TURKIYE AVCILARI VE ATICILARI FORUMU
KARA AVCILIĞI:---TÜRÜNE GÖRE AVLAR VE AVCILARI--- => DOMUZ AVI VE AVCILARI => Konuyu başlatan: vezy35 - 02 Ekim 2006, 18:55:18
-
Yaban Domuzları
Yaban domuzları ile ilgili derlemeye başladığım kaynaklarda ulaştığım ilk detaylı bilgi Amerika da bulunan bir üniversitenin araştırmasıdır. Elimden geldiğince Türkçe'ye doğru bir şekilde tercüme ettim. Genel tanımlar ve alışkanlıklar konusunda bize ışık tutabilecek detaya sahip.
Familya : Suidae
Latince Adı : Sus Scrofa
Coğrafi Dağılım ve Bölgeler
Domuz familyasının içinde en büyük çeşitliliği yaban domuzları oluşturur. Genel olarak Avrupa, Asya, Kuzey Afrika da bulunur. Bununla beraber ada coğrafyaları olan, İngiliz Adaları, Korsika, Sardunya, Japonya, Sri Lanka, Ryukyu Adaları, Tayvan, Sumatra ve Doğu Hindistan adalarının bir kısmında da bulunurlar. Domuz familyaları insanlığın ilerleyen tarihinde daha sonraları evcilleştirilmiş hayvanlar olarak da addedilmiştir. Şu an itibari ile Sus Scrofa yani yaban domuzu hemen hemen her yerde bulunabilir ve özellikle ormanlık ve yüksek arazilerde bulunurlar.
Yaşam Alanı ve Habitat
Yaban domuzları geniş bir çevre yelpazesinde bulunmasına rağmen, genellikle nemli ormanlarda fundalıklarda ve çalılıklarda boy gösterir. Özellikle meşe ormanları ve sazlıkların bol ve sık olduğu yerleri tercih ederler. Çok sert kış şartlarında ve soğuktan meydana gelen yiyecek azlıklarında çok uzun mesafeler katederek yiyecek bulma kapasitesine sahip olduğu kanıtlanmıştır. Ciddi ısı değişimlerine hassastırlar. Yaban domuzlarının suda veya çamurda debelenerek postlarında oluşturdukları tabakayla, ideal ısılarını koruma konusunda bir teknik geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Ve bu hareketin aynı zamanda böcek ve sürüngen sokmalarına karşı koruma oluşturduğu da bilinmektedir. 50 derecenin altında rahat edemeyeceği gibi ters olarak sıcak havalarda güneş çarpmasına karşı da dayanıksızdırlar.
Fiziksel Tanımlama
Ağırlık : 50 ila 350 kg
Uzunlık : 90 cm ila 180 cm
Yaban domuzları sert ve kısa tüylerden oluşan kaba bir posta sahiptirler. Renkleri koyu griden kahverengine giden bir yelpaze içinde değişiklikler gösterir. Kafa ve gövde uzunlukları 900 – 1800 mm civarlarında kuyrukları da 300 mm civarındadır. Omuz yüksekliği 550 ila 1000 mm arasında olur. Ortalama ağırlıkları 50 ila 300 kg arasında değişir. Erkekler genellikle dişilerden iridir. Yaban domuzları sürekli gelişen 4 ana dişe sahiptir. Bu dişler diğer dişlerin arasında olmakla beraber her biri üst ve alt çenenin çeyrek dairelerinde , bulunur.
İnsanların yaşam alanlarına yakın yaşamaları sonucu genetik değişikliklere uğrayan yaban domuzlarında değişkenlik gösteren deri renkleri, kuyruk uzunlukları ve burun (zurna) tipleri gözlemlenmiştir.
Üreme
Çiftleşme mevsimi şiddet içeren bir zaman dilimidir. Genellikle erkekler dişilerile eşleşebilmek için kavga ederler. Erkek domuz sürekli olarak alt dişlerini üst dişlerine sürterek keskinleştirme yetisine sahiptir. Keskinleştirilen dişler, çiftleşme dönemlerinde sıklıkla silah olarak kullanılır. Yaban domuzu familyasının erkek bireyleri karnın yan kısımlarında, çamur ve reçine ile kalın tabakalar oluşutururlar. Bu tabakalar dişiler için yapılan kavgalarda ölümcül diş yaralarını engellemek amaçlı kullanılır. En agresif erkekler bir çiftleşme döneminde 8 dişiye kadar çiftleşebilir ve 8 dişiyi hareminde tutabilir.
Ilıman bölgelerde dişiler ,ilkbaharda bir batın yavru verir. Tropikal bölgelerde yavrulama/üreme yıl boyu devam eder fakat genellikle nemli mevsim zamanlarında gerçekleşir.
Dişiler 21 gün kızanda kalır ve bu dönemin 3 günü ılımlı ve kabul edicilerdir. Çiftleşme gerçekleştikten sonra yavrular 115 günlük bir gebelik sürecinden sonra doğarlar. Ortalama hamilelik süresi 100-140 gün arasıdır. Anne bir batında 1 ila 12 yavru doğurabilir. Genellikle 4 ve 8 arasıdır. Cinsel yetişkinliğin 8-10 aylıkken oluşmasına rağmen dişiler 18 aylık olmadan üremezler. Erkekler ise 5 yaşından önce dişilere ulaşabilecek güce ve iriliğe sahip olamazlar.
Dişi yaban domuzu ot ve çimen üzerine hazırlanmış bir yuvaya doğurur. Yavrular doğduktan sonra bir süre bu yuvada zaman geçirirler. Yaban domuzu dişileri yavrularını koruma konusunda üst düzeyde agresiflerdir. Bu üst düzey agresiflik ve dikkate rağmen sadece doğan yavruların yarısı olgunluk ve yetişkinlik dönemlerine geçebilir. Çoğu, hastalıklara ve doğadaki diğer yok edicilere yenilmektedir. Yavrular 3-4 ay kadar emzirilir ve anne tarafından ilgi görür. Genellikle bir sonraki gebelikten önce bağımsız hale gelirler.
Yaşam Süresi
Yaban domuzlarının genel yaşam süresi 10 yıldır. 27 yıl yaşamış yaban domuzu kaydı dünya üzerinde mevcuttur. Genç ölüm oranı yüksektir.
Davranış
Avrupadaki yaban domuzları, genellikle gözlenen 20 li sürülere nazaran bazen 100 lü sürüler halinde bulunabilir. Bu sürüler yavruları,gençleri ve dişileri kapsar. Erkek domuzlar yetişkinliğe ulaştıkları zaman sürüyü bırakırlar ve tek başlarına yaşamaya devam ederler. Sürüler genel olarak çok çok büyük alanları dolaşırlar ama göç etmezler. Yaban domuzları daha çok şafak vaktinde, günbatımında ve gece aktiflerdir.
Yuva Bölgesi
Bilimsel araştırmaların belirtmesine göre yaban domuzlarının yuva ve yaşam bölgeleri 100 – 400 hektar arası değişmektedir. Erkek domuzların bölgeleri dişilere göre daha geniştir hatta iki katına yakındır.
İletişim, Algı ve Sezgi
Koku alma duyuları domuzların en gelişmiş özelliklerinden. Burun kasına bağlı büyük yuvarlak kıkırdak domuzun burnuna ekstra hareketlilik ve esneklik kazandırır. Yaban domuzu ileri düzeyde bir tat alma duyusuna sahiptir. Bilinmeyen nesneleri tat duyuları ile çok çabuk ve kolay tanımlayabilme yetisine sahiptir. Yaban domuzlarının iyi derecede görme yeteneğinden yoksun olduğuna inanılır. Gözleri , önden görüşü çok zayıflatacak şekilde kafanın yanlarında bulunur. Yaban domuzları homurdanarak ve çığırınarak sesli iletişim kurarlar.
Yemek Alışkanlığı
Yaban domuzu otobur ve etobur olarak seçim yapmadan beslenir. Yosunlardan sebze meyveye, cevizden meşe palamutuna, sürüngenlerden böceklere uzanan çok geniş bir besin yelpazesine sahip olduğu için, yemek bulması kolaydır. Bu kolaylık yaban domuzlarının çöllerden tutun dağlık arazilere kadar birçok çevrede yaşamlarını sürmesini sağlamıştır.
Yok Edicileri
Yaban domuzlarının bilinen en büyük yok edicisi, insandır. Erişkin domuzlar; ayılar, vahşi iri kedi türleri, ve timsahlar tarafından avlanır. Genç ve küçük yaban domuzları, büyük yılanlar, büyük sürüngenler, vahşi kediler ve kurtlar tarafından avlanır. Yaban domuzları tehdit altındayken ileri derecede agresif ve gözüpeklerdir. Sürekli gelişim gösteren ve keskinleştirebildilkleri dişlerini ; bunun yanında da , hacimlerinin tüm kuvvetini saldıranı incitmek ve devre dışı bırakmak için kullanırlar.
Yaban Domuzlarının Ekosistemdeki Rolleri
Doğuştan itibaren ekosistem içinde yer alan domuzlar, toprağı karşıtırarak farklılaşmasına, yeni tohumların kolonilenmesine ve meyve tohumlarının yayılmasına sebep olurlar. Bilhassa genç olan domuzlar, iri yok edici etoburlar için önemli bir av ve besin kaynağıdır. Ama bunun yanında küçük hayvanları yiyerek sebze ve meyve birimlerine zarar vererek ekosistem içinde zararlılar arasında da yer alırlar.
Hazırlayan : Tanya Dewey ve Jennifer Hruby
Türkçeye çeviren: Deniz Diren
Kaynak : www.domuzavcisi.com
DOMUZ
Evcilleştirilmiş domuz iki yabani türden gelmedir. Avrupa ve Çin yaban domuzları. Şüpheli olmakla beraber, Hint ya da sorguçlu yaban domuzu da bir katkıda bulunmuş olabilir. Aslında bu üç hayvanın durumu da kesin değildir. Bunlar üç değişik cinsin temsilcileri midir? Yoksa Avrupa ve Endonezya adalarına kadar bütün Asya’ya ve ayrıca kuzey Afrika’ya yayılmış olan bir tek türden mi gelmişlerdir? Bugün daha çok son fikir kabul edilmektedir. Kesin karar verilememesinin bir sebebi de söz konusu olan yaban domuzlarında birçok değişikliğin görülmesidir. Belki diğerlerinden ayrılması gereken bir tür, Nepal cüce domuzudur. Bu hayvanın yüksekliği omuz hizasında 30 santimdir. Çin ve Hint türleriyle aynı gruba konulan Avrupa-Asya yaban domuzunun baş ve gövde uzunluğu genellikle 1.20 metredir; bazen 1.80 metreye erişebilir. Kuyruk 30 santime kadar olabilir. Erkek domuzun ağırlığı 190, dişininki 150 kiloyu bulabilir. Domuzun dişinin toplam boyu, sürekli olarak büyüyen köküyle 30 santime erişebilir. Avrupa-Asya yaban domuzunun rengi uçuk griden kahverengi ya da siyaha kadar değişir. Vücudunda seyrek kıllar ve daha ince tüyler vardır. Kuyrukta sadece kısa tüyler bulunur. Bazılarının yüzünde daha uzun tüyler ya da hafif bir yele veya ikisi birden görülür.
AİLE GRUBU
Domuzda gruplar, genellikle aileler halinde görülür. Sonbaharda aile grupları birleşerek dişiler ve yavrulardan oluşan sürüler meydana getirir. Böyle bir sürüde 50’ye kadar hayvan bulunabilir. Yaşlı erkekler çoğunlukla yalnız kalırlar.
Domuzlar ağaçlıklı açıklık topraklarda, özellikle çamur gölcükleri bulunan yerlerde yaşar, rahatsız edilmedikleri takdirde saatlerce çamurda yuvarlanırlar. Ayrıca kaba saba sığınacak yerler de yaparlar. Uzun otları keser, sonra bunların altına girerek havaya kaldırırlar. Böylece otlar etrafındaki yüksek bitkilere takılarak bir tente oluşturur. Domuzlar çevik hayvanlardır ve iyi yüzerler, genellikle kavgaya girmekten kaçınırlar. Ama öfkelendikleri zaman şiddetle davranır, uzun dişleriyle yaralar açarlar.
GECE KÖK ARAMA
Yaban domuzu geceleri rastladığı bitkilerin köklerini yiyerek çok uzaklara kadar gidebilir. Palamutları, kayın ağacının sert kabuklu meyvesini, çeşitli kökleri yer. Düşmüş meyvelerle, hatta başka pek az hayvanın yediği eğrelti kökleriyle bile beslenirler. Özellikle, domalan cinsi mantarları çıkarmaya meraklıdırlar. Bundan başka böcek, kertenkele, yumurta, tavşan ve karaca yavruları, fare, kar sıçanı, leş ve yakalayabildiği her kuşu yer; yani aldığı besin çok çeşitlidir. Dikkatli davranılmazsa tahıl ürünlerini, pancar ve şalgam mahsüllerini, ayrıca patatesleri mahveder. Hem bu yüzden hem spor olarak, hem de eti için bu hayvan yüzyıllardan beri avlanmaktadır.
ÇİZGİLİ YAVRULAR
Dişi domuz her üç haftada bir çiftleşecek duruma girer. 112-115 günlük bir gebelik süresinden sonra bir batımda 3-12 yavru doğurur. Dişinin 8-18 meme ucu vardır. Beslenme zamanında her yavru bir meme başını ağzına alır. Bu yüzden fazla yavru olduğu zaman zayıf olanlar ölür. Yavrular 12 hafta sonra sütten kesilir ve besine alıştırılır. Küçükler etrafta dolaşıp kökleri sökerek besin arar, ama kendilerini koruyan analarından hiçbir zaman fazla uzağa gitmezler. Başlangıçta yavruların çizgileri vardır. 18 aylıkken cinsel olgunluğa erişir, 5-6 yaşındayken tam boylarını bulurlar. Domuz 27 yaşına kadar yaşayabilir.
ESKİ EVCİLLEŞTİRME
Yaban domuzu kolay kolay sürüler oluşturmaz; ama domuz ahırına ya da evdeki hayata kolaylıkla alışır. Bu bakımdan hayvanın, insanların avcılıktan vazgeçerek tarıma başladıkları çağda evcilleştirilmiş olduğu kesin gibidir. Diğer ip ucu ise domuz etinin yasaklanmış olmasıdır. Bunun temelinde göçebelerin tarım toplumlarını hor görmelerinin yattığı sanılmaktadır. Göçebeler bu duygularını, tarımcıların besledikleri domuzlardan nefret ettiklerini söyleyerek açıklamışlardır. Herhalde bunu iyi pişmemiş domuz etinden alınan trişinoz da desteklemiştir. Domuzun ilk evcilleştirildiği tarih, kesinlikle bilinmemektedir, ama tarım devriminin yapıldığı Cilalı Taş devrinden önce olması imkansızdır.
Avrupa yaban domuzu Çin türünden daha iridir. Bu hayvanlar büyüklük bakımından iki zıt ucun temsilcileridir. Verilerden anlaşıldığına göre evcil domuzlar yerli türlerden elde edilmiş, böylece ortaya çeşitli irilikte evcil domuz çıkmıştır. Ayrıca tarih öncesi çağlarda Avrupa ve Asya’nın bir kesiminden diğerine domuzlar getirildiğini ve seçilen bazı türlerin üretildiğini gösteren kanıtlarda vardır. Onun için modern üretme yöntemi başlamadan önce, cinsler birbirine karışmıştır. Bu yüzden günümüzdeki evcil domuzun atalarını tam olarak öğrenmek zordur.
Domuz hemen hemen sadece eti ve yağı için beslenmiştir. Kılları fırça, derisi sandal ve diğer zarif eşyalar yapımında kullanılmış, kemikleri de toz gübre olarak kullanılmak üzere öğütülmüştür. Eski çağlarda domuzdan daha başka şekillerde de yararlanıldığı biliniyor. Mesela kurban olarak, Roma çağında yaygın olan garip bir yönteme göre, askerler ellerini domuza koyarak yemin ederlerdi. Domuzlar değişik zamanlarda arabalara da koşulmuştur. Ayrıca domalan cinsi mantarları fark edecek şekilde yetiştirilmiş, hayvanların bulduğu bitkileri, sahipleri daha sonra kazıp çıkarmıştır. Eski Mısır’da domuzlardan buğday ekiminde yararlanılıyordu. Hayvanların sivri toynakları ile açtıkları delikler tohumların sürülmesi için uygun derinlikte olduğu için bu yola baş vurulmuştu. İşin en şaşılacak tarafı domuzlar Orta Çağ İngiltere’sinde New Forest’de izinsiz ava çıkan kimseler tarafından vurulan hayvanı bulup getirecek şekilde eğitilmişlerdir. Bu bölgede soylu olmayanların, ancak pek küçük köpekleri beslemeye hakları vardı. Bu köpeklerin Kral Rufus Üzengisi denilen 26 santim yüksekliğinde ve 18 santim genişliğinde demir bir çerçevenin içinden geçebilecek küçüklükte olması gerekiyordu. Güney Hindistan’da, ilkel bir kabile yaşamaktadır. Kabilenin yaban sığırlarının sık sık bataklıklara girme huyu vardır. Yine böyle bir olay sırasında yaşlı bir kadının bir domuza bir şeyler söylediği ve hayvanın hemen koşarak bataklığa gittiği, yaban sığırlarını toplayarak iyi eğitilmiş bir çoban köpeği gibi ihtiyar sahibine getirdiği görülmüştür.
kaynak. kamil üçbaş avcının temel eğitim kitabı. basım yılı 1999 - ankara
-
teşekkürler
-
PAYLAŞIMIN İÇİN TEŞEKKÜRLER
-
paylaşım için teşekkürler
-
tesekkur ederız bılgıler ıcın
-
teşekkürler
-
bilgilendirmeler için teşekkürler
-
RAMAZAN SONU BÜYÜK AVLAR BAŞLIYOR SİNOP/ERFELEKTE İANAIN AŞIRI DOMUZ VAR BU BİLGİLER İNŞALLAH YARAR İŞE AMA BİZ BU BİLGİLRİ HİÇKULLANMIYORUZ.AMA KÜLTÜR ACISINDA ÇOK ŞEY KAZDIRIYOR TEŞEKKÜRLER KATRDEŞ
-
paylaşım için saol
-
PAYLAŞIMIN İÇİN SAĞOL.YARARLI BİLGİLER BİZLER İÇİN.
-
DEVAMLI TAZELİYORUM BİLGİLERİ HADİ HAYIRLISI ;D ;D ;D
-
faydalı bilgiler için teşekkürler. araştırmaların için emeklerine sağlık.
-
çok sağol kardeş
-
bilgiler için teşekkürler....
-
KARDEŞİM MAŞALLAH BAYAGI UGRAŞMIŞSIN ELLERİN GÖZLERİN DERT GÖRMESİN
-
Paylaşım için teşekkürler.
-
teşekkürler..
-
bilgilendirme için teşekkürler..
GÜNCEL
-
çok sağol arkadaşım. ellerine, kollarına, emeğine ve bilgine sağlık...
-
PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER..ELLERİNİZE SAĞLIK.
-
pauşasım için tesekurler.
-
paylasim icin tesekkurler
-
emeğine saglık.tesekkurler...
-
Bilgiler için teşekürler..
-
ellerine sağlık volkan kardeşim. derleyenlerinde emeğine sağlık ayrıca.
-
paylaştığın bilgiler için teşekkürler. bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp mış. burda yeni bilgiler öğreniyoruz.
-
selam turkiye avcisi yilarca domuz avi yaptim gece avi gunduz avi bir suru domuz furduk bazi av gunu yirmi bes tane domuz furdugumuz gunler oldu bir gunde tabi limit yoktu bukadar avcilik kurallari yoktu
domuz avi boyuk avlar turune girer domuz avi zor bir av unsurudur.
genelde domuz avinda kopek cok onemlidir kopeksiz domuz avi yapmak her avcinin harci deyildir.
domuz avinda kullanilacak kopek en eyi kopek cobak kopeyidir sivas kangal kara bas gibi kopekler domuz avinda daha mutuberdir.
niye mutuberdir. dersiniz coban kopeyi coban kopekleri guclu iri oldugundan domuzla mucadeleyi girebilir eyer bir kac tane coban kopeyi varsa coook mukelmel domuz avi olur coban kopeyi domuzlari sardiriya gecer domuzda kopekle mucadeyi girer kopekle mucadeleyi giren domuz hizli gidemez yavas gider buda avcinin kopeklerle mucadele eden domuza yaklasmasi yetismesi domuza kolay olur .
eyer kopekler uzun sure domuz avi yaptiysa kopekler ustulastiysa domuz avinda kopekler cok rahat domuz avi olur kopekler domuzun arkasindan saldiriya gecince domuz kopeyi karsi karsi saldiriya gecer domuz saldirir bu sirada diyer bosta olan kopek domuza saldirir domuz bir bu kopek bir obur kopek ile ugrasmak zorunda kalir domuz her kopek domuza saldiriya gecince domuz ilk etapta bir SIK caliya girer ordan kopekleri saldiriya gecer veya arkasina bir caliya ormana dayar ogle kendine yaklasan kopekleri saldiriya gecer domuz artik sabit durur avci gelir domuza avlar. coban kopeyi ile domuz avlamak kolay olur.
kopay kopekleri ile domuz avi olur ama kopay kopekleri domuza saldiriya gecmez arkasindan havlayi havlayi gider kopay kopeyi domuz cok haraketli olur kopay kopeyin onunde domuz .
surek avlarinda kullanilir kopay kopeyi genelde domuz hizli suratli gitdiginden avci kopekle giden domuza yetismesi zordur. onun icin surek avinda onek avcisi olan avlarda kopayla domuz avi yapilir obur gibi kopayla domuz cok gezer dokuz dag dolasir bu av tipinde avci cok hizli avci olmali cok usta avci olmali domuz nereyi gidiyor nereyi gelir bu ginden domuz bu domuz nerden doner nereyi beklemeliyim gibi avci iyi tahmin yorutebilen avci olmali ve kolay kolay yorulnayan avci olmali kopay kopeyi ile domuz avi yapan avci
domuzun tehlikesi kopay kopeyi icin azili yasli usta domuzlar kopay kopeyiniz icin son derece tehlikelidir.
bu yasli usta azili domuzlar kopekten kurtulmak icin kopeyi SIK calilik ormani dogru kopeyi ceker orayi dogru gider domuz bu SIK ormani giren domuz kopay kopeyiniz icin son derece tehlikelidir.
bu SIK CALILIK ormanda kopeyinize saldiriya gecer domuz domuz guclu oldugundan ormanda rahat hareket eder hizli kosabilir SIK calilik yerde ama kopay kopeyi bu SIK calilardan gecemedigi icin hizli kosamadigi icin kopek domuzun hedefi olur kopek cok kolay bu SIK ORMANDA KOPEYI COK KALAY SIKISTIRIR KOPEYI VE AZILARI ILE KOPEYI IKI PARCA EDER cok kopeyimiz ya oldu yada yaralandi bogle bu durumlarda avci cok dikkatli olmali domuzla kopeyin bogle SIK calilik ve ormanda kalmasina musade etmemeli avci kopeyine ya kopeyin oldugu yeri girmeli avci yada kopeyi cagirmali yoksa kopeyi olumle karsi karsiya kalir.
yarali domuzun tehlikesi domuz yarali ise kopeyiniz icin son derece tehlikelidir
niye tehlikelidir. domuz yarali hizli gidemiyor domuz kopek havliyor yarali domuzun oldugu yeri belli ediyor
bunu bilen domuz avcinin oarayi geleceyine bilen domuz kopeyi susturmaktir yarali domuz gidemediginden yarasi yuzunden veya hizli gidemediginden yarasi yuzunden domuz domuz tehlike altinda olduguna bilen domuz avcinin onlari cok kolay yetiseceyine bilen domuz bunlari bilen domuz ilk etepte havlayip domuzun yerine beli eden kopay kopeyine suzdurmaktir bunu anliyan bilen domuz kopeyi cok kotu saldiriya gecer yarali olmadigi zamandan daha kotu saldiriya gecer kopeyinize hem cani yaniyor domuzun hem avcinin geldigine fark eden ve yarasi yuzunden yeterince hizli gidemediginden ilk arkasindaki havlayan yerine belirten kopeyi oldurmektir susturmaktir. bunu cok iyi bilir ve yapar domuz.
eyer yarali bir domuzun arkasindan gidiyorsa kopeyiniz mutlaka avci kopeyinin bulundugu noktayi gitmeli hele SIK ORMANI GIDIYORLARSA KOPEK son derece tehlike altindadir. bu durmu avcilar cok dikkatli olmali avcilar kopeyi icin
domuza furmak cobuk oldurmek istiyorsaniz hayvanlarin on kol denilen tam ciyerine ve kalbine hedef nisan almali kafasindan furmak istiyorsaniz kulaginin dibine nisan almalisiniz.
tam size gelen domuza furmak zordur kafasina ates ederseniz kafasi duz burnu ileri dogru oldugundan size dogru gelen domuza furmak zordur tam kafasinin ortasinda cukur bir nokta vardir tam oarayi atis yapmalisiniz benim fikrim domuzun size yan vermesine bekleyin ondan sonra atis yapin domuza furma sansiniz daha artacaktir.
arkasindan ates edecek olursaniz domuzun tam arka bacaklarin arasina ates etmelisiniz. arkasindan giren kursun tam kalp ve ciyer bolgesini gidecektir.
domuz avinda yukardan asagi atis yapilacak yerler secilmez domuz size yan duz gecek ve biraz yukardan gecek sekilde yer secilmeli domuz avinda dereyi dogru tam tepeden asagi atislardan domuza furmak zordur. biz buna dik atis deriz dik atislarda kursun asagi dogru giderken yer cekiminden etkilenir nisan aldiginiz yeri furamaz avci kursun ya geride kalir domuzdan yada domuzun ayak dibine furursunuz dik atislarda bunun icin domuz her zaman avciya ya yan gecmeli ya biraz yukardan gecmeli bu taislar cok etkilidir. kusun bu atislarda yer cekiminden etkilenmez. ve avci bu atislarda daha rahat av furur.
domuz avinda kullanilacak silah yivlidir. bugunku sartlarda cok avci yivli kullanamayacagindan kursunu iyi olan av silahi kullanmali yada ozel kursun icin yapilmis sluh namlu kullanmali.
iyi kaliteli kursun kullanin
saygilarimla avciya
-
selam avci gece bek avinda gece domuz avi aslinda kolay bir av deyildir.
tepe lambasi ve el lambasi ile yapilan gece domuz avina yazmiyacagim gece lambasiz domuzla esit olan avdan yazacagim domuz malsul tahil meyve gibi tarlalari gelir. cok akilli bir hayvandir ister misir tarlasi olsun ister buyday tarlasi olsun tam malsulun evinlenmeyi basladigi donemi cok iyi bilir daha olusmamis misir buyday meyve tarlasina cok iyi bilir. ve zamanina bilir. yani kisacasi ne zaman yenilecek bilir domuz yenilmeyecek zamandan once tarlayi gelmez domuz.
domuzun tarlayi gelme sagatleri bellidir.
her sagat gelmez ormani yakin olan tarlayi aksamdan gelir sagat on gibi gelir. ormani yakin tarlayi birde sabaha karsi gelir niye aksam yatagindan kallkan domuz. ilk ormani yakin tarlalardan baslar karnina doyurmayi sirasiyla gider en uzak tarlayi dogru bes kilometre ve daha uzak tarlayi gider gece karnina doyurmak icin ormani uzak tarlayi gec sagatlerde gelir sagat iki uc gibi sagatlerde gelir. niye dinleme yapa yapa geldiginden temkinli geldiginden tarlanin uzak oldugundan ormani uzak tarlayi gece yarisi gelir.
uzak yerdeki tarlayi gitdiginde tarlayi giremeyip ve karnina doyuramadigindan ormani donuste sabah ezani sagatlerinde veya safak yere dogdugunda ormani yakin tarlayi gelir yani kisacasi nasil hareket edeceyine bilir. duzenli bir sekilde domuz.
genelde tarlayi geldi aksamlar dolun ay olmadigi zaman ay daha dogmadigi zaman veya ay karardigi ve kayboldugu zaman tarlayi gelir.
cunku ay isigi onu gizlemedigine bilir acik hedef yaptigina bilir domuz ay isiginin
ay isigi oldugunda gelmezmi tarlayi GELIR NASIL TARLAYI GELIR DOLUN AY VARKEN AVCININ BEKLEMEDIYI BIR KAC DEFA TARLAYI GIRIP YEDIKTEN SONRA KIMSE DOMUZA RAHATSIZ ETMEDIMI DOMUZ TARLAYI KENDI GIRIP KENDI ISTEDIGI ZAMAN TARLADAN CIKARSA BU TARLANIN KORUNMADIGINA GANAGAT GETIRDIGI TARLAYI DOLUN AY VARKEN GELIR,
yoksa korunan tarlayi dolun ay varken gelmez sayet gelirse nerde ayin golge yaptigi yer varsa karanlik noktalar varsa tarlada ay isiginin olmadigi yer varsa burdan tarlayi girer.
genelde agac kolgesi olan yerden tarlayi girer agacin ay isigina golge yaptigi yerden tarlayi girer ve yer.
birde domuz tarlayi ras gele yerden girmez domuzun tarlayi ilk gireceyi yer nokda vardir her tarlanin farkli domuz geldigi girdigi yer vardir.
ormani yakin noktadan tarlayi girer tabi ormanin durmuna gore denisir. domuzun tarlayi girmesi
bunlari domuz cok iyi yapar ve uygular. ras gele domuz hic bir tarlayi girmez,
tarlayi gireceyi nokta geleceyi nokta ve gelme gitme sagatleri belidir. domuzun
isbati zor. ama tarlayi bekliyen insan ve avci uyudugu ve uykunun geldi sagatlerde tarlayi girer insanin uyku sagati vardir bu sagatler geldimi insan ister istemez uyur, domuz bu uyku sagatine bilir. ve anlar,
korunan korunmayan tarlayi domuz cok iyi anlar.
DOMUZUN AVCIYA KURDUGU TUZAK
domuz tarlayi girmeden once bazi taktikler yapar avciya tuzak kurar. domuz nasil birsey bu derseniz.
domuz gelir. tarlanin etrafinda tarlayi gireceyi noktada domuz yorur. ara sira acemi avci domuz geldi diye domuza ates etmek veya domuz nerde diye bakmak ister domuz acemi avciya gorur gider avci derki domuz geldi ama tarlayi girmedi tarlanin kenarinda yorudu yorudu durdu ben ates etmek icin baktim ama goremedim der.
aslinda domuz ses cikarir niye avciya kandirmak icin avci bu tuzagi duser.
asil domuzun avciya kurdugu asil tuzak tarlayi girer bir kac parca meyve ve masul yer cikar. bunu bir kac defa yapar, domuz. avci domuz geldi der yerinden cikar domuza bakmak ister. domuz avciya gorur avciya kurdugu tuzagi domuz dusurmustur. avci hata yapmis domuzun istedigi olmustur.
GECE UYULMASI GEREKEN UNSURLAR.
bek yapacaginiz tarlayi gunduz gelip kesif yapilir. nereyi oturmaliyim domuz tarlayi nerden giriyor. tarlayi gelen domuza en rahat nerden gorebilirim ve rahat atis yapabilirim domuz beni nerde oturursam bek yaparsam domuz bana gormez diye bunun gibi durumlar kesif yapilir. bakilir.
etrafta kesif yapilirken fazla gezilmez niye fazla gezerseniz etrafi insan kokusu birakmis olursunuz domuz beklediginiz tarlayi gelmez etrafta fazla koku birakilmayacak sekilde kesif yapilir ve yer secimi yapilir. ve aksam olmasina beklenir.
biraz kendine gizleme yeri yoksa yer yapilabilir dallardan ama dediyim gibi etrafa fazla koku birakilmaz. bekleyeceyiniz tarlayi kesif yapilirken sikara gibi unsurlar icilip yere atilmaz. yani kisacasi koku birakilmamali bek yapilacak arazide yikanmis temiz yemek sigara ter kokusu olmayan bir temiz kiyafet giyilir. domuz avcinin kokusuna almasin diye
aksam tarlayi geldiginizde ruzgari dumuzun geleceyi tarafi dogru esmesine ozen gostermelisin ruzgar senin taraftan esip domuzun oldugu tarafi esmemeli bunlar goz onunde tutulur ve beklemeyi baslanir.
domuz gelsin tarlayi girsin bekle bekleyin girer cikar. domuz sakin heycanlanmayin domuz geldi furayim diye yerinden cikma bekle sabirla domuz yukarda yazdigim gibi her turlu avciya kurdugu tuzagi yapsin gezer tarlanin etrafinda tarlayi girer biraz yer cikar bekleyin domuz bunlari yaptiktan sonra avci tuzagi dusmemistir domuz emin olmus tarlayi bekliyen her hangi biri olmadigina ganegat getirdikten sonra domuz tarlayi girer paldir kulkur yemeyi baslar. artik dikat etmez ras gele tarlayi yemeyi baslar yaniniza bile gelir domuz bu sekilde tomuz tam karnina doyurma telasina girdiginde artik yerinizden cikip ates etmek icin tam zamanidir. domuz karnina doyurma telasina girdiginden cikardigi kendi gurultusunden size duymaz ve gormez.
artik is avciya kalmistir iyi atici bir avci gece gozleri iyi goren bir avci gerekiyordur.
artik bundan sonra domuzun uzerinde yele denilen uzun tugler vardir gece domuz bunlari dik vaziyeti getirdiginden domuz gozunuze boyuk gelir silahi domuza ortaladim dersiniz halbuki silahi yuksek tutmus olursunuz kursun bu yuksek dikili sirt tuglerin arasindan gider domuza furamasiniz.
bunlar goz onunde tutulur ona gore gece domuza ates edilir. domuzun yerden yuksekligi kolunuzun dirsektem elinizin uzunlugu kadardir yarim kol yuksekligine sayiptir domuzun yuksekligi bunlari dikkat edilip ona gore atis yapilir. domuza gece hersey boyuk gorunur insani goz bobeklerinin acilmasindan boyumesinden dolayi bunlari dikkat edilir.
gece atis yapilan domuza.
SURU HALINDEKI DOMUZLAR
suru halindeki domuzlar tarlayi tek gelen domuz gibi titiz girmezler okadar taktik yapmazlar kalabalik suru biraz tarlanin disinda kalirlar tarlayi girerler.
tek gizen domuzlar kadar titiz davranmazlar tarlayi girecekleri zaman
]yalniz buda bu domuz surusunun aptal oldugu anlamina gelmez. bu gurup halinde onlenleri vardir tarlayi girdiklerinde kalabalik oldugundan birbirinin cikardigi sesten etrafindaki avciya veya baska unsurlari dikkat edemeyeceklerinden cunku cok ses ve hareket oldugundan avcinin yanina gelirler yemeyi baslar avci yaklassa gormezler kendilerinden biri sanirlar.
ama aldiklari cok etkili bir takikleri vardir surude bulunan azili tabiri ile surunun evindisi vardir. bu suru tarlayi girdiginde bu boyuk domuz girmez bekler. etrafi bakar koku almayi calasir. dinleme yapar.
suru tarlayi yerken bu boyuk iri domuz girmez bekcilik yapar.
bunu fark etmeyen avci domuzlar tarlayi girdi domuz furacagim diye hareket etdiginde bu bekci domuz avciya gorur ve suruye uyarir bir bagirma sesi cikar. suru tarlayi terk eder avci domuzlar geldi tam tarlayi yiyordu atacaktim bakerken bir tanesi bir ses yapti butun domuzlar gitdi der avci bekcilik yapan domuza yakalanmistir avci
avci bekliyecek sabir edecek bu bekci domuz tarlayi girip surulerle karnina doyurmayi baslamasina beklemeli bes on dakika disarda durur bu boyuk azili bekci gozetleme yapan domuz daha sonra emin olduktan sonra suruye katilip tarlayi girip suruyle yemeyi baslar tarlayi avci bu zamani ve bilmeli beklemeli domuzlar gibi dusunmeli hissetmeli avci nasil anlar avci bu domuzun suruye katildigina bu boyuk domuz suruye katildiginda ara sira sert sekilde ses cikarar yanina gelen domuzlar kovar. efelik yapacakya nede olsa surunun efesi oldugundan ara sira ses yapmayi baslar. bogle ses duymayi basladiginda avci boyuk bekci domuz suruye katilmistir. AVCI BOGLE ANLAR VE SABIR EDEREK GECE DOMUZ AVI YAPAR.
saygilarimla avciya
-
mrb arkadaşlar ben sitedede yeni sayılrım arkadaşların yazıları için önçelikle tşkler ama şöyle bişi var domuzlar çiftleşirken kavga yapmazlar eşini kıskanmayan tek domuzlardır bunu nerden biliyosun diye düşünenler olabilir ben köyde yetişmiş biriyim vede domuz avınıda çok severim çiftleşme zamanlarında domuzları çok takip ettim ve gördüm kıskanma gibi bişey hiç görmedim.domuzlar kafasını ceviremez dönemez diye herkes söyler siz siz olun kesinlikle inanmayın cok seri bir hayvan allah mufafaza yaralana bilirsiniz.iki ayagının üzerine kalkıp meyve agaçlarının dallarını kırar.ikitane arkadaşımı domuz yaraladı bitanesini bacagına kırktan fazla dikiş attılar.diger arkadaş hastanede onbeş gün yattı domuzun nasıl boynunu çevirdigini nasıl davrandıgını onlar anlattı.yazılanlara inanmayın işinizi saglama alın .nekadar tehlikelide olsa domuz avı en güzel av .saygılarımla slmlar
-
güzel paylaşım
-
Cok guzel bilgiler tesekkurler.
Bu da amerikan usulu domuz avi. Cekimin 2 dakika 50 nci saniyesinden itibaren izleyin.
http://youtu.be/y59PqO_S77E
otomatik acmazsa kopyalayip adres satirina yapistirip enter a basin.
Selamlar.
-
resimdeki beyaz köpek dogo argentino galiba
-
Emeğin için teşekkürler...çok faydalı bigiler..
kazasız avlar dilerim.. rastgele
-
mrb arkadaşlar ben sitedede yeni sayılrım arkadaşların yazıları için önçelikle tşkler ama şöyle bişi var domuzlar çiftleşirken kavga yapmazlar eşini kıskanmayan tek domuzlardır bunu nerden biliyosun diye düşünenler olabilir ben köyde yetişmiş biriyim vede domuz avınıda çok severim çiftleşme zamanlarında domuzları çok takip ettim ve gördüm kıskanma gibi bişey hiç görmedim.domuzlar kafasını ceviremez dönemez diye herkes söyler siz siz olun kesinlikle inanmayın cok seri bir hayvan allah mufafaza yaralana bilirsiniz.iki ayagının üzerine kalkıp meyve agaçlarının dallarını kırar.ikitane arkadaşımı domuz yaraladı bitanesini bacagına kırktan fazla dikiş attılar.diger arkadaş hastanede onbeş gün yattı domuzun nasıl boynunu çevirdigini nasıl davrandıgını onlar anlattı.yazılanlara inanmayın işinizi saglama alın .nekadar tehlikelide olsa domuz avı en güzel av .saygılarımla slmlar
Şenol kardeşimin yazdıklarına aynen katılıyorum. Geçen sene bende gece bek avında çok büyük bir tehlike atlattım. Siz siz olun çok dikkatli olun. Kendinize ne kadar güvenirseniz güvenin, DOMUZ DA EN AZ ASLANLAR KADAR ORMANLARIN KIRALIDIR. Herkese rast gele!
-
paylaşım için teşekkürler. bazen kulaktan dolma bilgiler doğru bilgiler ortalıkta olmayınca her tarafı kaplıyor. mesela domuzun burnunun hiç koku almadığını düşünenler var.
-
faydalı paylaşımlarınız için teşekkürler
-
dostlarım domuzun bayıldıgı karşı koyamadıgı koku nedır.yada yıcek
-
O0 Çok güzel bir çalışma olmuş emeğinize sağlık.
tüm ekolok çevrelerce ZARARLILAR grubuna dahil edilen bu hayvan nedense ülkemizde av hayvanı statüsünde yer almakla beraber kotalı avcılık kapsamında limitli olarak avcılığı sağlanıyor. ( çok saçma)
tarımla uğraşan vatandaş bu tür ile tek başına mücadelede kifayetsiz kalmaktadır bu aşikar.
durum böyle iken domuzla mücadelede çiftçiye verilen destekten biz avcılarında faydalanabilmesi için birlikte hareket ederek bir çalışma başlatarak bu konuyu sosyal medya ve dernekler vasıtasıyla hayata geçirmemiz gerekmektedir.içinde avcıların olmadığı bir ''YABAN DOMUZU İLE MÜCADELE '' düşünülemez.
saygılar.
O0
-
Arkadaşlar, domuz insan kokusunu anlar denmiş ama ikidir istemeden sık çalılık ormanda domuza denk geliyorum.
Birinde tüfek yoktu çalıya girdim homurdandı yavaşça geri topukladım.
Bugün gene ormanda gezerken çalılığa girmemle bir hareket ve homurdanma oldu. Ses var ama görüntü yok. Az geri geldim bu kez tüfek vardı. (Çalılara girerken zaten bölgede domuzların olduğunu bildiğimden kurşun koyuyorum) baktım soldan da bir homurtu geliyor. Bende sakatlık olmasın diye geri geri düzlüğe çıktım. Belki sesten korkup bir yerden çıkar diye bölgenin dışından üçgen şeklinde 3 köşeden de saçma sıktım. Çalılar girmeden etrafı dolaştım. bir icraat olmadı.
Acemi bir avcı olarak sorayım.
Köpek yok, yalnızım. Bilhassa Domuz avlamak için gitmiyorum. Böyle bölgelerde dolaşmayayım mı yoksa dolaşayım denk gelirsem kurşunu basayım mı?
-
Dolaşmanda sıkıntı yokta eğer olur ki domuza ateş edipte domuz yaralı kalırsa seni biçme, hastanelik etme hatta öldürme ihtimali var.
Domuz şakaya alınacak bir hayvan değildir. Benim domuz avına meraklı bir akrabamın yaralı domuz saldırısı nedeniyle sağ ayak başparmağı şu anda yok. Adam hastanelik olmuş. Dikkatinizi çekerim bu adam senelerin usta avcısı olan bir adam ve tam av hastası....Yani boş bulunduğunuz bir an bile size pahalıya patlayabilir. Av kabusa dönebilir.
Bu tür yerlerde atıcılığınıza, elinizdeki tüfeğe, tüfekteki kurşunun kalitesine,yanınızdaki adamın dahi atıcılığına, cesaretine, av tecrübesine güvenemiyorsanız güvenilir şekilde av yapmanın yollarını arayın. Bırakın domuz saldırısını, ava beraber gittiğiniz arkadaşınız tarafından vurulma riskiniz bile var.
Kurşun olarak Winchester Süper X Hollow Point, BP Big Game Palla, RC Palla gibi gibi kaliteli kurşunlar kolay mantarlaştığı için durduruculuğu daha yüksek olup domuzun yaralı kalma ve size saldırma ihtimalini büyük ölçüde azaltır.
Atıcılığınız iyi ise kaliteli kurşun kullanmak,dikkatli atış yapmak, domuz vurulduktan sonra mutlaka ucuz yollu bir kurşun ile domuzun beynine 2-3 metreden son kez atış yapıp işi garantiye alma şartıyla ateş edebilirsin. Seçim sizin. Dikkatli olun.
-
Peki av dışında çalılıkta 2-3 metre karşılıklı denk geldik. Yaralı falan değil. Yavrusu falan da yok, yalnız başına. Ne yapar bu hayvan, saldırır mı gene de
-
Peki av dışında çalılıkta 2-3 metre karşılıklı denk geldik. Yaralı falan değil. Yavrusu falan da yok, yalnız başına. Ne yapar bu hayvan, saldırır mı gene de
herhangi bir yarası olmayan yaban domuzunun insana saldırdığı pek rastlanan bir durum değildir. İnsana saldıranları da yavruyu koruma içgüdüsü gibi yada önceden insan tarafından vurulma, araba çarpması gibi çeşitli travmaları varsa insana pek nadir saldırabiliyorlar. Genellikle bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Benim amca oğlum ormanın içinde karşılaşmış ateş ettiği halde vuramamış. Hayvan kaçmış gitmiş.
-
Paylaşım için teşekkürler...
-
Ben Engin Göktaş, Mersinde yaşıyorum. Domuz belası sebebiyle avcılığa başlamak zorunda kaldım. Bu sebeple bir şeyler öğrenmek ustalarımizın tecrübelerinden yararlanmak sebebiyle foruma kaydoldum. Daha önceden aldıgim bir superpoze ve Ata Venza 55Slug/61Serit tüfeklerim var. Av tecrübem hic yok.
Mersinde bağ evimizin önü ormanlık, ormanın arkasında bagımiz önünde de yol var. Geceleri domuzlar ilk ağaç sırasına kadar geliyorlar agacları maf ediyorlar. Seslensek bağırsak bile çoğu zaman onlarda bana diklenip homurdanıyor. Gece tam karanlıkta geldikleri için göremiyorum el feneri fayda etmiyor göz kararı sevrotin/slug atmak istemiyorum yola gitmesin diye.
Benim ilk sorum domuz avında menzili düşük bol sacmalı hangi fisekleri kullanabilirim. Sevrotinin menzilini bilmiyorum eğer yüksek degilse onu da kullanabilirim.
Domuza eldeki meyvelerle tuzak kurabilirmiyim muz ve tropikal meyveye gelir mi?
Saygılar.