Gönderen Konu: Choke öncesinde namlu iççapı niye genişler?  (Okunma sayısı 4324 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ali AKIN

• *
Choke öncesinde namlu iççapı niye genişler?
« : 16 Nisan 2015, 17:18:07 »
  Teknik konusunda hiçbir bilgim yok,o nedenle bilenlerin bilgi paylaşımına ihtiyacım var.Bir arkadaşın uyarısıyla 20 numara Yıldız çifte ve 12 numara Ata marocchi yarıotomatiğe kendi çaplarında keçe tapa sürdük,namlular boyunca aynı sıkılıkta ilerliyen tapalar choke ağzına takribi 5cm kala boşa çıkıp daha sonra zorlanarak choke tüpüne giriyorlar.Teknik olarak bu normal midir?Grupman ve deliciliği nasıl etkiler?Bilenlerin paylaşımına şimdiden teşekkürler.
Ali AKIN
1957 izmir

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
Ynt: Choke öncesinde namlu iççapı niye genişler?
« Yanıtla #1 : 16 Nisan 2015, 22:47:41 »
o şokun başlangıcı olmasın. bence namludan kurtulduğu yer olabilir orası.
şokun arka kısmı biraz geniş olabiliyor. aynı işlemi tersten bakarak yaptınızmı?
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2015, 22:48:42 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

Çevrimdışı Ali AKIN

• *
« Yanıtla #2 : 17 Nisan 2015, 12:13:22 »
Tunç bey,konuyla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.Tapa yaklaşık choke boyunca sıkı devam edip namludan çıktığı için öyle bir ihtimali düşünmedim.Mobil choke bir silahla aynı işlemi siz de yapabilirsiniz,tapa nın keçe olması şart değil,bior veya hazneli tapa ile de aynı sonuç alınıyor.
Ali AKIN
1957 izmir

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #3 : 17 Nisan 2015, 12:59:47 »
Sn.Akın,
Namlu iç çapının son bölümünde bir genişleme hem patterni hem penetrasyonu olumsuz olarak etkiler..Yeni namlu sistemlerinin pekçoğunda (Tribore,Performer,Steelium Plus,Steelium Pro  vb.) şok bağlantı noktasına 10-15 cm kala namlu iç çapı çıkış hızını arttırmak için daraltılmaktadır..Yada standart namlu sisteminde mobil şoka kadar aynı devam etmektedir..
Yalnız her mobil şok- doğrusu tabiki choke ama yaygın kullanımı bu- giriş ağzı aynı modelin pekçok namlu iç çap varyasyonuna uyabilmesi için namlu çapından çok daha geniş yapılır..Bu genişlemeyi geçiş esnasında hissedebilirsiniz..5 cm lik Mobil şoklarda genelde 1 inch daralma mesafesi vardır ve bu uç kısmındadır..7-8 cm lik şoklarda daralma hemen girişten sonra başlar 4-5 cm devam eder ve son 2-3 cm de paralel kesit yeralır..
Eğer genişleme namludan şoka giriş bölümündeyse bu İSTENMESEDE kaçınılmaz bir durumdur..Ama namlu ucuna doğru bir genişleme varsa bu bir sıkıntıdır..
Selam ve saygılarımla..
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı Ali AKIN

• *
« Yanıtla #4 : 17 Nisan 2015, 17:00:25 »
Tuncay bey,açıklamanız için teşekkürler.Genişleme namludan şok'a(genel kullanımıyla yazıyorum)geçiş bölümünde yani sizin deyişinizle kaçınılmaz olan durum.Beniburaya getiren sebep ise 20 numara Yıldız silahımda hazneli tapa fişeklerle grupman sağlıyamamam,saçmalar hedefe avuçla savrulmuş gibi dağılıyor.hedefin birbirinden farklı yerlerinde yoğunluklar varken aralarında tektük sepilmiş saçmalar görülüyor.Her iki namlu ve tüm şoklarda sonuç aynı.Keçe veya bior tapalı fişeklerde ise tatminkar olmasa da daha iyi bir dağılım gözleniyor.Silah bu nedenle dolap bekçisi oldu.Durumun nedeni bu genişleme olabilir mi diye düşünmüştüm  ama herhalde nedenini başka yerde arayacağız
Ali AKIN
1957 izmir

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #5 : 17 Nisan 2015, 17:21:47 »
hocam gönder fabrikaya bu nasıl grupman de denesinler bakalım...
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

• Expert Üye
« Yanıtla #6 : 17 Nisan 2015, 18:30:27 »
Sn.Akın
1-POI \ POA  sorunu varmı? Yani tüfek nişan aldığınız noktayı tam ortalayarak vurabiliyormu? Bunu denediniz mi?
2-Namlu iç çapını bir ölçtürmenizi tavsiye ederim standarttan  çok dar namlular bu bahsettiğiniz problemi yapabilirler..Nispeten bior ve keçe tapa ile daha iyi sonuç verme bizi bu sonuca yaklaştırıyor..
3-Eğer namlu çapı çok geniş olsa inadına Plastik tapa ile daha iyi pattern alınırdı..Keçe tapa da pattern ve penetrasyon problemi olurdu..
4-Şok kalitesizliği..Yerli sektörde sık karşılaşılan bir sorun olup diğer basamaklar atlanılırsa piyasada bulabileceğiniz vidalaması uygun dünyaca tanınmış şok firmalarının ürünlerini deneyebilirsiniz..
Selamlarımla
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #7 : 17 Nisan 2015, 22:11:48 »
Hedef kağıtlarının fotoğraflarını görmemiz mümkün mü?
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Ali AKIN

• *
« Yanıtla #8 : 18 Nisan 2015, 10:25:52 »
Tunç bey,o yolu denedim, tüfeğin alt vurduğunu ve düzeltidiğini söyleyip gönderdiler.
Ali AKIN
1957 izmir

Çevrimdışı Ali AKIN

• *
« Yanıtla #9 : 18 Nisan 2015, 10:34:32 »
Tuncay bey.tüfeğin nişan alınan noktayı vurup vurmadığını denemedim ama 30 adımdan yaptığımız deneme atışlarında hep farklı noktalarda yoğnlaşma gördük.İç çapı nerede ölçtürebilirim bilmiyorum bulabilirsem ölçtürürüm.Şok ları çıkarıp atış yaparak şok hatasını anlıyabilirmiyim bilmiyorum ama deneyeceğim.
Ali AKIN
1957 izmir

Çevrimdışı Ali AKIN

• *
« Yanıtla #10 : 18 Nisan 2015, 10:37:57 »
Volkan bey,atışlar av günü sonunda bulunabilen muhtelif kağıtlara yapılmıştı,sonuçlar öyle şok ediciydi ki değil fotoğraflamak silahı bir daha elime bile almadım.
Ali AKIN
1957 izmir

• Expert Üye
« Yanıtla #11 : 18 Nisan 2015, 11:16:32 »
Sn.Akın,
Tüfeğinizin '' Attığınız Yeri Vurduğundan'' emin olamadan diğer faktörleri düşünmek anlamsız..Şokları çıkararak deneme yapmanıza gerek yok..Kıyas yapılamaz bu durumda..
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #12 : 18 Nisan 2015, 12:39:33 »
Sn.Akın,
Tüfeğinizin '' Attığınız Yeri Vurduğundan'' emin olamadan diğer faktörleri düşünmek anlamsız..Şokları çıkararak deneme yapmanıza gerek yok..Kıyas yapılamaz bu durumda..
Tuncay bey konuyla pek alakalı değil ama merakımdan sormak istedim şoklar takılı değilken atış yapmak namluya zarar verirmi ? Yada şok yuvasındaki dişli kısmı deforme etmezmi ?
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

• Expert Üye
« Yanıtla #13 : 18 Nisan 2015, 12:50:40 »
Sn.Akdeniz yoğun atış yapılamayacaksa zarar vermez..Çevremde atanlar hatta bıldırcın avında öyle avlanan  insanlar gördüm..Gözle incelediğimde negatif bir etki göremedim..
Ama uygun olanı tabiki atılmaması..
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #14 : 18 Nisan 2015, 12:58:49 »
Sn.Akdeniz yoğun atış yapılamayacaksa zarar vermez..Çevremde atanlar hatta bıldırcın avında öyle avlanan  insanlar gördüm..Gözle incelediğimde negatif bir etki göremedim..
Ama uygun olanı tabiki atılmaması..
Anladım Tuncay bey teşekkürler.
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986