Ayıyı, domuzla karıştırmamak lazım.
Bir ayı size zarar vermeye niyetlendiyse, ayıdan koşarak da yüzerek de kaçamazsınız.
Karada insandan daha hızlı koşar, suda insandan daha iyi yüzer. Hatta bir ağaca tırmanıp kurtulurum diye de düşünmeyin, zarar vermeye yeterince motive olursa

ağaca bile tırmanabilir.
Tek bir tokatıyla (oturtursa

) bir atı dahi öldürebilecek bir hayvandan bahsediyoruz.
Elinizdeki saçmayı bırakın, slug fişeklere dahi güvenmeyin. Kafasına, yüzüne, boynuna vb hayati organlarına (yakın mesafeden olmak şartıyla) denk getiremezseniz, yivsiz tüfeklerin slug fişekleriyle de size zarar vermesine engel olamazsınız.
Yivlide de, en çok kullanılan 7.62mm'lik (.308 Win, 30-06 Spr, .300 Win Mag vs ) fişekler (magnum dahi olsa) uzak menzilli atışlara uygun olanlar dahi , ayı için yeterli durduruculuğa sahip fişekler değiller. Yivlide, ayı için minimum .375 Holland&Holland Magnum ve daha üstü fişekler lazım. Ki onda da, ilk atışta ayıyı durdurabilmenin garantisi yok.
Ben, her avda, yanımda mutlaka 2 tane kaliteli slug fişek bulundururum. Bir kaç yıldır, Winchester Super-X Rifled Slug alıyorum yanıma. Adet olarak daha fazla olmaz, üç tane de olmaz, iki tane olur ama hep olur. Genellikle de o iki tane fişekle sezon biter.
Ama bu iki fişeği, Allah, "canımı kurtarmak için" kullanmak zorunda bırakmasın diye de dua ederim.
Ayıyla karşılaşıldığında soğuk kanlı kalabilmenin de çok zor olacağını düşünüyorum.
Ama ben karşılaşsam, muhtemelen (ayının beni bir tehdit olarak algılamaması için) olabildiğince hareketsiz dururken, ani hareket yapmadan tüfeğime iki slug fişeğini doldurmaya çalışırım. Aramızdaki mesafe azalmıyorsa, bana yaklaşmıyorsa, atmayı aklımdan bile geçirmem ama bana yaklaşıyorsa da, 10 metre mesafeye girene kadar da atmamaya çalışırdım. Allah hiç birimizi böyle bir duruma düşürmesin.