Şimdi şevki bey önceliğiniz makro çekim olacak ise 18-55 size uzun süre yetecek , çok güzel resimler çekmenize yardımcı olacaktır . Ben arada uzak da çekerim hep yakın çekim olmayacak diyorsanız 18-135 alın . Buraya kadar tamam ise benim size önerim şu : Zamanın da slr makinelerin güzel para olduğu zamanlar çok az kullanılmış bir D3100 aldım 18-55 lens li . Çok güzel kareler yakaladım onunla ile . Öyleki el alışınca uzak resimleri bile öyle kurguluyorsunuz ki , uzak ama bir derinlik katıyorsunuz resime herkes niye daha yakınlaştırmadın oraya demiyor

Bütceniz var ise 18-55 ve 75-300 gibi iki adet lens ve bir tripot almanızı öneririm . Bir yerden sonra 18-135 de yetmiyor bilginize . 18-135 yetmediğini arkadaşımdan biliyorum bu arada

Ben hala uzak bir lens alamadım nikona

O canon almıştı 500 d o zamanlar ondan gaz ile almıştım bende ,nikonu . Hala 18-55 ile kullanıyorum nikonu lensleri canona göre biraz daha pahallı . Nedense bir türlü ona bütçe ayırmaya fırsat olmadı

Bu arada bu varsayımları sıkılyacağınızı daha da ileri götürsünüz diye yazdım . Ama aklınızda en ufak bir ben bu hobiden sıkılırım gelirse bence 18-135 alın . O kadar masraf etmemiş olursunuz . Sıkılmam derseniz dediğim gibi iki lensli almaya çalışın
Fotoğrafçı bir abim hep der , stüdyo çekim yapıyorsan nikon ; doğa çekimi yapıyorsa canon ...