DEÐERLÝ BÜYÜÐÜM UÐUR ABÝ;
Tüfeðin aðýrlýðýný ve yürüyüþlerde yorup yormadýðýný sormuþþun.Tüfeðin çok güzel ve ideal bir aðýrlýkta olduðunu özellikle ifade ediyorum.Çünkü ilginç bir þekilde sürekli STOEGER tüfeklerinin çok aðýr olduðu söylenip duruyor.Benim tüfeðim sentetik modeli ve 3,170 kg. aðýrlýða sahip.Namlu 66cm.Ýdeal bir tüfeðin aðýrlýðýnýn 3,0 kg ile 3,4 kg. olmasý gerekir.Geri kalan yorumlarý kendin yapabilirsin.
Ben çok fazla sayýda tüfek kullanmýþ bir avcýyým.Çok methiyeler düzülen ATA NEO 'nun da yaklaþýk 3,1 kg olduðunu hatýrlatýrým.Bu arada SARSILMAZ CONCORD 3,3 kg. geliyordu.Beþ yýl önce sattýðým HUÐLU 601 G 3,350 kg geliyordu.HATSAN ise 3,4 kg idi.Kullandýðým tek ithal otomatik olan Ýspanyol LANBER ise 3,136 kg geliyordu.STAR HUÐLU otomatik 3,335 kg. idi.ÜZÜMLÜ ZÜMRÜT 3,6 kg. ,VALTTER TARGET ise 3,1 kg idi.
Bir zamanlar hafif tüfek modasý akýmýna ben de kapýldým.Yazýlýp çizilenlere kanýp alüminyum kubuzlu bir kaç süperpoze alýp denedim.Ýlk aldýðým YILDIZ idi.Daha sonra ATA ve KRAL markalarý da alýp denedim.Bu tüfeklerle avlanmak çok zor.Hem çok fazla bir tepme , hemde atýþta bir dengesizlik oluþuyor.Bunlarýn hepsini sattým.Yalnýz bunlarýn neden bu kadar tepme yaptýklarý konusunda da epey kafa yordum.Yýllar sonra bende þöyle bir izlenim oluþtu.Tüfeðin fazla tepmesi, biraz da tüfeðin iç çapýnýn dar olmasýndan kaynaklanýyor.Tüfeðiniz hem alüminyum alaþýmlý hafif bir gövdeye sahipse , hem de namlu iç çapý dar bir tüfekse onunla dengeli atýþlar yapamazsýnýz.Sürekli dayak yersiniz.Yapacak tek þeyiniz kalýr geriye.Bu tüfeklerde hafif gramajlý ve basýncý düþük fiþekler kullanmalýsýnýz.Size MÝRAGE fiþeklerinin 28 ve 30,5 gr fiþeklerini öneririm.
Tüfeklerde tepme konusu oldukça ilginç.Bu zamana kadar deðiþik marka çelik kasalý aðýr süperpozeler de kullandým.Örneðin bundan önceki pozem HUÐLU 103 D idi.Bu tüfeðin aðýrlýðý 3,450 kg idi.Þu an ise AVSAN marka çelik kasalý tek tetik ,sellektörlü ve mobil þoklu bir s.poze kullanýyorum.AVSAN tüfeðim 3,270 kg bir aðýrlýða sahip.Bu iki tüfeði kýyasladýðýmda HUÐLU aðýr olmasýna raðmen çok daha fazla tepiyordu.AVSAN ile yaz sýcaklarýnda domuza 34gr þevrotin atmýþtým, yine de fazla bir tepme olmamýþtý.Denemek amacýyla , hemde dar þokla bir kaç kez 34 gr fiþeklerle atýþlar yaptým.Evet AVSAN bu konuda çok iyi ve dengeli.HUÐLU nun ise çok tepme nedeni iç çapý olabilir diye düþünüyorum.
Yarý otomatiklerde de bu tip farklýlýklar var.Her tüfek farklý fiþeklere farklý tepkiler veriyor.Ama kýsaca kinetik tüfeklerin biraz daha teptiðini söyleyebilirim.