kalkan tavşanın belli bir mesafe gittikten sonra oturup bakınması, yavrusununda o yakın civarda yatıyor olmasıdır, dikkatli ararsanız yavrusunuda yatakta görebilirsiniz, annelik iç güdüsü işte yavruyu korumaya çalışıyor kendisini öne atıyor bir yandanda avcıyı vicdanıyla nefsiyle mukayese ettiriyor, sakın ha sakın öyle bir durumda hayvanı vurmayın, Allah muhafaza iflah olmazsınız.
bir dönem tavşan avına fena sarmıştım (köpeksiz) öyleki artık kuş avı beni cezb etmiyordu, vurduğum birkaç tavşanda böylesi vicdani durumla karşılaşınca erkek tavşanı seçmeyi öğrenmeye başladım, bu konu çok tartışılır ama konunun dışında olduğu için noktalıyorum. bu tavşan memeli hayvan ve çok doğurgan bir hayvandır, o nedenle nezaman hangi ayda gebe kalacağı belirsizdir, 40 günde bazen daha erken yavrular, ve yılda 5/6 defa gebe kalabilir, hatta emzirirken dahi gebe kaldığı olur, bu nedenle tavşan avcılarının çok ama çok özen göstermelerini rica ediyorum, karnında yavru ile veya memelerinde süt ile vurduğunuz tavşanla karşılaşmanız muhtemeldir.