Mehmet Bey,
Namlunun orijinal mi değil mi olduğunu anlamak için çelik analizine ihtiyaç yok. Namluya bakıldığı anda anlaşılır orijinal namlu olup olmadığı...
Öyle bir durumda yardıma ihtiyacınız olursa, namlunun fotoğraflarını sitede paylaşın, yardımcı olunur. Ondan endişe etmeyin yani...
Yukarıda yazmıştım, atlamışsınız sanırım. Merkel, 4140 ya da 4340 kullanmaz namlularında. Bununla birlikte, bence çeliğin alaşım kodunun ne olduğuyla ilgili bir analiz ihtiyacınız olmamalı.
Kaliteli tüfek, kaliteli namlu arayışı daha doğru bir yaklaşım olur. Zira alaşım kodu da başlı başına bir şey ifade etmeyebilir. Bu 4140 denilen çelik bir tane değil ki.
Çeşit çeşit 4140 var, hepsi aynı değil, hem alaşım türünden teknik olarak farklılaşabiliyor, hem de farklı üreticilerin ürettiği çeşitli kalitelerde bir sürü 4140'lar var. 4140 bir marka değil, ya da 4340 bir marka değil.
İçerisindeki bileşenlerin maksimum minimum aralıklarının vs belirten bir standart tanımı. Herşeyde olduğu gibi , bu da farklı üreticilerden farklı kalitelerde, farklı fiyatlarda bulunabilen şeyler.
Merkel'in tüm yeni tüfeklerinde kullandığı çelik, bir Alman tedarikçiden aldığı, 51Crv4 çeliği. Eski ikinci el Merkel'lerde ise , çelik kalitesini gösteren ibare, namlu altında, genellikle nacak üzerine basılan Outstanding Quality (proof mark) işareti.
Tüfeğin grupmanına bakarak, çeliğin AISI standart tanımını anlayamazsınız. Sadece çeliğin AISI standart tanımına bakarak da, tüfeğin grupmanıyla, menziliyle vs ilgili hiç bir çıkarımda bulunamazsınız. Böyle bir bağıntı yok.
Arayış ya da tercih, bütçe dahilinde kaliteli tüfek olmalı. AISI standart tanımına takılmayın yani.
şimdi diyelim ben 15.000 tl bütçe ayırdım ve güzel 2 el bir merkel çifte buldum bu namlunun 4340 çelikten çok özel işlemlerden geçip yapılan bir namluyamı sahip yoksa 4140 veya 4340 denilen çelikten yapıldığını yani açıkcası bizim ismi lazım değil kasabasında yaptırılıp takılmadığını nasıl anlamamız gerek biliyorsunuz görüntüde kopya yapmada üzerimize yoktur bunun bir çelik testimi yapılır gözü kapalı alınırmı yoksa dört dörtlük pattern ve penetrasyon testine tabi tutulupmu anlaşılır.
ibrahim veya tuncay hocam siz böyle bir durumda kalsanız taktiğiniz bakış açınız ne olurdu mesela
?