namlunun slug olmasından ziyade genelde namlu boyları kısa olduğu için mühimmatın namlu
çıkış hızı düşük olur. slug namlu olduğu için değil burda yanlış anlaşılma olmasın. mesela 61 cm av namlusu ile 76 cm av namlusu arasındada hız farkı var. slug namlularında 50-60 cm arası olduğu için 71-76-81 cm namlulara göre hızı daha düşüktür. namlu boyunun çıkız hızını etkilemediğini iddia eden arkadaşlar youtube da namlu boyuna göre delme testlerini izleyebilir.
Videodaki zatı muhterem güzel bir çalışma gerçeklestirmiş.
Ancak bu çokta referans alınabilirmi ?Tartışılır.
1- Aynı tüfeğin değişik namlu uzunlukları olsa bile her namlunun iç çapı farklı delindiğinden( Yani yerli tüfeklerde genelde hiç birbirini tutmaz. 18.2 mm gelen de vardır 18.5mm gelende vardır.)
Ama namlular aynı uzunlukları farklı denir yüzeysel olarak.
2- Kullanılan mühimmatlar aynı lot numarası içerisinden seçilsede daha önceki denemelerde aynı kutudaki fişekler arasında 20 30 m/s gibi farklar hatta daha fazla farklar olabilir.
3 - Kullanılan ağaçlar ve yoğunlukları hiç bir zaman aynı olamaz.
Kalınlık aynı olsa bile yoğunluk farklı olacaktır.
Ve bu olumsuzlukların hepsi en kısa namluya da denk gelmiş olabilme ihtimali de olabilir.
Vs vs vs uzar gider.
Daha uzun namlularda bir miktar daha fazla penetrasyon olsada bu abartılacak kadar da değildir.
Yada daha geniş namlu dar i ç çaptaki bir namlu gibi öldürmüyor yada tesirsiz diyemeyiz.
Burada oluşabilecek farklar şayet çok büyük ve kanıtlanmış derecede olsaydı kimse geniş namluya geçme riskini göze almazdı.
İyi niyetli bir gösteri yapılmaya çalışılmış.Emeklerine saygı gösteriyor teşekkür ediyorum.
Ancak şöyle her namlu ve fişeklerin hızı ölçülüp balistikte bir jel falan kullanılsaydı daha harika bir eser ortaya çıkardı.
Biraz ucuza kaçılmış ve memleketim de her avcının yapabildiği basit bir gösteri bana göre.....