Bulgar Deliorman kopoyu standartý.
Dr. Todor Gaytanciev
Yaýnlama tarihi 1968.
Sýnýflandýrma:Ef SE :6 grup,-- orta büyüklükte kopoy sýnýfý.
Tarihçe :
Bu ýrk , barak ve köse barakla birlikte, Bulgaristanýn en ünlü köpek ýklarýndandýr ve avcýlýkta yüzlerce seneden beri büyük rol almýþtýr. Irkýn tam nasýl oluþtuðuna daðir kesin bilgiler yok ve sadece tahminlerde bulunuluyor.
Dr. Lokar'a göre çok eskiden mö.(Elinilerin) yaþadýðý Kuzey Batý Balkan Yarým adasýnda, daha sonra da Keltler ve Yunanlýlar da, bu ýrka benzer köpeklere sahipmiþler.
Baþka bir teoriye göre, tüm Balkan Yarým Adasýndaki kopoylar, Asya kökenlidir, bu teori doðru kabul edillebilir, çünkü Türk av kopoylarý þimdiki Deliorman kopoy ýrkýnýn oluþumunda, büyük rol oynamýþlardýr deniliyor.
Bazý ýrklar konusunda evet bu kesin bu ülkeye ait denilebilsede , genellikle bu bizim ülkeye ait köpekler için söylenmiyor.Hatta hatta ve tüm dünya nýn bildiði Kangal ýn bile farklý ülkelere ait oldðuna dair kanýtlar oöne sürülmekte.
Ülkemizde ki köpeðe bakýþ açýsý farklý olduðundan yanlýþ eþleþmeler sonucu ve özellikle türünün en iyi örneklrinin yurt dýþýna satýlmasýndan dolayý bu sýkýntýlar yaþanýyor .
Kopoy için benim düþüncem ki Osmanlý da avlarda kullanýldýðýna dair epey kanýt mevcut , Osmanlý balkanlara girdikçe doðal olarak bu köpekler de balkanlara girdi ve onlar çok daha güzel koruyarak ve bu ýrka sahip çýkarak þimdi Bulgar Deliorman Kopoylarý diye anýlmasýný saðlamýþ olmalýlar.
Ülkemiz bir çok konuda bunu yaþamýþtýr ve yaþamaya da devam edecektir . Elin yunaný bile çýkýp baklava bana aittir deyip kanýt sunabiliyor,Benim gördüðüm en güzel kangallar amerikada malesef .
Bu arada Ümit Bey , malesef sizin kadar iyimser deðilim ben kuþ köpeði dediðiniz ýrklarda da gçmek üzere olduðumuzu söyleyemem . Eskiye göre çok iyi bir gidiþ olduðu ve çok daha bilinçli olduðumuz kesin fakat o dediðiniz için sanýrým epey vakit var
Saygýlar ;