Merhaba dostlar. Konuya biraz ortadan gireceğim mazur görün. Özellikle son dönemlerde Amerikalı avcıların çok şikayet ettiği Benelli SBE 3 tüfeklerin çok üst atması. Benim de almak istediğim bir Benelli SBE 2 de aynı durum başıma geldiği için konunun yakından takipcisi oldum. Tüfeğinizin attığı noktayı kundak ölçüsü ile değiştiremezsiniz. Tüfek aynı noktayı vuracaktır.
Üst atan bir tüfeği sizin görüş açınıza göre düzeltmek için büyük arpacık kullanın. Bu en kolay ve etkili yöntemdir.
Tüfek size özel yapılmadıysa, kundak size özel olmayacağı için, yaptığınız ava uygun giyinip tüfeği omuzlayarak kontrol etmek en iyisi. Örneğin bir hedefi gözünüze kestirip gözünüzü kapatıp tüfeği o yöne doğru omuzlayıp gözünüzü açtığınızda tüfeğin ve sizin bakış noktasından aradaki farkı anlayabilir. Shim kitleri kullanarak kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Her tüfeğin her atıcıya tam uyma ihtimalinin olmadığını aklımızdan çıkartmayalım. Çoğu avcımızın tüfek vurmuyor dediği noktada , bakış ve vuruş noktalarının kesişmemesi en önemli etkendir.
Sağa sola veya alt atan tüfeklerle karşılaşmamak için dua edin. Mümkünse almadan önce test edin. O da oluyorsa Laser Bore sighter ile namlunun nereyi gösterdiğine bakın. Bu yöntem kesin olmamakla birlikte, benim çok işime yaramıştır.
Tek tüfekle avlanıyorsanız yaz ve kış avlarını da aynı tüfekle yapıyorsanız kısayı uzatmak mümkün fakat uzunu kısaltmak için kesmeniz gerekeceğinden, Kısa dipçiği, geçme lastik uzatma dipçik pedleri ile yazın kullanmanız daha iyi olacaktır. Kışın ise üzerinizdeki elbise artacağından oluşacak mesafe farkını geçme dipçik pedini çıkartarak ayarlarsınız.
Tüm ayarlarınız tamam artık tüfekle bütünleştiniz. Mutlaka patern testi yaparak iyi fişek tüfek ve şok üçlüsünü bulun. Bu şekilde kulaktan dolma fikirler ile fişek almaz kendi tüfeğinize uygun fişekleri alır ve boşa para harcamamış olursunuz. Her fişek her tüfekte aynı sonucu vermiyor.
Şimdiden rastgelsin