
-Burris eliminatör bence Domuz avları için çok güzel bir dürbün.Özellikle 3 serisi çıktı bildiğim kadarıyla.Ben kullanmadım ve lens kalitesini bilmiyorum ama domuz avları gibi ani atış yapılan avlarda balistik hesaplama özelliği ile bence biçilmiş kaftan.Domuz kaç metrede olursa olsun nişan aldığınız yerdeki düşüşü hesaplıyor ve nişan alacağınız yeri size kendi ayarlıyor.Bence oldukça yararlı bir dürbün.
-Reddot haricinde hızlı hedefler için 1-4x24 / 1-6x24 / 1x8x24 gibi zoom ve mercek yakınlaştırma özellikleri olan orman dürbünleri kullanılabilir.
-Yarı otomatik yivli av tüfeklerinin avda kullanımı yasak ☺
-
Ben de Atagan kardeşim gibi birşeyler yazayım.
*Yarı otomatik yivlilere taşıma ruhsatı verilmiyor. Tek tük alabilenler olsa da bunlar genellikle jandarmaya bağlı bölgelerde yapılan hatalı işlemler.
*Yivli tüfeklerin mühimmatları av tüfeğine göre çok daha hızlı dolayısıyla önleme vermek her zaman gerekli değil. Ancak farklı çapların farklı fişeklerin farklı hızları var dolayısıyla aralarında bir miktar fark olsa da 100 mt de koşan domuza çok fazla önleme vermenin gereği yok. Burada hayvanın hızı da önemli tabi. Eğer kestiremiyorsanız boynuna doğru atın. Ya boynuna ya kızılcasına gelir her halükarda av ölür.
*100 mt sıfırlı tüfek yine çapına ve fişeğine göre bir miktar düşme yapabilir ama bu keskin nişancı değil de avcı iseniz sizin için çok önemli bir düşüş değildir. Örneğin 308 win çaplı 100 mt sıfırlı tüfek ile 180 grs bir fişeği 200 mt de bir hedefe atsanız yaklaşık 3-4 cm düşüş yapar bu da bir yaban domuzunun kalbini hala vurabiliyorsunuz demektir.
*Burris Eliminatörün özellikleri domuz avı için çok gerekli midir tartışılır. Ancak domuz avının kendine has optik cihazlar gerektirdiği doğrudur. Örneğin yaptığınız avın coğrafyası, ormanın sıklığı, atış yapılan alanın uzaklığı vs gibi detaylara göre dürbün seçilir.
Benim tercihim mutlaka ışıklı tip dürbünlerden yana. Ayrıca olabildiğince düşük kuvvetle başlayıp olabildiğince yükselen zoom kapasiteli dürbünler benim favorim. 1.7 10 42 , 2 16 50 , 2.3 18 56, 2.5 15 56, gibi ölçülerde kaliteli ışıklı dürbünler çok iyi iş çıkartır . Örneğin benim tüfeğimde 2.5 15 56 Swarovski z6 i kuleli dürbün mevcut. Çok dar alanlarda av yapıyorsanız 1 4 24 gibi bir dürbün veya güzel bir red dot da iş görür. Ancak bunlar optik güçleri nedeniyle atış menzilinizi kısa tutacaktır.
Rastgelsin
-
@Fehmi TAŞKIN abimin yorumuna ek olarak,
Her çapın her merminin hızı,düşüşü,çekirdek ağırlığı farklı olduğu için önleme konusu biraz göreceli bir durumdur.300 win magnum’da hemen hemen hiç gerekmezken mesafe uzadıkça 308 win’de bir miktar gerekebilir.Hatta 8x57 196 grain fişekte dahada gerekebilir.Ama fehmi abininde söylediği gibi amaç keskin nişancılık değilse amanın amanın birşey farketmiyor.
(https://i.ibb.co/nL5zPJs/DAFE4037-8-E09-45-A1-98-F3-9074961468-F1.jpg) (https://ibb.co/nL5zPJs)
Bu tabloda 7.62x51 147 grain fişeğin namlu çıkış hızı ve düşüş grafiği yer alıyor.
Çekirdek 180 grain olduğunda işler daha farklı boyuta varacaktır.
Velhasıl;
Ne kadar antrenman,o kadar tecrübe☺
Saygılar..