bazı kararları köpeğinize bırakmanızda da fayda var.
mesela önüne yemeğini tam yiyecekken hiddetli bir sesle bir HAYIR diyip köpeği öylece yemeğine bakalak yapan tipler var.
birde derler aaa bak ne akıllı köpek beni dinliyo yemeğini bile yemiyo. o akıllı bir köpek olmuş olmuyor
o söz dinleyen bir köle olmuş oluyor. kendi yemeğini yeme kararını köpeğinize bırakın köpeği böyle bir duruma sokmayın. yatacağı yer yemek tasmayla gezerken çiş kaka yapacağı yer ... bunlara siz değil köpeğiniz karar versin. özgüven gelir.
yumuşak sesle sessizce hayır oğlum hayır kızım de bakalım dinleyecek mi. eğer dinlemiyorsa o zaman köpek hayır kelimesine değil sahibinin öfke tınısına şartlanmış köpektir. yüksek sert sesle söylenen hayır köpeklerin kolay öğrendiği bir durumdur. ama yumuşak sesle söylenerek öğretilen hayır çok daha kalıcıdır. sert seslede elbet söylenir yeri geldiğinde köpek yumuşağa alıştığı için afallar önemli bir durum var sanır kesin itaat eder.
ana yemek harici burnunun üstüne bir bisküvi koyup dur, bekle, bekle , bekle, şimdi gibi oyunlarlaana yemek dışında kalanları oyun şeklide yapabilirsiniz bu onunda hoşuna gider. dayanamayıp yiyince kızmayacaksınız ama eşşek seni diyip kafasını okşayıp durumu biraz geç tekrarlayabilirsiniz. ben öyle yapıyorum. yada küçük bir bisküvi saklama bulma oyunu buldukça aferimler bunlar hep köpeğinize özgüven aşılar sizden kendisine bir zarar gelmeyeceğini anlar. ancak itaat etmezse sevgisiz kalacağını sizinle bikaçgün gezemeyeceğini sizin ona küseceğinizi bilir.
köpeklerin kendine has karakterleri vardır. onunla zaman geçirdikçe hem o sizi tanır hemde siz onu tanırsınız. arkadaş olursunuz.
mesela köpekler ayılar gibi çok çeşitli beslenebilir. dışarıda bişey yerseniz mutlaka onunla paylaşın. siz uzatın alırsa alır almazsa zorlamayın.
benim köpeğim üzüm yemeği, salatalık yemeyi, havuç yemeyi, ortası kırmızı olan turp yemeyi, kestaneyi çok seviyor (tabi biz aşırı vermiyoruz) 2-3 parça ama denemeden bunları bulamazsınız. oda bulamaz bilmediği birşeyi sevip sevmediğini bilemez. ilk kokladığında almayabilir 5 dk sonra tekrar verdiğinizde alabilir yada vazgeçtim hadi ver diye yanınıza gelebilir o zaman tekrar uzatın.
köpeğinizi önce dilenci yapıp sonrada horlamayın. örnek siz yemek yerken yada avda arkadaşlarınızla yemek yerken serbest köpek yanınıza gelecektir bundan doğal bişey olamaz. yemekleri koklamak isteyecektir ekmek isteyecektir köpeğinizi bu duruma sokup sonrada hayt huyt hadi bakem demeyin. alın köpeğinizi uzak bir ağaca bağlayın oturun yemeğinizi yiyin sohbetinizi edin oda beklesin. ne o dilenci olsun nede sizin tarafınızdan horlansın. yada o yemeği köpeğinizle birlikte yiyin.
köpek sizin sahibi ve koruyucusu olduğunuzu onu sevdiğinizi bilirse başaramayacağınız şey yok. ama sabır sabır sabır sabır bir de sabır gerekiyor.
en güzelide herkesin imkanı olmayabilir köpeğinize bir özgürlük alanı yaratmak. o alanda ona karışmamak. o alan içinde ona emir cümleleri kurmamak o alandaysa ona gel bile dememek. o alandan çıkarmak istediğinizde naber olum ah benim olum akıllı oğlum nerdeymiş benim oğluşum gibi kuyruk sallayıp gönüllü o alanı size gelerek terketmesini sağlamak.
benim köpeğim av köpeği değil. ama köpek köpektir benim yazdıklarım ava yönelik şeyler değil. sevgiye özgüvene yönelik şeyler. sonuçta o köpek bu köpek farketmez. bekçiyse bekçi, çobansa çoban, avcıysa avcı... ben biliyorum ki bu şekilde köpek kısmı sorumluluklarını daha iyi daha verimli yerine getirir.