Epey zamandır foruma girip yazmamıştım. Paylaşımı görünce ilgimi çekti, nacizane birkaç kelam etmek istedim
Benzer dolum denemelerini daha önce çok kez yaptım. Fakat uzun zamandır dolum işini askıya aldığım için bu tür fantezilerden de vazgeçtim.
Malzeme aşırı pahalılaştı, sadece hobi amaçlı geleneksel lezzette ara sıra bazı dolumlar yapıyorum.
Konuya dönersek...
Öncelikle şunu söylemem lazım, komple karışık yani harmanlanmış şekilde farklı ebatlarda saçmalarla doldurulan fişeklerden "pattern" anlamında pek bir fayda beklememek lazım. İçeriğindeki iri saçma tabiki ava denk geldiğinde etkili olur/olabilir ancak sağlıklı bir dağılım olmayınca avı vuruş başarısı da düşüyor.
B&P firmasının Dual Power modelini inceleyip kullanmıştım. 6+3 ve 7+4 şeklinde seçenekleri var. Her iki saçma da 18 er gram ve katman olarak konulmuş, karışık değil.
7+4 modelini kestiğimde 4 no saçmalar normal kurşun saçma olarak üstte, 7 nolar ise nikel kaplı şekilde altta duruyordu.
Avda kullandıysam da pek bir fark ve fayda göremedim.
B&P Long range modelinin pazar kaygısıyla makyajlanmış halinden başka bir şey değil ve onun kadar faydası da yok açıkçası...
Kendi denemelerimde mesela 36g 5 no dolum hazırlayacaksam, tapanın içine ilk önce 6 gram kadar 2 no saçma koyar ( bu da ortalama 20-25 adet arası) daha sonra üstüne 30g 5 no koyarak toplamda 36g şeklinde kapatırdım.
Bu tür dolumlarda 36 metre grupman denemelerimde, alta koyduğum kalın saçmaların neredeyse hepsi çok az fire vererek
76 cm daire içinde yerini alırdı.
Avda kullandığımda ise, fazladan +1 isabet sağlayan 2 no saçma kesinlikle ölümcül etkiye sahip olurdu.
Mesela herhangi bir av atışında ava 2 adet 5 no saçma değecekse, fazladan 1 tane de 2 no saçma denk gelir, avın yaralı gitme şansı asla kalmazdı.
Tabi bunun her atış için garantisi yok ama 2 no saçmaların sürpriz isabet sağlayarak joker görevi görme ihtimali her zaman vardı ve bu ihtimal yüksekti. Avda kullandığım zamanlarda faydasını mutlaka görürdüm...