1996 da çeçenler avrasya feribotunu kaçırdıkları zaman tv de gördüğüm , 1999 da bir bayide incelediğim, o dönem alamadığım (öğrenci adamda para ne gezer

) 13 yıl sonra bulup da aldığım düzce yapımı tüfek.

en önemli özelliği şarjörlü olması (doldurma boşaltma kolaylığı), + kaşık sistemi olmaması.
(direk şarjörden aldığı içi kaşık sisteminden kaynaklanancak arızalara paydos

)
diğer tüfeklerdeki şarjör borusu bunda da var, ama o boruya fişek basılmıyor , diğer gazlı tüfeklerden farklı olarak piston borunun dışından değil içinden çalışıyor. gaz kanalında sıkıntı olması durumunda , patlamada o basıncın elinize zarar verme riski bunda da var, ama riski daha düşük. borunun içini çok temiz tutmak lazım.)

o arada orjinal plastik el kundağını buldum.
(o plastik el kundağını sahibinden alabilmek için ahşap el kundağı ve dipçiğinin sıfırını başkalarından buldum ve adamla takas ettim bunun için bir de kalkıp istanbula gittim

el kundağı 150 tl ye geldi

)
61 cm namnuda 24-36 gram fişeklerle sorunsuz çalıştığını ve tek kurşunların da tam attığım yere gitttiğini gözlemledim. sonrasında şarjörden dolayı ön tarafın çok ağır olduğuna karar verdim ve konyada 51 cm bir adet dıştan şoklu namnu yaptırdım. 51 namnu ile tüfek dengesini buldu. ancak kısa namnu ile düşük gramaj atmıyor, (gaz deliklerinin genişletilmesi lazım ben elletmedim.

el kndağını aldığım adam uzatma şokunu da verdi. kırk yılın başı ördeğe tavşana gideirm diye aldım. uzatma şokla namnu 68 cm ye çıkıyor. 24 gram fişekleri atabiliyor. tüfek artık kıvama gelmeye başlamıştı.
taktik dipçikler çok aşağıda kaldığı için arpacığı yukarıdan görüyordum. gez de takmayı düşündüğüm için piyasadaki sonrasında nişangahları inceledim.
armsanınki ve benzerleri picatinny rayın üzerinde gidip geliyor mobil. ileri geri yerini değiştirebiliyorsunuz. ferhan şensoyun deyimiyle söküleybıl, takıleybıl. o arada arpacık da kurcaladım bazıları çok yüksek bazıları daha normaldi. çatüsteki arpacığı makul buldum. ama üstten vurduğu için bu tüfekte düşük arpacığı tercih ettim.en son teleskopik dipçik denedim .

bu tarz üretimi bitmiş tüfeklere ilgi duyanlar en az 2 tane almalı ki ikisi birbirine yedek parça olsun.