Akşam, dolum işiyle uğraşırken birkaç fotoğraf çektim. maksat muhabbet ve bilgi paylaşımı olsun, illaki istifade eden birileri de çıkar.
Malumunuz fişek dolumu biraz zahmetli ama seven için zevkli bir uğraş. Öyle çok sayıda dolum yapacak malzeme yok elimde. Akşamları fırsat buldukça hobi amaçlı uğraşıyorum.
Bu fişekleri kendim doldurduğum için avda kullanmak ve av vurmak büyük keyif veriyor. Dolum işiyle uğraşmak ise daha da keyifli..
Piyasada ince saçma bulamayınca meca 34 gr 8 numaralardan aldım. Sterling ses fişeğinden çıkan AS barutla 30 gr saçma dolusu yapıyorum çulluk için. Geçenlerde 7 no keçe tapa örneğini paylaşmıştım. Bugün 8 numara bior tapa denedim, bior tapa dediğim, sterling şevrotin fişekten çıkma ve kaliteli bir tapa. Grupmanı güzel fakat keçe tapaya göre biraz daha sert patladı, hava 35 derece tabi okadar olur. 1,50 gr AS barutla bior veya keçe tapa 30 gr 8 numara, çulluk için çok güzel bir kombin oluşturdu. Keçe tapa altına yine ses fişeğinden çıkan ara tapayı koyuyorum, onu bile zayi etmek yok..
Mecanın geri kalan malzemesi de ziyan edilmiyor.. İçinde 1,70 gr csb1 var, 8 numara saçmayı boşalttığım kovanlara, barut ve tapaya dokunmadan 30 gr 4 numara basılacak. Csb1 orta yanmalı olduğu için 1,70 gr ölçü 30 gr saçma için güz havasında çok güzel oluyor daha önce denemiştim. Saçma ölçüsüne göre barutu makul miktarda artırırsanız; düşük basınç, yüksek hız + mesafe sağlıyor ve bu ölçüyü kırma tüfeklerde de yorucu olmadan kullanabiliyorsunuz..

Bir de kış için acı biberli dolularımız var. Elin yunanı lambro biturbo 38 gr yapıp altına 2,10 tecna atar da ben yapmaz mıyım? Geçen sezon, sadece 5 fişek doldurmuştum 2,10 tecna ve 40 gr 2 numara ile inanılmaz mesafelerden avlar aldım. Bu sezon 4 numara saçmadan yaklaşık 50 adet çıkartabilirim. Barut için gittim bps tekkurşun aldım (tabi kurşunlar da ayrı bir dolumda değerlendirilecek..)
Fişeği, mika kapakla 5,5 mm kıvırma payı ile sıkıyorum, basınç kaybı olmadan yıldız kıvırmayla yaklaşık aynı ayarda sayılır. 37 mm x-wad tapa bu iş için tüfeğime en uygun olanı.. Oyüzden onu kullanıyorum. 2,10 barut ve 38 gr ölçüleri bazı arkadaşlara ürkütücü gelse de, kıymetini bilene soğuk havalarda gerçekten ilaç oluyor. Ayrıca tecna çok dengeli ve güzel bir baruttur ve bu tür dolular için benim gözümde en iyi seçenektir..

Bir de, A0 barut uğruna bozduğum şevrotinler var. Sterling firması, 34 gr şevrotine 1.90+ gr koymuş. Bu barut, bence tecnadan sonra ağır dolular için en güzel 2. seçenek. Bu fişeği de, aynı kovana 37 mm tapa ile 36 gr doldurabiliyorum, çok da güzel sonuçlar veriyor. Yeni kovana geçip 38 gr ve mika kapaklı 5 mm kıvırma, en ideal ölçü. Saçmayı daha da ağırlaştırmak istersek baruta biraz daha dokunmak lazım. 1,90 A0 barut, 38 gr üzerine çıkarsak biraz yavaş kalıyor. Siz bakmayın öyle 1,90 A0 ile 50 gr magnum yaptıklarına. Tüfek ve omuz yıpratmaktan başka pek işe yaramıyor.
2,10 gr A0 baruta 42 gr dolusu da azılı bir kış fişeği oluyor ama deneme yanılma yoluyla gördüm ki, hız+grupman+etki için en ideali 1,90 gr A0 ve 36 gr ölçüsü. Bunlardan da şöyle 30-40 adet çıkarsam yeterli olur.
Piyasada yaklaşık aynı işi görecek fişekler var, ama bizde de kaşıntı ve merak var, yoksa ne diye uğraşalım..?
Herkese rast gele..