Gönderen Konu: Bir kaç yerli kurşunun hız testi(1)-slow motion  (Okunma sayısı 1294 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Bir kaç yerli kurşunun hız testi(1)-slow motion
« : 29 Eylül 2019, 00:59:28 »
Değerli arkadaşlar serinin devamı olarak temin edebildiğim yerli kurşunların hız ve isabet testini yapmaya çalıştım umarım ilgilisine faydası dokunur 720 p tavsiye edilir iyi seyirler.

1978 Eğirdir-Isparta

Çevrimdışı Mehmet Sabri MUTLUER

• Expert Üye
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: Bir kaç yerli kurşunun hız testi(1)-slow motion
« Yanıtla #1 : 29 Eylül 2019, 08:19:29 »
Tevfik kardeşim,

Attığınız mesafe 85 metre yivsizler için biraz uzak mesafe. Ancak görünen o ki yerli üreticiler kullandıkları malzeme ile kullanıcıyı delirtecek imalatlar yapmışlar. Hep söylüyoruz, yazıyoruz.

1.  Yivsiz tek kurşunların 50 metre içinde isabetli olması için 1400 fps (426 m/s) den yüksek, 100 metre için 1500 fps (457 m/s) den yüksek namlu çıkış hızı olmalı. Yoksa sizin videolarınızda gayet açık şekilde gösterdiğiniz gibi transsonik etkilenme ile hepsi yön değiştiriyorlar. Bunun için uygun ( genelde yavaş yanışlı veya çift bazlı) ve yeterli miktarda barut lazım.

2.  Aynı noktayı vurabilmek için namlu çıkış hızları arasında tutarlılık gerekiyor. 20 fps ( 6 m/s) üzeri  farklı namlu çıkış hızı aynı noktayı vurmamıza engeldir. Fabrika dolumları için bu fark 15 fps olabilir. Ancak gelin görün ki Sterling de bu fark 110 fps, Zuber 36 Gr da 148 fps çıkmış. Diğerleri 8-10 fps fark yapmış.

3. Sizin her zaman vurguladığınız gibi tapa önemli bir faktör. Hem sızdırmazlık yönünden, hem namludan düzgün çıkış, hem de tapası ile bütünleşik gidenlerde düzgün olması lazım ki dümen gibi kurşunu saptırmasın.

Anlaşılan o ki yerli üretici malzeme ve barut konusunda duyarsız. Kendi yaptıklarını test de mi yapmıyorlar bilmiyorum.

Sizin kurşunların çapaklarını aldığınız, tapasını düzgün hale getirdiğiniz, uygun barutla 1400 fps üzerinde namlu çıkış hızı sağladığınız kendi dolumlarınız bu mesafede neredeyse aynı noktaları vuruyor.

Demek ki bu işler yaptım oldu ile olmuyor. Yerli üreticinin imalatında daha dikkatli olması, biraz AR-GE yapması, biraz bu işten anlayanlardan da feyz alması gerekir. Dilerim bunları suya yazmıyoruzdur.

• Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

The following users thanked this post: Emrah DOĞAN, Tevfik GÜN, İsmail YALÇINKAYA

Çevrimdışı A.Recai DEMİRCİ

• *
« Yanıtla #2 : 29 Eylül 2019, 11:01:50 »
  Elinize sağlık Tevfik Bey.Anladığımız yerli fişeklerin kalitesi çok düşük.Sanırım atış testi yapmıyorlar. Tevfik beyin atışları her şeyi özetliyor.

A.Recai DEMİRCİ
Emekli Memur-1957
Atabey-Isparta

Çevrimdışı Enes Malik TEPE

• *
« Yanıtla #3 : 29 Eylül 2019, 13:39:27 »
Fişek üreticilerinin önceliği ve amacı Türkiye'nin yerli ürünlerinin ortalamasını yakalamak değil de kendilerini dünden bir adım ileri taşımak olmuş olsaydı şimdiye kadar avcılarımız şüphe etmeden memnun oldukları severek kullandıkları birçok marka ve fişek olacağına eminim.Yine güzel bir çalışma olmuş teşekkür ederiz Tevfik Abi ellerine sağlık.
  • Armsan Phenoma Carbo 76 cm
  • Huğlu Koop. 103FE 71 cm
  • P. Beretta S56E 76cm

1997
Tekirdağ/Van

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 29 Eylül 2019, 22:22:12 »
Tevfik kardeşim,

Attığınız mesafe 85 metre yivsizler için biraz uzak mesafe. Ancak görünen o ki yerli üreticiler kullandıkları malzeme ile kullanıcıyı delirtecek imalatlar yapmışlar. Hep söylüyoruz, yazıyoruz.

1.  Yivsiz tek kurşunların 50 metre içinde isabetli olması için 1400 fps (426 m/s) den yüksek, 100 metre için 1500 fps (457 m/s) den yüksek namlu çıkış hızı olmalı. Yoksa sizin videolarınızda gayet açık şekilde gösterdiğiniz gibi transsonik etkilenme ile hepsi yön değiştiriyorlar. Bunun için uygun ( genelde yavaş yanışlı veya çift bazlı) ve yeterli miktarda barut lazım.

2.  Aynı noktayı vurabilmek için namlu çıkış hızları arasında tutarlılık gerekiyor. 20 fps ( 6 m/s) üzeri  farklı namlu çıkış hızı aynı noktayı vurmamıza engeldir. Fabrika dolumları için bu fark 15 fps olabilir. Ancak gelin görün ki Sterling de bu fark 110 fps, Zuber 36 Gr da 148 fps çıkmış. Diğerleri 8-10 fps fark yapmış.

3. Sizin her zaman vurguladığınız gibi tapa önemli bir faktör. Hem sızdırmazlık yönünden, hem namludan düzgün çıkış, hem de tapası ile bütünleşik gidenlerde düzgün olması lazım ki dümen gibi kurşunu saptırmasın.

Anlaşılan o ki yerli üretici malzeme ve barut konusunda duyarsız. Kendi yaptıklarını test de mi yapmıyorlar bilmiyorum.

Sizin kurşunların çapaklarını aldığınız, tapasını düzgün hale getirdiğiniz, uygun barutla 1400 fps üzerinde namlu çıkış hızı sağladığınız kendi dolumlarınız bu mesafede neredeyse aynı noktaları vuruyor.

Demek ki bu işler yaptım oldu ile olmuyor. Yerli üreticinin imalatında daha dikkatli olması, biraz AR-GE yapması, biraz bu işten anlayanlardan da feyz alması gerekir. Dilerim bunları suya yazmıyoruzdur.
Katkılarınız bizim için büyük  kazanım, teşekkür ederim Hocam.
Yerli üreticiler barut üreticisinin prospektüsünü bile uygulamıyor Hocam bizi kaale alacaklarını sanmıyorum,bu iş yönetmelikle çözülür basıncın yanına hızda eklenirse belki yola gelirler bu  mesele ahlaken çözülecek bir iş olmaktan çıktı.

Elinize sağlık Tevfik Bey.Anladığımız yerli fişeklerin kalitesi çok düşük.Sanırım atış testi yapmıyorlar. Tevfik beyin atışları her şeyi özetliyor.

A.Recai Bey önceleri 60-70 metreye kadar diyordum ama o bile zor 40 metreye kadar isabetli atış düşünüyorsanız yerliyle devam edebilirsiniz.

Fişek üreticilerinin önceliği ve amacı Türkiye'nin yerli ürünlerinin ortalamasını yakalamak değil de kendilerini dünden bir adım ileri taşımak olmuş olsaydı şimdiye kadar avcılarımız şüphe etmeden memnun oldukları severek kullandıkları birçok marka ve fişek olacağına eminim.Yine güzel bir çalışma olmuş teşekkür ederiz Tevfik Abi ellerine sağlık.
Teşekkür ederim Enes Bey aslında güzel şeylerde olmuştu tecnalı bps, s4 lü keklik özel yine tecnalı tavşan ve ördek özel gibi, yap özel bir seri biraz pahalı olsun hiç olmazsa almak isteyen alsın hele sterling elinde her türlü barut var ama hala aynı kafa A0 barutu bile 1,95 koyuyor 2.20 koysa vazgeçilmez olacak farkında değil.

1978 Eğirdir-Isparta

The following users thanked this post: A.Recai DEMİRCİ, Enes Malik TEPE