Gönderen Konu: Karma Aþý Sýralamasý  (Okunma sayýsý 11457 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdýþý Ersin TETÝK

• Müdavim Üyemiz
  • Ýleti: 1035
Karma Aþý Sýralamasý
« : 25 Þubat 2012, 23:05:47 »
Merhaba ;

Köpeðimi karma aþýsý yapýlmýþ 2 aylýk iken . Þimdi köpepðim 5 .5 aylýk ve veterinerim karma aþýnýn 2 aylýk iken yapýldýðýný ve onun 15 gün sonra tekrarnýn yapýlmasý gerektiðini fakat bu tekrar yapýlmadýðý için hastalýlara karþý daha düþük direnç göstereceðini ve bu yuzden bu karma aþýlarýn tekrarlanmasý gerektiðini söyledi . Þimdi tekrar karma aþý yapýldý 3 hafta sonra bir karma aþý daha yapýlýp direnc arttýrýlcak .Sormak istediðim bu doðru bir uygulamamýdýr ? yuani köpeðe 4 ay içnde 3 karma aþý yapýlmasýnýn bir sakýncasý varmýdýr ? Daha önce de köpek besledim fakat hiç bu kadar aþý olmadý , sürekli aþý oluyor  Bu durum hakkýnda bilgi verirseniz çok sevinirim .
Çok teþekkürler
Bu arda aþþýlarý sýrasyla yazýyorum  :  Ultra-corn , Biocan L , Biocan DHPPÝ ,, Kuduz , Corona , Köpek distemper adonavirus tip 2 parainfluenza ( 3 hafta sonra ise bu son aþýnýn tekrarý olucak sanýrým .

• Duetsch Drahthaar
Ersin
1982 KOCAELÝ

Çevrimdýþý Vet.Hekim Ece ATABEYOÐLU

• *
  • Ýleti: 105
Ynt: Karma Aþý Sýralamasý
« Yanýtla #1 : 28 Þubat 2012, 13:40:51 »
Saðlýklý köpeklerde aþý programý normal þartlarda 45 günlük iken baþlar.Ve rutin 2 veya 3 hafta arayla  gereken tüm aþýlar yapýlýp aþý programý tamamlanýr. ilk aþý uygulamasýndan 1 hafta  önce parazit uygulamasý yapýlmalýdýr.ilk aþý (2'li karma) puppy-dp ile baþlar daha sonra karma-bronþit-corona ve kuduz aþýlarý yapýlýr.pupy-dp ve kuduz dýþýndaki diðer aþýlar baðýþýklýk saðlamasý için ilk defa yapýlýyorsa 2 uygulama þeklinde yapýlýr.hatta karma aþýnýn son yapýlan araþtýrmalara göre özellikle büyük ýrklarda 3 defa yapýlmasýnýn daha koruyucu olduðu ortaya konulmuþtur. 
ayný aþýlar arasýnda en az 2 en fazla 3 hafta olmasý gerekir bu süre uzatýldýðý takdirde ilk yapýlan aþýnýn titresi düþtüðü için 2 uygulama yapýlsa bile yeterli baðýþýklýk oluþturmaz.
Vet.Hek.Ece ATABEYOÐLU
1982 BALIKESÝR

Çevrimdýþý Daðhan ÇAKMAK

• Müdavim Üyemiz
  • Ýleti: 299
« Yanýtla #2 : 28 Þubat 2012, 13:49:42 »
Ersin bey guzel bir konu , benimde kopegým 45 gunluk ve yarýn ýlk asýsýný yaptýracagým.Ece hanýmada bilgilendirmesýnden oturu tesekkurler.
Daðhan ÇAKMAK
1982-Erzincan

Çevrimdýþý Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
  • Ýleti: 4624
« Yanýtla #3 : 28 Þubat 2012, 14:36:09 »
Sayýn Dostlar,
Aþýlamaya 6 haftalýkken baþlanýlmalý 42.gün..
Eðer Bölgede parvoviral enteritis çok yaygýnsa önce Parvo aþýlamalarý yapýlmalý aþý optimal aralýklarý olarak 3 hafta tercih edilmeli..Ayrýca Maternal antikor interferens problemini aþmak için Modifiye Life Virüs aþýlarý kullanmak gerekebilir..
Parvo için geliþen Ýmmünite boþluðu 6.9.12. haftalarda yapýlan aþýlamalarla anlamlý derecede daralýr..
Arkasýndan 21 gün arayla bir-iki doz karma aþý uygulanmalýdýr..
Parvo için Hazýr Globülin uygulamalarý yoðun salgýn bulunan yerlerde gerekliliktir..
Aþýlamadan önce paraziter mücadele uygulamalarý tamamlanmalýdýr..
42.Gün Tek doz Parvo 63. ve 84. günlerde karma aþý uygulamalarý sonucunda %95 in üzerinde bir oranda baðýþýklýk saðlanabilmektedir..
Selam ve saygýlarýmla
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVÞANLI

Çevrimdýþý Ersin TETÝK

• Müdavim Üyemiz
« Yanýtla #4 : 28 Þubat 2012, 22:02:22 »
Sayýn Veteriner Arkadaþlar ;
Yazmýþ olduðunuz cevaplar için çok teþekkürler . Her ne kadar týp konusunda bizim seviyemize inerek anlatmaya çalýþsanz da týp dilinde oldukça cahiliz.Parvo için geliþen immunite boþluðu nun daralmasý iyi biþey sanýrým :) Benim anladýðým immune system yani baðýþþýklýk sistemin güçlendirilmesi .
 Peki bu aþýlarýn sýralarýnýn dðeiþmesi herhangi bir sýkýntý yaratýr mý ?
Köpeðime yapýlan karma aþýnýn üzerinden yaklaþýk 3 aylýk bir süre geçtikten sonra ben 2. karmayý ve 3 hafta sonra ise 3. karmayý yaptýrýyorum .Buda %95 oranýnda bir baðýþýklýk kazandýrmak için yeterlimidir ? Yoksa aþýlarda kritik periyotlar var mýdýr ? Yani bu aþýlar ile %95 lik bir baðýþýkllýk sadece 63 ve 84. gunlerde uygulandýðý zaman mý geçerlidir ?
Birde parazit hapý ile ilgili olarak çok merak edilen bir sorum var . Parazit haplarýnýn etken maddelerinin ayný olmasýna karþýn kalite olarak bir farklarý yada üstün yada eksik olduðu noktalar var mýdýr ? Ve bu parazit haplarý insanlarda kýl sayesinde oluþabilecek kistlere karþý da eetkilimidir ?

Deðerli Hekim Arkadaþlarýmýza Çok Teþekkür Ediyorum . . .

Saygýlarýmla ;

Ersin TETÝK
  • Duetsch Drahthaar
Ersin
1982 KOCAELÝ

• Expert Üye
« Yanýtla #5 : 29 Þubat 2012, 10:59:45 »
Sayýn Tetik,
Anlatmasý oldukça zor..Farkýndayýz..:)
Yavru baðýþýklýk sisteminin ana elemanlarý olan antikorlarý öncelikle KOLOSTRUM yani aðýz sütü ile annesinden alýr..Alýnan antikor miktarýna baðlý olarak yavru bir müddet korunur..Ama öyle kritik bir eþiðe gelinirki Anneden alýnan antikorlar artýk yavruyu hastalýklara karþý koruyabilecek güçte DEÐÝL ve fakat aþýyla verdiðimiz ANTÝJEN leri YOKEDEBÝLECEK güçtedir..Dolayýsýyla aþýnýn baþlama zamaný SIKINTILI bir konudur..Anneden alýnan antikorlarýn gücünün bittiði aþýlamaylada korumanýn baþlamadýðý bu ara zamana Ýmmünite boþluðu yani baðýþýklýk sisteminin tam koruma yapmadýðý zaman-dönem diyoruz..
Parvoviral enteritisin yaygýn görüldüðü bölge-çiftlik-pansiyon vb yerlerde mutlaka tek doz parvo uygulamalarý yapýlmalý diðer globülin ve modifiye life virüs tipli aþýlar hesaba katýlmalýdýr..
Aþý aralýklarý 2-3 hafta olmalýdýr..Ýdeali ÞAHSÝ fikrime göre 3 haftadýr..
Önemli olan arka arkaya aþýlamayla yüksek-yeterli titrede antikor oluþumu saðlamak olduðundan aralýklarýn aylý rakamlarda olmasý ayný sonuçlarý vermez..
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVÞANLI

• Expert Üye
« Yanýtla #6 : 29 Þubat 2012, 11:04:30 »
Ýnsanlarda Kist hidatik þekillendiren þey KIL deðil onun üzerindeki TENYA yumurtalarýdýr..
Ýlaçlarýn etken maddesi ayný görünsede biyoeþdeðerlikleri,biyoyararlanýmlarý,taþýt maddeleri vb..onlarca teknik konuda fark vardýr..
Büyük firmalarýn ar-ge çalýþmalarýna güvenmek ve dünya pazarýnda tanýnan ürünleri kullanmak bir köpek sahibi için önemli kýstastýr..
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVÞANLI

Çevrimdýþý Ersin TETÝK

• Müdavim Üyemiz
« Yanýtla #7 : 29 Þubat 2012, 17:38:20 »
Tuncay Bey bu sefer oldukça açýk ve teknik bilgiden uzak bir þekilde bilgilendirmeniz için ayrýyetten teþekkr ederim :)
Peki sizce veterinerimin söylediði bu durum gereksiz bir aþýlama mý oluyor ?  Tam olarak bana söylenen þu : Ýlk karma aþýsý yapýldýktan 3 hFta sonra tekrar edilmediði için ve uzernden 3 aY GECTIGI için þimdi bu karma aþýlarý 3 hFTA  arayla tekrar yapýyor . Bu durum hakkýnda ki görüþünüz nedir ?
Bu arada sizin için zor olucaktýr belki ama iç parazit haplarý için net tavsiyede bulunurmusunuz ? Forumu takip eden bir çok arkdaþ da faydalanacaktýr.Ancak büyük firma dan kastýnýzý anladm .Bunu neden söylüyorum çünkü bazý veternerlerde iç parazit hapý 5 tl iken bazýlarýnda 15 tl ye hap var.Sorduðunuz zaman 5tl ye satan bu ilaçlarýn birbirinin muadili olduðunu ve etken maddesinin ayn ýolduðunu söylüyorlar.
Bilgiler için çok teþekkürler .
  • Duetsch Drahthaar
Ersin
1982 KOCAELÝ

• Expert Üye
« Yanýtla #8 : 29 Þubat 2012, 17:58:31 »
Bilakis gerekli uygulama aralýðý bozarsanýz yeterli antikor titresine ulaþamayabilirsiniz riske atmamak için çift aþý yapýlmasý mantýklý..
Ben kendi ve çevremdeki köpeklerde ilk 6 ay Beþeri Parazit þuruplarýný kullanmayý daha uygun buluyorum..Sitraks,Kontil,Helmicide,Helmipar gibi gerek piperazin gerek levamizol  türevleri vb.. yuvarlak kurt-solucan enfestasyonlarýnda aç karnýna uygun dozajda gayet baþarýlýdýr..
Bu ilaçlarla Tenyalara genelde  etki edemezsiniz..6 aylýktan itibaren Caniverm,Drontal Plus,Paratak Plus  gerektiðinde Albendazol içeren haplarla  birlikte veya ayrý da kullanýrým..
En uygun olaný tecrübesine inandýðýnýz Veteriner Hekiminin Tavsiyesine uymaktýr..Çünkü gerek bölgenin gerekse sizin köpeðinizin bakteri-virüs parazit çeþitliliðini hangi ilaçlarýn etkili hangilerine direnç geliþmiþ olduðunu eniyi bilen odur..
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVÞANLI

Çevrimdýþý Ersin TETÝK

• Müdavim Üyemiz
« Yanýtla #9 : 01 Mart 2012, 15:06:21 »
Çok teþekkürler Tuncay Bey ,
Bende vetirenerim Tenizol kullanýyordu , neden bilmiyorum ama ben dandik olduðunu düþündüm sanýrým fiyatý uygun diye , paratak plus aldým bende kendim vericem artýk parazit haplarýný :) . Farklý zamanlarda farklý parazit ilaçlarý kullanmanýn faydasýný da anlamýþ olduk . Sonuçta her hasta olduðumuz da ayný antibiyotik i verirlerse bir süre sonra hiç bir etki yapmýyor antibiyotik .Ayný þey dostlarýmýz için de geçerli .
Tekrar teþekkürler , Hayýrlý iþler :=)
  • Duetsch Drahthaar
Ersin
1982 KOCAELÝ

Çevrimdýþý Sebahattin ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
  • Ýleti: 520
« Yanýtla #10 : 01 Mart 2012, 15:35:08 »
 Vet.Hekim Ece ATABEYOÐLU, Tuncay KAHRAMAN, Ersin TETÝK, Daðhan ÇAKMAK soranlara da cevap verenlere de teþekkür ediyorum,sayenizde bizler de bilgi sahibi olduk.
Sebahattin ÖZTÜRK
1955  ANKARA

Çevrimdýþý Daðhan ÇAKMAK

• Müdavim Üyemiz
  • Ýleti: 299
« Yanýtla #11 : 01 Mart 2012, 18:17:39 »
Saygýlar Sebahattin abi...
Daðhan ÇAKMAK
1982-Erzincan

• *
« Yanýtla #12 : 01 Mart 2012, 19:49:14 »
Çok teþekkürler Tuncay Bey ,
Bende vetirenerim Tenizol kullanýyordu , neden bilmiyorum ama ben dandik olduðunu düþündüm sanýrým fiyatý uygun diye , paratak plus aldým bende kendim vericem artýk parazit haplarýný :) . Farklý zamanlarda farklý parazit ilaçlarý kullanmanýn faydasýný da anlamýþ olduk . Sonuçta her hasta olduðumuz da ayný antibiyotik i verirlerse bir süre sonra hiç bir etki yapmýyor antibiyotik .Ayný þey dostlarýmýz için de geçerli .
Tekrar teþekkürler , Hayýrlý iþler :=)

tenizolün içerdiði etken madde yeterli deðil ne yazýkki paratak için de ayný þey geçerli caniverm ,wormtal gibi daha geniþ spektrumlu ilaçlarý kullanmanýzý tavsiye ederim
Vet.Hek.Ece ATABEYOÐLU
1982 BALIKESÝR

Çevrimdýþý Ersin TETÝK

• Müdavim Üyemiz
« Yanýtla #13 : 01 Mart 2012, 21:18:41 »
Bunu bende tahmin etmiþtim az çok o yuzden paratal aldým fakat onun içinde ayný þeyi söylediniz. En azýndan bu sefer caniverm gibi biþey alayým paratk ý aralarda veririm 2 ayda bir paratak 2 ayda birde caniverm gibi .Teþekkür ederim verdiðiniz bilgi için Ece Haným .
Fakat benim anlamadýðým þey ne biliyormusunuz .Bunu veterinerime söylediðim zaman bana ne dedi biliyormusunuz . Hepsinin etken maddesi aynýdýr herhangi bir fark yoktur. Sonuçta cahil insanlar deðiliz bana daha güzel bir açýklama yapabilirdi . Eðer 200 milyon verip köpeðime mama alýyorsam parazit haplarý için de 3 5 lira fazla diye iyisini almýcak halimiz yok . En azýndan doðru bilgilendirme yapabilirmiþ diye düþünüyorum .
Çok teþekkürler Ece haným , Peki siz iç parazit aþýsýný mý caniverm gibi bir ilacýmý tavsiye ediyorsunuz ?
  • Duetsch Drahthaar
Ersin
1982 KOCAELÝ

• *
« Yanýtla #14 : 07 Mart 2012, 13:04:31 »
caniverm gayet iyi çalýþan bir ilaçtýr paratak vermenizle (iyi çalýþmadýðý için) parazit ilacý vermemeniz eþdeðer gibi birþey enjektabl ilaçlar da köpekler sürekli dýþarýyla temas halinde olduðu için yeterli koruma saðlamýyor  bu nedenle  rutin 2 ya da 3 ayda bir caniverm vb. bir ilaç kullanmanýz daha yararlý olur
« Son Düzenleme: 07 Mart 2012, 13:06:50 Gönderen: Vet.Hekim Ece ATABEYOÐLU »
Vet.Hek.Ece ATABEYOÐLU
1982 BALIKESÝR

Çevrimdýþý N.Yýldýz SÜKAN

• Bayan Üye
  • **
  • Ýleti: 1955
« Yanýtla #15 : 07 Mart 2012, 20:06:55 »
Bence deç Hem de bir an evvel kullanmalý
Evli-1968-Çankýrý (ikamet çanakkale)

Çevrimdýþý Ersin TETÝK

• Müdavim Üyemiz
« Yanýtla #16 : 07 Mart 2012, 20:09:58 »
Yanlýz Ece haným kusura bakmZsanýz biþey sormak istiyorum  , paratak yutturulacaðýna hiç verilmesin eþdeðer gribi bir þey dmeniz çok iddalý oldu .Bu kadar mý kötü ya ? paratak plus kötü ise o zaman tenizol berbat bir þey olmalý.Anlamadýðým bu hplarý veterinerler kullanýyor , onlar bilmiyormu bu hplarn kötülüðünü ? en azýndan bi sorar sahibine bakýn bu vaar ucuz ama kötü bir hp diye . Peki biþey sorucam ben mesela hafta sonu paratak plus yutturdum .Bir hafta sonra caniverm alýp versem zararý olur mu  ?
  • Duetsch Drahthaar
Ersin
1982 KOCAELÝ

• *
« Yanýtla #17 : 08 Mart 2012, 13:36:49 »
zararý olmaz
Vet.Hek.Ece ATABEYOÐLU
1982 BALIKESÝR

Çevrimdýþý Cüneyt KUROCAK

• *
  • Ýleti: 17
« Yanýtla #18 : 08 Mart 2012, 14:17:00 »
Bu aþýlamalarý seneyede devam ettirsek faydasý olurmu? Yoksa gereksizmi?
Cüneyt KUROCAK
1972-Balýkesir/Edremit/altýnova

• *
« Yanýtla #19 : 10 Mart 2012, 21:17:41 »
aþýlar her yýl parazit ilaçlarý 2 veya 3 ayda bir tekrarlanmalýdýr
Vet.Hek.Ece ATABEYOÐLU
1982 BALIKESÝR