Kıymetli dostlar, öncelikle henüz bir karar verilmediğini belirtip, daha önce yazdığım bir düşüncemi tekrar paylaşmak istiyorum. Bu ilanlarn altına yorum yazmanın yarattığı sıkıntının, ilan veren ve alan arasındaki "alışveriş" nedeniyle meydana geldiği konusunda aynı görüşteyiz sanıyorum. Tek tük yabancı forumlarda da ilan köşelerine rastlıyorum. Görebildiğim ve hatırladığım kadarıyla hiçbirinde satılanla ilgili eleştiri veya fiyat teklifi yoktu. Yazılan mesajlar: "size özel mesaj gönderdim, gördünüz mü" veya "tüfek satıldı mı" veya "modeli nedir" veya "satılmıştır" benzeri şeyler. Rastladıklarımın içinde fiyat veren, tüfek boyanmış mı, kırık mı vs diye soran veya benzeri yorumlar yoktu.
Düşünün ki tüfeğinizi satmak istiyorsunuz(köpek de olabilir), birisi bu tüfeğin yenisi falanca yerde daha ucuz diye yazmış. Veyahut bilmeden başka model sanmış, kırık, çizik sanmış eleştirmiş veya daha başka şekilde, yanlış yönlendirecek mesajlar yazmış olsa herkes serinkanlılıkla cevap verebilir mi? Daha kötüsü, husumetle kötülemek için kasıtlı yazmışsa ne olacak?
Silahlar hakkında bilgi edinme açısından faydalı görülebilir ama o silah hakkında söylenmesi gereken olumsuz yorumlar da olabilir. Yani mesela, gerçekten dostunuza önermeyeceğiniz bir özelliği olabilir ama alacak kişi için önemsiz sayılabilir. Ne gibi? Tüfek bozulursa tamiri çok zor olacaktır, fabrikası kapanmıştır, parçası yoktur, o haline göre pahalıdır... vs. Bu gibi bilgileri ilanın altına yazmak istemem şahsen. Bunun aksine silaha hak etmediği övgüler de sıralanabilir. Öyle inanılabilir ki, bir sonraki ilanda aynı özellikteki silah birdenbire pahalanıverir. Satana şimdilik kazandırır ama ya sonrası...? Ya sonraki alışverişler?
Bunları düşünerek, ben ilanlar açılsa bile çok seçerek ve dikkatli, seviyeli, düşünerek yorum yazılması gerektiğini düşünüyorum. Böyle yazılsa bile her yorumun yazanın maksadını tam açıklayabileceğinden de şüpheliyim. Çünkü yazıyla ifade zordur.
Özetle, ilanların yorum yazmak için pek iyi bir yer olmayacağını düşünüyorum. Moderatörleri üzeceği, birbirimizi üzeceğimiz ve istemeden de olsa forumdan uzaklaştırmalara neden olabileceğini de düşünmek gerek. Ben son kararımı vermedim. Yönetici arkadaşların da son kararını bilmiyorum. Sadece şu an düşündüklerimi yazdım. Yanlış mı düşünüyorum, doğru düşünüyorsam çare ne olabilir; fikri olan eleştirebilir.