Gönderen Konu: Normal hava koşullarına da 32 gram iş yapar mı?  (Okunma sayısı 6804 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Burak BAYGENÇ

• *
Normal hava koşullarına da 32 gram iş yapar mı?
« : 08 Eylül 2016, 15:39:27 »
Merhaba avlak ailesi,
Öncelikle herkese rastgele,soğuk havalar da 34 yada 36 gr 4-5 numara b&p ya da rc fişek atarım tavşana malumunuz trakya bölgesi düzlük bir arazi yapısına sahip olduğu için normal hava şartların da rc 32 gr yeşil kovan yada fiochhi 32 gr  4-5 numara 3* şok ile kullanmayı düşüyorum tüfek armsan phenoma 71 namlu sizin yorumlarınız nelerdir yada alternatif olarak normal hava sartlarin da önereceğiniz gramaj,fişek,numara seçenekleriniz neler olur du?
Kırklareli/Lüleburgaz    17.06.1990    0rh(+)
Armsan-Phenoma Carbo

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
Ynt: Normal hava koşullarına da 32 gram iş yapar mı?
« Yanıtla #1 : 08 Eylül 2016, 15:56:28 »
Merhaba,bizde ağırlıklı tavşan avı yaparız.Genellikle tavşan'a 1 no ve 2 no saçma atarız.
Tüfek yarı otomatikse serin havalarda 30-32 gr,soğuk havalarda 34 gr,extreme soğuk havalarda 35 gr yada 36 kullanılabilir.Ama genel olarak 32-34 gr saçmalar işinizi görücektir.
İthal av fişeği tavsiye ederim.Mesela lambro'nun 34 gr fişeği sanki yerli X markanın 40 gr fişeği gibi!
X,Y,Z marka ithal fişekler kullandığınızda ve doğru Şok'u taktığınızda sorun çözülecektir.
"Not:Avcılığa ilk merak sardığımda,birşeyleri öğrenmeye çalıştığımda bende fişek markalarına çok kafa yormuştum.Her Avcı'dan birşeyler öğrenmeye çalışırdım.Ama anladımki Saçma numarası ve şok değerleri bu işin altın kuralı.Gerisi ufak defek ayrıntılar.Bu yazımı okuyunca beni usta falan zannetmeyin,bende acemiyim😊"
  • -Česka Zbrojovka CZ 550 Lüx .308 Win
  • -Smıth&Wesson 5906 9x19 Parabellum
  • -Fabrıque Nationale Herstal Belgıque Browning HP 9x19 Parabellum
  • -Baikal NK 43 E S&S
  • -Churchıll 206 Silver O&U
  • -Winchester 1300 Defender Pump Action

***Kastamonu Avcılar Ve Atıcılar Spor Klubü***

The following users thanked this post: Burak BAYGENÇ

Çevrimdışı Kadri AĞRALI

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #2 : 08 Eylül 2016, 16:20:07 »
phonema 71 namlu kullanmıştım.Namlu içi biraz daha geniş bir tüfektir.3 şok,32-34 gr arası fişekle her avı yaparsın.Fişeğe pek takılma,küçük ayrıntılar..Önemli olan namlu baktığın yere atsın,bunun içinde açı ayar pullarını kullanarak dipçiği güzelçe ayarlayıver..Rastgele.
Kadri AĞRALI
1974 - Balıkesir

Çevrimdışı Burak BAYGENÇ

• *
« Yanıtla #3 : 08 Eylül 2016, 18:50:59 »
Merhaba,bizde ağırlıklı tavşan avı yaparız.Genellikle tavşan'a 1 no ve 2 no saçma atarız.
Tüfek yarı otomatikse serin havalarda 30-32 gr,soğuk havalarda 34 gr,extreme soğuk havalarda 35 gr yada 36 kullanılabilir.Ama genel olarak 32-34 gr saçmalar işinizi görücektir.
İthal av fişeği tavsiye ederim.Mesela lambro'nun 34 gr fişeği sanki yerli X markanın 40 gr fişeği gibi!
X,Y,Z marka ithal fişekler kullandığınızda ve doğru Şok'u taktığınızda sorun çözülecektir.
"Not:Avcılığa ilk merak sardığımda,birşeyleri öğrenmeye çalıştığımda bende fişek markalarına çok kafa yormuştum.Her Avcı'dan birşeyler öğrenmeye çalışırdım.Ama anladımki Saçma numarası ve şok değerleri bu işin altın kuralı.Gerisi ufak defek ayrıntılar.Bu yazımı okuyunca beni usta falan zannetmeyin,bende acemiyim😊"
Evet genellikle 34-35 çok extrem havalarda 36 gr kullanıyorum bende ama böyle havalar da 32 gr 4 yada 5 kaymak gibi gider diye düşünüyorum denemekte fayda var  :)
Armsan-Phenoma Carbo

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #4 : 08 Eylül 2016, 19:45:36 »
Evet genellikle 34-35 çok extrem havalarda 36 gr kullanıyorum bende ama böyle havalar da 32 gr 4 yada 5 kaymak gibi gider diye düşünüyorum denemekte fayda var  :)
4 no ve 5 no ile avlanılır elbette,bizim ekipten çok kişi tavşan'a 4 5 no atıyor zaten.
Mesafe yakın ise "10-15-20 mt" saçmaların çok olmasından ötürü zaten avın yaralanması ve ele geçmesi daha olası hale geliyor.Ama açıklık alanda mesafe arttıkça ince saçmalar handikapa dönüşebiliyor.
Geçtiğimiz sezon 1 no saçma ile yara alıp son gaz giden tavşanı köpeğe yedirdim😊
Yada geçen sene iki Avcı'nın vurup durduramadığı tavşanın üçüncü Avcı'nın vurmasıyla durduğunuda gördüm.
Yaban tavşanı yarayı muhafaza edip uzun süre ele geçemeyeniliyor.
Ben bu sezon çiftemde bir gözüne 3 no diğer gözüne 1 no koymayı düşünüyorum mesela..
Seçenekler çok,deneyerek tecrübe ettikçe kafanızda canlanmaya başlayacaktır.
Saygılar.
  • -Baikal NK 43 E S&S

Çevrimdışı Kadri AĞRALI

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #5 : 08 Eylül 2016, 21:18:24 »
Merak ettiğim için soruyorum!Tavşana 1 numara saçmayı kaç metrelere atıyorsunuz?Atagan bey...
Kadri AĞRALI
1974 - Balıkesir

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #6 : 08 Eylül 2016, 21:33:16 »
@Kadri AĞRALI bey,açıklık,sıklık olmayan mesafelerde 30-35 mt mesafelerde tercih ediyoruz.
Bizim buralarda tavşan avında en çok 1 no saçma tercih ediliyor.
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2016, 21:54:03 Gönderen: Atagan YILDIZ »
  • -Baikal NK 43 E S&S

Çevrimdışı Berkay TOPUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 08 Eylül 2016, 22:49:19 »
Burak 32 gram ile tavşan vurulurmu vurulmazmı dersek elbet vurulur,ben bıldırcın avının sonlarında 30 gram ile birkaç tavşan vurdum öyle gecmiş sezonlarda :) Ama bana göre kesinlikle tavşan avının fişeği 34 gramdan aşağı olmamalı.Zaten tavşan avına cıktığımız zaman en az 3-4 saat nadas geziyoruz belki 1 tane cıkıyor bazen göremeden dönüyoruz o yüzden macera aramamak gerek.Zaten tavşan avı acılışında yavaştan havalar serinlemiş oluyor artık,Nadas gezerken 35-40 metre mesafeden 4 kilo civarı iri bi tavşan denk geldiği zaman 4-5 no 32 gram sacma yetersiz kalabilir koca gün gezdikten sonra avından da olursun sonra :) 3-4 no 34-36 gram arası fişekler bizim buralar icin uygun bence.
Marka model olarak BP Classic,Winchester Superspeed olabilir mesela.
KIRKLARELİ/Lüleburgaz
A Rh+
1991

The following users thanked this post: Atagan YILDIZ, Burak BAYGENÇ

Çevrimdışı Burak BAYGENÇ

• *
« Yanıtla #8 : 09 Eylül 2016, 00:27:32 »
Burak 32 gram ile tavşan vurulurmu vurulmazmı dersek elbet vurulur,ben bıldırcın avının sonlarında 30 gram ile birkaç tavşan vurdum öyle gecmiş sezonlarda :) Ama bana göre kesinlikle tavşan avının fişeği 34 gramdan aşağı olmamalı.Zaten tavşan avına cıktığımız zaman en az 3-4 saat nadas geziyoruz belki 1 tane cıkıyor bazen göremeden dönüyoruz o yüzden macera aramamak gerek.Zaten tavşan avı acılışında yavaştan havalar serinlemiş oluyor artık,Nadas gezerken 35-40 metre mesafeden 4 kilo civarı iri bi tavşan denk geldiği zaman 4-5 no 32 gram sacma yetersiz kalabilir koca gün gezdikten sonra avından da olursun sonra :) 3-4 no 34-36 gram arası fişekler bizim buralar icin uygun bence.
Marka model olarak BP Classic,Winchester Superspeed olabilir mesela.
Berkay'ım zaten standart olarak benim de kullandığım gramaj 34-36 4 yada 5 no duruma göre öyle bir aklıma takıldı paylaşmak istedim yorumlar ne olur diye sağolasın yorumun için açılsa da açılışı bir yapsak meralardan aldığım duyumlar iştah kabartıyor  :D ;)
Armsan-Phenoma Carbo

The following users thanked this post: Berkay TOPUZ

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #9 : 09 Eylül 2016, 00:51:09 »
.
« Son Düzenleme: 31 Ekim 2016, 19:38:41 Gönderen: Selim UYGUN »

Çevrimdışı Burak BAYGENÇ

• *
« Yanıtla #10 : 09 Eylül 2016, 01:15:17 »
neden 32 gramla yapılmasın tavşan saçmaya pek dayanılıklı hayvan deyildir.abartmaya gerek yok iyi noktya denk gelirse parendeye başlar zaten köpek türleride saçmaya dayanıklı deyildir. kurt çakal tilki vs gibi tavşan için öyle 1-2 numara saçmayada gerek yok ne kadar kalın saçma o kadar vurma şansını azatacaktır.3-4-5 numara fazlasıyla yeterli millet işin hikayesinde biraz Avrupa  32 gram 3-4-5 numara arası  25-30 metre içinde rahat işini görür . hele ılık güz havarında  normalde 34 gram üstü kullanılcak bir av deyil  tabii -15-20 derecede ava çıkıyorsan işler deyişir .onun dışında 32-34 gram yeterli
Yorumun için teşekkürler Selim ab8 mantık olarak bende öyle düşünüyorum ve düşünce mi burada paylaşmak istedim yorumlar ve fikirler nasıl olur diye denemekte fayda var ya vurup çantaya atıcaz yada bayırı aşarken arkasından bakıp kendimizi kaşıycaz  :D
Armsan-Phenoma Carbo

The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #11 : 09 Eylül 2016, 01:21:28 »
neden 32 gramla yapılmasın tavşan saçmaya pek dayanılıklı hayvan deyildir.abartmaya gerek yok iyi noktya denk gelirse parendeye başlar zaten köpek türleride saçmaya dayanıklı deyildir. kurt çakal tilki vs gibi tavşan için öyle 1-2 numara saçmayada gerek yok ne kadar kalın saçma o kadar vurma şansını azatacaktır.3-4-5 numara fazlasıyla yeterli millet işin hikayesinde biraz Avrupa  32 gram 3-4-5 numara arası  25-30 metre içinde rahat işini görür . hele ılık güz havarında  normalde 34 gram üstü kullanılcak bir av deyil  tabii -15-20 derecede ava çıkıyorsan işler deyişir .onun dışında 32-34 gram yeterli
Merhaba @Selim UYGUN bey,bizdeki davşanlar bu büyüklükte,pek hikaye gibi görünmüyor.

Buda sezon sonuna doğru vurduğumuz,biz genellikle seçerek attığımız için bizim davşanlar etki/tepki kuvveti gösterebiliyor..
  • -Baikal NK 43 E S&S

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN, Berkay TOPUZ, Burak BAYGENÇ

Çevrimdışı Burak BAYGENÇ

• *
« Yanıtla #12 : 09 Eylül 2016, 01:32:01 »
Sizin oraya da ki tavşanların da maşallahi var yani kardeşim  :)
Armsan-Phenoma Carbo

Çevrimdışı Cüneyt ÖZDEMİR 06

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #13 : 09 Eylül 2016, 01:33:06 »
Ben üzümlü tüfeğimle rc 32 gr 6 no saçma ile bile gayet güzel tavşan avı yaptım hatta sakar meke ördek üveyik kuşlarında bile güzel randıman aldım 6 numara bile güzel işler gördü hem vurma şansımı arttırdı seçenekler arasında tavsiye edebilirim.
  • Breda süper poze
  • Wizard otomatik
  • Deutsch drahthaar Darko
Cüneyt ÖZDEMİR
1985 AFYON-ANKARA

Çevrimdışı Burak BAYGENÇ

• *
« Yanıtla #14 : 09 Eylül 2016, 01:56:03 »
Ben üzümlü tüfeğimle rc 32 gr 6 no saçma ile bile gayet güzel tavşan avı yaptım hatta sakar meke ördek üveyik kuşlarında bile güzel randıman aldım 6 numara bile güzel işler gördü hem vurma şansımı arttırdı seçenekler arasında tavsiye edebilirim.
Yorumun için teşekkürler abi bende o düşüncedeyim
Armsan-Phenoma Carbo

Çevrimdışı Cüneyt ÖZDEMİR 06

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #15 : 09 Eylül 2016, 02:02:40 »
Ayrıca aklıma sonradan geldi 6 numara yada 5 numara da alınsa stoklama yapılsa değişik bir çok av çeşitlerine kolay uyuyor ve elde de kalmıyor elinde atıyorum 3 4 olsa kuşa gidemiyorsun bu kez veya tavşana gittin keklik denk geldi atamıyorsun 3,4 no ile   
  • Breda süper poze
  • Wizard otomatik
  • Deutsch drahthaar Darko
Cüneyt ÖZDEMİR
1985 AFYON-ANKARA

Çevrimdışı Erdem BOZKURT

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 09 Eylül 2016, 02:09:49 »
Tavşana ince saçma risk oluyor biraz hayvan yaralı gidebilir.Orman tavşanı dahi olsa 2 yada 3 numara daha can çekişmesiz  ve hayvanı elek etmeden işi bitiriyor.
İzmirde rahmetli bir abimle hep şavrotin ile tavşan avına giderdik.
Ben rc s4 33 gr 3 no kullanıyorum genel de tavsiye ederim.
Ankara ve Konya bölgesinin tavşanları iridir tazı gibidirler 5 ve 6 nolarla arkasından izletir adamı...
1982-İstanbul

The following users thanked this post: Atagan YILDIZ, Berkay TOPUZ

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #17 : 09 Eylül 2016, 15:52:58 »
.
« Son Düzenleme: 31 Ekim 2016, 19:39:42 Gönderen: Selim UYGUN »

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #18 : 09 Eylül 2016, 16:21:03 »
Sonuçta her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır selim bey.
Her yörenin iklim şartları,bitki örtüsü,arazi şartları değiştiği gibi av esnasında avlanma metodlarıda değişebiliyor.Dediğiniz gibi 3-4 no saçma ile de avlanan birsürü arkadaşımız var.Bende mesela çiftemde bu sezon 1 no ve 3 no denemeyi düşünüyorum.4 no ve 5 no da olabilir.
Ben genelde işin kabası olarak değilde,mesafe ve hava şartlarına göre tercih yapıyorum.
Ben orta ve yakın mesafede Domuz avında domuza 32 gr,uzak mesafelerde 28-24 gr remington winchester kurşunları atarken 16 cal çiftesi ile gelip 75 mt de aynı fişeği var,25 mt de aynı fişeği atan var...

• -Baikal NK 43 E S&S

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #19 : 09 Eylül 2016, 16:57:28 »
.
« Son Düzenleme: 31 Ekim 2016, 19:40:44 Gönderen: Selim UYGUN »

The following users thanked this post: Atagan YILDIZ

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #20 : 09 Eylül 2016, 16:57:59 »
.
« Son Düzenleme: 31 Ekim 2016, 19:41:40 Gönderen: Selim UYGUN »

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #21 : 09 Eylül 2016, 17:49:30 »
.
« Son Düzenleme: 31 Ekim 2016, 19:42:04 Gönderen: Selim UYGUN »

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #22 : 09 Eylül 2016, 17:54:42 »
Selim bey,dediklerinize katılıyorum.
Bende acemi sayılırım,her geçen gün avcılıkta birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz.
Birgün Özellikle yıllardır Avcılığa emek sarf etmiş bir büyüğümüze tavşan avında kaç no kullanıyorsunuz diye sorduğumda 1 veya 2 numara,diğer numaralar avı yaralı bırakma riski taşıyor demişti.
Sonrasında başka ekiplerle tanıştığımızda 3-4-5 no saçmalarla tavşan avı yaptıklarını gördüğümde demekki oluyor demiştim.Ama bazı Zaman'larda ve yerlerde aranıyor buda bir gerçek.
Geçen sene bir dağ köyüne tavşan avına gittik,tamamen açıklık bir mera,taşlık arazi.
Tavşan 30-35 mt önümden son gaz geçti,önleme vererek atıp vurmama rağmen ilerde başka avcı tarafından ele geçirildi.
Birde sizin bahsettiğiniz gibi gram ve saçma numaralarını bilinçsiz kullanma maalesef hala yaygın.
Bugün Ege bölgesinde kış dönemi tavşan avında 32 gr kullanan İç Anadolu yada Doğu bölgesinin sert kış şartlarında aynı gramı kullanmaya çalışıyor.Bu bazen olabiliyor.
Buda avın ele geçemesinde büyük bir etken.
Saygılar.
  • -Baikal NK 43 E S&S

Çevrimdışı Ömer KARABÖRK

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #23 : 09 Eylül 2016, 18:08:44 »
Bölgeye, iklime,hava şartlarına, tüfeğin yıkım etkisine göre ve avcının pratikliğine göre değişebilen çok ayrıntılı bikonu.tecrübeyle gelişebilecek bişey.herkes kendi deneyimlerini aktarmış ama en sağlıklı olanı kendinizin tecrübe ederek öğrenmesi
  • Franchi first class
  • Benelli montefeltro
1986- AFŞİN

The following users thanked this post: Atagan YILDIZ, Burak BAYGENÇ, Selim UYGUN

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #24 : 09 Eylül 2016, 18:12:44 »
Bölgeye, iklime,hava şartlarına, tüfeğin yıkım etkisine göre ve avcının pratikliğine göre değişebilen çok ayrıntılı bikonu.tecrübeyle gelişebilecek bişey.herkes kendi deneyimlerini aktarmış ama en sağlıklı olanı kendinizin tecrübe ederek öğrenmesi
Her harfinize katılıyorum😊
  • -Baikal NK 43 E S&S