Arkadaşlar, yıllarca çok farklı laser bore sighter cihazları kullandım. Fişek yatağına konulanlardan da, namlu ucuna takılanlardan da farklı farklı markalar, modeller denedim.
Yukarıda yazmıştım, fişek yatağına konulan türden olanların , namlu eksenini göstermede ciddi hataları oluyor... Aşağıdaki resimde (örnek yivli ama yivsizde de durum aynı) hatanın sebebi açıkça anlatılmaya çalışılmış:
Olması gerekenin teorik çizimi ise şu şekilde tabii ki:
Fişek yatağına konulan modellerdeki eksen hatası ciddi boyutta olabiliyor. Bununla birlikte , namlu ucuna takılanlardan da, marka, model ve kalitesine göre hatalı ölçüm yapan laser bore sighter'lar gördüm ve kullandım.
Bu zamana kadar kullandıklarım içerisinde en düşük hatalı olanı SiteLite'ın SL-100 ürünüydü. Sl-100'ü yıllardır kullanıyorum ve memnun kaldım. Bununla birlikte, bu üründe dahi, 36.6 metreden (shotgun tüfekler için aslında hiç de önemi olmayan miktarlarda) bir iki santimetre kadar hatalı ölçümler yapabiliyordu. Ben, daha da az hata, daha iyi ölçüm olsun diye bu markanın profesyonel modeli olan SL-500 olanını da aldım.
SL-100 amatör kullanım için, SL-500 profesyonel kullanım için.
Kutunun içinden, çeşitli yivli kalibreler için ve ayrıca 20Ga ile 12Ga çaplarında yivsiz için namlu içi adaptörleri de çıkıyor. Bu adaptörleri laser bore sighter'ın ayağına vidalama yoluya takıyorsunuz, vazelin ya da silah gresiyle yağlayarak namlu içerisine sıkıca ve namlu içini tam eksenleterek takabiliyorsunuz.
Kutunun içinden ayrıca, çok kısa mesafelerde, hatta evin içinde bile, silah sıfırlamayı sağlayan ölçekli sıfırlama hedefleri çıkıyor. Ayrıca bir de yazılımı var.
Kutunun içinden çıkan aparatlardan bir tanesi de özellikle yivli optik montajında çok önemli olan "leveling" aparatı. Bununla, namlunun yatayda, namlunun tam yatay çizgisini görebiliyor ve dürbünün leveling ayarını da yapabiliyorsunuz.
Ürünlerin detaylı resimleri: