Gönderen Konu: Husan Arms 12 cal şarjörlü yarı otomatik av tüfeği  (Okunma sayısı 46308 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Cem AKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Herkese iyi günler,

İlk paylaşımım olarak yeni tüfeğimi tanıtmak istedim.

Uzun zamandır bir taktik tüfek arayışı içerisindeydim. Sonuçta kararımı MKA 1919 modellerindeki başarılarından ötürü Husan Arms'tan yana verdim. Dün tüfeği ruhsata işlettim. Herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadım. Tüfek paket içeriği olarak, bir adet alev gizleyen, teleskopik dipçik, taşıma kolu(aynı zamanda gez), mobil şok, şoklu namlu uzatma, takozlu 5 ve 10'luk şarjör bulunmakta. Silahı Mercan'da bulunan, bilenen bir av bayisinden aldım. Aynı zamanda kılıf, silah temizleme kiti, kayış, bir kutuda tek kurşun fişek hediye ettiler sağolsunlar.

Tabi tüfeği ruhsata işlettikten sonra soluğu Kartal/Yakacık'ta bulunan atış poligonunda aldık(kardeşim ile beraber). Yine orada şans eseri bulunan bazı üstadlarımız sayesinde tüfeğin sıfırlama işlemini de gerçekleştirerek atışlarımızı yaptık. Toplamda 130 adet karışık fişek yaktık. Dört farklı marka fişek kullandık bunlar,

YAF, 12 cal., 70 mm, 30 gr. tek kurşun
Wiinchester, 12 cal., 70 mm, 28 gr. tek kurşun
Bornaghi, 12 cal., 70mm, 32 gr. tek kurşun
RC50 Magnum, 12 cal., 76 mm, 50 gr., 3,50 mm, No.2  saçma

Yaptığımız bu atışlar neticesinde, tüfeğimiz, ateşlememe gibi bir sorunla karşı karşıya kalmadı. Sadece 2 kere fişek dikti ve 5 kere'de boş kovanı atarken, mekanizmaya sıkıştırdı. Bu yaşadıklarımız haricinde başka hiçbir problem ile karşılaşmadık. Atışlarımızı çok sık ve seri şekilde yapmamıza rağmen, namlu sıcaklığında da çok büyük bir artış gözlemlemedik. Fişek yatağı normal ölçülerde kirlenirken, namlu içerisinde de bir sıvanma görmedik.

50 m.'ye laser bore sighter ile sıfırlama yapan üstadlarımız, 100 m'ye atış yaparak bir ince ayar yaptılar. Bunun sonucunda 125 m'de hedefleri başarıyla vurabildik. Birkaç tane video'da çektik buyrun;

Çevrimdışı Ömer ELİBOL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Husan Arms 12 cal şarjörlü yarı otomatik av tüfeği
« Yanıtla #1 : 29 Ekim 2014, 14:49:50 »
Cem bey hayırlı olsun tüfeğiniz bende almayı düşünüyorum ama genel olarak memnunmusunuz biraz daha açıklama yaparsanız teşekkür ederim
1967 tokat

Çevrimdışı Serkan ÇİMEN

• Müdavim Üyemiz
  • Bazıları sürat sever....
    • izmirchoketube
« Yanıtla #2 : 29 Ekim 2014, 15:41:40 »
Taktik tüfek alacaklara tavsiye ederim.
Sarsılmaz SAR-9 9x19
Sarsılmaz K2-45 45 Acp
Ata Turqua 308 win
Browning A500
Breton Çakır

Çevrimdışı Cem AKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 29 Ekim 2014, 18:20:25 »
Ömer Bey, tabiki de çok memnunum. Toplamda 250~300 tek kurşun fişek yaktım. Henüz çok büyük bir problemle karşılaşmadım ki karşılaştığım problemler (ilk mesajımda belirttiğim gibi) hep fişek kaynaklı problemler. Henüz 1 kere fişek diktiğini gördüm.

Eğer bir kaç gün daha sabredebilirseniz, tüfeğimin son halini de burada paylaşacağım. Bazı parçaların modifikasyonu için fabrikaya gönderdim. Önümüzdeki Pzt. elimde olmasını bekliyorum. Böylece modifikasyon konusunda nasıl geniş bir yelpazesi olduğunu da görebilirsiniz.

Sayın Serkan beyinde söylediği gibi kesinlikle tavsiye ederim.

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #4 : 29 Ekim 2014, 21:52:58 »
Görüntü hoşuma gitti. Tutukluk falan da rastlamadık; iyi yani. Gülegüle kullanın ve bunları zahmet edip paylaştığınız için de teşekkür ederiz.

not: Yanlış anlamazsanız, sağ dirseğinizi epey daha yukarı kaldırmanızı öneririm. Üst kolunuz yere paralel falan olacak kadar kaldırırsanız onu daha stabil tutabilirsiniz. (Bu yazdığım sadece bununki gibi dipçik tutuşu olanlarda geçerli.)
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Cem AKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 29 Ekim 2014, 22:07:57 »
Volkan bey, evet haklısınız. Normalde zaten öyle tutuyorum fakat bu videoları çekmeyi 100. fişekten sonra akıl ettik. Bu sebeple bir hayli yorulmuştuk takdir edersiniz :D

Paylaşımlara tüfek tekrar geldikten sonra da devam edeceğim ;)
« Son Düzenleme: 29 Ekim 2014, 22:09:09 Gönderen: Cem AKIN »

Çevrimdışı Cem AKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 13 Kasım 2014, 18:09:19 »
İki adet yeni videomuz

Çevrimdışı Taner EŞKİN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 16 Kasım 2014, 22:23:59 »
sayende iyice ilgim arttı bu tüfeğe.

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #8 : 16 Kasım 2014, 22:38:06 »
Benim de deneyesim geldi doğrusu.

Eğer tüfeği komple temizlemek için sökerseniz fotolarını rica edebilir miyim? MKA'ya çok fazla benziyor. Görünene göre bir şeyler daha sormak istiyorum daha sonra.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Burhan KARAASLAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 17 Kasım 2014, 02:01:48 »
Seylan ve husan arasında kararsız kalmıştım, şuan tekrar bu tüfek beni etkisi altında bıraktı. kazasız ve ağız tadı ile kullanmanızı temenni ederim.
Burhan KARAASLAN
1981 KIRIKKALE

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #10 : 17 Kasım 2014, 09:50:55 »
ben başka bir sitede bu tipte üretilen tüfeklerin hepsini alt alta dizmiştim ve hangisi kaliteli diye bir soru sormuştum. bu platformda çok fazla tüfek çıkmaya başladı. bazıları kesin merdiven altı. bu tipi seven atıcıların kaliteli olanı da adi olanı da tespit etmesi lazım mağduriyetlerin önüne geçme adına.
1978-İZNİK

Çevrimdışı Cem AKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 17 Kasım 2014, 21:39:45 »
Tufek MKA'ya benzemiyor aynısı sayın üyeler. MKA1919 adı altında ihraç kaydı ile çalışıyorlar. Yurtiçine ise Husan adı ile satış yapıyorlar.
Başka forumda yazdıklarımdan alıntı yapıyorum arkadaşlar.
Alıntı
Silahın adı TÜrkiye'de Husan olarak geçiyor. AKDAL MKA 1919 yurtdışı markaları ve ihracat kayıtlı. Üretim izin belgesi;

4 numara görüldüğü üzere MKA 1919, 6 numara ise bizi ilgilendiren Husan şarjörlü yarı otomatik av tüfeği.

Çevrimdışı Cem AKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 17 Kasım 2014, 21:43:37 »
Bir arkadaşımız da iç aksam fotoları istemiş. Yine izninizle hazır yazdıklarımdan alıntı yapacağım.
Alıntı yapılan:
Şimdi de söz verdiğim üzere temizlik ve iç aksam fotoğrafları;

Tüfeğimizin boş olduğuna emin olduktan sonra çalışmaya başlıyoruz

Önce, el kundağını sabitleyen civatayı açıyorum. Civata kilitli diye tabir ettiğimiz şekilde olup düz diş.

Daha sonra kundağı öne çekerek ikiye ayırıp çıkarıyoruz.

Alev gizleyeni, arpacığı ve el kundağının ön sabitini çıkarıyoruz.

200 atışın kiri,

Daha sonra, gaz tahliye kontra somununu söküyoruz. Bu somun da kilitli model fakat ters diş.

Kontra somunu çıkardıktan sonra, kullanıcı kılavuzunda gaz tahliye somunu diye tabir edilmiş olan parçayı, söküyoruz. Bu parça düz diş. Altında bir adet yay ve teflon yüzük var.

Daha sonra mekanizmayı geri çekerek namluyu yerinden çıkartıyoruz.

Gaz pistonu ve icra mili.

Dipçiği yerinden sökerek, altında bulunan kasa sabitleme civatasını söküyoruz

İcra milini az geriye doğru çekerek, Mekanizma kolunu çıkarıyoruz.

İcra milini bırakmadan, üst gövdeyi az ileri doğru ittirerek üst gövdeyi ayırıyoruz. Ve tüfeğimiz dağılmış vaziyette.

Çevrimdışı Cem AKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 17 Kasım 2014, 21:44:56 »
Alıntı
Parçalara yakından bakacak olursak;

Tetik grubu;

Namlu öncesi ve sonrası

Mekanizma;

İcra mili; Gaz pistonu kısmında teflon segman mevcut. Şu anda iyi durumda, o-ring'lere nazaran daha geç sertleşmeye başlayacağını düşünüyorum.

Gaz Pistonu; bu parça en kolay bozulacak parça bence. Şimdiden üstünde pittingleşmeler mevcut. Fakat o-ring yerine, çelik segman kullanmaları hoşuma gitti.

Üst gövde içerisi;

Gaz tahliye aksamı; Burada bulunan gaz tahliye yüksüğüde teflon malzemeden ve kolay bozulabilecek bir yapıya sahip. Yüzey bozulmaları başlamış bile

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #14 : 17 Kasım 2014, 23:27:56 »
Yazdığınız gibi pistonun durumu iyi görünmüyor. Onun paslanmaz türden olması gerekir ama bu ne bilmem. Belki solventle ve ilaveten matkaplı bronz fırça yardımıyla temizlenir ama fab sormak iyi olur. Şarjör borusu da bir hoş ve son fotoda namlunun en gerisi de... Diğer parçalar oldukça temiz işlenmiş gibi. Bu arada oring pistonun haricinde bir parçadır. Oringle kastedilen, piston üzerindeki çelik segman değildir. O segman da eğrilmiş mi, öyle gibi mi görünüyor emin olamadım.

Kılavuzunda yağ konusnda ne yazıyor bilmiyorum ama piston civarında, üzerinde tüfek yağı bulunmasın bence. Yanmış yağlar görünüyor sanki. Belki değildir, eğer öyleyse diye yazdım.

Elinize sağlık
1968

Çevrimdışı Cem AKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #15 : 18 Kasım 2014, 00:00:07 »
Yazdığınız gibi pistonun durumu iyi görünmüyor. Onun paslanmaz türden olması gerekir ama bu ne bilmem. Belki solventle ve ilaveten matkaplı bronz fırça yardımıyla temizlenir ama fab sormak iyi olur. Şarjör borusu da bir hoş ve son fotoda namlunun en gerisi de... Diğer parçalar oldukça temiz işlenmiş gibi. Bu arada oring pistonun haricinde bir parçadır. Oringle kastedilen, piston üzerindeki çelik segman değildir. O segman da eğrilmiş mi, öyle gibi mi görünüyor emin olamadım.

Kılavuzunda yağ konusnda ne yazıyor bilmiyorum ama piston civarında, üzerinde tüfek yağı bulunmasın bence. Yanmış yağlar görünüyor sanki. Belki değildir, eğer öyleyse diye yazdım.

Elinize sağlık

Sayın Volkan bey, yazımda da yazdığım gibi, piston iyi durumda değil ve bizim meslek dilinde pittingleşme(karıncalanma) denilen durum mevcut. Bahsettiğiniz üzere ben de bu parçanın paslanmaz(Ni-Cr) alaşım olmasını beklerdim fakat parça döküm demir malzeme gibi duruyor ve oksidasyondan ötürü bu hasara uğramış. Fırça ile temizlemeye kalkarsam maalesef psiton et kalınlığından yemiş olacağım. Fabrika ile bu durumu görüşeceğim.

Segman da herhangi bir eğrilik yok. Belki fotoğraf çekme açısından dolayı öyle bir görüntü oluşmuş olabilir. Hatta tekrardan baktım zannediyorum ki segmanın ağız kısmı öyle bir görüntü oluşturmuş. Ayrıca yazımda kastettiğim husus, diğer otomatik tüfeğimde sızdırmazlık elemanı olarak viton o-ring kullanmış olmalarına karşın bu tüfekte, karbon artıkları sebebiyle çabuk taşlaşan ve deforme olan o-ring'e yer vermemelerinin, benim açımdan sevindirici olduğudur. Her ne kadar tüfekler ve silahlar uzmanlık alanım olmasada, benzer şekilde işleyen aksamlarla sürekli içli dışlı olduğum bir mesleğim var.(O-ring'ler, D-ring'ler, Teflon seal'ler, Segmanlar vs.)

Şarjör borusu ile kastettiğiniz sanırım icra milinin üzerinde çalıştığı rod. Nitekim şarjörlü tüfek olduğu için şarjör borusu bulunmamakta. Rod ve namlu üzerindeki o kötü görüntü yanmış yağ artıkları  doğrudur. O resimleri temizlik öncesi çekmiştim. Temizlik sonrası foto varsa koyarım yine. Kullanma kılavuzunda rod'un ve icra milinin iyi yağlanması gerektiği yazmakta. Ben ekstadan namlu dışınıda çok ince tabaka halinde yağ sürüyorum, çünkü atışa çıktığımda en az 1 koli fişek yaktığımdan mütevellit, kurum ve gaz kirlerini kuru zeminden çıkarmak biraz daha zahmetli oluyor. Bu şekilde uygulama yaptığımda yalnızca bezle silerek kurtulabiliyorum.

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #16 : 18 Kasım 2014, 02:15:50 »
cem bey modifikasyon olarak yaptırdığınız parçaların ismi nedir _? standartların ötesinde olmuş :)
Burhan KARAASLAN
1981 KIRIKKALE

Çevrimdışı Cem AKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #17 : 18 Kasım 2014, 03:33:48 »
Burhan bey madem merak ettiniz, şöyle bir güzel resim ile söyleyeyim.

1. Plastik el kundağı yerine, dört raylı alüminyum el kundağı

2. El kundağı altında, açılı el tutmağı ve açılır-kapanır bipod

3. Nişangah olarak Holo-Sight(Tabii ki orjinal değil, TR'de temini mümkün olsa keşke de alsak), arkasında 3x pivot bağlantılı Magnifier

4. Standart teleskopik dipçik yerine de, yanak pedli ve amortisörlü şok emici dipçik

Bunlar dışında da seyyar gez-arpacık, tek nokta askı kayışı için aparat ve ray kapağı arayışım devam etmekte.

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #18 : 18 Kasım 2014, 04:40:18 »
Bu modifikasyonların hepsi sanırım kendi fabrikasında gerçekleşti. Yanlış anlamazsanız şuan için size bu tüfeğin alımı ve modifikasyon maliyeti ne kadar oldu_? Benim gerçekten ilgimi çekti :) teşekkür ederim.
Burhan KARAASLAN
1981 KIRIKKALE

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #19 : 18 Kasım 2014, 10:01:36 »
şarjörlü hastası olarak bakarken ister istemez bendekilerle kıyaslıyorum. bazı yerleri benimkine göre daha sağlam görünüyor,  bazı yerlerinde ise benimkine göre  biraz parça sayısını fazla buldum ,

mekanizma kilit ve  tetik grubu  gayet etli görünüyor. güzel olmuş o kısımlar.   yakacıkta atış buluşması düzenlesek de atışını canlı izlesek :)

merak ettiğim bir iki ayrıntı var.  tetik grubunun yerleştirildiği kabza kısmı plastik mi? iç kısım aliminyum mu?

« Son Düzenleme: 18 Kasım 2014, 10:17:53 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

Çevrimdışı Cem AKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #20 : 18 Kasım 2014, 13:44:31 »
Sayın Burhan Bey, Tüfeğin bu hali bana toplamda 2200 TL'ye mal oldu.  Optik aksesuarlar hariç, diğer parçalar fabrika destekli.

Sn. Savaş Bey, evet alt gövde plastik. lakin tetik grubu metal.

Çevrimdışı Serkan ÇİMEN

• Müdavim Üyemiz
  • Bazıları sürat sever....
    • izmirchoketube
« Yanıtla #21 : 18 Kasım 2014, 20:41:42 »
Arkadaşlar bu tüfek 10000 atış testinden geçti americada ....
Sarsılmaz SAR-9 9x19
Sarsılmaz K2-45 45 Acp
Ata Turqua 308 win
Browning A500
Breton Çakır

Çevrimdışı Cem AKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #22 : 22 Kasım 2014, 08:29:36 »
Arkadaşlar selamlar.

Yukarıda konuşmuş olduğumuz, gaz pistonunun aşınması hakkında, fabrikayla görüştüm. Sorunun malzeme kaynaklı olabileceğini bildirerek, yeni gaz pistonu kargoladılar. Sorunlu pistonu da benden geri istediler. Yeni piston elime geçer geçmez fotoğrafları paylaşırım.
« Son Düzenleme: 22 Kasım 2014, 11:14:44 Gönderen: Cem AKIN »

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #23 : 23 Kasım 2014, 02:49:07 »
cem bey tüfekte slug namlu mu var_? sadece kurşun atmak için ne kadar güvenli sizce_?
Burhan KARAASLAN
1981 KIRIKKALE

Çevrimdışı Cem AKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #24 : 23 Kasım 2014, 04:29:29 »
Doğrudur Burhan bey, slug namlulu tüfek.

Ben şimdiye kadar sadece tek kurşun kullandım. Zaten saçma atmayı gerektirecek bir tüfekte değil. Güvenlik derken neyi kastettiğinizi pek anlamadım açıkçası. Namlu yarılma, kırım vs. gibi durumlar hemen hemen her tüfekte olabilen durumlar. Bu gibi olayların sadece tüfekten kaynaklanmadığını hatta çoğu zaman son kullanıcı hatası olduğunu göz ardı etmemek lazım.

Mesela bir tandığımın Benelli marka tüfeğinin namlusu yarılmıştı. Fakat hata hem kendisinde hem de fişekteydi. Bir önceki kurşun, fişek hatası sebebiyle namlu da sıkışmıştı. Üzerine ikinci fişeği ateşlediğinde namlu büyük bir gümbürtü ile yarıldı. Biraz da kader kısmet tabi bu meseleler. Allah kimsenin başına vermesin.