Muhtemelen fişek kaldırıcı kaşığı tetik tertibatına sağlayan merkez piminin geçtiği karşılıklı delikleri tam karşılıklı değil. Bu nedenle de eğer kasa tarafına eğim varsa sorun çıkmıyor, ancak boş kovan atma penceresine doğru sapma varsa bahsedilen tutukluk meydana geliyor. Fabrikadan ustanın bu şekilde tavsiyede bulunması çok trajikomik bir olay aslında. Demek ki sık sık bu tür şikayetlerle karşılaşıyorlar. Normalde yapılması gereken o parçanın hatasız olanıyla değiştirilmesi.
Bu arada aynı sorun fişek kaldırıcı kaşığın yetersiz yükselmesi durumunda da olabiliyor.
Kaşığın altta tetik tertibatı gövdesine yaslanan bölümünün biraz traşlanarak yükseltilmesiyle düzeltilebiliyor. İki ayrı stoeger tecrübesi yaşadım geçmişte. 2004 modeli bahsedilen tutukluğu ve özellikle kaşık üzerine fişek bırakılarak kapatma düğmesine basıldığında tırnak yuvası kenarı vasıtasıyla fişek yontma işini gayet güzel yapıyordu. Çok sinir bozucu olduğunu belirtmeliyim. Aynı sorunu Ruslar da keşfetmiş neredeyse 1 cm kesilmiş fişeğin resmini basmışlardı sitede.
Yetersiz kaşık yüksekliğinin artırılması işlemini iki ayrı Huğlu otomatiğe yaptım. Birisi 401B diğeri 601GB modeliydi ve her ikisi de ne zaman olacağını kestiremediğiniz şekilde namluya sürmesi gereken dolu fişeği bırakın stoegerdeki gibi tırnak haznesine vurmayı direk tahliye penceresi ön kenarına çakarak yapıyordu. Tek iyi tarafı stoegere göre fişek kesilmiyordu.
İlk incelemeyi 401 üzerinde yapmıştım ve kaşığın yükselmesine tetik tertibatı alt tarafında kaşığın dayandığı yerde hatırı sayılır büyüklükte bir döküm çapağının engel olduğunu olduğunu gördüm.
Tetik tertibatını dağıttım ve bu çapağı eğe ile düzelttim. Tekrar topladım. Tüfek özellikle yüzeyi pürüzsüz veya kısa (67 mm gibi) fişeklerde her üç atışta bir tutukluk yapıyordu. Deneme için tutukluk yaptığı fişeklerle atış yaptık. iki kutu fişek gitti banamısın demedi. Aklıma yukarıda yazdığım ve uzun süre önce sattığım Stoeger geldi ve çok hayıflandım. 401'in tamiratından bu yana 4 sene geçti hala tutukluğu yok. Daha sonra benzer şekilde 601'de de tutukluk sorununu çözdüm. O da yoluna devam ediyor.
Sonuç olarak besleme hatalarında kaşığın hem yatay hem de dikey pozisyonuna dikkat edilmeli. Dikey pozisyondan kuşku duyuluyorsa kaşığın yükseldiği en son sınırda üzerindeki fişeği sıkı sıkı tuttuğuna emin olunmalı. Yükselmesi az olan kaşıklarda 'fişek yolcudur Abbas' pozisyonunda olabiliyor. Yatay hatalarda belirtilen şekilde çözüm olabilir ancak en doğrusu hatasız kaşık temin edilmeli.
Stoegerin en gıcık kaptığım hatalarından olan kaşık üzerine fişek bırakıldığında tırnak yuvası keskin kenarına çıkması hadisesi hiç bir şekilde olmamalı. Aslında imkan varsa bu tüfekler alınırken bu şekilde doldurma testi yapılmalı. Hemen kendini belli eder. Fişeği kenara çakmasa bile sürter ve zedeler. O tüfeği anında eleyin.
Şahin bey sorununuzu halletmişsiniz geçmiş olsun. Ancak yukarıdaki testi yapın ve emin olun..İçiniz rahat olsun. Bu testi geçiyorsa sorun gerçekten bitmiş demektir....Ama aman dikkat...emniyeti hiç ihmal etmeyin...