Köpeğinizle kazasız belasız nice avlar yapmanızı dilerim Gökhan Bey
Benim acizane acemi bir Drahtaarcı olarak siz tecrübeli dostlarımdan bir isteğim var. Köpeğim acemi henüz 1 yaşında av esnasında bulunduğum ortamda tüm çalıları gezmiyor. Hatta ben tepedeyken mini vadilere (koyak) inip oradaki çalıları da gezsin istiyorum. Bu durumu köpeğe nasıl kavratabilirim. Bu arada zaman darlığı ve av kıtlığı nedeniyle çok av gösteremedim köpeğime. Sezon öncesi yaptığımız alıştırmalarda sevdiği bisküviyi işaret parmağımla tutup gezmesini istediğim çalıya atıyordum ve hemen ardından çalıyı işaret ediyordum, epey işe yaradı ama şimdi kafasına göre istediği çalıyı geziyor, istemediğini gezmiyor. Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Tahir Bey köpeğim üç yaşında şuanda ve ilk köpeğim kendimce eğitim vermeye çalıştım youtube'ta bi video var onu belki 100 kez izlemişimdir, ama size bir kaç öneri sunabilirim ama size tavsiyem daha tecrübeli abilerimiz var onlara danışmanız.
Sizin istediğiniz bölge olarak tarama, ben bu tarz eğitimi şu şekilde başladım zıkzak eğitimi yaptırıken siz sağa giderseniz köpeğinizinde sağa gittiğini sola gittiniz zamanda sola gittiğini göreceksiniz. Yön değiştirirken elinizle gideceğiniz yönü işaret ederseniz ''Oğlum/kızım buraya'' komutlarını vermeyi unutmayın devanımda sizin sadece işaretinizle köpeğiniz o tarafa yönelecektir, en azından benimkinde öyle oldu. Yaptığım başka eğitimde sizinkine benzer ama av saahsında değil, evde yada akşam dolaştırıken balık kraker atıp yönlendirmeniz ben bu şekilde bir eğitim verdim.
Ama size tavsiyem işi iyi bilenlerden tavsiye almanız benim zamanında almış olduğum bazı tavsiyelerden dolayı yarım bıraktığım eğitimlerin zararını gördüm. Biz burdan iyi niyetli yazdığımız şeyler sizin köpeğinizde farklı sonuçlar doğurabilir.Her köpeğin farklı karakteri var, her eğitmenin ayrı karakteri var. Sizin eğitim esnasında bilmeden yada farkında olmadan yaptığınız yanlış eğitimin değişmesine sebep olacaktır.En basiti köpek kaçar sen bağırırsın gel gel köpek umursamaz canı istediğinde gelir sende döversin, köpek kafasına gel komutundan sonra dayak var olarak kodlar. Senin bu defa gel yerine başka kelime bulman lazım gibi.
Köpeğinize vakit ayırın hergün gezdirin biraz sakin ve sabırlı olun, iyi bi eğitmenden öneri alın ve uygulamaya çalışın.
Biraz geç cevap verdim kusura bakmayın işler güçlerden bazen foruma sadece girip bakıp çıkıyoruz yazmaya fırsatımız olmuyor.