Gönderen Konu: 12 Gauge tek kırma tüfeklerde tek kurşun ve şevrotin kullanımı hk.  (Okunma sayısı 593 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi Ramazan PINAR

• *
Saygıdeğer üstadlar, sizlerden iki konuda bilgi istirham ediyorum;
1-12 Gauge tek kırma tüfeğimde tek kurşun ve şevrotin kullanmam sıkıntı oluşturur mu?
2-Sıkıntı olmaz ise tek kurşun ve şevrotinde marka ve gramaj önerileriniz neler olur?

Şimdiden teşekkür eder, kazasız belasız günler dilerim.

Saygılarımla,
Delta-Tek Kırma 71cm

1987-Kütahya

Çevrimdışı Hüseyin İŞCEN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Bunu  tüfeginizin  kondisyonu  belirler metal yorgunluğu  boşluk laçka olmuş marka ve fabrikasyon üretim olmayan  tüfek ile kapsül bile atılmaz
Durumu iyiyse tek kurşunda en hafif gram atılmalı 28 29 gr gibi benim fikrim bu yönde
  • huğlu kooperatif 12 calibre 76 namlu süperpoze
  • Üzümlü kooperatif 16 calibre 71 namlu çifte
  • Akdaş ah 212 w hybrit 71namlu yarıotomatık
Gerçek avcı doğayı  koruyan nefsini dizginleyebilendir.

1986 sivas

Çevrimiçi Ramazan PINAR

• *
Hüseyin abi öncelikle verdiğiniz bilgi ve öneriler için teşekkür ederim. Tüfeğim fabrikasyon, çok fazla fişek atılmamış, namlu ve kasa arasında boşluk olmayan, bağlantıları laçkalaşmamış bir tüfek. Fakat geçen namlu iç çapını ölçtüm 17.70 lerde. Tek kurşun çapları genelde 18'in üstünde oluyor. Galiba kurşuna girmemek daha iyi olacak.
Delta-Tek Kırma 71cm

1987-Kütahya

Çevrimdışı Hüseyin İŞCEN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Hüseyin abi öncelikle verdiğiniz bilgi ve öneriler için teşekkür ederim. Tüfeğim fabrikasyon, çok fazla fişek atılmamış, namlu ve kasa arasında boşluk olmayan, bağlantıları laçkalaşmamış bir tüfek. Fakat geçen namlu iç çapını ölçtüm 17.70 lerde. Tek kurşun çapları genelde 18'in üstünde oluyor. Galiba kurşuna girmemek daha iyi olacak.
Tek kırmalar genelde kaval namlu olur(  özel yapım degil ise) foster breneke  gualandi  gibi yivli çekirdekler   ile sıkıntı  çıkmaz  hatta tavsiye edilmez ama en dar şoktan bile çıkıyor bu tip çekirdekler
Misket  tipi çekirdekler  daralan namluda  sıkıntı yaşatabiliyor
Tek kırmalar  genelde olarak hafif oluyor  ağır gram fişek ve  ağır kurşun  atışında çok teper  tüfegide atıcıyıda yorar  15 16 yaşlarımızda eski kırık dökük Tek kırmalar ile ne tehlikeler atlamışız  patlayınca açılıyordu  ;D hatta söyle diyim arkadaşın  dedesinden kalma Tek kırma buluyor  çatıda bana getirdi  horoz igne kilit sıkıntılı neyse yayları degiştim sağını solunu  topladım  16 kalibre el yapımı çok eski tüfek  test aşamasına geldik  arkadaş attı sıkıntı yok  tenekeyi diktik atış yapacam tüfegi yüzleyip  hedefe tetiği çektiğim anda dinamit gibi bir patlama  yüzüme bir sıcaklık tüfek açılıp elimden sol arkaya düştü   fişegin metal kısmı parçalanmış  namlu içinde sadece fişegin plastik kısmı kalmıştı fişegin metal kısmı  şarapnel gibi dağılmış boğazıma saplanmış küçük bi parça 10 numara şaçma kadar  bişey kanadı aradan bir hafta  geçti baktım deri altında  bi metal var bıcagın ucu ile deriyi kesip almıştım
Yaf spedy  yada 28 gr herhangi yivli  foster tarzı bir fişek al kullan keyfine bak şeritli üst bant varsa güzel atış yaptırır tetik ağırlığı çoksa  isabet oranın düşer 
« Son Düzenleme: 17 Ocak 2026, 01:34:32 Gönderen: Hüseyin İŞCEN »

1986 sivas

Çevrimiçi Ramazan PINAR

• *
Abi Allah korumuş  :D Ben avcı değilim ama silahlara, bıçaklara ilgim çok büyük. Hani bazen böyle tüfeği alır gelirim, karşıma koyar öyle bakarım. Zamanında otomatik tüfeğimde vardı ama keyif alamadım. Tek kırma bende hastalık gibi bişey. İki tek kırmam var, gözüm gibi bakarım. İşin özü ormana ,dağa bayıra gezmeye çok çıkıyoruz. Özellikle köydeyken. Kemere takılan deri 6 fişek kapasiteli bir fişekliğim var. Onu ve tüfeklerimden birini yanıma alayım tedbir amaçlı diye düşündüm. Öylelikte bu kurşun meselesi ortaya çıktı. Acaba kurşun yerine 9lu şevrotin daha mı sağlıklı olur tüfeğin sağlığı açısından?
Delta-Tek Kırma 71cm

1987-Kütahya

Çevrimdışı Hüseyin İŞCEN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Abi Allah korumuş  :D Ben avcı değilim ama silahlara, bıçaklara ilgim çok büyük. Hani bazen böyle tüfeği alır gelirim, karşıma koyar öyle bakarım. Zamanında otomatik tüfeğimde vardı ama keyif alamadım. Tek kırma bende hastalık gibi bişey. İki tek kırmam var, gözüm gibi bakarım. İşin özü ormana ,dağa bayıra gezmeye çok çıkıyoruz. Özellikle köydeyken. Kemere takılan deri 6 fişek kapasiteli bir fişekliğim var. Onu ve tüfeklerimden birini yanıma alayım tedbir amaçlı diye düşündüm. Öylelikte bu kurşun meselesi ortaya çıktı. Acaba kurşun yerine 9lu şevrotin daha mı sağlıklı olur tüfeğin sağlığı açısından?
Tek kırma hemen hemen herkezin  sevdiği  küçükken gizli gizli kaçırıp ava atışa  başladıgı tüfeklerdi. Tek  kırmanın yeri herkez için ayrıdır. Şevrotin genelde  savunma amaçlı kullanılan mesafe açtıkça saçma sapan yerlere giden yerine göre sıkıntılı  bir fişek  dediğim gibi 28 gr  kurşun  tüfeğini yormaz hızlı bir fişek piyasada 28 29 gr fişek çok  al kullan sıkıntı olmaz

1986 sivas

The following users thanked this post: Ramazan PINAR

Çevrimiçi Ramazan PINAR

• *
Tek kırma hemen hemen herkezin  sevdiği  küçükken gizli gizli kaçırıp ava atışa  başladıgı tüfeklerdi. Tek  kırmanın yeri herkez için ayrıdır. Şevrotin genelde  savunma amaçlı kullanılan mesafe açtıkça saçma sapan yerlere giden yerine göre sıkıntılı  bir fişek  dediğim gibi 28 gr  kurşun  tüfeğini yormaz hızlı bir fişek piyasada 28 29 gr fişek çok  al kullan sıkıntı olmaz
Piyasada bildiğim hafif gramaj tek kurşun yaf spedy slug (29 gr), sterling tornado (28 gr) ve sterling mini slug (28 gr) var. Bunlardan bulabildiğimizi alıp denemek lazım. Kütahya merkezde hepi topu iki av bayisi kaldığı için seçenek maalesef çok sınırlı :)
Delta-Tek Kırma 71cm

1987-Kütahya