.
ülkemizde şöyle bir durum var. Bugün 1. kalite barutla dolum yapan X firma bir süre sonra 2. kalite barutla dolum yapıp piyasaya sürebiliyor.
1.kalite barutla doldurulan fişekler randımanı ve isabeti iyi iken 2.kalite barutla doldurulanların isabeti-randımanı iyi olmayabiliyor.Hatta fişeğin patlama sesi bile bir tuhaf oluyor.
Her tüfeğin huyu suyu ayrı ayrı olduğundan herkesin kendi tüfeğine uygun kurşunları bu yöntemle tespit edip alması lazım.
Rıza bey,
Barutun 1. veya 2. kalitesi olmaz. Peletlerin çapı, şekli, yoğunluğu, kalınlığı ve kimyasına göre barutların değişik yanma hızı ve değişik basınç özellikleri olur. Bir firma daha önce kullandığı barutu bulamazsa ona yakın özelliklerde barutla dolum yapar ama ayni namlu çıkış hızı ve atım yatağı basıncını yakalayamayabilir.
Her tüfeğin sevdiği bir fişek oluşu namlu harmonikleri ile ilgilidir. Namlunun çapı, uzunluğu, et kalınlığına bağlı olarak farklı namlu harmonikleri oluşur. Eğer fişek harmonik salınımın orta noktasına gelirse fişek isabetli olacak, tepe noktasına gelirse isabet bozulacaktır:

Barut hakkı ve namlu çıkış hızı harmonikleri etkiler. 0,05 gram barut farkının bile namlu harmoniklerini değiştirip dağınık gurup yarattığı bilinmektedir.
(Yivlilerde uzun mesafe keskin atışlarında önemli bir sorun olan namlu harmonikleri, yivsizlerde de az da olsa bir sorundur. Arzu edilirse konu başlığı açıp anlatabilirim)