TURKIYE AVCILARI VE ATICILARI FORUMU
KARA AVCILIĞI:---TÜRÜNE GÖRE AVLAR VE AVCILARI--- => TAVŞAN AVI VE AVCILARI => Konuyu başlatan: Yusuf SALMAZ - 22 Temmuz 2009, 10:40:18
-
Değerli avcı dostlarım.. tavşan avında ne çeşit fişekler kullanıyorsunuz... en iyi sonucu hangi fişeklerle aldınız... kaç numara fişek bior veya keçe tapamı kullanmalıyız ve marka olarak ne önerirsiniz... şimdiden teşekkürederim.. saygılar
-
Yusuf arkadaşım, 3 numara 36gr fiochı den şaşma.
-
feyyaz usta önerini değerlendiricem... çok sağol.
-
Tabiki fişek kadar tüfeğin gerisindekide önemli. Fişek nekadar kaliteli olursa olsun iyi atamadıktan sonra boş.
Sen de sağol sezonda rastgele
-
atıcının önemi zaten tartışılmaz.... yeni sezonda sizlerede rast gele... kazasız bereketli bol avlı bir sezon dilerim..
-
Yusuf arkadaşım, 3 numara 36gr fiochı den şaşma.
Feyyaz bey 36 gram 3 no bir tavşan için çok değilmi ? yıllar varki kaz ve ördek hariç hiç 36 gram atmadım genelde 30 gram 8 no atarım her ava istisna olarakta federal 32 gram 7.5 keklik ve tavşan için oda en üst seviye tabi ben bunları yazarken iklim faktörü nede değineyim bizim ege de böyle daha soğuk bölgelerde değişebilir belki.
selamlar
-
Yusuf bey bence tavşan avını nasıl yaptığınıza ve hangi zamanda yaptığınıza bağlı olarak fişek tercih etmelisiniz diye düşünüyorum.Eğer kopayla avlanıyorsanız tüfeğinize 3 no fişek koyabilirsiniz ama eger yürüyerek hem tavşan hem keklik ne cıkarsa diye avlanıyorsanız keklik çıkma ihtimalide olduğu için 3 no kalın gelecektir o yüzden benim tavsiyem 5-6 no saçma kulalanırsanız hem kekliğe hem de tavşana atabilirsiniz ben şahsen öyle yapıyorum ama başda da dediğim gibi sırf tavşan avlayacaksanır 3-4 no ideal dir.
-
Feyyaz bey 36 gram 3 no bir tavşan için çok değilmi ? yıllar varki kaz ve ördek hariç hiç 36 gram atmadım genelde 30 gram 8 no atarım her ava istisna olarakta federal 32 gram 7.5 keklik ve tavşan için oda en üst seviye tabi ben bunları yazarken iklim faktörü nede değineyim bizim ege de böyle daha soğuk bölgelerde değişebilir belki.
selamlar
Emin bey, Ben kopoyla tavşan avcılığı yapıyorum ve tavşana atış mesafemiz genelde uzak oluyor 3 numara saçma tavşana vurduğunda düşmesi için bence en uygun ölçü siz anladığım kuş köpeği ile avlıyorsunuz tavşanı onun için yakın mesafeden atış yaptığınızda dediğiniz saçma size göre uygun olbilir. Birde şu var 7/8 numara saçma tavşanı yaralı bırakabilir çabuk düşürmeyebilir. Tavşan avı yaptığımız zaman itibariyle sonbahar ve kışın bizim buraları epey soğuk oluyor o yüzdende 36 gr uygun oluyor.
Saygılar,
-
32 gr 5-6 no iyidir
-
32 gr 5-6 no iyidir
bende diyordum Ahmet şimdi tam benim yapacağım gibi yorum yapar tahminlerimiz aynı olur diye düşünüyordum ama olmadı... :-[
Nerede ve nasıl avlandığınız önemli bence. tabi hava şartlarıda.
Feyyaz beyin söylediği gibi bizim memlekette (karadeniz-sinop) çok sık ormanlık olmasından dolayı ve kopay ile avlanıldığından 3 no gayet uygun hatta 1-2 no saçma bile atanlar vardır.
Ama kuş avında açık arazide yapılan keklik ve tavşan avında bende tavşana 7 numara atıyorum.
-
Yusuf Bey kopayla tavşan avında ben bir namluya 36 gr 3-4 numara (yakın mesafe için) diğerine 32-34 gr 1-2 koyarım ve ilk atışım herzaman 3-4 olandır. Feyyaz'ın dediği gibi tavşan avı bek avıdır ve kopayla yapıldığında ayağınıza gelir.
-
fişek seçimi av yaptımız ortama da bağlıdır düz arazide tavşan uzak ta kalkıcağı için ince saçma kesmez aynı şekilde çok sıklık bir avlaktada tavşanı kaçırmmak için mecburen ince saçma yani içinde saçması daha fazla olan bir fişek kullanmamız lazım ve yazın gramı düşük kışın da yüksek gramlı ama bende her zaman ikisinin ortasını kullanmışımdır 4 - 5 -6 numara gibi
-
Sayın Yusuf abim ben babamdan gördüğümü yapıyorum.fişekleri biz kendimiz yaparız.sağa 6 numara sola 4 numara ikiside keçe tapa..tabi diğer ustalarımında görüşüne saygı duyarım.
-
Hava şartlarına göre ve av türüne göre değişir.Çiftemde hem keklik hem tavşan ihtimali varsa 32 gr 3-4-5 numara saçma kullanırım.Otomatikte 34 gr atarım.
-
Ben tavşan avını keklikle beraber yaptığım ve fermalı olarak tavşanı kaldırdığım için 33 gr keçe tapa 8 numara ile yada 34 gr pover tapa 7 numara ile avlamaktayım.Ancak tavşanı 1 numara 36 gr gibi çok kalın saçma ve yüksek gramaj la avlayanların olduğunu da biliyorum.Ancak bunun doğru olduğunu zannetmiyorum bence fermalı avlarda 6-7-8 numara saçmalı 30-34 gr arası keçe veya pover tapalı fişeklerle avlanılması uygundur.Kopay avında da menzilin uzak olması sebebiyle 4-5 numara 32-34 gr aralıklarında fişeklerle avlanılması uygundur diyebilirim.Elbette bu avın verimli olabilmesi için uygun şokların da seçilmesi şartır.Yakın mesafeden avlanılıyorsa (Fermalı) 3-4-5 şokların,uzak mesafeden avlanılıyorsa(Kopayla)1-2-3 şokların seçilmesi doğru olacaktır.
-
kopay avında 32 gr 4-5 no 3-1şok
Fermalı avlarda 32 gr 6-7 no 4-2 şok
-
ilgilenen tüm avcı dostlara teşekkürler... iklim şartı, arazi ve av şekline göre bunları değerlendirip en uygunu bulabilirim sanırım... tüm avcı dostlara hayırlı bir sezon diliyorum. saygılar
-
Ben köpeksiz avlanıyorum. Tüfeğim huğlu pozedir. Tavşan avında sıcak havada 32 gr 3-4 mirage ve Fiochi atarım. Kışın kar yağmışsa ve hava soğuk değilse 34 gr 3-4 numara atarım. havanın soğuk olmasından dolayı Eğer kar donmuşsa ve kar kırılıyorsa tavşan uzak kalkacağı için 36 gr 1-2 numara mirage atıyorum.
-
Arkadaşlar fişeğin gramajı arttıkça uzak mesafeden daha etkili olduğunu sanmayın, çok kaliteli fişekler hariç gramaj arttıkça saçmanın hızı yavaşlar ( bu fişeğin kutusunda belirtiliyor zaten) buna karşılık tüfeğin geri tepmesi artar, bu sizi sert fişek kış sıkısı tarzında yönlendirmemeli.Hızlı uçar avlarda (üveyik, ördek) düşük gramajlı hızlı fişekler kullanılmalı.
teşekkürler
-
görüş bildiren tüm avcı dostlara teşekkür ediyorum... Hava şartları, tavşanın uzak veya yakın olması, köpekli veya köpeksiz avlanmak, sadece tavşan veya ne denk gelirse onu avlamak, bek avı veya sürek avı.... evet dostlar bu kadar çok çeşit varken tabi ki bir veya iki fişek üstünde yoğunlaşmamız beklenemz... herkesin av şekli farklı olduğundan çok çeşitli fişekler ortaya çıktı.. sonuç olarak birkaç marka deniycez ve kendimiz karar vericez...herkes üç aşağı beş yukarı bir fikir oluşturmuştur kafasında ki benim oluştu.
fişeğin 1-2 gram fazla ve ya 1 numara küçük 1 numara büyük olması fazla etkilemez... önemli olan önce atıcı sonra fişeğin markası ve tabiki tüfeğinde güzelliğidir... tüm avcı dostlara kazasız bol ve bereketli hayırlı bir sezon diliyorum.. saygılar
-
32 gr- 4-5
34 gr- 4-5-6 numara, marka çok ta seçmem.bunlarla çok tavşan vurdum.
-
meraba dostlar
benimde yıllardır kullandıgım kendime özgü ön tetikde 5 arka tetikde 3 numaralı sıkılar tercihimdir. 32 bazen 34 gr sonderece ideal keklik,çulluk,tavşan hepsi için kullanırım..3 numarayı atma fırsatım çogu kez hiç olmamıştır.sırrı ise bıldırcında,yazın bolca bıldıcın avı yapıcaksınız silahı ve kendinizi iyice test etme şansı bulacaksınız..bıldırcın çok yönlü atış yapmanızı saglar buda sizin silahla bütünleşmenize yardımcı olacaktır.özellikle şunu yaparım bıldırcını silahın şeridinde 3,5 saniye tutmaya calışırım.yani acılmasına izin veririrm buda benim heyacanımı yenmemi ve idel pozisyonda atış testimdir.kışın bunun faydasını hep gördüm ve yaşamışımdır.silahı yüzüme alıp tetiklere sarılmazsınız avı şeride yerleştirdigimden emin olunca atış yaparsınız.bol şans hepinize
-
Karadenizde tavşan için en idal olanı bence 32 gr.2 ve 3 numara,çünkü bitki örtüsü ve arazi şartlarıda hedaplanmalı diye düşünüyorum.
Yeni sezonda başarılar kazasız belasız avlar diliyorum..
-
arkadaşım vegas marka 24 gıram 11 numara süper. veya yedi sıfır at ben çok randuman aldım RASGELE
-
32 gram rc sipe 7 numara,
-
Slm avcı dostlar,Feyyaz bey'in fikrine tamamen katılıyorum 2-4 no saçma 32-34 gr RC ve Federal(FEDERALİN 4 No'dan iri saçması yok).
Tüm avcı arkadaşlara rasgele.
-
kardeşim 34 gr 5-6-7 bunları ben kullanıyorum iyi sonoç alıyorum...
marka dersen mirage markalı fişekler güzel oluyo...
ama fişaek kadarda tüfeğin arkasındaki önemlidir...
benim bi arkadaşım vardı 5 no saçma ile 7 metre ilerisindeki tavşanı vuramadı... anlayabildin sanırım...
-
SELAM AVCI KARDESLER.
tavsan avinda yok su fisek kullanilir yok bu fisek kullanilir.
gibi yazilariniza okudum tavsan avi nasil bir arazide yaptiginiz. ve avlandiginiz once bu onemlidir.
duz yerde avlaniyorsaniz tarla gibi yerde
tavsan size yakin kalkiyorsa veya uzak kalkiyorsa tavsan ormanlik yerde tavsani ormanlardan goremeyip yuksek bir yeri cikip ordan tavsan avlamayi kalkarsin bogle durumlarda yani kisacasi avlanacak oldugunuz arazi durmuna gore tavsan avlamak denisir.
bogle durumlari goz onunde tutarak nasil bir silahla avlanmaniz gerektigine once bunu saglamalisiniz. genelde tavsan avinda en uygun silah namlu olorak 71 cm. olmali silah en azindan benim yilarca tavsan avi tecrubemden ve yillarin cok usta tavsan avcisi olanlardan ogrendigim en idiyal namlu uzunlugu 76. cm. namludur.
silah secimine yaptik
tavsan avinda nasil bir fisek kullanilmali 28 gr. fisek bile kullanilir. tavsan avinda tuveyin fiseyin icine cok barut koymakla cok sacma koymakla yuksek gramazli fisek atmakla tufek cok av oldurmez.
en onemlisi tufeyin hangi fisekle daha iyi av oldurdugudur.
tufeyin en iyi hangi fiyeyi daha uygundur.
bunlari bulursun ayarlarsin silahina uygun fiseyi 28, olur 30, olur 32,olur, 34,olur 36,olur fisek maksat bu fiseklerden hangi fiseyi uygun elinizdeki silah tufek hangi fisekle daha iyi av olduruyor tufeyiniz. bunu bulursunuz ayarlarsiniz silahiniza. fisek taman
simdi kac numara sacma olmali tavsan avi icin uc nomara dort numara bes numara alti numara, tavsan avi icin en uygun sacmalardir.
yalniz avlanacagin arazi durmuna gore sacma iriligine secmelisin yukarda yazdigim gibi tavsan avlandigin arazi durmuna gore yakin oluyorsa tavsan sana fazla uzak ates etmiyorsan tavsani o zaman en uygun sacma gurubu bes numradir sacmalardan
tavsan seni on onbes yirmi metre kadar yakin oluyorsa avlanirken alti numara sacma iyidir.
tavsan sana uzaktir her zaman avlanirken ellli metre gibi uzak atis yapmak zorunda kaliyorsan uc numara iyidir ve dort numara sacmalar iyidir .
uzak mesafeyi ufak sacmalar etkisiz olur hele tavsanda daha etkisiz olur. ufak sacmalar.
niye yakin olursa ufak sacma kullan dememin nedeni boyuk sacma cok boyuk darbe yapar tavsani yakin olursa ates etdiginizde tavsani buda tavsanda cok kan olur boyuk bir darbe almis bir tavsan etin her tarafi simsiyah olduguna gorursunuz. etinin gordugu boyuk sacma darbesinden onun icin yakin olursa bes alti numara sacma biraz uzak olursa uc ve dort numara sacma kullanilir.
en onemliside tavsan nerde yatar kopayin onundeki tavsan nerden gecer nereyi gelir hangi tip arazi yerlerden geciyor. kopaylar tavsani kaldiracakmi kaldirmayacakmi kopaylarin kaldirdigi kovmayi basladigi tavsan nereyi gider nereyi beklemeliyim kopay kovarken tavsan nasil davraniyor hangi yollari kullaniyor kopaylarin onunde yani tavsan avinda tavsan gibi dusunmeyi bilmelisin en onemlisi budur.
tavsan beklenirken kaba dayi gibi acikta beklenilmez.
gizler avci kendine orayi burayi yoruyup gormemis tavsani kendine gostertmez.
gozleri ile kafasi ile tavsani gormeyi calasir avci ayni bay kusu gibi durup bakar avci tavsani
bunlari yaptinizmi uzerinize gelen tavsani veya kaldirdginiz tavsani heycanlanmadan sakin bir sekilde iyi bir atis yapmalidir avci
size dogru gelen tavsani gorur gormez hareket edilmez silah suratina alinmaz tavsannin geldigi tarahta size dogru gelirken ot agac kaya tas gibi unsurlar varsa tavsan tam arkasina gectiginde tam olu noktada hareket edilir atis yerine veya atis imkaniniz varsa silahi suratiniza alirsiniz tavsan bir agac veya otun arkasina gecince bogle bekler tavsani atis mevziline gelinceyi kadar atis mevkisindese atis yapilir
tavsani gorur gormez silahi suratiniza alirsaniz size dogru gelirken tavsan veya hareket edilirse tavsan seni gorecektir ya geriye doner yada tavsan senden uzak gecer bunlarida yapamiyorsa tavsan cok hizli bir tavsan yaninizdan gececektir. genelde bogle hata yapan avci tavsan geriye gider. saygilarimla avciya
-
Nurettin abim ne güzel anlatmış..helal olsun .aynen katılıyorum
-
selam ali oz avci kardesim tesekur ederim bazi tavsan avciligi yapmak isteye ve yeni avcilari bir bilgi olsun diye yazdim saygilarimla avciyan
-
tüfeğiniz hangi fişeği seviyorsa onu kullanın onun içinde bir kaç farklı fişeği denemekte fayda var numara seçimine gelince 30 35 metre mesafeden en etkili no 5 , 6 , 7 uzun mesafelere iri saçma atmaktansa hiç atmamak daha iyidir önemli olan mesafeyi iyi ölçe bilmek ben 4,6 no kullanıyorum 32 gr üzerinede çıkmıyorum konya kışı sert geçen bir yer gayette memnunum tüfek poze 1-3 şok yaklaşık 45 50 mt yi geçen avlarada namuluyu kaldırmam kaldırılmasınıda istemem saygı ve selamlar ...
-
yurt disinda tabiki hava sartlarida soguk cogu zaman ilk fisek 6 ikinci fisek ise 4 ilk once yakindan kalkacagi goz onune alirsak ilk fisek 6 eyer vuramazsak biraz uzaklastiginda ise 4 no sacma iyi geliyor ama burada havalar soguk diye cogu zaman 36 gr 6 ve 4 kullaniyoruz saygilar
-
yusuf bey ben egede avlanıyorum .RC.34gr 5 no .RİO.34gr 5 no başka fişek atmadım hiç çokta memnunum tabi bu tüfegede baglı rasgele
-
yusuf bey ben ava kopaycılarla başladım bana dedikleri 3 no 32gr fişek kullan dediler zaman içinde yaşadım deneyimlerle avım mevsimine avlağa avın kopayla veya kopaysız oluşuna göre farklı numara ve gramajlı fişekler kullanıyorum bende huglunun çiftesi var tavşanda onu kullanıyorum en iyi sonucu kullandım fişekler arasında mirage 30,5 gr 6 no dan aldım tavşanı 25-30 m de 1m havaya fırlatıyor
-
3-4 numara güz avlarında 32 gr kış avlarında 34 gr fişek kulanıyorum bana göre ideali bu ama tercih avcıdan avcıya degişir.[IMG]http://i56.tinypic.com/25asob6.jpg[/IMG
-
Tüfeğin özelliklerini yazarsan avcı arkadaşlar daha iyi yardım edebilirler.
-
ben süper poze kulanıyorum tavşan avında ormanlık ise keçe tapa 32 gr 5 numara açık alan ise 32 gr 3 numara birde tüfeğiniz hangi fişekle uyum sağlıyor oda önemli nacizhane fikrim(http://i52.tinypic.com/10r97gj.jpg)
-
Bp 32 gram 3 numara kulanıyorum genellikle .
-
beeees numara sacmalarin efendisi her avi gelir, yalniz önce tüfeyi uygun barut miktari olan giramaji iyi ayarliyacaksiniz, ondan sonra kullan bes numarayi, üc numarada dört numara alti numara yedi numara hepsine cok ustalikla denemis bir avciyim keklik avi icin yakin atiyorsan kekliye yedi numara sacma kullan, mesafeli atiyorsan kekliye bes, numara kulan kekliye, tavsani bes numaradan iyi sonuclar alinir, ve cok tüfek bes numarayi daha cok sever güzel av yapar bes numarayla, üc numara sacma ilede tavsan avi olur olmaz deyil tüfekteki sacma adeti az oldugundan tavsani az sacma isebet eder tavsan yarali kalmasi yüksek olur, bir kac sacma tavsani yeter iri oldugundan üc numara sacma ama iyi sonuc vermede zaman zaman yetersiz kalir, iri sacmalarda yüksek giramazli fisek kullanman gerekir,
niye yüksek giramazli fisek kullanman gerekir cünkü sacma iri oldugundan az borut sacmayi ne ISITMADA yeterli kalir yada sacmayi hedefi göndermede yeterli kalir barut, üc iki numara sacmalar iri oldugundan barutda cok olmali buda yüksek giramazli fisek demektir,
-
arkadaşlar mermi av vurmaz tüfeyin sapını doğru tutarsan mermi fark etmez uzak atarsan 3 numara yakın atarsan 8 numara düşük gramaj her zaman iyidir çünkü saçma hedefe toplu ulaşır.
-
Gördüğünüz gibi herkes farklı fikir belirtiyor buda demek oluyorki avcı hangi fişekten verim alıyorsa o fişek av için en uygun fişektir bunuda her avcı avlandıkça kendi belirler uzun lafın kısası bu.
-
Yaz sonu olarak düşündüğümüzde, ortalama bir sıcaklıkta RC 32gr. 5 no saçmadan güzel verim alıyorum. Eğer arazi çok açıklıksa ve tavşan uzak geçiyorsa yine RC 3-4 numara yeterli oluyor.
Nurettin Bey' in dediklerine katılıyorum. Araziyi bilmek, tavşanın nereden geçeceğini bilmek çok önemli. Fakat namlu boyunda 71-76cm olmalı demişler. Burda ayrılıyoruz. Ormanlık alanda içeri girdiğinizde 71cm ve üzeri dezavantaj oluyor. Selamlar..
-
.
-
(ben 76 cm namlu poze kullanıyorum ve 32gr 4 no fişek atıyorum) bana göre bu konu da tüfeğin rolü daha fazla tabi bu benim kendi görüşüm...otomatik av tüfeği kullananların genelde gramajı yüksek fişek kullanması gerek çünkü bu tür av tüfeklerinin mekanizması basınçla çalıştığı için 34 gr fişek daha uygundur, çifte ve pozelere gelince 28-32 gr arası tercih edilebilir havanın durumuna göre, ayrıca bazı poze ve çifteler 32 gramı yadırgar yani sert gelir avı vurursunuz vurduğunuz yerde kalmaz gider ilerde kalır, kısacası poze-çifte kullanıyorsanız ve vurduğunuza emin olduğunuz halde av orada kalmıyor da gidip uzak bi yerlerde kalıyorsa kulanılan fişeğin gramajı mutlaka 2 gr düşürülmelidir ve alınan sonucu hep birlikte görürüz...saygılar herkese rasgele...
-
yUSUF KARDEŞİM FİŞEK NUMARASI VE GRAMI AVLAK YERİNE HAVANIN DURUMUNA BAĞLI BENCE.DİĞER USTALARIN DEDİĞİ GİBİ HAVALAR ARTIK SOĞUMAKTA BEN 32 GR KULLANIYORUM ŞU ANDA.4-5-6 NUMARADA ARAZİYE GÖRE SAÇMA ATARIM TAVŞANA BENİDE YANILTMIYO GERÇEKTEN.TABİ TÜFEĞİNDE ÖNEMLİ BEN VURSAN OTOMATİKLE 34 GR DAN AŞAĞI FİŞEK KULLANAMIYORUM MESELA.KISTIRIYO.PİPER ÇİFTEM VAR 28 GR EN FAZLA 30 GR ATIYORUM.YANİ BİRAZDA ZAMANLA KENDİN DAHA İYİ TESPİT EDERSİN.BENCE.SAYGILAR RASGELE.
-
mirage ve s4 32 33 34 gr 4 5 no
-
avcı dostlarım en güzel fişek tavşan avında 32 gram 4 5 6 numara saçma 3 ve 5 numaralı şok..gerisi boş...
-
Sevgili Dostlar Tavşan avları Eylülde başlayıp,Ocak sonda sona erdiğinden,genelde hava koşulları soğuk geçmektedir.Soğuk havalarda hangi gramaj ve numara kullanılacağı beş aşağı beş yukarı her avcı arkadaşımız tarafından bilinmektedir.Ancak tavşan avcılığı,bilhassa Kopoylarla yapılan tavşan avcılarında biraz daha maharet ve recrübe ister.Avcılarda tercübe ise zamanla gelişir olgunlaşır.Arazi şartları elbette önemlidir.Düz ovada tavşan avşlamayla,dik,sarp ve kayalık arazide tavşan avlamak farklı farklı olacağından,mermi seçimleride dolaysyla farklı olacaktır.Tavşan avı tecrübe istiyen bir av türü olduğu gibi,ayni zamanda da maharette gereklidir.
Değerli dostların ortaya koymuş olduğu fikirlerden hep bereber yararlanıp,kendimize en uygun olanı secmeliyiz diye düşünüyorum.Zaten avcılıkta önemli olan paylaşmasını bilmek ve bu paylaşımlardanda gereği gibi yararlanmaktır.Her şey paylaşıldıkca güzel olur.
Avına avcısına ve de doğasına sahip çıkan dostlara selam olsun.
-
3 numara çok kalın bi saçma bana göre tavşan avı için
3 numara şok winchester 6 numara 34 32 gr(2)
3 numara şok jk6 RC 7 numara (1)
3numara şok Mirage jk6 5 Numara 34 Gr (3)
mirage jk6 5 Numara ile 55 Metreden tene atışlarım Oldu tenekeneyi çok rahat delebiliyorum.JK6 ile...Onun İçin Sona Koyuyorum..Köpeksiz Avlanıyorum..
HAVA ŞARTLARINIDA DÜŞÜNMÜYORUM...
benim Y.oto Sıralama Fişegim Stilim
-
Arkadaşlar tüm avcı dostlar alışkanlık ve deneyimlerini yazmışlar sağolsunlar....
Avcılık strateji işi... genel kanı tavşan 3-4-5-6-7 no saçmalar ile vurulabilir .. hava şartları, mesafe ve av şekli farklı ise 4-5 no saçmalar daha ideal herhalde... ben sellektörlü tek tetik s.pozede 6-4 no 32 gr çift seçenek kullanmayı tercih ediyorum... bölgede keklik ihtimalide olduğundan...otomatik tüfekte kışın 34 gr daha iyi performans veriyor. bunuda 6-4-4 veya 5-5-5 şeklinde dolduruyorum...tercih deneme yoluyla zaten şekilleniyor.
Şaştığımız bir anıyı paylaşmak istiyorum:
..2007 yılında Bilecik ilinde Bayırköy Beldesinde kopoyla tavşan avı yapıyoruz... bir ihtiyar sevimli sempatik dayımız var ..Baikal 68 cm namlu tektetik çiftesi var... av ona çıktı ve ciddi mesafeden yamadan yamaya tavşanı vurdu...mesafeyi üşenmeden adımladık... yerde kar var durduğu ayak izi belli...nasıl oldu bu atış dedik... boş fişeğine baktık ne attın diye 4 no 32 gr... inanamadık otopsi yaptık avcı arkadaşlarla... uzun süre yara bulamadık...sonra zor bulduk ve tek saçma sağ gözüne girmiş hayvan takla atıp kalmış....nasip
-
Walla yalan yok ben 71 cm vursan 92a ve hatsan escort 76 cm le 10 15 tavsan vurmusumdur 1 2 numara 32-34gr attım orman kenarları orman ici gibi yerlerde bilgisizlikten işte hepte 34 gram b&p ile gecen gün aldım bi kutu rc 34 gram 4 numara oda y.oto kullandıgım icin.
-
Mrb avcı dostlar.Kaç gr = Hava şartları / Kaç no= Atış mesafesi'dir.Ben Benelli Vinci kullanıcısıyım ve genellikle 5 numara 34 gr JK 6 ile mükemmel sonuçlar alıyorum.Herkese rastgele ...
-
B&P 34 GR 3 NO der ustalarım :)
Diğer sorunuz için bir cevap buldum ama cevabım başka bir siteden 'FİŞEK DENEMELERİ' konulu yazıdan bilgi ve tecrube paylaşımı oldu için alıntıdır.O sitedekı degerlı dostlar affetsın benı.Umarım herkese yardımcı olur.
^^Arkadaşlar öncelikle belirtmek istiyorum.Bu fişek denemelerini Türkiye Avcıları sitesinden Tolga SEKU arkadaşımız yapmıştır.Benim yaptığım Şinasi Kardeşimin isteği üzerine burada paylaşmaktır.Kanaatimcede güzel bir çalışma olmuş.Verdiği uğraş ,zaman ve para için kendisine tekrar teşekkür ederim.Umarım size bu denemeler yardımcı olur.
Bundan sonrası Tolga arkadaşımızın yaptığı denemelere ait kendisinin yorumlarıdır.
Saygılarımla
Geçtiğimiz hafta bazı fişek denemelerim oldu. huğlu çifte, armsan yarı otomatik işe çeşitli mesafelerden deneme atışları yaptım.
öncelikle denediğim fişekleri belirtmek istiyorum.
RC SİPE 32 GRAM 6 NO
RC S4 33 GR 6 NO,
FEDERAL 28 GR 6 NO,
İMPERİAL KEÇE TAPA 30 GR 6 NO,
İMPERİAL KEÇE TAPA 32 GR 5 NO,
RC 32 6 NO,
B&P NİKE 32 GR 6 NO,
B&P GB 32 GR 6 NO BİOR TAPA,
RC S4 33 GR 7 NO,
RC S4 33 GR 8 NO,
RC S4 33 GR 5 N0,
İMPERİAL KEÇE TAPA 28 GR 9, NO,
RC 2 28 GR 9,5 NO,
RC 2 28 GR 7.5 NO,
özellikle çıkardığım sonuçları belirtmeden deneme ayrıntlarını vereyim,
denemeleri yaptığım karton 60 cm * 60 cm,
tüfekler huğlu 104 b üst namlu tam şok,
alt namlu yarım şok. armsan yarı oto ,4 5, ve 3 nolu şoklar. rakım 80 metre ve hava açık ve nem oranı düşük.
dış sıcaklik 23 derece ve her iki tüfeğin namlu boyu 71 cm, huğlu sabit şoklu, armsan mobil içten takma şoklu,
denemeleri 23 metrede ve 32 metrede yaptım.
her kombinasyonu denedim.
sonuçlarım şunlar. iri saçmalar (5 no fişekler) kesinle 3 numaralı ve 1 numaralı şoku sevmiyor. 4 ve 5 nolu şoklarda hedefler üzerinde daha fazla saçma vardı.
keçe tapalı fişekler kesinlikle tam şoku sevmiyor. 3-4-5 nolu şoklarda daha iyi sonuç veriyor.
fakat en iyi sonuçları 4 nolu şoklarda aldım.
rc trap fişekleri 1 ve 3 nolu şoklarda harika sonuç veriyor.
rc skeet fişeği 9.5 no 28 gr, her şokta hemen hemen aynı sonucu verdi.
ama en iyi sonucu 4 nolu şokta armsanda aldım.
gelelim keklik fişeğine, 23 metre atışlarında 3 nolu şok ile b&p nike 6 numara saçma ile hedefte 200 saçma vardı.
Rc s4 33 gr 6 no ile hedefte 225 saçma vardı.(3 nolu şok ile)
imperial 30 gr keçe tapa ile 4 nolu şokla 172 saçma vardı.
dikkat: 32 metre atışlarında ise federal hedefe tam 188 adet saçma isabet ettirdi.3 nolu şokla.
federal 28 gr.yani 225 adet saçmanın 188 adedini 32 metrede hedefe gönderdi.
32 gr saçma içerisinde 250 adet 6 no saçma var. 33 gr içinde yaklaşık 265 adet.
bu şekilde yüzdeye vurulur ise federal 28 gram olmasına rağmen hedefte daha fazla isabet sağladı diyebiliriz. fakat federalin 28 gram olması ve diğer fişeklerin 30 32-33 gr olmaları sıcak havada daha fazla basıncla patlamalarına ve saçmayı dağıtmalarına sebep olabilir. bunuda tartışabiliriz.
bunun yanında pazar sabahı 10 çeşit 6 no fişeği (federalin 32 gramı dahil) deneyeceğim ve atış yüzdelerini belirteceğim.
7 no 8 no ve 9 no saçmalarda rc s4 için tüfek şoku pek önem taşımıyor. hem 4 hem 3 hemde 1 nolu şoklarda hemen hemen aynı sonuçlara ulaştım.
hepside başarılı idi.
keçe tapa fişeklerde ise saçma numarası pek önemli olmadan sok daraldıkça saçmalardaki isabet sayısı azalıyordu. çıkardığım sonuç keçe tapa fişeklerde ve iri saçmalarda RC ( 4 nolu şok ) kullanmak lazım en iyi sonuçlara böyle ulaştım.
6 numara saçmalar arasındaki son finali bugün sabah yaptım. kazanan rc S4 6 no 33 gram saçma.
22 derece sıcaklı hava açık ve rüzgar yok.
atışı armsan yarı otomatik ve 71 cm namlu ile yaptım.
hem 3 nolu hemde 4 nolu şokları kullandım.
hedefe en çok saçma federalde isabet etti. ama saçmalar arası mesafe çok çok yakın.keklik kadar bir kısımda en çok 22 en az 6 saçma saydım.
en iyi dağilımı rc s4 6 fişekte aldık.
her atışda 7 civarı saçma hedefi buldu dağılım ise eşit ve 60 *60 kartonun her tarafını kaplayacak kadar iyi idi.
rc sipe 32 gram 6 no ise s4 e çok yakın sonuçlar verdi.
fiocchi pl 32 6 ise bazı atışlarda mükemmel sonuç vermesine karşın bazı atışlarda grupmanında yer yer boşluklar verdi.
mirage 32 6 fişekte , fiocchi gibi grupmanında yer yer boşluklar olmasında rağmen kullanılabilir.
b&p nike düzgün dağılım vermesine rağmen bazı durumlarda avı kaçırabilir gibi görünüyor.
ama tercih edilebilir.
sonuç olarak denediğim fişeklerde fiyat-performans sıralaması yaparsak.
1- rc s4
2 -rc sipe
3 -bp nike
4 -fiocchi
5- mirage
6- federal
vuruş gücü ve isabet oranı için
1- federal - s4 6
2 rc sipe
3 b&p nike
4 fiocchi
5 mirage
bunun yanında nike 5 numara ve s4 5 numara, winchester ranger 4 no ve federal 6 no fişekleri tavşan avı için teneke üzerinde denedim. tavşan büyüklügünde tenekeyi yan yatırıp 32 metreden hızlı nişan alarak ateş ettim. ( diğer atışlar gibi destekli değil).
winchester 15 isabet, hepsi 025 mm kalınlığında tenekeyi deldi.
federal 12 isabet hepsi tenekeyi deldi.
s4 5 no nike 5 no saçmalar 11 isabet ,hepsi tenekeyi deldi.
isteğe bağlı olarak s4 ve nike 5 no saçmalar kullanılabilir.
fiyat olarak daha uygun.
denemelerimden çıkardığım bir sonucu daha ekleyeyim.
grupmanı en iyi olan fişekler en sert saçmalara sahipti.
teneke kutulara yaptığım atışlarda teneke içindeki saçmaları ezerek sertliklerini inceleme fırsatım oldu.
Arkadaşlar söz verdiğim fişek denemeleri 2 yi gerçekleştirdim.
yaf 32 gram 6 numara,
zuber 32 gram 6 numara,
fiocchi 32 gr 6 numara,
mirage 32 gram 6 numara,
rc s4 6 numara,
yfs 34 gr 5 numara ,
rc s4 5 numara,
bp nike 5 numara , saçmaları 4 ve 3 nolu şoklarla denedim. tüfeğim armsan 612 d, 71 cm namlu,
hava açık 20 derece, rüzgar yok ve hedef 32 metrede 60-60 cm karton.
öncelikle 3 numaralı şokla 6 no saçmaları denedim.
ve hem mutlu aldum hemde şaşırdım ama en iyi dağılımı Zuberden aldım.
saçmalar arası mesafe beni şaşırtacak kadar iyi idi. açıkçası şok oldum.
en iyi dağılım sırası,
zuber, rc s4 , mirage, fiocchi, yaf oldu.
5 no saçmalarda ise rcs4 , nike ve yfs seklinde sıralama aldım.
konuk fişek olarak denediğim winchester 4 no ranger ise, tavşan avı için sadece yeterli şeklinde sonuç verdi.ama kesinlikle daha iyi olabilirdi. saçmalar karton üzerine tamamen degesiz şekilde dağılmıştı.
4 no şokla ise en iyi dağılımı rcs4 te aldım.5 no saçmalarda.
geriye kalan bütün fişekler yetersiz grupman verdi.
6 no saçmaları denerken bir şey dikkatimi çekti. zuber dışındaki bütün fişekler kartonu delip geçti ve kartonda yuvarlak delik açtı.
zuber ise kartonu deldi fakat deliklerden ışık sızmıyordu. diğerfişeklerde bakıldığında kartonun arka tarafı görünürken zuberin delikleri , delik etrafındaki kağıt parçaları ile kapanmıştı. bunun sebebini anlamadım.kartonun arkasından bakıldığında ise saçma kartonu delmişti fakat deldiği yerdeki kağıt parçası kopmamıştı ve kopmayan parça deliği kapatmıştı.
bunun ne anlama gelebileceği hakkında fazla fikrim yok.^^
-
arupada hava sartlarina gore deyisiyor hava sicaksa 32 gr tufeyin soku 1 ve 2 nuraysa 2 numarali sokta 6 no sacma 1 numarali sokta ise 4 no sacma eyer soguk ve sert hava olursa 36 gr 4 ve 6 nodur avrupali asagi yukari her avda 4 ve 6 kullaniyor saygilar
-
en iyi tavsan fiseyi tavsani en iyi óldúren fisektir, onuda avci bulur kullanir, túfeyinde, iri sacma yakin tavsani cok darbe yapar tavsanin eti kan revan icinde olabilir yenmez tavsanin cok yeri,acik arazide biraz iri sacma olumlu sonuc verebilir, tabi hava sartlari góz ónúnde tutulmali, yaz ufak kis ayi iri sacma gibi,ufak sacma iyi olur ama hatali atisda tavsani az sacma isabet etmesi veya tavsanin uzak olmasi tavsani yarali gitmesine neden olabilir, tabi kisa namlu uzun namlu sok cesitleri faktór faktór diye gidiyor artik,
bes numara sacma en uygunudur tavsan icin,, barut miktarina elindeki túfek bilir, az barut cok barut,
-
Dostlar bencede 4 ve 5 numaralar genelde iyi sonuçlar verir.
-
ussr ij 58 çifte ile (3/1 sok) fermalı avda 9 ve 6 numara avrupa fişek 30 gr kacarı yok anında yatırıyor
-
B&P 34 GR 3 NO der ustalarım :)
Diğer sorunuz için bir cevap buldum ama cevabım başka bir siteden 'FİŞEK DENEMELERİ' konulu yazıdan bilgi ve tecrube paylaşımı oldu için alıntıdır.O sitedekı degerlı dostlar affetsın benı.Umarım herkese yardımcı olur.
^^Arkadaşlar öncelikle belirtmek istiyorum.Bu fişek denemelerini Türkiye Avcıları sitesinden Tolga SEKU arkadaşımız yapmıştır.Benim yaptığım Şinasi Kardeşimin isteği üzerine burada paylaşmaktır.Kanaatimcede güzel bir çalışma olmuş.Verdiği uğraş ,zaman ve para için kendisine tekrar teşekkür ederim.Umarım size bu denemeler yardımcı olur.
Bundan sonrası Tolga arkadaşımızın yaptığı denemelere ait kendisinin yorumlarıdır.
Saygılarımla
Geçtiğimiz hafta bazı fişek denemelerim oldu. huğlu çifte, armsan yarı otomatik işe çeşitli mesafelerden deneme atışları yaptım.
öncelikle denediğim fişekleri belirtmek istiyorum.
RC SİPE 32 GRAM 6 NO
RC S4 33 GR 6 NO,
FEDERAL 28 GR 6 NO,
İMPERİAL KEÇE TAPA 30 GR 6 NO,
İMPERİAL KEÇE TAPA 32 GR 5 NO,
RC 32 6 NO,
B&P NİKE 32 GR 6 NO,
B&P GB 32 GR 6 NO BİOR TAPA,
RC S4 33 GR 7 NO,
RC S4 33 GR 8 NO,
RC S4 33 GR 5 N0,
İMPERİAL KEÇE TAPA 28 GR 9, NO,
RC 2 28 GR 9,5 NO,
RC 2 28 GR 7.5 NO,
özellikle çıkardığım sonuçları belirtmeden deneme ayrıntlarını vereyim,
denemeleri yaptığım karton 60 cm * 60 cm,
tüfekler huğlu 104 b üst namlu tam şok,
alt namlu yarım şok. armsan yarı oto ,4 5, ve 3 nolu şoklar. rakım 80 metre ve hava açık ve nem oranı düşük.
dış sıcaklik 23 derece ve her iki tüfeğin namlu boyu 71 cm, huğlu sabit şoklu, armsan mobil içten takma şoklu,
denemeleri 23 metrede ve 32 metrede yaptım.
her kombinasyonu denedim.
sonuçlarım şunlar. iri saçmalar (5 no fişekler) kesinle 3 numaralı ve 1 numaralı şoku sevmiyor. 4 ve 5 nolu şoklarda hedefler üzerinde daha fazla saçma vardı.
keçe tapalı fişekler kesinlikle tam şoku sevmiyor. 3-4-5 nolu şoklarda daha iyi sonuç veriyor.
fakat en iyi sonuçları 4 nolu şoklarda aldım.
rc trap fişekleri 1 ve 3 nolu şoklarda harika sonuç veriyor.
rc skeet fişeği 9.5 no 28 gr, her şokta hemen hemen aynı sonucu verdi.
ama en iyi sonucu 4 nolu şokta armsanda aldım.
gelelim keklik fişeğine, 23 metre atışlarında 3 nolu şok ile b&p nike 6 numara saçma ile hedefte 200 saçma vardı.
Rc s4 33 gr 6 no ile hedefte 225 saçma vardı.(3 nolu şok ile)
imperial 30 gr keçe tapa ile 4 nolu şokla 172 saçma vardı.
dikkat: 32 metre atışlarında ise federal hedefe tam 188 adet saçma isabet ettirdi.3 nolu şokla.
federal 28 gr.yani 225 adet saçmanın 188 adedini 32 metrede hedefe gönderdi.
32 gr saçma içerisinde 250 adet 6 no saçma var. 33 gr içinde yaklaşık 265 adet.
bu şekilde yüzdeye vurulur ise federal 28 gram olmasına rağmen hedefte daha fazla isabet sağladı diyebiliriz. fakat federalin 28 gram olması ve diğer fişeklerin 30 32-33 gr olmaları sıcak havada daha fazla basıncla patlamalarına ve saçmayı dağıtmalarına sebep olabilir. bunuda tartışabiliriz.
bunun yanında pazar sabahı 10 çeşit 6 no fişeği (federalin 32 gramı dahil) deneyeceğim ve atış yüzdelerini belirteceğim.
7 no 8 no ve 9 no saçmalarda rc s4 için tüfek şoku pek önem taşımıyor. hem 4 hem 3 hemde 1 nolu şoklarda hemen hemen aynı sonuçlara ulaştım.
hepside başarılı idi.
keçe tapa fişeklerde ise saçma numarası pek önemli olmadan sok daraldıkça saçmalardaki isabet sayısı azalıyordu. çıkardığım sonuç keçe tapa fişeklerde ve iri saçmalarda RC ( 4 nolu şok ) kullanmak lazım en iyi sonuçlara böyle ulaştım.
6 numara saçmalar arasındaki son finali bugün sabah yaptım. kazanan rc S4 6 no 33 gram saçma.
22 derece sıcaklı hava açık ve rüzgar yok.
atışı armsan yarı otomatik ve 71 cm namlu ile yaptım.
hem 3 nolu hemde 4 nolu şokları kullandım.
hedefe en çok saçma federalde isabet etti. ama saçmalar arası mesafe çok çok yakın.keklik kadar bir kısımda en çok 22 en az 6 saçma saydım.
en iyi dağilımı rc s4 6 fişekte aldık.
her atışda 7 civarı saçma hedefi buldu dağılım ise eşit ve 60 *60 kartonun her tarafını kaplayacak kadar iyi idi.
rc sipe 32 gram 6 no ise s4 e çok yakın sonuçlar verdi.
fiocchi pl 32 6 ise bazı atışlarda mükemmel sonuç vermesine karşın bazı atışlarda grupmanında yer yer boşluklar verdi.
mirage 32 6 fişekte , fiocchi gibi grupmanında yer yer boşluklar olmasında rağmen kullanılabilir.
b&p nike düzgün dağılım vermesine rağmen bazı durumlarda avı kaçırabilir gibi görünüyor.
ama tercih edilebilir.
sonuç olarak denediğim fişeklerde fiyat-performans sıralaması yaparsak.
1- rc s4
2 -rc sipe
3 -bp nike
4 -fiocchi
5- mirage
6- federal
vuruş gücü ve isabet oranı için
1- federal - s4 6
2 rc sipe
3 b&p nike
4 fiocchi
5 mirage
bunun yanında nike 5 numara ve s4 5 numara, winchester ranger 4 no ve federal 6 no fişekleri tavşan avı için teneke üzerinde denedim. tavşan büyüklügünde tenekeyi yan yatırıp 32 metreden hızlı nişan alarak ateş ettim. ( diğer atışlar gibi destekli değil).
winchester 15 isabet, hepsi 025 mm kalınlığında tenekeyi deldi.
federal 12 isabet hepsi tenekeyi deldi.
s4 5 no nike 5 no saçmalar 11 isabet ,hepsi tenekeyi deldi.
isteğe bağlı olarak s4 ve nike 5 no saçmalar kullanılabilir.
fiyat olarak daha uygun.
denemelerimden çıkardığım bir sonucu daha ekleyeyim.
grupmanı en iyi olan fişekler en sert saçmalara sahipti.
teneke kutulara yaptığım atışlarda teneke içindeki saçmaları ezerek sertliklerini inceleme fırsatım oldu.
Arkadaşlar söz verdiğim fişek denemeleri 2 yi gerçekleştirdim.
yaf 32 gram 6 numara,
zuber 32 gram 6 numara,
fiocchi 32 gr 6 numara,
mirage 32 gram 6 numara,
rc s4 6 numara,
yfs 34 gr 5 numara ,
rc s4 5 numara,
bp nike 5 numara , saçmaları 4 ve 3 nolu şoklarla denedim. tüfeğim armsan 612 d, 71 cm namlu,
hava açık 20 derece, rüzgar yok ve hedef 32 metrede 60-60 cm karton.
öncelikle 3 numaralı şokla 6 no saçmaları denedim.
ve hem mutlu aldum hemde şaşırdım ama en iyi dağılımı Zuberden aldım.
saçmalar arası mesafe beni şaşırtacak kadar iyi idi. açıkçası şok oldum.
en iyi dağılım sırası,
zuber, rc s4 , mirage, fiocchi, yaf oldu.
5 no saçmalarda ise rcs4 , nike ve yfs seklinde sıralama aldım.
konuk fişek olarak denediğim winchester 4 no ranger ise, tavşan avı için sadece yeterli şeklinde sonuç verdi.ama kesinlikle daha iyi olabilirdi. saçmalar karton üzerine tamamen degesiz şekilde dağılmıştı.
4 no şokla ise en iyi dağılımı rcs4 te aldım.5 no saçmalarda.
geriye kalan bütün fişekler yetersiz grupman verdi.
6 no saçmaları denerken bir şey dikkatimi çekti. zuber dışındaki bütün fişekler kartonu delip geçti ve kartonda yuvarlak delik açtı.
zuber ise kartonu deldi fakat deliklerden ışık sızmıyordu. diğerfişeklerde bakıldığında kartonun arka tarafı görünürken zuberin delikleri , delik etrafındaki kağıt parçaları ile kapanmıştı. bunun sebebini anlamadım.kartonun arkasından bakıldığında ise saçma kartonu delmişti fakat deldiği yerdeki kağıt parçası kopmamıştı ve kopmayan parça deliği kapatmıştı.
bunun ne anlama gelebileceği hakkında fazla fikrim yok.^^
Bir zamanlar fişek ve grupmqn üzerine çok çalışma yaptım.
Teşekkürünüz beni çok onurlandırdı. Bu mesajı daha önce fark etmemiştim. Eğer Türk avcılığına bir katkım olduysa ne mutlu.
-
9, no sacma olur, hatali atisda sacma az isabet eder, tavsani tavsani yarali gitmesi yúksek olur, 4,5,6, no sacmalar daha uygundur tavsan avina,
ben av yapacagim araziye bakardim tavsani uzak atis yapilacak ise, 3,4, no, sacma kullanirim, arazi uygunsa, 5, numara sacma kullanirdim,
kekliye, 5,6,7, numara sacmayi harmanlar fisek doldururdum, iyi sonuc verirdi,eskiden fisekleri kendim doldurgumdan her sacma numarasina góre barut miktarina túfeyimde dener test eder ona góre fisek yapardim, sacma numarasi denistikce kovandaki barut miktari denisir,barutun ústúndeki tapa ve sacmanin ústúndeki pul sayisi denisirdi,
sacmayi neden karisrirdin diye sorarsaniz ufak sacma cabuk acilir, kekliyi yakin atis yapildiginda kovandaki ufak sacma cobuk acilir keklik icin etkili olur, iri sacma keklik mesefiyi alirsa iri sacma is górúr,iri sacma mesefeli etkili olusundan,
-
B&P 34 GR 3 NO der ustalarım :)
Diğer sorunuz için bir cevap buldum ama cevabım başka bir siteden 'FİŞEK DENEMELERİ' konulu yazıdan bilgi ve tecrube paylaşımı oldu için alıntıdır.O sitedekı degerlı dostlar affetsın benı.Umarım herkese yardımcı olur.
^^Arkadaşlar öncelikle belirtmek istiyorum.Bu fişek denemelerini Türkiye Avcıları sitesinden Tolga SEKU arkadaşımız yapmıştır.Benim yaptığım Şinasi Kardeşimin isteği üzerine burada paylaşmaktır.Kanaatimcede güzel bir çalışma olmuş.Verdiği uğraş ,zaman ve para için kendisine tekrar teşekkür ederim.Umarım size bu denemeler yardımcı olur.
Bundan sonrası Tolga arkadaşımızın yaptığı denemelere ait kendisinin yorumlarıdır.
Saygılarımla
Geçtiğimiz hafta bazı fişek denemelerim oldu. huğlu çifte, armsan yarı otomatik işe çeşitli mesafelerden deneme atışları yaptım.
öncelikle denediğim fişekleri belirtmek istiyorum.
RC SİPE 32 GRAM 6 NO
RC S4 33 GR 6 NO,
FEDERAL 28 GR 6 NO,
İMPERİAL KEÇE TAPA 30 GR 6 NO,
İMPERİAL KEÇE TAPA 32 GR 5 NO,
RC 32 6 NO,
B&P NİKE 32 GR 6 NO,
B&P GB 32 GR 6 NO BİOR TAPA,
RC S4 33 GR 7 NO,
RC S4 33 GR 8 NO,
RC S4 33 GR 5 N0,
İMPERİAL KEÇE TAPA 28 GR 9, NO,
RC 2 28 GR 9,5 NO,
RC 2 28 GR 7.5 NO,
özellikle çıkardığım sonuçları belirtmeden deneme ayrıntlarını vereyim,
denemeleri yaptığım karton 60 cm * 60 cm,
tüfekler huğlu 104 b üst namlu tam şok,
alt namlu yarım şok. armsan yarı oto ,4 5, ve 3 nolu şoklar. rakım 80 metre ve hava açık ve nem oranı düşük.
dış sıcaklik 23 derece ve her iki tüfeğin namlu boyu 71 cm, huğlu sabit şoklu, armsan mobil içten takma şoklu,
denemeleri 23 metrede ve 32 metrede yaptım.
her kombinasyonu denedim.
sonuçlarım şunlar. iri saçmalar (5 no fişekler) kesinle 3 numaralı ve 1 numaralı şoku sevmiyor. 4 ve 5 nolu şoklarda hedefler üzerinde daha fazla saçma vardı.
keçe tapalı fişekler kesinlikle tam şoku sevmiyor. 3-4-5 nolu şoklarda daha iyi sonuç veriyor.
fakat en iyi sonuçları 4 nolu şoklarda aldım.
rc trap fişekleri 1 ve 3 nolu şoklarda harika sonuç veriyor.
rc skeet fişeği 9.5 no 28 gr, her şokta hemen hemen aynı sonucu verdi.
ama en iyi sonucu 4 nolu şokta armsanda aldım.
gelelim keklik fişeğine, 23 metre atışlarında 3 nolu şok ile b&p nike 6 numara saçma ile hedefte 200 saçma vardı.
Rc s4 33 gr 6 no ile hedefte 225 saçma vardı.(3 nolu şok ile)
imperial 30 gr keçe tapa ile 4 nolu şokla 172 saçma vardı.
dikkat: 32 metre atışlarında ise federal hedefe tam 188 adet saçma isabet ettirdi.3 nolu şokla.
federal 28 gr.yani 225 adet saçmanın 188 adedini 32 metrede hedefe gönderdi.
32 gr saçma içerisinde 250 adet 6 no saçma var. 33 gr içinde yaklaşık 265 adet.
bu şekilde yüzdeye vurulur ise federal 28 gram olmasına rağmen hedefte daha fazla isabet sağladı diyebiliriz. fakat federalin 28 gram olması ve diğer fişeklerin 30 32-33 gr olmaları sıcak havada daha fazla basıncla patlamalarına ve saçmayı dağıtmalarına sebep olabilir. bunuda tartışabiliriz.
bunun yanında pazar sabahı 10 çeşit 6 no fişeği (federalin 32 gramı dahil) deneyeceğim ve atış yüzdelerini belirteceğim.
7 no 8 no ve 9 no saçmalarda rc s4 için tüfek şoku pek önem taşımıyor. hem 4 hem 3 hemde 1 nolu şoklarda hemen hemen aynı sonuçlara ulaştım.
hepside başarılı idi.
keçe tapa fişeklerde ise saçma numarası pek önemli olmadan sok daraldıkça saçmalardaki isabet sayısı azalıyordu. çıkardığım sonuç keçe tapa fişeklerde ve iri saçmalarda RC ( 4 nolu şok ) kullanmak lazım en iyi sonuçlara böyle ulaştım.
6 numara saçmalar arasındaki son finali bugün sabah yaptım. kazanan rc S4 6 no 33 gram saçma.
22 derece sıcaklı hava açık ve rüzgar yok.
atışı armsan yarı otomatik ve 71 cm namlu ile yaptım.
hem 3 nolu hemde 4 nolu şokları kullandım.
hedefe en çok saçma federalde isabet etti. ama saçmalar arası mesafe çok çok yakın.keklik kadar bir kısımda en çok 22 en az 6 saçma saydım.
en iyi dağilımı rc s4 6 fişekte aldık.
her atışda 7 civarı saçma hedefi buldu dağılım ise eşit ve 60 *60 kartonun her tarafını kaplayacak kadar iyi idi.
rc sipe 32 gram 6 no ise s4 e çok yakın sonuçlar verdi.
fiocchi pl 32 6 ise bazı atışlarda mükemmel sonuç vermesine karşın bazı atışlarda grupmanında yer yer boşluklar verdi.
mirage 32 6 fişekte , fiocchi gibi grupmanında yer yer boşluklar olmasında rağmen kullanılabilir.
b&p nike düzgün dağılım vermesine rağmen bazı durumlarda avı kaçırabilir gibi görünüyor.
ama tercih edilebilir.
sonuç olarak denediğim fişeklerde fiyat-performans sıralaması yaparsak.
1- rc s4
2 -rc sipe
3 -bp nike
4 -fiocchi
5- mirage
6- federal
vuruş gücü ve isabet oranı için
1- federal - s4 6
2 rc sipe
3 b&p nike
4 fiocchi
5 mirage
bunun yanında nike 5 numara ve s4 5 numara, winchester ranger 4 no ve federal 6 no fişekleri tavşan avı için teneke üzerinde denedim. tavşan büyüklügünde tenekeyi yan yatırıp 32 metreden hızlı nişan alarak ateş ettim. ( diğer atışlar gibi destekli değil).
winchester 15 isabet, hepsi 025 mm kalınlığında tenekeyi deldi.
federal 12 isabet hepsi tenekeyi deldi.
s4 5 no nike 5 no saçmalar 11 isabet ,hepsi tenekeyi deldi.
isteğe bağlı olarak s4 ve nike 5 no saçmalar kullanılabilir.
fiyat olarak daha uygun.
denemelerimden çıkardığım bir sonucu daha ekleyeyim.
grupmanı en iyi olan fişekler en sert saçmalara sahipti.
teneke kutulara yaptığım atışlarda teneke içindeki saçmaları ezerek sertliklerini inceleme fırsatım oldu.
Arkadaşlar söz verdiğim fişek denemeleri 2 yi gerçekleştirdim.
yaf 32 gram 6 numara,
zuber 32 gram 6 numara,
fiocchi 32 gr 6 numara,
mirage 32 gram 6 numara,
rc s4 6 numara,
yfs 34 gr 5 numara ,
rc s4 5 numara,
bp nike 5 numara , saçmaları 4 ve 3 nolu şoklarla denedim. tüfeğim armsan 612 d, 71 cm namlu,
hava açık 20 derece, rüzgar yok ve hedef 32 metrede 60-60 cm karton.
öncelikle 3 numaralı şokla 6 no saçmaları denedim.
ve hem mutlu aldum hemde şaşırdım ama en iyi dağılımı Zuberden aldım.
saçmalar arası mesafe beni şaşırtacak kadar iyi idi. açıkçası şok oldum.
en iyi dağılım sırası,
zuber, rc s4 , mirage, fiocchi, yaf oldu.
5 no saçmalarda ise rcs4 , nike ve yfs seklinde sıralama aldım.
konuk fişek olarak denediğim winchester 4 no ranger ise, tavşan avı için sadece yeterli şeklinde sonuç verdi.ama kesinlikle daha iyi olabilirdi. saçmalar karton üzerine tamamen degesiz şekilde dağılmıştı.
4 no şokla ise en iyi dağılımı rcs4 te aldım.5 no saçmalarda.
geriye kalan bütün fişekler yetersiz grupman verdi.
6 no saçmaları denerken bir şey dikkatimi çekti. zuber dışındaki bütün fişekler kartonu delip geçti ve kartonda yuvarlak delik açtı.
zuber ise kartonu deldi fakat deliklerden ışık sızmıyordu. diğerfişeklerde bakıldığında kartonun arka tarafı görünürken zuberin delikleri , delik etrafındaki kağıt parçaları ile kapanmıştı. bunun sebebini anlamadım.kartonun arkasından bakıldığında ise saçma kartonu delmişti fakat deldiği yerdeki kağıt parçası kopmamıştı ve kopmayan parça deliği kapatmıştı.
bunun ne anlama gelebileceği hakkında fazla fikrim yok.^^
emeğin için ellerine sağlık
-
evet veli tokcan kardes bu tesleri yapmis, gúzel dúsúnmús,dogru yapmis, bu siteyi uzun zanamdan beri yazdim ,, okuyan okumustur,
cesit cesit fisek, ve cesit cesit sacma numarasina ve giramazda túfeyinizde fisekleri deneyin demistim, bu cikan sonuclari górede elinizdeki túfekde en iyi aldiginiz fiseyi sonucuna túfeyinizde kullanin demistim defalarca, dogru calisma budur demistim,
veli kardesin yazdiklarina bakarsam, bizim deneyimlerin ayni sekilde túfeklerde sonuc veriyor,
ispanyol, ve alman aya gibi túfekler, genis dúz namlu durumundadir,ve genis soklu túfek tipitir vardir, onun icin eski domuz avcilari, alman, ve ispanyol túfeklerinden iyi sonuc almistir,
slug namlu denilen genis soklu olan bu túfekler, bizler bu túfeklerde devamli iri sacma kullanirdik, iyi sonuclar alirdik,
bu túfeklerin iyi sonuc verdigi sacmalar, 3,4,5, numara sacmalardir, neden iri sacmalardir, cúnkú genis capli ve genis namlulu túfeklerde,
az barut kullanirsaniz kovanda,túfekte dúz namlu ve genis sok dúz namlu durumuna duruma gectiginden túfeyik, namlu ve capi genislemis oldugundan namludaki basinc dúser,
ne yaparsin barut azligindan genis soklu genis capli namludaki , túfekte dúsen barut basincina túfeyi etkili hale getirmek icin,
fisekteki barutu artirirsin, barutu arttirdirdiginda túfekte fisekte ne olur, bu sefer gúclú barut namludaki artan basinc barutun ónúndeki sacmayida artirmak gerekiyor, fisekte ve túfeyin namlusunda denge kurmak icin, fisekteki sacmayi artirman gerektigi kadarda namludaki olusan gúclú basinca karsi DENGE KURACAK sacma írilestikce fisekte barutu cogaltman yúkselmen gerekiyor, 50, kiloluk gúresci ile, 100, kiloluk gúresci bir olurmu olmaz, 100, kiloluk gúresci ,50, kiloluk gúresciye alir carpar,
onun icin túfeklerde, namlu capina góre,ve túfeklerin dar, genis, soklarina ve namlu uzunlugu góre, ve namlu kisaligina góre dar soklu genis soklu durumlarina góre denge kurmak gerekiyor, túfeklerde atilacak sacma ve barut miktari gerekiyor,
barut basinci artdikca namluda fisekteki sacmayida artdirman gerektigi gibide sacma numarasina ireltmen gerek, dengeyi kurman icin namluda,
iste genis soklu genis capli túfeklerde basinci arttirman icin cok barut gerekli doguyor, bu artan barutun karsisindada sacmayi artdirdigin gibide sacmanin numarasinada ireltmek gerek,
GENÍS SOKLU VE GENÍS NAMLUDAKÍ TÚFEKLERDE, SLUG NAMLU KAVAL NAMLU DURUMUNDA OLAN NAMLULARI, onun icin genis soklu túfekler, iri sacma ve yúksek gr, fisek sever,
dar soklu túfeklerde. ve dar capli túfeklerde, barut basincina ve sacma basincina artdirdiginda, túfekte basinc artar, túfeyin namlusunda artan yúksek basincin ónúnde ufak sacma olursa túfek namluda olusan yúksek basinctan dolayi, ufak sacmayi dar capli dar soklu túfek savurur, HEDEFTE AZ SACMA BULUNUR,
BÍZ BUNA ESKi AVCILAR TÚFEK SACMAYI ERÍTDÍ DERÍZ,
basinci artmis dar catli dar soklu túfeklerde,,,iri sacma kullanirsan ne olur, dar capli dar soklu túfeklerde, namludaki artan basinca góre barut cok olur, ama, barutun ónúndeki sacmayi arttirdigindan, bu sefer namluda cok sacma oldugundan namluda SIKISMA cok olur, túfek cok sarsilir, darbeli atis meydana gelir namluda, túfekteki basinc artar yina anliyacaginiz sacma coklugundan, birde sacma numarasi ireldikce iri sacmanin fisekdeki adeti azaldigindan, hedefte gene az sacma bulunur,
dar capli dar solu, túfekte hem barutu dúsúrsen, hem sacmayi dúsúrúp sacmayi irilistirsen olurmu olur, namludaki basinc dúsúnce hedefteki sacmayi cogaltmak icin olur, OLURDA SACMA AZALDIGINDAN NAMLUDA BARUT AZALDIGINDAN NAMLUDA, bu sefer túfeyin av yapma etki menzili azalir, YANI TÚFEK GÚC KAYBETMÍS OLUR,
NE OLUR OZAMAN,,sacma zalmis olur namluda barut azalmis olur namluda ozamanda, túfekte etkisi uzun olan bir kac sacmasi kalir túfeyin onuda iyi atici deyilsen avi furamassin, ISkalarsin avi,
EEEEEEEEEEEE, ne yapagiz o zaman, zurnanin zirt dedigi yer burasi íste,
dar capli, dar soklarda, túfeyin etkili kilmak icin, ufak sacma kullanarak, ufak sacmanin agirligina góre barut az oldugundan, túfekteki az barutla olusacak basincla ufak sacma ile istedigimiz sekilde denge kurdugumuzdan namluda hedef ústúnde hem sacma gurupmanina saglamis oluruz, hemde túfeyi etkili menzile ulastirmis oluruz,
sok namlu daraldikca cok avci benim túfek ufak sacmayi, 28, gr, fisekle cok seviyor demesi bu,iyi av yapiyor, veya túfeyin fazla kótú av yapmiyor demesi buna baglidir,,
onun icin 28, giramdaki barut basinci, cok soka capa uygun oldugundan, cok avci 28, giram fisekle cok túfek iyi av yapmada fazla denisim góstermedigine ve iyi av yaptigina górúyoruz okuyoruz, avcilarin deneyiminden,
VELÍ TOKCAN KARDESDE, sóglemis, 28, giram fisekde fazla denisikli górmedim,hedef ústúndeve iyi sonuc verdi demesi, buna bagli, 28, giramda bulunan, barut miktari, elimizde mevcut bulunan túfekleri soklari cok uygun oldugudur, iyi denge kurulmus oluyor fisek túfek,28, grimda,
ne yapacagiz o zaman , bu arkadaslarin deneyimlerinden ógrendigimiz, ve fiseyi kendi doldurmus eski avcilardan ve kendi deneyimlerimden ógremdigimiz olay su oluyor, genis capli, veya genis soklarda hem túfeyin gúcúne artirmamiz icin , hem hedefte sacma adetine artirmamiz icin,
írí sacma kullanacagiz túfekte,, iri sacmiyi dengeli gónderebilmemiz vetúfekte etkili kilmamiz icin, ve túfeyin gúcúne artirmamiz icin, biraz gúclú cok barutlu fisek kullanmamiz gerekiyor,
dar capli, dar soklu, túfeyimizde ise, ufak sacma kullanmamiz gerekiyor, bu ufak sacmayi hedef ústúnde túfeyimiz dagitmadan túfeyimizin atmasi ve túfeyimizin etkili olmasi icin, ufak sacma ve ufak sacmayi dengeleyen az barutlu fisek kullanacagiz barut miktari olan fisek kullanacagiz,
hepsi bu benim anladigim ve ógrendigim, túfeklerde, ve fiseklerde, sacmalarda,
cok usta avcilarin, bir kac túfeyi olmasi buna baglidir, órdek kaz túfeyi, bildircin culluk túfeyi, domuz icin túfek, keklik tavsan súlún icin túfek, gibi,
burda avci sunu bilmelidirki, en cok gitdigi avina góre túfek secmesi, keklik, tavsan, gúvercin, óveyk, domuz, bu avlar ayni bólgelerde bir arada yapilir, bu avlari yapan cok giden avci ona góre túfek secip avlanmali,
órdek, kaz, súlún, gecit avlari, mesafeli atis yapilan avlari ve biraz gúclú av hayvanlarina góre túfek secmeli,bógle avlarda gúclú fisek gerekir,
bildircin, culluk, óveyk, kara tavuk, batak, gibi gúcsúz nazik yakin ates edilebilen avlar icin túfek secmeli bir avci,
YANÍ BÍR AVCI EN COK GÍTDÍGÍ AVLARA GÓRE TÚFEK SECMESÍ, EN DOGRU SONUC OLACAKTIR, AVCI ÍCÍN,
umarim iyi bir aciklama olmustur,
-
ağzına sağlık nurettin by üsenmeden yazıyor ve tecrübelerini paylastığın için
-
İyi kötü avlandığınız merada tavşanın kalkış mesafesini bilirsiniz. Benim tercihim B&P 4-5 numara 34 gr, kar var ise 36 gr. Hava çok soğuk ise 42 gr baby-magnum av fişeği ile tetikleyip aşkla köpeklerinizin aportunu izleyebilirsiniz. Saygılar :)
-
Tavşan avında bence kullanılması gereken fişek 4-5 numara fişektir.gramajı avlanılacak günün sıcaklığı ile orantılı olup 32-34 gr tercih edilebilir.marka vermek gerekirse.ben federalden şaşmayın derim.tavşan avı öyle bir av ki ne üveyik ne bıldırcın nede ördek avı gibi bol fişek atamazsınız.bazen ava çıktığınızda koyduğunuz fişekleri av dönüşünde çantanıza koyarsınız.bunun için en kaliteden vazgeçmeyin derim.federal kullansanız bir sezonda kaç kutu harcarsınız? Bunu düşünün karar sizin
-
Ben s.pozeyle çıkarsam dar şoka 3numara geniş şoka 5numara koyuyorum. Tüfeğimde çift tetik olduğundan avı gördümmü sellektörle uğraşmadan direk basıyorum tetiğe. Tavşan çok hızlı bir hayvan olduğundan 1 saniye bile önemli. Uzak çıkarsa 3 yakın çıkarsa 5numarayı atıyorum. Yakından çıkıpta vurulmaz hayvan uzar arayı açarsa ozaman ikinci atış 3numara oluyo. Ufak saçmaların üstlendikleri enerji düşük olduğundan mesafe uzadımı öldürücülüklerini çabuk kaybediyolar.
-
Benim tavşan avında kullandığım fişek Süper Lambro 3 numara 36 gram 10'lu paket olarak bulunuyor piyasada fiyatı biraz pahalı gelebilir ama ben kesinlikle yarı yolda bırakmaz diyorum :)
(http://s14.postimg.cc/f55bj3jpd/super_url.jpg) (http://postimage.org/)
çoklu resim yükle (http://postimage.org/index.php?lang=turkish)
-
görüş bildiren tüm avcı dostlara teşekkür ediyorum... Hava şartları, tavşanın uzak veya yakın olması, köpekli veya köpeksiz avlanmak, sadece tavşan veya ne denk gelirse onu avlamak, bek avı veya sürek avı.... evet dostlar bu kadar çok çeşit varken tabi ki bir veya iki fişek üstünde yoğunlaşmamız beklenemz... herkesin av şekli farklı olduğundan çok çeşitli fişekler ortaya çıktı.. sonuç olarak birkaç marka deniycez ve kendimiz karar vericez...herkes üç aşağı beş yukarı bir fikir oluşturmuştur kafasında ki benim oluştu.
fişeğin 1-2 gram fazla ve ya 1 numara küçük 1 numara büyük olması fazla etkilemez... önemli olan önce atıcı sonra fişeğin markası ve tabiki tüfeğinde güzelliğidir... tüm avcı dostlara kazasız bol ve bereketli hayırlı bir sezon diliyorum.. saygılar
Merada sadece tavşan avliyorsak otomatikte 3-2..1 numara fişek kullanirim, gramajı avlanılacak günün sıcaklığı ile orantılı olup 32-34 gr tercih ederim. 5.6.7 numara fisekle macera aramaya gerek yok.
-
Tavşan avında B&P 1 ve 2 numara 34 gram av fişeği tercih ediyorum şok olarakta 3 çentikli.
-
otomatik tüfekler için 36 gr 5,,,3 birnci tetik 5 ,,,,3
süperpoz için 34 gr, ilk tetik 6 ikincisi 4 :)
-
Nurettin AYDIN kardeşim eline diline sağlık.Teşekürler...
-
Bende tesekür ederim.fatih kardes.diyer arkadaslari.
-
O0tavşan avında hava şartlarınıda göz önünde bulundurmalıyız otamatikle sıcak havalarda 32 gram 3-4-5 saçma
sert havalarda 34 gr 3- 4-5
-
İnce saçma ile tavşan avladığınızda vurduğunuz kısım komple elek gibi hayvanın etinden yararlanamıyorsunuz.Genellik de çok fazla saçma isabet ettiği için iri taneli saçması olan fişekler kullanıyorum.Avın telef olmaması için.
-
Ufak sacmayi yakin avi atarsin
Sacmadan av yenmez.
Avi. Çok zedeler.
Ufak sacmayi uzak atarsin avi yarali
Gönderir.
-
tavşan için en ideal 4 veya beş numara tüfeğinize göre gram olayını ayarlayacaksınız
-
Hava ılımansa B&p 32 gr 5 numara kar var hava cok soguksa 34gr B&p 4 numara