TURKIYE AVCILARI VE ATICILARI FORUMU

KARA AVCILIĞI:---TÜRÜNE GÖRE AVLAR VE AVCILARI--- => DOMUZ AVI VE AVCILARI => Konuyu başlatan: Volkan KÖYDEMİR - 30 Ekim 2011, 23:46:18

Başlık: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 30 Ekim 2011, 23:46:18
Biliyorum hazır fişek baldan tatlı. Ekonomi açısından da elde doldurmanın istifadesi tartışılır. Yine de fişeğini kendi dolduran birileri hala vardır bence. Eğer varsa paylaşsak, öğrensek, tartışsak nasıl olur? Hangi kurşun daha iyi, kurşununu kendi döken varsa nasıl yapıyor, barut ölçüsü nedir, tapa ne kulanılıyor, ağız kıvırma vs tüyolar.

Ben domuz avcısı değilim. Birkaç ben gittim domuza, birkaç sefer de istemediğim vakitte onlar geldi :) Kendim için değil, domuz avına fişek dolduranlar için tecrübe paylaşalım dedim. Zannederim daha önce tartışılmamıştı.

Bana sormayın, kendimi anlattım :) Herkesin başkalarından daha iyi bir bildiği tecrübesi vardır. Veya bilmeden yanlış yapıyordur. Bunları paylaşırsak hem keyifli olur hem herkes yeni şeyler öğrenir diye düşünüyorum. Rastgele domuzcular
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 31 Ekim 2011, 09:56:07
Güzel bir konu açmışsınız ustam. Ben uzunca bir süredir kendim dolduruyorum.  Ama o kadar püf nokta var ki, hangi birini konuşalım.. Konu açıldıkça paylaşırız inş.. En son edindiğim tecrübemi yazarak başlayayım ben. Özkara' nın tek kurşununu Sterling barut ile sardım. Yarım keçe tapa ile power tapanın alt kısmını kullandım. 1,7 gr. barut koydum. Fişek yaklaşık 70mm civarı oldu. Bir de aynı oranlarda sadece kısa keçe tapa kullanarak bir fişek sardım. Onun boyu anca 65mm civarındaydı. Yani çok kısaydı. Kurşun ve barut miktarı aynı olmasına rağmen, atış yaptığım zaman tüfek kısa fişeği yataktan dışarı bile atamadı. Diğerinde ise hiç problem yoktu. Aynı basınç değerine sahip olan kısa fişek bu basıncın çoğunu uzun fişek yatağında (76mm) kaybetti. Tepmesi bile kuş gibiydi. Bu sebeple tavsiyem, fişek yatağınız kaç mm ise ona çok yakın fişekler kullanın. Gerekirse kovanın boş kısmını tapa ile uzatın ama boyu uzun olsun. Belki az fişek alır fakat hiç önemli değil. Basınç kaybolmamış olur..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 02 Kasım 2011, 14:46:32
Kısa fişeğin yaptığı iş ilginçmiş. Uzunca olandan daha fazla ağız kıvırmışsınızdır, kovanı kısaltmadıysanız. Normalde fişeğin patlaması gerekirdi; GÜMM! :D Patlamadıysa, barutta sorun olmadığını biliyoruz, kurşun da aynı. Benim tahminim, keçeyi kısalttığınızda kesilen yüzü baruta taraf koymuşsanız, kurşun da sıkıca oturmamış ya da sonradan gevşemişse barut basınç görememiştir. O yzden fıss edip az bir gazla sürmüştür.

Eğer denemek isterseniz barutun üzerine bir karton kapak koyun veya bir tarafı mantarlı keçeden deneyin. Hatta keçenin üstüne de altına da birer karton kapak daha iyi olabilir. Bir de bir vakitler barut üstü için kalın karton tapalar vardı. Bende hala var ama piyasada var mı bilmiyorum. Bazı plastik kovanlara az geniş gelebilir ama şahane sızdırmazlığı var.

Bu arada Fransız barut hangi çeşit?

EK: Yazmayı unuttuydum: yeniden doldurulan kovanda da sorun olabilir. Herhangi basınç kaybettirecek bir şey. Mesela genişlemiştir, tapalar gevşek kalmıştır. Szin için demiyorum ama kıvırdıktan sonra kıvırmanın içe gelen yüzü kurşuna uzak kalabilir. Sizin için değildir dedim çünkü epey kıvırmış olduğunuzu anladım. Selam
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 03 Kasım 2011, 10:39:40
Evet hocam, ben kıvırmayı o şekilde yaptım. Yani normal derecede kıvırdım. Hem boşluk kalmayacak hem de fişek pot yapmayacak şekilde. Zaten tapa olarak yarım keçe kullandım. O yüzden kısa oldu. Bir defa attığım fişeği tekrar sarmıyorum. 15 kuruşa alıyorum, hiç gerek yok riske girmeye. Dediğinizi bir deneyeyim (üst ve alta kalın karton kapak olayını). Bir şey daha var, eğer kurşun Brenneke ise o zaman kovanın içe kıvrılan kısmı, kurşunun kenarındaki yivlere kadar gelip duruyo. Biraz olsun fazla sıkarsanız hemen ağzını bozup pot yapıyo. Halbuki Foster tipi kurşunlar paraşüt şeklinde olduğu için, kovanın kıvrılan kısmı kurşunun kenarlarından aşağıya doğru devam edebiliyor. Takılacağı herhangi biryer yok. İstediğiniz kadar sıkı sarabiliyosunuz. Tabi bunu da pot yaptırmadan yapmak lazım. Kalın karton kapaklar dediniz ya, acaba bunun işini lastik tapalar (kırmızı ve mavi renkte) da görebilir mi? Çünkü onlar fişeğe fena yapışıyo. Zor itiyorsunuz aşağıya.

Şu anda kullandığım barut Sterling. D20 ile D1(?) karışımı olması lazım. Eski kullandığım barutun resmini yüklemeye çalıştım fakat olmadı. Çözebilirsem göndericem inşallah..


Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 03 Kasım 2011, 10:55:25
sevgili volkan abi gine konuyu can damarından yakalamış tebrikler başlığı görünce iştahım kabardı hepsini bir çırpıda okudum .
fişek doldurmak bana göre ava gitmek kadar zevkli bir uğraş insanı dinlendiren doldurğunuz fişekle avlayacağınız av ile aranızda kurulan bir mistik bağ gibi geliyor heleki kurşunlarınızıda kendiniz döküyorsanız değmeyin keyfinize artık ne o domuza nede avlayacağınız kuşa nazar değmez.
tabi bunun için gerekli ekipmanlar lazım olacak onlarıda yarın resimleri çeker yüklemeye çalışırım  şu an zaman olarak pek müsait değilim en kısa zamanda resimleri yükleyip değerli üstadlarımızın affına sığınarak aklımın yettiği kadarını yazmaya çalışacağım
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 03 Kasım 2011, 11:14:34
Emre ustam ben alçı kalıptan kurşun dökmeye çalıştım ama pek homojen olmadı. Yurtdışından metal bir kalıp buldum fakat onun da gramajı düşüktü, almadım. Şu konuyu mutlaka bir görüşelim. Bu arada fişek doldurmanın hazzı aynen dediğiniz gibi. Hatta sardıktan sonra arada bir masaya çıkarıp teker teker kontrol ediyorum, potluklarına bakıyorum, boşluk var mı diye test ediyorum. Hele ki nizami olmuşsa... Off, yeme de yanında yat..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Suat ÇALIŞKAN - 03 Kasım 2011, 12:06:54
naçizane fikrim  kullanılmış bir boş fişekte hız kaybınız her dolduruluşta yüzde 10 azalır.onun için yeni bir boş kovan kullanın ikinci ve en önemli konu  fişeği kıvırma ve basıncını ayarlama.ne kadar kıvıracaz ve basınç ne kadar olacak.  çok kolay gibi gözüküyor ama bir o kadar da zor.saçmalarda  400m/s civarlarında olan hız kurşunlarda 600m/s civarlarında oluyor.saçmalı fişekler 600/650 bar civarlarında basınçla patlarken kurşunda bu rakam daha da fazla oluyordur.kısacası kaliteli bir fişek yapmak kolay bir iş değil.selamlar.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 03 Kasım 2011, 12:26:24
Aynen öyle hocam, net olarak basınç ve namlu çıkış hızlarını söyleyemeyiz. Fakat şöyle birşey yapılabilir; kullandığımız barutun basınç değerleri ve çıkış hızları Turaç' ın sitesinde var. Kapsül çeşidi de belirtilmiş, hızlı yanmalı veya ağır yanmalı olarak.. Biz de kullandığımız tek kurşunun gramını biliyoruz. Burdan hareketle an azından bir alt sınır söyleyebiliriz. Mesela basınç değeri en az 680bar gibi.. Ama diğer barutlar için bu dediğiniz gibi afaki olur.

Yine de Avrupa kovan, Fransız barut ve Özkara tek kurşun ile sarılan bir fişeğin standart yerli üretim bir tek kurşun fişekten daha kaliteli olacağını söyleyebilirim. Sıkılığını da siz kendi tüfeğinize göre ayarlayacaksınız artık. Ağız kapamayı nizami yapmanız lazım. Ben yaptığım denemelerde penetrasyonun daha iyi olduğunu gördüm..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 03 Kasım 2011, 16:14:23
Merhaba değerli arkadaşlar kıymetli ustalar, affınıza sığınarak birkaç satır yazmak istedim.
Eksik ya da yanlış bilgilendirme olursa lütfen uyarın. Aşağıda anlatmaya çalışacağım işlemler,bizzat denenmiş gerçek av şartlarında test edilmiştir.
İlk olarak fişek doldururken kullanacağımız malzemelerden bir liste hazırlayalım. Bu malzemeler pek çok avcı arkadaşımızın elinde mevcut olabileceği gibi olmayanlarda olabilir.
Gerekli malzemeler:
Boş kovan (yeni kovanlar kapsül ile birlikte olduğundan kapsül yazılmamıştır)
Barut
Ölçek
Metalik karton tapa
Keçe tapa
Power tapa
Delik zımbası (tapa kesmek için)
Metalik plastik tapa (saçma ya da şevrotin için)
Ağız kıvırma aparatı
Hazır kelle kurşun / (sizin döktüğünüz kurşun)
Tezgâh üzeri matkap (el matkabı yâda şarj’lı olabilir matkap sehpası ile kullanılır)
Ayarlı pense –pense-fort pense (tercih sizin)
Kurşun dökmek için kalıp
Döküm potası
Kurşun (sıfır olarak külçe alınabileceği gibi hurda olarakta temini mümkün)
Kalay
12 kg tüp (piknik tüpü de olabilir imkân var ise eritme sistemleri internette mevcut )
Şalama beki
Pudra (talk)
2 cm kestirme fırça
Deri eldiven
Maske
Orta boy mengene (seyyar)
Yangın söndürme tüpü (önce emniyet)
Biraz el becerisi ve azim olmazsa olmazlardan
Yukarıda sıraladığımız malzemelerin hepsi gereklimi?

Şayet hazır kelle kurşun –barut –tapa-boş kovan alıp dolum yapacaksanız hepsi gerekli değil.

Ancak kelle kurşunu da kendiniz dökmek isterseniz,tüm malzemeleri eksiksiz almanız gerekli.
Malzeme temini: ellerinde bu tip malzeme olan arkadaşlarımız için sorun yok olmayanlar ise imkânları doğrultusunda sıfır olarak temin edebilecekleri gibi sanayi sitelerinde bulunan 2. el takım tezgâhları satanlardan veya sanayi hurdacılarından daha uygun rakamlara alabilirler.
İlk olarak kurşun dökeceğimiz kalıp ile başlamak istiyorum malesef yurdumuzda av bayilerinde istediğimiz gibi kurşun kalıpları temin edemiyoruz. Yurt dışından getirtme imkânı olanların ise seçimleri birkaç model ile sınırlı. Arkadaşlarımızın hepsinin böyle bir imkânı olmadığı varsayar isek kalıp imalini kendileri yapmaları veya yaptırmaları gerekli.
Bunu da kalıp imal atölyelerinden torna-frezecilerden yaptırabilirler yapan ustanında sabırlı ve anlayışlı olması sizin için bir ayrıcalık.
Ölçüler çok hassas olmalı kalıp malzemesi uygun seçilmeli ısı hesabı iyi yapılmalı malzemenin genleşme gerilimi kalıbın rahat çalışması açısından çok önemli.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 03 Kasım 2011, 16:46:03
Ustam kalıpçılar yüksek fiyatlar istiyorlar yeni bir kalıp için. Çünkü işin öncesinde bir çizim ve hesap kitap işi var. Ya da orjinal bir Federal kurşunu yanınızda götürüp verebilirsiniz, bunu model olarak kullanır. Fakat yine de yüksek meblağlara çıkıyor kalıp. Tanıdık bir tornacı bulup yaptırmamız lazım. Ya da parayı bayılıcaz, çaresi yok gibi..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 03 Kasım 2011, 20:22:55
Of of! amma çok konu olmuş :) Daha önce yazdığım gibi, tahminime göre zayıf patlamanın sebebi kötü barut veya kapsül değilse barut gazı kaçak yapmış veya uygun şekilde sıkışmamış olabilir diyorum.

Brenneke tipi kurşun ben de doldurmuştum ama tek sorunum ağzını sıkarken bir noktadan sonra kurşunun burnu sıkma parçasının iç tarafına sürterek traşlanıyordu. Onu da kendimce çözmüştüm. Sürtünen kısmı bıçak gibi bir şeylerle kertip atmıştım ama çok zaman olduğu için tam olarak neyle yaptığımı şu an hatırlamıyorum :) Yani Brenneke tipi kurşunu doldurduğumda kovanı bozup pot yaptığını tecrübe etmedim. Ya da ben yanlış anladım. Pot yapan kovan mı, nasıl pot? Galiba anlamadım.

Kalın kartonlar(3-4 mm) bende 20 tane kadar var ama tekrar arasam bulunur mu bilmiyorum. ASlında bendekinin çapı biraz genişceydi. Onu ekseri karton kovana kullanmıştım ama plastik kovanlara da biraz sıktırarak olur sanıyorum. Kırmızı mavi lastik tapa dediğiniz de metelik tapa olmalı. Yarım santim kadar kalınlıkta, iki tarafı da plastik tapaların baruta taraf kısmı gibi olandandır. Onlardan da eskiden olan var. Bir tarafının esnek yanları daha muntazam, diğer tarafının kalınlığı ekseri değişken. Onları düzgün tarafı baruta taraf olmak üzere kullanmıştım. Bir kusur da olmamıştı. Hep eski deyip duruyorum ama gerçekten çoktandır doldurma işine ara vermiştim. Yoksa eskiden kapsülü bile doldurduydum. O metelik tapalar özkara kurşunu doldururken barutun üzerine indirip, kalan yüksekliğe göre de üzerine keçe veya metelikle keçe arasına karton kapak ya da mantar konulursa yanma patlama yönünden bir kusuru olmaz. Yani hala böyle sıkılarım duruyor ve benzerlerini de sıkmıştım. Gazi tapa mesela mantarlı falandı yanlış hatırlamıyorsam ve uygun da olur.

Barutun karışık olanı nasıl bir şey bilmiyorum. Aklıma fazla yatmadı desem daha doğru. Eğer fabrika böyle üretmişse tamam ama fişekçi böyle kullanıyor veya satıyorsa... Tam bilemedim onu. Okuduğum tüm barut kullanma kılavuzları barutları birbirine karıştırmayın diyor :( Bir ara Nobel'in siteye bir daha bakayım.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK - 03 Kasım 2011, 20:32:00
Eskiden kurşun dolduranlar için üretilmiş başlığı daha enli(yandan bakışta) ve içi kubbe gibi oyuk kıvırma aparatları vardı hatta ben de almıştım belki gene vardır piyasada,yoksa da elinizdeki başlığa bir tornacıda kurşunun başını kurtaracak ölçüde hafif bir fatura açtırabilir veya pirinçten bahsettiğim şekilde bir başlık yaptırtabilirsiniz ,tornacılar için kolay bir işlem olduğunu sanıyorum.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 03 Kasım 2011, 20:46:57
:) Emre Bey kardeşim zaten nazar değmesin diye kurşun döküyoruz ya. Doğrusu bir onu yapmadım. Yani kurşun dökmedim. Yine de internette baktım da dediğiniz gibi kalıplar gördüm. Bir kıymetli abimiz yaptırmış ve dökmüş, gördüm. Muntazam da görünüyor ama onun da yazdığı gibi ben de derim ki o misket kurşunlar her tüfeğe veya şoka olmaz. Kurşunun namludan geçişi esnasını düşüyorum; eğer namlu ile kurşun arasında birazcık fazla boşluk olsa yol boyunca sağa sola sekerek veya en azından şoka geldiğinde tam ortada olmayabileceğinden(ihtimal), düzensiz isabet olur. Kurşunun şok içinden geçişini düşünüyorum; eğer şok kurşunun fazla sıkışmasına sebep olursa bir sürü olumsuzluk olabilir. Yani başa bela. Birinin yaptırdığı kalıp başka tüfeğe olamyabilir veya aynı şekilde verim olmaz. Bence misket öyle olmaz. Anca külahlı piston tapanın içine sığacak gibi biraz ufak misket bulunur veya yapılırsa olur. Daha stabil ve güvenilir.

Hazır yapılmış satılan kalıplar da gördüm. "Mold" diyorlar galiba. Onlardan biri olsa mesela her 12 numara tüfekle ve hemen her şokla atılır. Hatta 16, 120, 36 numara tüfek kalıpları da var ve 20 dolar en ucuzu. Bu kalıbın özelliği içinin oyuk olması. Yumuşak kurşunla döküldüğü için de tam şoktan bile güvenle atılır ama en ideali çeyrek şok tabi.

Mamafih, kendisine kalıp yaptırıp başarılı kullanan da var. Sadece her tüfeğe uymama durumundan dolayı ve demin saydığım sebeplerden ve bir de pahalı olmasından dolayı değer mi bilmem. Bu da zevk olduğu için değip değmeyeceği kişinin kendi bileceği bir şey. Biliyorum, kendi yaptığın dolular ayrı bir olay. Eskiden angarya gelirdi. Ava gidecen, ee fişek var mı? YOksa git evde doldur :) Ama yapa yapa ona da alışmışım. Şimdi angarya gelmyor.

Suat Bey'in değindiği basınç konusunda da endişe etmeyin. Okuduğum yerlerde tek kurşunun basıncının aynı gramajdaki ve barut ile "daha az" basınç verdiği yazıyordu. Yani denenir, sonra duruma göre barut üstü tapa değiştirilir, kapsül barut vs azar azar, birer birer ve dikkatlice, ince düşünerek değiştirilebilir.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 03 Kasım 2011, 20:51:50
Emre kardeşim şu saydığın malzemelerle kalıp kullandıysan veya nasıl yapıldığını anlatırsan bir ara seviniriz. Kültürümüz genişler :) Kalay malay ne iş? :D

Kamil Bey bahsettiğiniz şey kurşun dolusunu kıvırırken kurşun ucu zedelenmesin, değmesin diye mi? Öyle anladım.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK - 03 Kasım 2011, 21:03:36
Evet Volkan bey aynen öyle, kıvırma yapan pirinç başlığın iç kısmı kurşunun bombesine uyacak şekilde oyuk ve daha derin.20 sene kadar önce piyasada vardı kurşun kıvırma aparatı diye.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 03 Kasım 2011, 21:39:42
Tamam. Bir arkadaş da demişti, odur. Onu daha yakın zamanda birinden ve bir de sizden duydum.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Suat ÇALIŞKAN - 03 Kasım 2011, 21:46:24
kurşun zaten sağlık açısından çok tehlikeli.eritmek kalıplamak işçilik  uğraş  vs vs. zaten uygun fiyata  mühimmatlar piyasada var.bence gereksiz zaman kaybı.birde zaten maliyeti hazır fişeklerden daha fazla hobi için tamam ama devamlı yapılıpta  kahrı çekilmez bu işin.selamlar
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 03 Kasım 2011, 22:01:23
Kamil bey ben o aparattan gördüm ama ne zaman nerde hatırlıyamıyorum. Çok da mantıklı olur aslında. Kurşunu iterek değil de, kenarlardan kovanın içe bükülmesiyle sıkılmış olur fişek.

Volkan bey, pot dediğim şey fazla sıkıştırmadan dolayı fişeğin bombeleşmesi. Fişek yatağına girerken biraz zorlanıyor. Normalde paraşüt şeklindeki kurşunları sararken kovanın ağzı içe doğru kurşunun kenarından akıp gidiyor. Fazlaca sıktırabiliyorsunuz fişeği. Ama Brenneke oldu mu, kenarları (yivlerin başladığı yer) fişeğe içten sıfır yapışıyor. Kovanın içe kıvrılan ağzı buraya gelip dayanıyor. İç kısma doğru devam edemiyor (çoğu zaman). Ve eğer sıkmaya devam ederseniz, istediğiniz oranda sıkıştırma yapamadan ağızda birikme (bozulma) yapıyor. Daha da abartırsanız fişekte pot yapıyor. Yani şişiyor fişek. Aslında kıvırmanın bir oranı var ama biz foster kurşunlarda kolay şekilde kıvırabildiğimiz için alışmışız, yükleniyoruz. Halbuki kafi olan değerin bile üzerine çıkıyoruz. O kadar yüksek basınca gerek bile olmayabilir.

Karışık baruttan kastım ise, baruta baktığınızda 2 renk görüyorsunuz. Kırmızı ve yeşil gibi. Ben bunu yine bu forumda okumuştum. Mühimmat konusundaydı galiba. 2 farklı barut dememin sebebi bu. Bayi kendi karıştırmıyor. Sterling' in kutusundaki hali böyle barutun. Ama yanılıyor olabilirim. Araştırmadım çünkü. Sadece forumda rastlamıştım daha önce.

Valla fişek sarmak çok zevkli bi uğraş. Aklınızda hiçbirşey kalmıyor, terapi gibi. Hele bir de istediğiniz gibi sarabilirseniz kayış gibi oluyor. 70mm lik fişeğin yanına koyuyorum, boyu milimi milimine aynı. Barutu daha kaliteli ve ölçeği fazla. İstediğiniz ava göre tapa kullanmışsınız, içiniz rahat. Gözüyle seviyor insan. Elime alıp alıp bırakıyorum. Küçükken yeni alınan ayakkabıları baş ucumuza koyup yatardık ya, onun gibi birşey :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 03 Kasım 2011, 22:03:28
Suat bey,
Avrupa barutlu, ithal kovanlı, Özkara kurşunla doldurulan bir fişek 70 kuruşu geçmiyor. Üstelik yerli üretimlerden daha kaliteli oluyor. Hele ki maliyet olarak Avrupa fişepin tam dörtte biri. Kalitede yerli ile avrupa arası oluyor. Bir de işin zevki var tabi..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Merdan KAÇAR - 03 Kasım 2011, 23:17:03

Özkara'nın 16'lık kurşunlarını alıp tapa kısmını piston bölümünün üst kısmından kesin. Görüntü federal veya remintonun plastik tabanlı görüntüsü gibi olur.

Bu kurşunu mümkünse 28 grama özel yoksa 32 gramın tapası içine koyun. Sıfır fişek kullanmanıza gerek yok. Avda kullandığınız özellikle yıpranmamış kovanlarınıza, Nobelin A1 barutundan 1,90 gram koyarak kurşunu tapayla birlikte yerleştirin ve yıldız kapama yapın. Fişek daha önce yıldız kapama yapıldığından muhtazam kapanacaktır. Son olarak fişeğin ağız konturunun yuvarlak formda olması için klasik sıvama makinesiyle şöyle bir hafiften sıkıştırın.

Bu dolu silahınızın namlusuna kuryun sıvanmasını da önleyecek ve atış sonrası kurşun kazıma eziyetine de son verecektir. Bunun 16'lık gülle kurşunlu versiyonuda var.

Tarkan bey, bahsettiğiniz barut 28 gram için özel bir barut ve AS barutu diye geçiyor. Sakın belirtilen miktardan fazla koymayın. O barut karışık değil. Bilinçli olarak iki ayrı renkte üretiliyor. Hele hele bu barutu ağır saçma dolusu için sakın kullanmayın.

Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 03 Kasım 2011, 23:20:41
O zaman doğru anlamışsam, kıvırma payı az kalıyor olabilir diye düşünüyorum. Brenneke kurşunlarda içe dönen(katlanan) uzunluk 0,5cm civarı elimdekilerde. Katlanan kısımı da 1-2 mm diye eklersek epey kıvırma payı olmalı. Fotoğrafını koymaya çalışacağım. Belki de iyi patlamayan fişek o pot yüzünden kovan kenarlarının formunu bozup genişlettiğinden gaz kaçırdı. Kimbilir.

Demin Nobel'in sitesine baktım. Orada karma barut görmedim ama belki de bilmediğimiz bir usul vardır. Yine de çekincemi koyuyorum. Karışık olarak yalnızca dondurma isterim.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 04 Kasım 2011, 00:15:04
Böyle,

(http://s7.postimage.org/wbnpbnmpn/PB030007.jpg)
(http://s8.postimage.org/3xcvxyuf9/PB030017.jpg)
(http://s7.postimage.org/jq5tfk2wr/PB030018.jpg)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 04 Kasım 2011, 00:25:02
İyi. Burası zenginleşmeye başlamış :) Eğer o AS barutsa benim de istediğim çeşitlerdendi. Çeşit bulmak, bir bulduğunu tekrar bulmak zormuş.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Merdan KAÇAR - 04 Kasım 2011, 00:27:24



Volkan bey,

Tarkan Bey'in bahsettiği karma barut kırmızı ve yeşil renkli kare şeklinde tanelerden oluşan AS barutu. Bu barut hızlı yanışlı ve 28 gram fişekler için üretilmiş bir barut. Kullanılan kapsüle göre 1,35 ile 1,40 arası 28 gram saçmaya barut konuyor.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 04 Kasım 2011, 00:31:16
Evet isim olarak ve işe yaradığı gramajı biliyordum da, karışık barut deyince anlamadım neyin nesi. Odur herhalde. Rengi mengi oysa, odur. Tam yazlık fişek barutu. Tam benlik :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Merdan KAÇAR - 04 Kasım 2011, 00:49:39


Eskiden süren marka kurşunlar vardı. Ucu düz. Onları doldurmak ne kadar kolay olurdu şöyle bir geriye gidince. Hele de karton mke kovanlarına. Kıvırdığınızda kurşunun ağzı ezilecek düzleşecek derdi de olmazdı.  Kalem gibi fişek çıkardı piyasaya.

Plastikler aslında kurşun dolumunu zorlaştırıyor. Ağzını kıvırsanızda sonradan eğilip bükülebiliyor.

Brenneke tipi ucu uzun kurşunları yine yıldız kapama makenisiyle doldurarak sıvama metadonun handikaplarına kendimizce çözüm bulmuştuk. Yıldız iç tarafa kurşunun sivri kısmını ortasına alacak şekilde katlanıyordu. Ve nasıl katlandıysa öyle de kalıyordu. Resmini çekip yarın koyayım siteye. Bence sıvamadan daha iyi ve kurşunun daha az deforme olmasını sağlayan bir kıvırma şekli. İçe göçmüş gibi düşünün.

Sıvamada özellikle remington ve federalin kullandığı foster tipi çekirdeklerin patlama anında deforme olduğundan eminim. Sıvama ağzını açan kurşun değil bu dolularda arkadan gelen sert tapa açıyor plastiği. Sıvamanın kurşuna temas eden noktalarına bakarsanız kurşunun ilk patlama anında sıvama koridoruna girdiğini tahmin edebilirsiniz.

Ama üretici için kolay bir yöntem olduğu için özellikle tercih ediliyor.

Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 04 Kasım 2011, 10:11:50
(http://a1111.hizliresim.com/r/4/b866.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
(http://a1111.hizliresim.com/r/4/b86m.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 04 Kasım 2011, 10:14:34
(http://a1111.hizliresim.com/r/4/b875.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
(http://a1111.hizliresim.com/r/4/b87j.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 04 Kasım 2011, 10:18:26
(http://a1111.hizliresim.com/r/4/b883.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
(http://a1111.hizliresim.com/r/4/b88g.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
(http://a1111.hizliresim.com/r/4/b88t.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abbas ÖZBAYRAK - 04 Kasım 2011, 10:36:49
emre bey en alttaki kalıbın dökülmüşünden resim koyabilirmisin   domuz avında ve atışlarda kendi dolumunu kullanmanın keyfi bir başkadır saygılar
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 04 Kasım 2011, 10:46:43
ilk resimdeki kalıp kullanım açısından diğer modellerden daha seri döküm yapılabiliyor. kalıbın altında bulununan lineer ray sayesinde kalıp açıp kapama işlemi rahatlıkla gerçekleşiyor .http://www.lintek.com.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=73&Itemid=61
isteyen arkadaşlarımız linki inceleyebilir.
Diğer kalıplar ise daha zaman alıcı aradaki tek fark kullanım kolaylığı.Modellere dikkat ettiyseniz lineer raylı ve yuvarlak kaideli olan kalıp aynı modelde.silindir formunda olan kalıptan iki ayrı modelde kurşun dökebiliyorsunuz.
havalı tüfeklerde kullanılan diablo modeli gibi diğeri ise havan mühimmatı formunda isteğe bağlı olarak hangi çeşidi isterseniz dökebiliyorsunuz.
kare şeklinde olan kalıp ta çift taraflı bu kalıpta kurşun bilya(gülle) formunda bir yüzü 12 ga diğer yüzü ise 20 ga.
kalıplardan çıkan numune resimlerinide ekleyeceğim
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: M.Ali ESMER - 04 Kasım 2011, 11:41:49
bence fıocchı palla brenneke 31 slug tek kurşun yapımında yol gösteren bir doludur.
(http://a1111.hizliresim.com/r/4/b909.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 04 Kasım 2011, 12:09:43
merhaba arkadaşlar saygılar sevgiler.
kalıplardan çıkan örnekleri ekliyorum. ilk iki model 20 ga özkara diğeri ise 12 ga eski bir model.
(http://a1111.hizliresim.com/r/4/b99l.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
son üç tanesi ise kalıptan çıkan örnekler
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abbas ÖZBAYRAK - 04 Kasım 2011, 14:41:13
emre bey ilk iki kalıp değişik ağrlıkları nedir tşk
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 04 Kasım 2011, 15:17:22
ilk kalıp resmi ve son kalıptan çıkan kurşunların ağırlıkları değişken; kalıplardaki maçalar ayarlı yükseltip alçaltarak ağırlıklarını değiştirebiliyorsunuz.
28.35gr ile32 gr arası ayarlayabiliyorsunuz. Gülle tipinde olan 12 ga ise 31.64 gr ağırlığında.
resimdeki ilk kalıp daha önce yapmış olduğum kalıptan uyarlanan bir model.en altta görünen çift taraflı kalıptan  revizyon edilmiş hali.sevgili av arkadaşım Gencer Korkut ile beraber çalışmamızın ürünü eski kalıptan dökmüş olduğum numuneyi autocad ile soliddraw ve benzeri programlar ile önce animasyon olarak hazırladı sonra kalıplar yapıldı alttaki lineer rayda kalıbın açılıp kapanmasında büyük kolaylık sağladı
sağolsun.
ağırlıkların değilken olması bir avantaj ağırlığı arttırıp indirebiliyorsunuz gerçi gr lar ile fark büyük gibi görülmesede size bir seçenek sunuyor.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Serdar ÖZBAY - 04 Kasım 2011, 15:42:36
Merhaba, konuyu ilgi ile takip ediyorum ve benim gibi kurşun doldurmaktan hoşlanan arkadaşları görünce seviniyorum. Ama kurşunların ağırlığı ve şekli dışında bunların isabet oranlarını yani gurupmanlarını test eden arkadaşlar varmı, varsa paylaşımlarını bekliyorum.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Merdan KAÇAR - 04 Kasım 2011, 19:04:33


Emre bey son resimde son sıradaki gülle kurşunun altına ne koyarsanız koyun ama kesinlikle ön tarafına kapak tapa vs koymayın. Tapa kurşun kenarına yönelirse tıkanmaya neden olabilir. Hele kalın mika tapa hiç kullanmayın parçalanma özelliğine sahip olduğu için daha tehlikelidir.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 04 Kasım 2011, 21:11:20
Misket hatta diğer slug tipleri üzerine karton konmaması konusunda hemfikirim.

Emre Bey, ben ilk resme baktığımda hazır mamul sandıydım. Verdiğiniz linke de baktığımda sadece lineer(doğrusal) rayları görmüştüm ve dahası nerede acaba diyordum :) Onu da siz yapmışınız. Becerikli, bilgiliymişsiniz, bravo. Çok güzel ürün çıkarmışsınız. Şu anda tek kafama takılan raylı olanla çıkan veya diğer içi oyuklu olanların baş kısmının nasıl olduğu. Yani, eğer baş kısmının içi boşluklu değilse veya az oyulmuşsa ve bunlarla bereber baş(ön) taraf namlu genişliğindeyse ön taraf da şoktan geçerken zorlamaz mı acaba. Yumuşak kurşundan döküldüğü durumda arka taraftaki oyuk büzülmeye yardım eder ama baş kısım tam dolu ve ful şoktan geçemeyecek çaptaysa, az da olsa sıkışmada zorlanabilir. Bunları yazıyorum ama içini görmeden yazıyorum. Baş tarafın genişliğini de bilmiyorum. Aklıma geldi de, sorayım dedim.

İnternette pense biçiminde ama yurt dışında satılan kurşun kalıplarının bazısı da sizin kurşunların çok benzeri. Hatta belki aynısı. Eğer aynısıysa zaten defalarca kontrol edilmiştir.

Öyle ya da böyle, şu makineden çok etkilendim. İnsanın bir tane sahip olası geliyor.

O derlin dediğiniz tapalar delrin mi yoksa? E nerede var onlar? O da güzelmiş. Neler öğrendim şurada. İyiki sormuşum.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah GÜLTEPE - 04 Kasım 2011, 22:19:18
y. emre tok abi bu gülle tip kurşunların çapı kaç mm. 18,4 olduğu zaman yanlış hesaplamadımsa yaklaşık 35 grama tekabül ediyor. gülle tipi kurşunlar ağırlığı azda olsa içleri dolu olduğu için breneke tarzı kurşunlardan her zaman daha delicidir. eskiden breneke tarzı kurşunlar bulunmadığından gülle tipi kurşunlar kullanılmış ve bazı tüfeklerin namlu ucuna koyuluğu zaman namluya kapatacak şekildeki kurşunları o tüfekler nasıl atmış halada nasıl atıyor şaşıyorum.
bendede nobel sportun şuanda piyasada bulunan barutu var ben hızlı yanışlı barut olduğunu bilmiyordum ağır gramajda fişekler doldurmakiçin kullanıyoruz daha doğrusu barut hakkı fazla olan fişekler 1,70-1,80 le şevrotin 1,80-1,90 la özkara breneke tarzı kurşunlarını dolduruyoruz sizce bu gramlar çokmu fazla. ben daha ava atamadım hatta şevrotinleri daha denemedim bile ama kurşun dolularını ağaca attım oldukça derine işliyor. aslında bize barutun hızlı yanması önemli değil çünkü bizim tüfeğimiz uzun namlulu keşke ağır fişeklerde kullanabileceğimiz bir barut cinsi olsa elimizde. yanlız bir barut varki o barut benim için çok değerli avcılığa yeni başladığım yıllarda kullanılan karabarut şimdi çoğu yerde bulunmuyor ama tamamen nostalji atış sonrasında etrafı bir sis kaplıyo tüfeğin içi simsiyah kurum tabi ama bu barutu seviyorum geçen hafta belkide yaklaşık dolduralı 10 yıla yakın olan fişekleri attım hala sağlamlar hedefi tutmasının yanında hala iş yapar  durumda. imkanım olsa bir iki kutu alıp bulundumak ara sıra karabarut doluları hazırlamak isterim. benim çocukluğumda babam genelde fişekleri karabarutla doldururlardı dumansız barut bulurlarsa ikisini karıştırıp kullanırlardı fişek doldurma işi bana onlardan miras kaldı artık babam eskisi gibi ava falan gidemiyor bizde emaneti yaşatıyoruz.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 05 Kasım 2011, 00:03:15
Merdan Bey,
Doğru söylüyorsunuz. Turaç' ın sitesine o kadar girerim, hiç dikkat etmemişim. Bendeki Barut AS barut. Yüksek yanmalı. Az gramajda bile yüksek basınç değerlerine sahip.

Abdullah Bey,
Sterling' in barutunu hassas terazide ölçtüm. 1,7 silme ölçek gerçekte 1,99 gr geliyor. 1,9 silme ölçek koyduğunuz zaman gerçekte 2,2 gr geliyor. Bence atmadan önce otomatikte düşük gramajlıyı bir deneyin.

Kısıtlı zamanda yazdım. Yazılanları tekrar okuyup ben de birşeyler ekleyeceğim. Çok güzel şeyler çıkmış, teşekkürler ustalar. Ellerinize sağlık. Neler kaptık neler..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 05 Kasım 2011, 09:13:50
şahsi fikrim olarak belirteyim gülle tipi olanlar gündüz sürek avları için tehlike arz edebilir.
sayın abdullah beyin sorusunu da yanıtlmaya çalışayım çap olarak yukarıda resimde mevcut kumpas ile belirtmiştim 18.1 gelmekte.
bu kalıpları hazırlarken avda kullanıdığım tüfekler ve silindir şoklar hesaba alınarak çaplar ayarlanmıştır şöyleki çiftenin veya pozenin atım yatağından gülleyi bıraktığınızda namlu ucundan çıkıyor 4 ve 5 no şok tan geçiyor .hatta bazı 3 nolu şoklu namludan bile gecebiliyor.
abdullah bey delicilik konusunda havan mühimmatı şeklinde olan  kurşunun üzerine daha görmedim.tabi bu arada delicilik tartışmaya açık bir konu önemli olan taşıdığı enerjiyi boşaltabilmesi sizde çok iyi bilirsinizki domuzu vuruyorsunuz hayvan hiç bir şey olmamış gibi yoluna devam ediyor bazen 300-1000 m gidebiliyor bazende kanda bulamıyorsunuz domuzuda.
müsadenizle kısa bir olay anlatmak istiyorum geçen sene domuz avında hayvan ormandan çıktı tarlaya girdi arkamız bağ oradan bağa gececek tarla anız olduğundan çok rahat görebiliyorsunuz son anda bizi hissetti ve tarlayı çaprazdan koşmaya başladı o esnada tüfeğe kapandım domzula namluyu gezdiriyorum tetiği çetiğimde hayvanın el freni çekmiş gibi düştüğünü gördük hemen yanına gidip acısını dindirmek için
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 05 Kasım 2011, 09:22:50
bir fişek daha atmaya gerek kalmadı .canını teslim etmişti kurşunun giriş yerine baktığımda sol ön omuzunun 20 cm gerisinden girdiğini ve diğer taraftan çıktığını gördük her iki delik çapıda 5 cm geliyordu. tahmin ettiğiniz üzere kendi döktüğüm fişek dolumunu kendim yaptım ve domuzu vurdum size vereceği hazz dünyalara değer.
kusura bakmayın av maceramı kısa kestim başınızı ağrıtmak istemedim yoksa detaylara girdiğimizde sabahlar olmaz sohbet uzayıp gider
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 05 Kasım 2011, 09:41:11
volkan beyin sorusuna da yanıtlamak isterim. en üstteki ve silindir şeklinde olan kalıptan çıkan kurşunlar yüksük şeklindedir.
bu kurşunların namluya değmeleri sıkışmaları pek münkün değil full şokla bile atılabilir? neden diye sorarsanız bunlar sub kalibre yani namlu çapından daha ufaklar. power tapa içerisine konularak kovanlara yerleştirilir yani bir nevi sabot ta denilebilir.
derlin tapalar malesef hazır bulunmuyor bunları anca derlin malzeme satanlardan temin edebilirsiniz resimde gördükleriniz yanmaz derlin kalınlık 0.7 bir delik zımbası ile bu hale getirebiliyorsunuz .
arkadaşlar barut konusunda hassas terazi ile tartılmış 1.50 gr barut (as barut ) ile bir dolu hazırlayıp denemeniz yönünde olacaktır esksi gibi 1.90 -2.0 gr lara gerek kalmıyor  en kısa zamanda görüşmek üzere sevgi ve saygılarımla tüm arkadaşlarımın mübarek kurban bayramını en içten dileklerimle kutlar hayırlara vesile olmasını temenni ederim hoşçakalın
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 05 Kasım 2011, 11:58:39
Çok teşekkür ederiz Emre bey. Forumda böyle konular açılınca gerçekten renk geliyor. Nefes almadan okudum hepsini. Birşey sormak istiyorum; domuzu delip geçen kurşunu hatırlayabiliyorsanız nasıl olduğunu yazar mısınız? Kurşun şekli neydi, tapa nasıldı, kaç gr. barut vardı gibi..

Bendeki gülle kurşunlar 36gr. geliyordu. O zamanlar daha yeni başlamıştım sarmaya, pek bilgim yoktu. Tüfeğin tepmesine göre ayarlıyordum barutun gramını. Gülle çok teptiği için neredeyse 1,5gr.' ın altına düşmüştüm. Halbuki bunun bir enerjisi var, tabi ki hayvanı yıkmaya yetmiyordu. Daha sonra Ata otomatik ile bir deneme yapayım dedim. Ölçek ile 2,5gr. barut koydum (2,1 gr ve üstüne çeyrek ölçekten biraz daha az). Ayrıca kovanın dibini kara barut ile yemledim. Sonra da ağzına gülle kurşun koydum. Amaç yüksek tahribat gücüne sahip bir fişek yapmak ya, akıllıyız sözde.. Bir patladı ki, çömeldiğim halde geriye yıkılıyordum. 30 metreden bedenim kadar ağacı vuramadım. Deli kurşun oldu, saptı gitti. Mekanizma geriye gelip öylece takıldı kaldı. Namlu başını sıyırmış. El kundağı kırıldı, aradan kaçan gaz elimin içine girip kanattı. Ben şaşkın şaşkın bakıyorum.. Elim kan içinde. Hemen müdahale ettik ama iş işten geçti tabi. Tanıdık bir tüfekçi vardı, ona götürdüm tüfeği. Adım dengesize çıktı :) Ama eğer elimdeki "Ata" olmasaydı, mekanizmanın parçalanıp yüzümü dağıtacağını söyledi. Ölümden dönmüşüm haberim yok. Bu kadar baş ağrıttığım yeter. Demek istediğim, bizim ustamız yoktu. Hep deneyerek öğrendik. Halbuki 10 milyarlık tüfeğin olacağına, sağlam bir ustan olsun daha evladır. Forumdaki bu tip konular ve sizler gibi insanlar buna hizmet ediyorsunuz. Allah razı olsun.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 05 Kasım 2011, 15:43:00
Emre Bey anladım, teşekkürler. O zaman namludan rahatça geçer. Yine de başka bir şey demem lazım :) Şu domz kurşunu üstüne şavretin misketleri benim hiç içime sinmedi. Altına şavretin, ikisi arasına karton kapakla herhalde bir şey olmaz ama üstüne...?!

Şu kapsülün üzerine karabarut serpme işini başka yerlerde de okumuştum. Hala yapan var demek. Yalan değil ben de çok eskiden yapmıştım ama yanlıştı. Yanlıştı ama yine de azıcık bir sebebi vardı. Bu karabarut beslemesi konusunu kim salık verdiyse bir ayrıntıyı unutmuş. Eskiden malzeme ucuza gelsin diye kapsülün eczasını da doldurmuştuk ayrıca patlamış kapsülün başını çiviyle çıkarıp yerine de "karabarut kapsülü" takıp çiftemizde kullanmıştık. Otomatik o zaman olsa bu kapsüller fırlar giderdi elbette. Neyse işte, kapsülün başına karabarut kapsülü taktığımızda dumansız barutu ateşleyememe ihtimali de vardır. Bunu gidermek için böyle kapsülleri takınca bir çimdik karabarutu kapsülün önüne dökerdik. Üzerine de esas sevk edici dumansızı. Bir sürü yanlış ama böyle öğretmişlerdi. ASlında hiçbir zaman iki barut birbirine karıştırılmamalı. Hatta aynı barutun farklı kutularını, partilerini karıştırmak bile doğru değil.

Tarkan Bey size geçmiş olsun. Gerçi geçmiş zatende :) Dediğinize benzer fişekleri hala dolduranlar var, okuyorum. Eskiden kartn kovan, keçe tapa, MKE Tip-I barut doldurma zamanından reçeteleri çok farklı malzemelerle uyguluyorlar. Allah korusun. O tüfek çürük çıktı, şikayetlerinden böyle fişeklerin sorumlu olması ihtimalini hep düşünüyorum :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah GÜLTEPE - 05 Kasım 2011, 16:41:47
bu konuda gerçekten çok güzel bilgiler öğrenme fırsatı buluyoruz bende hassas terazi yok o yüzden bu barutun gramını ölçememiştim öğrendiğim çok iyi oldu.
  Emre abinin dediği tarzda üste kurşun alta şevrotin olacak şekilde fişek doldurdum hatta üç tane deneme amaçlı geçen atış yaptım yanlız ben özkara kurşunu kullanmıştım kurşunun altındaki tapadaki esneme yapmasına yara yan yeri aldım ve düz bir şekilde şevrotinlerin üzerine yerleştirdim barut 1,80-1,90 arasıydı (yani gereğinden çok fazla olmuş barut hakkı gram olarak ölçme fırsatım olmadığı için, ama tüfekte çok aşırı bir tepme yoktu) sonuca gelince pek iç açıcı değil  40 metre mesafede düzgün yapılmayan bir atış neticesinde kurşun ağacı sıyırmış iki şevrotin 40 cm civarı açmış drurumdaydı. ikinci atış 30-35 m tam isabet yanlız fişeğin birinde kurşunun plastik tapasını komple sökmüştüm acaba onun etikisimi var bilemiyorum gidip baktığımda kurşun ağaca takla atarakmı gitti ne olduysa benim attığım yerde sadece ağacın kbuğu kalkmış delik bile yok şevrotinlerde iki tanesi falan vardı sanırım onada çok dikkat etmedim. üçüncü atışta mesafeyi 25 m civarına düşürdüm gülünç bir tablo ortaya çıktı isteseniz yapamazsınız böyle bir şeyi kurşun agaçta tam isabet ve baya derine işlemiş şevrotinlerde ağaçta dağılımlarıda iyi  ama gelelim bulunduğu yere kurşundan 20 cm belki biraz daha fazla yukarıda grupman vermiş. bu fişeklerin performansına bakıldığında kullanılması hiç uygun değil ama belki barut hakkı fazla olduğu için şevrotinler savrulmuş olabilir. 1,50-1,60 barut hakkıyla tekrar demek lazım sonuç aynı olursa şevrotinler kurşunu binek olarak kullandığı kanaatine varılabilir, son anda hedefe çarpmadan öncede kendilerini atıyolar herhalde  ;D ;D
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Merdan KAÇAR - 05 Kasım 2011, 18:20:44
Değerli arkadaşlar,

Tek kurşun doluları yaparken ne altına ne de üstüne şevrotin koymayın. Gerçi Winchester firması kurşunun üzerine üç tane şevrotin koyduğu dolularını piyasaya sürdü bir süredir ama hem çok kısa mesafede tavsiye ediyorlar hem de aslında alttaki tek kurşun için hiç sağlıklı bir yöntem değil.


Şevrotin attıktan sonra mümkünse tapasını bulup bakın. Şevrotin saçmalarının denk geldiği yerlerin nasıl oyulduğunu göreceksiniz. En alttaki şevrotinler üzerindeki şevrotinlerin baskısıyla plastiği eziyorlar. Ayrıca alttaki şevrotinler bu baskı ile eziliyorlar da. Şimdi eğer şevrotini kurşunun üzerine koyarsanız kurşunun üzerinde temas noktalarında çukurlar oluşturacaktır. Alta koyarsanız bu kez de kurşunun alt kısmının kesitini bozacaktır. O nedenle stabiliteyi korumak için böyle kombinasyonlardan kaçınmalıyız.

Tarkan Bey resmen ucuz atlatmışsınız. 2,5 gram barut ve 12'lik gülle kurşun. Yabancı barutla 1,50 gramda bile katır gibi teptiğini biliyorum. 12'lik gülle kurşunun ağırlığı benim ölçtüğüm 38 gramdı. Bu ağırlıkta bir çekirdek yavaş yanışlı barut ister. 2,5 gram barutla namluda çok yüksek bir basınç meydana gelmiştir.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Rasim DİNÇALP - 05 Kasım 2011, 21:23:08
ARKADAŞLAR BENDE DEFALARCA DEĞİŞİK DENEMELERDE BULUNDUM FAKAT AĞIZ KAPATMA İŞLEMİNİ ELLE SIKARAK YAPTIĞIMIZDAN HER FİŞEKTE FARKLI BASINÇ OLUŞUYOR 25 METRE DIŞINA TAVSİYE ETMEM SEHPA ÜZERİNDEN TÜFEĞİ SABİTLEYEREK VE DÜRBÜNLE ELYAPMALARI HEP FARKLI VURDU FABRİKA DOLUMLARI 40 -50 METRELERDE AYNI DELİKTEN GEÇİYOR MALESEF EL DOLUMLARINDA BU OLMUYOR AMA YİNEDE İNSANIN KENDİ YAPTIĞI FİŞEKLE DOMUZ VURMASI AYRI BİR KEYİF HEPİNİZE RASGELE
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah GÜLTEPE - 05 Kasım 2011, 23:23:06
turaç'ın sitesinde inceledim yanılmıyorsam bendeki barut A1 32 -34 gram fişekler için gayet iyi görünüyor ama sitedeki verilere bakarak herhalde 1,90 falan koymakta bu barut için fazla, ağır gramjda fişekler doldurmak için A6SP yada A0 tipi barutlarını bulmak lazım. bendeki barut yeşil renkli geneli kare biçiminde ama arasında mercimek formunda olan küçük taneler var onların rangi biraz siyahımsı yeşil renkte bir tane barut var turaçın sitesinde demekki piyasada birden fazla çeşidi bulunabiliyo. hasas terazide benim ölçeğin 1,50-1,60 değerlerde kaç gram aldığını ölçtürmem lazım eğer 1,55-1,70 gr aralığındaysa  barut özelliğine bakıldığında kurşun ve şevrotin dolularında tam denk gelir.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 06 Kasım 2011, 02:09:40
Hocam ben bundan önce üzerinde "A Type Vectan" yazan bir Fransız barut kullanmıştım. Tek kurşunda 1,7 ölçek, şevrotinde ise 1,9 ölçek kullanıyordum ve son derece düzgün grupman alıyordum. Tek kurşunun isabeti ise fabrikasyon fişekler gibiydi. Ama Sterling' in bu yeni (AS) barutuyla henüz oturtamadım olayı. Aynı gramajdaki barut şu an çok fazla geliyor. Bir de bunu çözmem lazım. Bendeki eski barut da düz açık yeşildi. Fakat hassasda kaç geldiğini bilmiyorum.

Bir de kurşunun şekli çok önemli. Paraşüt kurşunlarda kovanın içe kıvrılan kısmını tutacak hiçbirşey yok. Siz sıktıkça gidiyor aşağı doğru. Ağız kapama aletinin üzerine bir çizik atıp hep aynı yere kadar sıkıyordum. Tabi aynı uzunlukta ve türde tapa kullanmak kaydıyla. Birbirine çok yakın dolular çıkıyordu.

Merdan bey evet, verilmiş sadakam varmış. Namluda birşey yok fakat mekanizma geride takılıp kalmıştı. Namlu başını ezip sıyırmış. Allah muhafaza..

Kurşun üzerine şevrotin hiç denemedim. Bence kurşun, şevrotinin dağılımını bozar. Ama 12 çap şevrotin üzerine 16 çap şevrotin koydum. Gayet de güzel oldu. Bir de 12 cal. şevrotin saçmasını 3 sıra değil de 4 sıra dizdim. Yani 12 adet saçma oldu. Tepmesi biraz daha fazlaydı. Keşke dağılımına baksaydım. En kısa zamanda bir deneme yaparım inşallah.

Bu konuyu sabitleyelim bence. Aklımıza geldikçe yazarız. Veya denemeleri yapdıkça buraya aktarırız. Çok faydalı olur.

Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abbas ÖZBAYRAK - 06 Kasım 2011, 12:38:19
HAYIRLI BAYRAMLAR arkadaşlar dikkatimi çekti avrupa barutta ölçek kullanıyorsunuz sakıncalı bir durum muttlaka hassas bir tartıyla gramaj alınmalı olçeği ona göre ayarlayın ithal brt üzerinde yazar genelde 2,2 gr maksimum yazar rastgele
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 07 Kasım 2011, 16:05:16
merhaba arkadaşlar konuya bir açıklık getirmek istiyorum bu paylaşımları yapmamızın sebebi fikir alış verişi .yoksa kurşunları aynen bu şekilde dolum yapın,bu şekilde kullanın diye bir dayatma yok.
yazıları dikkatli okursanız gülle tipi kurşunların kullanımını sakıncalı olduğunu belirtmiştim.
size naçizane tavsiyem (ukalalık olarak algılamayın lütfen)gülle tipi kurşunları kullanmamanız yönünde olacaktır. konuyu okuyan genç ve meraklı ardakaşlarımız olabilir öğrenmek güzel bir şey fakat dolum konusunda hiç tecrübesi olmayan bir arkadaşımız bu yazıları okuyarak bu işlere girişebilir allah korusun kendine etrafındakilere tüfeğine zarar verebilir bu olayların yaşanmaması temennisi içinde olup kimsenin  vebalini almak istemem.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 07 Kasım 2011, 16:19:55
bu yüzden yazı ve resimlerimden bazılarını kaldırdım kusura bakmayın lütfen.
arkadaşlar önemli bir konu arkadaşlarımız belirtmiş fakat tekrar belirtmekte fayda görüyorum lütfen elinizdeki barut ölçeklerini bir kuyumcuda hasas terazi ile sıfırlayın.
yada internet üzerinden satış yapan sitelerde 10-15 usd arası minyatür teraziler var (digitalscala)bunlardan edinebilirsiniz. kovan ağız kıvırmaları konusunda sn Rasim bey önemli bir konuya değinmiş.kovanlarımızı el ile doldurmak yerine matkap tezgahında sıvama işlemi gerçekleştirirseniz kovanlarınızın daha muntazam fabrika dolusu gibi çıktığını göreceksiniz. atışlarımızı ise bir sıfırlama ve atış sehpasında gerçekleştirdiğinizde ; heleki bir cronogrhap kullanmanız halinde namlu çıkış hızlarını bile ölçebilirsiniz. ayarlı gezli bir tüfek ile yada üzerine red dot -slug av tüfekleri için imal edilmiş dürbün takarak bol bol deneme atışı gerçekleştirip sıfırladığınız tüfek size avınızı garanti eder.(garanti av yoktur denizdeki balığın dağdaki avın garantisi olmaz);)bunuda anti parantez belirteyim kalın sağlıcakla sevgi ve saygılarımla
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah GÜLTEPE - 07 Kasım 2011, 22:27:37
fişek doldurma işlemi gerçekten dikkatli yapılması gereken bir iş elinizdeki tüfeğin kaldırabileceği basıncın üzerine üzerine çıkılması halinde tüfeğinize ve dolayısıylada kendinize zarar verme söz konusunudur. b-bir akrabamın kendi doldurduğu fişekleri avcı arkadaşına vermesi sonucunda yapılan üç atışın ardından tüfek şarjör borusun vidaların sıyırmış ve namlu tarafı sörjör borusuda dahil namlu tarafı yere dökülmüş sadece kasa ve dipçik kalmış elinde. şükür kendilerine bir şey olmamış. başkasının yaptığı dolular hatta içeriğini bilmediğimiz fişekleri kullanmak sakıncalı bir avcı abimizde yabancı avcıların vermiş olduğu magnum fişeği normal yataklı bir tüfekte atması sonucu namlu yerinden fırlamış gitmiş. hepinize kazasız belasız avlar dilerim.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 09 Kasım 2011, 12:59:50
Misket kurşunlar hem ağır hem de hayvana çarpınca sıvanıp kalmıyor. Delici özelliği fazla. Hayvan bir süre daha yaralı gidebiliyor. Bu sebeple ben de tavsiye etmem. Üstelik isabette de diğerleri kadar başarılı değil.

Emre beyin eklediği tek kurşun resimlerinden etrafı yivli olup uç kısmı sivri olmayan (yarım portakal gibi oval olan) tek kurşundan çok verim alıyorum. Paraşüt dediğim bu zaten. Bir de B&P nin tek kurşunlarının isabeti çok güzel. Şu ana kadar B&P nin metal kalıbından hiç görmedim.

Emre ustam, foster çekirdeğin kalıbı var mı sizde? Veya tedarik edebileceğimiz biryer biliyor musunuz? Yukarıda çekirdeklerin olduğu resimde soldan ikinci. Remington tipi..  
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Y.Emre TOK - 10 Kasım 2011, 14:40:17
merhaba tarkan bey bahsettiğiniz kurşunun kalıbı malesef bende yok onları bir bayi arkadaşımdan almıştım uzun zaman oldu.
kalıp temini internet üzerinden yurt dışından getirtmekle mümkün fakat model olarak sınırlı en popüler site lee marka kalıplar.
yeni bir kalıp yaptırmak gerçekten zahmetli ve pahalı ortalama bir kalıp tahmini olarak 500-600 tl arası rakamları tahmini olarak söylüyorum.eş dost hatır ile belkide maliyetine bile yaptırabilirsiniz.
ilk önce şu soruya cevap vermemiz gerekir? attığımız taş ürküttüğümüz kurbağ'ya değermi.
ya malzemelerin hepsini hazır alıp dolduracaksınız yada masraflarına katlanıp kurşunları kendiniz dökeceksiniz dahada hesaplısı meca marka gualandi kurşunlar var çok etkili ve tesirli 100 m çok güzel grupmanlar elde ediyorsunuz denemesi 10 tl 10 lu paketlerde bayilerde bulmak mümkün.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 10 Kasım 2011, 19:11:57
Tamam Emre bey, saolun. Bi araştırayım internetten..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 10 Kasım 2011, 20:21:10
http://www.ebay.com/itm/Lee-1-oz-12-Gauge-Shotgun-Slug-Mold-LEE-90281-/390315900537

bir sürü. Slug mold diye arayınca buldum. Şayet gülle kuşun için kalıp niyetiniz varsa, işinize karışmak gibi olmasın ama, yüksük tapa içine uyacak ebatta yaptırırsanız her tüfekle sıkıntısız kullanırsınız. Bunu daha önce zannederim Merdan Bey de yazmıştı. Sonra kalıbın çok sert bir metal olmasına da gerek yok. Alt tarafı içine sıvı dökülecek. Böylece belki işlemesi ve yapması kolay ve ucuz olabilir. İki üç kişi birlikte kullanırsa da hesaplı olur ama tornacılara danışmak, önerilerini dinlemek de fena olmaz.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Emin KOÇAK - 11 Kasım 2011, 00:14:20
Sizlere yardımcı olması bakımından birde bu forumu inceleyin...

http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,65829.0.html
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 11 Kasım 2011, 00:52:30
Volkan hocam, Emin hocam, çok teşekkür ederim. e-bay deki kalıpların 32gr. civarı olanını arıyorum şu an. Bulursam siparişi geçicem inşallah.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abbas ÖZBAYRAK - 12 Kasım 2011, 21:56:15
tarkan grma kafanı takma tüfek fişek ve av ona göre seç rast gele
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Osman BAYRAK - 05 Mart 2012, 15:34:37
Merhabalar bu forumdaki en yeni avcı benim heralde :)
2 sene oldu ava başlayalı itiraf etmeliyimki çok geç kalmışım ava başlamakta. Bu forumdan çok faydalı bilgiler ve tecrübeler edindim. Bu sene kendi fişeklerimi doldurmaya başladım. Forumda herkezin kalıp problemi olduğu ve nasıl edilebileceği konusu çokça geçiyor. Ben yurt dışından 12 kalibre için gülle tipi kurşun kalıbı çok uygun fiyata getirttim ve bunu paylaşmak istedim sizlerle. http://www.titanreloading.com/molds/black-powder-molds/round-ball-molds/lee-sc-mold-690-ball- (http://www.titanreloading.com/molds/black-powder-molds/round-ball-molds/lee-sc-mold-690-ball-) buradan ulaşabililrsiniz. Hımmm buarada fişek doldurma makineside almak isterseniz http://www.titanreloading.com/presses/lee-load-all-2/12-gauge-lee-load-all-2 (http://www.titanreloading.com/presses/lee-load-all-2/12-gauge-lee-load-all-2) anada buradan bakabilirsiniz. Görüşmek Dileği İle
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 05 Mart 2012, 16:02:51
Hoşgeldiniz ve aldığınız malzemeler de hayırlı, bereketli olsun. Mahsuru yoksa kaça malolduklarını yazarmısınız.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Osman BAYRAK - 06 Mart 2012, 09:36:21
Teşekkürler iyi dilekleriniz için

Kalıp 52 $ a mal oldu fişek dolum makinesi 110 $ mal oldu.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: N.Yıldız SÜKAN - 06 Mart 2012, 09:47:50
:) Osman BAYRAK kardeşim bence de çok geç ava başlamışsın. Ama merak etme senden daha geç başlıyanlarda var :) Önemli olan kurallara uyan avcı olmandır. Avcılık çok güzel bir yaşam biçimi. Keşke herkes kadın, erkek avcı olabilse, avcı dostluklarını yaşayabilse ve doğanın nimetlerinden uygunca yararlanılabilse. Ben de bir domuz avcısı olarak tek kurşunun kendimin yapmasını istiyorum. Ama ölçüyü iyi tuturmak çok önemli. Yani kurşunun atışta sapmaları ne kadar olur, olmaz iyi bilmek lazım
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: M.Ali TÜRER - 23 Mart 2012, 23:56:37
naçizane katılmak istedim foruma geç te olsa
yıllardır kalıp ve kalıpta dökülen kurşunlar üzerine araştırıyorum ve de imalat da yapıyorum
hazır kurşunlarda geçmeli tapaya barutun ani basınç uygulaması kurşun çekirdeğini şişiriyor ve slug namlu kaval namlu silindir namlu ne dersek diyelim atım yatağından itibaren yaklaşık 40 cm civarında sıvama yapıyor bu şişme yapan kurşunun fazlasının namluda kalması 5-10-15 namlu iç çapına göre değişir sonrasında mantık dışı yerlere kurşunun sapmasına neden oluyor!!!!! BU NEDENLE
kullanacağım tüfeğin şoksuz!!! kurşun namlusunun iç çapına teğet (dom dom) misket kurşun döktüm ilk yaptığım kalıplardan birisi granit yapıştırıcısından dı bir müddet idare eder çok ısınmasına izin vermez iseniz amatör düzeyde uzun süre dayanır 10-15 dökümden sonra çok ısınır
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: M.Ali TÜRER - 24 Mart 2012, 00:07:44
pudra kullanılmalı ve kalıpta hava kanalları yapılmalı sonra İsa ADIGÜZEL abimden aldığım alüminyum malzemelere Ömer ALIN kardeşimle sinerji:) yaptık çok kafa yordum ince hesap yaptım kurşun kalıbını daha sonra namlu içine teğet hale getirdim şu ara 84 metrede 3 atış 20cm*20cm içinde olacak şekilde dürbünlü otomatikle atış yapabiliyorum, Ancak namlu içi mükemmel temizlenmeli ve daha ilerisini araştırmama sebep olan faktör en ufak kalıntı kurşunu saptırabiliyor
Kalıpla ilgili en uygun malzeme bence bakır kalıbı ısıtmanıza dahi gerek kalmıyor ama tok kalın bakırı ben küçük yerde zar zor buldum şimdi yabancı bir sitede patentli bir çekirdek tipi var onun bendeki namlu iç çaplarına göre ölçülerini çıkarıyorum çizimini bitirip kaç parçalı kalıp yapacağıma karar verince geriye çok bir sorun kalmıyor 12 kalibrede hazneli hatta pover tapa bulabiliyorum AMA ...

Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: M.Ali TÜRER - 24 Mart 2012, 00:19:23
kendime ayrıca 20 kalibre yapacağım
bir de can dostum Ethem Şamil DİKER e  36 kalibre misket kalıbı yapacağım
barut mke olunca nobelsport barutuna göre %10 - 15 fazla kullanıyorum ancak abilerden biri öneceki mesajlardan birinde ölçülmeli terazi ile dioydu kesinlikle katılıyorum:
kullandığım tüm barut çeşitlerini kuyumcu dostlarda gram ve ölçeklerimin grmajı olarak not alarak çalışırım
bir musibet bin nasihatten iyidir!!!!
bir abimden hediye barut geldi sıkıladım atış alanında kullanınca barutu arşive kaldırdım sentetik kökenli kalıntısı sert ve ağır bir baruttu
burada hacim özgül ağırlık ve kimyasal kombinasyon çok önemli konumuz o değil neyse...
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: M.Ali TÜRER - 24 Mart 2012, 00:26:14
20 kalibreye hazneli tapa bulsam mükemmel sabotlar yapacağım ama hazneli tapa için şimdilik yerli saçma kovanlarını "nazikçe" açıp tapalarını alıyorum düşünün maliyetini .
federal truball değil ise eger istikrar tam olmuyor namlu iç çapından mikronluk küçük kalıyor
remington ise kurşunun arkasında granül olan modeli nisbeten hafif şişme yaparak namluya otoruyor ve daha istikrarlı
ama hakları rifled namlu tabiki :(
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Serdar YILMAZ 07 - 24 Mart 2012, 14:53:57
M. Ali Bey, ben de Antalya'da yaşıyorum ve doldurmak için tapası ile beraber kurşun arıyorum ama bulamıyorum, satıldığını bildiğiniz bir yer varsa adres verebilir misiniz?

Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 21 Temmuz 2012, 14:52:51
Arkadaşlar;
ben dedemden çocukluğumda daha saçma ve kurşun doldurmasını öğrendim 16 kalibre onun malzemeleri hala duruyor.
12 kalıbre tüfek alınca aynı malzemeleri bende tedarik ettim. Tanıdığım bi arkadasın Pres kalıp atölyesi var. 12 Kalibre kurşun kalıbı için yardım istedim. yaptı yeni elime geçti. gayet güzel olmuş. ama daha döküm yapma fırsatım olmadı. tek dökümde 3 kurşun çıkıyor ama istenirse daha fazla olabilir. Dedemin tavsiyesine göre ise 3 lü ideal. daha çok olması durumunda kurşun dökme sırasında donuyor ve eksik olduğu için kullanamıyorsun.

Eğer kurşun kalıbı yaptırmak isteyen olursa benimle irtibata geçebilir. istediği özelliklere ait kurşun kalıbı imal ettirebiliriz.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Kadir TOPÇU - 22 Temmuz 2012, 14:28:50
konu eskş ama güncellenmiş bende yazım bari herkesin cok zorda kaldıgı kalıp konusunda yazacagım 10 tl ye super kalıp ımal edeceksınız :) eskiden bende dökerdim ama sıkıldım artık ugrasmaktan

öncelıkle  ılk sayfada okudum fısek boyu 65 cm olması sorun cıakrdı yazmıs tarkan abımız. zaten butun fişeklerın kıvrılmış halı 65  67 cmdır acılınca 70 cm olur. fişek boyu etkı etmemesı calışmaya .

neyse gelelim kalıp konusuna
malzemeler.
1 mermer yapıştırıcısı
2. oyun hamuru
3. 5e 5 cm kare kalıp yaklasık3 cm  yukseklıgınde  isteyen dahada büyük yapa bilir  dökecegi kursun adetine göre.
4 ayakkabı cilası yoksa gres yagı yagda olabılır fark etmez ama tabaka olusturacak yag olsun sıvı yag zorluyor.
5. en az 1 tane numune kurşun daha fazlada ola bilir kaclı kalıp yapmak ıstıyorsanız ben birtane uzerınden anlatacam.

yapılışı
oyun hamurunu yere acıyoruz kalınlıgı kursunun yarısı kadar olacak kursunu yan yatırıp hamurun ıcıne sokuyoruz yarısına gelecek  şekilde bıraz şişkınlık olacaktır bunu bastırarak düzeltiyoruz.kurşunun üstünu yaglıyoruz sonra cıkmaz. sonra bir kalem arkası ile tahta kalıbın ıcındekı oyun hamurunun 4 köşesine arka tarafını batırıyoruz burası kilit kısımları olacakk  4 tane cukur acıyoruz. tahta kalıbında içi yaglanmıs olacak.
sonra yeteri mıktarda  mermer yapıştırıcıyı kalıbın ıcıne dokuyoruz kurşunu 1 cm gecersecok daha ıyı. üstünu düzeltıyoruz bu arada oyun hamuru da düzgün serikmiş olacaktı yapıstırıcının kuruması 20 sn fılan suruyor  kurudukdan sonra.
tahta kalıbı cıkartıyoruz  oyun hamurunuda cıkartıyoruz.
kalıbın bır  yüzü tamam hamuru cıkartıtıgımız tarafı güzelce yaglıyoruz. kalıbıda yaglıyoruz tahta kalıbı üstüne koyuyoruz  yenı bır yapıstırıcı hazırlayıp ustune dokuyoruz
oda dondukdan sonra bır ıkı  darbe ıle yagladıgımız yuzey ayrılıyor  sonra yagladıgımız numune kursunu cıkartıyoruz .

kursun şeklı hazır sonra altdan ve yandan cok ınce sekılde kalıbın ıkı yuzeyınıde cızıyoruz hava yapmasın dıye sonra ustden kalıbın her ıkı yuzeyını delıyoruz bıraz buyukce en ustde hunı gıbı genıs olursa ıyı olur oraya doktugumuz kurşun içeri akacaktır.

kalıp hazır
ıkı tarafı bırlestırın bır el kıskacı ıle sıkıstırın yukardakı hunı kısmından erimiş kurşunu dökun  tmmdır. rahatlıkla 250 dökum yaparsınız.

inşallah tarıh edebılmısımdır
balıkcılıkla ugrasanlar ıyı bilir balık kurşunlarıda bu şekildedökulur nette resmını bulursam atarım

anlaşılmayan nokta olursa sorun bıldıgım kadarıyla cevaplayım

buda resımlı anlatımı daha ıyı bu
http://www.denizinsirlari.com/forum/forum_posts.asp?TID=1904 (http://www.denizinsirlari.com/forum/forum_posts.asp?TID=1904)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 22 Temmuz 2012, 23:06:01
Kadir Bey elinize sağlık. Peki bu yöntemde kalıbın tam istediğimiz ebatta olması için özen gereken bir ayrıntı, tüyo varsa paylaşır mısınız. Bu şekilde ürettiğiniz kurşunların çapları orjinalinin aynısı oldu mu?

Abdullah Bey, size de teşekkürler. Sizden de böyle bir kalıbı yaptırmanın ne kadar maliyeti olacağını, mahsuru yoksa yazmanızı rica edeceğim.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 23 Temmuz 2012, 11:24:03
Eğer kurşun kalıbı yaptırmak isteyen olursa benimle irtibata geçebilir. istediği özelliklere ait kurşun kalıbı imal ettirebiliriz.

Hocam ben de fiyatını merak ediyorum. Kurşunun kendisini versek, ona ait kalıbı yaptırmak bizim için kaça mal olur?


öncelıkle  ılk sayfada okudum fısek boyu 65 cm olması sorun cıakrdı yazmıs tarkan abımız. zaten butun fişeklerın kıvrılmış halı 65  67 cmdır acılınca 70 cm olur. fişek boyu etkı etmemesı calışmaya

Ben orda fişeği elime alınca şöyle düşündüm; normal sardığım fişekler 70mm fabrikasyonlar ile aynı uzunluktaydı. "70mm uzunluğunda oldu" derken, orjinal 70mm lik fişekle aynı uzunlukta oldu demek istedim. Çünkü kumpasla ölçmedim. Ama diğerini elime alınca baktım ki en az yarım santim veya daha fazla fark var. Yaklaşık 65mm olmuştur diye tahmin ettim. Belki daha bile kısa olmuştur. Ve inanın bu fark çok şey farkettiriyor. Muazzam basınç kaybı oluyor. 70mm ile 76mm arasında sadece yarım santim fark var ama patlayışlarını bir düşünün.. Aynen bunun gibi.. Neyse, orda yazdığım hatalı sonuçta. Dediğiniz doğru, açık hali 70mm oluyor.

Bir de kalıp konusunda şunu söylemek istiyorum; Bahsettiğiniz döküm şeklinde kalıp 2 parçadan oluşuyor. Ben kendi işimi yaptığım zamanlarda seramik malzemelerin dökümünü yapmak için alçıdan kalıpları bu şekilde hazırlardık. Ama böyle 2 parça kalıplarda kurşunun içi de dolu çıkacak. Halbuki boş olması lazım. Yoksa ağırlık 50 gramlara ulaşır. Onun için de en az 3 parçadan oluşması lazım kalıbın. 2 tane yanlar için ve bir tane de alt tarafta parça olacak. Alttaki üçüncü parça, kalıbın içine girerek boşluğu dolduruyor ve böylece arada kalan kısımlara kurşun doluyor. Bunu istediğiniz gibi şekillendirerek kurşunun ağırlığını ayarlayabiliyorsunuz. Dolayısıyla, denizcilerin işini görür ama bizim için gülle kurşun yapmak dışında pek kullanışlı olmaz bu kalıp.   
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 25 Temmuz 2012, 04:05:08
Arkadaşlar;
Kurşun kalıbıyla ilgili arkadasa isteklerinizi soyledim, değişik kurşun şekilleri de var. hatta olta kursunu için de kurşun kalıp ornekleri gönderdim. üzerinde çalışıyor ona göre  kalıpları tasarlayıp maliyetını çıkaracaktır. Hatta kalıbı çelikten, aliminyumdan veya prinçten işleme şansı da var. o şekilde de fiyat verebilir. çelik çok ağır oluyor, Şahsi fikrim aynı kalıp aliminyumdan yapılsa daha hafif olur diye düşünüyorum.
12 kalibre tüfek için gülle kursun hesaplamalarıma göre 37,75 gr geliyor. (1 paunt kurşun : 453gr / 12 = 37,75 gr). 1,7 gr MKE barutu denedim gayet başarılı. barut hakkını 1,9 gr ma çıkarırsan tepmesi artıyor. Ama domuz üzerindeki etkisi ne olur bilemiyorum.... Kış mevsiminde yaşayıp göreceğiz artık...
İrtibat için 05053005200 nolu telefondan bana ulaşabilirsiniz.

(http://s17.postimage.org/dnqvkoqu3/IMAG0210.jpg) (http://postimage.org/image/dnqvkoqu3/)  (http://s13.postimage.org/p8d5sxvhv/IMAG0214.jpg) (http://postimage.org/image/p8d5sxvhv/)
Yukarıdaki benım yaptırdığım 17,8 mm çapındaki kurşun kalıbıdır. aslında bunu bu şekilde yapmak değildi amacımız ama farklı bir CNC ustasına yaptırdığımız için ve ustanın işlerinin yoğun olmasından dolayı daha basit bir şekilde yapmaya karar verdik. Maluum CNC tezgahına bağlayıp zaman harcıyorsunuz.
Dedemin 80li yıllarda yaptırdığı 16 numara kurşun kalıbı.
(http://s9.postimage.org/av3tgxem3/DSC07709.jpg) (http://postimage.org/image/av3tgxem3/) (http://s8.postimage.org/8p4f1pfgh/DSC07706.jpg) (http://postimage.org/image/8p4f1pfgh/)
bu da bizim yapmayı düşündüğümüz 12 numara kurşun kalıbının modeli.
(http://s12.postimage.org/e0yumful5/kur_un3.jpg) (http://postimage.org/image/e0yumful5/) (http://s15.postimage.org/56rex9w1j/kur_un2.jpg) (http://postimage.org/image/56rex9w1j/)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 25 Temmuz 2012, 10:33:17
Teşekkür ederiz hocam. Sorabilir misiniz acaba, brenneke tipi (içi belli bir seviyeye kadar boş olan) kurşunların kalıplarından yapabilir mi?
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 27 Temmuz 2012, 22:06:04
Abdullah Bey ağırlık o kadar gelmez. 12 numara için 32 g civarı olacağını sanıyorum.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Kadir TOPÇU - 27 Temmuz 2012, 23:23:17
Kadir Bey elinize sağlık. Peki bu yöntemde kalıbın tam istediğimiz ebatta olması için özen gereken bir ayrıntı, tüyo varsa paylaşır mısınız. Bu şekilde ürettiğiniz kurşunların çapları orjinalinin aynısı oldu mu?

Abdullah Bey, size de teşekkürler. Sizden de böyle bir kalıbı yaptırmanın ne kadar maliyeti olacağını, mahsuru yoksa yazmanızı rica edeceğim.

numune olarak hangı kursunu koyduysanız birebir aynısı cıkar özellıkle yuvarlak kurşunlar sorunsuz breneke kursunların etrafında yıv oldugu için kalıbdan cıkartırken bazen sorun  oluyor işl kalıbı dökerken  ıyı yaglamak lazım tabaka olusturmak lazım ayakkabı cılası ıle mümkün oldukca pürüzsüz yüzey numune kullanılırsa daha ıyı sonuclar alınıyor.

eger ıstedıgınız bir şekili tutturursanız ve ıcınıze sinerse süper kullanışlı oluyor. ben 3 lüsünü yapmışdım yuvarlak kursunla güzel sonuclar almıştım . hazır yuvarlak kursunlar sorunlu oluyor hepsı aynı boyutda olmuyor .
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Kadir TOPÇU - 27 Temmuz 2012, 23:26:04
cnc makınası olan bır tornacı buldugunuz zaman kalıp yapımı kolay ve ucuz olur normal torna cok emek ıstedifi için bıra zpahalı oluyor ama cnc makınalarda böyle sorun yk degerlerı gırdıkdden sonra makına halledıyor .

cnc olan tornacı ıle ırtıbata gectınız zaman yardımcı olacaklarını dusunuyorum. normal tornalarda ufakda olsa hatalar ola bılıyor milimetrik hata  kursunda sapmalara neden oluyor.
cnc de ıstediginiz tıp kalıp cok rahatlıkla hazırlanıyor bır abımız bılgısayarda kendısı model cızıp cnc de yapmıstı fotosunu bula bılırsem atarım
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 07 Ağustos 2012, 13:05:21
Abdullah Bey ağırlık o kadar gelmez. 12 numara için 32 g civarı olacağını sanıyorum.

ben zannetmıyorum volkan bey; hesaplamalarım o yonde. oncekı mesajımda da hesaplamayı gostermıstım.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 07 Ağustos 2012, 13:18:54
Arkadaşlar;
kurşun kalıbı üretimi için çalışma yapıyoruz. Yuvarlak domuz kurşun kalıbının medellemesini yaptık. bu hafta içinde işleyıip numune urunu üreteceğiz. ona göre malıyet analızını de yapıyoruz.
Breneke kurşunun ortası boş ve kenarları yıvlı olduğu için onun kalıbı 3 parçalı olacak. ikinci aşamada da onun numunesını çıkartıp maliyet analızı yapacağız.
Burada sizinle paylaşacağım ve isteyen arkadas olursa sipariş üzerine istenilen kalibreede kalıp üretimi gerçekleştireceğiz.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 07 Ağustos 2012, 14:07:55
Arkadaşlar;
kurşun kalıbı üretimi için çalışma yapıyoruz. Yuvarlak domuz kurşun kalıbının medellemesini yaptık. bu hafta içinde işleyıip numune urunu üreteceğiz. ona göre malıyet analızını de yapıyoruz.
Breneke kurşunun ortası boş ve kenarları yıvlı olduğu için onun kalıbı 3 parçalı olacak. ikinci aşamada da onun numunesını çıkartıp maliyet analızı yapacağız.
Burada sizinle paylaşacağım ve isteyen arkadas olursa sipariş üzerine istenilen kalibreede kalıp üretimi gerçekleştireceğiz.

Tamam, ben de bunu soruyordum. Brenneke' nin kalıbı 3 parça olmak zorunda. O zaman işlemi tamamladığınızda fiyatı da yazarsanız sevinirim. Ben önce deneme amaçlı az adet alıp fişek sardıktan sonra hedef atışlarında isabet oranına bakarım. Eğer sıkıntı çıkmazsa yüksek adet almak isterim..

Bu arada, misket kurşunun en fazla 36 gr. olduğunu gördüm. Şöyle bir hesap yapılabilir: 12 çap tüfeğin namlu içi 1,85cm diye düşünelim. Kurşunun çapı en fazla 1,9cm olsun. Hadi 2cm dedik fazla fazla.. O zaman yarı çapı 1cm olacak. Dolayısıyla hacmi (π x r³) = 3,14 x 1 = 3,14 cm³  Kurşunun yoğunluğu da belli= 11,34 gr/cm³.. O halde 12 çap saf kurşundan üretilmiş bir kürenin ağırlığı (m = d x V) ise, m = 11,34 x 3,14 = 35,6 gr. En fazla bu olacaktır. İçine başka metal katılmışsa ağırlaşabilir ama saf kurşun için azami değer bu..

Konunun takipçisiyim. Kurşun numunesiyle ilgili haberlerinizi bekliyorum.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 07 Ağustos 2012, 14:28:57
tarkan bey;
kurşun satmıyorum ben sizin kendiniz dokmeniz için kursun kalıbı imal ediyorum. kalıbın data resimleri ektedir.

(http://s10.postimage.org/pcn6w0k3t/image.png) (http://postimage.org/)
free image hosting (http://postimage.org/)

Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 07 Ağustos 2012, 23:09:19
Abdullah Bey, tekrar elinize sağlık. Domuz avcısı olmadığım için gramı vs konuda fazla incelemem yok. Belki dediğiniz gibi olur. Bahsettiğiniz hesap(1 lb/12) mantıklı görünüyor aslında ama o hesapla namlu çapını bizim 18,4 mm ortalama tüfeklere göre fazla gibi hesaplamıştım. O nedenle o kadar etmez diye düşündüm. İddia edemem.

Kurşun çapı konusunda küçük bir ayrıntı daha var ama olumlu veya olumsuz yanlarını pratik test etmiş değilim. Sadece fikrimi yazayım, takdir sizlerin. Bilirsiniz ki tek kurşunun randımanlı olması için namlu çapına uyumlu olmalı. Namludan çok dar olursa da isabet yüzdesi azalır, fazla olursa da. Fark az bir miktarda olursa bir etkisi olmaz ama azlık/çokluk sınırını bilmiyorum. O sebeple doğru hesabı şudur, toleransı şu kadardır deme hakkım yok.

Yani misket meydana çıktıktan sonra sözgelimi 80-100 m yi geçmeyecek şekilde hedefe destekli atış yapıp(askerdeki üç köşe misali) neticeyi görmeden, ne kadar başarılı olacağını ben kestiremem. Fakat Brenneke gibi içi oyuklu olanlarda böyle bir sıkıntı olmaması lazım elbette.

Ne olursa olsun, bu kalıbı şimdiye dek yapanlardan bildiğim bir sizinki bir de Emre Bey'in bir değişik kalıbı vardı, ikinizinki en güzel ve hassasiyetli olanları bence. Atış yapıp denediğinizde gördüklerinizi paylaşırsanız ilgiyle takip ediyor olacağım. Çevremde isteyene olursa da öneririm.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 08 Ağustos 2012, 12:14:41
tarkan bey;
kurşun satmıyorum ben sizin kendiniz dokmeniz için kursun kalıbı imal ediyorum. kalıbın data resimleri ektedir.

Tamam Abdullah Bey, yanlış anlamışım ben. Zaten benim de baştan beri aradığım buydu, kalıp.. Bekliyorum sonuçlarınızı.

Volkan Bey, dediğiniz doğru. En mantıklı olan, gülle kurşunun namluya optimum sıvanması. Fakat dediğiniz o testleri ben de yapmadım :)  Yani hangi çapın daha iyi olacağını bilmiyorum. Ama gülle kurşun kullananın mutlaka denemesi lazım.

Görüşmek Üzere..

 
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: İbrahim ÖNGÜN - 08 Ağustos 2012, 12:54:22
Evet Abdullah bey,ben de merakla hem deneme sonuçlarını hem de fiyat analizini bekliyorum.
Kurşun numunelerini çıkarttınızsa kurşunun çapı,gramı hakkında da bilgi istiyoruz,lütfen.
Kolay gelsin,iyi çalışmalar.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Ahmet ÖZKAN - 09 Ağustos 2012, 23:35:27
Tek kurşun olsun,Şavrotin (bizim 9'lu diye tabir ettiğimiz) olsun,çok kereler kendim sıkıladım.Çıkan sonuç;sıkılarken normal standartla yetinmeyip her seferinde az dahamı etkili vurur diye döşeniyoruz birazcık daha baruta ;),ondan sonra ''offf anam omzum'' moduna geçiyoruz ;D
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Emin KOÇAK - 10 Ağustos 2012, 02:10:56
Dökümünü yaptığınız kurşunların antimon ayarını nerede yaptırıyorsunuz?
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 10 Ağustos 2012, 11:07:28
Dökümünü yaptığınız kurşunların antimon ayarını nerede yaptırıyorsunuz?

Emin abi; bahsettiğin ayardan ilk defa haberim oluyor. biraz bilgi verir misin_?
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 10 Ağustos 2012, 14:48:32
Kurşunun alaşımına antimon eklenirse kurşun biraz daha sertleşmiş olur. Aynı zamanda ağırlığı da düşer. Antimonun yoğunluğu kurşundan daha düşük. Dolayısıyla ağırlığı da.. Fakat fiyatı neredeyse kurşunun 4 katı. Neden eklediklerini net olarak bilmiyorum ama aklıma şu geliyor: 12 çap bir fişekteki tek kurşunun ebadı bellidir. Bu ebatta saf kurşun dökerseniz gramaj yüksek olur. Fakat alaşıma antimon eklenirse ağırlık düşeceği için, belli bir kalıpla 32 gr. kurşun dökerken, aynı kalıpla 28 gr. tek kurşun üretmek mümkün olabilir. Tabi maliyet açısından da hesabını yapmak lazım.

Ben tek kurşunda çok sert olanı tercih etmezdim. Delip geçmek yerine hayvana sıvanması daha net sonuç verir.. 
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Emin KOÇAK - 13 Ağustos 2012, 02:04:19
Daha önce sitede yayınlamıştım silinmiş.

ALAŞIMLAR

Alaşım: İki veya birkaç maddenin muhtelif oranlarda beraberce eritilerek meydana getirilen karışıma alaşım denir.

Alaşımda cıva bulunursa malgama adını alır. Cıva yalnız demir ve platin madenleriyle malgama yapmaz. Madenlerin çeşitli özellikleri vardır. Bazı madenler yumuşak yalnız başına kullanılamazlar. Altın ve gümüş gibi. Bazı madenler ise döküme elverişli değildirler. Bakır gibi, bazıları kolayca aşınabilirler. Bazıları dayanıklı veya dayanıksızdırlar. Bazıları yüksek ve bazıları da alçak sıcaklıkta ergirler. İşte madenlerin gösterdikleri bu çeşitli özelliklerden ötürü teknikte layıkıyla faydalanmak için ve daha elverişli olmalarını temin amacıyla alaşımlar yapıldı. Mesela bakır döküme elverişli olmadığından bakırı kalayla birlikte eriterek tunç ve çinko ile eriterek pirinç alaşımları yapıldı. Alaşımlar; kendisini meydana getiren madenlerin erime noktalarından daha aşağı derecede eridikleri için teknikte kullanılmaya elverişlidirler.

Kurşun (Pb)

Kurşun alaşımlarını yapmada maksat, sert, sert olduğu kadar esnek ve kırılmaya karşı dayanıklı, erime noktaları düşük bir metal karışımı elde etmektir. Bunlar arasında en önemlileri;

Lehim; Erime noktası 182oC olan bu alaşım %40 kurşun, %60 kalaydan oluşur.

Kurşun-antimon alaşımı: Bileşimi: %13-25 kurşun, %75-87 antimondur. Çok sert olup kırılganlıkları biraz fazladır. Yüksek basınçlara dayanamazlar. Bu kötü özelliği ortadan kaldırmak için karışıma bir miktar kalay ilave edilir. Örnek; %73 kurşun, %15 antimon ve %12 kalaydan ibaret alaşımdan matbaa harfleri yapılır. Sert ve basınca dayanıklıdır.

Saçma ve mermi yapımı alaşımı kurşun + Arsenik Pb-% 99,5 +  As-% 0,5  şeklindedir.

Kurşun özelliği ( kalitesi ) gözle ve elle test edilemez ancak kimya labaratuvarında test edilebilir.

Bu nedenle kurşun ve saçma alırken şu marka demek yanlış olur piyasada bulunanları almak durumundayız .

Almış olduğunuz saçma ve kurşunları atışlardan sonra namlu içindeki sürtünmelerini izleyerek en az sıvama ve çizik bırakanlardan seçmelisiniz.

Emin KOÇAK
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 13 Ağustos 2012, 12:57:21
Emin abi;
verdiğin bilgiler için tesekkür ederim. ben alaşım hesabına gırmedim. daha once bir defa balık agı kursununu eriterek, bir defa de akünün içindeki kursunları eriterek kursun dokumu yaptım. elimde yine bir adet eski bi akü var. onun kursunlarını kullacağım vakit bulduğumda.
daha once 16 calibrede problem görmedim ama ne olur bilemiyorum.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 16 Ağustos 2012, 14:51:08
Kursun kalıbında son işlemler tamamlanmak üzere; kalıbın sapları ve menteşe pimi imal ediliyor.
İlk kurşunlarımızı da dökme imkanımız oldu. sonuçlar istediğimiz beklediğimiz gibi.
kurşun kalıp çapı : 12 calibre - 18,20 mm
kurşun çapı : 18,16 mm
kurşun ağırlığı : 35 gr

Kurşunları istediğiniz kalibrede üretme imkanımız mevcut. Siparişlerinizi bekliyoruz.

Abdullah ORUÇ
tlf : (0505)3005200


(http://s13.postimage.org/nxk73stk7/IMAG0247.jpg) (http://postimage.org/)
image host (http://postimage.org/)

(http://s17.postimage.org/q6qobzau7/IMAG0249.jpg) (http://postimage.org/)
upload pictures (http://postimage.org/)

(http://s11.postimage.org/jicud2x8z/IMAG0251.jpg) (http://postimage.org/)
picture hosting (http://postimage.org/)

(http://s17.postimage.org/d59kzvbtr/IMAG02577.jpg) (http://postimage.org/)
image upload (http://postimage.org/)

Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: fatih demircan - 17 Ağustos 2012, 19:18:58
7 AYDIR ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞIM SABOT KURŞUN NİHAYET ŞEKİLLENMEYE BAŞLADI.HENÜZ TEST ATIŞLARINI GERÇEKLEŞTİREMEDİM NASİP İSE BAYRAM SONRA BİR GRUPMAN YAPICAM ORJİNAL KURŞUN İLE BİREBİR HER BİR PARÇASI AYNI EBATTA VE GRAMAJDA.İŞTE A dan Z ye YERLİ SABOT
(http://s18.postimage.org/k4z7qns85/IMG_20120810_163839.jpg) (http://postimage.org/image/k4z7qns85/)
(http://s10.postimage.org/jhojhqek5/IMG_20120813_183549.jpg) (http://postimage.org/image/jhojhqek5/)
(http://s9.postimage.org/5pku4h58r/IMG_20120813_184746.jpg) (http://postimage.org/image/5pku4h58r/)
(http://s12.postimage.org/o1tpzpgyh/IMG_20120813_190516.jpg) (http://postimage.org/image/o1tpzpgyh/)
(http://s10.postimage.org/s5be6lo39/IMG_20120813_191100.jpg) (http://postimage.org/image/s5be6lo39/)
(http://s18.postimage.org/76b6svbmt/IMG_20120813_191106.jpg) (http://postimage.org/image/76b6svbmt/)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: İbrahim ÖNGÜN - 18 Ağustos 2012, 01:00:59
Hadi bakalım Fatih bey,büyük bir merakla bekliyoruz.
Umarım en kısa zamanda sonuçları ve detayları bizimle paylaşırsınız.
Kolay gelsin,başarılar.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 18 Ağustos 2012, 01:41:46
Fatih Hocam, kurşunu siz mi yaptınız? Yani kurşunun şekli ve plastik tapa? Eğer öyleyse, çizgi üstü birşey başarmışsınız. Gerçekten bravo..

Bir de, etrafında plastik koruyucu varken ebatlarının biraz daha küçük olması gerekmez mi? Kurşunu biraz daha uzun tutup gramaj ayarlanabilir ama hem ebat hem de gramaj nasıl aynı oluyor? Bu kısmı biraz daha açıklar mısınız? Elinize sağlık bu arada..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: fatih demircan - 18 Ağustos 2012, 10:12:44
Tarkan kardeşim kurşun ve plastik tapa tamamen kendi imalatım.bizzat kendim yapmadım yaptırttım.kurşun başka bir ilde plastik kalıbı bir başka ilde yapıldı 7 ay boyunca denemeler yaptık.bu işin üstadları tarafından yapıldı kaç para harcadın diye sakın sorma gider defterine baktıkça moralim bozuluyor:))
  Orjinal kurşun bakırdan 22.15 gr benim kurşun 23.76 gram kurşunun boyu 2.4 cm genişlik 13 mm uç kısmında gördüğün boşluk 12mm kadar içeri giriyor buda gramajın düşük olmasını sağlıyor.bu kurşunların özelliklerini anlatmama gerek yok sanırım çok özellikli ve çok etkili bir kurşun bu işi başardığıma inanıyorum bu kurşunların adet fiyatı ülkemizde 10 tl civarında.inşallah artık çok ucuza kullanabileceğimiz bir kuşun var ortada herkez için hayırlı olsun.yakında denemelerimi bir video klip şeklinde paylaşıcam etkilerini hep birlikte izler görürüz.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 19 Ağustos 2012, 00:25:50
Valla helal olsun hocam, başka birşey demiyorum. Hele bir de denemelerini seyredelim. Onlar da insallah güzel olursa dadından yinmez. Konunun yakından takipçisiyim. Tekrar eline sağlık..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Ahmet YÖNDEM - 25 Ağustos 2012, 00:20:03
benim de bir mermi doldurma maceram var ama geniş bir zamanda yazarım. faydalı bir başlık olmuş. bilgisini paylaşanlara teşekkür ederim.
bilginin zekatı da onu paylaşmaktır...
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 01 Eylül 2012, 00:05:24
Kurşununu görmek için bayiden aldığım tanınmış bir markanın barutunun ne halde olduğunun resmidir. bu fişeği domuza atsam acaba ne kadar etkili olur.
Evet son kararım.... en güzeli kendi doldurduğun fişek. arkana bakıpta vakit harcama...

yeni tasarım kurşun kalıplarım önümüzdeki haftabaşı gibi görücüye çıkacak insallah.

(http://s11.postimage.org/pnxw4zpqr/IMAG0303.jpg) (http://postimage.org/)
photo upload (http://postimage.org/)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 24 Eylül 2012, 06:08:41
Merhaba
Klıp imalatı konusunda Tokattan Mustafa abinin ve Osmaniyeden Hüseyin arkadaşımın tavsiyeleri sayesinde kalıblarımızı değiştirdik. yeni kalıbımız daha güzel ve daha kullanışlı oldu.  daha sonraki kalıpları 3 + 3 olmak üzere 6 gözlü işleyeceğiz. istenirse üç adetini istenilen bir kalibrede, diğer üçünü başka kalibrede işleyebilirim.  yorumlarınız bekliyorum.

(http://s14.postimage.org/nqtbdgbjx/image.jpg) (http://postimage.org/image/nqtbdgbjx/)
(http://s11.postimage.org/cdeg2rshr/image.jpg) (http://postimage.org/image/cdeg2rshr/)
(http://s7.postimage.org/wduwcfyxz/image.jpg) (http://postimage.org/image/wduwcfyxz/)
(http://s16.postimage.org/pd1zlh5ch/image.jpg) (http://postimage.org/image/pd1zlh5ch/)
(http://s18.postimage.org/pnm9vw8vp/image.jpg) (http://postimage.org/image/pnm9vw8vp/)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Raha BOLAT - 24 Eylül 2012, 10:13:12
Fatih bey helal olsun,bu kurşunla sıvanma derdi ortadan kalkıyor değilmi,yalnız bunları sadece kendiniz içinmi yapıyorsunuz yoksa satacakmısınız,seriüretim olursa birde uygun olursa,diğerlerini sollar.tebrikler.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 06 Ekim 2012, 21:26:20
Merhaba
USTA'larıma bir sorum olacak!
- Domuz fişeğindeki barutu olması gerekenden( 1,5-1,7 gr ) biraz fazla( 2,0 gr ) doldurduğumda;
    1-Merminin(35 gr) hedefe gitmesinde değişiklik olur mu?
    2-Domuza isabet etmesi durumunda domuza etkisi ne olur?
    3-Tüfek namlusuna( 76mm magnum HUĞLU poze ) etkisi ne olur?

USTA'larımın bu konudaki görüşleri neledir acaba?

Teşekkürler
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 06 Ekim 2012, 21:50:18
Usta olarak değilse bile fikrimi paylaşabilirim. Öncelikle; zirve basıncı aşırı yükseltme tehlikesi var. Daha başka; aşırı basınç kurşunun fazla yamulmasına ve havada düzensiz yol almasına sebep olabilir. Daha başka; fazla tepme ile meydana gelecek namlu hareketi de kötüdür. Ayrıca zamanla irkilme alışkanlığına dönüşebilir.

Fişeklerde kullanılan barut cinsi de önemli. Pek az bulunuyor ama Vectan AS türü barutu 1,70 falan koymuş olan birine feleğini şaşırtır. Tüfeğin haline değinmeyeceğim. Konulacak barut yerli MKE veya Vectan A1 falan olursa, 1,70 ile normal bir fişek doldurulabilir.

Özet olarak, genelde kullanılandan fazla barutun bir kazancı olmaz bence. Aksine zararları olabilir. Bence gerek de yok.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 07 Ekim 2012, 23:49:38
Abdullah hocam, Volkan Bey' in dediklerine katılıyorum. Kurşunun hiç deforme olmadığını varsayalım; Hedeften de sapmıyor diye düşünelim; bu durumda tek fark enerjisinde olacaktır. Yani daha yüksek enerjili bir çekirdek göndermiş olacaksınız. Kafadaki ağırlığa göre barut miktarı da artıyor fakat hem kurşun ağır hem de barut fazla olursa, onu atmak için sağlam bir omuz lazım. Usta olarak değil de, sütten dili yanmış biri olarak tavsiyem; 35gr. lık gülle kurşun kullansanız da 1,9 gramı geçmemeniz. Bu da ölçek ile takribi 1.7 ölçek yapar.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: N.Yıldız SÜKAN - 08 Ekim 2012, 00:42:58
Usta olarak değilse bile fikrimi paylaşabilirim. Öncelikle; zirve basıncı aşırı yükseltme tehlikesi var. Daha başka; aşırı basınç kurşunun fazla yamulmasına ve havada düzensiz yol almasına sebep olabilir. Daha başka; fazla tepme ile meydana gelecek namlu hareketi de kötüdür. Ayrıca zamanla irkilme alışkanlığına dönüşebilir.

Fişeklerde kullanılan barut cinsi de önemli. Pek az bulunuyor ama Vectan AS türü barutu 1,70 falan koymuş olan birine feleğini şaşırtır. Tüfeğin haline değinmeyeceğim. Konulacak barut yerli MKE veya Vectan A1 falan olursa, 1,70 ile normal bir fişek doldurulabilir.

Özet olarak, genelde kullanılandan fazla barutun bir kazancı olmaz bence. Aksine zararları olabilir. Bence gerek de yok.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 08 Ekim 2012, 21:59:04
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Doldurduğum fişekleri deneme fırsatım olmamıştı. Cumartesi günü köyde denedim 4 adet gülle kurşun, 2adet 9kuşun attım. sağ omzum ve sağ yanağım hala ağrıyor. geri kalan 25-30 kurşunu nasıl atacağım bilemiyorum. bundan sonra ölçek ile 1,7 gr'mı KESİNLİKLE geçmeyi düşünmüyorum.

 Bu arada kendi kurşun kalıbımı hazır olmuş. Elime ulaşmadı ama bilgisi geldi.  bir taraf 18,3 mm diğer tarafı 16,1 mm. 18,3 mm olanları normal bior tapa ile dolduracağım. 16,1 mm olan kurşunları ise pover tapa ile sabot mantığıyla dolduracağım.
  Sonuçları sizinle paylaşırım.

Sağlıcakla....
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 02 Kasım 2012, 14:40:25
selamünaleyküm sayın ustalarım... bahsettiginiz karışık kırmızı yeşil kare kesimli baruttan sterling kinden şevrotin ve kurşun dolularında kullandım fena degil ama sterling in yeşil yuvarlak kesimli barutu 35gr yuvarlak kurşun için 1.70gr barutun üzerine direkt yuvarlak kurşun tapasını koyup kıvırdıgımda 230m kadar mesafede dürbünle mükemmel atışlar elde ediliyor yani bir pis hayvana kaçma mesafesi vermeden avı elde edebiliyoruz... şimdiki kullandıgım barut ise VECTAN YUVARLAK KESİM YEŞİL RENK...  brenneke kurşun dolusunun fotografını koymuşsunuz 62mm geldigini gördüm fabrika yapımı 28.5gr 70mm kurşunun  boyu 58mm dir fabrika dolumu kurşunun tapası 25 ile 27mm arası degişiyor butapayı 20mm olarak kullanıp agız kıvırmasını fazlalaştırdıgımızda (BAR) YÜKSELMİŞ OLUYOR  bu şekilde yaptıgım dolularla 350m mesafede bir buzdolabını veya trapez sacı delebiliyorum... 1.70 barut hasas terazi ile degil ölçek ile ... denemenizi tavsiye ederim saygı ile

Hüseyin bey, kırmızı - yeşil (AS) barut hafif dolular için çok güzel aslında. Mesela yazın kullanmak için birebir. Fakat şevrotin ve tek kurşun için pek uygun olmuyor. Hızlı yanmalı bir barut. Bahsettiğiniz yuvarlak yeşil olan ise (şu anda benim kullandığım) ölçek ile en fazla 1.7 olmak üzere iyi sonuçlar veriyor. Yanmamış, artık parçacıklar bırakmıyor genelde. Daha yavaş yanmalı bir barut. Eğer 28gr. brenneke kurşun sarıyorsam ki genelde misket sarmam, ölçek ile tepeleme (baya dolu) 1.5 kafi geliyor. Zaten hassas terazide 1,7 gr. veya biraz fazla geliyor.. 32gr. tek kurşunda ölçek ile silme 1.7, eğer 35 gr. misket kurşun ise ölçek ile tepeleme 1.7 sarıyorum. Bu da hassas terazide 1,9 gramı biraz geçiyor. Aslında 35gr. için ağır yanmalı 2,1 grama kadar barut kullanabilirsiniz fakat sertliği cabası olacak. Sizin dediğiniz gibi ağız kapamayı yaparken biraz fazla sıkıştırmak bunu tolere ediyor aslında. Çok güzel bir noktadan yakalamışsınız. Yalnız bu sefer başıma şöyle bir sıkıntı geliyor benim; Sararken fazla sıktırınca, kovan şişiyor ve fişek yatağına sıkışıyor. Bazen tüfek boş kovanı tahliye edemiyor. Bu sebeple sardıktan sonra doldur boşalt yapıp bir defa deniyorum fişekleri.

Son zamanlarda Volkan Bey' in tavsiyesi ile Techna/N barut araştırdım. E-temin ile irtibata geçtim, ellerinde olmadığını fakat gelince bana mutlaka haber vereceklerini söylediler. Eğer bu barut gelirse, daha yavaş yanmalı / çift tabanlı olduğu için magnum dolu sarmanız mümkün. Keçe ve bior tapa birlikte kullanılıp 32gr. tek kurşun sarılabileceğini düşünüyorum. Yüksek barut hakkına sahip fakat tehlikeli basınç üretmeyen ve hızı yüksek bir magnum fişek düşünün.. Bakalım hayırlısı, elime geçerse deneyip paylaşırım inşallah. Geriye birtek kapsül kalıyor. O da eksik oluversin napalım :)

Kısacası yazınızdaki tavsiyelere aynen katılıyorum. Hemen hemen aynı şeyleri denemişiz. Selamlar..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 02 Kasım 2012, 19:22:31
Tarkan Bey eğer Tecna/N gelebilecekse daha iyi ama o olmazsa A0 da muadili. Farkı tek tabanlı olması. Yani magnum dahil uygun barut. Üstelik A0 Sterling'in kullandığı barut olduğundan ellerinde mevcut olması gerek. Tecna nın ülkemizde "şu anda" mevcudiyetinden şüpheliyim.

Bildiğinizi biliyorum ama şu linkte:
http://www.nobelsport.it/public/pages/ENG/schedapol.asp?ProdottoID=559&FamigliaID=0 (http://www.nobelsport.it/public/pages/ENG/schedapol.asp?ProdottoID=559&FamigliaID=0)

dördüncü sütunda 32 g Brenneke kurşuna bir örnek var. Barut(A0) normal miktarda ama hız müthiş ve azami basınç çok normal. Fıstık gibi olur. Gerçi o örnekte verilen kapsül orta kuvvet olanlardan ama o da bulunur herhalde. Olmazsa da eldekiyle deneyerek ayarlanır. Belki 1,90 bile yetebilir.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 05 Kasım 2012, 08:15:55
Tarkan Bey eğer Tecna/N gelebilecekse daha iyi ama o olmazsa A0 da muadili. Farkı tek tabanlı olması. Yani magnum dahil uygun barut. Üstelik A0 Sterling'in kullandığı barut olduğundan ellerinde mevcut olması gerek. Tecna nın ülkemizde "şu anda" mevcudiyetinden şüpheliyim.

Bildiğinizi biliyorum ama şu linkte:
http://www.nobelsport.it/public/pages/ENG/schedapol.asp?ProdottoID=559&FamigliaID=0 (http://www.nobelsport.it/public/pages/ENG/schedapol.asp?ProdottoID=559&FamigliaID=0)

dördüncü sütunda 32 g Brenneke kurşuna bir örnek var. Barut(A0) normal miktarda ama hız müthiş ve azami basınç çok normal. Fıstık gibi olur. Gerçi o örnekte verilen kapsül orta kuvvet olanlardan ama o da bulunur herhalde. Olmazsa da eldekiyle deneyerek ayarlanır. Belki 1,90 bile yetebilir.

Volkan Bey linki görmüştüm ama A0' a özellikle bakmamıştım. Elimdeki barut bitmek üzere. Olmazsa Techna' yı hiç beklemem. Dediğiniz gibi madem tedarik etmekte sıkıntı var, o halde A0' ı tecrübe etmek daha iyi. Kapsül olayını nasıl aşarım bilmiyorum. Hiç olmadı, barutu ayarlayarak kompanse ederim artık. Teşekkürler..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 05 Kasım 2012, 09:06:24
selam tarkan bey dolum için kullandıgınız boş kovanlar sterling ise o kovanlar elle  kıvırmaya dayanmıyor matkapla denedim birtane dolu yapıpıp onun üzerinde kıvırmayı biraz döndürüp iyice ısıttım ama yine sizin dediginizgibi kovan şişiyor ve fişek yatagına girmiyor zorlayıp girse bile bu sefer çıkarması sorun oluyor ben  GFS kullanıyorum yaklaşık olarak 2500-300 civarı kurşun ve şevrotin doldurdum allah'a şükür sıkıntı olmadı şevrotinde dahi 7.40mm 5mm kesik tapa üzerine 16bilye 38gr ölçek ile 1.5 vectan barut.... 5mm kesik tapa 20 bilye 48gr ölçek ile 1.7 vectan barut ile 135 ila 150m mesafede avı elde edebiliyoruz zaten bu pis hayvana kurşun atmıyorum artık yukarda yazdıgım 20 bilyeliden atıyorum bulundugumuz yerde görüş mesafeside 80 ila 100 m arası  degişiyor zaten hayvan kaçmak için ayagını bile kaldıramıyor  isterse 100 -150kg agırlıgı olsun farketmiyor alah' hamdolsun bu aklı bize nasip ediyor ve sizlerle paylaştırıyor saygı sevgi ve dua ile allah'a emanet olun

Hüseyin Bey, şişme yapan kovanların arkasında sadece 12 rakamı vardı. Daha sonra Cheddite marka kovan geldi, onlar da şişme yaptı. Son parti gelen B&P lerde bile gördüm bu durumu. Halbuki 3 sene önceki B&P nin kovanlarında böyle bir sorun yaşamıyordum.  Bir süredir ithalatı durmuş durumda. Şu anda hala Cheddite var elimde. Ağız kıvırmayı elle yapıyorum, fakat derecesine dikkat ediyorum tabi. Çok az bir boşluk bırakıyorum, kafi geliyor. Ben GFS hiç kullanmadım. Nereden, kaç liraya alıyorsunuz acaba?

Bahsettiğiniz doluyu arkadaşım devamlı kullanıyor. 9/0 saçma ile 4 sıra (Her sırada 4 adet saçma) olmak üzere toplam 16 saçma ile sarıyor. Barut hakkı ölçek ile 1,7. Saçmaların üzerinde sanırım kaplama vardı, çünkü parlıyorlardı. Böyle olunca aynen bakırsülfat kaplı 9' lu saçmaları gibi toplu gidiyor. Grupman bariz bir şekilde farkediyor (kendim denedim). Marul tarlasını beklerken, en az 150 metreden bir azılıya atmış. Nasıl olsa düşmez, ama korkutup kaçırırım demiş. Ertesi gün tarlanın sahibi hayvanın ölüsünü gösterince şaşırmış kalmış arkadaş. Gözünüzle görmeseniz, bu mesafelerde 9/0 saçma ile avın düşeceğine kesinlikle inanmazsınız. Ben de benzer bir deneme yapıp 11/0 şevrotinin üzerine bir sıra 9/0 koydum. Çok aykırı olmadı ama sadece tek numara sarmak, karıştırmamak daha uygun oluyor bence. Mesela sizin yaptığınız 20' li dolu gibi. Yine de ben tek kurşunu tercih ediyorum. Hem daha güvenli hissediyorum hem de avı zevkli oluyor. Atacağınız noktayı tespit edip vurmaya çalışıyorsunuz, karambol pek olmuyor. Ya alıyorsunuz ya gidiyor. Nasip artık. Ama sıklığa girince tedbir açısından şevrotin mutlaka olmalı.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 06 Kasım 2012, 08:23:48
selamünaleyküm tarkan bey... GFS  boş kovanlarını bizim burada KAYAAVMARKET VAR TANESİNİ 25 KURUŞTAN ALIYORUM  İL dışınada kargo ile gönderimleri var bol çeşitli bir bayi... benim doldurdugum 20 bilyelilere gelince... bilye çapı 7.40mm yanı 20 cal tüfegin 9lusu... kullandıgım kovanlar 70mm ölçekle 1.5 vectan barut biraz şişkin- üzerine 5mm kesik tapa agırlıkla biraz presliyorum- üzerine 4 erden 4 sıra bilye kapagı koyup matkapla agzını kıvırıyorum kullandıgım tapa kısa oldugundan kıvırma biraz fazla oluyor ama standart fişek boyutunu geçmiyor çıkış hızı piskopat oluyor 170m mesafede domuza kaçma payı bırakmıyor ama ben garanti olsun diye açıkyer bulmakta sıkıntı buralarda en fazla 135m gibi mesafelere atıyorum... bunu 20 bilyeli yaparsam yine herşey aynı sadece 4 bilye fazla ama bunu  80 ile 100 metre mesafeye atıyorum herşey allah ın takdiridir ama bizim göre bildigimiz domuz 100 metrenin içerisinde ise gövdesinin büyüklügüde kar etmiyor aldıgı nefesi bırakamıyor... TARKAN BEY  beni bu dolumlara götüren arazi şartları oldu etrafınız zeytin ve çam agaçları ile dolu ve maki bodur agaçlar  burda mahluk gece çıkıyor havada ayda yoksa görüş çok zayıf yani 60 70 metreyi karaltı olarak görebiliyoruz  tek kurşun koyup güzel bir nişan alıp atma imkanınız sadece ayda 3 -4 gün...  tüfege 20 bilyeli 50gr koyup attıgım zaman yerine göre sürü halinde ise bir fişekle 3 domuzu birden vurdugumda oldu   hayatta bazı şeyleri yaşarsınız ama kimseye inandıramazsınız bazı şeyleride istsenizde anlatmazsınız eger size yardımım olacak birşey olursa baş tacı saygı ile allah'a emanet olun

Allah arzı olsun, eksik olmayın. Şu 50 gramlığı ben de bir deneyeyim. Grupmanını merak ediyorum. 1.5 ve 1.7 ölçek barut ile ne olacak bakalım dağılım. A0 barut ile 1.9 ölçek güzel gelir aslında 50 grama. Yalnız ben bior tapayı merak ediyorum. Fişek biraz uzun olacak ama RC' nin bior tapalı şevrotinlerinin müthiş bir grupmanı olduğunu hatırlıyorum. Bir de bu fişek baya tepecek. Acaba bior tapadaki esneme, tepmeyi azaltabilir mi, ya da azaltsa bile ben bu farkı anlayabilir miyim onu merak ediyorum.

Kaya Av Market' e bakıcam mutlaka, teşekkürler. Sağlıcakla..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 06 Kasım 2012, 16:09:05
selam tarkan bey 16 ve 20 bilyeli şevrotinleri  50cm slug namlu pompalı HATSAN ESCORT MARİN GUARD LA atıyorum namlu kısa oldugundan fişek hızını ve enerjisini kaybetmiyor bilyeler namludan çabuk çıktıgından şahlanma ve geri tepme fazla olmuyor  TÜFEGİNİZİN  NE OLDUGUNU BİLMİYORUM  eger çifte ise kesinlikle kullanmayın derim parmaklarınız kırılacak duruma geliyor  poze veya otomatik ise 4 numara şok ile atın  bu tür fişekler için 66cm veya 71cm tam şoklu namlu tavsiye ediyorlar  yani kendinden şoklu inşallah kazasız belasız umdugunuzu bulursunuz saygı ile allah'a emantolun

Ben de tek kurşunu 47cm HATSAN ESCORT POMPALI :) ile atıyorum. Bazen sıklığa girdiğimiz için şevrotin koyduğum oluyor. Bunun için ATA otomatik tüfeğime 61cm kendinden şoklu namlu yaptırdım. Aynı zamanda çullukta da kullanıyorum. Yalnız, kısa namlu pompalı ile şevrotin atınca çok dağıtıyor. O yüzden 61cm namlu yaptırdım. Sizinkinde dağılım nasıl? Pompalı güçlü atar fakat dağılım yetiyor mu uzak mesafelerde? Deneme atışı yapma şansınız oldu mu?
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 06 Kasım 2012, 17:12:19
bu tür fişekler için 66cm veya 71cm tam şoklu namlu tavsiye ediyorlar...


Bu şavretine tam şok konusu herkesin hemfikir olmadığı bir tanesi ama daha önce paylaştığım bir konuda da verdiğim şu linki inceleyince,

http://www.theboxotruth.com/docs/bot44_2.htm (http://www.theboxotruth.com/docs/bot44_2.htm)

görüldüğü gibi koskoca saçma(şavretin) bile dapdar şokla daha dar grupman vermiş. Demek iri saçma ile geniş şok daha uygun olmayabiliyor. Deneyip görmek lazım.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Çağrı ECE - 06 Kasım 2012, 21:20:40
Bu şavretine tam şok konusu herkesin hemfikir olmadığı bir tanesi ama daha önce paylaştığım bir konuda da verdiğim şu linki inceleyince,

http://www.theboxotruth.com/docs/bot44_2.htm (http://www.theboxotruth.com/docs/bot44_2.htm)

görüldüğü gibi koskoca saçma(şavretin) bile dapdar şokla daha dar grupman vermiş. Demek iri saçma ile geniş şok daha uygun olmayabiliyor. Deneyip görmek lazım.

volkan abi bizde şok darsa namlu çapı darsa ince saçma düşük gramaj daha iyi olur diye bi düşünce var. adamlar şavrotini bile full şokla kullanıyolar, en iyi kaz ördek  tüfekleri dedikleri benelli sbe2  ler dar çaplı, ağır hindi fişeklerini full şoklarla kullanıyolar daha birsürü örnek vardır
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 06 Kasım 2012, 21:37:06
bende tecna barut  ve a0 barut var vectanda var ama kurşun doldurmuyorum...tecna barut lambronun 36 gram biturbo ve 36 gram superlambro ile biturbo 38 fişeklerinde var.birde mirage 40 gram fişeklerde vardı..belki bir kaç fişek alıp bozup denersiniz diye yazdım..en iyi netice tecna barut ile sonuç alırsınız..

https://www.fisekmarket.com/default.asp?git=9&urun=7#. (https://www.fisekmarket.com/default.asp?git=9&urun=7#.)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 06 Kasım 2012, 22:14:01
Hüseyin ustam, 138 adımda 16 saçmadan 6 isabet oldukça başarılı. Namlu kısa olduğu için namlu ağzı basıncı çok olmuyor ve saçmalar fazla dağılmıyor tahminimce. Ama ölçek ile 2.1, hele ki bahsettiğiniz barut için biraz fazla geldi bana. Neredeyse hassas terazide 2,30 gr. gelir. Delip geçmek yerine hayvanın içinde kalması daha iyi olmaz mı acaba? Mesela aynı doluyu hassas terazi ile 2,00 gram koyarak sarsanız, belki isabet eden saçma adedi de artar. Tahribatının düşük olacağı akla gelebilir fakat hiç de yetersiz olmaz bence. Keza sizin dolunun saçmaları delip geçiyorsa, bunlar kesinlikle organlarda kalacaktır. Tecrübeleriniz baya fikir verdi bana. Teşekkür ederim..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 06 Kasım 2012, 22:16:38
Yazınızı geç gördüm. Anladım, ben de öyle düşündüm zaten. Teşekkürler..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 06 Kasım 2012, 22:52:02
yakınlarda olsanız bir miktar deneme amacı ile verebilirdim.ama hem çok fazla  yok hemde devamı yok.ama bulabileceğiniz fişekleri yukarıda belirttim.remington da olması mümkün değil.italyan malı remingtonlarda baschieri pellagri barutu var..amerikan fişeklerdeki barut ise bir birine benzeyen siyah toz şeklinde kurşuni renkte barutlar var.bu barutlardan bir miktar bulunma şansı var..

http://ilan.yabantv.com/ilan/57004-av-fisegi.aspx (http://ilan.yabantv.com/ilan/57004-av-fisegi.aspx)  bu ilandaki muammer abi de bir miktar amerikan barutu vardı satıyordu bana teklif etti ama ben ihtiyacım olmadığı için almadım..alan olursa dolum gramajları ile bilgi verebilirim.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 07 Kasım 2012, 16:33:56
volkan abi bizde şok darsa namlu çapı darsa ince saçma düşük gramaj daha iyi olur diye bi düşünce var. adamlar şavrotini bile full şokla kullanıyolar, en iyi kaz ördek  tüfekleri dedikleri benelli sbe2  ler dar çaplı, ağır hindi fişeklerini full şoklarla kullanıyolar daha birsürü örnek vardır

Çağrı kardeşim o dediğini ben de kesin kural olarak kabul edemiyorum. Çünkü bu gibi başka örnekler de var. Yine de işini bilen avcılar deneyimlerine göre böyle bulmuşlarsa, o tüfeklerle ve fişekleriyle öyle olmuş olabilir diyorum.

Bir de, Amerika'da ve bazı Avrupa ülkelerinde kaz ve ördek avında çelik saçma mecburi. Amerika'da 1992' den beri malum.. O avlarda o fişeklerin iri saçmalı ve nisbeten açık şoklu olanları kullanılıyor. O da Allah'ın emri olduğundan değil de, öyle işte. Belki kimi avcıya göre bununla alakalı yargılar da olabilir; eğer öyleyse.

Hatta yukarıdaki linkte her zaman kapalı şok daha toplu göndermiyor. Aksi durum da mevcut. Önce yazdığım gibi, her fişekte denemek gerek.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 07 Kasım 2012, 16:39:28
Hüseyin Bey, verdiğim linklerde mesafeye göre bilgiler de verilmiş. Verdiğim her iki link aslında 3'er 4'er sayfadan birer tanesi. Altlarında "Next Page" , "Previous Page" yazan yerlere tıklarsanız yazının kalan bölümlerini görebilirsiniz.

Amerikan barut konusunda Polat Bey yardımcı olacaktır ama her Amerikan barut da tek kurşun dolumuna uymaz. Barutun cinsini öğrenmeden tek kurşun doldurmayın. bazı Amerikan barutlarının zirve basınçları oldukça yüksektir.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 07 Kasım 2012, 17:55:29
amerikan barutlarında bizim ölçülerden -0,30 yapın fazla sorun olmaz..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 08 Kasım 2012, 13:23:35
muammer abi deki barutun fiyatı aslında normal aşağı yukarı 380-400 fişek dolumu yapar 160 tl kutusu fişek başına 0,40 kr gibi bir fiyat çıkıyor.amerikan fişeklerinin piyasa fiyatı malum..ayrıca o barut bildiğim kadarı ile eski federal ve remingtonlarda kullanılan barut..ben de orjinal amerikan tapa boş var kıvrılmamış barut bir miktar var.bende bir kutu alacağım.1,00 gram barut ile 31 gram orj winchester tapa ve kovan ile dolum yapacağım.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 12 Kasım 2012, 09:22:09
Selamlar.. Yok henüz denemedim. Benim denemem baya zaman alır, yavaş adamım ben :) Önce güzel bir hedef bulucam. Sonra tüfeğe sabit bir ayak yapıcam. Bu sırada da fişekleri nizami bir şekilde sarmam lazım. Hepsinden önemlisi 16 ve 20 li bilyalardan yok elimde, önce onları tedarik edicem. Yani baya zamanımı alır benim bu denemeler :) Yapınca buraya resimleriyle birlikte atarım inşallah..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 12 Kasım 2012, 20:41:16
İşinize karışmak gibi olmasın ama isterseniz şavretinlerinizi de kendiniz dökebilirsiniz. Şu tek kurşun kalıbı gibi şavretin için de olabilir. Kalıp CNC ile yapılınca güzel de olur bence, neden olmasın.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 13 Kasım 2012, 08:32:53
Maaşallah Hüseyin hocam, tam gaz üretime devam :) Şu GFS' nin boş kovanlarından bahsetmiştik ya, gözümün önünde duruyormuş ta görmemişim. Zuber GFS kullanıyormuş meğer.. RİO' nun boş kovanının resmini çekip buraya bi atabilir misiniz? Bir de şevrotin için aldığınız tapayı.. Hatta GFS ve RİO' nun boş kovanları ile şevrotin tapasını ve sardığınız fişeklerden (16 ve 20' li) birer tane yanyana koyup aynı karede bir resim çekebilir misiniz? Valla çok makbule geçer bunları gönderebilirseniz. "Şimdiden Teşekkürler" diyeyim de psikolojik baskı olsun :)

Volkan Bey, hatırlıyorum ben dokuzlu kalıplarını. Yurtdışı sitelerinden birinde görmüştüm. Çok da başarılı oluyor. Hepsi aynı ebatta ve yusyuvarlak, çok güzel saçmalar çıkıyor. Abdullah Bey de rahatlıkla yapabilir bu kalıplardan aslında.. 
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 13 Kasım 2012, 12:26:21
rio boş kovanlar tabanlarında yıldız olanlardır.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 13 Kasım 2012, 15:01:49
Hüseyin hocam çok saol, sadece resimlerini gönderebilirsen o da kafi benim için. Zaten nasıl olduğunu ayrıntılı konuştuk. Ben de aynı malzemeleri kullanarak doldurucam. O zaman denerim inşallah. Yük olmak istemiyorum. Sonuçlarını da yazarım buraya (grupmanına bakarak). Yine tabi ki tecrübeleri paylaşıcaz. Ama şöyle de olabilir; 5 değil de 1' er tane gönderirsen, ben de kendi sardığım 76mm B&P çift tapalı tek kurşun (Benim tabirimle yarı magnum) olanlardan ve yine 76mm 40gr. 4 No ördek fişeklerinden yollayabilirim. Bence yeterli olmasa da 4 senede gelebildiğim nokta ancak bu. Yine de domuzun önünü arkasına çeviriyor, tereddütün olmasın :) Daha iyi olabilirdi aslında. Çünkü hala problemler yaşıyorum. Şu yeni fikirlerin, denemelerin sonu gelmiyor anlıyacağınız. Çözücez inşallah.

Polat Bey teşekkür ederim, elimde varmış RİO' nun boş kovanlarından..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 17 Kasım 2012, 21:55:45
Herkese merhaba;
Bu aralar kalıp işlerimiz daha da arttı. Balık olta kurşun kalıpları da yapmaya basladık. Bununla birlikte yeniliklerimizde var. Metal sapları sıcak kalıpta tutmak zor oluyordu. Hazır bakalıt kaplı saplar bulduk. İnsallah salı-çarşamba gibi elimize ulaşacaktır.

Bunun haricinde Tokattaki Mustafa abim kalıp arşivinden 1-2 kalıp gönderdi. Hüseyin 'in istediği kurşun kalıbının nasıl olacağı konusunda araştırma yaptık fikirler geliştirdik. Federer kursunda söyle bir avantaj da olacaktır. Maça ( Kurşun ortasındaki boşluk bırakmaya yarayan seyyar parça) boyunu değiştirerek çekirdek ağırlığını değiştirbileceksiniz.  ister 28 gr, ister 32 gr, istersen 36 gr. senın keyfine isteğine kalmış.
Bu kalıptan çıkan kurşun 24 gr civarında. Çapı 17 mm boyu ise 15 mm. bizim kalıplarda boyunu 20 mm ye çıkarmayı düşünüyoruz. Temin avdan aldığım Pover tapanın kurşun haznesi çap 17mm boy ise 20 mm. Onun kadar olsun diye düşünüyoruz.

Maça dediğim aşağıdaki resimde gördüğünüz kalıbın ortasındaki parça. Bizim yapacağımız kalıp tekli değil yine 4lü falan olur diye düşünüyoruz. Resimdeki kalıpta bulunan kurşun kesme aparatı bizim kalıplarımızda olmayacaktır.

Üretilen İlk kalıp Hüseyin arkadaşıma gönderilecektir.

Bu arada Aklıma gelmişken şunu belirtmek isterim. Bizim bu kalıp üretiminin mimarı Hüseyin ÜSTÜN'dür. Eğer 'kurşun kalıbı arıyorum' diye ilan vermeseydi, bizde bu işe girmemiş olacaktık.


Bu fikri aklımıza düşürdüğün için sana çok TEŞEKKÜR ederim HÜSEYİN...

.jpg](http://1.imgland.net/jNH3b].jpg) (http://1.imgland.net/jNH3b)

(http://1.imgland.net/bjy6cE.jpg) (http://1.imgland.net/bjy6cE.jpg)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 17 Kasım 2012, 22:36:44
Bu arada sipariş üzerine balık olta kurşun kalıplarıda imal etmeye başladık. Armut kurşun (20gr-150gr arası) , fırdöndülü kurşun(20gr-150gr arası) , iskandil kurşun(100gr-250gr arası) , dalgıç ağırlık kurşunu (1kg, 2kg) kalıplarını imal edebiliriz.

(http://2.imgland.net/bxPJDC.jpg) (http://2.imgland.net/bxPJDC.jpg)


dn2r3.jpg](http://1.imgland.net/]dn2r3.jpg) (http://1.imgland.net/)

(http://1.imgland.net/AycrbE.jpg) (http://1.imgland.net/AycrbE.jpg)

(http://2.imgland.net/P0T7D.jpg) (http://2.imgland.net/P0T7D.jpg)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 27 Kasım 2012, 02:45:08
Eeee hüseyin herkez düşmüş iş güç derdine, ekmek peşine.....
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 27 Kasım 2012, 08:04:48
Henüz deneyemedim ustam. Dener denemez buraya yazarım inşallah..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 27 Kasım 2012, 10:36:43
selam tarkan usta... yeni denemeler yaptım temin avdan REMİNGTON 15 BİLYELİ ŞEVROTİN SİPARİŞİ VERDİM BİRDE İZMİRDEN FİŞEK MARKETTEN LAMBRO SİLVER MAGNUM BRENNEKE 39GR KURŞUN... REMİNGTON PAKETTE 5 ADET VAR 25TL LAMBRO PAKETTE 5 ADET VAR 17.5TL... lambroya birşey demem hakkını vermişler. ama remington o parayı degecek fişek degil. atılabilecek enbüyük adımlarla 102 adım yani tahminen 95 -100m remington 6 ile 7m arası genişlikte dagılım yapıyor... kendi dolularımla aynı hedefe atış yaptıgımda  12 bilyelilerde 2m gibi genişlikte ileriye dogru dagılım yapıyor... 20 bilyelilerde 3-4m genişlikte ileriye dogru dagılım yapıyor... kendi dolularım remingtondan 1 kat daha  toplu ve daha tahripli grupman yaptı... bende oturdum 316 adet 20 bilyeli 50gr fişek doldurdum kolinin agzını bantladım kaldırdım... daha birçokşey oldu ama gözle görmeyince insan inanamıyor...  allah'a emanetolun 

Ustam senin fişeklere talibim, tanesine 5 TL veririm :)  Valla çok güzel sonuçlar bunlar. 50gr olana kaç gr ya da kaç ölçek barut koydun? Barut A1 miydi?

Lambro' yu biliyorum, çok methediyorlar. Kuş saçmasında da başarılı.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 27 Kasım 2012, 11:53:53
https://www.fisekmarket.com/default.asp?git=9&urun=1109 (https://www.fisekmarket.com/default.asp?git=9&urun=1109)

bu fişek tecna barutlu bu barut magnum fişek barutudur.bu baruttan olan diğer lambro fişekler superlambro 36 biturbo 36 biturbo 38 classic 34...

linkteki kurşun müthiş bir domuz fişeği 75-100 metre aralığında hızından fazla bir şey yitirmiyor etkisi de mükemmel...
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 27 Kasım 2012, 11:54:45
eskiden maionchi fişek kullanıp memnun kalanlar lambro fişeklerinde aynı dolum malzeme ve ölçeklendirme olduğundan gönül rahatlığı ile kullanabilirler..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 29 Kasım 2012, 08:49:55
Ustam 5 TL derken şaka yaptım ben, fişeği övmek için söylemiştim. Biliyorum, söylesem numunelik gönderirsin, eksik olma. Ben de çok fişek sarıp çok denemeler yaptım. Yani o özel fişekler bende de var :) Hani daha önce de söyledim ya, hemen hemen aynı şeyleri yapmışız diye; demek ki bu işle uğraşanların karşılaştığı durumlar birbirine çok yakın. Geçilen merhaleler de aynı. Şu anda Tecna bekliyorum ben de. E-temin ile görüşmüştüm bir süre önce. Ellerine geçer geçmez arayacaklarını söylediler. Aynı işi görmese de, A0 ile de magnum sarabilirsin. Volkan Bey ile konuşmuştuk bunu, ben de o anda öğrendim. Zaten siteden girince değerlerini görebiliyorsun. Tecna gelene kadar kullanılabilir yani. Sağlıcakla..   
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 29 Kasım 2012, 19:01:46
hüseyin kardeş kendin yapıyorsan  bir fişeği sorun yok ama hiç bir şey bulamayanlar ya da yapmaktan anlamayanlar üşengeçlerde var.sen ben meraklıyız ya diğerleri ? bu yüzden alan alır yapan yapar bizler gibi...ben barut konusunda sizden şanslıyım.bende tecna jk6 a0 a1 d20 barutlar var..daha bir çok varda az miktarlarda..eğer tecna barutu hassas terazide 1,90 kadar tcna istiyorsan fiyatı daha makul olan
https://www.fisekmarket.com/default.asp?git=9&urun=7 (https://www.fisekmarket.com/default.asp?git=9&urun=7)
yada
https://www.fisekmarket.com/default.asp?git=9&urun=8 (https://www.fisekmarket.com/default.asp?git=9&urun=8)

bu arada barut ölçüsü veriyorsun ama hassas terazi ile mi yoksa başka ölçeklemi veriyorsun tam anlayamadık..ölçünü hassas terazi ile verirsen daha doğru olur.çünkü diğer ölçekler hiç bir zaman gerçeği yansıtmaz..


alırsın ve malzemeyi kullanırsın..oradan artacak malzeme ile zaten başka fişek dolsurusun bu da maliyetini düşürür..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 29 Kasım 2012, 19:24:01
daha tahtalı pek başlamadı zaten bergama av konusunda pek şanslı bir yer değil..kasım ayında 3-4 kez tahtalı avına gittim her seferinde 1 kuşa atıp o kuşlarıda vurdum..ilk avımda lambro classic 32 ikinicide lambro brown 33 üçüncüde lambro a1 special denedim..1 er fişek 1 er cansız kuş daha ne olsun av oldu da biz mi vurmadık :)  bu arada tüfeğim miroku 71 cm namlu 1-3 şok....
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 02 Aralık 2012, 03:46:20
Arkadaşlar;
Çok methettiğiniz VEKTAN baruttan arıyorum. ama bulamadım.
nereden temin edebilirim? satan var ise 250 gr bile benim işimi görür.
Tlf: 05053005200 Teşekkürler
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 02 Aralık 2012, 18:19:27
zor bulrsun ..sterlingin sattığı barut d20 olabilir..senin aradığın bende var.. a type vectan yazan 500 gramlık sarı yuvarlak teneke ambalaj olacak..aynı şehir olsak ben veririm. ama kargo sorunlu..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 02 Aralık 2012, 20:05:37
Sizin kentte Sav Market veya Temin Doğa Sporları diye bir yer olmalı. Orada bulursunuz. İki tip olabilir oradaki. Ya D20 ya A1. Muhtemelen A1.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 04 Aralık 2012, 18:37:17
Sizin kentte Sav Market veya Temin Doğa Sporları diye bir yer olmalı. Orada bulursunuz. İki tip olabilir oradaki. Ya D20 ya A1. Muhtemelen A1.
Sav marketi bilmiyorum ama Temin avda yok. MKE ve STERLİNG var. 2 hafta önce aldım daha MKE.
Çok methettiniz kullanmak istedim. Tahtalı sıkısında ve domuz kurşununda denemek istiyorum.
Gerçi kalıp yetiştimeye uğrasırken kendime kalıp yapamadım ya.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 04 Aralık 2012, 18:41:55
zor bulrsun ..sterlingin sattığı barut d20 olabilir..senin aradığın bende var.. a type vectan yazan 500 gramlık sarı yuvarlak teneke ambalaj olacak..aynı şehir olsak ben veririm. ama kargo sorunlu..

kargoda nasıl bi sorun olabilir? kargo haricinde nasıl izmire gelen birileri vasıtasıyla alabilir miyim?
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 04 Aralık 2012, 19:31:30
ölçekler ile hassas terazi arasında mutlaka fark olacaktır.ben verdiğim tüm ölçüleri hassas teraziye göre veriyorum.iyi bir fişek doldurucusu muhakkak hassas terazi kullanmalı bence.
vectan tecna arasında ki fark taban farkı ile yanma hızı ve itme tipidir.tecna çift tabanlıdır.vectan tek..iki barutu aynı kapsül aynı gramajda doldudursanaız patlama tepme farkı çıkar..

a1 genelde 32-34 aralığı fişeğe uygun iken
http://www.nobelsport.it/public/pages/ENG/schedapol.asp?ProdottoID=558&FamigliaID=0 (http://www.nobelsport.it/public/pages/ENG/schedapol.asp?ProdottoID=558&FamigliaID=0)

tecna  36-42 aralığı fişek dolumu için daha uygundur.
http://www.nobelsport.it/public/pages/ENG/schedapol.asp?ProdottoID=564&FamigliaID=0 (http://www.nobelsport.it/public/pages/ENG/schedapol.asp?ProdottoID=564&FamigliaID=0)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 04 Aralık 2012, 19:33:07
Bursa'yı bilmiyorum. Belki ilçesidir. Şöyle;

Temin Doğa Sporları Tekstil Elektronik Sanayi Ve Ticaret Ltd.Şti.
Adres            : Haşim İşcan Cad. No: 20  Osmangazi / Bursa - Türkiye
Telefon         : 0224 222 38 38   
Belgegeçer   : 0224 224 02 30     
Gsm              : 0555 960 02 38
E-Posta         : [email protected]


Tecna/N barutu fişeklerin içinden başka yerde hiç duymadım. Zor bulunur. Sterling barut denen şey zaten Vectan barutlarının aynısıdır. Nobelsport(Fransız) firmanın barutudur. Belki bir düzineden fazla çeşidi vardır. 28 g kurşun için Vectan A1 iş görür ama 32 g ve üzeri kurşunlar için ideal olan Tecna/N ya da Vectan A0 olabilir. Tecna en ideali.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 04 Aralık 2012, 20:03:07
şu anda sterlingin sattığı d 20 barut..vectan sarı teneke olan..

http://www.armas.es/foros/municion-y-recarga/vectan-a1-t953222.html (http://www.armas.es/foros/municion-y-recarga/vectan-a1-t953222.html)  a1 vectan

http://www.turac.com.tr/html/urunler.html (http://www.turac.com.tr/html/urunler.html)   baruttan bakın d20 var vectan satışı yok
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 05 Aralık 2012, 08:37:47
Ben de Tecna' yı bekliyorum. Temin Av ile görüşmüştüm, arayacaklarını söylediler (umarım).

Şu anda kullandığım barut d20. Daha önce Turaç' ı aradığım zaman, bundan sonrası için A1 üretileceğini ve benim aldığım d20' nin piyasaya çıkmayacağını söylemişlerdi. Bu konuşmayı Şubat ayında yapmıştım. Hala d20 piyasada bulunuyor sanırım.

Bunların hepsinden önce ise şu barutu kullanıyordum - http://file.yabantv.com/1/1/1/1/1/1/0/1/1/0/1/0/1/file/16234_ilan_1_kck.jpg (http://file.yabantv.com/1/1/1/1/1/1/0/1/1/0/1/0/1/file/16234_ilan_1_kck.jpg)
Çok memnundum ama uzun bir süredir bulamıyorum. Tepmesi d20' ye göre biraz daha azdı. Veya daha tok geliyordu diyeyim. 30-32gr. tek kurşun sarıyordum. Rahatsızlık vermiyordu.

Bir ara ise AS geldi. Hızlı yanmalı ve hafif dolular için. Barutu görmeden almamak lazım. Veya görmeden sipariş veriyorsanız, satıcının baruttan tam olarak anlıyor olması gerekli ki istediğinizi yollasın. Ya da var-yok desin..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 05 Aralık 2012, 10:17:51
as barut 28 gram mirage trap fişeklerinde kullanıldı..28-30 aralığı için iyi bir barut..

tarkan bey dediğiniz baruttan 1 teneke bende var....

tecna barutu perakende almak imkansız..yenilerde yaf 36 kalibrelerde kullanmaya başladı..türkiyede getirise turaç getirir ama perakende satış olmaz diye biliyorum.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 05 Aralık 2012, 11:24:42
Peki toptan derken miktar nedir acaba? Yani kaç kiloya kadar perakende olarak geçtiğini biliyor musunuz? Eğer uçuk rakamlar çıkarsa, bu barutun keyfini süremeyeceğiz demektir.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 05 Aralık 2012, 15:21:44
biliyorsunuz barut satışı pek yok.kimse bu yüzden bu işlere girmiyor.ancak dolum amaçlı getirenler piyasaya veriyor.sterling gibi...gelenler fıçı şeklinde geliyor bildiğim kadarı ile ve bayağı ağırlar!.ben teneke şeklinde perakende satılacağını pek tahmin etmiyorum.bende tecna var ama başka şekilde elde ettim ve deavmı yok..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 05 Aralık 2012, 15:40:09
Tamam teşekkür ederim. Eldeki imkanlarla uğraşıcaz artık.. Veya bir yolu var aslında. Tecna kullanan bir markanın fişeklerini koli bazlı alıp fişeği dağıttıktan sonra barutu alınabilir. Saçmalar nasıl olsa kullanılır. Tapa da işe yarar. Zarar sadece tek bir kovan kadar olur. Yani 25Krş civarı. İlla da Tecna sarıcam denilirse bu yapılabilir. Sonuçta magnum sarmaya çalışıcaz. Piyasadaki magnum fişeklere göre her halükarda ucuz olur.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 06 Aralık 2012, 10:10:08
tecna kullanan fişekler

lambro biturbo 36
lambro superlambro 36
lambro demimagnum 40
lambro classic 34
mirage winter 40 gr
ve bazı magnum fişekler..

firmalar lambro gibi kullandığı barutları belirtmediğinden bilmemiz zor oluyor..
lambro 36 larda 1,90 gr gibi barut var..bilginize...

bendeki tecna jk6 sidna c7 a0 a1 206  206 sv barutlar da zaten fişeklerden elde edilme ama çok ekonomik şekilde :)   
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 06 Aralık 2012, 11:24:09
Tamam teşekkür ederim :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 06 Aralık 2012, 20:30:14
Bugün TEMİN AV'a gittim. Oradaki abiyle konuştum. Sterling in barutu D20 barutmuş. onlar da TURAÇ'tan alıyormuş. Turaç D20 baruttan baska barut satışı yapmıyormuş.
LAMBRO nun Direkt 32gr aldım çulluk için birde Remigton un keçe tapa 32gr aldım. çullukta deneyeceğim. onun haricinde ördek, tahtalı, tavşan vb. avlar için kullanacağım fişekleri de kendim dolduracağım. 34 gr, 36gr ithal fişek almaya kalktığımda kutusu 25-30 tl civarında. ben o fiyata istediğim kalıtede istediğim özellikte fişeği zaten kendim imal ederim. Bıldırcın ve çulluk için fişek doldurmayı şimdilik düşünmüyorum ama çok kızarsam onları da kendim doldururum.
 TEKNA barut bulabilirsem 36gr domuz kurşunu için kullanacağım.  POLAT BEY bu konuda sizden yardım bekliyorum.
Selametle...
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 06 Aralık 2012, 21:23:04
Barutlar ve özellikleri;

Tablolardan anladığım kadarıyla 32gramlarda A1 barut, 36 gramlarda A1 SP, 40 gr magnumlarda ise A0 kullanmamız uygun olacak.

Ama nerden bulacağız bu kadar çok çeşit barutu?

(http://2.imgland.net/sRSDz-.jpg) (http://2.imgland.net/sRSDz-.jpg)

(http://3.imgland.net/B8-lc.jpg) (http://3.imgland.net/B8-lc.jpg)

(http://1.imgland.net/9lWrmM.jpg) (http://1.imgland.net/9lWrmM.jpg)

.jpg](http://4.imgland.net/tUBBs].jpg) (http://4.imgland.net/tUBBs)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 06 Aralık 2012, 22:24:08
35 gr kursunu 600-700 m/s hız bence zor bi hız Hüseyin.
o na omuz dayanmaz. Pompalıda nasıl olur bilmem ama süper poze de adamın yüzünü gözünü morartıyor. hemde 1,9 MKE barutu ile olduğu halde....
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Bülent SALIK - 07 Aralık 2012, 06:45:58
Hüseyin kardeşim senin doldurduğun fişeklere hayranım ama tehlike sınırlarındasın Allah muhafaza kendini sakatlayabilirsin bizim silahlarımız yivli silah değil ve belli bir bara kadarda dayanma gücü var bende vursan 92 a ile 2.10,1.90 ve en son 1.70 barutla denedim en ideali 1.70 ile doldurulan fişekler benim doldurduğum fişekteki tek kurşun 33.5 g ağırlığında mke barutuyla ve sterling barut ile 100 m mesafedeki su dolu yağ tenekesini dağıtıyorum tabbi bu arada Abdullah ORUÇ ustamdanda Allah Razı olsun kalıbımıda yaptığı için.Bu arada dün temin avı aradım tecna barut için bir hafat içinde gelecek dedi fiyat vermedi geldiği zaman buradan duyuracağım.Herkese selamlar rasgele Hayırlı Cumalar.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 07 Aralık 2012, 08:38:19
Tecna' ya sevindim. Gelsin de siparişini verelim inş.

Hüseyin Ustam, yaptığın denemelerde fişeklerin hızlarını birbirleriyle kıyaslamışsın ya, onları neye göre ölçüyorsun? Demek istediğim, tepme gücü yüksek olanın hızını da yüksek olarak mı kabul ettin?
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 07 Aralık 2012, 09:07:17
tecna barut da nobelsportun üretimi...aslında başka güzel barutlar da var ..b&p fiocchi cheddite de barut üretiyor.dynamit nobel var..maxam var..var oğlu var.bizler biraz şanssızız.yurtdışı sitelerde  bir çok dolum üzerine forumlar paylaşımlar var.hatta kitaplar bile satılıyor.bende de var ama amerikan barutu ile ilgili.avrupa ile olanını bulamıyorum.

normal barut ile namlu çıkış hızları trap fişeklerinde 450 m/s olan extrem fişekler var.bunu 500 e de çıkarırsın ama tepme artar. 35 gram fişeği 2 gram üstü uygun barut ile 600 m/s ye çıkarmak mümkün ama güvenlik açısından uygun bulmuyorum.tüfeğin şokunda sıkıntı yaratabilir.el kundağı veya başka bölgelerde çatlama yapabilir.kısaca çok sağlam silah gerekir.yerli tüfeklere hele üzümlü kasabası üretimi tüfeklerle bu işler olmaz.bu iş için yine en iyi barut tecna..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 11 Aralık 2012, 09:13:43
Anladım ustam, saol. Bu fişekleri en başta sararken böyle sonuçlar alacağını bilmiyordun o zaman. Daha sonra orjinal avrupa fişeklerle karşılaştırınca test etme şansın oldu anladığım kadarıyla. Valla sonuçlar gayet güzel. Domuzun önünü arkasına çevirir. Bir de, Avrupa fişeklerin Ar-Ge' lerine adamlar milyonlar yatırıyor. Belli bir standartları var. Otomasyon oturmuş, dünya markası olmuşlar. Bizim sardığımız fişeklerin bunlarla kıyaslanmasını bekleyemeyiz zaten. Bizimkiler aslında tam karadüzen oluyor bunların yanında. Bu yüzden sadece attığımız avı uygun mesafede ve yeterli şiddet ile düşürse bile yeterlidir bence. Biz uğraşlarımızla bunu ayarlayıp istediğimiz özelliklerde fişek sarabiliyorsak başarılı olmuşuzdur. Çok da incelemeye gerek yok. Benim fikrim, bu aldığın sonuçlar fazlasıyla kafi ustam..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 11 Aralık 2012, 20:03:25
http://www.siarm.it/product_info.php?cPath=96_99_107&products_id=538 (http://www.siarm.it/product_info.php?cPath=96_99_107&products_id=538)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 12 Aralık 2012, 07:40:24
"O kadar da zor değil. Aynısını yapın, sizinkiler de bunlar gibi olsun" mu diyorsunuz?  :) 

Güzel bi site. Bende sık kullanılanlarda duruyo. Ara ara bakıyorum..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 12 Aralık 2012, 15:17:01
ben bunları kendime referans almam ancak aynı ölçüleri kendimde aşağıyukarı deneyerek buldum ..malzeme çeşidimiz az maalesef.fişek kese kese bakmadığım tartmadığım pek kalmadı.fişekteki hızdan ziyade elimdeki tüfeğe uygun fişeği yapma merağı var bende. bu ölçüler otomatikte farklı pozede farklı namlularda farklı etki gösterebiliyor.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 12 Aralık 2012, 15:50:04
Ben de birebir uygulamıyorum. Sadece barutun miktarını veya hızını merak ettiğimde açıp bakıyorum. En azından barutun standartını öğrenmiş oluyorum. Ama kendi sardıklarım da yine bu değerlere yakın oluyor. Atıyorum; adam 1,65gr. barut demiş ise ben belki 1,75gr. koyuyorum fakat daha geniş şokla atıyorum. Ya da kafadaki ağırlığı kendime göre değiştiriyorum vs.. Zaten bakacağımız kaç çeşit barut var ki.. Yine de fikir açısından çok faydası oluyor. Mesela geçen sene kendi sardığım 10 numara - 30 gr. saçma - 1,55 gr barut - Keçe tapa fişeklerdeki verimi hiçbirinde alamadım. Çulluğu çaput yapıyordu resmen. Hiç kan göremiyordum. Saçmalar tüyü ete sokup yakmıştı, fitilleme dedikleri şey.. Resmini atayım:

(http://s16.postimage.org/52ck1b7yd/Fitilleme.jpg) (http://postimage.org/)
image hosting sites (http://postimage.org/)

Yani dediğim gibi, faydası oluyor baya..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 12 Aralık 2012, 18:58:00
 çok güzel sonuç..keyif verici..bu fişektrki barutunuz nedir?
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 13 Aralık 2012, 08:08:15
çok güzel sonuç..keyif verici..bu fişektrki barutunuz nedir?

En son Sterling D-20 barut gelmişti, onunla sardım. Ben gidip kendim görerek almadığım için biraz şansa kalıyor işim. Barutun hangi çeşit olduğunu direk anlayabilen bir satıcı olsa çok güzel olacak. Temin Av' dan ümitliyim inşallah..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 13 Aralık 2012, 08:14:06
selam tarkan usta :) fotografını koydugun ( a teype vectan) ile 50gr şevrotin 35gr misket kurşun doluları yapıyorum 100m için piskopat sonuçlar elde ediyorum benimde bahsettigim barut aynı 16 ve 20 bilyeli dolularıda bu barutla dolduruyorum saygı ile alah'a emanet

Ustam o da Fransız baruttu. Çok da güzeldi. Hatırladığım kadarıyla A1 Vectan. D20' ye göre tepmesi biraz daha düşüktü. Fakat ağır doluları o kadar rahat sarabiliyordum ki, çok memnundum. 2010 senesinin içinde kaynağı kesildi, birdaha bulamadım. Ankara' da heryer Sterling satmaya başladı. Tedarik edebileceğimiz biryer var mı şu an?
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 13 Aralık 2012, 08:17:21
yok onlarda aldıkları yerin lafını söylüyor. geliş gidiş bu işlere gireceğim zaten barut malzeme fişek niyeti bozmaya başladım :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 13 Aralık 2012, 08:22:46
Valla ilk müşterin benim ustam :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 14 Aralık 2012, 12:25:04
Polat bey; Ben hemen 500 gr A1 ve 500 gr A0 barut siparişi verebilirim... ;)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 14 Aralık 2012, 13:24:44
a1 de var a0 tecna jk6  var ama devamı yok :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Bülent SALIK - 14 Aralık 2012, 18:42:22
Polat kardeşim bende müşterin olurum
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 14 Aralık 2012, 19:00:09
iş çıkaracaksınız başıma :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 15 Aralık 2012, 09:16:32
Polat bey;
mesaj kutunuz dolu olduğu için özel ileti gönderilemiyor size.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Murat KORKMAZ - 15 Aralık 2012, 11:31:39
herkese öncelikle selamlar bende kendim dolum yapıyorum 34,5 gr misket kursun 1,70 mke barut kullanıyorum bu işte daha yeniyim mesajlarınızı okuyorum bende iyi bir barut almak isterim. fişek doldurmada en iyi sonucu almak için pratik yöntemler nelerdir ağırlık verdiğim konu kurşun dolumu.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 15 Aralık 2012, 11:48:26
Murat;
bu konuda bu gune kadar fişek dolumuyla ilgili çok fikir tecrübe paylaşıldı. bence 1. sayfadan itibaren hepsini oku...
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Murat KORKMAZ - 15 Aralık 2012, 12:07:08
yazıların hepsini okudum gerekli bütün bilgileri almış oldum teşekür ederim. tezgah üstü matkapa takılacak kıvırma aparatını neren bulabilirim
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 15 Aralık 2012, 19:43:08
fişek kıvırma makinası fazlalığım var yakında buradan bildiririm ilgilenen olursa..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Murat KORKMAZ - 15 Aralık 2012, 20:25:41
polat bey ben alabilirim nasıl makine resim gönderebilirmisiniz?
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Murat KORKMAZ - 15 Aralık 2012, 20:28:39
selam tarkan usta :) fotografını koydugun ( a teype vectan) ile 50gr şevrotin 35gr misket kurşun doluları yapıyorum 100m için piskopat sonuçlar elde ediyorum benimde bahsettigim barut aynı 16 ve 20 bilyeli dolularıda bu barutla dolduruyorum saygı ile alah'a emanet

hüseyin bey 16 ve 20 bilyalı fişek dolusu nasıl oluyor tam olarak, bilya numarası kaç oluyor.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Murat KORKMAZ - 15 Aralık 2012, 21:53:16
selam murat ustam aramıza hoşgeldin :) bende bu işlerden fazla anlamam (5.) sayfadaki yazıları okursan faydası olurmu bilmem allah'a emanetolun hayırlı geceler

hayırlı geceler okudum bütün sayfaları gerekli bilgileri aldım herkese yarayacak denemeler mevcut genede dikkatli olunması gerekir.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 15 Aralık 2012, 23:29:23
yazıların hepsini okudum gerekli bütün bilgileri almış oldum teşekür ederim. tezgah üstü matkapa takılacak kıvırma aparatını neren bulabilirim

Yuvarlayarak kıvıran ağız kıvırma makineleri vardır. Domuz kurşunu fişekler ekseri yuvarlayarak kıvrılır.

Alttaki gibi ama öyle yıldız kıvırmıyor. Yıldız kıvırma makinesi daha detaylı bir alet.
(http://www.hilalavmarket.com/img/urun/kovan_1.jpg)
http://www.hilalavmarket.com/default.asp?git=9&urun=1847 (http://www.hilalavmarket.com/default.asp?git=9&urun=1847)

Eğer yukarı resimdekinden alırsan ağzındaki yuvarlak parçayı yerinden sökebilirsin. Sonra matkaba takılabilir. Yine de öylece takamazsın. Çıkardığın parçanın göbeğine tornacıda bir mil yaptırman lazım. Milin bir ucunu söktüğün parçaya ve diğer ucunu matkabın ucuna takarsın. Yine de matkaba gerek yok bana göre. Üstteki alet iş görür. Nasıl istersen.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Murat KORKMAZ - 15 Aralık 2012, 23:32:28
Yuvarlayarak kıvıran ağız kıvırma makineleri vardır. Domuz kurşunu fişekler ekseri yuvarlayarak kıvrılır.

Alttaki gibi ama öyle yıldız kıvırmıyor. Yıldız kıvırma makinesi daha detaylı bir alet.
(http://www.hilalavmarket.com/img/urun/kovan_1.jpg)
http://www.hilalavmarket.com/default.asp?git=9&urun=1847 (http://www.hilalavmarket.com/default.asp?git=9&urun=1847)

volkan bey bu aletten bende var birde masaya monte edilip elle çevirilerek sıkılan modeller var onlardan bulma imkanımız varmı.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 15 Aralık 2012, 23:38:28
Çok zor. Ben de bir ara aradım. Tek tük vardır.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Murat KORKMAZ - 15 Aralık 2012, 23:45:25
(http://s14.postimage.org/zdjwlgjo1/2012_12_14_22_33_04.jpg) (http://postimage.org/)
image ru (http://postimage.org/)

(http://s12.postimage.org/lrz4o3zal/2012_12_12_18_42_44.jpg) (http://postimage.org/)
free photo hosting (http://postimage.org/)

`lee load all 2`bir hafta oldu geleli denedim güzel makine çok işimi görüyor kurşun dolusunda bu çeşitte yada komple yıldız kapatarak yapıyor acaba içe doğru kıvırmayla ilgili herhangi bir handikapı varmıdır. hangisi daha kaliteli ve sağlıklı olur.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 16 Aralık 2012, 13:53:11
Hayırlı olsun, ekipman eksiksiz. Benim bilgime göre misket ve tek kurşun yuvarlayarak kapatılmalı. İri saçmalı dolular, tek kurşunlar yuvarlama kapatıldığında patlama basıncı daha dengeli olur. Sizin şu resmlerdeki kıvırmalar bence uygun olmaz. Dikkat ederseniz piyasada bulabileceğiniz hemen her misket ve tekli kurşun fişeği yuvarlama ağızlıdır.

Yukarıdaki yıldız kıvırmalar barutun tam yanmasına zaman tanımadan kurşuna yol verebilecek gibi görünüyor. Kanımca iyi değil. Yıldız kvrılmış tek kurşun da yok değil ama nadir. Diğer arkadaşlar daha güzel bilgi verebilir. Selamlar
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Murat KORKMAZ - 16 Aralık 2012, 17:09:37
Hayırlı olsun, ekipman eksiksiz. Benim bilgime göre misket ve tek kurşun yuvarlayarak kapatılmalı. İri saçmalı dolular, tek kurşunlar yuvarlama kapatıldığında patlama basıncı daha dengeli olur. Sizin şu resmlerdeki kıvırmalar bence uygun olmaz. Dikkat ederseniz piyasada bulabileceğiniz hemen her misket ve tekli kurşun fişeği yuvarlama ağızlıdır.

Yukarıdaki yıldız kıvırmalar barutun tam yanmasına zaman tanımadan kurşuna yol verebilecek gibi görünüyor. Kanımca iyi değil. Yıldız kvrılmış tek kurşun da yok değil ama nadir. Diğer arkadaşlar daha güzel bilgi verebilir. Selamlar

 bilgilendirmeniz için çok tesekür ederim,burada paylaşmamın sebebi zaten işin uzmanlarından gerekli bilgileri alabilmek. yıldız kıvırma yapmama neden olan tanınmış birkaç markanında artık bu şekilde üretmiş olduğu fişeklerden kaynaklanıyor çok deneme atışı yaptım gayet güzel isabetli atışlar oldu. canlı bir hayvanda deneme fırsatım olmadı.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 16 Aralık 2012, 19:23:33
Deneyin tabi. En beğendiğinizi kullanın veya yapın. Burada domuz avından en uzak benim, önce de yazmıştım. Çok deneyimli arkadaşlar var. Onları da dinlemek iyi olur. Mesela Hüseyin Bey güzel ölçüler tutturmuş ama yazdıklarını silmiş malesef. Zamanla siz de münasip ölçüleri yakalarsınız. Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 16 Aralık 2012, 19:37:35
en uygunu düz kıvırma..diğer her şekil namlu çıkış hızını yavaşlatacaktır.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Murat KORKMAZ - 18 Aralık 2012, 23:32:04
en uygunu düz kıvırma..diğer her şekil namlu çıkış hızını yavaşlatacaktır.

yavaşlatma sebebi nedir acaba?
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 19 Aralık 2012, 08:27:41
yıldız kıvırma estetik açısından ve sağlam ağız kapatma açısından en güzel modeldir.ancak bir miktar fişeğe fazla baskı yapar buda bir miktar fişeğin hızının düşmesine sonuç eder.fişeklerin uzun zaman saklanması açısından yıldız ve mühür uygulaması yapıldı.düz kapama fişekler çok uzun süre sonra elden geçirmek gerekir.gevşeme yapabilir.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Murat KORKMAZ - 19 Aralık 2012, 22:49:16
yıldız kıvırma estetik açısından ve sağlam ağız kapatma açısından en güzel modeldir.ancak bir miktar fişeğe fazla baskı yapar buda bir miktar fişeğin hızının düşmesine sonuç eder.fişeklerin uzun zaman saklanması açısından yıldız ve mühür uygulaması yapıldı.düz kapama fişekler çok uzun süre sonra elden geçirmek gerekir.gevşeme yapabilir.

vitrine koymak için yapmıyoruz zaten yapıp atıyoruz...
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 20 Aralık 2012, 08:27:07
o zaman yıldız kıvırma sende madem atıyorsun hemen ne gerek var
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 22 Aralık 2012, 12:01:21
Arkadaşlar;
Temin av TEKNA BARUT getirmiş. Hepi topu 20kg. 1kg ben aldim. Kaldı 19kg.
Acele edin derim...
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 22 Aralık 2012, 19:01:55
Arkadaşlar;
Temin av TEKNA BARUT getirmiş. Hepi topu 20kg. 1kg ben aldim. Kaldı 19kg.
Acele edin derim...
Teşekkürler.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 23 Aralık 2012, 19:45:13
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK - 23 Aralık 2012, 20:34:42
 :)

Kusura bakma da Hüseyin kardeş kaşınmışsın.İyi gene firma anlayışlı davranmış.Normal bir av tüfeğinden obüs performansı almaya çalışıyorsun.Denemelerin ilginç ama hem tüfeği hem atıcıyı fazla zorlayıcı.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 24 Aralık 2012, 10:51:11
Arkadaşlar;
Temin av TEKNA BARUT getirmiş. Hepi topu 20kg. 1kg ben aldim. Kaldı 19kg.
Acele edin derim...

1 kilo da ben ayırttım. 20 kg. teneke halinde gelmiş. Şu anda kiloluk paketler yapıyorlarmış. Kilosu tahminen 160-170TL olacak dediler.
Teşekkür ederim..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 24 Aralık 2012, 10:58:31
Hüseyin ustam, 100 metrede tek kurşun fişeğe göre değişmekle beraber yaklaşık 10cm aşağı düşer. Düşmenin hiç olmaması domuz avı için çok güzel bir sonuç bence. Hiçbirşey düşünmene gerek yok, sadece avın üzerine getir yeter.
Bu arada, Kamil Bey' in dediklerine de kulak vermek lazım tabi :) 
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 24 Aralık 2012, 12:37:55
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 24 Aralık 2012, 12:52:57
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK - 24 Aralık 2012, 12:56:36
http://www.e-temin.net/?urun-1893-Remington-12Cal--Magnum-15-Li-Savrotin.html (http://www.e-temin.net/?urun-1893-Remington-12Cal--Magnum-15-Li-Savrotin.html)

KAMİLBEY LİNKİ TIKLAYIN ORADA GÖRDÜGÜN REMİNGTON 00BK 15BİLYALI FİŞEĞİN SADECE BİLYALRI 50GR GELİYOR İÇERİSİNDEKİ TOZ İLE BİRLİKTE 54GR GELİYOR... LÜTFEN BİZZAT CANLI TECRÜBELERİNİZ VARSA PAYLAŞIN. YOK KAŞINMIŞSIM OBÜS GÜCÜMÜ ARIYORSUN  BİLMEDİGİNİZ KONU HAKKINDA YORUM YAPMAYIN ALLAH BİLİR YA DAHA ÖMRÜNÜZDE 50GR LIK ŞEVROTİN BİLE KULLANMAMIŞSINIZDIR
İsterseniz 100 gram şevrotin, 80 gram kurşun atın keyfiniz bilir ama tüfek çatlamış ben o yüzden yazdım malum.Evet daha önce hiç şevrotin atmadım doğru,kurşun da 28-32 gramlık olanlardan attım onlarda bile sarsıntı korkunç.bilmediğim bir konu olabilir ama forumda takip ettiğim kadar böyle yüksek gramaj kullanan yok,ikinci bir konu dolumları kendiniz yapıyorsunuz,barutun cinsini ve miktarını fabrika dolularından farklı ve yüksek kullandığınızı da yazıyorsunuz, zaten denemelerim diye kendiniz de yazıyorsunuz.

Bu denemeleri normal bir silah değil daha kuvvetli bir silahla yapmalı.Ben şahsen bu tarz denemeler yapmazdım dolayısıyla canlı tecrübelerimi aktaramazdım.

Gene de ben karışmamış olayım madem.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 24 Aralık 2012, 16:10:39
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 24 Aralık 2012, 16:21:28
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK - 24 Aralık 2012, 16:43:33
Daha kuvvetli silah derken yerli yabancı olarak değil de bu tarz fişekleri atmak için özel yapılmış silahlar demek istedim.Mesela namlusu daha etli, kasası daha etli veya çelik gibi..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 25 Aralık 2012, 21:54:04
Huglu 103 FE alın. etli namlu, kasa çelik... ama çok ağır...

Güven veriyor. Temin'den VEKTAN barut aldım. onunla deneyeceğim. Nasipse Breneke kursun kalıbımı bu hafta işleyeceğiz.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Ergin AYDIN - 26 Aralık 2012, 00:51:39
temin av  a   TECNA N barut gelmiş.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 05 Ocak 2013, 14:15:05
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 05 Ocak 2013, 15:00:21
Hüseyin Bey ben almadım. Bazı sitelerde bu barutla doldurulmuş ve hızı, basıncı test edilmiş veriler var.

1.
http://www.siarm.it/product_info.php?cPath=96_99_107&products_id=537 (http://www.siarm.it/product_info.php?cPath=96_99_107&products_id=537)

Fiocchi T5 kovan
Fiocchi 616 kapsül
2,10 g Tecna barut
34g Brenneke kurşun

Kovan resimde yuvarlayarak kapatılmış.

P Max   800 bar
V/1   460 m/s

diye yazmışlar. Bu fişeği atacak tüfeğin magnum özelliğinde olması gerekir. Çünkü basınç magnum tüfeklerin karşılayabileceği düzeyde. Sizdeki tüfek karşılar.

2.

http://www.siarm.it/product_info.php?cPath=96_99_107&products_id=538 (http://www.siarm.it/product_info.php?cPath=96_99_107&products_id=538)

Fiocchi T5 kovan
Fiocchi 616 kapsül
2,0 g Tecna barut
40g Brenneke kurşun

Kovan resimde yuvarlayarak kapatılmış.

P Max   888 bar
V/1   435 m/s

Bu da magnum tüfeklerde karşılanabilecek basınç değeridir. Eğer A1 barutuyla bu hızlara ulaşmak istesek basınç çok çok daha fazla ve tehlikeli olabilirdi.

3.

http://www.siarm.it/product_info.php?cPath=96_99_107&products_id=539 (http://www.siarm.it/product_info.php?cPath=96_99_107&products_id=539)

Fiocchi T5 kovan
Fiocchi 616 kapsül
2,15 g Tecna barut
32g Brenneke kurşun

Kovan resimde yuvarlayarak kapatılmış.

P Max   750 bar
V/1   470 m/s

Üstteki sürat müthiş ama basınç anormal değil. Yine de magnum tüfek gerek.

4.

http://www.siarm.it/product_info.php?cPath=96_99_107&products_id=541 (http://www.siarm.it/product_info.php?cPath=96_99_107&products_id=541)

Fiocchi T5 kovan
Fiocchi 616 kapsül
2,10 g Tecna barut
31,5 g Brenneke kurşun

Kovan resimde yuvarlayarak kapatılmış.

P Max   860 bar
V/1   480 m/s

Üstteki de magnum tüfekle mümkün.

Başka da veri bulunabilir. Yukarıdaki sitede olanlar bunlar. Sadece bilgilendirme amaçlı. Sorumluluk almıyorum.

Tecna ile ilgili diğer fişekler;

http://www.siarm.it/index.php?cPath=96_99_107&osCsid=223cce805bb5b7156ef8b25767e5d5aa (http://www.siarm.it/index.php?cPath=96_99_107&osCsid=223cce805bb5b7156ef8b25767e5d5aa)

Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 05 Ocak 2013, 17:59:22
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 05 Ocak 2013, 19:15:50
2.1 gr tekna barutu koyup 40 gr kurşun atacak ne tüfek ne de adam görebiliyorum.
Ben 1.7 gr barut koyarak 36 gr saçma koydum. Yeri öptürdü.
Yapıp atacak olanlar hastaneye yakın yerde test etsin... Acil servise ulaşması kolay olur...
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 05 Ocak 2013, 19:19:58
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 05 Ocak 2013, 19:25:14
Ölçek ile; nerde hassas terazi?
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 05 Ocak 2013, 19:26:07
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 05 Ocak 2013, 19:31:34
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 05 Ocak 2013, 20:15:07
kile ile hasas terazi arasında  barut tipine göre yaklaşık 0,20 gr fark vardır.ölçekle 1,80 gelen hassas terazide 2,00 gram gelir.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 05 Ocak 2013, 20:46:34
Ölçekler eski MKE barutuna ayarlıydı. Hatta o barutla bile hassas olmaz. Bu iş için hassas terazi çok iyi olur. Mesela,

http://urun.gittigidiyor.com/yapi-market/hassas-dijital-terazi-0-01gr-300gr-sifir-dt03-72586920 (http://urun.gittigidiyor.com/yapi-market/hassas-dijital-terazi-0-01gr-300gr-sifir-dt03-72586920)

Yukarıdaki 39,5 TL ama daha kalitelileri çok daha pahalı. Bende bunun bir benzeri var. İş görüyor ama tartı üstündeyken saçma falan dökmüyorum.

Sürerkli bunla tarmanıza gerek yok aslında. Bir sefer tarttıktan sonra onu bir ölçeğe koyup ölçekle devam edebilirsiniz. Aklıma gelen en pratik ölçek boş bir 20 kalibre kovan. Ölçülen barut boş kovana konulduktan sonra barutun silme hizasından kovanı kesmek. Üzerine de keçe kalemle gramını ve barutunu yazmak.

Beğendiyseniz sevindim Hüseyin Bey kardeşim. Bu ölçülerdeki süratler çok muazzam yüksek. Eşek gibi teperse şaşmam. Ama bu ölçüler üst sınır kabul edilirse güvenle doldurulur en azından. Selamlar.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 05 Ocak 2013, 21:45:04
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 05 Ocak 2013, 22:37:26
mke barutta bile fark var hassas terazi ve kilede ..bazen eski barutlarda uyabiliyor.o da çok eski barutlar.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 05 Ocak 2013, 23:34:59
Eyvallah Hüseyin Bey kardeşim. Allah'a emanet olun. Rastgele.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 06 Ocak 2013, 09:51:23
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 07 Ocak 2013, 09:07:09
Bu siteyi biliyorum, faydalı gerçekten.. Henüz denemedim ama bu hafta içi sarıp, haftasonu atmayı düşünüyorum. Polat Bey' in dediği gibi, ölçek ile hassas terazi arasında nerdeyse 2,0gr. farkediyor. Bir ara denediğim Yavaşçalar ve Zuber' in barut ölçümlerinden hatırlıyorum. Ama Tecna' yı da ölçüp buraya atayım bari, net olsun.

Hüseyin kardeşim :)
Kendimi psikolojik baskı altında hissediyorum bu konuyu okuyunca. Haftasonu denemeleri yapıp hafta başı atarım inşallah..

Bir de, iki barutu karıştırdım demişsin yukarıda. İkisi farklı tabanlı barutlar. Normalde karışım pek uygun olmaz (çift tabanlı - tek tabanlı) ama nasıl bir sıkıntı çıkarır onu da deneyerek görmedim açıkçası. Yanma hızları ve basınçları farklı iki barut karışınca birbirini nasıl tetikler düşünmek lazım. Volkan Bey ile Polat Bey daha iyi bilir..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 07 Ocak 2013, 11:16:04
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 07 Ocak 2013, 12:39:09
karışım hiç bir zaman randıman vermez...tek tabanlı ve çift tabanlı ayırımı var..karışım hiç bir zaman birbirine yakın oran olmamalı..yarı yarıya gibi..ama tavsiye etmem..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 07 Ocak 2013, 14:52:56
Hüseyin Bey, aynen diğer  arkadaşların düşüncesine katılıyorum. Tarkan Bey'in karışımın birbirini nasıl etkileyeceğini bilemeyeceğini yazmış. Zaten esas nokta bu. Test edilmeden, sırf tahmin yoluyla istikrarsız ve belki tehlikeli sonuçları olabilir.

Bir süre önce birinin iki barutu karıştırdığını da okumuştum. Fakat adam bu  karışımını yetkili bir kurumda basınç ve hız olarak test ettirmiş. Şimdi verim ile ilgili yazılanları hatırlamıyorum ama en azından tehlike sınırlarının aşmadığını doğrulatmış. Yineliyeyim, sadece güvenlik olarak onaylanmış. İstikrar ve verim konusu ile güvenli basınç ayrı konu.

Çift tabanlı barutlar ve üç tabanlı(askeri amaçlı) olanlar nem ve sıcaklık farklarından az etkilenmesi için üretiliyor. Bazen artık bırakabilirler ama yaz kış barut hakkı fazla değişmez. Bununla beraber parti parti üretilen barutlar arasında barut hakkı farkları olabilir ve hatta olur. Birisi hem de Avrupa, güzel bir barut için iki parti arasında 0,2 g fark olduğunu görmüş. Bunu da yetkili kuruma basınç ve hız testi yaptırarak onaylamış. Çünkü bu iş ciddi. En doğrusu basınç ve hız testi yapılmadan doldurmamak. Yukarıda partiler arasında fark olabildiğini yazmıştım. Bunu da dikkate alırsak yukarıda verdiğim basınç ve hız verileri sizin fişeklere uymayabilir. En iyisi o verileri üst sınır kabul edip fazla sokulmamak, bana göre. Hatta, Amerikalı barut üreticileri aynı barutun iki ayrı partisini bile kesinlikle karıştırmayın diye uyarıyor.

Basınçla ilgili ilave olarak; barut artışı ile basınç artışı genelde doğrusal(lineer) değil. Dar bir aralıkta lineer sayılır ama üst sınırlara yaklaşınca basınç baruttan daha çabuk büyüyor. Örneğin; barut 0,05 g artınca basınç 50 bar artmış olsun. Üst sınırlara yaklaşınca yine barutu 0,05 g artırdığımızda 100, 150 ve çok zorlanmış durumlarda çok ani ve "teorik olarak" sonsuz basınç artışı olabilir. Çok tehlikeli.

Bir de; silahın tepmesi ile fişek yatağındaki azami basıncı tahmin etmenin imkanı da yok. Tepmesine bakarak sadece namludan çıkan parçaların hızı ve/veya kütlesi ile ilgili tahminde bulunabiliriz. Örnek; 28 gramlık bir fişeği 24 gramın özel barutu veya daha süratli yanan özel bir barutla normalden fazla doldurursak belki kullanılan normal domuz kurşunları kadar bile tepmez ama namluyu şişirebilir. Basınç sadece ölçülebilir, tahmin edilemez.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 08 Ocak 2013, 19:27:11
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 09 Ocak 2013, 20:38:43
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Polat OLUR - 10 Ocak 2013, 08:15:50
merhaba...mirage nin bu fişeğini domuz için bir kaç kişi aldı . görüşemedim domuz hakkında ama bu fişekle uzaktan tilki vuran biliyorum.fişek başarılı bunu yurtdışı sitelerde söylüyorlar.malzeme güzel randımanlı olacağı görüşündeyim.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 11 Ocak 2013, 03:30:15
Hüseyin;
05 numara saçma ile pover tapa ve keçe tapa 1,7 MKE barut ile fişekler doldurdum ama onları daha kullanma ihtiyacı duymadım.
Şahsi fikrim;
çok yakın olmadığı sürece (10-15m gibi) domuza pek etkisi olmaz diye düşünüyorum. Bu konuya nasıl vardığımı anlatayım.
Benım kalıbını yaptığım 35gr misket kurşunu 1,7 gr MKE barutuyla dolu yaptığımda; ön tarafı 4mm, arka tarafı 2 mm saç olan su deposunu 25m'den rahatlıkla delebiliyorum.
1,7 gr MKE barutuyla 9lu dolu yaptığımda 4mm'lik aynı saçı 25m'den 9'lu delemiyor. saçmalar yere dökülüyor. saç üzerinde iz yapıyor.
Eğer o saç delinmiyorsa domuza da pek etkisi olmaz. çünkü derisi kalın ve yağ tabakası çok fazla.
Belki küçük yavrularda basarılı olunur ama bizde BOHÇACI olmadığımız için yavrularla değil de azılılarla savaşıyoruz.

Benim tecrübelerim bunlardır.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 11 Ocak 2013, 10:57:40
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 11 Ocak 2013, 11:13:59
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 11 Ocak 2013, 21:18:08
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 11 Ocak 2013, 21:37:53
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 12 Ocak 2013, 17:21:18
https://www.fisekmarket.com/default.asp?git=9&urun=1593 (https://www.fisekmarket.com/default.asp?git=9&urun=1593)

selam ustalarım. hakkınızı helal edin yine başınızı agrıtacagım... volkan abi polat usta yukardaki linkteki 5/0 mirage fişek hakkında bilgi ve tecrübeleriniz varmı kullanmayı tavsiye edermisiniz  geçerli not verirseniz 5 paket almayı düşünüyorum saygı ile allah'a emanet olun (50m mesafede çalılık alanda domuz için)
Aleyküm selam Hüseyin Bey. Sorunuzu yeni gördüm. Gerçi cevaplar verilmiş ama yine de borcum olmasın :) Cevabım şu kıymetli kardeşim; denemediğim için tahminden öte bir cevap veremem ve tahminen domuza yetersiz kalabilir diyorum. Selamlar
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 12 Ocak 2013, 19:26:34
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 14 Ocak 2013, 18:36:33
abdullah ustam 25m den 9lu dolunun 4mm lik sacı delmedigini yazmışsın... aynı doluyu 150kg lık bir azılıya 25m den atsan isterse hayvanın karın ortasından arka ayaga  dogru denk gelsin o hayvanı anında durdurur. 25m de saçmanın hepsinin hayvanda olması lazım ve en az 20cm hayvana girer okadar basınç ve enerji hayvanında refleksi ile hayvanı mermi istikametine dogru 1m yekadar itme bile yapabilir. o doluyu 1.7 TECNA N İLE VE 12  BİLYELİ OLARAK AT  bak birdaha başka mermi atarmısın (3+3+3+3  12BİLYE KOYDUGUN ZAMAN 44GR OLUR ) saygı ile ustam

benim o şekilde fantezilerim yok Hüseyin. hiç denemeyi düşünmüyorum. kaldı ki bu sene hiç daha domuz avına gitmedim. onun için benim misketler yeter artar bana...
Lazım olan yapsın denesin atsın...
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 14 Ocak 2013, 21:38:07
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah GÜLTEPE - 14 Ocak 2013, 22:30:07
0/5 şaçma 20 metre civarında kafa ve boyun bölgesine isabet ederse bir azılıyı bile rahat durdurabilir.ben miragenin 0/7 numaralı saçmasıyla 2-3 yaşlıyı azılı 20-25 metre civarında durdurdum ve azılının ön bacak kemiğini omuzdan kırdı etkiside hiç küçümsenecek derecede değildi. 0/5 le 40-45 metrede tilkiye attım adım bile atamadı mirage fişeklerini sürekli kullanıyorum ve çok memnum şevrotin 0/7,0/5,1ve7 numara saçmasını kullandım hepsindende memnun kaldım.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 15 Ocak 2013, 20:11:33
selam abdullah usta doldurdugun 9'lu şavrotini 4mm sacı 25m mesafeden delmedigi için domuzu düşürmez diyorsun yetersiz buluyorsun bende doldurdugun fişegin 25m mesafede domuz için çok yüksek güçte olduğunu hatırlatmak istedim. markası hiç farketmez avrupa amerikan hanği 9lu fişeği kullanırsan kullan o sacı zaten delemez... kendi fişegini zayıf gördüğün için kullanırsın diyede 3+3+3+3 tarifini yaptım...  bu şekil doluları av ve hedef üzerinde defalarca denedim test ettim... sana demedimki test et fantazi yap benide haberdar et diye... isteyen kullanır istemeyen kullanmaz arz talep meselesi... bu dolunun tehlikesi varmı (VAR) İNSANDA MÜTHİŞ BİR GÜÇ DUYGUSU UYANDIRIYOR DOYUMSUZLUK ARTIYOR tüfek olarak hiç sıkıntısı yok sadece kurşun namlusu ile at ( bunu yaşamakla anlatmak çok ama çok farklı şeyler ) saygı ile ustam

Bi ara vurduğun domuzların fotoğraflarını siteye koy da biz de görelim. 
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 15 Ocak 2013, 21:12:03
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah ORUÇ - 01 Haziran 2013, 21:01:09
Domuz avcısı arkadaşlara birşey sormak istiyorum:
Paradox şok ile atış yapan, domuz vuran, bu şok hakkında fikri olan var mı?
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Abdullah GÜLTEPE - 01 Haziran 2013, 22:20:34
hüseyin bey cevap biraz geç oldu ama kusura bakmayın daha önce görmedim. sizin verdiğiniz linkteki fişekleri göremiyorum ama benim kullandığım fişekler miragenin 35 gramlık 0/5 saçmasıydı bir defasında bir yaşlı domuzu 30 metre civarında vurduğum oldu ama yinede büyük bir azılı karşısında 50 metre mesafede ben 0/5 fişeğe güvenemem eğer kullanmak istiyorsanızda 0/7 yada  0/9 u tavsiye ederim. domuz avında yeri geliyor dokuzlu dediğimiz şevrotin fişekler bile bazen yetersiz gelebiliyor bunun için domuzda en fazla 30 metre içerisinde 0/5 saçmayı kullanırsanız verim alırsınız, yinede bence sırf domuz için bu fişeği kullanmak tam sonuç vermez biz domuz çıkması muhtemel olan yerlerde tavşan avı yaparken 0/7 yada 0/5 kullanıyoruz domuz rastlarsa 30 metre civarında işe yarıyor ama sırf domuz avı için gittiğimizde tek kurşun ve bazende şevrotin kullanıyoruz.
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Ramazan HAK - 01 Haziran 2013, 23:13:06
hüseyin bey ,saçma kuş avı içindir..sen genede  0/11 den aşağı düşme bence ;) ,, ve kıçın yerdeyse 20 metreden sonrada atma derim ;D
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Tarkan ÖZHENDEKCİ - 02 Haziran 2013, 00:38:58
Valla Hüseyin Bey' in sardığı fişeklerden bende var :) Tabi tedbir almak en iyisi ama yerde bile olsam bu fişeklerle 50 metreye güvenli bir şekilde atabileceğimi biliyorum. Vurduğu avlarla ilgili bana bahsettiği mesafeler gerçekten ciddi mesafeler. "Hamdım, piştim, yandım" silsilesinin yanma kısmında anladığım kadarıyla..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 02 Haziran 2013, 10:41:46
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 02 Haziran 2013, 10:46:51
  :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Ramazan HAK - 02 Haziran 2013, 10:59:45
selamünaleyküm hayırlı cumalar sayın ustalarım. Allah cc herzaman kazasız belasız hayırlı avlar nasip etsin...  polat ustam önce 1 kutu alalım canlı tecrübe sahibi olalım memnun kalırsak tekrardan alırız bilgiler için teşekkürler... abdullah ustam 5/0 dolularınız gramajı nekadar olduğunu yazmamışsınız ideal olanı 36gr... özelliklede pover tapa ve 1.7 barut bana göre çokgüzel bir dolum elindeki tüfekte 103FE POZE OLURSA kendi kanaatimce 50m de yetişkin bir domuza atarım. niye atarım... tüfege 1numara şok takılırsa 36m gurupmanda %70 saçmanın hedefte olması lazım 36gr 5/0 fişekte kesin olmamakla tahminimce 40 adet 5.25mm saçma var ozaman 36m de 75cm -75cm hedef kagıtında 28 bilye demek... fişege üretici firmalarca 55-65m arası etkilimesafe veriliyor bizde 50m mesafeye attıgımızda yetişkin bir domuz 1m-1m gibi ölçü çıkarır  saçma dagılımına göre bu hayvana 18 adet saçma denk gelse bana göre o hayvanı ilk fişekte durdurmasa bile ikinci fişekte kesin durdurur. 3 gün önce 34gr 4 no wınchester special ile içi boş 18lt yag tenekesine 35m den attıgımda 60 küsür saçma tenekeye isabet etmiş  40 adetten fazla saçma tenekeyi çift taraflı delmiş... bu atışı hesab edince  5/0 bana göre mantıklı... müsait bir zamanınızda sizde tenekelere su doldurarak 35m mesafeden 5/0 fişek atıp bir tecrübe yapın saygı ile ustam allah'a emanetolun

hüseyin ustam ,,dişi bir domuzda omuz bölgesinde 1,2 cm yag vardır ve derisi incedir,,azılıda 4 yaş üstü koltuğunda 4,5 cm yağ ve derisi çok kalındır ,,0/5,  olsun ,,0/6 olsun 36 gramda 40 ,50 kadar mercimek gibi saçmalar ,10 metrelerden sonra domuzun sadece canını yakar..bu saçmalar tenekeyi delebilir ,sacıda delebilir ,,kurşun desdekli bir hedefi delip geçebilir  ama esnek bir hedefte farklılık gösterebilir.sert bir tahtaya çiviyi bir vuruşta sokabilirsiniz,,esnek bir tahtada defalarca vurmanız gerekir...,domuzun cigerlerine varabilmesi için 10 cm den fazla işlemesi gerekirki ,domuz en kaslı ve  eti sıkı olan hayvandır ,, bu saçmalarla 30 metreden de domuzu yıkabilirsiniz ama 10 tanede bit sefer olur.. 1,2 yaşındaki mozalarıda yıkabilirsiniz onların derisi daha ince ,ama 200 kiloluk bir azılıyı sadece okşar,,,kulak bölgesi şakağı domuzun en hassas yeridir buradan denk getirebilirseniz domuzu yıkarsınız,, zaten bu tür saçmalar domuz için değil çakal tilki için üretiliyor...siz genede domuzda tek kurşundan vazgeçmeyin..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Ramazan HAK - 02 Haziran 2013, 11:07:14
O0 selamünaleyküm

ramazan bey makilik alanda 15-25m mesafe için ustalarımızın tavsiyesini sormuştum  bulundugum yerde 5/0 38gr saçma ile canlı tecrübesi olan abilerde 15-25m içinde 100kg erkegi bile durdurursun yeterki sıkmasını bil dediler ama vazgeçtim...



hüseyin bey,, 25 metre  40 metre olsun yıkabilirsiniz bu her zaman olmaz,,bir tanesi cigere ,dalağa ,kalbe ,şakağa denk gelirse....ama denk gelmesse o hayvan dağda günlerce yaralı yaşar  ve kan kaybındanda ölür...bunuda ben hiç sevmem,,
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 02 Haziran 2013, 16:14:51
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 02 Haziran 2013, 22:31:10
Yazsam mı, yazmasam mı derken; Bu av konusunda yıllarını, zamanını vermiş değerli avcıların sadece avlanması konusu değil etiği, ahlakı, makbul olanı, emniyetli olanı gibi konularda da düşüncelerini paylaşmaları yeni yetişen avcılar için çok faydalı ve gerekliydi. Elinize, emeğinize sağlık. Selam ve saygılarımla..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 03 Haziran 2013, 16:12:33
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 03 Haziran 2013, 18:06:51
Tevazu göstermişsiniz. Ben sizi de kastederek yazdım aslında. Bazı tecrübeler zamanla, bazısı da emekle, sabırla çalışarak kazanılıyor. Selamlar
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Ramazan HAK - 03 Haziran 2013, 18:49:12
hüseyin bey yazdıklarımdan beni biraz farklı algılamışşınız gibi ,,benim kimseye bir ustalık göstermek gibi düşüncem olmadı ve olmazda,,benim konuda belirtmek istediğim ,saçmayla domuz vurulur gibi bir izlenim aldım,bu  03 olsun 07 olsun sonuçta hepsi saçma..,ve saçmanın domuza yapacağı etkiyi belirtmek istedim,,bunun örneklerini ben meralarda çok gördüm,,keklik avında birinin önünden domuz kalkıyor ,o domuza yakın demeden, uzak demeden , kimin önüne çıkarsa çıksın namluda hangi fişek varsa domuza sıkılıyor,,o hayvanında rengi griden kırmızıya dönüyor ve öylece gidebildiği yere gidiyor,,,ben bunu çok gördüm ,,ve neden sıkıyorsun domuza diyorum,abi babam ben saçmayla çok domuz  öldürdüm dedi diyor,,,, ben kendimi övmüyorum ama bu konuda çok tecrübeliyim ve defalarca deneyimim oldu,,ben dişileri ve mozaları bile öldürmüyorum artık mecbur kalmadıkça ve yanlışlık olmadıkça ,,eminimki sizde en az benim kadar tecrübelisiniz bu konuda ,,demek istediğim  atılan kurşun domuzu öldürmeli ,,illaki yaralı gidende olacaktır ,ama en azından bilerek atılmamalıdır,,yaralı giden o hayvanında dağdaki durumu düşünülmelidir..biz avcıyız yok edici değil..av helaldir ama etiğine uyulursa..
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN - 03 Haziran 2013, 22:25:32
 :)
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Ramazan HAK - 05 Haziran 2013, 00:25:35
aleyküm selam hüseyin bey..teşekür ederim anlayışınız için.sizde allaha emanet olun ,selamlar
Başlık: Ynt: Domuz fişeğini kendi dolduran?
Gönderen: Emin KOÇAK - 06 Haziran 2013, 00:13:47
0/11 Şavrotini;Bahçesini bekleyen çiftçilerimiz, gece bekinde görüş zayıf olduğundan yakın mesafe atışında kullanmaktadır.

Biz avcılar için domuz avında şavrotin gurubu asla uygun olmaz. Büyük avların hepsinde Tek kurşun kullanmalısınız. Tabi can güvenliğinizi düşünüyorsanız!